poslije ebanja nema kajanja...Chmoljo wrote:to je tačno... ali kako staviti da uvjet starom sistemu bude prosjek ocjena. ako si išla na faks, znaš kako se ocjenjivalo po starom sistemu, šta ti je prva ocjena, to će te pratiti do kraa školovanja.hadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
mislim da je ova zadnja godina magistarskih studija. oni koji su završili po starom mogu upisati master s tim da neće imati 13 predmeta + rad (kao bolonjci), već 7 predmeta + rad. Suludo je pričati da "stari" mogu direktno upisati doktorat jer je to nemoguće (moraće odraditi ovu godinu - i po ako se uzme u obzir i rad - mastera). Oni koji su išli 6 godina "stari" + magistarski (zdravorazumski) imaće godinu manje BOLONJSKOG doktorata (starih više nema). Tako da će se u konačnici sve izjednačiti.
Vjerovatno će se i stepenovati prema fakultetima (ako iko u ovoj zemlji ima namjeru IŠTA uraditi sistemski i kako valja) - na ekonomiji recimo ne možeš birati hoćeš li 3 ili 4 godine, već sada imaš samo ekonomiste koji su diplomirali nakon 3 godine.
Dakle - bolonjac može izabrati I stepen (ili 3 godine) i II stepen (total 5 god). Ovi stari su tu negdje između.
Po mom mišljenju - ovo dodatne 2 godine ne bi smio moći pohađati i završiti svako!!!! (kao što prije nije mogao svako upisati magisterij)
Prije 2 godine Ekonomija je pri upisu na master stavila kriterije: prosjek 8,5 plus prijemni iz 3 predmeta. I izvela jednu jedinu generaciju jer ih je sveukupno na svim smjerovima bilo 50. - naravno da su odustali jer im se to ne isplati.
To bi po meni bio metod selekcije i na neki način smanjenje hiperprodukcije kadrova. Ovako zaista nema smisla.
uopšte nemaš nekih aktivnosti na kojima možeš povisiti ocjenu. i za 6 i za 10 moraš na sva pitanja odgovoriti na usmenom ispitu, kojih je bilo barem pola, kroz moje školovanje. mislim, da ne budem pogrešno shvaćen, ja nikad nisam bio od onih koji ganjaju prosjek, ali znam masu ljudi koji nemaju tih 8,5, ali ih sigurno zaslužuju svojom i inteligencijom i svojim radom. al eto
Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!
- Jasmin2803
#676 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
- hadzinicasa
#677 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
uvedeš zapadni sistem: ocjene + cv + esej + intervju!Chmoljo wrote:to je tačno... ali kako staviti da uvjet starom sistemu bude prosjek ocjena. ako si išla na faks, znaš kako se ocjenjivalo po starom sistemu, šta ti je prva ocjena, to će te pratiti do kraa školovanja.hadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
mislim da je ova zadnja godina magistarskih studija. oni koji su završili po starom mogu upisati master s tim da neće imati 13 predmeta + rad (kao bolonjci), već 7 predmeta + rad. Suludo je pričati da "stari" mogu direktno upisati doktorat jer je to nemoguće (moraće odraditi ovu godinu - i po ako se uzme u obzir i rad - mastera). Oni koji su išli 6 godina "stari" + magistarski (zdravorazumski) imaće godinu manje BOLONJSKOG doktorata (starih više nema). Tako da će se u konačnici sve izjednačiti.
Vjerovatno će se i stepenovati prema fakultetima (ako iko u ovoj zemlji ima namjeru IŠTA uraditi sistemski i kako valja) - na ekonomiji recimo ne možeš birati hoćeš li 3 ili 4 godine, već sada imaš samo ekonomiste koji su diplomirali nakon 3 godine.
Dakle - bolonjac može izabrati I stepen (ili 3 godine) i II stepen (total 5 god). Ovi stari su tu negdje između.
Po mom mišljenju - ovo dodatne 2 godine ne bi smio moći pohađati i završiti svako!!!! (kao što prije nije mogao svako upisati magisterij)
Prije 2 godine Ekonomija je pri upisu na master stavila kriterije: prosjek 8,5 plus prijemni iz 3 predmeta. I izvela jednu jedinu generaciju jer ih je sveukupno na svim smjerovima bilo 50. - naravno da su odustali jer im se to ne isplati.
