Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
- dinGospo_SA
#176 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
prirodnije mi je bilo koje koaliranje sdp-a od onog sa sbb-om. a uostalom ko kaze da sdp mora uci u vlast? bolje neka opet budu opozicija, nego se prodavati sa kojekakvim, u prvom redu, neprirodnim koalicijama (samo nisam siguran da lagumdzija ima vise ''zivaca'' da bude u opoziciji, poznajuci njega i njegove nastupe). lagumdzijino eventualno koaliranje sa sbb-om bi za mene ujedno znacilo definitivni (i formalni) kraj za tu neku gradjansku - socijaldemokratsku, po meni najprikladniju, opciju u BiH.
-
SA 071
#177 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Ma nije 2001. nego 2000. A na vlasti je bio 2001. i 2002. Znas na sta sam mislio, ali se pravis ...... Nemoj da ti to predje u naviku, pa da stvarno to postanes.jeza u ledja wrote:Na kojem nivou si za Lagumdziju glasao 2001-e? Koji su to izbori bili?SA 071 wrote:
Ne treba meni izgovor za to sto necu glasati za Lagumdziju. Za njega sam zadnji put glasao 2001. i uvjerio se da on ne moze donijeti te zeljene promjene.
Ne zelim ulaziti u dalju raspravu zasto ti ne volis Lagumdziju. Ti si taj koji se pravda.
I ne pravdam se nego sam pokusao objasniti da je mene razocarao u tom mandatu, a onda cistkama i neprincipijelnoscu i kasnije.
U svakom slucaju lizanje sa Fahrom mu nikako ne ide na cast. Kada je Klempi znao reci da ga treba biti sramota, Fahri je to isto bar tri puta trebao reci. Ali ne, s Fahrom se nadopunjavao.
- ultima_palabra
#178 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Po meni, ako ne budu ubjedljivo najjača stranka u FBiH (znači bar 10% ispred sljedećih) trebaju ostati opozicija, i pustiti 3 sestrice da nas dokusure... suprotno bi značilo da im je narod dao nekakvo povjerenje, u tom slučaju trebaju obznaniti prijedlog za premijera FBiH i program rada Vlade, i vidjeti koju od 3 gorke pilule trebaju progutati.dinGospo_SA wrote:prirodnije mi je bilo koje koaliranje sdp-a od onog sa sbb-om. a uostalom ko kaze da sdp mora uci u vlast? bolje neka opet budu opozicija, nego se prodavati sa kojekakvim, u prvom redu, neprirodnim koalicijama (samo nisam siguran da lagumdzija ima vise ''zivaca'' da bude u opoziciji, poznajuci njega i njegove nastupe). lagumdzijino eventualno koaliranje sa sbb-om bi za mene ujedno znacilo definitivni (i formalni) kraj za tu neku gradjansku - socijaldemokratsku, po meni najprikladniju, opciju u BiH.
- dinGospo_SA
#179 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
upravo to...ultima_palabra wrote: Po meni, ako ne budu ubjedljivo najjača stranka u FBiH (znači bar 10% ispred sljedećih) trebaju ostati opozicija, i pustiti 3 sestrice da nas dokusure... suprotno bi značilo da im je narod dao nekakvo povjerenje, u tom slučaju trebaju obznaniti prijedlog za premijera FBiH i program rada Vlade, i vidjeti koju od 3 gorke pilule trebaju progutati.
-
SA 071
#180 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
1. Ne mislimo na istu emisiju. U ovoj je Zlatko sjedio do Dodika i malo-malo tapsao ga po koljenu, k'o oni raja, sta li?ultima_palabra wrote:U toj emisiji Lagumdžija i još par ljudi je bilo u sarajevskom studiju, dok se Dodik javljao video linkom iz BanjalukeSA 071 wrote:Prvo se Zlaja udruzio sa Dodikom (taps'o ga po koljenu u studiju i oslovljavao ga sa Mile) i Boga pitaj na sta je sve pristao samo da ga ovaj sa sobom uvuce u drzavnu vlast (60 minuta su Dodika predstavljali u pozitivnom svjetlu, cak su RS oznacavali dijelom koji postaje bolji dio BiH) i Dodik ga je pokusao uvesti u vlast ali kada je vidio da je to nemoguce, otresao ga je k'o slinu. Tek nakon toga počinje pljuvanje po Dodiku i od njega i od 60 minuta.Naravno, u nečijim glavama ta udvaranja i dogovaranja su nekako uvijek dese pred očima milionskog auditorija...
Špekulacije... da su se Tihić i Lagumdžija htjeli udružiti, valjda bi to i uradili.SA 071 wrote:Zatim se Zlaja udruzio sa Klempom (Tihic, mada nije potrebno pojasnjavati ko bi mogao biti Klempo) i pokusao kroz "rekonstrukciju vlasti" uci u drzavnu vlast. Ponovo se to ispostavilo nemogucim. Nakon toga i Tihic prestaje biti "prvi moderan" politicar iz SDA, "reformista", mudar i sve ostalo sto je ranije navodjeno kao njegova "vrlina". A projiciranje ovih "vrlina" kroz njegove medije je bilo potrebno kako bi se pripremilo SDP-ovo glasacko tijelo za mogucu koaliciju sa "mrskim" neprijateljem. Pa otkud SDP i SDA u istoj recenici???
Ti kažeš da je SDP ulazio u trule kompromise za vlast... eto na gradskim nivoima koje pominješ je vlast formirao samostalno. U USK je specifična situacija gdje je se SDA pocijepala na 2 frakcije, i jedna je molila SDP da uđu u vlast... u BPK ne znam situaciju.SA 071 wrote:A u vlasti je SDP konstantno ovih zadnjih 14 godina. Ne na drzavnom ili federalnom nivou, ali da na nizim nivoima. Pa vlast je i gradski nivo (Sarajevo, Tuzla, Bihac), vlast je i kantonalni nivo (USK i BPK) gdje je SDP usao u vlast, u nekim odranije, a u nekim u ove zadnje 4 godine.
2. Greska. Nisu spekulacije. Htio je Zlatko sa Klempom, ali Klempo u tom momentu nije imao snage da slomije otpor drugih snaga u SDA koje za to nisu htjele ni cuti. A htio je i Klempo. U svakom slucaju neprincipijelno i od jednog i od drugog da to pokusaju uraditi svojim biracima. I jednim i drugim su ovi drugi oduvijek bili najomrazenija politicka opcija, a s takvim se ne ulazi u koaliciju.
