Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Da li biste podržali PROTESTE povodom odluke VM?!

DA
80
59%
NE
56
41%

Total votes: 136

Jasmin2803

#1 Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!

Post by Jasmin2803 »

Molim Vas da se izjasnite na navedeno anketno pitanje, te ako ste u mogućnosti da pozovete svoje prijatelje da se izjasne na isto.

Da li zvanje Master-Magistar treba izjednačiti sa VSS po starom sistemu ili zvanje Bachelor izjednačiti sa VŠS kako stoji u odluci VM???

Unaprijed zahvalan!
Last edited by Jasmin2803 on 09/06/2011 12:41, edited 21 times in total.
immuno

#2 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by immuno »

Hvala za ovu informaciju i napokon ce ih vecina vidjeti da nakon prvog ciklusa bach. nisu isti sa onima koji su zavrsili faks po starom sistemu.Mislim za one koji su zavrsili po starom sistemu a zele da se usavrsavaju nebi trebalo biti problema osim sto puno kosta ( najcesce placas sam) !
vazi

#3 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by vazi »

ne kontam, kazes "Iz ove tabele možemo vidjeti da studenti koji imaju Visoku stručnu spremu VII./1 po starom sistemu mogu nastaviti svoje školovanje na trećem ciklusu visokog obrazovanja te steči zvanje Magistra nauka ili Doktor nauka, a da predhodno ne pohašaju drugi ciklus jer njihova diploma VSS izjadnačena sa diplomom Master, za koju je potrebno (uspješno) studirati pet godina.

ne moze ili magistar ili Dr, valjda ili jedno ili drugo? :)

ne znam, ovdje gdje zivim kad upises master 2 imas opciju "profesionalni" ili kao naucni ili istrazivacki master. Ako zavrsis prvi onda nema doktorata a ako zavrsis ovaj drugi onda se nakon toga upisujes na doktorat. Magistarski ne postoji kao kod nas i ovaj master ga u neku ruku mijenja (samim tim sto omogucava upis na doktorantski studij..)
Jasmin2803

#4 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

Nema na cemu, a veoma bitna tema ja koliko znam niti jedna televizija nije objavila ove informacije a Spiric je ovo potpisao prije mjesec i po...i za one koji po Bolonji zele biti magistri nauka po ovome to znaci da trebaju ici 6 godina i upisati doktorat (nakon sto zavrse jednu godinu doktorata su magistri nauka - a doktorat kosta 20 - 30 hiljada KM!!!!)
Jasmin2803

#5 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

vazi wrote:ne kontam, kazes "Iz ove tabele možemo vidjeti da studenti koji imaju Visoku stručnu spremu VII./1 po starom sistemu mogu nastaviti svoje školovanje na trećem ciklusu visokog obrazovanja te steči zvanje Magistra nauka ili Doktor nauka, a da predhodno ne pohašaju drugi ciklus jer njihova diploma VSS izjadnačena sa diplomom Master, za koju je potrebno (uspješno) studirati pet godina.

ne moze ili magistar ili Dr, valjda ili jedno ili drugo? :)

ne znam, ovdje gdje zivim kad upises master 2 imas opciju "profesionalni" ili kao naucni ili istrazivacki master. Ako zavrsis prvi onda nema doktorata a ako zavrsis ovaj drugi onda se nakon toga upisujes na doktorat. Magistarski ne postoji kao kod nas i ovaj master ga u neku ruku mijenja (samim tim sto omogucava upis na doktorantski studij..)
Ma ja sam ovaj tekst skinuo s nekog portala tako da ni sam ne znam pravilno da protumacim zato trazim misljenje drugih :D
nellington

#6 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by nellington »

Lud i ponosan wrote:Odluku podrzavam u potpunosti. :thumbup:

Image

Samo mi nije jasno sad koliko traje magistarski studij? 4 godine fakulteta+ ?
Magistarski studij - onaj koji daje zvanje 'starinskog' magistra postoji samo za predbolonjce (barem koliko sam ja upoznat) i traje koliko je i dosad trajao. Koliko će još takav studij postojati, ne znam.
Last edited by nellington on 03/06/2011 16:36, edited 1 time in total.
Jasmin2803

#7 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

Lud i ponosan wrote:Odluku podrzavam u potpunosti. :thumbup:

Image

Samo mi nije jasno sad koliko traje magistarski studij? 4 godine fakulteta+ ?
Ma ne znam ni ja ja idem po Bolonji 3+2 a bicu po ovome master - a recimo ima kolega koji studiraju sa mnom koji su po starom programu zavrsili 4 godine i moraju ici jos 2 i opet ce biti masteri - sto je VII stepen kao i cetvorogodisnji studij - prema tome idu 2 godine djaba?! :(
Jasmin2803

#8 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

Lud i ponosan wrote:
nellington wrote:
Magistarski studij - onaj koji daje zvanje 'starinskog' magistra postoji samo za predbolonjce (barem koliko sam ja upoznat) i traje koliko je i dosad trajao. Koliko će još takav studij postojati, ne znam.
Ja nisam bolonjac, vec sam zavrsio po starom planu i programu i hocu da upisem ove godine magistarski/master studij... I sada mi nije opet jasno da li cu ici godinu ili dvije? Sto se mene tice, 2 godine su sasvim ok AKO cu ja biti nesto bolje kotiran od ovih sa sistemom 3+2, a ako ce to biti ekvivalentno, onda ne vidim razlog da idem godinu vise.
Tu je mala konfuzija.
Ma ne znam ni ja ja idem po Bolonji 3+2 a bicu po ovome master - a recimo ima kolega koji studiraju sa mnom koji su po starom programu zavrsili 4 godine i moraju ici jos 2 i opet ce biti masteri - sto je VII stepen kao i cetvorogodisnji studij - prema tome idu 2 godine djaba?! I nije mala konfuzija vjeruj mi - kad je ovo potpisano niko da izadje pred javnost da nam fino objasni!!!
nellington

