Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Konzumenti cigareta - Sikanirani i diskriminisani ?

Da,cesto sam dolazio u situaciju kada sam se osjecao diskriminisan.
9
53%
Ne, nisam dosao u situaciju da mi drugi pokusavaju nametnuti svoje misljenje.
8
47%

Total votes: 17

славянин

#1 Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

Eh ovako :mrgreen: , u poslednjih recimo 6-7 godina aman svaki dan neko mi pocne skakati na glavu kako su cigare lose,stetne itd - iako iste nisam pitao za njihovo misljenje.
Jos gdje god krenes (aerodromi,autobusi,avioni,dosta kafica) ne smije se pusiti nigdje - u najboljem slucaju imaju "kutije" dje mos se ugurati sa 500 ljudi i ispusiti cigaru na miru (sto svoju sto od ostalih 500 ljudi koji su se natrpali i iako ih nevidis od silnog dima cujes po glasu da su tu).Nema vise letova gdje je dozvoljeno pusiti i barem ja nisam vidio da imaju avioni sa odvojenom sekcijom za pusace.
Jos da dodam da ubise po djepu kao blentavi.
Sve ovo meni izgleda kao klasicna diskriminacija!

Prica da nekome ko je u blizini covjeka koji pusi to steti je u 90% slucajeva neosnovana - cisto zbog velicine prostora u kojem se nalaze ljudi, a i pored toga ne daje se alternativa u vidu odvojenog djela gdje mozes rahat uzivat u svoj "cejfu".

Ali kako spomenu najvise me nervira kada neko "gura nos" u moje stvari.Ako ja ocu da pusim cigaru ostavi me na miru ili se odmakni od mene.Nemoj da mi sjedas po glavi kako nevalja,otrov BLA BLA BLA.Moja stvar i okani me se!
Ne znam koliko su drugi konzumenti cigareta dolazili u dodir sa ovakvom diskriminacijom i dosadjivanjem zato postavljam ovu anketu. :mrgreen:
sema911s

#2 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by sema911s »

nije diskriminacija vec briga z azdravlje,.,
ti doktori su otkrili da se razno razne bolesti nastaju od pusenja cigara,.mada sam cuo da cisti duhan ovaj ne prskani nije toliko stetan,.ali zelja za novcem zaradom je unistila tu biljku,.
da bi zastitili nas nepusace zabranili su pusenje cigareta tu gdje jesu,.i sada vas pusace udaraju po dzepu nebil vas natjerali a i vi prestanete i umjesto cigareta pocenete se bavit nekim sportom,. mozda da glodjete mrkvu spanac,. il nesto drugo
ljetna kiša

#3 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by ljetna kiša »

Nisu diskriminisani nego su bezočno bezobrazni. Skloni se negdje i furnjaj sebi, ne truj okolinu.
славянин

#4 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

sema911s wrote:nije diskriminacija vec briga z azdravlje,.,
ti doktori su otkrili da se razno razne bolesti nastaju od pusenja cigara,.mada sam cuo da cisti duhan ovaj ne prskani nije toliko stetan,.ali zelja za novcem zaradom je unistila tu biljku,.
da bi zastitili nas nepusace zabranili su pusenje cigareta tu gdje jesu,.i sada vas pusace udaraju po dzepu nebil vas natjerali a i vi prestanete i umjesto cigareta pocenete se bavit nekim sportom,. mozda da glodjete mrkvu spanac,. il nesto drugo
Ja se bavim sportom i opet pusim - da moguce je :mrgreen:
A imamo i par miliona drugih stvari (alkohol,droge koje uvaljuju ljudima u apotekama tipa lexaurin,bosaurin itd). Pa ja mislim da je vise stetno kada se neko nakera dezedoransom i udje u bus,avion pun ljudi pa nemozes da dises a nigdje ne stoji ogranicenje koliko tona mirisa mozes na sebe naprskati.
Ja se brinem za svoje zdravlje kako ja ocu, koliko drugih stvari je kako navedo stetno pa niko ne tjera te ljude da to ne rade.
Last edited by славянин on 25/06/2013 17:12, edited 1 time in total.
славянин

