Dani

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Vingo

Post by Vingo »

zmijaIzmaj wrote:
Tako je, danas sam bio malo gorak, ali takva je bila ova šestoaprilska nagrada. Osim toga, preteklo mi je gorčine od nekih drugih članaka koje sam pisao ovih dana, u kojima sam, za zagrebačke i hrvatske prilike, sebi namijenio ulogu muslimana. Tako je nekako ispalo da sam morao. E, pa za sarajevske i bosanske prilike, danas sam si namijenio ulogu kršćanina. Tako je nekako ispalo da sam morao. I nije me nešto baš briga što će tko o tom moranju misliti.
:) ...predhodni tekst jest zanimljiv :D dalo bi se diskutovati...al mene interesuje jel ima neko clanke ili neki link o polemici koja se desavala u hr. izmedju jergovica i katunarića...jergovicu rispekt
Evo zmijka :D

Katunarić nije liberalni intelektualac nego poludjeli šegrt Hlapić
Piše: Miljenko Jergović
Ne znam kakve su to prijetnje i pritisci naveli uredništvo Jutarnjega lista da objavi obračun Dražena Katunarića s mojom sjenom i imenom. Po zakonu o tisku to nisu morali učiniti, jer nigdje i nikada, a pogotovu ne u Jutarnjemu listu, Katunarića po imenu ili djelu nisam spomenuo. Jesu li, možda, povjerovali kako Katunarić ima dobre veze u Francuskome veleposlanstvu, koje bi im mogle zatrebati, ili su im se svidjeli argumenti iz njegovoga napisa, pa su ih prihvatili kao svoje i još ih zakitili mojom fotografijom, ja to zbilja ne znam, ali su me u grdnu nevolju bacili jer me natjeraše da pišem o pojavi koju sam svakako želio izbjeći.

Katunarić veli da se kao "gromada i oznojena tjelesina" prepoznao među "liberalnim hrvatskim intelektualcima" iz moga teksta. Ako bih bio prisiljen o Katunariću nešto reći, ne bih ni pod utjecajem halucinogena u njemu prepoznao liberala. Katunarić je, naime, patetični fašist. I ne bih rekao da je on intelektualac. On je karijerni sinekurac. A njegov duhovni i moralni habitus nikada ne bih metaforizirao gromadom i oznojenom tjelesinom, jer bi to bilo pretjerivanje, ili neumjesno opisivanje nečije fizičke pojave, što ne bih činio ni da je Katunarić u svemu drugome savršen. Da sam o njemu išta poželio reći, pa da mi je još bilo i do metafora, nazvao bih ga prosto rosnim dupetom, budući da je taj dio tijela u razgovoru o Katunariću supstancijalniji od glave.

Radio Jugoslavija

Prije dvadeset i nešto godina u Beogradu je djelovala Radio Jugoslavija, redakcija u kojoj su mahom zapošljavana zaostalija djeca jugoslavenskih diplomata, udbaških ubojica i raznih dužnosnika, dedinjskih čuvara poretka i ostarjelih revolucionarnih prvaka, koji ne bi znali što će sa svojim razmaženim podmlatkom. To baš i nije bio neki radio, niti je njegova svrha bila u proizvodnji vijesti. Jugoslavija je više bila elitno partijsko obdanište, u koje se ulazilo isključivo po aristokratskome komunističkom podrijetlu. Glupljima i nesposobnijima Jugoslavija je trebala biti doživotna sinekura, a ostalima samo stepenik prema diplomatskoj ili obavještajnoj službi.

Naravno, Dražen Katunarić jedan je od tih crvenih dječaka s Radio Jugoslavije. Povlačio se se po Dedinju i Topčideru, o državnom je trošku boravio u Parizu i Strasbourgu, ali ne bih se ja njime bavio, e da se on nije osjetio pozvanim pozabaviti se mojim "sarajevskim korijenima i pripadnostima". Ne znam odakle svem tom jugoslavenskom nakotu tako strasna potreba da po tisućiti put ponavlja kako sam došao otamo odakle sam došao.

Nakon što se Jugoslavija raspala, a s njome i sve jugoslavenske sinekure, Dražen Katunarić hrabro se odvažio pljunuti na svoju beogradsku prošlost i srbijansko prirođenje, pretvorivši vlastiti identitet u sramni žig, čijega su opsega i privatnih konsekvenci svjesni oni koji Katunarića poznaju, ali to je nešto što se, čak niti u njegovome slučaju, ne smije i ne treba spominjati i razotkrivati. Problem je samo u tome što svaki fašist, bio on jugoslavenske, hrvatske ili srpske temeljne inspiracije, na sebi nosi neki takav sramni žig, majku Srpkinju, brak s inovjerkom, dijete s alijenom, ali dok hrvatski i srpski fašisti iza sebe, ipak, imaju neku, barem naslućenu patnju, njihovi jugoslavenski istovrsnici nikada nisu plaćali svoja uvjerenja.
Nakon što je izgubio jugoslavensku sinekuru, Katunarić se devedesetih munjevito priključio na obilate francuske i hrvatske sinekurice i sinekurčine. Živeći tako od nerada i služenja svakome čoporu koji dobro plati njegovu lijenost i antitalenat, Katunarić je šegrtovao kod raznih intelektualnih i političkih faktotuma, francuskih i hrvatskih, a da nikada nije stasao niti do kalfe. Pri tome je pokazao totalnu nesposobnost povezivanja onoga što bi pročitao ili što bi mu njegovi meštri ispričali. U njegovoj glavi gomila je podataka, koji lebde u zrakopraznom prostoru, međusobno se sudaraju i odbijaju, čineći tako potpuni mentalni nered i emocionalnu zbrku. Bog ga je stvorio da vjerno služi i da ništa ne razumije.

Kad je uznemiren, Katunarić počinje vikati i kričati, udarati šakama po stolu i lamatati nogicama, pljuvati u telefonsku slušalicu i trtljati o svojim vezama u zemlji i inozemstvu. Kao dijete koje drugarima prijeti ocem, on prijeti autoritetima svojih trenutnih gospodara, od Alaina Finkielkrauta do Michela Houellebecqa, a ranije i Slobodana Prosperova Novaka. Hrvati nakon nekoga vremena obično potjeraju takvoga šegrta, dok ga Francuzi zadrže do kraja. Osim što njima manje dosađuje, Francuzi tradicionalno znaju kako se radi s harkijima (Alžircima koji su za račun Francuza ratovali protiv Alžiraca, pa su ih ovi onda godinama držali u sabirnim logorima u Francuskoj), a Katunarić je zbilja poput harkija: ponizno ljudsko biće koje samo želi da bude Francuz. Iz te vrste želja rađa se pakao na zemlji.

Jergovića u Abu Graib

Katunarić bi, onako usput, mene optužio i za raspad Društva hrvatskih književnika. Veli da su na njega nasrnuli "jurišnici, samo zato što je smatrao da je Jergoviću mjesto u Upravnome odboru, čime je i počela fraktura te organizacije". Naravno, laž je da sam imao išta s raspadom DHK. Niti sam bio na dotičnoj skupštini, niti bih prihvatio da me se predlaže za nekakav Upravni odbor, a niti je "fraktura" DHK započela zbog takvih budalaština. Nikada se društvo ne bi raspalo da je Katunariću i katunarićima omogućeno da ubiru proračunsku lovu u mjeri u kojoj su oni mislili da to zaslužuju, niti bi se Hrvatsko društvo pisaca osnivalo da Katunariću i katunarićima nisu trebale nove i izdašnije sinekure. Uz pomoć ideala blesavoga književničkog puka koji im je omogućio osnivanje novoga društva, oni uređuju časopise koji izlaze jednom do dvaput godišnje, skrivajući se iza iluzije o ideološkome raskolu i civilizacijskoj razlici između dvije književničke udruge.

Između fašizma onih koji su u DHK početkom devedesetih vršili verbalnu istragu nad poturicama i Srbima, i fašizma Dražena Katunarića koji u HDP-u danas vrši verbalnu istragu nad islamom i muslimanima, objavljujući u Europskome glasniku sramotne huškačke tekstove, razlika nije baš tako velika kao što se čini. Njima je, kao i Katunariću, kao i nizu Katunarićevih francuskih istomišljenika, uključujući i Alaina Finkielkrauta, Srebrenica divno mjesto: toliko muslimanki, a nigdje muslimana.

I baš na pitanjima islama Dražen Katunarić, taj ljudski jad i nesoj, taj poludjeli šegrt Hlapić, taj karijerni sinekurac i veliko nedarovito ništa s ambicijom da postane Francuz, pretvara se u denuncijanta, u onoga koji bi, ako je to ikako moguće, isposlovao da se mene, starinom katolika i nevjernika, kao muslimanskoga fanatika pošalje na provjeru u Guantanamo ili Abu Graib, ili da mi se barem onemogući život u Zagrebu i u Hrvatskoj, da me se ukloni s javne pozornice i potjera s posla, da me se žigoše u očima javnosti, da se radne ljude i građane navede da mi život učine nepodnošljivim, pa da odem u te svoje srebrenice, ilidže i bihaće, ili kako se već svi ti bosanski teherani zovu.

Denuncira mene Katunarić da islam branim "strastvenije od kakvoga učenika medrese", kao da su učenici medrese sve sami teroristi pripravnici, strastvenije od "skrivenoga imama", koji samo što ne iskoči pred nas opasan eksplozivom i digne u zrak uelbekića, finkelkrautića i katunarića, skupa s njihovom europskom uljudbom. Ali kad smo kod skrivenoga imama, ili mahdija, on je po šijizmu posljednji Božji poslanik, koji će se pojaviti na Sudnji dan, dakle netko u rangu Isusa Krista, a Katunarić me uspoređuje s njime. Ili on doista ne zna o čemu govori, ili je tako osebujno mahnit da bi mu pod hitno trebalo dati talk show na televiziji. Veli on da branim islam u trenucima kada "Hamas dobiva izbore" (Alija mi Karimija i Mehdija mi Mahdavikije, bijah siguran da izbore dobiva HDZ, a u Gorici Picula!) i "dok europske metropole strepe od novih terorističkih napada".

