Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
albulus

#1 Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by albulus »

Zanima me, sa stajalista religije kojoj pripadate, da li vjernik moze reci sljedece: vjerujem da Bog postoji i ispunjavam vjerske propise jer ne zelim da gorim u paklu (ili koja je vec kazna u nekoj religiji), ali Boga ne smatram prijatnom licnoscu i ne osjecam ljubav prema njemu?

Zasto neko ne bi volio Boga, rekao bih mozda zbog neslaganja sa nekim njegovim naredbama, mozda mu se ne dopada sto mu mora biti pokoran i sl.

Akcenat ne stavljam na pitanje da li bi ga trebao voljeti ili ne i ne zelim sada pricati o tome, nego me iskljucivo zanima da li je ljubav prema Bogu jedan od uvjeta da budete dobar vjernik i da postignete spas na onom svijetu (zavisno od relgije kojoj pripadate).
Hrulj

#2 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

da
albulus

#3 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by albulus »

Sta da? U naslovu teme sam postavio pitanje da li se Bog mora voljeti, a u tekstu sam postavio pitanje da li moze reci da ga ne voli... Ne znam na koje se odgovor odnosi.
Hrulj

#4 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

albulus wrote:Sta da? U naslovu teme sam postavio pitanje da li se Bog mora voljeti, a u tekstu sam postavio pitanje da li moze reci da ga ne voli... Ne znam na koje se odgovor odnosi.
Mora voljeti, buduci da vjera nije samo ispunjavanje normi i propisa. Bez vjere u Boga i ljubavi prema istom cemu vjerovati?
MyTao

#5 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Ako mora... kako voljeti nesto na silu?
nasa

#6 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by nasa »

albulus wrote:Zanima me, sa stajalista religije kojoj pripadate, da li vjernik moze reci sljedece: vjerujem da Bog postoji i ispunjavam vjerske propise jer ne zelim da gorim u paklu (ili koja je vec kazna u nekoj religiji), ali Boga ne smatram prijatnom licnoscu i ne osjecam ljubav prema njemu?

Zasto neko ne bi volio Boga, rekao bih mozda zbog neslaganja sa nekim njegovim naredbama, mozda mu se ne dopada sto mu mora biti pokoran i sl.

Akcenat ne stavljam na pitanje da li bi ga trebao voljeti ili ne i ne zelim sada pricati o tome, nego me iskljucivo zanima da li je ljubav prema Bogu jedan od uvjeta da budete dobar vjernik i da postignete spas na onom svijetu (zavisno od relgije kojoj pripadate).
Ti ocigledno osjecas jos uvijek sumnju koja proizvodi takav osjecaj,kada se stvarno opredjelis vidjeces da ce se I to pitanje rijesiti :wink:
Sve je to normalno niko ne postane u sekundi vjernik koji zna sve,nema pitanja,sumnji........
albulus

#7 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by albulus »

@nasa: Ne, nisam pitao zbog sebe. Vise me onako zanima bez nekog posebnog razloga.
zagortenej

#8 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by zagortenej »

a možda bi bilo dobro postaviti pitanje: kako zavoljeti Allaha dž.š, je li to samo formalno, ili istinski?
ako znamo da je Poslanik a.s. rekao da nećemo biti pravi vjernici dok nam On a.s. ne bude draži od nas samih, šta onda znači tek ljubav prema Allahu dž.š. i da li se to može uopšte iskazati riječima?
shmizlica

#9 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

Hrulj wrote: Mora voljeti, buduci da vjera nije samo ispunjavanje normi i propisa. Bez vjere u Boga i ljubavi prema istom cemu vjerovati?

:shock:

čuj ''mora''....teška formulacija. meni je logičnije da se ''podrazumijeva'' :-?
Hrulj

#10 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

shmizlica wrote:
Hrulj wrote: Mora voljeti, buduci da vjera nije samo ispunjavanje normi i propisa. Bez vjere u Boga i ljubavi prema istom cemu vjerovati?

čuj ''mora''....teška formulacija. meni je logičnije da se ''podrazumijeva'' :-?
Vjera nije ispunjavanje normi i propisa. Onaj tko misli da je dovoljno da klanja i posti a do boga mu nije stalo nek se islama okani.
MyTao

#11 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Glupo je reci, da se neko MORA voljeti... ako je na silu onda to nije ljubav, a posto bog "zna" sve, cak i misli onda zna da ta ljubav nije prava... Jos jedna kontradiktornost u konceptu boga.
shmizlica

#12 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

Hrulj wrote:
shmizlica wrote:

Vjera nije ispunjavanje normi i propisa. Onaj tko misli da je dovoljno da klanja i posti a do boga mu nije stalo nek se islama okani.
pa to i kažem, al nije to čin moranja nego vjerovanja :-? al šta ja znam :mrgreen:
Hrulj

#13 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

Formulisi kako god to hoces.
elma89_

#14 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by elma89_ »

Dal djete Mora voljeti majku? Moze osjecati bijes i ljutnju,na Kraju to prodje
albulus

#15 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by albulus »

Ali zasto je ljubav neophodna u tom odnosu ? Zasto neka osoba koja je nepokretna 10 godina ne moze reci "Mrzim te Boze jer si me osudio na ovu bolest, ali istovremeno te se bojim i stoga ispunjavam ono sto si naredio?"

