Da li neko zna za ovo zanimanje
Moderator: anex
-
samonikli
#1 Da li neko zna za ovo zanimanje
Poštovani,
da li mi može neko objasniti šta je Accaunt Menager,koji mu je opis poslova!!!
-
JokTiSi
How yes no totalno je suprotno od bilo kakvih racuna, kao sto je covjek rekao radis sa klijentima znaci ugovaranje posla, pregovaranje sa distributerima, slanje izvjestaja i drugo. Zahtjevan posao u svakom slucaju a obicno se dosta putuje tako da to dodatno zamara. Ali ako se palis na to moze biti dobro pozzsuncokret wrote:vjerovatno misliš na account menager
to je zanimanje o vođenju računa kako samo ime kaže![]()
to rade ljudi u bankama i slično....
- Ja_Ja
Account Manager:
U sustini Account Manager je osoba odgovorna za klienta ili grupu klienata. Sada posao varira u zavisnosti gdje ste Account Manager. Ako ste Account Manager u recimo jednoj Marketing Agenciji dobili bi ste jednog ili vise klijenata za koje bi vi licno bili odgovorni. Znaci vas posao bi bio da ste non stop u kontaktu sa klientom, da se sastajete sa istim, da kreirate marketing plan za klienta po njihovim uputama, da istrazite najefikasnije nacine reklamiranja i promocije za klienta, da se brinete o naplati racuna i dugovanja od klienta, jednostavno receno da njegove zamisli pretvarate u realnost.
U nekim drugim sferama biznisa (prodaja uredjaja, servisne usluge itd.) poslovi variraju ali se u sustini odnose na to da ste u potpunosti odgovorni za klienta ili grupu klienata.
U sustini Account Manager je osoba odgovorna za klienta ili grupu klienata. Sada posao varira u zavisnosti gdje ste Account Manager. Ako ste Account Manager u recimo jednoj Marketing Agenciji dobili bi ste jednog ili vise klijenata za koje bi vi licno bili odgovorni. Znaci vas posao bi bio da ste non stop u kontaktu sa klientom, da se sastajete sa istim, da kreirate marketing plan za klienta po njihovim uputama, da istrazite najefikasnije nacine reklamiranja i promocije za klienta, da se brinete o naplati racuna i dugovanja od klienta, jednostavno receno da njegove zamisli pretvarate u realnost.
U nekim drugim sferama biznisa (prodaja uredjaja, servisne usluge itd.) poslovi variraju ali se u sustini odnose na to da ste u potpunosti odgovorni za klienta ili grupu klienata.
-
piskerernest
a na našem jeziku taj posao se zove kako,kakav acount manager,de prevedite.pa nismo u americi.
-
incognito071
#8 Re: Da li neko zna za ovo zanimanje
samonikli wrote:Poštovani,
Jooooooooooooooooooooooooooooj oplakah
@piskarsenest
I kod nas se kaze Account manager. Evo covjek ti je gore u kratko objasnio o cemu se radi.
Progooglaj malo i sve ces naci.
-
piskerernest
je li ima u nekom pravopisu naših jezika taj naziv.
kako se taj popsao zvao za vrijeme sfrj
kako se taj popsao zvao za vrijeme sfrj
-
incognito071
pogresno!!king31 wrote:kod nas se to zove "racunovodja" koji radi u racunovodstvu ili za svoj racun recimo " vodim mu knjige" lol...ipak mislim da nema boljeg prevoda.
racunovodja je accounting manager a ne ACCOUNT manager
accounting je oblast u ekonomiji (imas management accounting (unutar firme) i financial accounting (izvan firme)
account management moze se odnositi na klijenta, projekat itd isl
eto ukratko
-
Dajdo
drugim rijecima, nema ti tog zanimanja na nasem jeziku, jer je nas jezik odavno pobjegao svim normama (odnosno nas jezik nema ko da cuva
), tako da ti je to i na 'nasem' account manager, isto kao je na nasem "fizibiliti studija" (gluho bilo), PR officer i slicno...
tuzno al tako ti je.
a zanimanje se u sfrj nije ni zvalo jer ga valjda nije ni bilo na brdovitom balkanu, dok nam nije pristigla silna pamet iz bijeloga svijeta...
elem...
uglavnom, jest, to ti je covjek zaduzen za odredjenog klijenta, i nema veza sa racunovodstvom ama ha nikake (racunovodja je accountant, uzgred budi receno).
tuzno al tako ti je.
a zanimanje se u sfrj nije ni zvalo jer ga valjda nije ni bilo na brdovitom balkanu, dok nam nije pristigla silna pamet iz bijeloga svijeta...
elem...
uglavnom, jest, to ti je covjek zaduzen za odredjenog klijenta, i nema veza sa racunovodstvom ama ha nikake (racunovodja je accountant, uzgred budi receno).
-
piskerernest
ama jebemu mater,mora biti neki naziv na nešim jezicima.nemoguće je da mi morampo govoriti strane izraze kao da smo juče postali,nije samo ovaj izraz u pitanju,ima ih stotine koji se koriste a nema potrebe jer imamo riječ istog značenja,šta nam treba fashion week kad znamo reći sedmica mode,što nam treba program menadžer kad možemo reći urednik ili direktor programa ,što sarajevo film festival kad može sarajevski filmski festival i ne samo može nego je i pravilno jer nije u pitanju festival u zemlji engleskog govornog područja nego u BiH.
-
deset_u_pola
Account Manager, kako ga ja tumačim je menadžer ključnih kupaca ili klijenata, to znači da samo radiš sa velikim mušterijama.
Npr, u prodaji, radio bi samo sa Merkatorom, Interexom i Drvoprometom, a osoblje nižeg ranga bi završavali poslove sa manjim radnjama i granapima.
