Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

palermo

#51 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by palermo »

popajic wrote:
@palermo
i nije uopšte više pitanje hoće li biti radikalizacije, ona postoji, pitanje je samo načina ispoljavanja, i gdje će ona svom silinom gurnuti.I ima još jedno važno pitanje, hoće li njeno konačno izbijanje na površinu biti stihijsko ili kontrolisana. Hoće li postojati snaga koja će sve te turbuilencije uspjeti da artikuliraju na način koji će donijeti dobro Bosni i Hercegovini.
Dobro pitanje na koje mislim da ( na zalost) vec znas odgovor.
Sumanuto je ocekivati od onih koji su doveli i dovode do medjunac. radikalizacije da je preartikuliraju u nesto pozitivno. Za sebe mozda, za BIH svakako ne.
Nove snage nisu ni za opepelit ovim prevejanim lopuzama na vlasti.Pogan vakat...
Ove sadašnje snage uopšte ne trebaš ni razmatrati, ja ti njih više ni u šta ne računam, osnovno pitanje je da li će unutar snaga koje još nisu na površini i nisu vidljive,izroniti snaga koja će u sebi imati sposobnost i vizije i okupljanja oko Bosne i Hercegovine na temeljima, možda je najslikovite reći, ZAVNOBIH-a, ili će ta snaga biti neka bosanska verzija Hamasa.
Ove današnje možeš zaboraviti, one u ovom trenutku samo ispunjavaju prazan prostor (kad kažem ove današnje, nažalost mislim i na opoziciju, počevši od SDP-a pa sve do Naše stranke) do vremena kada će neki novi isplivati.A rekoh ti,neizvjesno je šta će voda (odnosno turbulentna vremena) izbaciti na površinu.
Maraschino

#52 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by Maraschino »

Mi vec imamo radikalne da ne mogu biti radikalniji zahtjevi iz RS-a u vidu referenduma, povlacenjem prenesenih nadleznosti, ne prihvatanjem odluka VP...Dakle, sa jedne strane imamo radikalno stanje, stanje njagore od zavrsetka rata. Pljuvanjem po drzavi, ne priznavanjem drzave, neispunjavanjem svih Aneksa iz Dejtonskog sporazuma, okretanje jednog konstutivnog naroda protiv drzave i drugih naroda, odrzavanjem tog naroda u stanju ''ni rata ni mira''...
Ako imamo sa jedne strane otvoreni radikalizam u vidu nepopustanja svega onoga sto su uspjeli na silu oteti od drzave i drugih naroda (da ne ulazimo u to ko ih je sve pomogao u tome i koje metode su koristene), nehtijenje MZ da privede kraju Dejtonski sporazum u svim njegovim segmentima (da ne ulazimo u to kako je rat zaustavljen i kako je ovaj ugovor nametnut) najlogicnija bi bila pojava radikalizma i na drugoj strani.
Kada smo dosli u situaciju da na kraju rata promijenimo situaciju na terenu, nije nam to dopustila MZ, nametnula nam je neki sporazum uz obecanje da ce nam pomoci da drzava ojaca, da ce da se primijene sve konvencije vezano za ljudska prava...sada ta ista MZ zeli da se izvuce iz svega toga uz pricu ''dogovorite se''. Mi da smo se mogli dogovoriti ne bi ratovali i to oni znaju. Prebacivanjem lopte na domaci teren automatski znaci da nema dogovora, ostaje postojece stanje koje siledzijama odgovara i nije cudo ako se pojavi radikalizacija i na drugoj strani.

Da se ja pitam, ja bih to davno radikalizovao do usijanja pa da vidite onda ovu istu MZ kako donosi, namece rjesenja, kako ispravlja ''krive Drine'', kako jaca drzavu i sve njene institucije. Ovako, niko me nista i ne pita :-) i imamo stanje '' rahat patnja'' a na drugoj strani trljaju ruke i cekaju jos jednog Bilta da se osamostale.
JohnGotti

#53 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by JohnGotti »

Podsjeti me na pocetak devedesetih... i onda je narod pobjesnio, pa sve u stilu, kad nije mogao kupit kafe u prodavnici: "Nece l' pocet rat..." K'o biva, bit ce valjda kafe onda... Ili, ove nacionalisticke stranke su znala na mitinzima drzat govore tipa: "Kad mi dodjemo, pocjepacemo sve komunisticke diplome...", sto obicno za ove na vlasti i ne bi ni bio problem, jer ih i nemaju, i tako to...

Previse je narodu dobro, pa je aman opet pobjesnio. Prepoloviti sve plate, a gorivo jos poskupiti. Duplo. Treba neko da ga opet zajase, podjarmi, tako to sa stokom treba. Stoka trazi gospodara, a bjesnilo odavno hara ovim krajevima, dzaba sto je vakcina izmisljena... nije do stranaca, ni do politicara. Narod ne valja. Tacka.
felipe kajetano

#54 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by felipe kajetano »

Maraschino wrote:
Mi vec imamo radikalne da ne mogu biti radikalniji zahtjevi iz RS-a u vidu referenduma, povlacenjem prenesenih nadleznosti, ne prihvatanjem odluka VP...Dakle, sa jedne strane imamo radikalno stanje, stanje njagore od zavrsetka rata. Pljuvanjem po drzavi, ne priznavanjem drzave, neispunjavanjem svih Aneksa iz Dejtonskog sporazuma, okretanje jednog konstutivnog naroda protiv drzave i drugih naroda, odrzavanjem tog naroda u stanju ''ni rata ni mira''...
Ako imamo sa jedne strane otvoreni radikalizam u vidu nepopustanja svega onoga sto su uspjeli na silu oteti od drzave i drugih naroda (da ne ulazimo u to ko ih je sve pomogao u tome i koje metode su koristene), nehtijenje MZ da privede kraju Dejtonski sporazum u svim njegovim segmentima (da ne ulazimo u to kako je rat zaustavljen i kako je ovaj ugovor nametnut) najlogicnija bi bila pojava radikalizma i na drugoj strani.
Kada smo dosli u situaciju da na kraju rata promijenimo situaciju na terenu, nije nam to dopustila MZ, nametnula nam je neki sporazum uz obecanje da ce nam pomoci da drzava ojaca, da ce da se primijene sve konvencije vezano za ljudska prava...sada ta ista MZ zeli da se izvuce iz svega toga uz pricu ''dogovorite se''. Mi da smo se mogli dogovoriti ne bi ratovali i to oni znaju. Prebacivanjem lopte na domaci teren automatski znaci da nema dogovora, ostaje postojece stanje koje siledzijama odgovara i nije cudo ako se pojavi radikalizacija i na drugoj strani.