To bi po meni bio metod selekcije i na neki način smanjenje hiperprodukcije kadrova. Ovako zaista nema smisla.
uopšte nemaš nekih aktivnosti na kojima možeš povisiti ocjenu. i za 6 i za 10 moraš na sva pitanja odgovoriti na usmenom ispitu, kojih je bilo barem pola, kroz moje školovanje. mislim, da ne budem pogrešno shvaćen, ja nikad nisam bio od onih koji ganjaju prosjek, ali znam masu ljudi koji nemaju tih 8,5, ali ih sigurno zaslužuju svojom i inteligencijom i svojim radom. al eto
međutim to bi značilo da se ljudi ZAISTA procjenjuju po onome koliko vrijede, a ne po babi i stričevima. Ja se bojim da smo daleko, miljama daleko od toga.
Eto i ta nesretna generacija s ekonomije ispade jedna jedina. I oni su zakinuti jer su im tražili stvari koje a) niko im nije rekao da će trebati (prosjek), b) polagali dodatna 3 predmeta. Mada je to bio bar pokušaj da se stvari stave na svoje mjesto (vidi pod odluka o vjeronauku), ali bezuspješno.
p.s. što se tiče faksa - ako sam rekla da preferiram motiku neg' fakultet ne znači da ne znam za fakultet, a Boga mi i za motiku, već upravo obratno
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#678 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
ma za motiku ti vjerujemhadzinicasa wrote:
uvedeš zapadni sistem: ocjene + cv + esej + intervju!
međutim to bi značilo da se ljudi ZAISTA procjenjuju po onome koliko vrijede, a ne po babi i stričevima. Ja se bojim da smo daleko, miljama daleko od toga.
Eto i ta nesretna generacija s ekonomije ispade jedna jedina. I oni su zakinuti jer su im tražili stvari koje a) niko im nije rekao da će trebati (prosjek), b) polagali dodatna 3 predmeta. Mada je to bio bar pokušaj da se stvari stave na svoje mjesto (vidi pod odluka o vjeronauku), ali bezuspješno.
p.s. što se tiče faksa - ako sam rekla da preferiram motiku neg' fakultet ne znači da ne znam za fakultet, a Boga mi i za motiku, već upravo obratno
samo, kažem, kako god se odradi, neko će ispaštati. što je najgore, bićemo svi zadovoljni, ako ga svi, da prostiš, popuše. bude li neko, imalo bolje prošao, biće osnov za cjeloživotno kukanje. nevjerovatno je kakav kompleks vječne žrtve imamo. a najveći problem je usvemu - nejasnoća.
niti se ovi trude to prezentovati kako treba, a bogami ni studenti se ne trude vidjeti da li im se išta isplati, nego se hvataju za svaku izgovorenu riječ, i misle da je neko dužan poštovati svoja obećanja
- Jasmin2803
#679 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
a recesija?ma za motiku ti vjerujempa šta misliš što sam ja još zaglavio na faksu
malo radi, malo studiraj, malo se para osladi
![]()
samo, kažem, kako god se odradi, neko će ispaštati. što je najgore, bićemo svi zadovoljni, ako ga svi, da prostiš, popuše. bude li neko, imalo bolje prošao, biće osnov za cjeloživotno kukanje. nevjerovatno je kakav kompleks vječne žrtve imamo. a najveći problem je usvemu - nejasnoća.
niti se ovi trude to prezentovati kako treba, a bogami ni studenti se ne trude vidjeti da li im se išta isplati, nego se hvataju za svaku izgovorenu riječ, i misle da je neko dužan poštovati svoja obećanjažao mi je ljudi, obećanje, ludom radovanje... a kako rekoh nekad prije, kafići nisu ništa prazniji od uvođenja bolonje... pa eto, bog nam pomog
- hadzinicasa
#680 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
onda treba proglasiti opće zadovoljstvo(enje) jer ga svi, da 'prostiš - pušimoChmoljo wrote:ma za motiku ti vjerujemhadzinicasa wrote:
uvedeš zapadni sistem: ocjene + cv + esej + intervju!
