Damir Hadžić All About

Post Reply
hamza_sa

#151 Re: Damir Hadžić All About

Post by hamza_sa »

sinuhe wrote:Civilizacijska norma je da djeca ne ucestvuju u ratu. Kod nas se eto politicar time cak i hvali. Treba li spomenuti da je to kontra svih UN povelja i slicno.

Bilo bi to OK da je carsija sav svijet.
Kao prvo, kod nas je bila AGRESIJA sa ciljem bioloskog unistenja, prvenstveno, bosnjaka i svega onoga sto se veze za njih.

U takvoj situaciji se ne gledaju nikakve Povelje niti Rezolucije UN, koje su i za vrijeme AGRESIJE na RBiH drzale ruke na ocima, kao ni civilizacijske norme, nego se sve sposobno stavlja u odbranu i ne pita se koliko imas godina.

Ako si sa 15 godina sposoban da ucestvujes u odbrani od AGRESIJE bio si dobrodosao.

Kako ste krenuli sa ovim pisanjem, trebalo bi pred sud izvesti sve maloljetne pripadnike ARBiH koji su se usudili uzeti pusku u ruke i braniti se od unistenja, kao i njihove roditelje koji su im to dopustili.

Tuzno je danas citati ovakve postove o maloljetnim pripadnicima ARBiH nakon sto je stala AGRESIJA, a za vrijeme iste mnogi su nijemo posmatrali tu djecu sa puskama u rukama kako ginu u odbrani od AGRESIJE, bez trunke stida ili sa zeljom da izadju iz podruma i ponude im da se zamjene.

U mojoj jedinici je bilo 15 pripadnika koji nisu u vrijeme AGRESIJE bili punoljetni i dali su veliki doprinos u odbrani. Da li bi danas trebalo njih i njihove roditelje da zbog toga privodi policija?!?!?!?!?!

Drugi par rukava je to sto u nasoj odbrani od AGRESIJE nije ispostovano ono sto sam na pocetku napisao (boldirano).
hepekcina

#152 Re: Damir Hadžić All About

Post by hepekcina »

Banksy wrote:
sinuhe wrote:
Banksy wrote: Da mi pitamo prvo rahmetli Slobu što nas napade, a? Mora se neki red poštovati.
Zakon je prekrsen a niko nije kaznjen. Neozbiljna drzava, a Damiru kao takva najbolja :D
Znala sam ja da će opet nekako ispasti da smo za sve mi krivi, majku mu, kud ikako uzesmo puške ... :mrgreen:
i vjeruj da danas žalim...al bilo i ne ponovilo se...shvatio da sam najgori, pa tišu :skoljka: , što bi Rambo reko đe sam bio i šta sam radio i kako sam se na sopstveni k.... nasadio...
Amy-Mia

#153 Re: Damir Hadžić All About

Post by Amy-Mia »

Meni je fascinantno kako ljudi pljuju one za koje su glasali i to više puta :-) , sve u stilu: oni političari lažu i kradu... :-) a političari su marsovci, koji su došli sa druge planete... to nisu ljudi iz naroda, koje je narod izabrao.... i izabraće opet... ako ne damira, onda nekog drugog, ko sigurno neće biti pošten i ko za nekoliko godina neće valjati, kao ni damir sada... a bio je i damir nekad dobar... :roll: :-) . Što sve znači, da je do nas... i do pameti bosanske.... jer ne znamo napraviti državu i ne znamo izabrati ljude :roll:
Dasi

#154 Re: Damir Hadžić All About

Post by Dasi »

Amy-Mia wrote:Meni je fascinantno kako ljudi pljuju one za koje su glasali i to više puta :-) , sve u stilu: oni političari lažu i kradu... :-) a političari su marsovci, koji su došli sa druge planete... to nisu ljudi iz naroda, koje je narod izabrao.... i izabraće opet... ako ne damira, onda nekog drugog, ko sigurno neće biti pošten i ko za nekoliko godina neće valjati, kao ni damir sada... a bio je i damir nekad dobar... :roll: :-) . Što sve znači, da je do nas... i do pameti bosanske.... jer ne znamo napraviti državu i ne znamo izabrati ljude :roll:
I sta predlazes? Bijele listice?
Sto ne mogu suplje "narod kriv", kao narod bi sad trebao biti vidovit i znati ko se nece a ko hoce pokvariti kad bude izabran! Ocito narod ne zna a ti znas pa kandiduj se i povedi taj narod.
Amy-Mia

#155 Re: Damir Hadžić All About

Post by Amy-Mia »

Dasi wrote:
Amy-Mia wrote:Meni je fascinantno kako ljudi pljuju one za koje su glasali i to više puta :-) , sve u stilu: oni političari lažu i kradu... :-) a političari su marsovci, koji su došli sa druge planete... to nisu ljudi iz naroda, koje je narod izabrao.... i izabraće opet... ako ne damira, onda nekog drugog, ko sigurno neće biti pošten i ko za nekoliko godina neće valjati, kao ni damir sada... a bio je i damir nekad dobar... :roll: :-) . Što sve znači, da je do nas... i do pameti bosanske.... jer ne znamo napraviti državu i ne znamo izabrati ljude :roll:
I sta predlazes? Bijele listice?
Sto ne mogu suplje "narod kriv", kao narod bi sad trebao biti vidovit i znati ko se nece a ko hoce pokvariti kad bude izabran! Ocito narod ne zna a ti znas pa kandiduj se i povedi taj narod.
Pa ja zato i govorim o bosanskoj pameti ... :-) Kako drugi narodi u svijetu znaju izabrati ? :D

