Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
dustaban

#51 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

sour cherry wrote:
dustaban wrote:
sour cherry wrote:Ne postoji nešto što Bog mora. :)
Dobro, ne mora, onda moze ovako...
zasto bi Bog volio vise vjernika nego nevjernika?!

(
cak i ako je vjernik veci grijesnig od nevjernika
)
Najveći grijeh je nevjerstvo i pripisivanje Bogu druga, odnosno kufr i širk.
Zasto bi "nevjerstvo" (pretpostavljam da si htio reci - nevjerovanje) bilo najveci grijeh ?!
Ili da uprostim, da li je nevjerovanje veci grijeh od lopovluka, kriminala, pedofilije...
Last edited by dustaban on 13/07/2013 23:06, edited 1 time in total.
Hrulj

#52 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

Zasto bi nevjerstvo bilo najveci grijeh ?!
Ili da uprostim, da li je nevjerstvo veci grijeh od lopovluka, kriminala, pedofilije...[/quote]
Tko hoce slagat hoce i ukrast. Tko hoce ukrast hoce i ubit. Tko ce ubit taj ce i silovat... Znas kako to ide vec. A tko nema nikakvog nacela osim vlastitog interesa i koji se niceg ne boji taj ce uradit svasta.
animals

#53 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Hrulj wrote:Zasto bi nevjerstvo bilo najveci grijeh ?!
Ili da uprostim, da li je nevjerstvo veci grijeh od lopovluka, kriminala, pedofilije...
Tko hoce slagat hoce i ukrast. Tko hoce ukrast hoce i ubit. Tko ce ubit taj ce i silovat... Znas kako to ide vec. A tko nema nikakvog nacela osim vlastitog interesa i koji se niceg ne boji taj ce uradit svasta.[/quote]

Otidji na temu Sirija, pa ces vidjeti da sve to rade vjernici...
dustaban

#54 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Hrulj wrote: Tko hoce slagat hoce i ukrast. Tko hoce ukrast hoce i ubit. Tko ce ubit taj ce i silovat... Znas kako to ide vec. A tko nema nikakvog nacela osim vlastitog interesa i koji se niceg ne boji taj ce uradit svasta.
Da li to znaci da ukrast, ubit, silovat... moze samo nevjernik !?
:?
Hrulj

#55 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

dustaban wrote:
Hrulj wrote: Tko hoce slagat hoce i ukrast. Tko hoce ukrast hoce i ubit. Tko ce ubit taj ce i silovat... Znas kako to ide vec. A tko nema nikakvog nacela osim vlastitog interesa i koji se niceg ne boji taj ce uradit svasta.
Moze svatko.
Ali covjek koji se ne boji neke vise sile to ce uraditi ukoliko ne moze biti kaznjen.
Koliko puta u ratu su ljudi stali i nisu htjeli da se svete za cetnicke zlocine radi tog Boga. Da ih Bog ne kazni. A koji bi problem bio zapaliti kucu il opljackati ju. Mozda i vlasnika ubiti, tko bi u onom paklu znao?
fatamorgana

#56 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

sour cherry wrote:
Znaci nije dovoljno sto im je zivot sranje, moraju biti zahvalni sto nije gore? :-)
Strpe se i budu nagrađeni.Vjernik je na dobitku.
Meanwhile hodze i popovi se vozaju u A8 :)
Pa nek voze.Povratak je Allahu.Neće Audijem na onaj svijet.Čovjeka prate samo djela. :)
Vidim leg'o šampon za kosu ... pardon, glavu, :wink:
Hrulj

#57 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

animals wrote:
Hrulj wrote:Zasto bi nevjerstvo bilo najveci grijeh ?!
Ili da uprostim, da li je nevjerstvo veci grijeh od lopovluka, kriminala, pedofilije...
Tko hoce slagat hoce i ukrast. Tko hoce ukrast hoce i ubit. Tko ce ubit taj ce i silovat... Znas kako to ide vec. A tko nema nikakvog nacela osim vlastitog interesa i koji se niceg ne boji taj ce uradit svasta.
Otidji na temu Sirija, pa ces vidjeti da sve to rade vjernici...[/quote]

