Da li vjernik mora voljeti Boga?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
block

#101 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by block »

dustaban wrote:
nasa wrote: Kojim instrumentima vjernik pere grijehe osim tevbe ????????????????????
Nasa, RELIGIJA je ucinila to da se jos za zivota OMOGUCAVA ljudima da sami procjenjuju sta je grijeh, koliki je koji grijeh, sta je "adekvatno" pokajanje...

Meni je vise nego ijednom vjerniku jasno koliko je NEBITNO praktikovanje vjere bez pridrzavanja APSOLUTNOG morala.
Sto puta sam ponovio i opet cu, zaista sam daleko od religijskog tumacenja Boga i slobodno me smatrajte nevjernikom. Ali isto tako, kunem vam se i ovim i onim zivotom ne bojim se susreta sa Bogom bez obzira sto nikad bogomolju pohodio nisam.
Ja zapravo taj eventualan susret i iscekujem jer sam vise nego ubjedjen da su vjernici u velikoj zabludi!
Ako je Bog ono sto mislimo da jeste, njemu ce biti drazi "autohtoni" moralisti od onih koji moral dozivljavaju kao "zbir nuznih preduvjeta za zadovoljenje Bozjeg testa".
Posto znamo kakvi su ljudi, znamo jako dobro da je, u svakom slucaju kad polaze neki test, covjek sklon laganju i marifetluku. I religija je upravo najslicnija srozanom sistemu obrazovanja - prodaje diplome umjesto znanja i daje PRIVID sistema. Ono sto ja vidim jetse da su oni koji se smatraju vjernicima najveci lopovi, ali im je upravo religija omogucila osjecaj sigurnosti i blazeni san!
Pa zar ne vidite - indikatori korupcije i religioznosti se skoro potpuno poklapaju!
vjerovatno nisi nikad praktikovao religiju pa tako pises. Ne mozes raditi dobra djela samo zato da bi polozio test kod Boga,ti to radis zato sto to i sam zelis,zato sto se to slaze sa tvojim misljenjem,licnoscu, identitetom. jedna žena je rekla: ''Allahu moj ako te obožavam da bi ušla u dženet,daj da ga nikad očima ne vidim,ako te obožavam da bi se sačuvala džehenema daj mi da u njemu vječno ostanem,a ako te obožavam iz ljubavi prema tebi onda me obaspi svojom milošću.'' ovo je odgovor na mnoga pitanja
kojeime

#102 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

block wrote:
dustaban wrote:
nasa wrote: Kojim instrumentima vjernik pere grijehe osim tevbe ????????????????????
Nasa, RELIGIJA je ucinila to da se jos za zivota OMOGUCAVA ljudima da sami procjenjuju sta je grijeh, koliki je koji grijeh, sta je "adekvatno" pokajanje...

Meni je vise nego ijednom vjerniku jasno koliko je NEBITNO praktikovanje vjere bez pridrzavanja APSOLUTNOG morala.
Sto puta sam ponovio i opet cu, zaista sam daleko od religijskog tumacenja Boga i slobodno me smatrajte nevjernikom. Ali isto tako, kunem vam se i ovim i onim zivotom ne bojim se susreta sa Bogom bez obzira sto nikad bogomolju pohodio nisam.
Ja zapravo taj eventualan susret i iscekujem jer sam vise nego ubjedjen da su vjernici u velikoj zabludi!
Ako je Bog ono sto mislimo da jeste, njemu ce biti drazi "autohtoni" moralisti od onih koji moral dozivljavaju kao "zbir nuznih preduvjeta za zadovoljenje Bozjeg testa".
Posto znamo kakvi su ljudi, znamo jako dobro da je, u svakom slucaju kad polaze neki test, covjek sklon laganju i marifetluku. I religija je upravo najslicnija srozanom sistemu obrazovanja - prodaje diplome umjesto znanja i daje PRIVID sistema. Ono sto ja vidim jetse da su oni koji se smatraju vjernicima najveci lopovi, ali im je upravo religija omogucila osjecaj sigurnosti i blazeni san!
Pa zar ne vidite - indikatori korupcije i religioznosti se skoro potpuno poklapaju!
vjerovatno nisi nikad praktikovao religiju pa tako pises. Ne mozes raditi dobra djela samo zato da bi polozio test kod Boga,ti to radis zato sto to i sam zelis,zato sto se to slaze sa tvojim misljenjem,licnoscu, identitetom. jedna žena je rekla: ''Allahu moj ako te obožavam da bi ušla u dženet,daj da ga nikad očima ne vidim,ako te obožavam da bi se sačuvala džehenema daj mi da u njemu vječno ostanem,a ako te obožavam iz ljubavi prema tebi onda me obaspi svojom milošću.'' ovo je odgovor na mnoga pitanja
Da je bogu stalo da ga vole, ne bi pisao zakone i pravila, samo bi trazio ljubav. Kako je poslao ljudima zakone i pravila, time je rekao da zeli da ga se slusa i da ga se plasi, za ljubav mu je svejedno.
shmizlica