... ma jok, nije narod kriv... :-) nije kriv onaj ko je izabrao... :roll: nema narod veze s tim :oops:
:-)
sinuhe

#156 Re: Damir Hadžić All About

Post by sinuhe »

Vidi ti patriota. Na ho-ruk ratovati pa ste takvu ho-ruk drzavu i dobili. Po Damirovoj mjeri -glavni u carsiji.
Vi bi od UN uzeli samo sto vama odgovara.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#157 Re: Damir Hadžić All About

Post by plain vanilla »

sinuhe wrote:Vidi ti patriota. Na ho-ruk ratovati pa ste takvu ho-ruk drzavu i dobili. Po Damirovoj mjeri -glavni u carsiji.
Vi bi od UN uzeli samo sto vama odgovara.
a vidim da si ti pravi patriota
tebi haman zao sto smo se branili
sinuhe

#158 Re: Damir Hadžić All About

Post by sinuhe »

Zao mi je sto mu nisu kaznjeni roditelji i komandiri. Kako mi nece biti zao.
plain vanilla

#159 Re: Damir Hadžić All About

Post by plain vanilla »

sinuhe wrote:Zao mi je sto mu nisu kaznjeni roditelji i komandiri. Kako mi nece biti zao.
i meni je zao sto nisu kaznjeni podrumasi, dezerteri i profiteri
sinuhe

#160 Re: Damir Hadžić All About

Post by sinuhe »

plain vanilla wrote:
sinuhe wrote:Zao mi je sto mu nisu kaznjeni roditelji i komandiri. Kako mi nece biti zao.
Jel ti tomeni :lol: K'o kakvo dijete.
Dasi

#161 Re: Damir Hadžić All About

Post by Dasi »

Amy-Mia wrote:Pa ja zato i govorim o bosanskoj pameti ... :-) Kako drugi narodi u svijetu znaju izabrati ? :D

... ma jok, nije narod kriv... :-) nije kriv onaj ko je izabrao... :roll: nema narod veze s tim :oops:
:-)
Ti nisi pripadnica tog naroda? Ili nisi glasala?

Nemoj pametovati nego daj tip za koga glasati. Evo ja sam glasao za SDP i vise necu a ne znam za koga drugog, NS mi se mota po glavi ali... SDU? Pecanca bas ne mirisem, previse zivcan za moj ukus. BPS? Seferu hvala za doprinos u odbrani BiH ali neka hvala. LDS? Ma bjezi. BOSS? hahaha. itd. itd.
Bio bi ti zahvalan kad bi mi rekla za koga da glasam a da ispuni svoja predizborna obecanja, da zaposljava sposobne a ne podobne i familiju. Samo reci a ja cu zaokruziti pa da vidimo da li se tvoja pamet uklapa u tu kolektivnu "bosansku pamet".

I zar ti nisi banovana?! Mozda sam i pobrkao :?
Last edited by Dasi on 26/07/2012 17:15, edited 1 time in total.
plain vanilla

#162 Re: Damir Hadžić All About

Post by plain vanilla »

sinuhe wrote:
plain vanilla wrote:
Jel ti tomeni :lol: K'o kakvo dijete.
sigurna sam da ti nisi Bosnu branio :wink:
i jos sam sigurnija da imas dobar razlog za to
Dasi

#163 Re: Damir Hadžić All About

Post by Dasi »

plain vanilla wrote:sigurna sam da ti nisi Bosnu branio :wink:
i jos sam sigurnija da imas dobar razlog za to
A nije bio ni dezerter :)
molim_ba

#164 Re: Damir Hadžić All About

Post by molim_ba »

OTVORENO PISMO MINISTRU DAMIRU HADŽIĆU: Ispada da je Bošnjacima ostalo da moraju prihvatiti projekat humanog preseljenja ili da nestanu na svojoj babovini
Četvrtak | 26.07.2012.
NVO - Agencija za političko komuniciranje Polis uputila je javnosti teks čiji je naslov "Otvoreno pismo građana Mostara ministru Damiru Hadžiću" koje prenosimo u cijelosti

"Dobro je poznato da je projekat Koridora VC kroz mostarsku dolinu unio nemir među stanovnike Blagaja, Kosora, Malog polja i Bijelog polja. Kada su stanovnici mostarske doline odahnuli nakon prihvatljivih rješenja za Bijelo Polje, gdje se trasa Koridora izmješta izvan naselja, plodnog zemljišta i privatnih dobara, a ide preko jalove zemlje i državnog vlasništva, dolazi nova mora sa novim ministrom.

Projekat Koridora Vc od sjevera Mostara do granice sa Hrvatskom radio je „IGH“ (Institut za Građevinarstvo Hrvatske). Ponudili su loše tehničko rješenje koje predstavlja tipičan primjer političkog silovanja tehnike i potreba lokalnog stanovništva. Projektirana trasa Koridora Vc postavljena je tako da presijeca četiri naselja u Bijelom Polju, prolazi kroz plodna zemljišta i privatna vlasništva. U južnoj mostarskoj kotlini projekat (IGH) je još štetniji i pogubniji, presijeca dvije rijeke (Bunu i Bunicu ) prolazi kroz drevno naselje Blagaj, naselje Kosor i Malo Polje preko plodnog zemljišta - carskih vinograda, Hepokovih plantaža i privatnih dobara.

