Da li neko zna za ovo zanimanje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

incognito071

Post by incognito071 »

piskerernest wrote:
incognito071 wrote:
piskerernest wrote:ama jebemu mater,mora biti neki naziv na nešim jezicima.nemoguće je da mi morampo govoriti strane izraze kao da smo juče postali,nije samo ovaj izraz u pitanju,ima ih stotine koji se koriste a nema potrebe jer imamo riječ istog značenja,šta nam treba fashion week kad znamo reći sedmica mode,što nam treba program menadžer kad možemo reći urednik ili direktor programa ,što sarajevo film festival kad može sarajevski filmski festival i ne samo može nego je i pravilno jer nije u pitanju festival u zemlji engleskog govornog područja nego u BiH.

Iz prilozenog se vidi da si ograniceni papak!

Govori se sarajevo film festival jer je to medjunarodni dogadjaj i bilo bi fino da i stranci znaju o cemu se radi. Ili bi ti sve da ostavimo na nasem jeziku ??

Zbog takvih kao ti Avaz jos uvijek pise Dzordz Bus umjesto George Bush itd.. :x
čemu vrijeđanje,dječače.
SFF nije međunarodni jer ga finansira država,kanton,federacija neko od nabrojanih.
:? :? :-) :-)

Prikazuju se samo BH filmovi? Nema stranih gostiju, rezisera, producenata???

Kako da se oni snalaze ako cemo sve pisati samo na nasem jeziku, djecace????
Zar nije lakse da se koristi univerzalni jezik, engleski za ovakvo nesto??

Mozda je tebi vatra posto ne znas engleski? E to je vec druga prica, djecace! :oops:
piskerernest

Post by piskerernest »

incognito071 wrote:
piskerernest wrote:
incognito071 wrote:
Iz prilozenog se vidi da si ograniceni papak!

Govori se sarajevo film festival jer je to medjunarodni dogadjaj i bilo bi fino da i stranci znaju o cemu se radi. Ili bi ti sve da ostavimo na nasem jeziku ??

Zbog takvih kao ti Avaz jos uvijek pise Dzordz Bus umjesto George Bush itd.. :x
čemu vrijeđanje,dječače.
SFF nije međunarodni jer ga finansira država,kanton,federacija neko od nabrojanih.

Mozda je tebi vatra posto ne znas engleski? E to je vec druga prica, djecace! :oops:
pa nije ni kanski festival međunarodni,francuzi ne daju da se tako naziva,znam jer sam bio u FR.za njih je to francuski festival,a mi ćemo promijeniti svaki mogući naziv koji može u engleski jezik,iz meni nepoznatih razloga ,ali ne samo mi i u HR i u SR je ista stvar.

znam engleski.

obrati pažnju je li kan film festivak ili kanski filmski festival
incognito071

Post by incognito071 »

piskerernest wrote:
incognito071 wrote:
piskerernest wrote: čemu vrijeđanje,dječače.

pa nije ni kanski festival međunarodni,francuzi ne daju da se tako naziva,znam jer sam bio u FR.za njih je to francuski festival,a mi ćemo promijeniti svaki mogući naziv koji može u engleski jezik,iz meni nepoznatih razloga ,ali ne samo mi i u HR i u SR je ista stvar.

znam engleski.

Joooj lika :lol: :lol:

1. SFF je prvo sarajevski; pa onda BH; i na kraju evropski film festival sto ga cini internacionalnim/medjunarodnim

2. Poredis Francuski jezik (jedan od svjetskih jezika) sa nasim jezikom jel? :lol: :lol:

uostalom, Cannes se kaze Cannes u Engleskoj, Francuskoj , USA, Njemackoj itd . Zasto to ne bih bilo i kod nas? A ne k'o sto ti kazes: kan :?
pitt

Post by pitt »

seka wrote:de, tita vam, nadjite adekvatan naziv za chistatjice :lol:
evo me k´o flu :lol: da se ne brukamu pred svijetom :oops:
higijenski inzinjer (ako je glavna) ili assistent ako je obicna........to sam cuo na par mjesta :D:D:D
Dajdo

Post by Dajdo »

incognito071 wrote:
piskerernest wrote:
incognito071 wrote: :? :? :-) :-)

znam engleski.