Da se ja pitam, ja bih to davno radikalizovao do usijanja pa da vidite onda ovu istu MZ kako donosi, namece rjesenja, kako ispravlja ''krive Drine'', kako jaca drzavu i sve njene institucije. Ovako, niko me nista i ne pita :-) i imamo stanje '' rahat patnja'' a na drugoj strani trljaju ruke i cekaju jos jednog Bilta da se osamostale.

Da se ja pitam ja bi to poterao ovuda :D Sreca pa se ne pitas...

Prica o referendumu je prirodni odbrambeni mehanizam RS-a..neka vrsta koagulacije srpskih zila u tijelu BiH!RBiH je davno proslo vrijeme i treba traziti modus neke nove BiH u kojoj nece biti potrebni koagulanti bilo kome.A svaki modus koji ide uspostavljanju stanja iz 91 je unaprijed osudjen na propast i to je valjda jasno svima..dobro ne bas svima al' se nadam da ce neki politicari prvenstveno bosnjacki smoci snage i svojim glasacima saopstiti da je RBiH nemoguca misija(moguca je samo uz novi rat al' je onda neizvjesno i ovo sto se ima)Nema tu puno nejasnoca i potrebe za supljiranjem stvar je vrlo jednostavna...

Nece niko iz stare kurve Evrope nametati bilo sto,poruka je jasna..Tihi&Co treba da izadju ispod mamine suknje,obrisu suze i da se igraju sa ostalom djecom..i povrh svega da prestanu sa tuzakanjem jer placipi..niko ne livo...

Niste promjenili sami na kraju rata stanje na terenu nego uz pomoc MZ tacno do buducih entiteskih granica..a politicari su malo sibnuli laznog patriotizma"sam nam je malo falilo i bili bi na Drini"MZ je onomad sibnula malo efedrina koji su brzo izbacili kad je trkac poceo trcat brze nego sto su mu rekli..nije do trkaca sto trci k'o sila nebeska vec do efedrina jbg :wink: na toj lazi i nadi da ce rampa na Rači biti opet dignuta zive se 14 godina..sad je bitna ova EU rampa u koju cemo nadam se svi otici spolja u jednom komadu a iznutra bum videli kako..
kv99

#55 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by kv99 »

felipe kajetano wrote:

Prica o referendumu je prirodni odbrambeni mehanizam RS-a..neka vrsta koagulacije srpskih zila u tijelu BiH!RBiH je davno proslo vrijeme i treba traziti modus neke nove BiH u kojoj nece biti potrebni koagulanti bilo kome.A svaki modus koji ide uspostavljanju stanja iz 91 je unaprijed osudjen na propast i to je valjda jasno svima..dobro ne bas svima al' se nadam da ce neki politicari prvenstveno bosnjacki smoci snage i svojim glasacima saopstiti da je RBiH nemoguca misija(moguca je samo uz novi rat al' je onda neizvjesno i ovo sto se ima)Nema tu puno nejasnoca i potrebe za supljiranjem stvar je vrlo jednostavna...

Nece niko iz stare kurve Evrope nametati bilo sto,poruka je jasna..Tihi&Co treba da izadju ispod mamine suknje,obrisu suze i da se igraju sa ostalom djecom..i povrh svega da prestanu sa tuzakanjem jer placipi..niko ne livo...

Niste promjenili sami na kraju rata stanje na terenu nego uz pomoc MZ tacno do buducih entiteskih granica..a politicari su malo sibnuli laznog patriotizma"sam nam je malo falilo i bili bi na Drini"MZ je onomad sibnula malo efedrina koji su brzo izbacili kad je trkac poceo trcat brze nego sto su mu rekli..nije do trkaca sto trci k'o sila nebeska vec do efedrina jbg :wink: na toj lazi i nadi da ce rampa na Rači biti opet dignuta zive se 14 godina..sad je bitna ova EU rampa u koju cemo nadam se svi otici spolja u jednom komadu a iznutra bum videli kako..
1) Pa bas je Tihic otisao krkanu na noge u bL i odrzao govor kako nema ukidanja genocidne stvorevine pa poslije toga otisao u Prud i pristao na sve ono sto je krkan od njega trazio...i na kraju je opet krkan ponistio taj dogovor jer nije htjeo da sprovede u djelo cak ni minimalne djelove tog dogovora.
2) "Tuzakanje " je u cilju da se skrene paznja na cinjenicu ako krkan nastavi sa ovakvom politikom da ce to dovesti do sukoba. Ako je to tebi tuzakanje onda izvini sto cuteci ne gledamo gdje krkan vodi ne samo genocidnu stvorevinu vec citavu BiH
3) Ako je krkanu i velikosrbima EU toliko vazna sto onemogucuju sprovedbu /uvodzenje zakona koji su potrebni bas za ulazak u EU ?

Suma svega ovoga je da velikosrbi nece dogovor i kompromis vec samo zele pristanak ostalih na njihov ultimatski zahtjev o podjeli BiH a ako se ne pristane na to onda su spremni da izazovu i sukobe. Nikakav ulazak u EU ( barem u granicama BIH ) ih ne zanima i to svojim djelima i pokazuju.