U svojim denuncijacijama Katunarić definitivno jest patetični fašist, a u svojoj se skromnoj uobrazilji i oskudnoj fantaziji on nije odmakao dalje od onih bradatih srpskih baba koje su početkom devedesetih plašile narod mudžahedinima i ustašama. Njemu se priviđa jedan golemi Kuran, koji poput one sise iz Woodyja Allena nasrće na Europu i prijeti njezinoj kasnoj časti i nevinosti, suhoj dražici, goloj stražnjici i liberalnom parlamentarizmu. On se snebiva kako ja nisam branitelj "umjerenog, nego islama općenito", kao da je islam marlboro pa da se proizvodi u hard i light varijanti, i kao da je već formiran gremi svjetskih paranoika koji bi određivao što je umjereni a što neumjereni islam.

Katunarićeva glupost je opasna, ali ona nikako nije bez presedana. Kao što bi on danas govorio o umjerenom islamu, tako se 1991. po Zagrebu govorilo o "lojalnim Srbima", a godinu dana kasnije po Banjoj Luci i Prijedoru o "Hrvatima i Muslimanima jugoslavenske orijentacije". Takva terminologija nužno završi s apologijom koncentracijskim logorima. Islam je jedan, na svakom pedlju zemaljske kugle je isti, a umjeren je u onoj mjeri u kojoj su umjereni oni koji ga ispovijedaju, pa se po tome ne razlikuje od bilo koje druge vjere ili učenja. Razlika se stvara u pogledu punom mržnje.

Vapaj za pomoć

Katunarić se ne može načuditi kako sam ja, skupa sa Che Guevarom na iznošenoj majici, postao takav branitelj jedne monoteističke religije. On ne može shvatiti da bi netko mogao braniti nešto iz uvjerenja, a ne iz pripadnosti. On ne može shvatiti da netko može biti načelno ravnodušan i prema islamu, i prema slatkome pravoslavlju kijevskome, i prema cijeloj biblioteci svetih i profanih knjiga, a da nije ravnodušan prema životinjstvu onih koji ženama po europskim metroima trgaju marame s glava, ili koji ljudima priključuju struju na genitalije, e ne bi li priznali da su baš pošli ubiti Georgea W. Busha. Kada Katunarić kao urednik Europskoga glasnika objavljuje analize Kurana, u kojima se svetome tekstu pripisuju nagovori na ubijanje i terorizam, tada prestaje biti važno kakav je moj odnos prema islamu, jer je to trenutak u kojemu se od svakoga odgovornog čovjeka očekuje da u sebi prepozna muslimana. Treba li napominjati i ponavljati i da su pred zapaljenom sinagogom svi ljudi židovi te da doista razlike nema između onih koji su obrezani i koji vjeruju i onih čija je užasnutost tek refleks ljudskosti.

Katunarić se, što je uostalom i prirodno za jednoga sinekurca i korporativca, snalazi isključivo u krdu. On umišlja moju moć, što je već postalo zarazom unutar njegovoga krda, a ne shvaća kako je sva ta moć u tome što uvijek, u svakoj raspravi i svađi nastupam sam, pa i kada mi na glavu istresaju cisterne govana. Dok on u svome obračunu s mojom sjenom i imenom traži saveznike, usput im dijeli komplimente, vapi za pomoć. Tako mu je Perišić duhovit, a Zima lucidan, dok je Matvejević čak i Peđa, čime je iskazao iznenađujući stupanj intimiziranja s čovjekom koji mu baš i nije mio, ali za ovu priliku i nije loše uvjeriti publiku kako je dobar s odličnicima, pa ih po obiteljskim nadimcima zove.

Usput, Katunarić me pokušava konfrontirati i s belim Zagreb gradom u cjelini (ne zna bijedan da smo si Zagreb i ja međusobno bolji nego on s Finkielkrautom), a na jednom mjestu, Topčiderac domovine sin, veli i da sam židove uvrijedio. E, tu me je, priznajem, jedini put spopao bijes, pa sam došao u iskušenje da mu ponešto oštrije odgovorim te da mu zalijepim pokoju verbalnu šamarčinu. I jedva se suzdržah, jedva sačuvah blagost! Ne volim, naime, kada patetičnim fašistima, onima koji bi vršili diferencijaciju unutar islama i slali ljude u Guantanamo na provjeru, na um padne skrivati se iza židova. Samo šezdesetak ili sedamdesetak godina ranije njihovi bi mentalni sklopovi za "umjerene" židove tražili počasna arijevstva, dok bi većinu "neumjerenih" pretvarali u dim iznad Poljske. Holokaust je neusporediv s bilo kojim masovnim zločinom i genocidom u povijesti čovječanstva, ali su njegovi provoditelji itekako usporedivi s pojedinim našim suvremenicima. Prepoznajemo ih po sličnim čežnjama i po istim stereotipnim opisima opasnosti koja prijeti čistoj rasi (ili čistoj Europi).

Dražen Katunarić je i inače biće stereotipa. Kao da svaku riječi rečenicu on čuje po prvi put, i kao da mu je cijeli svijet jedno veliko opće mjesto. To nekada zna biti krajnje nelagodno. Recimo, kada govori o "bošnjačkoj mekoći i toplini", ili o "plemenitim Sarajlijama", koje je "imao čast upoznati". Naravno, bošnjačka mekoća i toplina isto je što i crnačka veselost i razigranost: rasistički stereotip, koji samo na prvi pogled konotira nešto pozitivno, a zapravo opisuje niža bića. To je kao kad psa hvalite da je inteligentan, a kornjaču da je brza. O Sarajevu on govori kao o gradu u kojemu je Houellebecq "nepoćudni pisac zbog njegovih bivših izjava o islamu".

Ljubav prema Sarajevu

Na stranu sad što izjava nije kao supruga da bi mogla biti bivša pa, ako nije demantirana, onda je kao dijete, dakle doživotna. Zanimljivije je to što Katunarić tvrdi da ja pokušavam "sarajevizirati" Zagreb glede Houellebecqa, a istovremeno tvrdi da Sarajevo "voli", jer je čitao pjesme "na zgarištu neobnovljene biblioteke". Neobična je ta njegova ljubav za Sarajevo: urla, kriči, prijeti preko telefona novinskim urednicima, ucjenjuje i denuncira kako Jergović sarajevizira i muslimanizira Zagreb, a svejedno kaže da voli Sarajevo. Budimo i na ovome mjestu precizni: zabole, bre, Jergovića njegov neobrezani identitet za Katunarićevu ljubav prema Sarajevu!

Nije Sarajevo Kim Il Sung da ga se mora voljeti, ali je, ipak, zanimljivo kakvo bi to bilo voljeno Katunarićevo Sarajevo. Bio bi to grad u kojemu ne bi bilo onih kojih se Katunarić plaši, dakle neumjerenih muslimana, ili muslimana kojima nedostaje jugoslavenske orijentacije, ne bi bilo Kurana ovakvoga kakav on jest, nego bi se čitao neki novi, recimo Finkielkrautov Kuran, skupa s "Platformom" i "Elementarnim česticama". Pa, sto mu gromova, nije li i Radovan Karadžić imao istu viziju Sarajeva? U čemu je razlika između Katunarićeve i Karadžićeve ljubavi prema Sarajevu?

Dražen Katunarić krupna je pojava na hrvatskoj i francuskoj javnoj sceni. Toliko krupna da bi estetska razina hrvatskoga pjesništva bitno poskočila, a proračuni za kulturu Republike Francuske i Republike Hrvatske ostvarili veliku uštedu, kada bi Katunarić izvukao revolver iz ladice i pucao si u sljepoočnicu. Pa učini to, Dražene, ne boj se, neće ništa boljeti! Bit će kao da te je po glavi blago pomilovala ruka tatinoga druga Marka, Aleksandra Rankovića.
edu

Post by edu »

u zadnjem uvodniku pecanin uporedjuje gradnju/rekonstrukciju ulica u hrvatskoj i nasih..i kaze kako je to u hrvatskoj puno bolje..puno brze..ovi nasi su nikakvi..itd..sad je za ocekivati da neko iz nadleznog ministarstva napravi poredjenje ferala i dana.. :-) :D :D :D
edu

Post by edu »

ne smijem zaboraviti odlican intervju ..tj odlicnu pricu gospodina popovica.. :-) :-) ..aferim za.."dodikov radikalizam je potreban silajdzicu"!
davor.d

Post by davor.d »

zna li neko zasto Jergovic vise ne pise za Dane?
prleitihi

Post by prleitihi »

smije li se ko kladiti sa mnom da će komšić u danima dobiti tri crne točkice zbog intervjua u startu..i podrške lagumdžiji ("ako ode zlatko odlazim i ja").. :-) :-) :-)

ps. samo se sa ženama kladim.. :oops: :D
prleitihi

Post by prleitihi »

ja dobre zajebancije.. :D:D ..znači gir je tražio avdića zato što mu je njegovo sporazumijevanje rukama simpaticno..:oops: :D :D

ODGOVOR "UREDNISTVU
SLOBODNE BOSNE"
Gospodine "Urednistvo Slobodne Bosne!"

U jednom od posljednjih brojeva Tvog lista obratio si mi se tekstom koji si najavio kao "kratko pismo za dugi rastanak Senadu Pecaninu...".

Zao mi je sto Ti moram skrenuti paznju da, osim sto pismo nisi potpisao svojim imenom (sluzbena navika, sta li je?), ne mozes pisati ni o "rastanku" sa mnom, jer se nikada nismo ni sastajali. Dapace, skoro po pravilu se nalazimo na suprotnim stranama profesionalnog i moralnog opredjeljenja. No, sreca je sto se Ti djelimicno bavis i novinarstvom, pa javnost ima priliku prosudjivati i o mom i o Tvom profesionalizmu i moralu.

Gospodine "Urednistvo Slobodne Bosne", koliko dirljiv, toliko je i prozaican Tvoj pokusaj da profesionalno nedopustivu kradju ispovijesti gospodina Edina Garaplije Danima zabasuris salvama optuzbi i uvreda na moj racun, kao i na racun Dana i koleginice Vildane Selimbegovic. Znam da se na terenu cinjenica slabo snalazis, ali su one, svejedno, neumoljive. Branilac gospodina Garaplije me je informirao da je njegov klijent spreman iznijeti svoju ispovijest jedino Danima i jedino Senadu Pecaninu. Sa gospodinom Garaplijom sam se susreo u Kazneno-popravnom domu "Zenica" 19. septembra, predavsi mu listu mojih pitanja uz dogovor da na njih odgovori usmeno, uz snimanje na novinarskom diktafonu. Kako mi je od strane zatvorskih vlasti onemoguceno prisustvo snimanju Garaplijinih odgovora, to sam njegovom braniocu dao dva diktafona.