Joooj lika :lol: :lol:

1. SFF je prvo sarajevski; pa onda BH; i na kraju evropski film festival sto ga cini internacionalnim/medjunarodnim

2. Poredis Francuski jezik (jedan od svjetskih jezika) sa nasim jezikom jel? :lol: :lol:

uostalom, Cannes se kaze Cannes u Engleskoj, Francuskoj , USA, Njemackoj itd . Zasto to ne bih bilo i kod nas? A ne k'o sto ti kazes: kan :?
de ba, pusti covjeka, give him a break ako ti se to vise svidja ;-) , sta se toliko palis...
apsolutno ima istine u onome sto on govori, i to ces moci procitati i u tekstovima najveceg lingvistickog strucnjaka kog je ova zemlja imala (a istovremeno i strucnjaka za engleski jezik), profesora midhata ridjanovica...

ali ovdje je bila tema account manager, eto rijesismo to, bas mi je drago kad cujem da fakat ima adekvatan naziv na nasem jeziku (logicno... obicno je tako... samo se gurne u ladicu pod najezdom stranih izraza...), i hajmo dalje.
piskerernest

Post by piskerernest »

meni jednostavno smeta ubacivanje engleskih riječi u naše jezike i kad treba i kad ne treba.
pozdrav
incognito071

Post by incognito071 »

piskerernest wrote:meni jednostavno smeta ubacivanje engleskih riječi u naše jezike i kad treba i kad ne treba.
pozdrav
klavir, sarafciger itd isl su isto strane rijeci i nema ti sta smetati ako budemo govorili account manager

budi pozdravljen :)
pitt

Post by pitt »

Pa engleski je jezik biznisa i nije samo slucaj sa nasim jezikom da se engleske rijeci koriste u poslovnom zargonu. Takva nam nafaka danas...
nash

Post by nash »

Na osnovu svih postova se samo moglo zakljuciti da Account Manager nije brico ili cevapdzija. Mozda najbolje zvuci kao "Specijalni Predstavnik" neke firme ili produkta. Kao recimo Specijalni Predstavnik EU. :-D :-D. Ili mozda Produkt Koordinator.

Cistac/cistacica se moze zvati Environmental Technician odnosno bukvalno prevedeno Prirodni Tehnicar (j.ebote kako dobro zvuci).

Garant hrvatski jezik ima prevod?
saveznica

Post by saveznica »

Doslovan prevod

account - racun
manager - upravitelj, ili vodja

racun+vodja ..???
piskerernest

Post by piskerernest »

incognito071 wrote:
piskerernest wrote:meni jednostavno smeta ubacivanje engleskih riječi u naše jezike i kad treba i kad ne treba.
pozdrav
klavir, sarafciger itd isl su isto strane rijeci i nema ti sta smetati ako budemo govorili account manager

budi pozdravljen :)
postoji li riječ koja može zamijeniti klavir u našem jeziku,isto tako šarafciger
piskerernest

Post by piskerernest »

nash wrote:Na osnovu svih postova se samo moglo zakljuciti da Account Manager nije brico ili cevapdzija. Mozda najbolje zvuci kao "Specijalni Predstavnik" neke firme ili produkta. Kao recimo Specijalni Predstavnik EU. :-D :-D. Ili mozda Produkt Koordinator.

Cistac/cistacica se moze zvati Environmental Technician odnosno bukvalno prevedeno Prirodni Tehnicar (j.ebote kako dobro zvuci).

Garant hrvatski jezik ima prevod?
e upravo to ,imaćemo uskoro i za čistačicu neki naziv koji će malo ko razumjeti
piskerernest

Post by piskerernest »

saveznica wrote:Doslovan prevod

account - racun

racun+vodja ..???
ali je danas polularno se zvati acount manager a ne računovođa
The Nightwatchman

Post by The Nightwatchman »

piskerernest wrote:

account - racun

racun+vodja ..???
ja ne znam jel ovdje neko lud ili se samo pravite- account menager je jednostavno menadžer kupaca jer u ovome slučaju account ne znači račun i svjetlosnim godinama je daleko od toga, vec znaci klijent ili kupac....