#5 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

ljetna kiša wrote:Nisu diskriminisani nego su bezočno bezobrazni. Skloni se negdje i furnjaj sebi, ne truj okolinu.
Jel stvarno, prvo ti si bezobrazna i to bezocno jer tako odgovaras na temu.Ja bi se prvi rado sklonio u dio za pusace u kaficu recimo ali u dosta slucajeva NEMA.
Eluveitie

#6 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Eluveitie »

Ma i trebamo biti. Samu sebe diskriminiram. :roll:
ljetna kiša

#7 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by ljetna kiša »

славянин wrote:
ljetna kiša wrote:Nisu diskriminisani nego su bezočno bezobrazni. Skloni se negdje i furnjaj sebi, ne truj okolinu.
Jel stvarno, prvo ti si bezobrazna i to bezocno jer tako odgovaras na temu.Ja bi se prvi rado sklonio u dio za pusace u kaficu recimo ali u dosta slucajeva NEMA.
Odakle tebi ideja da sam žensko? Nik i avatar su neutralni tako da... Ili ti se čini da su ženske noge :lol:
Dobro, pušenje.
Pošto shvatam naslov teme tako da se jedan pušač osjeća ugroženim zato što ne može da dimi gdje mu se prohtije, tako i odgovaram.
Na aroganciju arogancijom, i to zasluženo.
Po čemu ste diskriminisani?
Po tome što je napokon neko rekao stop duvanskom smrdljivom dimu na svakom mjestu?!? Ma dajte molim vas.
Neki "konzumenti cigareta" (oh, kakav eufemizam! :-? ) nemaju više priliku da furnjaju po kancelarijama, javnim ustanovama, foajeima kina i pozorišta, autobusima, avionima... I time konačno prestali da truju nepušače, pa su time diskriminisani?
Nasmija me. I još temu stavio na podforum Zdravlje...
sema911s

#8 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by sema911s »

славянин wrote:
sema911s wrote:nije diskriminacija vec briga z azdravlje,.,
Ja se bavim sportom i opet pusim - da moguce je :mrgreen:
A imamo i par miliona drugih stvari (alkohol,droge koje uvaljuju ljudima u apotekama tipa lexaurin,bosaurin itd). Pa ja mislim da je vise stetno kada se neko nakera dezedoransom i udje u bus,avion pun ljudi pa nemozes da dises a nigdje ne stoji ogranicenje koliko tona mirisa mozes na sebe naprskati.
Ja se brinem za svoje zdravlje kako ja ocu, koliko drugih stvari je kako navedo stetno pa niko ne tjera te ljude da to ne rade.
jest pusenje i sport je moguce(biciklam sa tipom koji popusi 2kutije za turu)
alkohol nemozes zabranit jer je u nekim drzavama to tradicija(njemacka,austrija, beneluks skandinavija australija pivo) droga je zabranjena samo sto pametni ljudi nadju nacina da zaraade
a apoteke pa farmacija i advokati su nam nuzno zlo
a dezodorans joj jos oni sa pijace kineski sa raznim hemikalijama koje ne mirisu vec chanelaju idolcenaju a parfemi nemozes kontrolisat stetnost i smetanje nekome

al ti kada pusis taj dim izdahnes u mene koji nije navikao i nema neki odbrambeni mehanizam i znas kako kazu da vise pasivnih pusaca strada nego ovih aktivnih
vivace

#9 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by vivace »