Ovakvo rješenje nije moglo proći. Nakon osam godina na zahtjev lokalnog stanovništva i nevladinih organizacija, došlo se do prihvatljivih rješenja, urađena je projektna dokumentacija na osnovu analiza i ispitivanja terena na sve moguće uticaje u skladu sa strukom i naukom. Ispitivanja su izvršili stručnjaci Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a projekte je uradila „IPSA“ Sarajevo. Obavljena je prezentacija, a prijedlog prihvatili lokalni predstavnici i nevladine organizacije. Novi projekat je ekonomski gledano povoljniji - jeftiniji, zatim, manja stacionaža koridora bez većih uspona i padova i znatno kraći rok završetka radova. Projekat nove trase sa urađenim korekcijama u Bijelom Polju, Blagaju, Malom polju i Počitelju i finalna varijanta unesena je u novi prostorni plan FBiH i čeka se usvajanje u Parlamentu.

No, ne lezi vraže, pojavio se Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić. Dolazi u Mostar organizuje sastanak bez onih koji su životno zainteresirani za trasu Koridor Vc.

Nakon sastanka raspamećeni ministar Damir Hadžić ponavlja iste one prazne rečenice koje smo slušali osam godina i bez argumenata, odbacuje novi projekat trase i aktuelizira neprihvatljivo tehničko i ekonomsko rješenje koje je ocijenjeno kao političko i štetno (...).

Kako živjeti uz Koridor ako u prostoru od dva kilometra nije dozvoljeno stanovati niti sijati poljoprivredne kulture, a zna se da većina preživljava baveći se poljoprivredom? Ispada da je Bošnjacima ostalo da moraju prihvatiti projekat humanog preseljenja ili da nestanu na svojoj babovini", između ostaloga stoji u priopćenju NVO - Agencije za političko komuniciranje Polis.
Ovaj pokupi simpatije sta god da radi :D :D
hecimnadri

#165 Re: Damir Hadžić All About

Post by hecimnadri »

Ovaj nikome ništa nije dobro donio osim sebi i njemu bliskima.
Ne zaboravite da je Opšina N.Grad opština sa najvećim budžetom.Čojo bio dva mandata.
U mjestima gdje je SDP dobio mali dio glasova slabo je šta uradio.
S prvom većom kišom ulica Safeta Zajke liči na korito Miljacke u ljetnom periodu.
iz zadnje klupe

#166 Re: Damir Hadžić All About

Post by iz zadnje klupe »

Demantujte me ako nisam u pravu, ali ja sto znam ovih "mladih kadrova" na vrhu (Hadžić, Mašič, Kaplan, nastavite niz) dovoljno je da mi ogade tu politiku "dajmo mladima šansu", mišljenja sam da bar 10 godina dokazivanja i sazrijevanja u realnom sektoru sa ostvarenim mjerljivim rezultatima nevezano za struku kojoj pripada je neophodno da bi neka persona imala šta se vrtiti u politici (znaci startna pozicija bar 32 godine, za rijetke wunderkinde 27 god)
Bosnjak333

#167 Re: Damir Hadžić All About

Post by Bosnjak333 »

iz zadnje klupe wrote:Demantujte me ako nisam u pravu, ali ja sto znam ovih "mladih kadrova" na vrhu (Hadžić, Mašič, Kaplan, nastavite niz) dovoljno je da mi ogade tu politiku "dajmo mladima šansu", mišljenja sam da bar 10 godina dokazivanja i sazrijevanja u realnom sektoru sa ostvarenim mjerljivim rezultatima nevezano za struku kojoj pripada je neophodno da bi neka persona imala šta se vrtiti u politici (znaci startna pozicija bar 32 godine, za rijetke wunderkinde 27 god)
Mislim da nema potrebe da Kaplan ovdje mijesas,koliko god covjeka ljudima mrzak bio nije nista ruzno napravio osim onoih Havazovih prica da su ga vidjeli u restoranu sa Dejanom Rosuljas,da je nekom liku psovao mater,da je trazio od Fahre diplomu i slicne gluposti.
MUNAFIK

#168 Re: Damir Hadžić All About

Post by MUNAFIK »

Bosnjak333 wrote:
iz zadnje klupe wrote:Demantujte me ako nisam u pravu, ali ja sto znam ovih "mladih kadrova" na vrhu (Hadžić, Mašič, Kaplan, nastavite niz) dovoljno je da mi ogade tu politiku "dajmo mladima šansu", mišljenja sam da bar 10 godina dokazivanja i sazrijevanja u realnom sektoru sa ostvarenim mjerljivim rezultatima nevezano za struku kojoj pripada je neophodno da bi neka persona imala šta se vrtiti u politici (znaci startna pozicija bar 32 godine, za rijetke wunderkinde 27 god)
Mislim da nema potrebe da Kaplan ovdje mijesas,koliko god covjeka ljudima mrzak bio nije nista ruzno napravio osim onoih Havazovih prica da su ga vidjeli u restoranu sa Dejanom Rosuljas,da je nekom liku psovao mater,da je trazio od Fahre diplomu i slicne gluposti.
Istina, i da je u Vranduku lose ispaljivao strijele iz luka... :lol: jedan od pokušaja ismijavanja Kaplana od strane Avaza... Koliko god ne gotivio lika (vise puta sam to ovdje i pisao) kada vidim ko i na koji nacin ga napada, kritikuje dodje mi da ga pocnem braniti...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#169 Damir Radončić, intervju

Post by dr.gog »

Redakcija najuglednijeg i najprofesionalnijeg visokotiražnog dnevnog lista Dnevni Avaz objavljuje ekskluzivni intervju sa agilnim i energičnim mladim ministrom prometa i komunikacija Damirom Dodikom ,inače bivšim uglednim načelnikom opštine Novi Grad, mjesta na granici sa Republikom Srbijom.

