Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Konzumenti cigareta - Sikanirani i diskriminisani ?

Da,cesto sam dolazio u situaciju kada sam se osjecao diskriminisan.
9
53%
Ne, nisam dosao u situaciju da mi drugi pokusavaju nametnuti svoje misljenje.
8
47%

Total votes: 17

Micaha

#26 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Micaha »

A sto se ispovracasmo po pokretacu teme :D
Nista licno pokretac. Ali baci cigar kad si medju svjetom :)
graue_maus

#27 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by graue_maus »

diskrimisani u svakom slucaju , ali niko se nije usudio da potjera parnicu na nekom sudu , bar ja nisam cula .........a drzava poskupljuje cigarete u nedogled, sve pod izgovorom da je to za dobro pusaca .........odnosno skupe cigarete je jednako manje pusaca .........ali taj efekat je na pocetku poskupljenja ,poslije puno njih propusi ponovo ........... ono sto se ne govori je koliko drzava na porezu dobije , kazu da bi jedna kutija kostala 1do 2 eura a ostalo do 5ili 7 eura su razni porezi ............, pa se kad tad postavi pitanje za cije je dobro su cigare tako skupe ........u svim javnim ustanovama se nesmije pusiti , skole , aerodromi zeljeznicka stanica , restorani i vozovi .......pa se pitam da li je jos ceif zapalit ili je samo gledanje gdje se smije gdje ne smije jedna na miru ispalit ..........ja sam u januaru putujuci na godisnji donijela odluku da prestanem da pusim .........letjela sam na odmor i u istanbulu presjedala............pauza izmedju letova je 4 sata, ok popijem kafu, kisa lije ,vjetar ........napokon nadjeh jednu zenu ,nakon sat vremena da dobro prica njemacki i koja mi rece da na aerodromu nema prostorija za pusace :shock: :shock: super .........tako sam 4 sata provela bez cigareta plus letovi ,znaci skoro citav dan bez cigareta ..........u antaliji su mi rekli isto ,mozes samo pred aerodromom zapalit u aerodromu nema sanse ............. postala mi izreka pusis ko turcin smijesna , u kaficima se ne smije pusit u hotelu takodje ........zakon ko u njemackoj , nisu ni turci kao nekad ..........
mO k3

#29 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by mO k3 »

славянин wrote:
ljetna kiša wrote:Nisu diskriminisani nego su bezočno bezobrazni. Skloni se negdje i furnjaj sebi, ne truj okolinu.
Jel stvarno, prvo ti si bezobrazna i to bezocno jer tako odgovaras na temu.Ja bi se prvi rado sklonio u dio za pusace u kaficu recimo ali u dosta slucajeva NEMA.
Zasto je bezobrazna?? Lijepo ti je rekla , meni kao nepusacu smeta kada neko pusi oko mene ,jos uz to nema ni malo kulture da priputa jeli smeta
Moje misljenje je da su pusaci diskrismisali nepusace godinama i hvala novim zakonima proslo je to vrijeme
славянин

#30 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

Micaha wrote:A sto se ispovracasmo po pokretacu teme :D
Vidis o ovome ja pricam :mrgreen:
Micaha

#31 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Micaha »

славянин wrote:
Covjece Turcin izade pred mehanu, popusi pa se vrati unutra. Shvati da te je kao pusaca vrijeme pregazilo :D
славянин

#32 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

Micaha wrote:
славянин wrote:
Covjece Turcin izade pred mehanu, popusi pa se vrati unutra. Shvati da te je kao pusaca vrijeme pregazilo :D
Ma jeste izgleda, ali boli me briga, kad sam mogao pusiti u magacinu sa par tona municije i eksploziva mogu gdje god ocu :mrgreen: :P
Micaha

#33 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Micaha »

Sad kad izades vani naruci kenijadu. Da si u folu :D
славянин

#34 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

Micaha wrote:Sad kad izades vani naruci kenijadu. Da si u folu :D
U staklenoj flasi od litar i pol :mrgreen:
certified_fascist

#35 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by certified_fascist »

славянин wrote:
certified_fascist wrote:
славянин wrote: Zasto u tim istim foajema kina,javnim ustanovama itd nema makar jedne sobe,balkonica,natkrivenog prostorcica gdje bi mogli da pusaci konzumiraju duvanske proizvode na miru i ne ometajuci druge.
Ko ti brani da otvoriš vlastiti kino u kojem će pušenje biti dozvoljeno?