#103 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

kojeime wrote:
Da je bogu stalo da ga vole, ne bi pisao zakone i pravila, samo bi trazio ljubav. Kako je poslao ljudima zakone i pravila, time je rekao da zeli da ga se slusa i da ga se plasi, za ljubav mu je svejedno.
:-D ovo mi se sFiđa :thumbup:
kojeime

#104 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

shmizlica wrote:
kojeime wrote:
:-D ovo mi se sFiđa :thumbup:
Biljezim se s stovanjem.
fatamorgana

#105 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

Pa to je slično kad bi sad mene neko upitao pred svima da li ja volim moderatora naravno da bih rekao da da a 'vamo ....
shmizlica

#106 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

fatamorgana wrote:Pa to je slično kad bi sad mene neko upitao pred svima da li ja volim moderatora naravno da bih rekao da da a 'vamo ....
moraš naglasiti kojeg moderatora :D vako se ne pika :roll:
fatamorgana

#107 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

shmizlica wrote:
fatamorgana wrote:Pa to je slično kad bi sad mene neko upitao pred svima da li ja volim moderatora naravno da bih rekao da da a 'vamo ....
moraš naglasiti kojeg moderatora :D vako se ne pika :roll:
ma jednog što ga nema više, al' živ je, nije preselio ....
kojeime

#108 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

Moderatoricu. Na kojim temama je fata najaktivniji(a) a ko je tu moderatorica? Pametnom dosta.

I ja bih, ali kasno, kasno :)
shmizlica

#109 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

:lol:
fatamorgana

#110 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

kojeime wrote:Moderatoricu. Na kojim temama je fata najaktivniji(a) a ko je tu moderatorica? Pametnom dosta.

I ja bih, ali kasno, kasno :)
Nije tako, nasa je skroz OK otkad je postala moderator, :)
kojeime

#111 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

Znam fato, Nasa je OK, uvijek je i bila, a vidim da su ti njene teme drage, ne bez razloga. Ni meni nisu mrske. ali ja sam matori ohrndani perverznjak, pa necu da se petljam i kvarim ciste duse i plemenita srca.
vrinda

#112 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by vrinda »

Ništa se ne mora...a ljubav se ne može silom nametnuti, voljeti Boga-prvo ga trebamo upoznati da bismo ga voljeli.
Prema Bhagavad giti (o da, ja sam Vaišnava-Hare Krišna :)), Bog je najdivnija osoba i smisao života je razviti ljubav prema Bogu, ali ta ljubav mora biti "potpuno nemotivirana i neprekinuta da bi zadovoljila dušu" (Šrimad Bhagavatam).
To znači da u svakoj ljubavi, pa i onoj prema Bogu, nema sebičnih interesa (recimo strah od pakla, želja za uživanjem u raju), nema straha, nema skrivenih motiva, nema "igranja za raju"-tj. pokazivanja izvanjskih manifestacija naše "velike" predanosti. Istovremeno, ljubav je glagol. Ne možemo samo izjavljivati "ja volim Boga"...to je kao da majka male bebe govori djetetu koje plače: O toliko te volim...a ne poduzima ništa...ljubav prema Bogu se živi, ne od posta do posta, od praznika do praznika, nego 24/7...i to je onda pravi život, pun sreće i radosti.
Svi imamo slobodnu volju. Bog nije neki tiranin koji je stvorio svijet da bi mu se svi klanjali i da bi dijelio vječne pluseve i minuse, bacao ljude u vječni pakao. Bog (neko ga zove Allah, neko Jahve, neko Krišna) postoji, stvaran je, uzvraća na ljubav i predanost, može se realizirati i ko smo mi i koji je naš odnos s njim. Kada shvatimo koliko je divan, sigurno ćemo zavoljeti Boga, u to nema sumnje.
Last edited by vrinda on 14/07/2013 21:15, edited 1 time in total.
fatamorgana