Npr, u prodaji, radio bi samo sa Merkatorom, Interexom i Drvoprometom, a osoblje nižeg ranga bi završavali poslove sa manjim radnjama i granapima.
-
incognito071
piskerernest wrote:ama jebemu mater,mora biti neki naziv na nešim jezicima.nemoguće je da mi morampo govoriti strane izraze kao da smo juče postali,nije samo ovaj izraz u pitanju,ima ih stotine koji se koriste a nema potrebe jer imamo riječ istog značenja,šta nam treba fashion week kad znamo reći sedmica mode,što nam treba program menadžer kad možemo reći urednik ili direktor programa ,što sarajevo film festival kad može sarajevski filmski festival i ne samo može nego je i pravilno jer nije u pitanju festival u zemlji engleskog govornog područja nego u BiH.
Iz prilozenog se vidi da si ograniceni papak!
Govori se sarajevo film festival jer je to medjunarodni dogadjaj i bilo bi fino da i stranci znaju o cemu se radi. Ili bi ti sve da ostavimo na nasem jeziku ??
Zbog takvih kao ti Avaz jos uvijek pise Dzordz Bus umjesto George Bush itd..
-
incognito071
deset_u_pola wrote:Account Manager, kako ga ja tumačim je menadžer ključnih kupaca ili klijenata, to znači da samo radiš sa velikim mušterijama.
Veliki, mali.......uopste nije vazno.
Mozes bit account manager jednog jedinog produkta, napr. kaladonta za organizaciju koja izmedju ostalog prodaje i kaladonte.
Ovo sto ti govoris je maloprodaja vs. prodaja na veliko. Account manageri postoje i tamo i vamo...
-
pjega
pa nije moguce da se ovoliko diskutuje o tome sta je account manager. incognito je u pravu.
ali... isto kao sto biti manager bilo koje druge vrste u jednoj firmi moze znaciti jedno, a u drugoj nesto sasvim drugo, pocevsi od raznolikosti u obimu rada i odgovornosti, pa do broja ljudi/klijenata koje vode, tako i opis posla account manager-a.
zavisi od polja djelovanja i velicine firme.
ali... isto kao sto biti manager bilo koje druge vrste u jednoj firmi moze znaciti jedno, a u drugoj nesto sasvim drugo, pocevsi od raznolikosti u obimu rada i odgovornosti, pa do broja ljudi/klijenata koje vode, tako i opis posla account manager-a.
-
incognito071
tacno!pjega wrote:pa nije moguce da se ovoliko diskutuje o tome sta je account manager. incognito je u pravu.
-
pjega
ma samo mene pitajte i slusajte. sve cu vam ja kazat'incognito071 wrote:tacno!pjega wrote:pa nije moguce da se ovoliko diskutuje o tome sta je account manager. incognito je u pravu.
-
incognito071
seka wrote:zar se nisu prije zvali - trgovacki putnicipjega wrote:pa nije moguce da se ovoliko diskutuje o tome sta je account manager. incognito je u pravu.
ovo je mozda najblizi naziv za account managera na nasem jeziku
-
piskerernest
čemu vrijeđanje,dječače.incognito071 wrote:piskerernest wrote:ama jebemu mater,mora biti neki naziv na nešim jezicima.nemoguće je da mi morampo govoriti strane izraze kao da smo juče postali,nije samo ovaj izraz u pitanju,ima ih stotine koji se koriste a nema potrebe jer imamo riječ istog značenja,šta nam treba fashion week kad znamo reći sedmica mode,što nam treba program menadžer kad možemo reći urednik ili direktor programa ,što sarajevo film festival kad može sarajevski filmski festival i ne samo može nego je i pravilno jer nije u pitanju festival u zemlji engleskog govornog područja nego u BiH.
Iz prilozenog se vidi da si ograniceni papak!
Govori se sarajevo film festival jer je to medjunarodni dogadjaj i bilo bi fino da i stranci znaju o cemu se radi. Ili bi ti sve da ostavimo na nasem jeziku ??
Zbog takvih kao ti Avaz jos uvijek pise Dzordz Bus umjesto George Bush itd..
SFF nije međunarodni jer ga finansira država,kanton,federacija neko od nabrojanih.
-
piskerernest
i što onda ne koristiti taj nazivincognito071 wrote:seka wrote:zar se nisu prije zvali - trgovacki putnicipjega wrote:pa nije moguce da se ovoliko diskutuje o tome sta je account manager. incognito je u pravu.
ovo je mozda najblizi naziv za account managera na nasem jeziku
-
orange
Ama ljudi dragi, account manager iliti account handler je komercijalista, sta komplikujete. Da, upravo komercijalista, covjek koji ide svojim kupcima, koji su mu vec odredjeni, pronalazi nove, ugovara poslove, prodaje robu na sedmicnom, mjesecnom ili kojem vec nivou i to je to... kakvi crni racunovodja?!
Visi nivo account managera je key account manager, a to je menadzer kljucnih kupaca koje spomenu neko gore i on vec ima vise i posla i odgovornosti i svasta nesto, s tim da radi sa manje kupaca ali su to uvijek veliki trgovacki centri, ako je trgovina u pitanju... evo me vec 2 godine upravo medju ovim ljudima (nisam ja AM ali mi je posao usko vezan za njih).
Visi nivo account managera je key account manager, a to je menadzer kljucnih kupaca koje spomenu neko gore i on vec ima vise i posla i odgovornosti i svasta nesto, s tim da radi sa manje kupaca ali su to uvijek veliki trgovacki centri, ako je trgovina u pitanju... evo me vec 2 godine upravo medju ovim ljudima (nisam ja AM ali mi je posao usko vezan za njih).