ispravi u naslovu da li se pise odvojeno, molim te... :)
славянин

#10 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

ljetna kiša wrote:
славянин wrote:
Odakle tebi ideja da sam žensko? Nik i avatar su neutralni tako da... Ili ti se čini da su ženske noge :lol:
Dobro, pušenje.
Pošto shvatam naslov teme tako da se jedan pušač osjeća ugroženim zato što ne može da dimi gdje mu se prohtije, tako i odgovaram.
Na aroganciju arogancijom, i to zasluženo.
Po čemu ste diskriminisani?
Po tome što je napokon neko rekao stop duvanskom smrdljivom dimu na svakom mjestu?!? Ma dajte molim vas.
Neki "konzumenti cigareta" (oh, kakav eufemizam! :-? ) nemaju više priliku da furnjaju po kancelarijama, javnim ustanovama, foajeima kina i pozorišta, autobusima, avionima... I time konačno prestali da truju nepušače, pa su time diskriminisani?
Nasmija me. I još temu stavio na podforum Zdravlje...
Ljetne kise me asociraju na neke stvari tako :mrgreen: , a i postavio si se u maniru agresivne zenke :mrgreen:
Zasto u tim istim foajema kina,javnim ustanovama itd nema makar jedne sobe,balkonica,natkrivenog prostorcica gdje bi mogli da pusaci konzumiraju duvanske proizvode na miru i ne ometajuci druge.
I tvoje auto mene truje pa ne trazim da ga bacis na otpad.
Last edited by славянин on 25/06/2013 19:17, edited 1 time in total.
славянин

#11 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

vivace wrote:ispravi u naslovu da li se pise odvojeno, molim te... :)
Rado vivace kad bi znao kako :mrgreen:
Glavni Moderator

#12 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Glavni Moderator »

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :igrac:
славянин

#13 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

Glavni Moderator wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :igrac:
Nista kad vidite sledeci put nekog u kaficu ili negdje ta pusi cigaru pridjite mu i recite da ugasi istu jer vama smeta :mrgreen:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#14 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by dr.gog »

Zapalite da se smirite :D

Čo'jku dojadilo da mu popuju o štetnosti duhana svaki put kad zapali, ili da se krije k'o golub pod strehom.
"cigare" uzrokuju rak, što je smrtonosno,ali samoubijanje nećete spriječiti birokratskim uvođenjem novih pravila.

Glede licemjerstva naspram drugih "trovanja okoline", mislim da je postavljač teme sasvim u pravu.

Post sa prizvukom odj**a citiran sa Palac Gore je štetniji po mozak od jednog-dva udisaja dima vrhunskog Marlbora :D .

Preporučujem espresso i čašicu Glenfiddicha pride...
vaučer

#15 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by vaučer »

Pušiš li u zatvorenom i za to nepredviđenom prostoru nemam nimalo razumijevanja i možeš komotno da od*ebeš u troskocima skupa s cigaretom (bivši sam pušač).
славянин

#16 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

dr.gog wrote:Zapalite da se smirite :D

Čo'jku dojadilo da mu popuju o štetnosti duhana svaki put kad zapali, ili da se krije k'o golub pod strehom.
"cigare" uzrokuju rak, što je smrtonosno,ali samoubijanje nećete spriječiti birokratskim uvođenjem novih pravila.

Glede licemjerstva naspram drugih "trovanja okoline", mislim da je postavljač teme sasvim u pravu.

Post sa prizvukom odj**a citiran sa Palac Gore je štetniji po mozak od jednog-dva udisaja dima vrhunskog Marlbora :D .

Upravo tako, znam ja da su stetne i kada ja budem zelio prestat cu.Mogu dosadjivati koliko oce samo ce bespotrebno uzrujavati mene a i sebe :mrgreen: , koliko stvari steti okolini a oni se ufatili kao ja ih trujem sa kutijom cigara sto ispusim na dan.
Evo cisti primjer, amidza mi se na glavu popeo a neki dan cisti bastu i pali plasticne flase sto je skupio :oops:, vozi auto koje zagadjuje siru okolinu a svi trosimo struju koja se proizvodi u TE koja spaljuje ugalj i kolektivno truje cijelu regiju.Pa niko ne prestaje trositi struju i voziti auta itd. A njima se niko ne penje na glavu :oops: :mrgreen:
славянин

#17 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

vaučer wrote:Pušiš li u zatvorenom i za to nepredviđenom prostoru nemam nimalo razumijevanja i možeš komotno da od*ebeš u troskocima skupa s cigaretom (bivši sam pušač).
Apsolutno se slazem, ali kazem da bi trebalo vise "zona" uvesti na aerodrome,javna mjesta,ustanove,kafice itd. Tako da nebi iritirali jedni druge.Uvode zabrane pusenja u kaficima :oops: pa mozeli kako se uvesti da imaju dijelovi u kaficima za pusace i za nepusace a ne morate vi kako mi ocemo.
vaučer

