Dali je ovo pravo lice islama?

Rasprave o vjerskim temama.
simster

#26 Re: Dali je ovo pravo lice islama?

Post by simster »

Dar Mar wrote:Citam na islambosni komentare vezane uz napade u Ammanu i ne mogu sebi od soka doci. Tako osoba sa nickom Jaran izrice konstataciju da uopce ne zali za ubijenim muslimanima vec da su i zasluzili takvu smrt jer to i nisu muslimani vec izdajice posto su bili u hotelu na vjencanju zajedno sa kafirima i krizarima. Evo copy/paste a ja nemam komentar nego da se samo pitam dali se neki ljudi plase Boga i dali imaju imalo morala kad ovako pricaju o nevinim zrtvama a da ironija bude jos veca radi se o zrtvama islamske vjeroispovjesti. Moje misljenje je da Jaran nije musliman vec da je obicni sotonin rob.
Yildirim wrote:
Pobili su muslimane ciji je jedini grijeh bio sto su izabrali taj hotel za svadbu.

Jaran wrote:
Na svadbu na kojoj su glavne zvanice bile cifuti i krscani??
O kakvim se muslimanima radilo dovoljno govori to sto im prijatelji i rodbina pale svijece za njihovu bijednu dusu.
Sta to jenog muslimana cini muslimanom? I Fikret Abdic je musliman,znaci mi kao muslimani nismo se smjeli boriti protiv njegovih autonomasa?Ista stvar i sa ovim "muslimanima" koji su poginuli u Amanu.Bili su u drustvu sa judama i krscanima koji nedaleko odatle iracke muslimane prze fosfornim bombma i sta se sada tu ima zaliti za njima ??
Uzas, i kad se nađu ovakve budale sa dvije ili tri strane sto imamo ocekivati nego ratove i krv.

P.S. Sotono ako ovo citas (a znam da si tu) pitam te sto je skrivilo dijete od 9 mjeseci koje je ubijeno na toj svadbi. Ili ni ono nije dovoljno dobar musliman da bi zivjelo.
ako je to dijete poginulo u svrhu dzihada, odnosno borbe protiv neprijatelja islama, ne vidim zasto smrt tog djeteta nebi bila opravdana iz vece perspektive jer ipak je bitnije savladati neprijatelje vjere, oni koji na tom putu izgube zivot bice nagradjeni. ako s druge strane neprijatelji islama pobjede u ratu protiv muslimana samo zato sto ovi nisu htjeli da u borbi protiv nevjernika slucajno pogine dijete, steta ce biti mnogo veca. zar ti tu ne vidis rezon?!

amerikanci su bacili par atomskih bombi na japan bez ikakve griznje savjesti iako su znali da ce pobiti na desetine hiljada djece. rezon? pa invazijom japana izginulo bi na stotine hiljada vojnika, znaci steta bi bila veca.
digger

Post by digger »

digger wrote:
upala wrote:Niko sa iole mozga moze uzeti ozbiljno "jaranove" komentare... izuzev mozda samo jedna osoba... znaci, time je "jaran" stekao 100% novih istomisljenika...

A treba samo jedan "bolestan" da digne u zrak svadbeno slavlje... Irak je dnevni primjer ovakvog bezumlja. :roll:
1 bolestan? Pa vidi koliko bolesnika istočno od drine.
Ne kuzim vezu sa bombasima-samoubicama?
tempora

Post by tempora »

Prvo treba uspostaviti definiciju teroriste i terorizma. U jednoj od tematika napisah da se ta terminologija koristila i za vrijeme Iracke revolucije protiv Britanskog imperijalizma. Ista retorika, samo jedno stoljece kasnije.
CiCiban

Post by CiCiban »

a.. kakvim zaslugama su ''oni'' :? sebi obezbijedili naslov '' muslimani '', u istom tom slucaju ? :skoljka:
danas

Post by danas »

CiCiban wrote:a.. kakvim zaslugama su ''oni'' :? sebi obezbijedili naslov '' muslimani '', u istom tom slucaju ? :skoljka:
pa valjda su muslimani jer vjeruju i praktikuju islam, i jer sebe smatraju muslimanima? mislim -- pa sta su ako nisu muslimani? nisu valjda :D budisti?
ili -- pu, pu, pu -- ateisti :D :D :D
CiCiban

Post by CiCiban »

znaci da im vjerujemo na to smatranje ? i to na prvu :D
fine by me.. :cry: :D
samo ''oni'' osim sto smatraju da praktikuju islam, isto tako smatraju da nisu teroristi :D
..da li cemo biti dosljedni :D
..ili da se i dalje ne odlucujemo ... hocemo li piskit' ili kakit' :P :-) :-?.. pitanje je sad
vodolija_33

Post by vodolija_33 »

Samo bih da odgovorim na postavljeno pitanje: NIJE!
rajvosa

#33 Re: Dali je ovo pravo lice islama?