p.s. što se tiče faksa - ako sam rekla da preferiram motiku neg' fakultet ne znači da ne znam za fakultet, a Boga mi i za motiku, već upravo obratnopa šta misliš što sam ja još zaglavio na faksu
malo radi, malo studiraj, malo se para osladi
![]()
niti se ovi trude to prezentovati kako treba, a bogami ni studenti se ne trude vidjeti da li im se išta isplati, nego se hvataju za svaku izgovorenu riječ, i misle da je neko dužan poštovati svoja obećanjažao mi je ljudi, obećanje, ludom radovanje... a kako rekoh nekad prije, kafići nisu ništa prazniji od uvođenja bolonje... pa eto, bog nam pomogo.
nego. 7.1 - 3 godine, 7.2 - 4 godine. Ista stvar s masterom i magistrom i svi zadovoljni. Klasifikacija radnih mjesta - nova (uključi Zavod za statistiku) propiši ova umanjenja vremena studiranja, uslove upisa koji će obuhvatati i prosjek ali i dati mogućnost kvalitetnima koji kasnije dođoše tobe da napreduju i eto ga.
najlakše je samo kukati i žaliti se i iznalaziti izgovore zašto neko nešto NIJE jerbo ga je, zaboga, sistem, društvo, mama, tata, godine, djeca, žena, rat.... (upiši po vlastitom nahođenju) s*eb'o. Svašta bi on, eto, al' *ebi ga.... vidiš ti.... jarane: ne može.
Ja ne vidjeh ovdje nikoga ko je izašao sa konstruktivnim prijedlogom, platformom pa je gurao, pa pregovarao i sl. (ovo što mi naprđujemo po forumu se ne pika!
Last edited by hadzinicasa on 08/06/2011 12:55, edited 2 times in total.
- Comrad
#681 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ako mislis da prezentacijama i seminarskim radovima mozes povisiti ocjenu, grdno se varas. Zavrsio sam ekonomiju po bolonji i toliko sam puta zakinut na tim sranjima da to nije normalno. Nisam ganjao prosjek, ali brate ucim ko konj neki predmet, perfektno uradim testove i nisam mogao imati deset, jer je profa il preponosan il sta vec da ti i seminarski ocijeni desetkom.Chmoljo wrote:to je tačno... ali kako staviti da uvjet starom sistemu bude prosjek ocjena. ako si išla na faks, znaš kako se ocjenjivalo po starom sistemu, šta ti je prva ocjena, to će te pratiti do kraa školovanja.hadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
Npr. Uradis testove perfektno, imas max bodova bubam eto 70. Ostatak bodova seminarski i prezentacije. Pa znas li sta profi moras uraditi da bi dobio tih 25 bodova za 10. Covjece znalo se desavati da niko, apsolutno niko ne dobije blizu max broja bodova iz prezentacije ili seminarskog. Ti kad uradis test, kad odes na usmeni, ako si bubao i znas sve dobit ces 10. Ovdje to ne mora znaciti. Na prezentacijama i seminarskim radovima je bukvalno lutrija, sumnjam da pola njih i procita sta raja tu napise. A hajd uzmi ponovo temu pa se peglaj sa pisanjem seminarskog od 20+ stranica i trazi novi termin za prezentovanje.
Tako da rijetko kod nekog profesora mozes dobiti max bodove na seminarskim radovima. E sad skontaj jos ako test uradis losije. Zato se i desila situacija da eto nisu uspjeli skupiti 50 ljudi sa prosjekom 8,5...jer ih nije ni bilo bas puno.
- Jasmin2803
#682 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
sukupili su 50 ljudi iznad prosjeka 8,0 - a sa 8,5 ne znam je li bilo 30-tak...Comrad wrote:Ako mislis da prezentacijama i seminarskim radovima mozes povisiti ocjenu, grdno se varas. Zavrsio sam ekonomiju po bolonji i toliko sam puta zakinut na tim sranjima da to nije normalno. Nisam ganjao prosjek, ali brate ucim ko konj neki predmet, perfektno uradim testove i nisam mogao imati deset, jer je profa il preponosan il sta vec da ti i seminarski ocijeni desetkom.Chmoljo wrote:to je tačno... ali kako staviti da uvjet starom sistemu bude prosjek ocjena. ako si išla na faks, znaš kako se ocjenjivalo po starom sistemu, šta ti je prva ocjena, to će te pratiti do kraa školovanja.hadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
Npr. Uradis testove perfektno, imas max bodova bubam eto 70. Ostatak bodova seminarski i prezentacije. Pa znas li sta profi moras uraditi da bi dobio tih 25 bodova za 10. Covjece znalo se desavati da niko, apsolutno niko ne dobije blizu max broja bodova iz prezentacije ili seminarskog. Ti kad uradis test, kad odes na usmeni, ako si bubao i znas sve dobit ces 10. Ovdje to ne mora znaciti. Na prezentacijama i seminarskim radovima je bukvalno lutrija, sumnjam da pola njih i procita sta raja tu napise. A hajd uzmi ponovo temu pa se peglaj sa pisanjem seminarskog od 20+ stranica i trazi novi termin za prezentovanje.