Što se tiče javnih ustanova, dešava se da država obvezuje (ponekad i zakonski) građane da posjećuju iste ustanove radi obavljanja raznih birokratskih poslova i onda je u redu da za te prilike obezbijedi uslove koji nisu štetni za zdravlje. Da je pušenje dozvoljeno u javnim ustanovama, to bi onda bila diskriminacija jer bi nepušači bili prisiljeni da zbog neke zakonske obaveze provode vrijeme u zgradi koja je puna dima. Ako ćeš sad reći da može bar jedna soba, balkonić, ili tako nešto - ne može jer bi tako nešto povećalo troškove predmetne ustanove, i u interesu svih je da se državni troškovi sačuvaju na što nižem nivou.
славянин wrote: I tvoje auto mene truje pa ne trazim da ga bacis na otpad.
Jel se to zajebavaš s ovim argumentom, ili stvarno imaš 14 godina, počeo si pušiti prošle sedmice i sad si ljut jer ti neko opalio par šamara zbog toga?

Nisam ni rekao da javne ustanove trebaju biti slobodne da pusaci konzumiraju cigare gdje god oce.Nego kao sto si u drugom dijelu posta naveo neka prostorija ili nesto bi trebala biti odredjena a ako se uzme u obzir koliko miliona se ubaci u budzet godisnje od akciza na cigarete mislim da to nebi trebao biti problem.
To ne bi bio problem da postoji odvojeni budžet u koji idu isključivo akcize na duhan, a od kojeg se plaća isključivo liječenje pušača i sve ostale posljedice pušenja (i pušačke sobe u javnim ustanovama). Ali pošto takav budžet ne postoji i od para koje svi (i nepušači) plaćaju kao porez se plaća liječenje pušača, nije u redu da se pušačima (od zajedničkih para) plaća još išta dodatno.
славянин wrote: Sa drugim argumentom se ne "zajebajem" i to je samo banalni primjer na milion drugih stvari kojim ljudi zagadjuju okolinu a samim time i moju a niko im se ne penje na glavu radi istog, ali eto to sto neko zapali cigaru u prostoru od par stotina kvadratnih metara ce uzrokovati da svi odreda dobiju rak.
Da, primjer je toliko "banalan" (zanimljiv eufemizam) da ga niko razuman ne koristi kao argument. Zato sam i pitao koliko imaš godina. Ili stvarno moram da objašnjavam odraslom čovjeku koja je razlika između auta (korist + porez na istu, tj. zagađivanje) i duhana (samo zagađivanje bez ikakve koristi)?
славянин wrote: I ne trolaj po temi samo iz razloga zato sto se ti ne slazes sa necim,iznesi svoje misljenje kulturno a ne na nekoj licnoj osnovi - jer internet nazalost samo moze tako uzrokovati frustraciju, da pricamo negdje licno onda bi te pozvao da mi se tako licno obratis i usput i opalis samar :lol:
A volio bi da mi ti pridjes i opalis samar al iskreno :lol:
Ništa od onog što sam napisao nije ni na kakvoj ličnoj osnovi (a niti može biti) iz jednostavnog razloga što te lično ne znam.
Da pričamo negdje lično, rekao bih ti ovo isto kao bilo kome drugom s ovakvim stavovima.