Kao sto rece MyTao: kako prisiliti nekoga da te voli? Priznavanje necijeg postojanja i strah od njegove moci je jedna stvar, ali postovanje i ljubav je nesto sto se ne moze narediti.

Volio bih kada bi neko naveo konkretan citati iz neke svete knjige u kojoj je "naredjeno" voljenje Boga.
harač

#16 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by harač »

priča me [p.s. podsjeti] na onu opasku rahmetli C. Hitchensa: ideja da moraš voljeti nešto, čega se uz to još i bojiš, u temelju je sadomazohizma
Last edited by harač on 13/07/2013 19:31, edited 1 time in total.
fatamorgana

#17 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

...što se mora nije teško ...
MyTao

#18 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

elma89_ wrote:Dal djete Mora voljeti majku? Moze osjecati bijes i ljutnju,na Kraju to prodje
tell that to Marshall Mathers :)
Hrulj

#19 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

albulus wrote:Ali zasto je ljubav neophodna u tom odnosu ? Zasto neka osoba koja je nepokretna 10 godina ne moze reci "Mrzim te Boze jer si me osudio na ovu bolest, ali istovremeno te se bojim i stoga ispunjavam ono sto si naredio?"

Kao sto rece MyTao: kako prisiliti nekoga da te voli? Priznavanje necijeg postojanja i strah od njegove moci je jedna stvar, ali postovanje i ljubav je nesto sto se ne moze narediti.

Volio bih kada bi neko naveo konkretan citati iz neke svete knjige u kojoj je "naredjeno" voljenje Boga.
Sto bi to rekla? Sve se desava u sklopu plana. Ako je nepokretan ima razlog. Mozda je spasen gorega. Tko ce znat. Uostalom mogao je mrtav ostati. Ili ostati jos nepokretniji i na teretu familije.
MyTao

#20 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Hrulj wrote:
albulus wrote:Ali zasto je ljubav neophodna u tom odnosu ? Zasto neka osoba koja je nepokretna 10 godina ne moze reci "Mrzim te Boze jer si me osudio na ovu bolest, ali istovremeno te se bojim i stoga ispunjavam ono sto si naredio?"

Sto bi to rekla? Sve se desava u sklopu plana. Ako je nepokretan ima razlog. Mozda je spasen gorega. Tko ce znat. Uostalom mogao je mrtav ostati. Ili ostati jos nepokretniji i na teretu familije.
Sta ako se rodi nepokretan? ili slijep? Nevazno... ako samo malo pogledamo oko sebe, i uzmemo to da je za sve odgovoran bog... onda neznam ko ga moze voljeti osim politicara, profitera, mafijasa i prevaranata...
Hrulj

#21 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

MyTao wrote:
Hrulj wrote:

Sta ako se rodi nepokretan? ili slijep? Nevazno... ako samo malo pogledamo oko sebe, i uzmemo to da je za sve odgovoran bog... onda neznam ko ga moze voljeti osim politicara, profitera, mafijasa i prevaranata...
A onda pogledas oko sebe i vidis koliko se ljudi rodi zdravo zivi zdravo, i bas ti su nezahvalni, cudi me pa nije svak invalid
MyTao

#22 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Pa nisu svi nezahvalni... sad ti kazem... politicari, lopovi, kriminalci i drugi profiteri su obicno najvise zahvalni bogu... jer izgleda njima najvise pomaze... a sirotinja ostaje sirotinja.

Para na paru, us na fukaru.
Hrulj

#23 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by Hrulj »

MyTao wrote:Pa nisu svi nezahvalni... sad ti kazem... politicari, lopovi, kriminalci i drugi profiteri su obicno najvise zahvalni bogu... jer izgleda njima najvise pomaze... a sirotinja ostaje sirotinja.

A tebi krivo jer si vjerovatno komunista sto se nije nakacio na nekoga da sisa pare a ne radi.
MyTao

#24 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by MyTao »

Hrulj wrote:
MyTao wrote:Pa nisu svi nezahvalni... sad ti kazem... politicari, lopovi, kriminalci i drugi profiteri su obicno najvise zahvalni bogu... jer izgleda njima najvise pomaze... a sirotinja ostaje sirotinja.

A tebi krivo jer si vjerovatno komunista sto se nije nakacio na nekoga da sisa pare a ne radi.
:lol: Jbg nepomaze "bog" svakome... a ti si sigurno neki profiter koji se obogatio na ledjima obicnog covjeka pa sad seres o vjeri, pokusavajuci da opravdas sebe i svoj lopovluk kroz vjeru...
albulus

#25 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by albulus »

Hrulj wrote:

Po toj logici, ako neko iz pistolja puca u tebe i ubije te, mi ne moramo traziti da se taj pojedinac kazni jer te je mozda spasio od nekog veceg zla.

Mogu razumjeti da se osjeca neki stepen zahvalnosti jer je moglo biti i gore, ali zasto bi to izazvalo ljubav? Naravno, nepokretnost je jedan od primjera. Neslaganje moze postojati i sa vjerskim propisima, zabranama nekih stvari i sl.
Post Reply