P.S Znam da ces reci da je ovo samo laz i propaganda pa mi onda navedi jedan konkretan primjer gdje je krkan ( velikosrbi ) povukao konkretan potez u cilju dijaloga , kompromisa i pomoci da BiH krene prema EU ? Konkretan primjer , ne samo rijeci o "dogovoru i kompromisu " sa kojima se razbacuje u zadnje vrijeme a vidim i njegovi agitatori od stranke pa sve do foruma.!
Mesud11

#56 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by Mesud11 »

Pitanje i tema su odlicni!
Govoreci iz moje perspektive, mislim da nije pozeljna. Ja sam bio aktivni borac od 92-95, Rat se zavrsio, imam posao, porodicu itd...Iz moje blize ili daljnje rodbine, familije ubijeno je oko 10 njih. Nisam mrzio druge ili ljude drugacije vjere od moje. Znam kako je bilo prije rata, u ratu, a bogami znam kako je i nakon rata (fala Bogu ziv sam i zdrav!), ali se tesko zivi. Uvjeren sam da ova zemlja BiH moze puno bolje, da ima pravo dobrih i kvalitetnih ljudi da povedu i izvedu BiH iz mraka i da nam svima nama bude puno bolje. Imamo strcnjake raznih profila i zanimanja. To sto se meni desilo tokom rata nepada mi na pamet da optuzujem jedan citav narod, svaki zlocin ima ime i prezime jer se zna ko ga je ucinio i zasto. Zato postoje sudovi vani ili u BiH. Ono sto sam primjetio po sebi u zadnjih godinu ili dvije da mi strasno idu na zivce politicari iz RS-a i kompletan RS. Kad vidim onu dusanku majkic na TV-u ja se bukvalno ospem, radojicica, kuzmanovica, spirica, toliko mi smeta ta njihova ruzna, isprazna, suplja, bolesna politika i prica da je to za nepovjerovati, a o dodiku da ne govorim! Dovode me u takve sutuacije da njih, njihove politike, (ponekad i narod) i njihov RS-mrzim do bola! i govorim idite vise u tu Srbiju jebo vam ovaj ili onaj ovo ili ono ko kocijas! Na taj nacin oni sracunato i tiho, dugotrajno rade na radikalizaciji stanja u BiH! i to je pravi recept za uvodna desavanja za dvije ili tri godine, jer nemojte sumnjati da dodik i kompanija nece dobiti sljedece izbore! razbite te iluzije! Mozda je ruzno reci, mozda djelujem kao kakav narkoman, ali skidam se sa te njihove politike, jer zelim da budem normalan covjek, koji ce od svog rada ziviti, raditi, graditi, bez straha da me neko gleda preko nisana. Bosnjaci i Hrvati kao dva bijesna psa se bore oko kosti,a treci profitira. Mi u Federaciji BiH nemamo, trenutno, policicara koji bi kvalitetno, smisleno, i intelektualno parirao bilo kome, pomogao ovom napacenom i jadnom narodu!
moa

#57 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by moa »

Vrlo je jednostavno... Problem Kosova se privodi kraju i Srbija ce za ulazak u EU morati se halaliti sa Kosovom. Znaci vrlo brzo ce se to desiti Srbija ode u EU, Hrvatska isto i ostaje problem BiH..... Pa onda ce doci ovi iz EU i Amerike i fino skontati da BiH ide silom ili milom u EU i NATO. Zna se kako ce se sve izdesavati-------> Sve fasisticke stranke ce nestati sa scene i zavrseno.Drzava BiH postaje distrikt kao i dojcland poslije II WW. Ovo je moj optimisicni pogled na trenutnu situaciju u Republici Bosni i Hercegovini.

Drugi scenariji je daleko od ovoga prethodnog a to su desavanja iz '92, jer ova nepravda koja se cini ima svoju granicu i pitanje je samo kada ce puknut.
Samim tim sto je presuda (BiH-Srbija) zeleno svijetlo da kada budu sljedeci put radili genocid da to rade jos surovije ali ovaj put do kraja poklati sve muslimane. Ova opcija mi je opet nekako ne prihvatljiva varijanta (da ne pisem sad duzi post zasto i kako ) ali sa druge strane MZ koja ima mogucnosti da "namece" zakone nije donijela niti jedan konkretan zakon pa pocevsi od Dana Drazavnosti BiH, znaci da oni drze neko stanje ni tamo ni ovamo i dopustati da se pojedini politicari tako bahato ponasaju moze imati samo dvije opcije rat ili normalna drzava (ukidanje RS-a ili u najmanju ruku promjenu imena, i smanjenja ovlasti u entitetu i na kraju podijeliti entitet na 3-4 regije i to je to...)

Da remiziram: treba napraviti situaciju do tolikog usijanja pa kud puklo da puklo jer ovako vise ne moze.
palermo

#58 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by palermo »

Orbini wrote:
Ne samo da razumiju nego i postuju silu. Primjerice odnos prema Hrvatima danas gdje velikosbi itekako postuju Hrvate i rado bi se sa njima koalirali, bez ljubavi naravno, ali je respekt tu. A ruku na srce - Hrvati su historijski gledano daleko vise, gore, revnosnije, krvavije,.. zatirali i Srbe i vjeru, kulturu,.. nego bilo ko drugi - i po obimu i nacinu. Pa to opet ne smeta velikosrbima da se danas okrecu njima i traze saveznike.

NATO pakt, zapadna Evropa opcenito sto je dva puta prosula bombe na Srbe, prouzrokovala "kolateralnu stetu", i putem medija satanizovala Srbe,... efektivno vise ih politicki porazio nego bilo ko drugi. Pa to opet ne smeta velikosrbima da se predstavljaju kao dio iste bijele krscanske civilizacije, prikljuce se hajci na muslimane kao saveznici i pozivaju na evropejstvo sa akcentom bedema protiv nas.

Vezano za temu - radikalizacija nije nikad pozeljna - ali bojim se da je to Bosnjacima jedina opcija - posto su se ostale varijante istrosile. Pa pitanje je samo dali se ima volje za to.
Apropo ove priče, asocirao si me na jednog mog prijatelja Srbina sa kojim sam prije rata bistrio politiku. I negdje jednom u samo predvečerje rata, on mi reče, volio bih da Srbi mrze Bošnjake (tada Muslimane) kao Hrvate, a da ih poštuju u istoj mjeri. Ovako, kako on reče, ova vrsta podcjenjivanja Bošnjaka će dovesti do nečeg mnogo goreg nego što bi bilo da je situacija kao što je sa Hrvatima. I zaista tako bi.
Ako smo išta uspjeli kroz rat i vrijeme poslije rata postići je da nas nitko više ne gleda sa potcjenjivanjem ( makar tolikim)i već ta činjenica sa sobom povlači drugačije ponašanje.