BTW nisi mi odgovorio na pitanje zašto ne otvoriš vlastiti kino/kafanu/prodavnicu/javnu ustanovu/whatever gdje će pušenje biti dozvoljeno ili gdje će biti posebna soba za pušače. Otkud ti ideja da bi vlasnici trebali da se baš tebi prilagođavaju?
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#36 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by dr.gog »

славянин wrote:
Ma jeste izgleda, ali boli me briga, kad sam mogao pusiti u magacinu sa par tona municije i eksploziva mogu gdje god ocu :mrgreen: :P
Treb'o si iskulirat' i zalijepit' čik na komad "sapuna" :D :D :D
ljetna kiša

#37 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by ljetna kiša »

Micaha wrote:Sad kad izades vani naruci kenijadu. Da si u folu :D
Ili Deit.
Deit Narandža i Deit Limun u staklenoj flaši od litar.
Evo čepa:
Image
Ili Swing sok, isto staklena flaša od litar:
Image

Namiriše se lik Pino Silvestreom onako šakački, zapali Laru ili 57,
a poslije zasladi sa:
Image
Da je u folu :)
ljetna kiša

#38 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by ljetna kiša »

Image
Haj zapali :D
kockica_kockica

#40 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by kockica_kockica »

Ja mislim da pusaci trebaju sami sebe pucnuti po prstima jer diskriminiraju sve one koji ne puse a u njihovom drustvu su. Smeta li dim? Naravno da smeta.
Gomila primjera:
1. kuci ne pusi jer ima dijete - kad dodje kod nekog ne pita da li moze zapaliti samo zapali...
2. kuci pusi - konta da moze pusiti gdje god dodje
3. pusi kuci - na poslu mu zabranjeno jer dim smeta ostalim kolegama, napravljen prostor za pusenje, obicno se vidi koliko puta taj neko ode zapaliti, i akd to pomnozis i podjelis vidis koliko je vremena proveo/la u pusenju u vrijeme radnog vremena
4.kafana problem - od 50 osoba koje sjede pola pusaci... protok zraka u kafani nikakav.. nepusaci bi sad trebali biti tolerantni i pustiti pusace da puse... medjutim kada pusaci trebaju biti tolerantni na nepusace i uzdrzati se od pusenja onda je to diskriminacija....
5. pusenje u kuci kad si u gostima kod osobe koja je bolesna - ovo je tek bezobrazluk tezeg oblika... vidjala da osobe dodju u stan osobe koja boluje o raka i kao da to nije dovoljno jos zapali cigaretu za cigaretom jer se ne moze suzdrzati od pusenja a odlazak na balkon je ipak prevelika zrtva....

i jos more ovakvih primjera... mozemo pricati o diskriminaciji... ali i o toleranciji ... meni smeta dim od cigarete tebi smeta to sto meni smeta mozda postoji kompromis...

Vidjela sam u Austriji kafane i restorane koji imaju fizicki odvojene prostorije za pusace... tesko se naviknuti postovati tudje zdravlje ako svoje ne postujes,ali se naviknes ako se potrudis
mali_balon

#41 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by mali_balon »

Hmmm hajd vako evo kao bivsi pusac sa 20ak godina pusackog staza

Prvo da kazem kako sam razmisljao kao pusac
Ako nekom smeta cigara nek ode od mene
Ako je zabranjeno pusenje necu pusiti
Sto se pusaci diskriminiraju itd

E sad kao ne pusac vec 3 godina
U stanu ne dam pusti osim u kuhinji kod balkonskih vrata, haman niko od familije i prijatelja ne dolazi svima cigara draza, sto i razumijem ali ipak ne bi trebalo tako biti, razumio bi da ne dam nikako pusiti
Pusenje je hir, isto tako kao i divljanje po cesti, hocemo li pilotima onda dati pravo trkanja po gradu, jesu li oni diskriminirani, jesu li narkomani diskriminirani itd itd
A samo da znate kako se je ljepo ujutro probuditi i ne iskasljavati patak pola sata dok vam oci ne ispadu u lavabo
I ako je vec toliki cejf onda iozbjegavati mjesta na kojima se na pusi.
Havatar