Tako da rijetko kod nekog profesora mozes dobiti max bodove na seminarskim radovima. E sad skontaj jos ako test uradis losije. Zato se i desila situacija da eto nisu uspjeli skupiti 50 ljudi sa prosjekom 8,5...jer ih nije ni bilo bas puno.
- Chmoljo
#683 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
pa ja nisam imao nikakav seminarski. ti bi sad i maksimalan broj bodova. tc tc tcComrad wrote: Ako mislis da prezentacijama i seminarskim radovima mozes povisiti ocjenu, grdno se varas. Zavrsio sam ekonomiju po bolonji i toliko sam puta zakinut na tim sranjima da to nije normalno. Nisam ganjao prosjek, ali brate ucim ko konj neki predmet, perfektno uradim testove i nisam mogao imati deset, jer je profa il preponosan il sta vec da ti i seminarski ocijeni desetkom.
pa čitaš li šta pišem, na usmenom, SVE moraš znati šta te pita. skonta da si položio, otvori index, ako vidi da si već sedmicu dobio, ide ti maksimalno 8. ali maksimalno... meni je Ivo Tomić osmicu dao, jer je bio mrtav pijan, i grozno naklonjen. iako sam znao sve što me je pitao, i više.
kod usmenog postoje kriteriji, ali su oni u profesorovoj glavi. ti ih moraš pogađati da bi izvukao bolju ocjenu. i ja kao vanredan student po starom sistemu, nisam morao ni taj jedan seminarski raditi. bilo je, uzmi knjigu, nauči, položi. za kampanjca je to katastrofalan sistem, ali hajd... još ispade da se žalim... a to se ne smije...
- Alhemicarkaa
#684 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Nije istina, i za 6 i za 10 moraš znati sve, dobiješ 7 pitanja, odgovoriš na šest, sedmo ne znaš, padaš. Veće ocjene su bile - bolji dojam, riječi većine profesora na mom fakultetu. E sad, kako se egzaktno vrijednuje bolji dojam?Comrad wrote: Npr. Uradis testove perfektno, imas max bodova bubam eto 70. Ostatak bodova seminarski i prezentacije. Pa znas li sta profi moras uraditi da bi dobio tih 25 bodova za 10. Covjece znalo se desavati da niko, apsolutno niko ne dobije blizu max broja bodova iz prezentacije ili seminarskog. Ti kad uradis test, kad odes na usmeni, ako si bubao i znas sve dobit ces 10. Ovdje to ne mora znaciti. Na prezentacijama i seminarskim radovima je bukvalno lutrija, sumnjam da pola njih i procita sta raja tu napise. A hajd uzmi ponovo temu pa se peglaj sa pisanjem seminarskog od 20+ stranica i trazi novi termin za prezentovanje.
- minjonja
#685 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
comrad, upravo i ja krenuh isto napisati. na stetu studenata je sto bodovi iz seminarskog, projekta, aktivnosti, dolazaka i kojekavih gluposti ulazi u ocjenu, nije nikako u korist. nek iz svakog od pobrojanih elemenata dobijes bod ili pola boda manje od maksimuma, nema desetke. nek si opet na parcijalama i na zavrsom izgubio dva-tri boda, mozes jedino molim Boga da imas dovoljno za osmice. dzaba ti sto znas ko hafiz par stotina stranica. tu onda gubis polako pravo da upises master i da se zaposlis tamo gdje gledaju prosjek. moja prijateljica bez ijedne greske uradila dvije parcijale, na zavrsnom imala 3 boda manje od maksimuma i opet je bila na samoj granici za desetku jer je na ostalim stvarim negdje izubila 2 boda.
shvati da se nikom ne svidja ovaj sistem. stari nije valjao jer je ocjena bila subjektivna, novi ne valja se jer se gleda jesam li rimskim brojevima navela poglavlja u seminarskom. niko nije zadovoljan i potrebno je sistem mijenjati.
shvati da se nikom ne svidja ovaj sistem. stari nije valjao jer je ocjena bila subjektivna, novi ne valja se jer se gleda jesam li rimskim brojevima navela poglavlja u seminarskom. niko nije zadovoljan i potrebno je sistem mijenjati.