Pogresno procjenjujuci efekat objavljivanja odgovora na moja pitanja i u Danima i u Slobodnoj Bosni, a ispravno racunajuci na odsustvo bilo kakvih moralnih i profesionalnih skrupula kod Tebe (tja, pa tako si skoro objavio i "ekskluzivni intervju" sa Emirom Kusturicom) - Garaplijin advokat Ti donosi snimak ispovijesti svog klijenta. U uvjerenju da ce farsa od Tvoje "ekskluzive" objavljene u Danima dan ranije biti neprimjetnija, u Garaplijinu ispovijest, nastalu na osnovu mojih dostavljenih pitanja i naseg dogovora, ubacujes "pitanja" koleginica Medine Delalic i Jelene Stamenkovic. Gospodjicu ili gospodju Stamenkovic ne poznajem, ali priznajem da mi je iskreno zao sto je gospodjica Delalic, koju profesionalno visoko cijenim, bila objekt Tvoje, "Urednistvo Slobodne Bosne", bezocne manipulacije.

Vise kolega mi vec dugo vremena skrece paznju da su Dani i ja osobno konstantni objekti Tvojih pljuvanja vec nakon druge popijene casice. Priznajem da sam razmisljao kako da reagiram, ali sam shvatio da Te ni ja ne trebam uzimati ozbiljnije nego oni. Znam da je izvor Tvojih frustracija uobicajeno poredjenje Dana i Slobodne Bosne. Pogresno vjerujuci da se razlika u kvalitetu i ugledu nasih magazina smanjuje sa kvadratom popijenih casica, vidim da si sa posljednjim brojevima Slobodne Bosne definitivno izbrisao tanku granicu izmedju kafanskih bulaznjenja i tekstova koje pises.

Tako, naprimjer, vise puta ponovljenu zavist sto si duboko anoniman u medjunarodnim krugovima - projiciras, naravno pogresno, na mene. Ne shvatas da je strancima sporazumijevanje rukama simpaticno, ali da je za ozbiljne razgovore u inostranstvu ("na moru", kako Ti kazes) neophodno znanje barem par stotina rijeci engleskoga jezika. Bas kao sto je pijansko povracanje po stolu i valjanje po podu scena zanimljiva za opis balkanskih krcmi, ali ne i za impresioniranje malo drugacijih osobnih rafinmana.

Prihvatam mogucnost da je lavina teskih optuzbi koje u pravilnim intervalima izrices na moj racun mozda zasluzivala odgovor, ali gdje se bas Ti nadje da ih izrices i tako me oslobodis obaveze ozbiljnog odgovora?

Ti, koji si jos od 1989. godine na direktnoj vezi sa tadasnjom Sluzbom drzavne bezbjednosti, koji si kao uzoran "strucno-politicki radnik" tadasnjeg Saveza socijalisticke omladine kao stafeta isao iz ruke u ruku svim sefovima UDBE.

Ti, koji si, po nalogu, pristao rusiti Vlastimira Mijovica u Mladosti, ponavljajuci argumentaciju Zike Minovica da Mladost vec mjesecima nije platila stampanje Politikinoj stampariji u Krnjaci.

Ti, koji si javno priznao da si, po nalogu KOS-a, uoci prvih izbora napadao Aliju Izetbegovica.

Ti, koji si, po nalogu Sluzbe, uoci prvih izbora objavio glorificirajucu pamflet-knjizicu o tadasnjem predsjedniku CK SK BiH Nijazu Durakovicu pod nazivom Nijaz izbliza (iako je prilicniji naziv bio Nijaz iznutra), sto te, naravno, nije omelo da sa promjenom sefova Sluzbe tokom rata povedes pravu harangu protiv istog Durakovica.

Ti, koji si od Alije Delimustafica u "Cenexu" primao narudzbe za tekstove, poput onog protiv Miroslava Lazanskog u Asu, za sta si dobio paket banana.

Ti, kome su usred rata pokrenuli ubrzo propali obavjestajno-propagandni list Bosna, cija je neispunjena zadaca bila gusenje Dana.

Ti, koji si, po vlastitom javnom priznanju, naloge u Bosni primao od Upravnog odbora ciji su clanovi bili svastika Bakira Alispahica, Edhem Bicakcic, Osman Brka, Zijad Ljevakovic, Enes Durakovic, Amila Omersoftic...

Ti, koji si za redakciju Bosne dobio poslovni prostor u Titovoj ulici nakrcan opljackanim koznim garniturama, umjetnickim slikama i redakcijskom opremom "posudjenom" iz Sluzbe drzavne bezbjednosti.

Ti, koji si zbog znacajne uloge u rezimskoj "namjenskoj propagandnoj" proizvodnji u Feral Tribuneu proglasen "bosnjackim Smiljkom Sagoljem".

Ti, koji si ratno Sarajevo napustio i posao u "obilazak" frontova po Bosni onda kada je situacija u gradu "postala neizdrziva", to jest, kada je flasa i najobicnije "brlje" dostigla cijenu od 80 maraka.

Ti, kojem je Hadzija Cengic iz dzepa, po Tvom javnom priznanju, u Zenici honorirao sa po stotinjak maraka dobro obavljene poslove.

Ti, koji si Muniru Alibabicu drzao rukopis knjige Bosna u kandzama KOS-a dovoljno dugo da ga prostudiraju u AID-u, da bi onda pogazio obecanje o stampanju knjige (iako ti je Munja godinu dana punio i uredjivao novinu).

Ti, koji se cudis sto sam ja povjerovao Fahrudinu Radoncicu da Ti je on namjestio premlacivanje, a ne Tvoj sef i finansijer Bakir Alispahic.

Dakle, Tebi takvom da odgovaram? Ko te shvata ozbiljno, neka to i cini.

Sad, kad vidim da si u fazi opsjednutosti i paranoje, osjecam griznju savjesti sto sam prouzrocio jednu ozbiljnu bolest.

Zao mi je i zelim Ti uspjesno lijecenje.

Senad Pecanin (arhiva dana br. 86)
http://www.bhdani.com/arhiva/86/tekst486.htm
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 14:23, edited 1 time in total.
prleitihi

Post by prleitihi »

nensi..meni su bolji prednji.. :oops:
Celicna_saka

Post by Celicna_saka »

Jao seratora, glavna argumentacija mu je u smislu nije bitno sto me optuzuju nego ko me optuzuje, elem siguran sam da je i Avdic u stanju napisati duplo duze pismo o uvazenom "jedacu telecih snicli u cenexovom hotelu u sred rata"(Pecaninu), jedino sto licno smatram avdicev novinasko spisateljski stil mnogo dinamicnijim i sa mnogo vise realnosti sa zivotom.
prleitihi

Post by prleitihi »

niko normalan ne može porediti pećanina i avdića..osim pećanina.. :oops::D:D
Danko_Bananko

Post by Danko_Bananko »

prleitihi wrote:niko normalan ne može porediti pećanina i avdića..osim pećanina.. :oops::D:D
...do prvog teksta kad Avdic okrene ledja vozdu... tad ce svi bit normalni, a ovi drugi nenormalni.. :D

klasika malih vozdica :D
prleitihi

Post by prleitihi »

znaš nas..boljševici.. :oops:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 14:22, edited 1 time in total.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Nancy Drew wrote:
Celicna_saka wrote:siguran sam da je i Avdic u stanju napisati duplo duze pismo o uvazenom "jedacu telecih snicli u cenexovom hotelu u sred rata"(Pecaninu),
O, tu polemiku bi voljela vidjeti :D .....u nastavcima, ko Filipoviæ i Haveriæ .... :lol: ....
Koliko je stvari koje znaju jedan o drugom i koje znamo svi ali eto...... :roll: ....nemamo bolje, pa ¹uti.... :(
sta je imas gledati... kako se prepucavaju ko je bolje radio za SDB :D
ako je pred domacom rajom... onda jedan drugom spocitavaju da su prozdrljive pijanice... ako su kakvi mejdunarodni u pitanju, to su im istovremeno dokazi da nisu fundamentalisti...
a sve polemike se obicno pojave u neko 'mrtvo novinarsko vrijeme' ... valjda tad nema posla pa im dosadno ;)
Šandor

Post by Šandor »

InfraRedRidinghood wrote:Sedmi dan

Lajčakove prijetnje

Piše: Ivan Lovrenović

Priča je stara koliko i demokratska Bosna i Hercegovina. Nisam jedanput i sâm razobličavao motive s kojima je bobanovsko-generalsko-šagoljevski HDZ zahtijevao "hrvatski kanal" na televiziji, kojim bi se služio samo u svrhu očuvanja monopolne vlasti u ime naroda. Zbog takvih okolnosti, stalno je ostajao u sjeni - neartikuliran i kompromitiran sramnom hipotekom ratne politike HDZ-a - element barem načelne opravdanosti i demokratske legitimiranosti ovakvih zahtjeva, koji se tiču elementarnih prava iz domene kulture, jezika, zaštite identiteta...