A što se tiče radikalizacije, ona nije nikada pitanje volje ili izbora, ona se jednostavno dešava i produkt je nemolgućnosti da na drugačiji način odgovoriš izazovima koji ti se postavljaju.
kv99

#59 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by kv99 »

palermo wrote:
Orbini wrote:
Ne samo da razumiju nego i postuju silu. Primjerice odnos prema Hrvatima danas gdje velikosbi itekako postuju Hrvate i rado bi se sa njima koalirali, bez ljubavi naravno, ali je respekt tu. A ruku na srce - Hrvati su historijski gledano daleko vise, gore, revnosnije, krvavije,.. zatirali i Srbe i vjeru, kulturu,.. nego bilo ko drugi - i po obimu i nacinu. Pa to opet ne smeta velikosrbima da se danas okrecu njima i traze saveznike.

NATO pakt, zapadna Evropa opcenito sto je dva puta prosula bombe na Srbe, prouzrokovala "kolateralnu stetu", i putem medija satanizovala Srbe,... efektivno vise ih politicki porazio nego bilo ko drugi. Pa to opet ne smeta velikosrbima da se predstavljaju kao dio iste bijele krscanske civilizacije, prikljuce se hajci na muslimane kao saveznici i pozivaju na evropejstvo sa akcentom bedema protiv nas.

Vezano za temu - radikalizacija nije nikad pozeljna - ali bojim se da je to Bosnjacima jedina opcija - posto su se ostale varijante istrosile. Pa pitanje je samo dali se ima volje za to.
Apropo ove priče, asocirao si me na jednog mog prijatelja Srbina sa kojim sam prije rata bistrio politiku. I negdje jednom u samo predvečerje rata, on mi reče, volio bih da Srbi mrze Bošnjake (tada Muslimane) kao Hrvate, a da ih poštuju u istoj mjeri. Ovako, kako on reče, ova vrsta podcjenjivanja Bošnjaka će dovesti do nečeg mnogo goreg nego što bi bilo da je situacija kao što je sa Hrvatima. I zaista tako bi.
Ako smo išta uspjeli kroz rat i vrijeme poslije rata postići je da nas nitko više ne gleda sa potcjenjivanjem ( makar tolikim)i već ta činjenica sa sobom povlači drugačije ponašanje.
A što se tiče radikalizacije, ona nije nikada pitanje volje ili izbora, ona se jednostavno dešava i produkt je nemolgućnosti da na drugačiji način odgovoriš izazovima koji ti se postavljaju.

O cemu ti to ? volio bi da si u pravu ali je situacija jos gora nego 91/92. Danas imaju jos gore misljenje , to se ne moze opisati mrznjom prema narodu vec kao mrznja prema necim sto ni na ljudski nivo ne stavljaju. Bosnjake opisuju kao neljude , gore nego insekte , kao gmizavce, primitive iz Azije , krzave kukavice koje je samo NATO i USA spasili, koji su izvrsili genocid nad srbima ( pogotovo oko Srebrenice i Sarajeva) , koji razumiju samo silu . Nacisti su imali vise ljudskog odnosa prema jevrejima nego sto to danas pokazuju velikosrbi ( a nazalost takva je vecina). Bas je bila tema o ovome , kako su poslije rata cetnici opravdavali svoje odbijanje zajednickog suzivota politikom Bosnjaka , ali danas to opravdavaju jer smatraju da Bosnjaci nisu uopste ljudska rasa pored koje je moguce da se zivi...a znamo sta to sa sobom povlaci. Danasnja propaganda koja se siri je gora nego prije prosle agresije a kopiraju ih ako ne i bolje njihovi segrti kamenjari iz zapadne hercegovine.
palermo

#60 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by palermo »

kv99 wrote:

O cemu ti to ? volio bi da si u pravu ali je situacija jos gora nego 91/92. Danas imaju jos gore misljenje , to se ne moze opisati mrznjom prema narodu vec kao mrznja prema necim sto ni na ljudski nivo ne stavljaju. Bosnjake opisuju kao neljude , gore nego insekte , kao gmizavce, primitive iz Azije , krzave kukavice koje je samo NATO i USA spasili, koji su izvrsili genocid nad srbima ( pogotovo oko Srebrenice i Sarajeva) , koji razumiju samo silu . Nacisti su imali vise ljudskog odnosa prema jevrejima nego sto to danas pokazuju velikosrbi ( a nazalost takva je vecina). Bas je bila tema o ovome , kako su poslije rata cetnici opravdavali svoje odbijanje zajednickog suzivota politikom Bosnjaka , ali danas to opravdavaju jer smatraju da Bosnjaci nisu uopste ljudska rasa pored koje je moguce da se zivi...a znamo sta to sa sobom povlaci. Danasnja propaganda koja se siri je gora nego prije prosle agresije a kopiraju ih ako ne i bolje njihovi segrti kamenjari iz zapadne hercegovine.
A jok, jok...............potpuno si u krivu. Možda je stepen mržnje veći, ali je stepen i straha i respekta prema Bošnjacima veći, a to je već mnogo bolja situacija od toga da te neko mrzi i usput te podcjenjuje.
Uostalom, ovi slikoviti opisi nas su zapravo samo dokaz njihovog straha.
kv99

#61 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by kv99 »

palermo wrote:
kv99 wrote:

A jok, jok...............potpuno si u krivu. Možda je stepen mržnje veći, ali je stepen i straha i respekta prema Bošnjacima veći, a to je već mnogo bolja situacija od toga da te neko mrzi i usput te podcjenjuje.
Uostalom, ovi slikoviti opisi nas su zapravo samo dokaz njihovog straha.
Moram priznati da mi je onda drago da sam pogrijesio :) Jer znam da mrze ali ako osjecaju strah to je onda dobro :thumbup: Ne kaze nas narod dzabe : Lijepi strah :mrgreen:
Samo strah njih moze da zaustavi da opet izvade kame. Kao sto danas kad odu zaspati navecer ako ne osjecaju griznju savjest za pocinjene zlocine onda barem osjecaju strah i pitaju se da li ce se ujutru probuditi sa specijalcem iz SIPE za vratom.
zavrzlama

#62 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by zavrzlama »

stanje je na ivici rata svih poslijeratnih godina....hronoloski gledajuci veliksrpska politika je tekla zadnjih 14 godina ovako...