#18 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by vaučer »

славянин wrote:
vaučer wrote:Pušiš li u zatvorenom i za to nepredviđenom prostoru nemam nimalo razumijevanja i možeš komotno da od*ebeš u troskocima skupa s cigaretom (bivši sam pušač).
Apsolutno se slazem, ali kazem da bi trebalo vise "zona" uvesti na aerodrome,javna mjesta,ustanove,kafice itd. Tako da nebi iritirali jedni druge.Uvode zabrane pusenja u kaficima :oops: pa mozeli kako se uvesti da imaju dijelovi u kaficima za pusace i za nepusace a ne morate vi kako mi ocemo.
Tu ti nema pomoći nažalost.
Pušenje više nije chic kao prije par decenija.
Vlade i države sustavno rade na tom da pušači gdje god se okrenu izgledaju kao zadnji šljam i to je trend koji sumnjam da će se promjeniti uskoro (ikad). Jednostavno se prilagodi, jer nemaš druge.
certified_fascist

#19 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by certified_fascist »

славянин wrote: Zasto u tim istim foajema kina,javnim ustanovama itd nema makar jedne sobe,balkonica,natkrivenog prostorcica gdje bi mogli da pusaci konzumiraju duvanske proizvode na miru i ne ometajuci druge.
Ko ti brani da otvoriš vlastiti kino u kojem će pušenje biti dozvoljeno?

Što se tiče javnih ustanova, dešava se da država obvezuje (ponekad i zakonski) građane da posjećuju iste ustanove radi obavljanja raznih birokratskih poslova i onda je u redu da za te prilike obezbijedi uslove koji nisu štetni za zdravlje. Da je pušenje dozvoljeno u javnim ustanovama, to bi onda bila diskriminacija jer bi nepušači bili prisiljeni da zbog neke zakonske obaveze provode vrijeme u zgradi koja je puna dima. Ako ćeš sad reći da može bar jedna soba, balkonić, ili tako nešto - ne može jer bi tako nešto povećalo troškove predmetne ustanove, i u interesu svih je da se državni troškovi sačuvaju na što nižem nivou.
славянин wrote: I tvoje auto mene truje pa ne trazim da ga bacis na otpad.
Jel se to zajebavaš s ovim argumentom, ili stvarno imaš 14 godina, počeo si pušiti prošle sedmice i sad si ljut jer ti neko opalio par šamara zbog toga?
славянин

#20 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by славянин »

certified_fascist wrote:
славянин wrote: Zasto u tim istim foajema kina,javnim ustanovama itd nema makar jedne sobe,balkonica,natkrivenog prostorcica gdje bi mogli da pusaci konzumiraju duvanske proizvode na miru i ne ometajuci druge.
Ko ti brani da otvoriš vlastiti kino u kojem će pušenje biti dozvoljeno?

Što se tiče javnih ustanova, dešava se da država obvezuje (ponekad i zakonski) građane da posjećuju iste ustanove radi obavljanja raznih birokratskih poslova i onda je u redu da za te prilike obezbijedi uslove koji nisu štetni za zdravlje. Da je pušenje dozvoljeno u javnim ustanovama, to bi onda bila diskriminacija jer bi nepušači bili prisiljeni da zbog neke zakonske obaveze provode vrijeme u zgradi koja je puna dima. Ako ćeš sad reći da može bar jedna soba, balkonić, ili tako nešto - ne može jer bi tako nešto povećalo troškove predmetne ustanove, i u interesu svih je da se državni troškovi sačuvaju na što nižem nivou.
славянин wrote: I tvoje auto mene truje pa ne trazim da ga bacis na otpad.
Jel se to zajebavaš s ovim argumentom, ili stvarno imaš 14 godina, počeo si pušiti prošle sedmice i sad si ljut jer ti neko opalio par šamara zbog toga?
Nisam ni rekao da javne ustanove trebaju biti slobodne da pusaci konzumiraju cigare gdje god oce.Nego kao sto si u drugom dijelu posta naveo neka prostorija ili nesto bi trebala biti odredjena a ako se uzme u obzir koliko miliona se ubaci u budzet godisnje od akciza na cigarete mislim da to nebi trebao biti problem.