Današnja politička konstelacija u cijeloj Bosni i Hercegovini, ali osobito na hrvatskoj političkoj sceni, potpuno je drukčija. Onda se radilo o akutnoj fazi nacionalizma (objektivno: samoubilačkog), u kojoj je HDZ kao jedini politički subjekt predstavljao "hrvatske interese", a još uvijek imao čvrstu podlogu u golemu novcu i u aktivnoj potpori tuđmanovskoga Zagreba. Danas je toga nestalo, politička se scena fragmentirala, a hrvatska "stvar" i u Federaciji i u Bosni i Hercegovini politički prispjela u fazu u kojoj su na nju, faktično, primjenjiva ona sredstva koja se u evropskim demokratskim okvirima predviđaju za zaštitu prava - nacionalnih manjina! Bojat se da tu neće biti od pomoći ideološke (dis)kvalifikacije poput Lajčakove o etničkom segregacionizmu, nego da bi se cijeloj stvari napokon moralo početi prilaziti s finije podešenim demokratskim instrumentarijem. Pogotovo u klimi koja se širi iz nekih patriotski uzrujanih sarajevskih krugova, u kojoj je već postalo uobičajeno da se Hrvatima negira povijesno-kulturna i jezična egzistencija, ili govori o tzv. "posuđenim identitetima", pri čemu su to, naravno, srpski i hrvatski, i oni su to što danas onemogućuje stvaranje homogenog bosanskog političkog identiteta kao osnove za izgradnju idilične jedinstvene države. Zar je moguće išta pametno i konstruktivno u današnjoj Bosni i Hercegovini napraviti na tim ordinarno nacionalističkim i pseudohistorijskim, a opakim tezama, čiji se širitelji, nota bene, predstavljaju kao predstavnici građansko-liberalnih vrijednosti, a slove za intelektualnu i akademsku kremu ovoga društva? (A baš bi se u bošnjačkom intelektualno-političkom miljeu morala očekivati visoka osjetljivost na takva negiranja, zbog teškoga iskustva u dugotrajnoj borbi za prava na vlastiti nacionalitet i jezik).
Jah, fragmentiralo se isto ko u Mrkonjić-Gradu...iščezlom Varcaru. :-D :zzzz: :zzzz: :zzzz:
hammerhead

Post by hammerhead »

u Varcar Vakufu su se pravile najbolje kose varcarke
foucault

Post by foucault »

Hoće li ove novine ikad imati covjeka koji u njima pise o muzici i filmu i nicemu drugom. Mozda bi se izbjeglo onda da E.H. krivo citira Georgea Carlina usto ga još nazivajući komedijašem (što nije isto što i komičar), a B.B. posudjuje izraze tipa halal pop od ljudi sumnjivih namjera.
piskerernest

Post by piskerernest »

zna il ko što ne bi dana danas na kioscima,nije valjda zbog bajrama
walkabout

Post by walkabout »

Jedan zanimljiv clanak u novom broju BHDana, pisan od strane nekoga ko je genije za trgovanje dionicama...(pretpostavljam da je prevod Tarikov)

------------------------

Od Karla Poppera do Karla Rovea - i natrag

George Soros

U svome romanu 1984. George Orwell je opisao užasavajući totalitarni režim u kojem sve komunikacije kontrolira Ministarstvo istine, a disidente progoni politička policija. Sjedinjene Države još uvijek su demokratija koja se ravna prema ustavu i vladavini zakona, sa pluralističkim medijima, ali ipak postoje uznemiravajući znaci da su se i ovdje ukorijenili metodi propagande koje je Orwell opisao.

Jer, od Orwellovog vremena tehnike obmanjivanja znatno su poboljšane. Mnoge od njih razrađene su s obzirom na reklamu i marketing proizvoda i usluga, pa zatim prilagođene politici. Njihova je značajka da se mogu kupiti. U najnovije vrijeme, kognitivne znanosti pomogle su da tehnike obmanjivanja postanu još djelotvornije, otvarajući prostor za profesionalce u politici koji se usredsređuju jedino na "dobivanje rezultata".

Ti profesionalci ponose se svojim ostvarenjima, i čak uživaju poštovanje američke javnosti koja se divi uspjehu, kojim god sredstvima bio postignut. Ta situacija dovodi u sumnju koncept otvorenog društva Karla Poppera, koji je zasnovan na priznanju da, ako i jest nemoguće dosegnuti savršenu spoznaju, možemo barem bolje razumjeti stvarnost usvajajući kritičko mišljenje.

No Popper nije shvatio da u demokratskoj politici zadobivanje javne podrške ima prednost nad otkrivanjem istine. U drugim područjima, kao što su nauka i industrija, nečiji poticaj da svoje poglede nametne svijetu nailazi na otpor izvanjske stvarnosti. No u politici je lako manipulirati viđenjem stvarnosti koje ima biračko tijelo. Posljedično tome, politički diskurs, čak i u demokratskim društvima, ne vodi nužno do boljeg razumijevanja stvarnosti.

Razlog što demokratska politika vodi u manipulaciju jest što političari ne teže da govore istinu. Oni žele da dobiju izbore, a najbolji način da se to postigne jest da iskrive sliku stvarnosti u vlastitu korist.

Taj uvid ne bi trebalo da nas navede da napustimo koncept otvorenog društva, već prije da revidiramo i iznova potvrdimo argumente koji mu govore u prilog. Moramo napustiti Popperovu prešutnu pretpostavku da je cilj političkog diskursa bolje razumijevanje stvarnosti, i uvesti je kao izričit zahtjev. Odijeljenost vlastî, sloboda izražavanja i slobodni izbori ne mogu sami osigurati otvoreno društvo; zahtijeva se i čvrsta obavezanost na traganje za istinom.

Moramo uvesti nova temeljna pravila za politički diskurs. Ona ne mogu biti istovjetna s naučnim metodom, ali trebalo bi da mu budu slična po svojoj prirodi, i da uspostave traganje za istinom kao sveti kriterij prema kojem treba suditi o političkim pogledima. Političari će stvarnost poštovati, umjesto da njom manipuliraju, samo ako je javnosti stalo do istine i ako ona kažnjava političare kada ih uhvati da je svjesno obmanjuju. A javnosti bi trebalo da bude stalo do istine zato što obmana dovodi ljude u zabludu kada biraju svoje predstavnike, iskrivljuje izbor odgovarajuće politike, podriva načelo odgovornosti i razara povjerenje u demokratiju.

Najnovija povijest pruža uvjerljive dokaze da se politika zasnovana na iskrivljavanju stvarnosti okreće protiv svojih autora. Odgovor Bushove vlade na terorističke napade od 11. septembra 2001, koji se sastojao u objavljivanju rata teroru i proglašavanju svake kritike nepatriotskim činom, uspio je da zadobije javnu podršku, ali su rezultati bili upravo suprotni od onoga što je Bushova vlada željela, i za nju i za SAD.

Praktična teškoća je u tome što treba raspoznati u kojem trenutku politički profesionalci izobličuju stvarnost. U tome važnu ulogu igraju mediji, politička elita i obrazovni sistem, koji moraju djelovati kao nadzorne strukture. Povrh toga, javnost mora biti cijepljena protiv različitih tehnika obmane. Najdjelotvornije tehnike rade na razini podsvijesti. Kada se emocije mogu izazvati metodama koje zaobilaze svijest, javnost je velikim dijelom bez ikakve odbrane. No ako je javnost upozorena na te različite tehnike, vjerovatno će ih odbaciti.

Jedna tehnika utjecanja — koju je republikanski stručnjak za javno mnijenje Frank Lutz, prema vlastitim riječima, naučio iz 1984. — naprosto izokreće značenja i postavlja stvarnost na glavu. Tako mreža Fox News naziva sebe "poštenom i odmjerenom", a Bushov donedavni glavni savjetnik Karl Rove i njegovi pomagači predstavljaju najjače crte svojih protivnika kao njihove Ahilove pete, koristeći insinuacije i laži kako bi njihova postignuća prikazali kao foliranje. Na taj način, insinuacije o kukavičluku i prljavoj igri omogućile su izbornu pobjedu nad dvojicom veterana vijetnamskog rata s mnoštvom odlikovanja, senatorom Maxom Clelandom 2002. i Johnom Kerryjem 2004, dok su Bush i potpredsjednik Dick Cheney — koji su izbjegli služenje vojnog roka — oslikani kao istinski patrioti.

Još jedna tehnika je "prenos": optužiti ljude sa suprotnim mišljenjem da imaju pobude ili koriste postupke koji su odlika samog optuživača. Naprimjer, David Horowitz, koji mene optužuje da sam "Lenjin antiameričke zavjere", bivši je trockist za kojeg ljudi sa suprotnim mišljenjem nisu protivnici s kojima treba raspravljati, već neprijatelji koje treba zgaziti.

Američka javnost pokazala se izuzetno osjetljivom na manipulacije istinom, koje uzimaju sve više mjesta u političkom diskursu naše zemlje. Jer, cijela mreža publikacija, od kojih neke uspijevaju da izgledaju kao da pripadaju glavnoj struji u medijima, posvećuje se toj zadaći. Ja ipak mislim da je moguće cijepiti javnost protiv lažnih argumenata izazivajući resantiman protiv orvelovskog novogovora. Ono što je potrebno, to je zajedničko nastojanje na raspoznavanju tehnika manipulacije — kao i imenovanje i posramljivanje onih koji ih koriste.

Vrijeme je idealno za jedan takav napor. Amerikanci se upravo bude, kao iz ružnog sna. Ovih posljednjih godina smo naučili — a trebalo je da to oduvijek znamo — da ne treba smatrati kako je prevlast kritičkog mišljenja u političkom diskursu samorazumljiva. Nju može osigurati samo biračko tijelo koje uvažava stvarnost i kažnjava političare koji lažu ili primjenjuju druge oblike obmanjivanja.

* George Soros je predsjednik Soros Fund Managementa i Instituta Otvoreno društvo
samvan

#70 Re: Dani

Post by samvan »

Da li bi neko bio tako ljubazan i postavio clanak iz zadnjeg broja Dana pod naslovom "Bavčareva "bitka na Neretvi""?
Bio bi vrlo zahvalan.
Liska

#71 Re: Dani

Post by Liska »

Slovenija - BiH: "Glupi Bosanci" spašavaju najmoćnijeg slovenskog tajkuna

Bavčareva "bitka na Neretvi"

Sloveniju već mjesecima trese velika afera: njen najmoćniji tajkun Igor Bavčar nalazi se pred finansijskim kolapsom. Slamku spasa vidi u dobijanju koncesije Vlade Federacije BiH za izgradnju dvije hidroelektrane - na Neretvi!

Novembra 2008. godine u novoizgrađenom hotelu Kempin sky Palace u Portorožu, jedno od najvećih slovenskih preduzeća Istrabenz Holding proslavilo je 60 godina poslovanja. Događaj je ostao upamćen po do tada neviđenom luksuzu i kičastom glamuru za kojim pati i slovenska elita. Mediji su pisali da je renoviranje čuvenog hotela Istrabenz koštalo 80 miliona eura, a te večeri slovenska politička i poslovna elita uživala je u "raskošnim gurmanskim radostima" njihovog domaćina Igora Bavčara.