- Chmoljo
#686 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
bez kormilarenja rukama i doskok u telemarku?Alhemicarkaa wrote:
Nije istina, i za 6 i za 10 moraš znati sve, dobiješ 7 pitanja, odgovoriš na šest, sedmo ne znaš, padaš. Veće ocjene su bile - bolji dojam, riječi većine profesora na mom fakultetu. E sad, kako se egzaktno vrijednuje bolji dojam?
- JThomas
#687 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
vrednuje se na koju nogu je ustao profesor 
u nas ako bi ti prvih nekoliko ocjena bilo 6-7, nije bilo dragog boga da ćeš dobiti više od 8 na usmenom u daljnjem toku studiranja
u nas ako bi ti prvih nekoliko ocjena bilo 6-7, nije bilo dragog boga da ćeš dobiti više od 8 na usmenom u daljnjem toku studiranja
- Comrad
#688 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ja ti samo govorim da ni u ovom novom sistemu, ne mozes tek tako dobiti vecu ocjenu, bez obzira koliko ucio. Jer se moze desiti da se profesoru ne svidi uvez tvog seminarskog ili da ga izgubi il sta ja znam, jednostavno ima neke svoje kriterije, bas kao i na usmenim ispitima.Chmoljo wrote:pa ja nisam imao nikakav seminarski. ti bi sad i maksimalan broj bodova. tc tc tcComrad wrote: Ako mislis da prezentacijama i seminarskim radovima mozes povisiti ocjenu, grdno se varas. Zavrsio sam ekonomiju po bolonji i toliko sam puta zakinut na tim sranjima da to nije normalno. Nisam ganjao prosjek, ali brate ucim ko konj neki predmet, perfektno uradim testove i nisam mogao imati deset, jer je profa il preponosan il sta vec da ti i seminarski ocijeni desetkom.
Tako da rijetko kod nekog profesora mozes dobiti max bodove na seminarskim radovima. E sad skontaj jos ako test uradis losije. Zato se i desila situacija da eto nisu uspjeli skupiti 50 ljudi sa prosjekom 8,5...jer ih nije ni bilo bas puno.čuj, ako si bubao dobićeš 10
![]()
pa čitaš li šta pišem, na usmenom, SVE moraš znati šta te pita. skonta da si položio, otvori index, ako vidi da si već sedmicu dobio, ide ti maksimalno 8. ali maksimalno... meni je Ivo Tomić osmicu dao, jer je bio mrtav pijan, i grozno naklonjen. iako sam znao sve što me je pitao, i više.
kod usmenog postoje kriteriji, ali su oni u profesorovoj glavi. ti ih moraš pogađati da bi izvukao bolju ocjenu. i ja kao vanredan student po starom sistemu, nisam morao ni taj jedan seminarski raditi. bilo je, uzmi knjigu, nauči, položi. za kampanjca je to katastrofalan sistem, ali hajd... još ispade da se žalim... a to se ne smije...
Tako da povecanje ocjene sa seminarskim radovima i sl ne pije vode, jer je terenutno tako napravljeno da te moze samo ukopati. Dakle, opet dodjes na isto.
- hadzinicasa
#689 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
iz ovoga se da zaključiti da je Bolonja donekle izuzela subjektivnost iz jednačine ocjenjivanja
- madner
#690 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Mislis stari magistri mogu upisat direktno doktorathadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
Bice ovako: Stari diplomirani direktno na nove doktorske studije = novi masteri.
Starim magistrima se pika dio za doktora.
- Jasmin2803
#691 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
madner wrote:Mislis stari magistri mogu upisat direktno doktorathadzinicasa wrote:ne mogu vjerovati da se još natežete i upoređujete neuporedivo.
To bi po meni bio metod selekcije i na neki način smanjenje hiperprodukcije kadrova. Ovako zaista nema smisla.![]()
Bice ovako: Stari diplomirani direktno na nove doktorske studije = novi masteri.