A ovo nevjernici:
Image

Image
Image
Image
Image

Oni skrivise 150 miliona mrtvih. Koliko no ubise vjernici u Siriji, de me podsjeti?
dustaban

#58 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by dustaban »

Hrulj wrote:
dustaban wrote:
Moze svatko.
Ali covjek koji se ne boji neke vise sile to ce uraditi ukoliko ne moze biti kaznjen.
Koliko puta u ratu su ljudi stali i nisu htjeli da se svete za cetnicke zlocine radi tog Boga. Da ih Bog ne kazni. A koji bi problem bio zapaliti kucu il opljackati ju. Mozda i vlasnika ubiti, tko bi u onom paklu znao?
Bilo je obrnutih slucajeva, neki su ubijali klicanjem Bogu!

Ali pusti te ekstremne primjere. Hajdemo na one mirnodopske svakodnevne situacije:
koliko puta su ljudi stali primajuci i davajuci mito, odbili zaposljavati preko veze, prestali se svalerisati... zbog Boga ?! Da ih Bog ne kazni.

ILI...

Ili su to sve radili racunajuci (ma sta racunajuci, sa 100% ubjedjenoscu) da ce im Bog to oprostiti...

JER...

jer je to manji grijeh od nevjerovanja

:!:
animals

#59 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Ja nisam rekao da to ne rade svi ljudi..ti tvrdis da to rade samo on i koji ne vjeruju..a ja ti kazem da svi su isti i vjernici i nevjernici..sve su to samo ljudi, samo se mole razlicitim Bogovima, ovi koji si postavio na slikama su imali svoje ideale, slicno kao i vjernici..kakva je razlika izmedju onog koji ubija u ime Boga i onoga koji ubija u ime svoji neki ciljeva..
fatamorgana

#60 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

animals wrote:Ja nisam rekao da to ne rade svi ljudi..ti tvrdis da to rade samo on i koji ne vjeruju..a ja ti kazem da svi su isti i vjernici i nevjernici..sve su to samo ljudi, samo se mole razlicitim Bogovima, ovi koji si postavio na slikama su imali svoje ideale, slicno kao i vjernici..kakva je razlika izmedju onog koji ubija u ime Boga i onoga koji ubija u ime svoji neki ciljeva..
zanemarljiva ...
sour cherry

#61 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

Zasto bi "nevjerstvo" (pretpostavljam da si htio reci - nevjerovanje) bilo najveci grijeh ?!
Ili da uprostim, da li je nevjerovanje veci grijeh od lopovluka, kriminala, pedofilije...
Da,nevjerovanje.Hvala :)U islamu je to tako.Nevjerovanje i pripisivanje Bogu druga.Ni mi vjernici nismo sigurni i svako će odgovarati za djela.Za djela će se odgovarati.A Bog najbolje zna i vjernike i licemjere i nevjernike.Nikad ne znaš kakav će ko završetak imati.Do kraja života je borba. :)
fatamorgana

#62 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

sour cherry wrote:
Da,nevjerovanje.Hvala :)U islamu je to tako.Nevjerovanje i pripisivanje Bogu druga.
Ču' sad, pripisivanje bogu druga, pa kome je to palo na pamet , pa nije bog komunista, drug Tito i sl.
animals

#63 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

sour cherry wrote:
Da,nevjerovanje.Hvala :)U islamu je to tako.Nevjerovanje i pripisivanje Bogu druga.Ni mi vjernici nismo sigurni i svako će odgovarati za djela.Za djela će se odgovarati.A Bog najbolje zna i vjernike i licemjere.Nikad ne znaš kakav će ko završetak imati.Do kraja života je borba. :)
Ma da. ako si jedno preskocio, klanjanje i dnevnu molitvu, a nema veze sto si priklo komsiju..ovo prvo ti se broji, ako si koji put preskocio, najebo si..a ovo sa komsijom, ma jbg. otelo se..olaksavajuca okolnost..ma ja sam vjernik, mogu sta hocu..
sour cherry