Iako nasmijan, najčuveniji slovenski bezbjednjak i tajkun imao je puno razloga za brigu. Novembar je bio mjesec kada je otklonjena i posljednja sumnja da će kolaps finansijskog sistema u Americi i zapadnoj Evropi prouzrokovati tektonski poremećaj na tržištu jugoistočne Evrope. Bavčaru je bilo jasno da bi kontrakcija u ponudi kapitala u kombinaciji s umanjenim prihodima njegovih preduzeća mogla predstavljati fatalan miks za Istrabenz, koji je već tada bio zadužen preko 900 miliona eura.

Bez protoka novca i imovine koju bi brzo i lako mogao prodati, Istrabenz je ostao u poziciji da ne može servisirati svoje dugove. Iz otkrića koja se posljednjih mjeseci pojavljuju u slovenskim medijima (prije svih vidjeti Finance na tu temu), postaje jasno da su Bavčar i njegovi saradnici shvatili da je jedini izlaz iz surove dužničke spirale u kojoj su se našli, nastavak politike koja je ovo preduzeće i dovela do ruba propasti.

U srcu tog plana leže interesi Istrabenza u oblasti energetike, prije svega u preuzimanju kontrole nad državnim naftnim gigantom Petrol. Mnogi u Sloveniji gnušaju se pri ovoj pomisli i otvoreno se suprotstavljaju ovom planu. U toj bitci, čiji će ishod biti poznat nakon zakazane skupštine akcionara Petrola, 7. aprila 2009. godine, najavljivana realizacija projekta izgradnje hidroelektrana na rijeci Neretvi jedan je od najvećih aduta Bavčara & Co.

Kako to radi Igor Bavčar Osnovna djelatnost Istrabenza do 2003. godine bila je trgovina naftnim derivatima. Odlukom Vlade Slovenije, Istrabenz je svom austrijskom partneru tada prodao svoj udio u naftnom koncernu OMV-Istrabenz i svoje aktivnosti preusmjerio na niz drugih privrednih grana. Danas se na websiteu Istrabenza može pročitati da je to holding kojeg sačinjava čak 70 kompanija, a koje posluju u velikom broju industrija. Za Istrabenz su svakako najvažnije tri grane: energetika, prehrambena industrija i turizam.

U periodu između 2003. i 2008., za vrijeme vladavine Janeza Janše, Istrabenz je doživio svoju najveću ekspanziju. U bliskosti između dva vodeća slovenska obavještajca leži tajna nezadržive ekspanzije ove bezbjedonosno-tajkunske osovine. Poslovanje Istrabenza u elektroenergetskom sektoru možda je i najbolji primjer.

Janšina vlada je 2004. godine donijela odluku o formiranju tzv. "drugog energetskog stuba" Slovenije. Pod parolom povećane konkurentnosti i umanjivanja monopola državne elektroprivrede HSE (inače monopol u drugim sektorima nije smetao Janši), na osnovu političkog dogovora iza kulisa, omogućeno je stvaranje novog energetskog giganta u vlasništvu, pogađate, Bavčarevog Istrabenza.

Evo kako to izgleda u praksi.

Država Slovenija je 100% vlasnik u preduzeću GEN ENERGIJA, koja je vlasnik 50% Nuklearne elektrane Krško (NEK). Vlasnik druge polovine NEK-a je hrvatski HEP.

Janša i Bavčar su osmislili da se prodaja slovenske energije iz NEK-a bez tendera omogući novoformiranom preduzeću GEN-I. Vlasništvo u GEN-I-ju podijelili su GEN ENERGIJA (50%) i još jedno novoformirano preduzeće IGES (50%). Vlasništvo u IGES-u dijele Istrabenz (49,95%), Gorenje (49,95%) i Bavčarev saradnik, Robert Golob (0,1%).

U Sloveniji se cijena po kojoj GEN ENERGIJA godišnje prodaje 3.022.200 megavat sati energije iz NEK-a kompaniji GEN-I tretira kao državna tajna. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je trošak proizvodnje u NEK-u između 22 i 27 eura po megavat satu, u zavisnosti od cijena goriva. Uz sve dodatne troškove, energija na pragu NEK-a košta oko 32 eura po megavat satu.

Ugovor između GEN energije i GEN-I-ja nikada nije objavljen. Ipak, mogućnost GEN-I-ja da u više navrata ponudi dampinske cijene i diktira okolnosti na tržištu jasno ukazuju da energiju dobija po krajnje povoljnim cijenama.

U većini slučajeva GEN-I energiju nije prodavao po dampinskim cijenama, kako slovenskoj privredi, tako i na regionalnom tržištu. Prije kolapsa cijene električne energije u 2009. godini, GEN-I je megavat sat na tržištu prodavao za preko 80 eura.

Geneza problema Istrabenza Omogućavanje ove vrste ekstra profita Igoru Bavčaru slovenska javnost uvijek je tolerirala. Janšina medijska mašinerija pažljivo je gradila sliku Bavčara kao brižnog patriote i čuvara ekonomskih interesa Slovenije. "Pa šta ako mu je omogućena konkurentna prednost, to je za dobrobit velikog državnog preduzeća i dobrobit slovenske privrede", glasila je popularna parola.

Ova slika počela je da se raspada padom Janšine vlade i otkrićima slovenskih medija iz prošle i početka ove godine, kojima su objašnjeni dugovi Istrabenza.

Ljubljanski Finance krajem maja 2008. godine ekskluzivno objavljuje faksimil ugovora sklopljenog između Bavčareve privatne firme iz Holandije i još četiri preduzeća u vlasništvu njemu bliskog tajkuna Staneta Valanta. Otkriće Financea pokazalo je da su Bavčar i njegovi ljudi preduzeće zaduživali kako bi sproveli tzv "management buy-out" i preko privatnih kompanija preuzeli većinsko vlasništvo u Istrabenzu. Bavčar je dugo negirao ove navode, ali je pod pritiskom dokaza bio primoran da prizna svoje vlasništvo nad spornom firmom.

Uporedo s tim, tihi konflikt između rukovodstva Petrola i Bavčara dobio je javnu dimenziju. Medijima je predočeno da je agresivnu kupovinu Petrolovih akcija Bavčar finansirao iz bankarskih kredita. Ove je akcije Bavčar plaćao papreno (oko 1.000 eura), zaslijepljen svojom starom željom da preuzme kontrolu nad državnom naftnom kompanijom. Istrabenz je i dalje vlasnik oko 30% akcija Petrola.

Medijima je neko također doturio informaciju da je te iste skupe Petrolove akcije Istrabenz koristio kao kolateral za dalje zaduživanje, iz kojeg je finansirao kupovinu novih akcija Petrola. Kada je vrijednost Petrolovih akcija počela strmoglavo da se urušava, banke, kreditori Istrabenza, postale su nervozne. Istrabenz više nije mogao da finansira rastuće kamate i trošak svojih dugova. BAWAG, Uni Credit, Socite Generale... došle su po svoje.

Istrabenz, krajem prošle i početkom ove godine, panično počinje da prodaje svoju imovinu. Mercator, do tada brižljivo čuvan od nasrtaja Miroslava Miškovića i drugih kupaca, nudi se na tržištu. Odmah zatim i Droga Kolinska i niz drugih kompanija u vlasništvu holdinga. Rukovodstvo kompanije oglašava se saopćenjima u kojima pokušava da medijske navode o svojim problemima predstavi kao malicioznu hajku, a novoizabrana Vlada Boruta Pahora po prvi put zvanično spominje problem dugovanja Istrabenza 7. januara ove godine.

Veličina duga Istrabenza, kojeg otkrivaju mediji, počinje vrtoglavo da raste, s 300 na 500, pa sve do preko 900 miliona eura, gdje je za sada stao. Slovenska javnost ostala je šokirana.

Bavčarev Houdini Act Paradoksalno, ali način na koji je Bavčar obavio Istrabenz dužničkim lancima za njega predstavlja možda i jedini izlaz iz trenutne situacije.

Da bi servisirao dugove Istrabenza, on mora učiniti dvije stvari. Prva je konsolidacija, to jest prodaja većine preduzeća iz sklopa holdinga i fokusiranje na dvije osnovne djelatnosti: turizam i energetiku.

Dobro obaviješteni izvori u Sloveniji navode da bi turizam preuzeo Bavčarev pajtos Valant, dok bi energetika ostala u sklopu holdinga kao najlikvidnija grana. Pored spomenutog GEN-I-ja, Bavčar vidi Petrol kao izvor prijeko potrebnog živog novca. Vlasništvo nad 30 % akcija i razgranata mreža saradnika i prijatelja, kao i nesumnjiva vještina i sposobnost, daju mu nemale šanse da na predstojećoj skupštini akcionara postavi svoje ljude na ključna mjesta u Nadzornom odboru Petrola.

Osobe od Bavčarevog povjerenja su, prema dobro informiranim krugovima u Ljubljani, jedan od trenutnih izvršnih direktora u HSE, Tomaž Štokelj i već pomenuti Robert Golob.

Ovaj drugi posebno je interesantan bosanskohercegovačkoj javnosti. Robert Golob je čovjek koji, uz nekadašnjeg sarajevskog trgovca oružjem Nihada Spahalića, vodi projekt izgradnje hidroelektrana na Neretvi, preko njihove zajedničke firme Intrade energija. Zanimljivo je da je Spahalić prethodno državnoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB) prodao Šahinpašić banku, u kojoj je, zajedno s "kontroverznim" bošnjačkim biznismenom Senadom Šahinpašićem Šajom, bio suvlasnik.

Iako je većinsko vlasništvo Istrabenza u preduzeću Intrade energija, koje završava dobijanje koncesije za izgradnju hidroelektrana u gornjem toku Neretve u Bosni i Hercegovini dugo skrivano, u Sloveniji ovaj projekt Golob predstavlja kao svoje životno djelo. Ovaj "uspjeh" i bliskost s Bavčarem do sada ga je preporučio na veoma važne funkcije u slovenskoj energetici.

Poznat kao čovjek sa "zlatnim poslom" (za direktorsku poziciju u GEN-I-ju prošle godine je navodno sebi isplatio dva miliona eura bonusa), Golob potiče iz Nove Gorice. Kadar je za sve prilike i sve politike. Bio je ključna osoba za pitanja energetike u Vladi LDS-a između 2000. i 2003. godine, ali je najveći napredak ostvario za vrijeme Janšinog vladanja i Bavčarevog proboja u elektroenergetiku. Po zemljačkoj liniji (Borut Pahor je također iz Nove Gorice) nedavno je postavljen za neformalnog savjetnika premijera za energetiku.