3. Posto su neki govorili da SDP nije u vlasti i da je opozicija, ja sam naveo gradski i kantonalni nivo kao primjere da je i SDP na vlasti vec godinama, ne na drzavnom ili federalnom, ali na ovim nivoima jesu. Rekao sam: A u vlasti je SDP konstantno ovih zadnjih 14 godina. Ne na drzavnom ili federalnom nivou, ali da na nizim nivoima. Pa vlast je i gradski nivo (Sarajevo, Tuzla, Bihac), vlast je i kantonalni nivo (USK i BPK) gdje je SDP usao u vlast, u nekim odranije, a u nekim u ove zadnje 4 godine. Ovo nisam naveo kao primjer ulaska u truhle kompromise radi vlasti, nego kao primjer gdje je SDP na vlasti godinama. Pa ne vidjeh da su od tih sredina napravili neko privredno, kulturno, demokratsko ili bilo kakvo cudo. Ipak, ovaj USK i BPK su primjer da ce uci sa bilo kim u koaliciju samo da dodju na vlast.
Cuj usli sa jednom frakcijom SDA u koaliciju jer su ih ovi molili??? Ma nek se jebu, moze se reci sorry, ali necemo s vama u koaliciju ni kad bi bili zadnji na svijetu s kim to mozemo uciniti! Pa valjda ima neka granica ispod koje se ne ide? Ali ne za Zlatka...
-
SA 071
#181 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Zlatko je sirem vrhu SDP-a i najavio da su ovaj put moguce sve opcije. I naglasio da ovaj put moraju uci u vlast.
Ne znam cime mu je uslovljena ova stvar, pa moraju???
Od one tri gorke pilule koje bi SDP morao progutati, za dignitet SDP-a i Zlatka samog bi najmanje bolna bila SBiH, jer su sa njima vec bili u vlasti, pa cak imali i nekakve rezultate. Samo je problem sto naredne izbore (nakon onih 2000.) SDP nije imao dovoljan broj glasova (dozivio drastican pad), pa ovi iz SBiH izabrali da se "vrate" starim partnerima. I to je najgore sto ih razdvaja? Neko se osjetio iznevjerenim?
SDA je dijametralno suprotna opcija od SDP-a, ne toliko programom koliko pogledom na vecinu pitanja po pitanju nacije, uredjenja drzave, mjesta vjere u politici i sl.
SBB (Radoncic) je opcija koja je pokazala ogromnu kolicinu mrznje prema Zlatku i ovakvom SDP-u i prije svog "nastanka", i obratno, da je isuvise bljutavo uopste pomisliti da bi takva jedna koalicija bila proizvod slicnih programa, pogleda na svijet, ekonomiju, drzavu...
Ali ako neko prihvata da bude manipulisan u ratovima koje neki Vozd vodi s nekim strankama, novinama, i prozivljava frustracije jer mu taj neko napada omiljenu opciju, a onda isti taj Vozd odjednom ljudima objasni da taj neko nije tako los, e jebi ga, nema mu pomoci... Ako to ne shvata, onda vrijedi ona "lakse mu utjerati metar u guzicu, nego centimetar u glavu"...
Ne znam cime mu je uslovljena ova stvar, pa moraju???
Od one tri gorke pilule koje bi SDP morao progutati, za dignitet SDP-a i Zlatka samog bi najmanje bolna bila SBiH, jer su sa njima vec bili u vlasti, pa cak imali i nekakve rezultate. Samo je problem sto naredne izbore (nakon onih 2000.) SDP nije imao dovoljan broj glasova (dozivio drastican pad), pa ovi iz SBiH izabrali da se "vrate" starim partnerima. I to je najgore sto ih razdvaja? Neko se osjetio iznevjerenim?
SDA je dijametralno suprotna opcija od SDP-a, ne toliko programom koliko pogledom na vecinu pitanja po pitanju nacije, uredjenja drzave, mjesta vjere u politici i sl.
SBB (Radoncic) je opcija koja je pokazala ogromnu kolicinu mrznje prema Zlatku i ovakvom SDP-u i prije svog "nastanka", i obratno, da je isuvise bljutavo uopste pomisliti da bi takva jedna koalicija bila proizvod slicnih programa, pogleda na svijet, ekonomiju, drzavu...
Ali ako neko prihvata da bude manipulisan u ratovima koje neki Vozd vodi s nekim strankama, novinama, i prozivljava frustracije jer mu taj neko napada omiljenu opciju, a onda isti taj Vozd odjednom ljudima objasni da taj neko nije tako los, e jebi ga, nema mu pomoci... Ako to ne shvata, onda vrijedi ona "lakse mu utjerati metar u guzicu, nego centimetar u glavu"...
- ultima_palabra
#182 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
1. Ne znam, nisam onda to gledao... ono "Mićo" koje su svi zapamtili se desilo u emisiji o kojoj ja govorim, par dana poslije izbora 2006.SA 071 wrote:1. Ne mislimo na istu emisiju. U ovoj je Zlatko sjedio do Dodika i malo-malo tapsao ga po koljenu, k'o oni raja, sta li?
2. Greska. Nisu spekulacije. Htio je Zlatko sa Klempom, ali Klempo u tom momentu nije imao snage da slomije otpor drugih snaga u SDA koje za to nisu htjele ni cuti. A htio je i Klempo. U svakom slucaju neprincipijelno i od jednog i od drugog da to pokusaju uraditi svojim biracima. I jednim i drugim su ovi drugi oduvijek bili najomrazenija politicka opcija, a s takvim se ne ulazi u koaliciju.
3. Posto su neki govorili da SDP nije u vlasti i da je opozicija, ja sam naveo gradski i kantonalni nivo kao primjere da je i SDP na vlasti vec godinama, ne na drzavnom ili federalnom, ali na ovim nivoima jesu. Rekao sam: A u vlasti je SDP konstantno ovih zadnjih 14 godina. Ne na drzavnom ili federalnom nivou, ali da na nizim nivoima. Pa vlast je i gradski nivo (Sarajevo, Tuzla, Bihac), vlast je i kantonalni nivo (USK i BPK) gdje je SDP usao u vlast, u nekim odranije, a u nekim u ove zadnje 4 godine. Ovo nisam naveo kao primjer ulaska u truhle kompromise radi vlasti, nego kao primjer gdje je SDP na vlasti godinama. Pa ne vidjeh da su od tih sredina napravili neko privredno, kulturno, demokratsko ili bilo kakvo cudo. Ipak, ovaj USK i BPK su primjer da ce uci sa bilo kim u koaliciju samo da dodju na vlast.