Starim magistrima se pika dio za doktora.
hahhaah...NE NE...diplomirani-prvo master-pa tek onda moze na doktorski...
- madner
#692 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ne moze diplomirani na master studiji, a sve u skladu sa evropskim normama. A moze direktno na doktorski 
- Jasmin2803
#693 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
u pravu si ne da ne moze nego MORA...madner wrote:Ne moze diplomirani na master studiji, a sve u skladu sa evropskim normama. A moze direktno na doktorski
- madner
#694 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Sta je tebi, ja govorim o evropskoj praksi. 
- CaCO3
#695 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Pa dobro ti ne zivis u BiH mozda je tako u Evropi,ali u BiH nije.madner wrote:Sta je tebi, ja govorim o evropskoj praksi.
Nadji mi jednog jedinog doktoranta u BiH da je direktno poslije dipomskog upisao doktorski studij,pred svima se obavezujem da cu ti isplatiti 1000 KM draga srca,ako ne nadjes ni jednog ti meni 50€.Eto,svi su svjedoci,napisacu i ime i prezime ako pronadjes jednog jedinog.
Cak na FPN nisu dali na master (4+1) da upisu stari diplomirani nego specijalizaciju,jeli bila velika afera oko toga i sav upis ponisten.
- madner
#696 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Pika li se upis sa nasom diplomom na doktorski studij vani? U zemljama gdje je Bologna uvedena?
- hadzinicasa
#697 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
griješiš. može (i moraće ako misli upisivati doktorat) samo umjesto 13 predmeta i rad, polaže 7 predmeta i rad.madner wrote:Ne moze diplomirani na master studiji, a sve u skladu sa evropskim normama. A moze direktno na doktorski
-
GOLFER
#698 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
GOLFER wrote:Moze li neko objasniti u cemu je razlika izmedju studenta sa ekonomije koji u 2011 godini zavrsi po starom planu (covjek upisao fax 2004 godine) i programu i dobije zvanje DIPLOMIRANI i onoga koji po bolonji zavrsi i dobije zvanje BAKALEURAT?
Po cemu se ta dva studenta razlikuju i radi cega bi ovaj diplomirani trebao da ima prednost na trzistu rada i da bude VII stepen, a ovaj bakaleurat da bude VI stepen?
Molim samo da u odgovoru vodite racuna da je plan i program i jednog i drugog skoro IDENTICAN (iste knjige, isto gradivo, i cak na nekoliko predmeta potpuno isti ispiti)...
Dakle u ovom slucaju govorim o ekonomiji na UNSA koja je studij od 4 godine samo stisnula u 3 godine, i jedan sam od onih koji smatraju da se ovaj problem treba rijesavati na razlicite nacine od fakulteta do fakulteta jer zaista ne moze se npr na arhitekturi praviti ista paralela kao na ekonomij, niti naucnonastavno vijece arhitekture garantuje da je neko sa 3 godine isti kao onaj po starom od 5 godina studija, dok na EFSA garantuju...
Hoce li mi neko od ovih koji smatraju da bakaleurati trebaju biti VI stepen odgovoriti na ovo pitanje, pa da vidim koji su to argumenti za takvo nesto? Inaravno da se prica ne treba vrtiti samo oko ekonomije i prava, zato su tu studenti drugih fakulteta da zavrte pricu o drugim fakultetima, i bas radi toga smatram da se ovaj problem mora rijesavati od fakulteta do fakulteta i ne moze se tako generalno donijeti odluka za sve fakultete...
- CaCO3
#699 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Nemam pojma.madner wrote:Pika li se upis sa nasom diplomom na doktorski studij vani? U zemljama gdje je Bologna uvedena?
Znam da su u Srbiji nesto slicno pokusali da izjednace diplomirani i master i posje dvije godine su izmijenili zakon i uveli u Prvom ciklusu dva bachelora,obicni i becler with honours koji su izjednacili sa diplomiranim jer je bilo nemoguce u praksi izvesti to da su svi diplomirani masteri/magistri zbog administrativne hiperporukcije te statusom starih magistara i doktora,a nema nigdje ni u Evropi da je to odradjeno na nacin koji je jedina uradila Hrvatska.zbog toga im se diplome ne priznaju u EU u onakvom obliku kako ih oni tretiraju.
- CaCO3
#700 Re: Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!