Nihad Spahalić, Intrade energija

Bavčarev trojanski konj

Senad Pećanin

Intrade energija je kompanija koja pokušava dobiti koncesiju za izgradnju dvije hidroelektrane na gornjem toku rijeke Neretve. Njen direktor Nihad Spahalić godinama je uspješno skrivao činjenicu o vlasničkoj strukturi preduzeća registriranog u Sarajevu, ali je, zahvaljujući Danima, bh. javnost saznala da je većinski vlasnik Intrade energije slovenski Istrabenz moćnog tajkuna Igora Bavčara. Razlog za skrivanje vlasničke strukture kompanije kojoj fali korak do dobijanja koncesije bez raspisivanja tendera ili javnog prikupljanja ponuda (unatoč zakonskoj mogućnosti samoinicijativnih ponuda) jeste odnos države Slovenije prema Bosni i Hercegovini, koji bi se najkraće mogao opisati kao ruganje Bosancima. Naime, država Slovenija već godinama investira u BiH novcima koje je opljačkala od bh. građana, koji su više stotina miliona maraka, svojom mukom stečenih ušteđevina, povjerili Ljubljanskoj banci. Zbog iste sudbine štediša u Hrvatskoj, Narodna banka Hrvatske nije dozvolila Slovencima investiranje u bankarski sektor u svojoj zemlji, a ista rampa postoji i za većinu ostalih zainteresiranih slovenskih investitora u druge sektore hrvatske ekonomije. No, ono što ne prolazi u Hrvatskoj prolazi ovdje i, između ostalog, naši su susjedi zato na korak od Evropske unije, a mi od Gvineje Bisao.

Od jednog ili dva procenta... "Gospodine Spahaliću, u pozivu za ovu press-konferenciju stajalo je da će na njoj učestvovati i predstavnici Vlade FBiH, na čelu s premijerom i ministrima resornih ministarstava. No, njih, kao što vidimo, nema. Ipak, ja ću Vama postaviti pitanje koje sam namjeravao postaviti njima: kako je moguće da Vlada Federacije na osnovu samoinicijativne ponude, bez tendera, dodijeli koncesiju za izgradnju hidrocentrala Intrade energiji, kada je ona u većinskom vlasništvu slovenačkog Istrabenza? Ovo pitam zato što je država Slovenija opljačkala novac od bh. građana, štediša Ljubljanske banke, i godinama odbija da ga vrati, a zauzvrat, naše vlasti omogućavaju Sloveniji ekonomsko koloniziranje BiH novcem njenih građana."

Ovo pitanje je novinar Dana postavio generalnom direktoru preduzeća Intrade energija Nihadu Spahaliću, na press-konferenciji organiziranoj 12. oktobra 2006. godine u kazinu Coloseum u Sarajevu (u 20 sati?!). Povod konferenciji je bilo odlučivanje Vlade Federacije o dodjeli koncesije za izgradnju dvije hidrocentrale na Neretvi, uzvodno od Glavatičeva, na osnovu samoinicijativne ponude koju je Intrade energija dostavila Vladi Federacije.

Spahalićev odgovor u potpunosti oslikava svu konfuziju, nedostatak elementarne brige bh. vlasti za interese svojih građana i očigledne privatne dealove najviših federalnih funkcionera. Direktor Intrade energije je prvo rekao da u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon koji zabranjuje poslovanje sa slovenačkim investitorima. Potvrdio je i da je Istrabenz većinski vlasnik preduzeća čiji je direktor i čiju je saominicijativnu ponudu za izgradnju hidrocentrala na Neretvi prihvatila Hadžipašićeva vlada. No, onda je Spahalić dodao i nešto što je šokiralo prisutne novinare: "Mi ćemo napraviti novu firmu u kojoj Istrabenz neće biti ni blizu sadašnjem učešću u vlasništvu, a slovenski kapital će imati jedan ili dva procenta učešća u njoj." Bez odgovora su ostala dva ključna pitanja: kako je moguće koncesiju koju je od Vlade dobila jedna kompanija prenijeti na drugu bez Vladine odluke i zašto bi Istrabenz uopće odustajao od tako unosne koncesije ako mu je već dodijeljena?

Iako je zakonski nemoguća promjena koncesionara bez obnove čitavog postupka o dodjeli koncesija, Spahalić je očito svjestan da je Hadžipašićeva vlada, baš kao i Vlada njegovog nasljednika Nedžada Brankovića, više puta demonstrirala da se ne drži zakona "kao pijan plota", posebno ako za to ima naročitih razloga (pokazat će to istraga sarajevskog tužitelja Branka Šljivara o Hadžipašićevom kriminalu oko predaje Energopetrola, čim je ubrzo, za 98 godina, završi). Ako Spahalić govori istinu o tome da je Igor Bavčar (direktor Istrabenza i bliski saradnik slovenskog premijera Janeza Janše) spreman da se odrekne poklona kojeg mu je uručio Hadžipašić, onda je jasno da se radi o tipično slovenskom modelu "investiranja" u BiH, već viđenom kroz praksu investicionih fondova: besplatnom ovladavanju bh. privrednim resursima i njihovoj prodaji stvarnim investitorima (vidjeti pod: Poštanska banka). Ono gdje ne treba sumnjati u istinitost Spahalićevih riječi jest njegova tvrdnja da zainteresiranih partnera za ulazak u projekt izgradnje hidrocentrala na Neretvi na osnovu koncesije "ima toliko da ne znamo šta ćemo s njima". Umjesto da partnere za ulazak u ovaj projekt bira i naplati im Vlada Federacije, to će, ako se ova kriminalna odluka ne poništi, učiniti - Igor Bavčar.

Do…, ne više od 30 procenata No, Spahalić se nije predao i u februaru 2008. godine organizirao je pompeznu prezentaciju projekta u dvorani sarajevskog Energoinvesta. Na nju su, uz najmoćnije političke lidere i funkcionere u Federaciji BiH pozvani i novinari podobnih medija, među kojima, naravno, nije bilo Dana. No, urednik našeg magazina je bio na njoj i Spahaliću postavio sljedeće pitanje: "S obzirom da niste saopćili činjenicu da je vaš većinski vlasnik kompanija iz Slovenije, predlažem da na moje pitanje odgovori gospodin Silajdžić, koji svojim prisustvom ovdje očito podržava projekt. Dakle, da li će i ovaj slovenski projekt u BiH biti realiziran novcem bh. građana, štediša Ljubljanske banke, koje je država Slovenija opljačkala? Čime je to Slovenija zadužila BiH da se njenoj kompaniji na osnovu samoinicijativne ponude, bez tendera i više ponuđača, dodijeli koncesija za izgradnju elektrana na Neretvi?"

U sali je nastao muk, Silajdžić je šutio, pa ga je neugodne situacije pokušao spasiti direktor preduzeća Intrade Nihad Spahalić, koji i vodi čitav projekt. On je izrazio čuđenje našim pitanjem, kad slovenske firme grade i putnu obilaznicu oko Sarajeva, a Mercatori niču po čitavoj zemlji. Dodao je da je tačno da je Istrabenz većinski vlasnik, ali da će izvođenjem projekta biti registrirano novo preduzeće u kojem Slovenci neće imati više od 30% vlasništva. Očito, Spahalić se u obmanama bh. javnosti malo "preigrao": na prezentaciji projekta održanoj godinu i po dana ranije tvrdio je da vlasništvo Bavčareve kompanije neće prelaziti više od "jedan do dva procenta".

Federacija stop, Bavčar - naprej Lider SDA Sulejman Tihić i vlasnik Avaza Fahrudin Radončić, uz hinjsku podršku vlasnika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, uspjeli su srušiti projekt najvećih investicija u historiji Bosne i Hercegovine - njemačkih, austrijskih i kazahstanskih investicija u izgradnju novih hidro i termoelektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine. Projekt je bio vrijedan sedam milijardi maraka, ali je pobrojanima bio neprihvatljiv zato što ga je realizirao Vahid Hećo, resorni ministar iz Silajdžićeve Stranke za BiH. Nažalost, skoro je izvjesno da Bosna i Hercegovina više nikada neće biti u prilici da realizira investiciju koja bi bila zasnovana na principima koje su prihvatili partneri koje je odabrala Vlada Federacije BiH: bez vlasništva stranih kompanija nad izgrađenim centralama, bez prodaje rijeka i rudnika stranim partnerima, bez koncesija za korištenje rijeka i rudnika stranim partnerima.

Realizacija ovog projekta omogućavala je, u periodu globalne recesije "koja će zaobići BiH" (Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH) zapošljavanje i do 50.000 bh. radnika u narednim godinama i sigurno snabdijevanje strujom naše zemlje i u narednim decenijama, uz osiguran plasman viškova koje je već danas sve teže prodati. E, umjesto tog i takvog projekta, samo od umješnosti Nihada Spahalića u dealovima s federalnim moćnicima zavisit će hoće li se Igor Bavčar i slovenski političari i dalje podsmijevati, mada ovog puta s razlogom, "glupim Bosancima".
VjecitiStudent

#72 Re: Dani

Post by VjecitiStudent »

:thumbup:
Po nekoj logici stvari, u sljedecem broju bi trebala uslijediti slicna temeljita analiza Hecinih energetskih projekata.
Medjutim, to se nece desiti.
Nagradno pitanje je: Zasto?
:oops:
Banksy

#73 Re: Dani

Post by Banksy »

Fahro je to već uradio, nema potrebe da se ponavlja :mrgreen: ...

http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/teme ... -se-prepao
VjecitiStudent

#74 Re: Dani

Post by VjecitiStudent »

Jednu stvar kod Dana, tj. njihovog navodnog vlasnika nikako ne razumijem:
Zar zaista misle da su im citaoci toliko naivni?
samvan

#75 Re: Dani

Post by samvan »

Liska wrote:Slovenija - BiH: "Glupi Bosanci" spašavaju najmoćnijeg slovenskog tajkuna

Bavčareva "bitka na Neretvi"

Sloveniju već mjesecima trese velika afera: njen najmoćniji tajkun Igor Bavčar nalazi se pred finansijskim kolapsom. Slamku spasa vidi u dobijanju koncesije Vlade Federacije BiH za izgradnju dvije hidroelektrane - na Neretvi!

