eluna wrote: ↑12/12/2024 19:34
Hakiz wrote: ↑12/12/2024 19:19
Jednom moramo početi poštovati sudove.
Ili ćemo čekati da sudovi počnu presuđivati kako se nama sviđa, pa ih onda početi poštovati? Do tada je OK biti protiv sudova?
Ako čekamo, ko smo "mi" koji odlučujemo "Eh, sada je pravna država", koji kažemo da baš ti sudovi su oni fini, dobri, pošteni?
Svako hoće po svom uređivati svijet.
Normalno.
poštovanje se zaslužuje...........a čekamo više od 30 godina da tužilaštva i sudovi zasluže poštovanje ....... ne mogu i NEĆU da poštujem osobu koja ima mogućnost kazniti nekoga "dugoročnom kaznom zatvora u maksimalnom trajanju od 40 godina", a odreže mu 12 mjeseci samo zato što neko tamo zna nekog tamo kojeg neko zna!!!!!!!!!!!!!!!, i to već godinama tako .....
dokad bolan više.....
Razumijem te i u suštini slično mislim oko poštovanja u smislu cijenjenja. Poštovanje i autoritet se zarađuju.
Dobro, poštovanje je pogrešna riječ, ima više značenja, nisam mislio na moralni aspekt, u ovom slučaju bolji su izvršavanje ili provođenje.
Da bismo imali pravnu državu, moramo izvršavati presude. Proces promjene ponašanja sudija je dugotrajan, u našem pravnom sistemu u kojem građani ne mogu na izborima birati sudije ili barem predsjednike sudova je i veoma težak, mora se ići "ucjenom" vlasti koja donosi zakone i stvara društvenu klimu koji sudije "upoštene", ali od nečega se mora početi. Kao izreka i najduži put počinje prvim korakom. A najlakše je početi od toga da se sudske odluke izvršavaju. Bespogovorno. Kada je to jasno, onda smo sigurni da će i odluke nekada promijenjenih sudija biti izvršene.
Ovako ti ne izvršavaš odluke koje se tebi ne sviđaju ovih sudija, ja ne izvršavam one koje se meni ne sviđaju nekih budućih "boljih" sudija i kao rezultat imamo potpuni haos.
Ne smije se meni i tebi ostaviti da biramo hoćemo li ih izvršiti. Izvršenje se mora podrazumijevati.
Možda je lakše od pritiska na same sudije vršiti pritisak na vlast da ograniči sudije. Ne da im naređuje, to ne smije, nego zakonom ograniči. Da vlast donese zakone kojima kaže, na primjer, da raspon kazne za neko djelo ne može biti 6 do 20 godina, nego sa svim olakšavajućim okolnostima 15 a bez olakšavajućih 20. Da preciznije zakonom odredi kvalifikacije, raspone, polje u kojem se sudija može zakonski kretati. Tada ni sudija ne bi imao zakonsko uporište izricati preniske kazne.
To nosi druge probleme, ali to je možda lakši početak.