1995-1999 je cilj bio da se sprijeci povratak prognanih i u tom cilju su pobijeni mnogi(150 povratnika) koji su se odvazili da se vrate,sto je zaplasilo i sprijecilo druge da se vracaju....sprijecen je masovni povratak...

1999-2002 je period kad su troseni srpksi lideri(klickovic,poplasen,sarinic i sl.) da svojim odbijanjem svega sto vodi BIH u reforme i napredak,zaustave reforme i odrze status quo....pa smo imali smjenjivanje istih politicara od strane visokih predstavnika...

2002-2009 je period kad ulijece umjereni Cavic i pokusaj velikosrba da preko istog zamotaju SDS politiku u ljepsi celofan i tako spase sve vece zahtjeve MZ za ukidanjem rs-tad nastupaju jaci koraci ka ocuvanju rs-a u vidu(Cavicevo priznavanje genocida u Srebrenici i hapsenja nekih srba koji su osudjeni za ratne zlocine od strane srpske policije)...kad je Cavic poceo dobivati simpatije MZ i BIH krenula u put izgradnje demokratskog drustva i kad su se poceli sticati uslovi za izgradnju suzivota srba sa ostalima,TAD stab iz srbije ubacuje zapadu kukavicije jaje"Dodika" da zamijeni kao SDS i Cavica,da se kao ubrza put BIH u EU i NATO...medjutim i sami znate,sta danas imamo....srpska politika je danas istrosila sve resurse obmana i lazi i sad je situacija gdje se pokusava drugi okriviti za pocetak sukoba,jer sukob je neizbjezan jer nema politickih sredstava da se promijeni ideologija i cilj kojim teze velikosrbi...

nakon odluke medjunarodnog suda o legalnosti Kosovske nezavisnosti pocinje bal vampira...dodikove price kako srbi nisu za rat,samo okrenite naopacke,,nisu srbi za rat jesu velikosrbi,a u ratu srbi postaju svi velikosrbi jer nemaju alternative...
Maraschino

#63 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by Maraschino »

kv99 wrote:
felipe kajetano wrote:

1) Pa bas je Tihic otisao krkanu na noge u bL i odrzao govor kako nema ukidanja genocidne stvorevine pa poslije toga otisao u Prud i pristao na sve ono sto je krkan od njega trazio...i na kraju je opet krkan ponistio taj dogovor jer nije htjeo da sprovede u djelo cak ni minimalne djelove tog dogovora.
2) "Tuzakanje " je u cilju da se skrene paznja na cinjenicu ako krkan nastavi sa ovakvom politikom da ce to dovesti do sukoba. Ako je to tebi tuzakanje onda izvini sto cuteci ne gledamo gdje krkan vodi ne samo genocidnu stvorevinu vec citavu BiH
3) Ako je krkanu i velikosrbima EU toliko vazna sto onemogucuju sprovedbu /uvodzenje zakona koji su potrebni bas za ulazak u EU ?

Suma svega ovoga je da velikosrbi nece dogovor i kompromis vec samo zele pristanak ostalih na njihov ultimatski zahtjev o podjeli BiH a ako se ne pristane na to onda su spremni da izazovu i sukobe. Nikakav ulazak u EU ( barem u granicama BIH ) ih ne zanima i to svojim djelima i pokazuju.

P.S Znam da ces reci da je ovo samo laz i propaganda pa mi onda navedi jedan konkretan primjer gdje je krkan ( velikosrbi ) povukao konkretan potez u cilju dijaloga , kompromisa i pomoci da BiH krene prema EU ? Konkretan primjer , ne samo rijeci o "dogovoru i kompromisu " sa kojima se razbacuje u zadnje vrijeme a vidim i njegovi agitatori od stranke pa sve do foruma.!
@k99, otprilike tako...

@felipe kajetano, saljes nam dobru poruku...(oprobani recept velikosrba)
tajno se naoruzavajte, sacekatjte pogodan trenutak, ne birajte sredstva u ostvarenju cilja, negirajte sve ucinjeno, uzivajte u ''osvojenom'' , ismijavajte zrtve, pregovarajte samo ako vama odgovara...jesam li nesto propustio
imali smo jednog starca, merhametli co'ek, koji je uvijek govorio '' ne cinite ono sto cetnici cine'' i evo gdje smo sada sa tom fer i postenom taktikom
ne kajem se zato...mogu uzdignute glave proci bilo kuda ali mi zao svih onih stradalih koji su u to ''bukvalno'' vjerovali, vjerovali svojim komsijama, radnim kolegama, laznim prijateljima, nekim kumovima

veli kreten ''...ja ne volim bosnu i hercegovinu, ja volim samo rs...''
i sta on ocekuje od mene ?
konrad

#64 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by konrad »

BKrajina wrote:Zasto se sve pro-bosnjacke stranke ne sastanu i udruze u koaliciju, sa jednim ciljom i zajednickom platformom. Cjeloviti u cjelovitu multietnicku Evropu i cjeloviti Nato -i promovisati takvu alternativu u svijetu.
Evropa nije cjelovita kolega. Postoje mnoge nezavisne drzave koje su samo prenijele dio suvereniteta na EU. Ja sad ne znam tacno sta, osim zajednicke monete i tako nekih trgovackih sporazuma.
popajic

#65 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by popajic »

BKrajina je napisao/la:Zasto se sve pro-bosnjacke stranke ne sastanu i udruze u koaliciju, sa jednim ciljom i zajednickom platformom. Cjeloviti u cjelovitu multietnicku Evropu i cjeloviti Nato -i promovisati takvu alternativu u svijetu.
Sa "malom" ispravkom: ne pro-bosnjacke, nego pro-bosanske snage.
Orbini

#66 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by Orbini »

Kako bi se radikalizacija ocitovala?