Pored dokazanog patriotizma i smisla za stari duh sarajevske ulice, ovaj "stranački lav" je čitavih osam godina uspješno vodio najmnogoljudniju opštinu u BiH, i od nje napravio cvijet socijaldemokratskog urbanog razvoja- od renomiranog ugostiteljstva u caffeu Princeza do pomoći uspješnoj lokalnoj auto-firmi da svojim doprinosom Stranci postane još bolja. Tako je Damir Vasić udario trajne temelje podmlađivanju Partije, plastično pokazujući svojim primjerom kako se treba i mora raditi na političkoj sceni.

Ganutljiv je onaj dio intervjua gdje, na izgled hladnokrvni Damir, pominje svog druga Željka Izetbegovića, a novinar je primjetio drhtav glas i sjetu u oku. Svim obožavaocima lika i djela ovog popularnog političara je tako još jednom dokazano da ovaj mladi čovjek ima emocije i za druge stvari, a ne samo za razvoj Partije i auto-biznisa.

Image
Damir Mandal, SBB BiH
Oni koji blokiraju upostavu vlasti u Federaciji BiH i BiH pokazuju da im uopšte nije stalo do prosperiteta zemlje i da su se uvijek borili samo za svoje fotelje, te da iz ne interesira šta će biti s državom, kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" Damir Lagumdžija, državni ministar prometa i komunikacija te potpresjednik SDP-a.

Damir Čović za naš list otvoreno govori o Željku Komšiću, političkoj situaciji u BiH, gradnji Pelješkog mosta, dogovoru o granici s Hrvatskom...

Kako komentirate istupanje gospodina Željka Komšića iz SDP-a i njegove argumente zbog kojih je to uradio?

- Kada je riječ o Željku Komšiću, teško je ne biti subjektivan i njegov odlazak tumačiti hladno, pragmatskim političkim rječnikom. Željko je moj prijatelj, čovjek s kojim smo se svi mi u SDP-u godinama borili za isti cilj, cjelovitu i multietničku BiH, BiH u kojoj će svi narodi i građani biti ravnopravni.

Za to smo se borili i u ratu, drugačijim, političkim sredstvima i u miru. Možda je Željko na tom putu, u toj borbi, postao nestrpljiv i procijenio da postoji brži način da se ostvari ono što nam jeste zajednički cilj. Možda nije mogao da se pomiri s nakaradnim okvirom koji nam je dao Dejtonski mirovni sporazum. To su stvari o kojima mogu samo nagađati, jer odluka je ipak njegova i ja je, iako mi je lično žao što se to desilo, uvažavam.

Također, uvažavam i argumente kojima je tu odluku obrazložio, ali uvažavam i trenutnu političku realnost u BiH i znam da je pred nama mukotrpan proces i da moramo biti strpljivi. Da u BiH sve zavisi samo od SDP-a ne bi bilo instrumenata koji koče ovu državu na putu ka EU, i svaka bi presuda, poput presude Sejdić-Finci, bila integralni dio evropskog ustava BiH. Naš izbor političkih partnera je rezultat biračke volje građana, ali i nametnutih dejtonskih rješenja. To je razlog što mi jedino s njima možemo dogovarati i pregovarati o rješenjima koja će doprinijeti napretku BiH.

Sasvim je normalno da svaki član SDP-a ima svoje mišljenje ili stav o nekom pitanju i da ga iznese i brani argumentima. U situaciji kada se donosi neka odluka, a bilo ko od nas se nije slagao s većinskim mišljenjem nalazili su se sigurno svi članovi SDP-a. U takvoj situaciji sam se i sam nalazio mnogo puta i nije mi palo napamet da napuštam partiju. Zato i postoje organi partije da svi iznesu slobodno svoje mišljenje i argumente, a usvoji se ono šta odluči većina.

Dakle, SDP nije partija jednog lica nego partija u kojoj se demokratski donose odluke na sjednicama svih organa pa tako i Predsjedništva ili Glavnog odbora.

Kako će, i hoće li to utjecati na politiku i evenutalno na popularnost SDP? Kako će utjecati na političku situaciju u BiH?
- Izborni rezultat koji je Željko Komšić kao SDP-ovac ostvario 2010. godine mora se respektovati. On jeste dokaz njegove popularnosti, jeste odraz uvažavanja njegovih i političkih stavova od strane birača. Naravno, da odlazak ličnosti s takvim izbornim legitimitetom predstavlja gubitak za bilo koju stranku, pa i SDP.