Cuj usli sa jednom frakcijom SDA u koaliciju jer su ih ovi molili??? Ma nek se jebu, moze se reci sorry, ali necemo s vama u koaliciju ni kad bi bili zadnji na svijetu s kim to mozemo uciniti! Pa valjda ima neka granica ispod koje se ne ide? Ali ne za Zlatka...
2. Tihić je dovoljno moćan da progura bilo šta u SDA... druga stvar je kako će SDA birači reagovati na to.
3. Da su mogli raditi bolje na opštinskim nivoima, jesu... ali nemoguće je očekivati neki veliki pomak sa ingerencijama kakve imaju opštine - u kantonima i Federaciji je stvarna vlast.
U USK je specifična situacija, 6-7 stranaka koje se ne mogu dogovoriti ni oko čega... krize Vlade traju preko godinu dana, a građani ispaštaju. Koliko se sjećam, članstvo SDP nije imalo zamjerke na taj dogovor.
-
SA 071
#183 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Samo za ovo pod dva, Tihic je sada dovoljno mocan u SDA da progura sta hoce, jer je u medjuvremenu napravio cistku, slicnu onoj Zlatkovoj svojevremeno. Tada to nije mogao progurati.ultima_palabra wrote:1. Ne znam, nisam onda to gledao... ono "Mićo" koje su svi zapamtili se desilo u emisiji o kojoj ja govorim, par dana poslije izbora 2006.
2. Tihić je dovoljno moćan da progura bilo šta u SDA... druga stvar je kako će SDA birači reagovati na to.
3. Da su mogli raditi bolje na opštinskim nivoima, jesu... ali nemoguće je očekivati neki veliki pomak sa ingerencijama kakve imaju opštine - u kantonima i Federaciji je stvarna vlast.
U USK je specifična situacija, 6-7 stranaka koje se ne mogu dogovoriti ni oko čega... krize Vlade traju preko godinu dana, a građani ispaštaju. Koliko se sjećam, članstvo SDP nije imalo zamjerke na taj dogovor.
Ovo ostalo prihvatam
-
NKVD
#184 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
...edit - pogrešna tema...
-
forza milan
#185 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
poznavajuci lagumdzijinu "dosljednost" ovo ce biti najvjerovatniji ishodSA 071 wrote: SBB (Radoncic) je opcija koja je pokazala ogromnu kolicinu mrznje prema Zlatku i ovakvom SDP-u i prije svog "nastanka", i obratno, da je isuvise bljutavo uopste pomisliti da bi takva jedna koalicija bila proizvod slicnih programa, pogleda na svijet, ekonomiju, drzavu...
-
klixober
#186 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
'bem ti zivot i drzavu kada SDA/SBiH pocnu pametovati o dosljednostiforza milan wrote:poznavajuci lagumdzijinu "dosljednost" ovo ce biti najvjerovatniji ishodSA 071 wrote: SBB (Radoncic) je opcija koja je pokazala ogromnu kolicinu mrznje prema Zlatku i ovakvom SDP-u i prije svog "nastanka", i obratno, da je isuvise bljutavo uopste pomisliti da bi takva jedna koalicija bila proizvod slicnih programa, pogleda na svijet, ekonomiju, drzavu...
- nosara
#187 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Oni su dosljedno zli i naopaki prema svojim biracima...komeba wrote:'bem ti zivot i drzavu kada SDA/SBiH pocnu pametovati o dosljednostiforza milan wrote:poznavajuci lagumdzijinu "dosljednost" ovo ce biti najvjerovatniji ishodSA 071 wrote: SBB (Radoncic) je opcija koja je pokazala ogromnu kolicinu mrznje prema Zlatku i ovakvom SDP-u i prije svog "nastanka", i obratno, da je isuvise bljutavo uopste pomisliti da bi takva jedna koalicija bila proizvod slicnih programa, pogleda na svijet, ekonomiju, drzavu...
- nikad_vise
#188 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
u slucaju pobijede SDP-a,a koja je po mom misljenju definitivna mene vise zanima kako ce naci nacin da sa SNSD-om formiraju vlast jer kod laktaskog drvosjece pritisak naglo skace na samu pomen SDP-a..imam osjecaj da cemo izgubiti godinu i vise dok se vlast formira...
sto se tice koalicije SBB i SDP,to ce ovisiti s koliko ko podrske izadje poslije izborima..u svakom slucaju ovom koalicijom bi fahrudin usao u vlast a SDP bi imala avaz za saveznika i mir u kuci..sto je jednim dijelom i jako opasno bi se poklopili svi mediji s tom koalicijom krenuvsi od FTV,AVAZ,Alfa Tv itd...al nek bude kako hoce samo nek se skine aktuelna vlast..
p.s.sto se tice izbora za bosnjackog clana predsjednistva tesko da ni fahrudin ni bakir mogu parirati haretu..sta vise mislim da ne mogu ni zajedno kad skupe glasove..
sto se tice koalicije SBB i SDP,to ce ovisiti s koliko ko podrske izadje poslije izborima..u svakom slucaju ovom koalicijom bi fahrudin usao u vlast a SDP bi imala avaz za saveznika i mir u kuci..sto je jednim dijelom i jako opasno bi se poklopili svi mediji s tom koalicijom krenuvsi od FTV,AVAZ,Alfa Tv itd...al nek bude kako hoce samo nek se skine aktuelna vlast..
p.s.sto se tice izbora za bosnjackog clana predsjednistva tesko da ni fahrudin ni bakir mogu parirati haretu..sta vise mislim da ne mogu ni zajedno kad skupe glasove..
- cyprus
#189 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Ja ponavljam - bolje i Fahro nego Haris...
Ali da se ne lažemo, kako god SDP će morat u nepopularnu i neprincipijelnu koaliciju ako želi konačno doći na vlast. U suprotnom će ostat vječna opozicija, a ne bih reko da je to baš prihvatljivo za SDP-ove glasače... Koja korist od takve principijelnosti gdje će i dalje sudbinu ove države krojiti zna se već ko...