Post by rajvosa »

Dar Mar wrote:Citam na islambosni komentare vezane uz napade u Ammanu i ne mogu sebi od soka doci. Tako osoba sa nickom Jaran izrice konstataciju da uopce ne zali za ubijenim muslimanima vec da su i zasluzili takvu smrt jer to i nisu muslimani vec izdajice posto su bili u hotelu na vjencanju zajedno sa kafirima i krizarima. Evo copy/paste a ja nemam komentar nego da se samo pitam dali se neki ljudi plase Boga i dali imaju imalo morala kad ovako pricaju o nevinim zrtvama a da ironija bude jos veca radi se o zrtvama islamske vjeroispovjesti. Moje misljenje je da Jaran nije musliman vec da je obicni sotonin rob.
Yildirim wrote:
Pobili su muslimane ciji je jedini grijeh bio sto su izabrali taj hotel za svadbu.

Jaran wrote:
Na svadbu na kojoj su glavne zvanice bile cifuti i krscani??
O kakvim se muslimanima radilo dovoljno govori to sto im prijatelji i rodbina pale svijece za njihovu bijednu dusu.
Sta to jenog muslimana cini muslimanom? I Fikret Abdic je musliman,znaci mi kao muslimani nismo se smjeli boriti protiv njegovih autonomasa?Ista stvar i sa ovim "muslimanima" koji su poginuli u Amanu.Bili su u drustvu sa judama i krscanima koji nedaleko odatle iracke muslimane prze fosfornim bombma i sta se sada tu ima zaliti za njima ??
Uzas, i kad se nađu ovakve budale sa dvije ili tri strane sto imamo ocekivati nego ratove i krv.

P.S. Sotono ako ovo citas (a znam da si tu) pitam te sto je skrivilo dijete od 9 mjeseci koje je ubijeno na toj svadbi. Ili ni ono nije dovoljno dobar musliman da bi zivjelo.
Jesi li imao ista pametnije od ovog...Mislim da je ovaj forum prilicno opterecen ovakvom tematikom...
Koji vam je vice Q
danas

Post by danas »

CiCiban wrote:znaci da im vjerujemo na to smatranje ? i to na prvu :D
fine by me.. :cry: :D
samo ''oni'' osim sto smatraju da praktikuju islam, isto tako smatraju da nisu teroristi :D
..da li cemo biti dosljedni :D
..ili da se i dalje ne odlucujemo ... hocemo li piskit' ili kakit' :P :-) :-?.. pitanje je sad
nema se sta njima vjerovati ili ne. i ko si ti da odlucis ko je vjernik ili ne? ako osoba vjeruje u boga -- ona JESTE vjernik, i to je to. ovi ljudi vjeruju u boga, i to ih cini vjernicima; vjeruju u muslimanskog boga i to ih cini muslimanima. kao sto karadzic vjeruje u pravoslavnog boga, pa je prema tome pravoslavac. gotova prica. vjernik je definisan vjerom u boga, a ne postupcima (kao ostale ne-vjerske ideologije).

mozda ovi likovi po tebi nisu dobri vjernici, ali to ne negira fundamentalnu cinjenicu da oni JESU vjernici. svakako nisu ateisti.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas, danas...

mislim da nisi osoba koja bi si dopustila neznanje...ovo je samo za tebe...ako dopustash...
danas wrote:
nema se sta njima vjerovati ili ne. i ko si ti da odlucis ko je vjernik ili ne? ako osoba vjeruje u boga -- ona JESTE vjernik, i to je to.