Ono što sada mogu reći je da se politika SDP-a neće mijenjati. Bit će to politika zbog koje je Komšić godinama i bio sa nama. I ciljevi koje želimo ostvariti ostaju isti. Siguran sam da će to naši birači u potezima koje ćemo vući i prepoznati i da će SDP, ako ne biti korak ispred, onda bar ostati na izbornim rezultatima od prije dvije godine.
Mi smo tek na pola izbornog ciklusa, na pola mandata kao dio vladajuće koalicije. Dosta posla je urađeno, ali još puno toga trebamo uraditi kako bi biračima koji su nam dali glas pokazali i dokazali da nisu pogriješili. S Komšićem bi taj posao bio lakši, a sad kad nije s nama mi nećemo odustati i nećemo stati. Moj drug Željko Komšić i dalje će obavljati funkciju člana Predsjedništva BiH i ne sumnjam da će to raditi kao i dosad.
SDP je, ipak, stranka koja se godinama dokazivala i koja nije ni u prošlosti zavisila od pojedinaca, a ne smije to ni u budućnosti, bez obzira ko oni bili.

Kakav je odnos članova rukovodstva SDP-a prema Komšiću, jesu li tačne njegove tvrdnje da su mu je "svašta nagovoreno"?

- Svi mi iz SDP-a želimo Komšiću lični i poslovni, pa i politički uspjeh ako odluči da krene ili sam ili s nekom drugom opcijom u budućnosti. Željko je naš prijatelj, naš saborac. Lično ću ga uvijek tako doživljavati, a nadam se i svi ostali iz SDP-a. Neću, a vjerujem da to neće ni ostali, da Željka posmatram kao neprijatelja. I dalje ćemo, on kao član Predsjedništva BiH, a mi kao vladajuća stranka, vjerujem na obostrano zadovoljstvo, raditi na ostvarenju zajedničkih ciljeva.

U budućnosti mi ćemo možda biti i rivali u nekoj političkoj utakmici, ali ćemo, nadam se, uvijek težiti istom cilju. Željko je u srcu SDP-ovac, kao i ja, kao i Lagumdžija, i trenutni nesporazumi nisu razlog za potpuni razlaz, ni ljudski, ni prijateljski, ni politički. Možda je tokom te sjednice Predsjedništva SDP-a i bilo emotivnih diskusija što je i normalno među prijateljima. Ali uvjeravam vas, što možete provjeriti s bilo kim ko je prisustvovao, nije bilo uvreda niti će ih biti u budućnosti posebno ne prema Komšiću.

Komšić je navodno istupio zbog sporazuma SDP-a i HDZ-a o provedbi presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci. Pojedinci su kazali da taj sporazum vodi ka nacionalnoj podjeli BiH. Kako Vi gledate na to?

- SDP je bio i ostao jedina politička opcija, stranka koja je tokom proteklih 20 godina istrajavala na konceptu multietničke, građanske BiH. Nakon te dvije decenije, nakon izbornih rezultata ostvarenih zbog istrajavanja na tom kursu, spočitavati SDP-u da radi na podjeli BiH je više nego suludo.

Nije SDP pravio Vašingtonski i Dejtonski sporazum, nisu Republika Srpska niti Federacija BiH nastali voljom SDP-a, nije SDP umjesto povratka zagovarao stvaranje etničkih teritorija. Mi smo, nažalost, naslijedili stanje koje je unazadilo BiH kao rezultat dugogodišnje loše politike prisvajanja vlastitog naroda i teritorija bez ikakve vizije ekonomskog razvoja, te nam je zadaća sada pokušati to ispraviti i brinuti prioritetno o zapošljavanju i izlasku iz duboke krize, uvažavajući ono što imamo.

Odgovorno tvrdim da je predloženo rješenje bolje od postojećeg i sumnjam da to Komšić ne zna. Predloženo rješenje trenutno nema alternativu i uslov je za kredibilnu aplikaciju za kandidatski status BiH u Evropsku uniju. Provedba odluke suda u slučaju "Sejdić-Finci" samo je dio alata za dostizanje pravog cilja, a to je Evropska unija i pokretanje unutrašnjih reformi u društvu. To smo obećali građanima i to je naš cilj koji nastojimo dostići političkim sredstvima.
U sadašnjoj situaciji najlakše bi bilo odlučiti se na radikalne poteze i kratkoročno pridobiti naklonost građana. Politika "sve ili ništa" uvijek u ovoj zemlji značila je ništa, mi ne želimo varati ljude. Niko neće imati koristi od vraćanja u prošlost, mi se moramo dogovarati kako bi nam bilo bolje a ne gore.

Kako gledate na blokade kada je riječ o uspostavi vlasti, u skladu s novom većinom, na nivou Federacije BiH i BiH?
- Očito, nekima u BiH nije jasno da vlast nije vječna. Ti pojedinci, ali i stranke iz kojih dolaze, nisu savladali ni osnovne postulate demokratije. Vlast se dobija na osnovu volje birača i političari tu volju i većinu proisteklu iz nje moraju uvažavati. Protivnici nove parlamentarne većine samo pokazuju da tu volju birača ne poštuju i da im je jedino stalo do očuvanja privilegija u kojima su godinama uživali i zbog kojih su BiH gurnuli u tešku i političku i ekonomsku situaciju.

Oni čine sve kako bi i dalje u mraku i neizvjesnosti držali cijelu zemlju, jer su tako navikli vladati. Sada se vidi da im uopšte nije stalo do prosperiteta BiH i da su se uvijek borili samo za svoje fotelje, a šta će biti s državom to ih uopšte ne interesuje. SDP zajedno s novom parlamentarnom većinom istrajat će na demokratskim promjenama. To će se dogoditi bez obzira što se SDA grčevito bori i uz to podmeće i služi se brutalnim neistinama kako bi sačuvali samo svoje fotelje.