Ali da se ne lažemo, kako god SDP će morat u nepopularnu i neprincipijelnu koaliciju ako želi konačno doći na vlast. U suprotnom će ostat vječna opozicija, a ne bih reko da je to baš prihvatljivo za SDP-ove glasače... Koja korist od takve principijelnosti gdje će i dalje sudbinu ove države krojiti zna se već ko...
- suncica24
#190 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Bit ce odlicno ako se ikako uspije formirati. Ima da to bude veoma klimava vlada. Ali, sto je jos veci problem, SNSD ce pored uslovljavanja formiranja vlasti na drzavnom, da pokusa usloviti i formiranje vlasti i na federalnom nivou, buduci da je ocigledno da se sa HDZ-ovima igra kao sa zecicima marionetama.nikad_vise wrote:u slucaju pobijede SDP-a,a koja je po mom misljenju definitivna mene vise zanima kako ce naci nacin da sa SNSD-om formiraju vlast jer kod laktaskog drvosjece pritisak naglo skace na samu pomen SDP-a..imam osjecaj da cemo izgubiti godinu i vise dok se vlast formira...
PS na PS: Ovdje od tri zla stvarno covjek ne zna sta da pozeli ovom narodu. Nekako tu se ne slazem sa vecinom procjena koje daju Harisu prednost, te tipujem na Fahru... jbg, narod vidi u njemu sposobnog menadzera (a ne kriminalca), tako da... bojim se da u Harisu ne vide nista - ne vide HArisa uopste za pocetak (covjek nestao usred izborne kampanje), a da u Bakiru vide samo klimavu sjenku Izetbegovica starijeg koja se, ipak, ne zna nositi sa ocevim nasljedjem.
- jeza u ledja
#191 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
SDP ne treba ici u opoziciju ako osvoje najvise glasova.
Nek koaliraju i s crnim djavlom, bas me briga. Dosta vise izvlacenja na to "mi smo opozicija". Imam osjecaj da nekima u toj stranci odgovara da su vjecito u opoziciji. Njima dobro. (Ko Mirnesu).
Ako moraju s nekim koalirati od SDA/SBiH/SBB/HDZ/HDZ1990/HSP nek koaliraju. Pogotovo ako ce im to biti juniorski partneri. U drugim zemljama se, u ovisnosti od rezultata, takve neprincipijelne koalicije cesto formiraju, ili se desi da centar-desno pokupi neku ultra radikalnu partiju, ili centar-lijevo nadje neke liberale, a zna se desiti i grand koalicija dvije najjace stranke.
Iskreno, ja bih radije koaliciju izmedju dvije ozbiljne stranke, a ne koaliciju sa strankom koja postoji samo da bi ugrabila kakvu fotelju.
Nek koaliraju i s crnim djavlom, bas me briga. Dosta vise izvlacenja na to "mi smo opozicija". Imam osjecaj da nekima u toj stranci odgovara da su vjecito u opoziciji. Njima dobro. (Ko Mirnesu).
Ako moraju s nekim koalirati od SDA/SBiH/SBB/HDZ/HDZ1990/HSP nek koaliraju. Pogotovo ako ce im to biti juniorski partneri. U drugim zemljama se, u ovisnosti od rezultata, takve neprincipijelne koalicije cesto formiraju, ili se desi da centar-desno pokupi neku ultra radikalnu partiju, ili centar-lijevo nadje neke liberale, a zna se desiti i grand koalicija dvije najjace stranke.
Iskreno, ja bih radije koaliciju izmedju dvije ozbiljne stranke, a ne koaliciju sa strankom koja postoji samo da bi ugrabila kakvu fotelju.
- jeza u ledja
#192 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Bas da si objasnio, i nisi.SA 071 wrote:
I ne pravdam se nego sam pokusao objasniti da je mene razocarao u tom mandatu,
Sve sto si spomenuo su te neke cistke. A eto mene zanima sta te najvise razocaralo u tih 18 mjeseci vladavine SDP.
- jeza u ledja
#193 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Sto se tice Milorada, on tada, odnosno do malo prije toga je pricao skroz drugu pricu. Kada se osilio i vidio sta pali pricu je promjenio.SA 071 wrote:[
1. Ne mislimo na istu emisiju. U ovoj je Zlatko sjedio do Dodika i malo-malo tapsao ga po koljenu, k'o oni raja, sta li?
Sto se tice Klempe, jesu spekulacije.
Sto se tice te tvoje price kako su SDP bili na vlasti. Ne, ti si prvo samo rekao to, onda si nakon podpitanja rekao nesto tipa "pa bili su na vlasti u XX opstinama".
Pa normalno da su negdje bili na vlasti. To je jedna od najjacih stranaka. I mnogo manje od njih su bili negdje i nekad na vlasti. Sta to sad treba da je jedini dokaz kako ta stranka radi? Svi znamo da je vlast u opcini od najmanjeg uticaja, prema tome primjeri poput Tuzle i Sarajeva su bas besmisleni.
-
SA 071
#194 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
[/quote]SA 071 wrote:Pa evo, samo u zadnje 4 godine:ultima_palabra wrote:S kim se to udružio, na šta je pristao i kad je ušao u vlast? Na drugim temama imamo kritike kako SDP vlast i ne interesuje i da neće da preuzmu odgovornost za državu, jer im je i ovako dobro...
Prvo se Zlaja udruzio sa Dodikom (taps'o ga po koljenu u studiju i oslovljavao ga sa Mile) i Boga pitaj na sta je sve pristao samo da ga ovaj sa sobom uvuce u drzavnu vlast (60 minuta su Dodika predstavljali u pozitivnom svjetlu, cak su RS oznacavali dijelom koji postaje bolji dio BiH) i Dodik ga je pokusao uvesti u vlast ali kada je vidio da je to nemoguce, otresao ga je k'o slinu. Tek nakon toga počinje pljuvanje po Dodiku i od njega i od 60 minuta.
Zatim se Zlaja udruzio sa Klempom (Tihic, mada nije potrebno pojasnjavati ko bi mogao biti Klempo) i pokusao kroz "rekonstrukciju vlasti" uci u drzavnu vlast. Ponovo se to ispostavilo nemogucim. Nakon toga i Tihic prestaje biti "prvi moderan" politicar iz SDA, "reformista", mudar i sve ostalo sto je ranije navodjeno kao njegova "vrlina". A projiciranje ovih "vrlina" kroz njegove medije je bilo potrebno kako bi se pripremilo SDP-ovo glasacko tijelo za mogucu koaliciju sa "mrskim" neprijateljem. Pa otkud SDP i SDA u istoj recenici???