#113 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

vrinda wrote:Ništa se ne mora...a ljubav se ne može silom nametnuti, voljeti Boga-prvo ga trebamo upoznati da bismo ga voljeli.
Prema Bhagavad giti (o da, ja sam Vaišnava-Hare Krišna :)), Bog je najdivnija osoba i smisao života je razviti ljubav prema Bogu, ali ta ljubav mora biti "potpuno nemotivirana i neprekinuta da bi zadovoljila dušu" (Šrimad Bhagavatam).
To znači da u svakoj ljubavi, pa i onoj prema Bogu, nema sebičnih interesa (recimo strah od pakla, želja za uživanjem u raju), nema straha, nema skrivenih motiva, nema "igranja za raju"-tj. pokazivanja izvanjskih manifestacija naše "velike" predanosti. Istovremeno, ljubav je glagol. Ne možemo samo izjavljivati "ja volim Boga"...to je kao da majka male bebe govori djetetu koje plače: O toliko te volim...ljubav prema Bogu se živi, ne od posta do posta, od praznika do praznika, nego 24/7...i to je onda pravi život, pun sreće i radosti.
Svi imamo slobodnu volju. Bog nije neki tiranin koji je stvorio svijet da bi mu se svi klanjali i da bi dijelio vječne pluseve i minuse, bacao sviju u vječni pakao. Bog (neko ga zove Allah, neko Jahve, neko Krišna) postoji, stvaran je, uzvraća na ljubav i predanost, može se realizirati i ko smo mi i koji je naš odnos s njim. Kada shvatimo koliko je divan, sigurno ćemo zavoljeti Boga, u to nema sumnje.
hebote, prije nego otvorih post pročitah nick vrinda i odmah sam znao da si hare krišna - Vrindavana, :wink:
vrinda

#114 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by vrinda »

Zapravo se ne zovem Vrindavana...nego mi bilo kratko za registrovati se :) Ti sigurno nisi Hare krišna kad komentar počinješa heb*** :) :P :-D
kojeime

#115 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

vrinda wrote:Ništa se ne mora...a ljubav se ne može silom nametnuti, voljeti Boga-prvo ga trebamo upoznati da bismo ga voljeli.
To znači da u svakoj ljubavi, pa i onoj prema Bogu, nema sebičnih interesa (recimo strah od pakla, želja za uživanjem u raju), nema straha, nema skrivenih motiva, nema "igranja za raju"-tj. pokazivanja izvanjskih manifestacija naše "velike" predanosti. Istovremeno, ljubav je glagol. Ne možemo samo izjavljivati "ja volim Boga"...to je kao da majka male bebe govori djetetu koje plače: O toliko te volim...ljubav prema Bogu se živi, ne od posta do posta, od praznika do praznika, nego 24/7...i to je onda pravi život, pun sreće i radosti.
Svi imamo slobodnu volju. Bog nije neki tiranin koji je stvorio svijet da bi mu se svi klanjali i da bi dijelio vječne pluseve i minuse, bacao sviju u vječni pakao. Bog (neko ga zove Allah, neko Jahve, neko Krišna) postoji, stvaran je, uzvraća na ljubav i predanost, može se realizirati i ko smo mi i koji je naš odnos s njim. Kada shvatimo koliko je divan, sigurno ćemo zavoljeti Boga, u to nema sumnje.
Ne slazem se :-D
fatamorgana

#116 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

vrinda wrote:Zapravo se ne zovem Vrindavana...nego mi bilo kratko za registrovati se :) Ti sigurno nisi Hare krišna kad komentar počinješa heb*** :) :P :-D
Ma to je kod nas u Sarajevu kao dobrodošlica, :)
shmizlica

#117 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

fato propade ulet :D
vrinda

#118 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by vrinda »

I ja sam u Sarajevu :) :bih:
kojeime

#119 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

shmizlica wrote:fato propade ulet :D
Izgleda da ipak ne...
shmizlica

#120 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

čudni su putevi.......sudbine :D
fatamorgana

#121 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

čekaj bona da vidim u profilu kojeg je s...pola .... :mrgreen:
kojeime

#122 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

shmizlica wrote:čudni su putevi.......sudbine :D
Ali on sve odredjuje...
fatamorgana

#123 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
čekaj bona da vidim u profilu kojeg je s...pola .... :mrgreen:
Evo ne piše, piše samo ono gnjavator/ica .... :lol:
kojeime

#124 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by kojeime »

Ipak je shmizlica u pravu, cudni su putevi... sudbine :)
shmizlica

#125 Re: Da li vjernik mora voljeti Boga?

Post by shmizlica »

ša fato i tebi piše ženski :roll: :mrgreen:
Post Reply