Kako stvari stoje radikalizacija Bosnjaka nebi izasla iz okvira ovih 27% BiH. Znaci, bilo bi protesta, anarhije, revolta,.. svega,.. ali samo civili pa bi svi ostali igraci na politickoj sceni grickali kokice i sjeli na tribine da nas gledaju kako smo destruktivni na potezu Tuzla Sarajevo. Slabe su sanse da se bosnjacka radikalizacija osjeti izvan granica ovog geta.

Rat je moguc samo ako ga zapocnu Bosnjaci, ostali nece sigurno zapoceti, a i sto bi, imaju sve sto im treba, fali im samo granicna rampa.

A rat ne pocinje radikalizacijom, civilnim revoltom i spontanim desavanjima naroda vec mobilizacijom i napadom.

Radikalizacija bi mogla pokrenuti stvari i potaknuti dovodjenje problema pred svrsen cin samo u slucaju da se destabilizacija kod jednih osjeti sire - i kod drugih. Kako bi se bosnjacki radikalizam, i destabilizacija Fedracije mogla osjetit i u RS pa da tek onda proradi alarm u MZ?
palermo

#67 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by palermo »

Orbini wrote:Kako bi se radikalizacija ocitovala?

Kako stvari stoje radikalizacija Bosnjaka nebi izasla iz okvira ovih 27% BiH. Znaci, bilo bi protesta, anarhije, revolta,.. svega,.. ali samo civili pa bi svi ostali igraci na politickoj sceni grickali kokice i sjeli na tribine da nas gledaju kako smo destruktivni na potezu Tuzla Sarajevo. Slabe su sanse da se bosnjacka radikalizacija osjeti izvan granica ovog geta. Rat je moguc samo ako ga zapocnu Bosnjaci, ostali nece sigurno zapoceti, a i sto bi, imaju sve sto im treba, fali im samo granicna rampa.

A rat ne pocinje radikalizacijom, civilnim revoltom i spontanim desavanjima naroda vec mobilizacijom i napadom.

Radikalizacija bi mogla pokrenuti stvari i potaknuti dovodjenje problema pred svrsen cin samo u slucaju da se destabilizacija kod jednih osjeti sire - i kod drugih. Kako bi se bosnjacki radikalizam, i destabilizacija Fedracije mogla osjetit i u RS pa da tek onda proradi alarm u MZ?
Onda to nije radikalizacija, onda to ima drugo ime,to se zove protesti,socijalni nemiri ili kako već.Pojam radikalizacije u smislu kako ga ja shvatam, je jačanje one svijesti koja probleme rješava drugačijim metodama nego što su sada na sceni.
Radikalizacija nema svoje utabane staze,ona je u suštini nekontrolirani proces, i sve što si ti naveo sada, nema veze sa istinskom radikalizacijom.
I radikalizacija ne znači rat,zapravo radikalizacija je predvorje rata.
I molim te,ti pričaš o RS-u kao da je ona u Africi, pa ona je tu, ti ljudi jako osjete svako dešavanje u federaciji, a ne da ne bi osjetili kada bi zaista radikalni elemnti počeli djelovati.Pa znaš li ti uopšte gdje je Lukavica gdje je je Doboj Jug, gdje je Brčko, naše ovisnosti su mnogo veće nego što ih netko sada predstavlja.
I još nešto radikalizaciju ne treba priželjkivati, mada je ona već sada na sceni, upravo zbog nemogućnosti da kontroliraš procese, vrlo je upitno šta bi se iz toga na kraju porodilo.
I upravo da radikalizacija ne bi dobila velike korijenje, nužno bi bilo da pro bosanski političari radikalizju svoje ponašanje i stavove, u suprtonom ostavljaju prazan prostor da netko uskoči.A ko će uskočiti je lutrija.
Orbini

#68 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by Orbini »

palermo wrote:
Orbini wrote:Kako bi se radikalizacija ocitovala?

Kako stvari stoje radikalizacija Bosnjaka nebi izasla iz okvira ovih 27% BiH. Znaci, bilo bi protesta, anarhije, revolta,.. svega,.. ali samo civili pa bi svi ostali igraci na politickoj sceni grickali kokice i sjeli na tribine da nas gledaju kako smo destruktivni na potezu Tuzla Sarajevo. Slabe su sanse da se bosnjacka radikalizacija osjeti izvan granica ovog geta. Rat je moguc samo ako ga zapocnu Bosnjaci, ostali nece sigurno zapoceti, a i sto bi, imaju sve sto im treba, fali im samo granicna rampa.

Onda to nije radikalizacija, onda to ima drugo ime,to se zove protesti,socijalni nemiri ili kako već.Pojam radikalizacije u smislu kako ga ja shvatam, je jačanje one svijesti koja probleme rješava drugačijim metodama nego što su sada na sceni.
Radikalizacija nema svoje utabane staze,ona je u suštini nekontrolirani proces, i sve što si ti naveo sada, nema veze sa istinskom radikalizacijom.
I radikalizacija ne znači rat,zapravo radikalizacija je predvorje rata.
I molim te,ti pričaš o RS-u kao da je ona u Africi, pa ona je tu, ti ljudi jako osjete svako dešavanje u federaciji, a ne da ne bi osjetili kada bi zaista radikalni elemnti počeli djelovati.Pa znaš li ti uopšte gdje je Lukavica gdje je je Doboj Jug, gdje je Brčko, naše ovisnosti su mnogo veće nego što ih netko sada predstavlja.
I još nešto radikalizaciju ne treba priželjkivati, mada je ona već sada na sceni, upravo zbog nemogućnosti da kontroliraš procese, vrlo je upitno šta bi se iz toga na kraju porodilo.
I upravo da radikalizacija ne bi dobila velike korijenje, nužno bi bilo da pro bosanski političari radikalizju svoje ponašanje i stavove, u suprtonom ostavljaju prazan prostor da netko uskoči.A ko će uskočiti je lutrija.
Ovdje ti nista konkretno nisi rekao.
Radikalizacija kako se sve cesce spominje u Bosnjaka se dozivljava kao napustanje politike evropskih integracija, demokratije, postivanja ljudskih prava, multietnicnosti, suzbijanja terorizma, merhametluka, respekta drugih nacija i vjera, demokratije, .....
Sve se vise spominje kako je to politika luzera, gubitnika,... i da samo agresivnost, problematicnost i opasnost za region donosi neke rezultate - odnosno da takvi samo dobiju sto zele bilo mirno ili silom.
U prijevodu - kada Bosnjaci postanu problem, ali bas problem koji moze destabilizovati region i koji je agresivan i nekontrolisan - tada mozes ocekivati da ti MZ udovolji ili zazmiri pa radi sta hoces.