A u vlasti je SDP konstantno ovih zadnjih 14 godina. Ne na drzavnom ili federalnom nivou, ali da na nizim nivoima. Pa vlast je i gradski nivo (Sarajevo, Tuzla, Bihac), vlast je i kantonalni nivo (USK i BPK) gdje je SDP usao u vlast, u nekim odranije, a u nekim u ove zadnje 4 godine.
I sad ide priprema glasackog tijela za koaliciju sa SBB-om, a mozda i SDA. I ponovo se traze argumenti za "priblizavanje" dojucerasnjeg "mrskog" neprijatelja FahrA biracima SDP-a. A to je sve ustvari samo jos jedna izdaja tih istih SDP-ovih biraca. Zbog toga se Zlatkov SDP svake izbore i bori sa slabim pridobijanjem povjerenja glasaca. Ljudi vole dosljedne licnosti. I stav treba biti "ima crta ispod koje ne idem, ne mogu se sa djavolom tikve saditi jer ce od glavu pucati". A volio bih Zlatka cuti da jasno kaze da sa kriminalcem Radoncicem (tako ga je dosada zvao, ne znam sta se u medjuvremenu promijenilo) nece uci ni u kakvu koaliciju. Time bi sebi postavio tezak zadatak ili pogaziti datu rijec (pa da ljudi vide da mu je samo do vlasti) ili vjerovatno halaliti se od vlasti i ovaj put, ako bi to bio zadnji uslov za ulazak u vlast.
Na zalost socijaldemokratije u BiH...
Na pitanje kad je SDP usao u vlast, ja sam odgovorio ovo...
- suncica24
#195 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Oanj, ne razumijem si tako "nonsarlantno" izbjegao navesti SNSD kao partnera (osim ako ga nisi podrazumjevao u ovom "crnom djavolu"). Jasno je da bez te stranke nema ni razmisljanja o bilo kakvom ulasku u vlast bilo koga, ali je simptomaticno kako svi izbjegavaju ovu racunicu.jeza u ledja wrote:SDP ne treba ici u opoziciju ako osvoje najvise glasova.
Druga stvar jeste da, nije isto bilo ko i nije isto pod kojim uslovima ko. Sorry, ali ne moze se porediti retorika HDZ i HDZ1990 npr, da ne pricamo o strankama "bosnjackog predznaka", kao sto se ne mogu, a sto vec napisah, porediti uslovi pod kojim se ide u projekat sa SBB i SNSD, opet npr.
I na kraju, ne mozes, ni u kojoj kombinaciji, porediti ultra desni centar u Svedskoj, npr. sa ultra desnim centrom u BiH. Kontekst i moguce posljedice nisu ni priblizno iste, te s te strane ovaj tvoj "crni djavo" nekako strasno bode u oci, ako vec pricamo o drzavi, covjeku i buducnosti za sve.
Vlast ne treba shvatiti olako i ulaziti u svakakve price pod bilo koju cijenu, jer s nase strane ta cijena zna biti strasno, strasno velika,.
- nikad_vise
#196 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
ma hare je stari igrac jer frajer vec 20 godina je na nekoj od funkcija..i nakon izborne pobjede i nakon totalnih kolapsa uvijek je se znao snaci..i izvuci maksimum..sto se tice bakira tu se slazemo i ono sto rece veceras radoncic on ako izgubi izbore za predsjednika sigurno se povlaci iz politike..a ne dajem mu velike sanse..sto se tice fahrudina jednostavno se kasno ukljucio u promovisanje sebe medju narodom..mnogim je nepoznanica zato sumnjam da ce moci pobijedit..iako vodi najbolju kampanju jer gledam reklamira se po Facebook,po msn-u,ima banere i na sa-x,avaz,alfa..al ipak mislim da je malo prekasno usao..suncica24 wrote:Bit ce odlicno ako se ikako uspije formirati. Ima da to bude veoma klimava vlada. Ali, sto je jos veci problem, SNSD ce pored uslovljavanja formiranja vlasti na drzavnom, da pokusa usloviti i formiranje vlasti i na federalnom nivou, buduci da je ocigledno da se sa HDZ-ovima igra kao sa zecicima marionetama.nikad_vise wrote:u slucaju pobijede SDP-a,a koja je po mom misljenju definitivna mene vise zanima kako ce naci nacin da sa SNSD-om formiraju vlast jer kod laktaskog drvosjece pritisak naglo skace na samu pomen SDP-a..imam osjecaj da cemo izgubiti godinu i vise dok se vlast formira...
PS na PS: Ovdje od tri zla stvarno covjek ne zna sta da pozeli ovom narodu. Nekako tu se ne slazem sa vecinom procjena koje daju Harisu prednost, te tipujem na Fahru... jbg, narod vidi u njemu sposobnog menadzera (a ne kriminalca), tako da... bojim se da u Harisu ne vide nista - ne vide HArisa uopste za pocetak (covjek nestao usred izborne kampanje), a da u Bakiru vide samo klimavu sjenku Izetbegovica starijeg koja se, ipak, ne zna nositi sa ocevim nasljedjem.
- jeza u ledja
#197 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Nisam SNSD izbjegao, oni se podrazumijevaju.suncica24 wrote:Oanj, ne razumijem si tako "nonsarlantno" izbjegao navesti SNSD kao partnera (osim ako ga nisi podrazumjevao u ovom "crnom djavolu"). Jasno je da bez te stranke nema ni razmisljanja o bilo kakvom ulasku u vlast bilo koga, ali je simptomaticno kako svi izbjegavaju ovu racunicu.jeza u ledja wrote:SDP ne treba ici u opoziciju ako osvoje najvise glasova.
Druga stvar jeste da, nije isto bilo ko i nije isto pod kojim uslovima ko. Sorry, ali ne moze se porediti retorika HDZ i HDZ1990 npr, da ne pricamo o strankama "bosnjackog predznaka", kao sto se ne mogu, a sto vec napisah, porediti uslovi pod kojim se ide u projekat sa SBB i SNSD, opet npr.
I na kraju, ne mozes, ni u kojoj kombinaciji, porediti ultra desni centar u Svedskoj, npr. sa ultra desnim centrom u BiH. Kontekst i moguce posljedice nisu ni priblizno iste, te s te strane ovaj tvoj "crni djavo" nekako strasno bode u oci, ako vec pricamo o drzavi, covjeku i buducnosti za sve.