#42 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Havatar »

Micaha

#43 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Micaha »

ljetna kiša wrote:Biraj:
Image
Laru bi ja sad zapalio. I otiso na tombolu u onaj smrad. Ovaj se sjeti i 57 sa onim znakom - cjela Slovenija uz salicu kave pusi 57. Zgodna marketinska fora, pogotovo u onaj vakat
Micaha

#44 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Micaha »

kockica_kockica wrote:Ja mislim da pusaci trebaju sami sebe pucnuti po prstima jer diskriminiraju sve one koji ne puse a u njihovom drustvu su. Smeta li dim? Naravno da smeta.
Gomila primjera:
1. kuci ne pusi jer ima dijete - kad dodje kod nekog ne pita da li moze zapaliti samo zapali...
3. pusi kuci - na poslu mu zabranjeno jer dim smeta ostalim kolegama, napravljen prostor za pusenje, obicno se vidi koliko puta taj neko ode zapaliti, i akd to pomnozis i podjelis vidis koliko je vremena proveo/la u pusenju u vrijeme radnog vremena
4.kafana problem - od 50 osoba koje sjede pola pusaci... protok zraka u kafani nikakav.. nepusaci bi sad trebali biti tolerantni i pustiti pusace da puse... medjutim kada pusaci trebaju biti tolerantni na nepusace i uzdrzati se od pusenja onda je to diskriminacija....
5. pusenje u kuci kad si u gostima kod osobe koja je bolesna - ovo je tek bezobrazluk tezeg oblika... vidjala da osobe dodju u stan osobe koja boluje o raka i kao da to nije dovoljno jos zapali cigaretu za cigaretom jer se ne moze suzdrzati od pusenja a odlazak na balkon je ipak prevelika zrtva....

i jos more ovakvih primjera... mozemo pricati o diskriminaciji... ali i o toleranciji ... meni smeta dim od cigarete tebi smeta to sto meni smeta mozda postoji kompromis...

Vidjela sam u Austriji kafane i restorane koji imaju fizicki odvojene prostorije za pusace... tesko se naviknuti postovati tudje zdravlje ako svoje ne postujes,ali se naviknes ako se potrudis
Meni nije jasno da niko ne otvori restoran sa potpunom zabranom pusenja. Krcato bi mu bilo
славянин

#45 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

kockica_kockica wrote:Ja mislim da pusaci trebaju sami sebe pucnuti po prstima jer diskriminiraju sve one koji ne puse a u njihovom drustvu su. Smeta li dim? Naravno da smeta.
Gomila primjera:

Veoma dobra ideja.Tako da bi svima bilo na volju.Recimo u Britaniji su nametnuli zakonom da se u PUB-ovima ne smije pusiti.Zasto ne dati izbor vlasniku da napravi PUB koji je samo za pusace ili ima odvojenu sekciju a ne nametnuti zakonom da ne smije niko pusiti u PUBu - po meni cisto petljanje u privatne stvari.Ako covjek drzi kafic i oce da dozvoli pusenje u istom (moze se napisati regulativa da mora istaknuti da je u kaficu dozvoljeno pusenje ili ima sekciju za pusace) zasto nebi smio.Cisto petljanje u privatne stvari vlasnika.
FreakyStyley

#46 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by FreakyStyley »

Kod nas-ne, jos uvijek, mada je vec krenulo. U svijetu tj. na zapadu, sasvim sigurno-da. Zasto? Pa, sigurno ne zato sto je nekome stalo za zdravlje obicnog covjeka, koji sticajem okolnosti ima jedan porok. :lol:

Srecom, kod nas nema bas antipusaca, nepusaca ima. :D

Ima li grupa na fejzbuku:"Svi mi koji automobilima stetimo okolini i hranimo se u Mcdonaldsu, naravno nikad se ne bavimo sportom, ali mrzimo ove sto puse, radi toga sto zagadjuju okolinu i radi njihovog zdravlja"? :D
Post Reply