Tu postoji jedna problem - svaka radikalizizacija, anarhija, problemi,.. u Bosnjaka ostaju u ovom getu a u RS mogu samo grickati kokice i sjediti na tribinama posmatrajuci nas. Ako si problem i opasnost ,onda moras biti za ostale a ne samo za sebe - jer ako si radikalan i problematican samo u svojoj avliji - koga briga za tim.
palermo

#69 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by palermo »

Orbini wrote:[Ovdje ti nista konkretno nisi rekao.
Radikalizacija kako se sve cesce spominje u Bosnjaka se dozivljava kao napustanje politike evropskih
integracija, demokratije, postivanja ljudskih prava, multietnicnosti, suzbijanja terorizma, merhametluka, respekta drugih nacija i vjera, demokratije, .....
Sve se vise spominje kako je to politika luzera, gubitnika,... i da samo agresivnost, problematicnost i opasnost za region donosi neke rezultate - odnosno da takvi samo dobiju sto zele bilo mirno ili silom.
U prijevodu - kada Bosnjaci postanu problem, ali bas problem koji moze destabilizovati region i koji je agresivan i nekontrolisan - tada mozes ocekivati da ti MZ udovolji ili zazmiri pa radi sta hoces.

Tu postoji jedna problem - svaka radikalizizacija, anarhija, problemi,.. u Bosnjaka ostaju u ovom getu a u RS mogu samo grickati kokice i sjediti na tribinama posmatrajuci nas. Ako si problem i opasnost ,onda moras biti za ostale a ne samo za sebe - jer ako si radikalan i problematican samo u svojoj avliji - koga briga za tim.
kako možeš ostati radikalan u svojoj avliji samo, de mi to objasni, boga ti. Kakva je to radikalizacija, i kako bi to RS spriječila da se ne prelije i kod njih.
Ono što bi trebalo je radikalizovati poltičke stavove u smislu jasne poruke da nema te sile da ćeš odustati od principa za koje se zalažeš. To je bit, radikalan može značiti i ne popuštati.Nitko Bošnjake nije više radikalizovao od Sulejmana Tihića, i to mu se nikada više ne smije dozvoliti.
Radikalizacija političkih stavova i poruke koja se šalje, Da, radiklaizacija naroda , posebno u smislu kojem ti govoriš Ne.
Bosnolog

#70 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by Bosnolog »

palermo wrote:
Bosnolog wrote:MI imamo radikalizaciju stanaj svakim danom sve vise,svakodnnevni ponasanjem Dodika isti otvara oci i zbija snage koje ce mu se obiti o glavu poput bumeranga.

Radikalizacija stanja u BiH ulazi u svoju zavrsnu fazu,nastavk blokade i paralize BH drzave ce imati posljedice nestabilnosti iste a potom sukobe ako MZ ne nametne rijesenje jer je ocito nemoguce pristati na zahtjeve anti BH secesionistickih snaga ,za sada vidim da nema jedinstvenog stava izmedu ljigave i podjljen Evrope,..... USA koja sve to prati i analizira je jos po strani i ceka sto ce uciniti Karl Bilt sa velikosrpskim prevarama pretocenih u Butmirsku lakrdiju.

Posledice ce biti sledece:

Nastavak Dodikovog secesionizma,paraliza i blokada svega sto cini BiH drzavom to jest onemogucavanje funkcionisana drzavnih institucija i sluzbi a potom blokada puteva i pokusaj preuzimanaj Brckog ,lokalni sukobi a potom siri sukob i oslobodenje BIH sa kracim ali mnogo krvavijim sukobom.

Ukljucenje Srbije taj u sukob ce uvuci Hrvatsku a potom i NATO intervenciju i novi Deyton II . :mrgreen:
:wink: ihhhhh, nemoj ove prognoze, malo je neozbiljno tako pisati.

nego, pitanje u naslovu teme je zapravo pogrešno fomulisano,radikalizacija nikad nije poželjna, ali se ona događa uprkos našim željama. I mi smo danas u stanju peramnetnog jačanja radikalizma i nije uopšte više pitanje hoće li biti radikalizacije, ona postoji, pitanje je samo načina ispoljavanja, i gdje će ona svom silinom gurnuti.I ima još jedno važno pitanje, hoće li njeno konačno izbijanje na površinu biti stihijsko ili kontrolisana. Hoće li postojati snaga koja će sve te turbuilencije uspjeti da artikuliraju na način koji će donijeti dobro Bosni i Hercegovini.
Imas dvije vrste radkalizacije,plansko politicku i posljedicnu uzrokovanu.Prvom izazivas drugu a posljedice su posljedica prve i odgovora druge.

Radikalizacija stanja se moze kontrolisati do odredene mjere ali problem nastaje kada radikalizacijom stanja drustva izgubis kontrolu nad istim i postane ciklicna do opste radikalizacije drustva i krvavog haosa to jest ista bude pretvorena u opsti rat kao krajnji cilj danasnje radikalizacije BiH.Radukalizacija je sredstvo za ostvarivanje politickih ciljeva i ideja.Radukalizacija je stanje na koje se svakodnevno navikavamao danas a bojim se da ce to biti i nacin zivota u BiH i sutra .