...nema dalje... :)
danas wrote:ovi ljudi vjeruju u boga, i to ih cini vjernicima; vjeruju u muslimanskog boga i to ih cini muslimanima. kao sto karadzic vjeruje u pravoslavnog boga, pa je prema tome pravoslavac. gotova prica.

muslimanski bog? jel ovo previd ili...? ovo ja samo usput...pretpostavljam da si mislila na religijsku pripadnost jer u ovim kategorijama valjda je Bog jedan, a religije mogu biti islam, judaizam... (pravoslavlje nije cak ni religija...vec konfesija...blablabla) da ne duljim...
i da tacno je da je dovoljno da covjek kaze da vjeruje u Boga i da ga to cini vjernikom ali...u islamu postoji jasno definirana distinkcija između onoga sta je vjernik (mu'min) i ono sto je musliman ... jer to je nesto kao distinskicija između onoga sto je unutrašnje i vanjsko...ispreplice se a nije isto...
danas wrote:vjernik je definisan vjerom u boga, a ne postupcima (kao ostale ne-vjerske ideologije).
kad sam na pocetku spomenula neznanje...mislila sam na ovaj dio...jer nisam bas uvjerena da ti ne nepoznata terminologija i osnove islama...pa me jos vise iznenadilo...ali nejse...pokusat cu ukratko...vec sam gore napomenula tu distinkciju...ali ovako...vjernik moze u principu biti svako, ali musliman ne...za to postoje neka pravila, osnove koje se moraju ispuniti, a potom ako se tome pridodaju izreke Muhammeda a.s. kao npr. (parafraziram) nije musliman onaj ko prenoći sit dok je njegov susjed gladan... ili Musliman je onaj od čijega su jezika i ruke mirni drugi muslimani... jasno je da su postupci ono sto te određuje kao muslimana... a ne ono sto kazes da jesi...
danas wrote:mozda ovi likovi po tebi nisu dobri vjernici, ali to ne negira fundamentalnu cinjenicu da oni JESU vjernici. svakako nisu ateisti.

...kako vec rekoh ne negira...cinjenicu da kazu da su "vjernici" ako to konotira ono naprijed receno o vjeri... ali ako se pod tim podrazmijeva kompletnost vjere..dakle vjera i postupci zajedno...sto korespondira sa oznakom musliman...e to je vec upitno...

Mnogima se ne svidja "institucionaliziranje religije"...ukoliko je ovako nesto uopce moguce...dakle...da postoje neka pravila u postupcima koja te definiraju kao pripadnika te religije...jer se onda kaze "a sto se ne ravna samo prema onome sto ja osjecam...itd..." ...ali institucionalizirana religija je itekako dobrodosla kada se svaki olos treba svrstati u njeno okrilje...
danas

Post by danas »

predug ti je ovaj post zeno... :-)

da skratim -- ovi ljudi jesu vjernici, i mislim da u tome nema dvojbe. vjernik je onaj ko vjeruje u vise bice, i sama to priznajes. sad -- kakav je ko vjernik, i da li on u potpunosti zivi po pravilima -- meni je manje-vise nebitno. svaka vjera, pa i islam, dopusta greske i skretanjem sa propisanog puta osoba nije automatski izbacena iz vjere. elem, u ne ulazim u ove nijanse, jer dok god ovi ljudi vjeruju u allaha kao stvoritelja ja ne znam kako drugacije da ih zovem osim muslimanima. mozda budistima? da li je ovakva osoba puno drugacija od "nasih" muslimana koji poste za razmazan a onda se napiju za bajram? onda ni njih ne treba zvati muslimanima, jer se ne pridrzavaju "propisa"... mozda ni reisa ne treba zvati muslimanom, jer se voza mercedesom pored armije gladnih a to "istinski" musliman ne treba da radi...

i da dodam -- koga onda smijemo zvati muslimanom? ili da preformulisem -- ko onda sebe smije zvati muslimanom? samo onaj ko ispuni SVA pravila? ako skrene ijedne -- onda nije vise musliman? pa onda nema zivog muslimana na kugli zemaljskoj?!? :-?

ili cu mozda ja na kraju ispasti najveca muslimanka, ako se musliman imenuje po djelima a ne po vjerovanjima... :? :D
Last edited by danas on 30/11/2005 20:43, edited 1 time in total.
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:predug ti je ovaj post zeno... :-)

da skratim -- ovi ljudi jesu vjernici, i mislim da u tome nema dvojbe. vjernik je onaj ko vjeruje u vise bice, i sama to priznajes. sad -- kakav je ko vjernik, i da li on u potpunosti zivi po pravilima -- meni je manje-vise nebitno. svaka vjera, pa i islam, dopusta greske i skretanjem sa propisanog puta osoba nije automatski izbacena iz vjere. elem, u ne ulazim u ove nijanse, jer dok god ovi ljudi vjeruju u allaha kao stvoritelja ja ne znam kako drugacije da ih zovem osim muslimanima. mozda budistima? da li je ovakva osoba puno drugacija od "nasih" muslimana koji poste za razmazan a onda se napiju za bajram? onda ni njih ne treba zvati muslimanima, jer se ne pridrzavaju "propisa"...