Novembra 2008. godine u novoizgrađenom hotelu Kempin sky Palace u Portorožu, jedno od najvećih slovenskih preduzeća Istrabenz Holding proslavilo je 60 godina poslovanja. Događaj je ostao upamćen po do tada neviđenom luksuzu i kičastom glamuru za kojim pati i slovenska elita. Mediji su pisali da je renoviranje čuvenog hotela Istrabenz koštalo 80 miliona eura, a te večeri slovenska politička i poslovna elita uživala je u "raskošnim gurmanskim radostima" njihovog domaćina Igora Bavčara.

Iako nasmijan, najčuveniji slovenski bezbjednjak i tajkun imao je puno razloga za brigu. Novembar je bio mjesec kada je otklonjena i posljednja sumnja da će kolaps finansijskog sistema u Americi i zapadnoj Evropi prouzrokovati tektonski poremećaj na tržištu jugoistočne Evrope. Bavčaru je bilo jasno da bi kontrakcija u ponudi kapitala u kombinaciji s umanjenim prihodima njegovih preduzeća mogla predstavljati fatalan miks za Istrabenz, koji je već tada bio zadužen preko 900 miliona eura.

Bez protoka novca i imovine koju bi brzo i lako mogao prodati, Istrabenz je ostao u poziciji da ne može servisirati svoje dugove. Iz otkrića koja se posljednjih mjeseci pojavljuju u slovenskim medijima (prije svih vidjeti Finance na tu temu), postaje jasno da su Bavčar i njegovi saradnici shvatili da je jedini izlaz iz surove dužničke spirale u kojoj su se našli, nastavak politike koja je ovo preduzeće i dovela do ruba propasti.

U srcu tog plana leže interesi Istrabenza u oblasti energetike, prije svega u preuzimanju kontrole nad državnim naftnim gigantom Petrol. Mnogi u Sloveniji gnušaju se pri ovoj pomisli i otvoreno se suprotstavljaju ovom planu. U toj bitci, čiji će ishod biti poznat nakon zakazane skupštine akcionara Petrola, 7. aprila 2009. godine, najavljivana realizacija projekta izgradnje hidroelektrana na rijeci Neretvi jedan je od najvećih aduta Bavčara & Co.

Kako to radi Igor Bavčar Osnovna djelatnost Istrabenza do 2003. godine bila je trgovina naftnim derivatima. Odlukom Vlade Slovenije, Istrabenz je svom austrijskom partneru tada prodao svoj udio u naftnom koncernu OMV-Istrabenz i svoje aktivnosti preusmjerio na niz drugih privrednih grana. Danas se na websiteu Istrabenza može pročitati da je to holding kojeg sačinjava čak 70 kompanija, a koje posluju u velikom broju industrija. Za Istrabenz su svakako najvažnije tri grane: energetika, prehrambena industrija i turizam.

U periodu između 2003. i 2008., za vrijeme vladavine Janeza Janše, Istrabenz je doživio svoju najveću ekspanziju. U bliskosti između dva vodeća slovenska obavještajca leži tajna nezadržive ekspanzije ove bezbjedonosno-tajkunske osovine. Poslovanje Istrabenza u elektroenergetskom sektoru možda je i najbolji primjer.

Janšina vlada je 2004. godine donijela odluku o formiranju tzv. "drugog energetskog stuba" Slovenije. Pod parolom povećane konkurentnosti i umanjivanja monopola državne elektroprivrede HSE (inače monopol u drugim sektorima nije smetao Janši), na osnovu političkog dogovora iza kulisa, omogućeno je stvaranje novog energetskog giganta u vlasništvu, pogađate, Bavčarevog Istrabenza.

Evo kako to izgleda u praksi.

Država Slovenija je 100% vlasnik u preduzeću GEN ENERGIJA, koja je vlasnik 50% Nuklearne elektrane Krško (NEK). Vlasnik druge polovine NEK-a je hrvatski HEP.

Janša i Bavčar su osmislili da se prodaja slovenske energije iz NEK-a bez tendera omogući novoformiranom preduzeću GEN-I. Vlasništvo u GEN-I-ju podijelili su GEN ENERGIJA (50%) i još jedno novoformirano preduzeće IGES (50%). Vlasništvo u IGES-u dijele Istrabenz (49,95%), Gorenje (49,95%) i Bavčarev saradnik, Robert Golob (0,1%).

U Sloveniji se cijena po kojoj GEN ENERGIJA godišnje prodaje 3.022.200 megavat sati energije iz NEK-a kompaniji GEN-I tretira kao državna tajna. Dobro obaviješteni izvori tvrde da je trošak proizvodnje u NEK-u između 22 i 27 eura po megavat satu, u zavisnosti od cijena goriva. Uz sve dodatne troškove, energija na pragu NEK-a košta oko 32 eura po megavat satu.

Ugovor između GEN energije i GEN-I-ja nikada nije objavljen. Ipak, mogućnost GEN-I-ja da u više navrata ponudi dampinske cijene i diktira okolnosti na tržištu jasno ukazuju da energiju dobija po krajnje povoljnim cijenama.

U većini slučajeva GEN-I energiju nije prodavao po dampinskim cijenama, kako slovenskoj privredi, tako i na regionalnom tržištu. Prije kolapsa cijene električne energije u 2009. godini, GEN-I je megavat sat na tržištu prodavao za preko 80 eura.

Geneza problema Istrabenza Omogućavanje ove vrste ekstra profita Igoru Bavčaru slovenska javnost uvijek je tolerirala. Janšina medijska mašinerija pažljivo je gradila sliku Bavčara kao brižnog patriote i čuvara ekonomskih interesa Slovenije. "Pa šta ako mu je omogućena konkurentna prednost, to je za dobrobit velikog državnog preduzeća i dobrobit slovenske privrede", glasila je popularna parola.

Ova slika počela je da se raspada padom Janšine vlade i otkrićima slovenskih medija iz prošle i početka ove godine, kojima su objašnjeni dugovi Istrabenza.

Ljubljanski Finance krajem maja 2008. godine ekskluzivno objavljuje faksimil ugovora sklopljenog između Bavčareve privatne firme iz Holandije i još četiri preduzeća u vlasništvu njemu bliskog tajkuna Staneta Valanta. Otkriće Financea pokazalo je da su Bavčar i njegovi ljudi preduzeće zaduživali kako bi sproveli tzv "management buy-out" i preko privatnih kompanija preuzeli većinsko vlasništvo u Istrabenzu. Bavčar je dugo negirao ove navode, ali je pod pritiskom dokaza bio primoran da prizna svoje vlasništvo nad spornom firmom.

Uporedo s tim, tihi konflikt između rukovodstva Petrola i Bavčara dobio je javnu dimenziju. Medijima je predočeno da je agresivnu kupovinu Petrolovih akcija Bavčar finansirao iz bankarskih kredita. Ove je akcije Bavčar plaćao papreno (oko 1.000 eura), zaslijepljen svojom starom željom da preuzme kontrolu nad državnom naftnom kompanijom. Istrabenz je i dalje vlasnik oko 30% akcija Petrola.

Medijima je neko također doturio informaciju da je te iste skupe Petrolove akcije Istrabenz koristio kao kolateral za dalje zaduživanje, iz kojeg je finansirao kupovinu novih akcija Petrola. Kada je vrijednost Petrolovih akcija počela strmoglavo da se urušava, banke, kreditori Istrabenza, postale su nervozne. Istrabenz više nije mogao da finansira rastuće kamate i trošak svojih dugova. BAWAG, Uni Credit, Socite Generale... došle su po svoje.

Istrabenz, krajem prošle i početkom ove godine, panično počinje da prodaje svoju imovinu. Mercator, do tada brižljivo čuvan od nasrtaja Miroslava Miškovića i drugih kupaca, nudi se na tržištu. Odmah zatim i Droga Kolinska i niz drugih kompanija u vlasništvu holdinga. Rukovodstvo kompanije oglašava se saopćenjima u kojima pokušava da medijske navode o svojim problemima predstavi kao malicioznu hajku, a novoizabrana Vlada Boruta Pahora po prvi put zvanično spominje problem dugovanja Istrabenza 7. januara ove godine.

Veličina duga Istrabenza, kojeg otkrivaju mediji, počinje vrtoglavo da raste, s 300 na 500, pa sve do preko 900 miliona eura, gdje je za sada stao. Slovenska javnost ostala je šokirana.

Bavčarev Houdini Act Paradoksalno, ali način na koji je Bavčar obavio Istrabenz dužničkim lancima za njega predstavlja možda i jedini izlaz iz trenutne situacije.

Da bi servisirao dugove Istrabenza, on mora učiniti dvije stvari. Prva je konsolidacija, to jest prodaja većine preduzeća iz sklopa holdinga i fokusiranje na dvije osnovne djelatnosti: turizam i energetiku.

Dobro obaviješteni izvori u Sloveniji navode da bi turizam preuzeo Bavčarev pajtos Valant, dok bi energetika ostala u sklopu holdinga kao najlikvidnija grana. Pored spomenutog GEN-I-ja, Bavčar vidi Petrol kao izvor prijeko potrebnog živog novca. Vlasništvo nad 30 % akcija i razgranata mreža saradnika i prijatelja, kao i nesumnjiva vještina i sposobnost, daju mu nemale šanse da na predstojećoj skupštini akcionara postavi svoje ljude na ključna mjesta u Nadzornom odboru Petrola.

Osobe od Bavčarevog povjerenja su, prema dobro informiranim krugovima u Ljubljani, jedan od trenutnih izvršnih direktora u HSE, Tomaž Štokelj i već pomenuti Robert Golob.

Ovaj drugi posebno je interesantan bosanskohercegovačkoj javnosti. Robert Golob je čovjek koji, uz nekadašnjeg sarajevskog trgovca oružjem Nihada Spahalića, vodi projekt izgradnje hidroelektrana na Neretvi, preko njihove zajedničke firme Intrade energija. Zanimljivo je da je Spahalić prethodno državnoj Novoj ljubljanskoj banci (NLB) prodao Šahinpašić banku, u kojoj je, zajedno s "kontroverznim" bošnjačkim biznismenom Senadom Šahinpašićem Šajom, bio suvlasnik.