Sa drugim argumentom se ne "zajebajem" i to je samo banalni primjer na milion drugih stvari kojim ljudi zagadjuju okolinu a samim time i moju a niko im se ne penje na glavu radi istog, ali eto to sto neko zapali cigaru u prostoru od par stotina kvadratnih metara ce uzrokovati da svi odreda dobiju rak.

I ne trolaj po temi samo iz razloga zato sto se ti ne slazes sa necim,iznesi svoje misljenje kulturno a ne na nekoj licnoj osnovi - jer internet nazalost samo moze tako uzrokovati frustraciju, da pricamo negdje licno onda bi te pozvao da mi se tako licno obratis i usput i opalis samar :lol:
A volio bi da mi ti pridjes i opalis samar al iskreno :lol:
Micaha

#21 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Micaha »

славянин wrote:
dr.gog wrote:Zapalite da se smirite :D

Upravo tako, znam ja da su stetne i kada ja budem zelio prestat cu.Mogu dosadjivati koliko oce samo ce bespotrebno uzrujavati mene a i sebe :mrgreen: , koliko stvari steti okolini a oni se ufatili kao ja ih trujem sa kutijom cigara sto ispusim na dan.
Evo cisti primjer, amidza mi se na glavu popeo a neki dan cisti bastu i pali plasticne flase sto je skupio :oops:, vozi auto koje zagadjuje siru okolinu a svi trosimo struju koja se proizvodi u TE koja spaljuje ugalj i kolektivno truje cijelu regiju.Pa niko ne prestaje trositi struju i voziti auta itd. A njima se niko ne penje na glavu :oops: :mrgreen:
Ne brine se niko za tvoje zdravlje vec je problem sto tvoj dim iritira druge. Ti slobodno zapali u sebe kuci, u svom autu, u amidzinoj basti... Samo se od mene odmakni.
Za auta se slazem - na otpad sve ispod Euro5 ispusne norme. Ali to je teze sprovest. Vama je lakse stat u kraj - molim vas napustite prostoriju :)
Lacrosse

#22 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Lacrosse »

Pa slazem se s tobom.

Vi ubacite na budzet koji milion, a koliko to ljudi ima rak, emfisimu ili umire od srca ili od prskanja abdominalne aorte, ili od mozdanog udara?

Ja predlazem da se pusacima dadne losije zdravstvo, tj. ko vas jebe zdravstvo.

Kad padnes na koljena, jedan andol i ceduljica - sto se nisi cuvao za vakta da vam se dadne.

A ne milioni da se trose na kemoterapije, hirurzi da rade poslje 3 popodne, i generalno da neko osjeca se ozaloscenim sto si obolio.

Obolio si jer nije insan satkan da u sebe unosi 4000 kemiklaija, oksidativni stres, cadj, sut, i karbon monoksid godine iza godine 30-40 godina dok se ne dokaze da neces od cigare zivjeti bolje, zdravije, veselije, ljepse i lakse.

I onda kad padnes, bice muka po familiji i najcesce onima koji su morali 30-40 godina da zive u domovima gdje se zuti plafoni, smrde ti prsti, smrdi ti odjeca, smrdi ti automobil...

I treba sad sutati? Jer si uplatio akcizu?

De nekom kemoterapije 6 ciklusa izfinansiraj, kad si donor, pa da mozes reci ja pusim jer sam 1 pokusao spasiti (a ne spasio), a budale su one koje ti govore da zivis u rezim gdje da te zigne jednu noc iz koje bi izasao promjenjen nikad sebi nebi oprostio sto si se pravio budala, dok ti se moglo, i dok si bio zdrav.

Ali bezbeli, ti bi htjeo da ti neko polako i na kasicice ovo objasni, pa da ti opet kazem ma jebo to, meni se pusi.