#64 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

ma ja sam vjernik, mogu sta hocu..
Malo sutra.Ubistvo spada u velike grijehe,neposlušnost roditeljima,kidanje rodbinskih veza,kamata itd.To su sve veliki grijesi i odgovaraće se za to.
sour cherry

#65 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

fatamorgana wrote:
sour cherry wrote:
Da,nevjerovanje.Hvala :)U islamu je to tako.Nevjerovanje i pripisivanje Bogu druga.
Ču' sad, pripisivanje bogu druga, pa kome je to palo na pamet , pa nije bog komunista, drug Tito i sl.
Obožavanje nekog osim Njega,upućivanje molitvi nekom drugom itd.
MyTao

#66 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

sour cherry wrote:
ma ja sam vjernik, mogu sta hocu..
Malo sutra.Ubistvo spada u velike grijehe,neposlušnost roditeljima,kidanje rodbinskih veza,kamata itd.To su sve veliki grijesi i odgovaraće se za to.
Odrobijas nekoliko miliona godina u dzehenemu i eto te u Dzenet... djaba sto si klao i ubijao...

A onaj ko nevjeruje, ide u dzehenem zauvjek, bez obzira sto nikada nista tako lose nije uradio.

I kako da ga volis?:)

Sreca pa ga nema.
fatamorgana

#67 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

sour cherry wrote:
fatamorgana wrote:
Obožavanje nekog osim Njega,upućivanje molitvi nekom drugom itd.
Znači ljubomoran je više od ljubomorne žene, :run:
animals

#68 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Kad vjernik dodje na forum i pocne braniti religiju i Boga to ispadne ovako..nemoj me samo ti vise braniti :D to bi Bog sigurno prvo pomislio :D
fatamorgana

#69 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

animals wrote:Kad vjernik dodje na forum i pocne braniti religiju i Boga to ispadne ovako..nemoj me samo ti vise braniti :D to bi Bog sigurno prvo pomislio :D
Pa to cijelo vrijeme i ja govorim al' ne kontaju, :lol:
Hrulj

#70 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

animals wrote:Kad vjernik dodje na forum i pocne braniti religiju i Boga to ispadne ovako..nemoj me samo ti vise braniti :D to bi Bog sigurno prvo pomislio :D
Izvini, kako braniti bilo sta od onih koji prave sprdacinu od svega?
Zatamnjena stakla

#71 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Zatamnjena stakla »

Jedva čekam da vidim Boga.
sour cherry

#72 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by sour cherry »

A onaj ko nevjeruje, ide u dzehenem zauvjek, bez obzira sto nikada nista tako lose nije uradio.
Jeste poricao Stvoritelja,time i sve blagodati Njegove.Niko ne zna ko će gdje.Vjernici mogu postati nevjernici i obratno.
animals

#73 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Hrulj wrote:
Pa ti sam doprinosis tome, da se neko sprda sa time..razmisli malo..da se razumijemo i ja sam vjernik, ali se uzasavam istovremeno vjernika..ako si me razumio...
animals

#74 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by animals »

Sorel wrote:Jedva čekam da vidim Boga.
Hos da ti ja dam savjet kako ces ga vidjeti :D odes u prvu kafanu i zaguzvas :D i vidjeces sigurno Boga svog :D
Hrulj

#75 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

animals wrote:
Hrulj wrote:
Pa ti sam doprinosis tome, da se neko sprda sa time..razmisli malo..da se razumijemo i ja sam vjernik, ali se uzasavam istovremeno vjernika..ako si me razumio...
Aham. Ti si onaj sto kaze ima Boga, al isto tako voli ghuzit, zamezit, popit a bgm i uz kakvu pjevaljku bajram proslavit :D
Post Reply