Vlast ne treba shvatiti olako i ulaziti u svakakve price pod bilo koju cijenu, jer s nase strane ta cijena zna biti strasno, strasno velika,.
Osim ako PDP i neki drugi ne uspiju uzeti zajedno nekih bar 15%. Onda bi se i bez SNSD ili SDS mogla praviti koalicija.
Ne zaboravite da oko 10% glasova iz RS otpada na stranke iz FBiH. Tako da bi sa crnim djavlom u Federaciji (SDA, SBiH) napravio i koaliciju u RS s kojom bi ti onda trebalo jos PDP i eventualno neko tipa DNS mada su svi oni uzas.
Nek me neko ispravi ako grijesim ali sa trecinom glasova poslanika iz RS se mogu progurati glasovi kroz entitesko glasanje.
Stoga teoretski, koalicija iz FBiH ne mora praviti savez sa najjacom strankom iz RS da bi formirali vladu.
Uostalom tako je bilo i 2000-e, ako se ne varam iz svega je bio iskljucen SDS, mada su oni tada bili najjaca stranka u RS.
Sto se tice ovog drugog, ne znam tacno sta si htjela reci. Mislim da HDZ i HDZ1990 vec odavno nisu nista strasniji od SDA recimo. Hocu reci imaju mnogo umjereniju politiku nego nekad.
Sto se tice grand koalicija, mogu se porediti sto da ne. Eno vijest u Italiji o onom autonomasu, odnosno stranci koja se zalaze za odvajanje od ostatka ITA. On jos ministar. U Holandiji onaj frizurica kretino, iz stranke posvecene liku i djelu onog preminulog bogatog flaming queer boya Pima Fortujna. Pa u Austriji sta je sve onaj Hajder pricao.
Moze se porediti itekako.
- suncica24
#198 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Znaci, govorimo o "crnim djavolima" na nivou Federacije, ne o onom neprikosnovenom RS-ovskom "crnom djavolu". Sorry, ali to nije bilo jasno iz prethodnog posta i to prilicno mijenja cijelu pricu. Mada ne potpuno.Nisam SNSD izbjegao, oni se podrazumijevaju.
Osim ako PDP i neki drugi ne uspiju uzeti zajedno nekih bar 15%. Onda bi se i bez SNSD ili SDS mogla praviti koalicija.
Ne zaboravite da oko 10% glasova iz RS otpada na stranke iz FBiH. Tako da bi sa crnim djavlom u Federaciji (SDA, SBiH) napravio i koaliciju u RS s kojom bi ti onda trebalo jos PDP i eventualno neko tipa DNS mada su svi oni uzas.
Nek me neko ispravi ako grijesim ali sa trecinom glasova poslanika iz RS se mogu progurati glasovi kroz entitesko glasanje.
Stoga teoretski, koalicija iz FBiH ne mora praviti savez sa najjacom strankom iz RS da bi formirali vladu.
Uostalom tako je bilo i 2000-e, ako se ne varam iz svega je bio iskljucen SDS, mada su oni tada bili najjaca stranka u RS.
Sto se tice ovog drugog, ne znam tacno sta si htjela reci. Mislim da HDZ i HDZ1990 vec odavno nisu nista strasniji od SDA recimo. Hocu reci imaju mnogo umjereniju politiku nego nekad.
Sto se tice grand koalicija, mogu se porediti sto da ne. Eno vijest u Italiji o onom autonomasu, odnosno stranci koja se zalaze za odvajanje od ostatka ITA. On jos ministar. U Holandiji onaj frizurica kretino, iz stranke posvecene liku i djelu onog preminulog bogatog flaming queer boya Pima Fortujna. Pa u Austriji sta je sve onaj Hajder pricao.
Moze se porediti itekako.
Slazem se da je neophodno da FBiH ima svoj projekat i put i da u tom smislu je izuzetno bitno da, ukoliko osvoji vecinu glasova, SDP formira vlast. Veliki broj projekata koji ce ojacati i drzavu se apliciraju na federalnom nivou, kao sto i veliki broj problema koji direktno kace gradjane mogu se rijesiti sa ovog nivoa (te kantonalnih), te stoga uopste nije upitno da bi jaka FBiH trebala biti projekat SDP-a.
Medjutim, kao sto rekoh, u onom dijelu posta koji nije bas bio razumljiv, nije isto ako u taj projekat udje HDZ ili ako udje HDZ1990. Jer te dvije stranke, iako imaju istu strategiju (hr nacionalni interes, treci entitet...) nemaju istu retoriku niti isti nacin "guranja" tog interesa.
Takodjer, nije isto ako SBB bude partner u tom projektu, ili ako je to SDA ili pak SBiH. SBB je stranka jednog covjeka, koji, da se ne lazemo, je beskrupulozan, veoma opasan i do sada nedodirljiv politicar (iako zvanicno je tek sad poceo da se bavi politikom). Treba dooobro procjeniti i ambicije i sredstva koja Radoncic ima, te pristupe i opasnosti koje vrebaju, da ne kazem nacine na koje i pod kojim ga se moze "drzati u kavezu" da bi se uopste moglo govoriti o suradnji s njim.
S druge strane, tu je SDA koja sve vise naginje ka centru, makar dok je Tihic, kakav god da je, tu, ali koja je strasno opterecena kriminalom koji definitivno moze ugroziti svaki projekt koji se pred njih postavi. Jer, treba nahraniti sve ambicije svojih clanova, koje u ovih 20 godina ne da su porasle, nego se podrazumijevaju i onako zecevski razmnozavaju. MAda, opet, nasuprot tome stoji da SDA se, lagano, odmice od nacionalizma teske vrste, te ipak nekako barce sa projektom drzave, sto, opet, ako se nadje nacin da se ambicije drze pod kontrolom, moze dati kakavog-takvog partnera.
SBiH kao stranka jednog lica, ocito nema ni politiku, ni strukturu, ni smjer ni strategiju, te nekako uvijek stoga ispadnu kao najpozeljniji partner svih vlasti. Problem je u tome sto kad se uhvate pozicije odnesose sve sto im je pri ruci, te iako mali i nekako uvijek neznacajni, na kraju se pretvore u najveceg igraca i stetocinu svake vlasti. Da li se, i kako, to moze drzati pod uzicom... ostaje pitanje za sve koji su bili, ili namjeravaju biti "partner" SBiH.