Vijeće ministara praktično je blokirano jer nije došlo do njegove rekonstrukcije, a ranija većina više ne postoji. Ustavni sud će se o ovome izjasniti tek najesen. Kako će dotad funkcionirati Vijeće ministara i uopšte vlast na državnom nivou?

- Trenutno stanje može se posmatrati i kao neka vrsta tehničkog mandata. Teško se može očekivati da trenutni saziv Vijeća ministara može donositi bilo kakve strateške odluke, s obzirom da unutar njega još uvijek imamo tzv. slijepe putnike. Mi smo u fazi vegetiranja, formalno sve je u redu, a taj privid sve lošijim materijalnim položajem plaćaju građani.

U SDA bi napokon morali shvatiti kome isporučuju račun i ko će platiti njihovu borbu za privilegije i fotelje. To su penzioneri, radnici, armija nezaposlenih koja čeka svoju šansu, biznismeni čiji poslovi su dovedeni u pitanje. Vjerujem da će takva politika SDA žestoko biti kažnjena već na predstojećim lokalnim izborima.
Hoće li, usljed činjenice da pojedine stranke blokiraju uspostavu vlasti u BiH i FBiH, i samim tim funkcioniranje
države, biti ugrožen evropski napredak BiH?

- Naravno, i to je u direktnoj vezi. Mi pred sobom imamo prvenstveno obaveze iz Mape puta na koje su se obavezali lideri sedam stranaka na sastanku održanom krajem juna u Briselu. U Briselu je bio i lider SDA. I oni su se obvezali na ispunjenje uslova do 31. avgusta. Nažalost, nakon toga pokazuju svoju dvoličnost i tradicionalnu nedosljednost, te nastavljaju s blokadama. Ovaj put to neće proći, niko nema pravo ugroziti evropski put koji je tako potreban našoj zemlji i svakom njenom čovjeku.

Mi jesmo u malom zaostatku zbog opstrukcija koje dolaze prvenstveno iz SDA. No, ni SDA ni bilo ko drugi nas neće spriječiti da istrajemo i što više probližimo BiH Evropskoj uniji. Nova parlamentarna većina je sposobna da taj cilj ostvari i da nadoknadi štete nastale u ovih nekoliko mjeseci, ali i u prethodnih 20 godina kada je SDA suvereno vladala našom zemljom.

Pod kojim uvjetima će BiH dozvoliti gradnju neumskog koridora koji bi povezao dva dijela Hrvatske, i kad se očekuje njegova gradnja?

- Koridor u neumskom zaleđu bio je izraz dobre volje BiH da omogući ispunjenje uslova koji su stavljeni pred Hrvatsku njenim ulaskom u EU. Hrvatskoj je potrebno da ima fizičku vezu dubrovačke regije s ostatkom države i mi ćemo, u interesu dobrosusjedskih odnosa, nastojati da im omogućimo ispunjenje tog uslova.
Pri tome, naravno, moraju se uvažavati i interesi BiH i ne smije se Neum dovesti u izolaciju. Ničim ne mislimo uslovljavati Hrvatsku iako smo jako zainteresirani konačno riješiti pitanje neometanog korištenja luke Ploče zbog značaja za razvoj bh. privrede. Mislim da su to stvari oko kojih se Hrvatska i BiH mogu dogovoriti.

U Hrvatskoj se ponovo govori o gradnji Pelješkog mosta. Hoće li BiH dozvoliti njegovu gradnju, i koji su naši uvjeti? Postoji li mogućnost da interesi BiH budu ugroženi?

- Uslovi BiH su poznati: ne smije biti ugrožen slobodan pristup moru iz Neumskog zaljeva. Bez sporazuma o granicama i poštovanja UN konvencije o pravu na korištenje mora nema gradnje Pelješkog mosta. Svi moraju shvatiti da suvenitet BiH mora biti poštovan, u suprotnom postoji problem. Hoće li ili neće biti građen Pelješki most ne odlučuje BiH nego Vlada Hrvatske uz neophodnu saglasnost BiH.

Oni trebaju procijeniti da li im se to isplati, ali i kao buduća članica EU moraju poštovati više ne samo svoja, već dominantno međunarodna pravila. Sumnjam da je zvaničnom Zagrebu, sada kad je jednom nogom praktično u EU, potreban međugranični spor. Baš kao što ni nama ne treba protivnik koji bi nas kočio na putu ka EU. Hrvatska zna koju cijenu je platila u slučaju Piranskog zaljeva i takav novi slučaj na ovom prostoru nikom nije potreban. Dogovor i međusobno uvažavanje bolja je opcija od svega toga.

Malo nas dijeli od finaliziranja dogovora s Hrvatskom

Spekulira se da je Hrvatska pristala da ratificira sporazum o granici s BiH kod Neuma, kojim bi vrh poluotoka Klek te Veliki i Mali školj pripali BiH, a da im zauzvrat dozvolimo gradnju koridora? Ima li istine u ovim tvrdnjama?
- Ne posjedujem informacije te vrste, granica je posebno pitanje i ono je u nadležnosti međudržavnog vijeća i vlada dviju zemalja te parlamenata. Postoji dogovor iz 1999. godine koji Hrvatski sabor nikad nije ratificirao. Praktično nas veoma malo dijeli od finaliziranja ali naglašavam ovo pitanje nema nikakvu vezu s odlukom o koridoru.