Ove sa tehnickih smjerova se ne dotice,njima isto,prije bili 4,5 godine,sad 5.Nikakva razlika.GOLFER wrote:GOLFER wrote:Moze li neko objasniti u cemu je razlika izmedju studenta sa ekonomije koji u 2011 godini zavrsi po starom planu (covjek upisao fax 2004 godine) i programu i dobije zvanje DIPLOMIRANI i onoga koji po bolonji zavrsi i dobije zvanje BAKALEURAT?
Po cemu se ta dva studenta razlikuju i radi cega bi ovaj diplomirani trebao da ima prednost na trzistu rada i da bude VII stepen, a ovaj bakaleurat da bude VI stepen?
Molim samo da u odgovoru vodite racuna da je plan i program i jednog i drugog skoro IDENTICAN (iste knjige, isto gradivo, i cak na nekoliko predmeta potpuno isti ispiti)...
Dakle u ovom slucaju govorim o ekonomiji na UNSA koja je studij od 4 godine samo stisnula u 3 godine, i jedan sam od onih koji smatraju da se ovaj problem treba rijesavati na razlicite nacine od fakulteta do fakulteta jer zaista ne moze se npr na arhitekturi praviti ista paralela kao na ekonomij, niti naucnonastavno vijece arhitekture garantuje da je neko sa 3 godine isti kao onaj po starom od 5 godina studija, dok na EFSA garantuju...
Hoce li mi neko od ovih koji smatraju da bakaleurati trebaju biti VI stepen odgovoriti na ovo pitanje, pa da vidim koji su to argumenti za takvo nesto? Inaravno da se prica ne treba vrtiti samo oko ekonomije i prava, zato su tu studenti drugih fakulteta da zavrte pricu o drugim fakultetima, i bas radi toga smatram da se ovaj problem mora rijesavati od fakulteta do fakulteta i ne moze se tako generalno donijeti odluka za sve fakultete...
Ali ima jedna interesantna pojava:
Neki Univerziteti citavo vrijeme daju zvanja diplomirani i nisu presli na trogodisnji sistem skolovanja,a neki univerziteti su prosle godine zavrsnim studentima za 4-godisnji studij dali zvanje diplomirani,a oni koji zavrsavaju ove godine imace zvanje bachelor,a sve isto,isti nastavni plan i program,samo su se prilagodili odlukama o titulama i zvanjima koje su u medjuvremenu donijele njihove kantonalne skupstine i imaju razlicita zvanja upisana u diplomi.
Paradoks koje me bas zanimam kako ce rijesiti.
Tvrdim da je jedini krivac bivsa vlast,koja nije apsolutno nista uradila da se ova pitanje rijesi i proizvodila felericne kadrove koji nemaju mogucnost zaposlnja,bilo da su bachelori,specijalisti ili masteri,svejedno nisu prepoznati kod poslodavaca niti postoje u sistematizacija niti se zna sta mogu raditi.
To je jedini problem,nista drugo.
Samo treba definisati zakonima i aktima sta ko moze raditi,implementirati u sistematizacije i u zakon o drzavnoj sluzbi sta su cije kompetenciji i zavrseno.
PRIMJER:
Ovi sa starom visom ostaju saradnici,prvi ciklus 180 ECTS maksimum strucni saradnik,prvi cilus 240 ECTS nizi sefovski rang,polaganje drzavnih ispita,advokature,master sto zeli i recimo pravosudni,magistar i doktor akademska zvanja,to i tako nema u sistematizacijama nikakvim osim na fakultetima.
To je sva poenta,ovo rijese i sve zavrseno.
Mislim ne mora biti ovako,uz daljnju razradu,sto je i ostavljeno natpisom ispod kvalifikacijskog okvira da ce se ovo uraditi ali do 2015.Do tad ..................
Osnove kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini
Osnove kvalifikacijskog okvira u Bosni i Hercegovini je prvi
dokument Bosne i Hercegovine o kvalifikacijskom okviru za sve
nivoe obrazovanja, kojeg je neophodno dalje razvijati u
narednom vi{egodi{njem periodu.
Dokument Osnove kvalifikacijskog
A svi stavljaju segment jedne tabele,a niko ne stavlja nesto iznad jako bitno gdje pise da su SVA TRI BOLONJSKA CIKLUSA VISOKO OBRAZOVANJE.

Last edited by CaCO3 on 08/06/2011 14:31, edited 4 times in total.