Eto, o tom govorih. Nije isto s kim, ni ni tu ne treba "surovati" sa svima, pod svaku cijenu.
Da se razumijemo, smatram da nema nacina da se ignorise stranka koja dobije najvise glasova u RS. Cak i ako postoje brojke koje bi mogle sastaviti vlast bez te stranke, mislim da je i nemoguce, a i opasno, da takav projekt bude sproveden. Tacka.
Kako god to nama zvucalo, SNSD ce biti ucesnik svake novoformirane vlasti i tu samo treba naci modalitet da ne bude i "glavni u raji" kad vec udje u ekipu.
S te strane nisam bas sigurna koliko j pametno sa "crnim djavolom" sklapati deal, jer, kao sto rekoh, ovdje cijena za takav deal zna biti veoma, veoma velika (uporedimo samo "Micu" sad i 2000 i neke)!
I na kraju, ostajem pri tome da nije isto. U Italiji, Holandiji, Austriji...koje si naveo, da, postoje primjeri koje si, opet, naveo. Ali ni njihova moc nije ni priblizno jednaka moci koju politicari istog kalibra imaju kod nas, kao sto ni mehanizmi koji im stoje pri ruci da sprovedu rijec u djelo nisu ni priblizno isti mehanizmima u nasem slucaju.
Tako da... nije isto!
- XXS
#199 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Ovo je clanak iz jucerasnjeg Avaza. Bakir postade stovani Bosnjak."Oslobođenje" proglasilo Hadžiomerovića nepodobnim zbog SBiH
"Stranka za BiH će se vjerovatno raspasti jer je poznato da je vlast i sve privilegije koje ona nosi jedino što tu interesnu grupaciju oko Harisa Silajdžića drži na okupu", napisao je novinar FTV što se nije svidjelo vlasnicima "Oslobođenja"
Dnevni list "Oslobođenje", u kojem vole reći da su "nezavistan" medij, postigao je svojevrsni autogol stavivši se u službu Harisa Silajdžića i Stanke za BiH pred ove izbore. U skladu s novim opredjeljenjem, kritički tekstovi protiv aktuelne vladajuće klike više nisu poželjni kao ni drugačiji pogledi gostiju-komentatora na surovu političku svakodnevnicu.
Kulminacija skandalozne uređivačke politike "Oslobođenja" eskalirala je posljednjim slučajem kada je Bakiru Hadžiomeroviću, uredniku političkog magazina FTV "60 minuta", prvo upućen, pa odmah zatim i opozvan poziv da nešto prokomentariše na temu "postizbornih koalicija". Naime, nakon što je Hadžiomerović poslao komentar u kojem je predvidio da će se nakon predstojećih izbora "s političke scene ukloniti veliki broj malih stranaka, među kojima i Stranka za BiH", urednički kolegij "Oslobođenja" je zatražio od autora da izbaci dio u kojem se kaže:
"Stranka za BiH će se vjerovatno raspasti jer je poznato da je vlast i sve privilegije koje ona nosi jedino što tu interesnu grupaciju oko Harisa Silajdžića drži na okupu. Zato me ne iznenađuje da se mediji povezani sa energetskim kapitalom Stranke za BiH (Dani i Slobodna Bosna) posljednjih mjeseci uporno bave SDP-om, a da pritom ni slova ne objave o katastrofalnim rezultatima osmogodišnje vlasti Silajdžićeve stranke. Članovi Stranke za BiH, njihovi stranački biznismeni, novinari koji su se uhvatili u 'strujno kolo', svi oni dobro znaju da gubitkom vlasti istovremeno gube i nezaslužene privilegije".
Kako Hadžiomeroviću ni na kraj pameti nije palo da se povinuje ovakvim zahtjevima, njegov komentar je ocjenjen "neprimjernim", te je u skladu s tim, novinar FTV-e proglašen nepodobnim za pisanje komentara "o jednoj tako važnoj temi".
Ma jok, nije dogovorena koalicija!
Zlatko je lazov i varalica bas kao sto je i Alija bio. Lazno zalagasnje za multietnicnost u svrhu vlastitog interesa.
- Better Man
#200 Re: Da li postoji neka tajna veza između SBB i SDP?
Pročitajte tekst Bakira Hadžiomerovića koji Oslobođenje nije smjelo objaviti!
Utorak, 28 Septembar 2010 21:28 Podijeli
Kampanja koja je prošle sedmice u nekoliko medija pod kontrolom Stranke za BiH pokrenuta protiv Bakira Hažiomerovića, urednika političkog magazina Federalne televizije "60 minuta", kuliminirala je skandaloznom odlukom uredništva dnevnog lista Oslobođenje da cenzuriše naručeni komentar.
Oslobođenje je naručilo od Hadžiomerovića da im prokomentariše temu postizbornih koalicija i on je pristao na suradnju. U zadatom roku pismeno je dostavio svoj stav na zadatu temu, ali se vrlo brzo ispostavilo da se sadržaj naručenog Hadžiomerovićevog komentara ne uklapa u uredničku politiku Oslobođenja. Od urednika 60 minuta je zatraženo da izmijeni neke konstatacije, na šta on, naravno, nije pristao. U tom slučaju, uredništvu Oslobođenja je jedino preostalo da izostave naručeni komentar.
Koliko je poguban ovaj potez uredništva, najbolje će ocijeniti čitaoci. Nakon što pročitate komentar Bakira Hadžiomerovića lako ćete prepoznati zašto u Oslobođenju nisu htjeli ili nisu sjeli objaviti neovisan stav uglednog bh. novinara, kao i to ko su politički mentori i kome ovakav politički stav nije odgovarao.
"Odgovor za Faruka (Borić, op.a.)
Rano je za procjene o budućoj vladajućoj koaliciji sve dok se ne prebroje glasovi. Vjerujem da će SDP BiH dobiti najveću podršku Bosanaca i Hercegovaca 3. oktobra. Jedini ozbiljan konkurent SDP-u u utrci za „Stranku broj 1.“ svakako je SDA, koja je do sada imala stabilno i odano biračko tijelo. Sumnjam da će pojava novih stranaka poput SBB-a pokolebati glasače SDA. Oni neodlučni glasači SDA u velikim gradovima, prema mojoj procjeni, radije neće izaći na izbore nego svoj glas dati nekoj drugoj političkoj opciji. U manjim sredinama, u kojim je tradicionalno pobjeđivala stranka Sulejmana Tihića, moglo bi da dođe do masovnije podrške SDP-u. No bez obzira na to, SDP i SDA će biti ubjedljivo najjače stranke u Federaciji BiH ali, kao što rekoh, sve dok se ne prebroje glasovi neozbiljno je govoriti o budućoj vladajućoj koaliciji.