Staviti tačku na slučaj "Trajkovski"

Delegacija Makedonije zatražila je da se sprovede nova istraga o smrti bivšeg predsjednika te zemlje Borisa Trajovskog, na što ste Vi načelno pristali. Kakva je dalja procedura i šta očekujete da će biti rezultat istrage?
- I BiH i Makedoniji je potrebno da se konačno stavi tačka na slučaj ove tragedije. Misterije i teorije navodnih zavjera nisu potrebne nijednoj državi. Mi želimo nastaviti prijateljske odnose s Makedonijom i spremni smo, u skladu s našim mogućnostima, u obostranom interesu, sarađivati. Ukoliko dođe do nove istrage očekujem da ona konačno utvrdi šta se desilo. Koliko to želi Makedonija, vjerujte da u istoj mjeri to želi i BiH.
*Intervju sa najuglednijeg portala prenio @dr.gog, Ured za koordinaciju medija Bolje budućnosti
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#170 Re: Damir Hadžić All About

Post by prljavi Hare »

@dr.gog :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Najbolje mu pristaje Damir Dodik,posebno ako se uzme u obzir "nova politička realnost".
Faraon i njegove mizerne kopije pojma nemaju koliko će ih ova priča koštati na svakim narednim izborima.
Suzama vjerovati neće. :wink:
hecimnadri

#171 Re: Damir Hadžić All About

Post by hecimnadri »

No coment.
Piše: Emir Hodžić-Slobodna Bosna

Ukoliko se ikada okončaju pregovori predstavnika vladajućih šest stranaka o formiranju Vijeća ministara, zaDamira Hadžića, potpredsjednika SDP-a BiH, načelnika sarajevske općine Novi Grad, rezervirano je jedno od ministarskih mjesta u novom sazivu državne Vlade. Ministarskom foteljom Hadžić bi zaokružio munjevitu politički karijeru koja je počela u Forumu mladih SDP-a, nastavila se poslaničkim mjestom u Skupštini Sarajevskog kantona i učvršćena načelničkom pozicijom. Munjevit uspon diplomiranog žurnaliste sarajevskog Fakulteta političkih nauka, koji je bez ikakvog radnog iskustva uskočio u načelničku fotelju najmnogoljudnije bh. općine, obilježen je skandalima, sukobima, optužbama za reketarenje i osvetoljubivošću arogantnog Hadžića.

Tipičan primjerak SDP-ovog „pozlatka“, kako se posprdno nazivaju kadrovi fabricirani u Forumu mladih ove stranke, ratni kurir Pete motorizovane brigade Armije BiH, za svega nekoliko godina izrastao je u aparatčika od najvećeg Lagumdžijinog povjerenja, ali i osobu koja je, razbacujući se ljevičarskim floskulama o promjenama, tiho i na samo njemu poznat način uspjela dobrano podebljati svoj imovinski karton. Mađioničarski, jer sa načelničkom plaćom i primanjima supruge koja je, nakon nezapažene i kratkotrajne karijere novinarke dodatka o kulturi Oslobođenja, a zatim i uposlenice predstavništva Podravke u BiH, uspjela dobaciti do kurirske službe Sarajevo film festivala. No, takav je Hadžić zapravo ogledalo Lagumdžijine socijaldemokratske politike i najbolji primjer kadrovskih rješenja platformaške vlasti do koji se dolazi na privatnim sijelima i rođačkim vezama.

VRATIĆE SE SAMRA
A kako, zapravo, izgleda kadrovska politika po mjeri SDP-a, možda najbolje ilustriraju dešavanja sa proslave četvrte godišnjice formiranja podružnice sindikata na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. Predsjednik aerodromske podružnice sindikata, izvjesni Nedžad Džemajlić, koji radi u sektoru KD zaštite, organizirao je prije nekoliko sedmica dernek u sarajevskom restoranu Capri na koji je, jasno, pozvao članove sindikata kojem predsjedava. Džemajlića je bivši direktor Aerodroma Bakir Karahasanović, sadašnji savjetnik novog direktora Ivice Veličana, imenovao za šefa Odjela tehničke zaštite, iako nije bilo niti jednog osnova za njegovo promaknuće. Džemajlić je kao Karahasanovićev poslušnik imenovan na to mjesto iako nema ni školske niti stručne reference niti je ikada kvalitetno obavljao svoj posao. A kako je slušao Karahasanovića, tako je sada postao vjeran i novom direktoru Aerodroma Sarajevo, perspektivnom šezdesetogodišnjaku Ivici Veličanu,kojeg je na ovo mjesto dovelo poznanstvo sa Zlatkom Lagumdžijom, predsjednikom SDP-a. Kako bi se svojim novim šefovima dokazao kao odan kadar, Džemajlić je na proslavu, nikoga o tome ne obavijestivši, doveo čelne ljude SDP-a, potpredsjednika SDP-a Damira Hadžića (koji po kafanama, u trenucima opuštenosti, zagalami kako je on, ustvari, kada Lagumdžija obavlja važne poslove u inozemstvu, predsjednik stranke), ministra unutarnjih poslova Predraga Kurteša, federalnog premijera Nermina Nikšića te ministra prometa i komunikacija Envera Bijedića.