Jebi ga, i kad ti se bude umiralo, nemoj drugog za rukav vuci, i reci ja zivim u drzavi u kojoj je toliko pusaca da je akciza 10 dollara po paklu, bilo bi malo, koliko stete nanosite i kako se non-salant odnosis prema deceniji svog zivota koji ces izgubiti duvaneci i jos trazi se neka sloboda. Ako si depresivan imas bobe za to, a imas i meditaciju. Udahnes izdahnes, nema dima, nema da ti se arterije blokiraju, nema da ti se pluca pune s garom, nema da oksidativnim napadom izbombardujes svaku celiju kao da je na Zuci iznova i opet, jer eto, nekoj neuronskoj celiji je stalo da dobije pikonanogram neurotransmitera vise.

Ja znam kako se prestaje pusiti. Znas koliko zena prestane kad znaju da su trudne, ogroman broj. I nijednoj nije tesko, ne trebaju pilule i ne treba je niko durati jer je ters.

A sad, sto bi ti slobodu, bice slobode na hirurgiji dok ti savovi budu zarastali, a narkotika nema...

Tad sjedi i napisi pismo jedno Fabrici Duhana Sarajevo.... ali eto... sloboda da se unistis, pa ti mislis da zivis u izolaciji od drugih jel, da ako ti umres ili obolis, da nikom drugom nista nije umanjeno, pa gdje je familija tvoja, pa gdje je posao tvoj, pa gdje je ravnoteza u kosmosu, pa gdje je sistem koji ima 1 bolesnog umjesto 1 zdravog.

Zbog toga ti se govori, a ti nadji neku drugu stvar u kojoj ces biti u pravu. Ovdje grijesis. I ne trujes mene, vec sebe. A onda istrajavas na nekim gradjanskim pravima. Kao imam ja pravo da pijem bezolovni benzin umjesto pive. Pa imas pravo, ali ako te neko vidi, i kontao da si regularan lik, mozda ce ti pokusati reci nesto nebi li jednog dana ustao, i u glavi prebacio, znas ono kad te ostavila najbolja treba, zajebao najbolji jaran, propala najbolja ti drzava, onaj dan kad se prebaci salter i zivot ide dalje. E i to se s pusenjem mora desiti, ali da bi usao u tu fazu potrebno je ipak, malo zrelosti. Malo reci sebi volim se. Ja sam potreban sebi. I ne zelim da se dotucem na ovaj nacin, jer sam malo anaksiozan, malo depresivan, malo mi je dosadno, malo bih porazgovarao sam sa sobom, a to najbolje ide uz gutljaj kafe i cigar.

Aferimi stizu burazeru. Ako ostavis cigar i pocnes meditirati mozes koristiti to kao mantru. Aferimi stizu. I nije niko rekao da ce se zivjeti dovijeka, ali, nije ok steti svom tjelu i insistirati da te neko ne treba sikanirati. Ima sirovina koji ne znaju kako pristupiti tome, ali su iako su sirovi ipak u pravu. A tesko je covjeku kad pogrijesi, narucito na sebi, i na tako bitnoj stvari kao zdravlje. A bez njega - mozes biti Obama nista ti ne vrijedi.

Zato prestanes pusiti, i ako je 3km na dan, za 365 dana imas 1000 maraka. S 1000 maraka mozes proslaviti to sto ne pusis, iz godine u godinu, jer radis to sebi jer zivot ne valja, i nesto te jebe i nesto te mori i nesto te zeze, ali, ne treba ti staka da stanes pred ogledalo i pogledas ocima u to. Mozes to i bez stake, na svoje dvije noge, i sa svoja dva oka da rijesis. A ako ne mozes danas zauvijek reci da ce biti tako, mozes danas za danas. Ne pusiti. Sutra nije bitno jer sutra nema, kao sto ni juce nema. Zivis uvijek u danas. I samo danas ne pusis. Ali treba htjeti to, za sebe. Ti neces, i ljutis se sto ima ljudi koji zele ti dobro. Cak i ako te dobrano izjebu i protresu, zele ti reci da si ti bolji od toga. Da mozes sabrati 2+2 sam. I da nije kasno, da se promjenis. Ali, nece niko biti tu kad ti naumpadne jedan tim a tebe sjebao dan i najlakse bi bilo... samo najlakse ce ti uzeti 10 godina zivota. 10 godina penzije koju ces uzimati dzabe i sjediti i jebete se za sve zivo, dizes unucice, mogu ti politicari i stratezi povuci za neku stvar, i onako znas sta te ceka, ali to mozes izgubiti. Sto? Da bi FDS imao iz godine u godinu 1000 maraka donacije od tebe?