Ovdje moze doci do ciklicne radikalne destabilizacije BiH i rgiona.Za sada se to odlaze ali ce se desiti jer na tome rade velikosrbi i fasisti i to je proces koji ce generisati generacije buducih ideologa radikalnog shvatanaj i osvetnickog odgovora.Bojim se da ukoliko se radikalizacija nastavi posljedice iste ce biti najpogubnije upravo po generatore i inspiratore dansnje radikalizacije stanja u BiH a oni kao da toga nisu ni svijesni.
konrad

#71 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by konrad »

Bosnolog wrote:Imas dvije vrste radkalizacije,plansko politicku i posljedicnu uzrokovanu.Prvom izazivas drugu a posljedice su posljedica prve i odgovora druge.

Radikalizacija stanja se moze kontrolisati do odredene mjere ali problem nastaje kada radikalizacijom stanja drustva izgubis kontrolu nad istim i postane ciklicna do opste radikalizacije drustva i krvavog haosa to jest ista bude pretvorena u opsti rat kao krajnji cilj danasnje radikalizacije BiH.Radukalizacija je sredstvo za ostvarivanje politickih ciljeva i ideja.Radukalizacija je stanje na koje se svakodnevno navikavamao danas a bojim se da ce to biti i nacin zivota u BiH i sutra .

Ovdje moze doci do ciklicne radikalne destabilizacije BiH i rgiona.Za sada se to odlaze ali ce se desiti jer na tome rade velikosrbi i fasisti i to je proces koji ce generisati generacije buducih ideologa radikalnog shvatanaj i osvetnickog odgovora.Bojim se da ukoliko se radikalizacija nastavi posljedice iste ce biti najpogubnije upravo po generatore i inspiratore dansnje radikalizacije stanja u BiH a oni kao da toga nisu ni svijesni.
Dobro, hajd ti odgovori na pitanje u naslovu teme. Da li je radikalizacija pozeljna ili nije ?

Ja mislim da nije i da na taj nacin ne moze niko da zivi bolje, niti moze da rijesi bilo koji problem, ali moze da napravi nove, vece probleme.
popajic

#72 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by popajic »

Ako je pozeljna kakva radikalizacija to moze biti jedino radikalizacija gradjanske svijesti plus etickih ( a ne etnickih ) normi.
Kod nas je upravo radikalizovano SVE osim ovog ljudskog ,gradjanskog , demokratskog.
Totalan poremecaj normi ponasanja , gdje su krimogeni i primitivni izuzeci postali opste prihvaceno pravilo.
Pri tome se ne prestajemo cuditi sta nas je to snaslo - kao da su nacionalni radikalizmi juce aterirali sa marsa. :-)
( i naravno, "nas" nacionalni radikalizam nema nikad los predznak kao onaj tamo "njihov" !)
palermo

#73 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by palermo »

konrad wrote:
Bosnolog wrote:Imas dvije vrste radkalizacije,plansko politicku i posljedicnu uzrokovanu.Prvom izazivas drugu a posljedice su posljedica prve i odgovora druge.

Dobro, hajd ti odgovori na pitanje u naslovu teme. Da li je radikalizacija pozeljna ili nije ?

Ja mislim da nije i da na taj nacin ne moze niko da zivi bolje, niti moze da rijesi bilo koji problem, ali moze da napravi nove, vece probleme.
Ja bih se složio sa tobom, i mislim da bi se velika većina ljudi složila načelno sa tobom.Ali, kako se dolazi do radikalizacije,time što ne rješavaš probleme, nego se praviš da ih nema. A to u ovom trenutku radi prije svega srpska strana, insistirajući na održanju statusa quo. Vrlo dobar put za radikaliziranje onih drugih, al opasna je to igra.Vrati se kao bumerang.
Bosnolog

#74 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by Bosnolog »

konrad wrote:

Pa mi imamo velikosrpsku politicku radikalizaciju BiH ,od strane Dodika koji je u stvari daljinski beogradske SANU kuhinje,.... radi stvaranja boljih preduslova za ostvarivanje propalih ratnih politickih ciljeva ,stvar je u tome kakav ce biti odgovor BH rodoljuba .Pricas nam ovdje kako ce odgovor ,odnosno dodatna radikalizacija napraviti dodatne probleme a ne zapitas se cemu vodi velikosrpska radikalizacija od strane fasiste Dodika i njegovih firera sve ove godine .

To isto trazis da trpimo batine velikosrbizma i da se ne suprostavimo jer cete nas valjda lakse savladati i ostvariti svoje nakane je u tvojoj masti utopija .Svaka akcija ima svoju reakciju i po Njitnovu zakonu ti sve govori .

Mi vec imamo radikalizaciju BiH nije ovdje stvar izbora ona je nametnuta i svakm danom je sve veca a odgovor ce se desiti svakako,.....pa svemu ima mjera a kada se prede onda neka nam je svima bog na pomoci,.. sto bi narodski receno,
Samo da znas dostojanstvo je poslednje koje covjek sebi moze dozvoliti da bude pogazeno a one ose upravo gazi vec previse dugo.Odgovor si nadam se razumio.Ja se licno vise plasim da odgovor ne bude obrnut onom sto ste ucinili 90 tih jer se previse guraju prsti u oci a ti sto guraju bi mogli zauvijek ostati bez ruku a ti shvati kako got hoces.

Mi ne mozemeo vise izgubiti od onog sto smo isgubili do sada osim golog zivota ,Radikalizacijom ce se desiti promjene mozda ,nazalost krvavim putem ali u to nas guraju upravo oni kojima je radikalizacija BiH izgleda cilj nakon izgubljenog Kosova i to ne nasom krivicom vec onih sto bi da na BiH nadomire,.....Malo morgen sto rece onaj sto lezi pod lipom a koji je i najveci krivac tu gdje smo sada a mogli smo biti u EU 90-tih sa onom doradenom YU /prosao voza zauvijek/umjesto da brojimo mrtve i prezivomo sve sto smo prezivjeli kao i sto danas prezivljavamo.

Samo znam i uvjeren sam da ce i ovome doci kraj ovako ili onako ,ja se bojim da smo blize onom sto smo prekinuli 95 .
backclocker

#75 Re: Da li je radikalizacija stanja u BiH pozeljna?

Post by backclocker »

Htjedoh rec' nesto - al' bolje da ja ovo svoje pivce smirim :mrgreen:
Post Reply