i btw, dugo ne cuh tuplje poimanje stvari tipa freeman gentlefuck :D kao ovo:
account - racun

racun+vodja ..???
engleski jezik je standardni međunarodni business jezik i nema razloga da neko ima nesto protiv engleskih izraza...
piskerernest

Post by piskerernest »

The Nightwatchman wrote:
piskerernest wrote:

account - racun

racun+vodja ..???
ja ne znam jel ovdje neko lud ili se samo pravite- account menager je jednostavno menadžer kupaca jer u ovome slučaju account ne znači račun i svjetlosnim godinama je daleko od toga, vec znaci klijent ili kupac....

account - racun

racun+vodja ..???
engleski jezik je standardni međunarodni business jezik i nema razloga da neko ima nesto protiv engleskih izraza...
pa to te pitam,znači menadžer kupaca,eto nešeg izraza a ne acount manager
The Nightwatchman

piskerernest wrote:
The Nightwatchman wrote:
piskerernest wrote: ali je danas polularno se zvati acount manager a ne računovođa

account - racun

racun+vodja ..???
najpreciznije, nas izraz bi bio komercijalista
piskerernest

Post by piskerernest »

The Nightwatchman wrote:
piskerernest wrote:
The Nightwatchman wrote: ja ne znam jel ovdje neko lud ili se samo pravite- account menager je jednostavno menadžer kupaca jer u ovome slučaju account ne znači račun i svjetlosnim godinama je daleko od toga, vec znaci klijent ili kupac....

najpreciznije, nas izraz bi bio komercijalista
eto,komercijalista a ne acount manager
The Nightwatchman

ali stvar je u tome da je sasvim svejedno je li komercijalista ili account menager jer svi bi trebali znati i jedno i drugo :-D

jesi ti onaj sto trazi posao u IT computersu na drugoj temi? :D
patrius

Post by patrius »

Ma samo nek' nije "agro-account manager" :D
piskerernest

Post by piskerernest »

[quote="The Nightwatchman"]ali stvar je u tome da je sasvim svejedno je li komercijalista ili account menager jer svi bi trebali znati i jedno i drugo :-D

jesi ti onaj sto trazi posao u IT computersu na drugoj temi? :D[/quote

ma kako će prosječan bosanac i hercegovac znati šta radi acount manager,a kad mu kažeš komercijalista onda mui je jasno,valkda
The Nightwatchman

piskerernest wrote:
The Nightwatchman wrote:ali stvar je u tome da je sasvim svejedno je li komercijalista ili account menager jer svi bi trebali znati i jedno i drugo :-D

jesi ti onaj sto trazi posao u IT computersu na drugoj temi? :D[/quote

ma kako će prosječan bosanac i hercegovac znati šta radi acount manager,a kad mu kažeš komercijalista onda mui je jasno,valkda
e pa jebi ga. ako ne zna onda motika u ruke, to svak zna... sta da ti kazem. svijet se vrti i sa nama i bez nas- vrtimo li se mi s njim?
FX1

Post by FX1 »

referent.

osoba koja vodi odredjeni 'referat'. to i dalje nije bosanska rijec ali, sta cete, slabi smo s rijecima.
pun_mjesec

Post by pun_mjesec »

seka wrote:de, tita vam, nadjite adekvatan naziv za chistatjice :lol:
evo me k´o flu :lol: da se ne brukamu pred svijetom :oops:
cleaning lady... nije zajebancija :D
skahu

Post by skahu »

incognito071 wrote:
seka wrote:
pjega wrote:pa nije moguce da se ovoliko diskutuje o tome sta je account manager. incognito je u pravu.

ali... isto kao sto biti manager bilo koje druge vrste u jednoj firmi moze znaciti jedno, a u drugoj nesto sasvim drugo, pocevsi od raznolikosti u obimu rada i odgovornosti, pa do broja ljudi/klijenata koje vode, tako i opis posla account manager-a.

zavisi od polja djelovanja i velicine firme.
zar se nisu prije zvali - trgovacki putnici :?

ovo je mozda najblizi naziv za account managera na nasem jeziku
prema vašem objašnjenju ja bih to najprije nazvao REFERENT
Post Reply