Iako je većinsko vlasništvo Istrabenza u preduzeću Intrade energija, koje završava dobijanje koncesije za izgradnju hidroelektrana u gornjem toku Neretve u Bosni i Hercegovini dugo skrivano, u Sloveniji ovaj projekt Golob predstavlja kao svoje životno djelo. Ovaj "uspjeh" i bliskost s Bavčarem do sada ga je preporučio na veoma važne funkcije u slovenskoj energetici.

Poznat kao čovjek sa "zlatnim poslom" (za direktorsku poziciju u GEN-I-ju prošle godine je navodno sebi isplatio dva miliona eura bonusa), Golob potiče iz Nove Gorice. Kadar je za sve prilike i sve politike. Bio je ključna osoba za pitanja energetike u Vladi LDS-a između 2000. i 2003. godine, ali je najveći napredak ostvario za vrijeme Janšinog vladanja i Bavčarevog proboja u elektroenergetiku. Po zemljačkoj liniji (Borut Pahor je također iz Nove Gorice) nedavno je postavljen za neformalnog savjetnika premijera za energetiku.

Nihad Spahalić, Intrade energija

Bavčarev trojanski konj

Senad Pećanin

Intrade energija je kompanija koja pokušava dobiti koncesiju za izgradnju dvije hidroelektrane na gornjem toku rijeke Neretve. Njen direktor Nihad Spahalić godinama je uspješno skrivao činjenicu o vlasničkoj strukturi preduzeća registriranog u Sarajevu, ali je, zahvaljujući Danima, bh. javnost saznala da je većinski vlasnik Intrade energije slovenski Istrabenz moćnog tajkuna Igora Bavčara. Razlog za skrivanje vlasničke strukture kompanije kojoj fali korak do dobijanja koncesije bez raspisivanja tendera ili javnog prikupljanja ponuda (unatoč zakonskoj mogućnosti samoinicijativnih ponuda) jeste odnos države Slovenije prema Bosni i Hercegovini, koji bi se najkraće mogao opisati kao ruganje Bosancima. Naime, država Slovenija već godinama investira u BiH novcima koje je opljačkala od bh. građana, koji su više stotina miliona maraka, svojom mukom stečenih ušteđevina, povjerili Ljubljanskoj banci. Zbog iste sudbine štediša u Hrvatskoj, Narodna banka Hrvatske nije dozvolila Slovencima investiranje u bankarski sektor u svojoj zemlji, a ista rampa postoji i za većinu ostalih zainteresiranih slovenskih investitora u druge sektore hrvatske ekonomije. No, ono što ne prolazi u Hrvatskoj prolazi ovdje i, između ostalog, naši su susjedi zato na korak od Evropske unije, a mi od Gvineje Bisao.

Od jednog ili dva procenta... "Gospodine Spahaliću, u pozivu za ovu press-konferenciju stajalo je da će na njoj učestvovati i predstavnici Vlade FBiH, na čelu s premijerom i ministrima resornih ministarstava. No, njih, kao što vidimo, nema. Ipak, ja ću Vama postaviti pitanje koje sam namjeravao postaviti njima: kako je moguće da Vlada Federacije na osnovu samoinicijativne ponude, bez tendera, dodijeli koncesiju za izgradnju hidrocentrala Intrade energiji, kada je ona u većinskom vlasništvu slovenačkog Istrabenza? Ovo pitam zato što je država Slovenija opljačkala novac od bh. građana, štediša Ljubljanske banke, i godinama odbija da ga vrati, a zauzvrat, naše vlasti omogućavaju Sloveniji ekonomsko koloniziranje BiH novcem njenih građana."

Ovo pitanje je novinar Dana postavio generalnom direktoru preduzeća Intrade energija Nihadu Spahaliću, na press-konferenciji organiziranoj 12. oktobra 2006. godine u kazinu Coloseum u Sarajevu (u 20 sati?!). Povod konferenciji je bilo odlučivanje Vlade Federacije o dodjeli koncesije za izgradnju dvije hidrocentrale na Neretvi, uzvodno od Glavatičeva, na osnovu samoinicijativne ponude koju je Intrade energija dostavila Vladi Federacije.

Spahalićev odgovor u potpunosti oslikava svu konfuziju, nedostatak elementarne brige bh. vlasti za interese svojih građana i očigledne privatne dealove najviših federalnih funkcionera. Direktor Intrade energije je prvo rekao da u Bosni i Hercegovini ne postoji zakon koji zabranjuje poslovanje sa slovenačkim investitorima. Potvrdio je i da je Istrabenz većinski vlasnik preduzeća čiji je direktor i čiju je saominicijativnu ponudu za izgradnju hidrocentrala na Neretvi prihvatila Hadžipašićeva vlada. No, onda je Spahalić dodao i nešto što je šokiralo prisutne novinare: "Mi ćemo napraviti novu firmu u kojoj Istrabenz neće biti ni blizu sadašnjem učešću u vlasništvu, a slovenski kapital će imati jedan ili dva procenta učešća u njoj." Bez odgovora su ostala dva ključna pitanja: kako je moguće koncesiju koju je od Vlade dobila jedna kompanija prenijeti na drugu bez Vladine odluke i zašto bi Istrabenz uopće odustajao od tako unosne koncesije ako mu je već dodijeljena?

Iako je zakonski nemoguća promjena koncesionara bez obnove čitavog postupka o dodjeli koncesija, Spahalić je očito svjestan da je Hadžipašićeva vlada, baš kao i Vlada njegovog nasljednika Nedžada Brankovića, više puta demonstrirala da se ne drži zakona "kao pijan plota", posebno ako za to ima naročitih razloga (pokazat će to istraga sarajevskog tužitelja Branka Šljivara o Hadžipašićevom kriminalu oko predaje Energopetrola, čim je ubrzo, za 98 godina, završi). Ako Spahalić govori istinu o tome da je Igor Bavčar (direktor Istrabenza i bliski saradnik slovenskog premijera Janeza Janše) spreman da se odrekne poklona kojeg mu je uručio Hadžipašić, onda je jasno da se radi o tipično slovenskom modelu "investiranja" u BiH, već viđenom kroz praksu investicionih fondova: besplatnom ovladavanju bh. privrednim resursima i njihovoj prodaji stvarnim investitorima (vidjeti pod: Poštanska banka). Ono gdje ne treba sumnjati u istinitost Spahalićevih riječi jest njegova tvrdnja da zainteresiranih partnera za ulazak u projekt izgradnje hidrocentrala na Neretvi na osnovu koncesije "ima toliko da ne znamo šta ćemo s njima". Umjesto da partnere za ulazak u ovaj projekt bira i naplati im Vlada Federacije, to će, ako se ova kriminalna odluka ne poništi, učiniti - Igor Bavčar.

Do…, ne više od 30 procenata No, Spahalić se nije predao i u februaru 2008. godine organizirao je pompeznu prezentaciju projekta u dvorani sarajevskog Energoinvesta. Na nju su, uz najmoćnije političke lidere i funkcionere u Federaciji BiH pozvani i novinari podobnih medija, među kojima, naravno, nije bilo Dana. No, urednik našeg magazina je bio na njoj i Spahaliću postavio sljedeće pitanje: "S obzirom da niste saopćili činjenicu da je vaš većinski vlasnik kompanija iz Slovenije, predlažem da na moje pitanje odgovori gospodin Silajdžić, koji svojim prisustvom ovdje očito podržava projekt. Dakle, da li će i ovaj slovenski projekt u BiH biti realiziran novcem bh. građana, štediša Ljubljanske banke, koje je država Slovenija opljačkala? Čime je to Slovenija zadužila BiH da se njenoj kompaniji na osnovu samoinicijativne ponude, bez tendera i više ponuđača, dodijeli koncesija za izgradnju elektrana na Neretvi?"

U sali je nastao muk, Silajdžić je šutio, pa ga je neugodne situacije pokušao spasiti direktor preduzeća Intrade Nihad Spahalić, koji i vodi čitav projekt. On je izrazio čuđenje našim pitanjem, kad slovenske firme grade i putnu obilaznicu oko Sarajeva, a Mercatori niču po čitavoj zemlji. Dodao je da je tačno da je Istrabenz većinski vlasnik, ali da će izvođenjem projekta biti registrirano novo preduzeće u kojem Slovenci neće imati više od 30% vlasništva. Očito, Spahalić se u obmanama bh. javnosti malo "preigrao": na prezentaciji projekta održanoj godinu i po dana ranije tvrdio je da vlasništvo Bavčareve kompanije neće prelaziti više od "jedan do dva procenta".

Federacija stop, Bavčar - naprej Lider SDA Sulejman Tihić i vlasnik Avaza Fahrudin Radončić, uz hinjsku podršku vlasnika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije, uspjeli su srušiti projekt najvećih investicija u historiji Bosne i Hercegovine - njemačkih, austrijskih i kazahstanskih investicija u izgradnju novih hidro i termoelektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine. Projekt je bio vrijedan sedam milijardi maraka, ali je pobrojanima bio neprihvatljiv zato što ga je realizirao Vahid Hećo, resorni ministar iz Silajdžićeve Stranke za BiH. Nažalost, skoro je izvjesno da Bosna i Hercegovina više nikada neće biti u prilici da realizira investiciju koja bi bila zasnovana na principima koje su prihvatili partneri koje je odabrala Vlada Federacije BiH: bez vlasništva stranih kompanija nad izgrađenim centralama, bez prodaje rijeka i rudnika stranim partnerima, bez koncesija za korištenje rijeka i rudnika stranim partnerima.

Realizacija ovog projekta omogućavala je, u periodu globalne recesije "koja će zaobići BiH" (Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH) zapošljavanje i do 50.000 bh. radnika u narednim godinama i sigurno snabdijevanje strujom naše zemlje i u narednim decenijama, uz osiguran plasman viškova koje je već danas sve teže prodati. E, umjesto tog i takvog projekta, samo od umješnosti Nihada Spahalića u dealovima s federalnim moćnicima zavisit će hoće li se Igor Bavčar i slovenski političari i dalje podsmijevati, mada ovog puta s razlogom, "glupim Bosancima".
zahvaljujem na clanku
Locked