Na kraju krajeva, uci ce i BiH u EU. Bice cigare jos skuplje. Koliko su cigare skupe, bice zdravlje najskuplje. I svake godine ces se pitati, sto se ja nisam s ovog skinuo? A svaka godina moze biti godina kad dobijes rak. I nebi trebalo da ti je svejedno, jer si kreirao eskejpizam, kao, imam ja ljek za ono sto me tese, zove se cigareta. Cak i da je dzabe, nije besplatno. A sad, izbor je tvoj. Nemoj samo da kad dodjes kuci jedan dan i sjednes nakon sto primis vijest, da budes onaj koji ce da prestane da pusi, onako mjesec-dva pred smrt. Pusi do kraja. I pogledaj svoje oko sebe i nemoj im reci "babo je jebiga, zabrljo, a znao, da jede govna". To je scenarij koji ja gledam toliko puta, barem nekoliko puta sedmicno, i zbog toga ti ovo i pisem, jer previse je dobrih ljudi osteceno bilo s ovim sportom, ali mogli su makar reci da se nije znalo prije 20 godina ono sto se zna danas. Zato danas nema izgovora. A to sta je adikcija, svi vidimo. I tesko je biti i s druge strane, gledati nekog ko dim uvija kao da nema sutra, a onda mu tesko popricati o tome gdje pare i zdravlje baca. Recimo da 3 marke uplatis na kladionicu svaki dan, nije niciji biznis, ali zar nebi trebao sam samom sebi objasniti sto to radis, i sto ne mozes da preskocis pa ides samo 1 sedmicno uplatiti 1 marku...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#23 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by dr.gog »

@славянин , šalu na stranu, sve je ok, ali Lacrosse ti je "nacrtao" suštinu problema-možda brutalno-ali je pogodio srž.

Svima nama je to navika, odrasli smo u sredini gdje je cigareta "normalna" i gdje se na nju gleda kao na "jedino zadovoljstvo što mi je ostalo .."

Ja podržavam tvoju ljutnju zbog pretjerivanja-ima toga naravno, ali i ja kao pušač, vjeruj mi, već dugo vremena ne pušim u kući. Napravim kafu, odem u dvorište, a kako pušim tek 5-10 cigareta dnevno, nije mi zamorno ni otići u toalet, otvoriti prozor i povući dim -dva. Kao zdravstvenom radniku mi je sasvim jasno da je duhan zaista, zaista smrtonosan. Nije tu pitanje duhana kao definitivnog uzroka nečijeg "raka", več činjenice da u njemu nema ničeg korisnog po ljudski organizam, a da je komplet hemijski sastav (preko 350 sastojaka) toksičan. Donosi užitak, naravno, ali to ima svoju cijenu. Potpuno mi je neprihvatljivo da ljudi puše u blizini djece ,posebno naglašavam!

U prošlom postu sam napravio lošu šalu i izvinjavam se ako je shvaćen kao promocija cigareta.

Iskreno, drugarski, probaj baciti duhan, isplatiće se..tako kažu nalazi koje sam slučajno imao priliku vidjeti :wink:
stochar

#24 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by stochar »

osim zdravstvenog, meni je pitanje konzumiranja cigareta na javnom mjestu i pitanje bontona. svima bi u kaficu smetalo da ja npr otvorim masan burek ili ćevape, jer se osjeti miris koji nije stetan, ali cigare koje me uz to i truju, i truju djecu koja su s roditeljima dosla negdje na sok, su kao OK? volim i ja burek, nekad je fino i prdnut :), ali iz pristojnosti se to ne radi na javnom mjestu...
Pasiflora

#25 Re: Dali su konzumenti cigareta diskriminisani ?

Post by Pasiflora »

Ovo mi je vrhunac paradoksa i licemjerstva (i ja sam bivsi)
Post Reply