SDP-ovska elita uživala je u pjesmama Halida Bešlića, malo se jelo i pilo na račun sarajevskog Aerodroma. U isto vrijeme Džemajliću nije padalo na pamet pozvati bilo koga ko je usko vezan za funkcioniranje aerodroma, dakle, nikoga iz Direkcije za civilnu avijaciju, kontrole letenja, BH Airlinesa, aerodromske vatrogasne brigade... Tek što je splasnula nelagoda radnika zbog neočekivanih i nepoželjnih gostiju, Džemajlić im je zorno predočio razloge pozivanja na feštu. Na taj se način pokazala moć i bliskost vladajućim strukturama kako bi se za sebe ugrabile što bolje pozicije koje su ostale upražnjene nakon dolaska platformaške vlasti. SDP je imenovao direktora Aerodroma, jaransko-rođačkim vezama popunjene su i neke niže pozicije kakva je, primjerice, mjesto pravnika za ljudske resurse. Džemajlić je zagrljajima i poljupcima sa Hadžićem i ostalim ministrima iz SDP-ove federalne ergele svima pokazao kako je blizak vladajućim strukturama, a slanjem slika kroz internu aerodromsku mrežu i lijepljenjem po aerodromskim prostorijama, istu je poruku poslao i onima koji su bili spriječeni prisustvovati zabavi. Nepun mjesec kasnije, pokazalo se kako platformaški prvaci nisu džaba dolazili. Pripremili su teren za povratak na Aerodrom Samri Budimlić-Ahmethodžić, sestri aktuelnog ministra unutarnjih poslova Sarajevskog kantona, Muhameda Budimlića. Budimlićeva je sestra prije nekoliko godina radila u free shopu sarajevskog Aerodroma i dala je otkaz na to radno mjesto, nakon što nije promaknuta u mjesto šefice.

Sve je obrazložila neslaganjem sa odlukama o kadrovskim rješenjima tadašnjeg direktora Karahasanovića. U međuvremenu se udala za jednog od poznatijih sarajevskih frizera a sada se nada kako će joj mjesto šefice free shopa, zahvaljujući bratovom položaju, konačno pripasti. Pored toga, već se sada govori kako direktor Veličan, koji nema nikakvog iskustva u vođenju Aerodroma i više vremena provodi po elitnim restoranima nego na svom radnom mjestu, namjerava na mjesto direktora Sektora sigurnosti, umjesto dosadašnjeg prvog čovjeka te službe Senada Malića, postaviti upravo veselog sindikalistu Džemajlića. Veličan ovako vraća usluge vrhuški SDP-a, jer je važnije „biti dobar“ sa Damirom Hadžićem, nego znati raditi svoj posao. S druge strane, zanimljiv je način na koji federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić„kontrolira“ poslovanje aerodroma. Naime, Bijedić u inspekciju pošalje šeficu svog kabineta, nekadašnju vršiteljicu dužnosti direktora Službe zajedničkih poslova organa i tijela FBiH, nadobudnu Sanelu Jakubovićkoja „postroji“ uposlenike i održi im bukvicu i predavanje o načinu rada i poslovanju aerodroma, iako je to jedan od rijetkih javnih kompanija koja godina već posluje bez problema, uz popriličnu dobit.
StupskaBitanga

#172 Re: Damir Hadžić All About

Post by StupskaBitanga »

Iste fraze ponavljaju svi pa mi se čini da su svi bili na nekakvom ispiranju mozga i učenju novih riječi koje su ponavljali kao papagaji do iznemoglosti
Mislim da se dotičnom ministru pomutio mozak od opijata raznih vrsta i sekskualnih igrarija po privatnim žurkama ili kako to u SDP vole reći: Trening za omladinu
mesihtrko

#173 Re: Damir Hadžić All About

Post by mesihtrko »

kako je firma Hering dobila poso na autoputu?
Ko je vlasnik firme?.
Da li zbog toga HDZ podržava SDP?
Pitanja na koje vjerovatno Hadžić oma odgovor.
Doktor29

#174 Re: Damir Hadžić All About

Post by Doktor29 »

mesihtrko wrote:kako je firma Hering dobila poso na autoputu?
Ko je vlasnik firme?.
Da li zbog toga HDZ podržava SDP?
Pitanja na koje vjerovatno Hadžić oma odgovor.
:thumbup:
novi.dan.nova.nafaka

#175 Re: Damir Hadžić All About

Post by novi.dan.nova.nafaka »

StupskaBitanga wrote:Iste fraze ponavljaju svi pa mi se čini da su svi bili na nekakvom ispiranju mozga i učenju novih riječi koje su ponavljali kao papagaji do iznemoglosti
Mislim da se dotičnom ministru pomutio mozak od opijata raznih vrsta i sekskualnih igrarija po privatnim žurkama ili kako to u SDP vole reći: Trening za omladinu
Pa nebi se baš reklo - za razliku od mnogih stranačkih kolega, Damčo se vozi u novcatom Audi A4, što mu je hanuma u njega uzdurisala. Nije dječko gubio vrijeme i vrlo dobro on zna šta radi. Nedavno sam čuo priču da je tip ljetovao an hrvatskom primorju, preko puta stana od 100 m2, čiji je vlasnik naš miniSTAR. :oops:
Post Reply