Predstojeći izbori će također sa političke scene ukloniti veliki broj takozvanih „malih stranaka“, a moglo bi se dogoditi i da Stranka za BiH 3. oktobra, nakon petnaestogodišnjeg vladajućeg staža, konačno malo odmori u opoziciji. Ukoliko se to dogodi, Stranka za BiH će se vjerovatno raspasti, jer je poznato da je vlast i sve privilegije koje ona nosi jedino što tu interesnu grupaciju oko Harisa Silajdžića drži na okupu. Zato me ne iznenađuje da se mediji povezani sa „energetskim kapitalom“ Stranke za BiH (Dani i Slobodna Bosna, naprimjer) posljednjih mjeseci uporno bave SDP-om, a da pritom ni slova ne objave o katastrofalnim rezultatima osmogodišnje vlasti Silajdžićeve stranke. Članovi Stranke za BiH, njihovi stranački biznismeni, novinari koji su se uhvatili u „strujno kolo“, svi oni dobro znaju da gubitkom vlasti istovremeno gube i nezaslužene privilegije.
O budućoj vladajućoj koaliciji je nezahvalno govoriti i zbog toga što je Milorad Dodik već poručio da će „sa svima osim sa Lagumdžijom“. I to mnogo govori. Dakle, Mile hoće sa Harisom, sa Suljom, sa ovim sa onim, ali sa SDP-om neće i tačka. Ukoliko SNSD ponovo bude imao „kontrolni paket“ za sastavljanje vlasti na državnom nivou, nastupit će politička kriza zbog koje ćemo još godinama na čelu Vijeća ministara BiH biti prinuđeni da gledamo Nikolu Špirića u funkciji predsjedavajućeg i to u tehničkom mandatu. Biće gusto."
Utorak, 28 Septembar 2010 21:28 Podijeli
Kampanja koja je prošle sedmice u nekoliko medija pod kontrolom Stranke za BiH pokrenuta protiv Bakira Hažiomerovića, urednika političkog magazina Federalne televizije "60 minuta", kuliminirala je skandaloznom odlukom uredništva dnevnog lista Oslobođenje da cenzuriše naručeni komentar.
Oslobođenje je naručilo od Hadžiomerovića da im prokomentariše temu postizbornih koalicija i on je pristao na suradnju. U zadatom roku pismeno je dostavio svoj stav na zadatu temu, ali se vrlo brzo ispostavilo da se sadržaj naručenog Hadžiomerovićevog komentara ne uklapa u uredničku politiku Oslobođenja. Od urednika 60 minuta je zatraženo da izmijeni neke konstatacije, na šta on, naravno, nije pristao. U tom slučaju, uredništvu Oslobođenja je jedino preostalo da izostave naručeni komentar.
Koliko je poguban ovaj potez uredništva, najbolje će ocijeniti čitaoci. Nakon što pročitate komentar Bakira Hadžiomerovića lako ćete prepoznati zašto u Oslobođenju nisu htjeli ili nisu sjeli objaviti neovisan stav uglednog bh. novinara, kao i to ko su politički mentori i kome ovakav politički stav nije odgovarao.
"Odgovor za Faruka (Borić, op.a.)
Rano je za procjene o budućoj vladajućoj koaliciji sve dok se ne prebroje glasovi. Vjerujem da će SDP BiH dobiti najveću podršku Bosanaca i Hercegovaca 3. oktobra. Jedini ozbiljan konkurent SDP-u u utrci za „Stranku broj 1.“ svakako je SDA, koja je do sada imala stabilno i odano biračko tijelo. Sumnjam da će pojava novih stranaka poput SBB-a pokolebati glasače SDA. Oni neodlučni glasači SDA u velikim gradovima, prema mojoj procjeni, radije neće izaći na izbore nego svoj glas dati nekoj drugoj političkoj opciji. U manjim sredinama, u kojim je tradicionalno pobjeđivala stranka Sulejmana Tihića, moglo bi da dođe do masovnije podrške SDP-u. No bez obzira na to, SDP i SDA će biti ubjedljivo najjače stranke u Federaciji BiH ali, kao što rekoh, sve dok se ne prebroje glasovi neozbiljno je govoriti o budućoj vladajućoj koaliciji.
Predstojeći izbori će također sa političke scene ukloniti veliki broj takozvanih „malih stranaka“, a moglo bi se dogoditi i da Stranka za BiH 3. oktobra, nakon petnaestogodišnjeg vladajućeg staža, konačno malo odmori u opoziciji. Ukoliko se to dogodi, Stranka za BiH će se vjerovatno raspasti, jer je poznato da je vlast i sve privilegije koje ona nosi jedino što tu interesnu grupaciju oko Harisa Silajdžića drži na okupu. Zato me ne iznenađuje da se mediji povezani sa „energetskim kapitalom“ Stranke za BiH (Dani i Slobodna Bosna, naprimjer) posljednjih mjeseci uporno bave SDP-om, a da pritom ni slova ne objave o katastrofalnim rezultatima osmogodišnje vlasti Silajdžićeve stranke. Članovi Stranke za BiH, njihovi stranački biznismeni, novinari koji su se uhvatili u „strujno kolo“, svi oni dobro znaju da gubitkom vlasti istovremeno gube i nezaslužene privilegije.
O budućoj vladajućoj koaliciji je nezahvalno govoriti i zbog toga što je Milorad Dodik već poručio da će „sa svima osim sa Lagumdžijom“. I to mnogo govori. Dakle, Mile hoće sa Harisom, sa Suljom, sa ovim sa onim, ali sa SDP-om neće i tačka. Ukoliko SNSD ponovo bude imao „kontrolni paket“ za sastavljanje vlasti na državnom nivou, nastupit će politička kriza zbog koje ćemo još godinama na čelu Vijeća ministara BiH biti prinuđeni da gledamo Nikolu Špirića u funkciji predsjedavajućeg i to u tehničkom mandatu. Biće gusto."