i da dodam -- koga onda smijemo zvati muslimanom? ili da preformulisem -- ko onda sebe smije zvati muslimanom? samo onaj ko ispuni SVA pravila? ako skrene ijedne -- onda nije vise musliman? pa onda nema zivog muslimana na kugli zemaljskoj?!? :-?

ili cu mozda ja na kraju ispasti najveca muslimanka, ako se musliman imenuje po djelima a ne po vjerovanjima... :? :D

e danas,...znam da je malo predug...ne zezam te...sad bismo se mogle naduravati...do besvijesti...fakat sam pisala tebi...jer ne djelujesh mi bash ko osoba s tolikim predrasudama...ne bilo ti zapovidjeno...de procitaj jos jednom...sta sam napisala...znam da ti se ne da...al...da se ne ponavljamo.. :)
danas

Post by danas »

mislim da nemam predrasuda, i mnogo puta sam rekla -- da sam religiozna, odabrala bih islam. i smatram -- da se vratimo na temu -- da ovo NIJE PRAVO lice islama...

ali pazi -- koga onda smijemo zvati muslimanom? :?
dodah u prethodni post --eto, ako nije musliman onaj koji prenoci gladan dok je njegov komisja sit, da li to znaci da reis ceric NIJE musliman, jer se voza u mercedesu pored armije gladnih ljudi u bosni?
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:mislim da nemam predrasuda, i mnogo puta sam rekla -- da sam religiozna, odabrala bih islam. i smatram -- da se vratimo na temu -- da ovo NIJE PRAVO lice islama...

ali pazi -- koga onda smijemo zvati muslimanom? :?
dodah u prethodni post --eto, ako nije musliman onaj koji prenoci gladan dok je njegov komisja sit, da li to znaci da reis ceric NIJE musliman, jer se voza u mercedesu pored armije gladnih ljudi u bosni?
opet ti...hajde...ne naduravala se ja...josh studiram... :D nemam vremena bash...za finese...da si procitala zbilja ono sto sam pisala...ne bi postavljala ovako tendeciozna pitanja...ili barem ne ovako formulirana...da se ne citiram...i ponavljam...ne da mi se...

vrativsi nas temi...slozit cu se s tobom. bar koliko ja znam lice islama
:)

uzdrav'je ti bilo i svako dobro...
danas

Post by danas »

hajde onda... da se ne naduravamo... :-)

ali dodacu ovo... islam je svjetska religija... i muslimani ne treba da se skrivaju iza simplificirane floskule: "oni koji ovo cine nisu muslimani"... vec treba da se kriticki osvrnu na ta zbivanja, i dobro pogledaju sta se to zbiva... i treba da prihvate pitanja, ma kako im se ponekad ucinila tendeciozna... :wink:
damkan

Post by damkan »

Ma covjek negativan sam od sebe ....polupismen , a tkavih se treba cuvati, jer se takvi predstavljaju i uplicu se u neke stvari kao da sve znaju ,a zapravo ne znaju nista ....

sami odpad od ovakvih ....
Kwaheri

Post by Kwaheri »

danas wrote:hajde onda... da se ne naduravamo... :-)

ali dodacu ovo... islam je svjetska religija... i muslimani ne treba da se skrivaju iza simplificirane floskule: "oni koji ovo cine nisu muslimani"... vec treba da se kriticki osvrnu na ta zbivanja, i dobro pogledaju sta se to zbiva... i treba da prihvate pitanja, ma kako im se ponekad ucinila tendeciozna... :wink:
heh...zahvaljujem...jer tu se fakat slazem s tobom... :)
Daisy

Post by Daisy »

Mislim da smo se malo udaljili od teme i da ne treba ovdje da raspravljamo o tome sta cini vjernika vjernikom i tako to.

Doticni "Jaran" je napisao sta je napisao, ja mogu samo da izjavim da ne bi voljela da moje dijete ide s njegovim u skolu, da ga stretnem u tramvaju, na ulici,i td.
Steta pa ekstremista ima sve vise i vise...
CiCiban

Post by CiCiban »

@ danas
rijec je bila o smatranju & dosljednosti..
ne o tome ''ko sam ja da sudim''? :? pa onda ''zasto ne sudim''? :D ..
vid' sad mu to nekako doslo na isto :-? :P

p.s. sori na upadu ...nastavite s temicom :D
Post Reply