#9 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by nellington »

Lud i ponosan wrote:
nellington wrote:
Ja nisam bolonjac, vec sam zavrsio po starom planu i programu i hocu da upisem ove godine magistarski/master studij... I sada mi nije opet jasno da li cu ici godinu ili dvije? Sto se mene tice, 2 godine su sasvim ok AKO cu ja biti nesto bolje kotiran od ovih sa sistemom 3+2, a ako ce to biti ekvivalentno, onda ne vidim razlog da idem godinu vise.
Tu je mala konfuzija.
Iskustvo sa mog fakulteta: postoje dva potpuno odvojena programa, jedan se zove II ciklus studija (po bolonjskom sistemu), drugi se zove PMS (postdiplomski - magistarski studij), po starom sistemu.

Prvi program (18 predmeta+rad, 4 semestra, 120 ECTS) upisuju bolonjci sa 180 ECTS, po završetku dobijaju zvanje - Master - diplomirani inženjer. Drugi program (6 predmeta načelno u 3 semestra, rad u 6 mjeseci, N/A ECTS) upisuju antebolonjci sa zvanjem dipl. ing, po završetku dobijaju zvanje magistra tehničkih nauka.
Jasmin2803

#10 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

Lud i ponosan wrote:
Jasmin2803 wrote:
Ma ne znam ni ja ja idem po Bolonji 3+2 a bicu po ovome master - a recimo ima kolega koji studiraju sa mnom koji su po starom programu zavrsili 4 godine i moraju ici jos 2 i opet ce biti masteri - sto je VII stepen kao i cetvorogodisnji studij - prema tome idu 2 godine djaba?! I nije mala konfuzija vjeruj mi - kad je ovo potpisano niko da izadje pred javnost da nam fino objasni!!!
Napisah ti gore, bice razlika u odnosu magistar specijalist vs. magistar nauka... Tako sam ja bar ovo shvatio.
OK :D
Jasmin2803

#11 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

Jel sad ovo znaci da onaj ko studira po Bolonji mora ici 6 godina na faks da bi bio magistar nauka (3+2+1), a kako je bilo prije jel 4+1??
Jasmin2803

#12 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

Da li su mediji (bilo koje vrste) izvjestavali o ovome? Znate li sta o tome slucajno?
nellington

#13 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by nellington »

Jasmin2803 wrote:Jel sad ovo znaci da onaj ko studira po Bolonji mora ici 6 godina na faks da bi bio magistar nauka (3+2+1), a kako je bilo prije jel 4+1??
Pitanje je da li uopće ima smisla davati zvanje magistra nauka bolonjcu. Možda je bolje tu prečagu kvalifikacijske ljestvice izbacivati postepeno iz hijerarhije?
kusur

#14 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by kusur »

a sta je sa Bachelor diplomom koju imam a isao sam 4 godine i skupio 240 ETC?

jel to visa strucna sprema??
Mjesanac

#15 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Mjesanac »

Koliko sam ja upoznat, trebalo bi biti ovako:

7 stepen- po Bolonnji 3 godine
8 stepen- stari 4 godisnji faks, ili Bolonja sa programima koji se oznacavaju sa (Hons)
9 stepen- magistarski
10 stepen- doktorat
Jasmin2803

#16 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

nellington wrote:
Jasmin2803 wrote:Jel sad ovo znaci da onaj ko studira po Bolonji mora ici 6 godina na faks da bi bio magistar nauka (3+2+1), a kako je bilo prije jel 4+1??
Pitanje je da li uopće ima smisla davati zvanje magistra nauka bolonjcu. Možda je bolje tu prečagu kvalifikacijske ljestvice izbacivati postepeno iz hijerarhije?
Ja sad recimo studiram Ekonomiju i tamo je ovaj prvi ciklus 3 godine, a npr. u Zenici 4 koliko ce onda oni ici godina za magistra nauka ili speciajlistu (ko tu kome krade godine :D)
Jasmin2803

#17 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

kusur wrote:a sta je sa Bachelor diplomom koju imam a isao sam 4 godine i skupio 240 ETC?

jel to visa strucna sprema??
DA, nazalost :D (ma ovdje nije bitno koliko si isao godina vec sta ti pise na diplomi posto si bachelor to ti je visa)
nellington

#18 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by nellington »

Jasmin2803 wrote:
nellington wrote:
Ja sad recimo studiram Ekonomiju i tamo je ovaj prvi ciklus 3 godine, a npr. u Zenici 4 koliko ce onda oni ici godina za magistra nauka ili speciajlistu (ko tu kome krade godine :D)
Evo šta nalaže zdrav razum (ako ga ima u ovoj državi): bakalaureat ekonomije si sa 180/240 ECTS, magistar ekonomije (ovdje vole naglasiti - ekonomije, ne ekonomskih nauka) si sa 300 ECTS, doktor ekonomskih nauka sa još 3 godine i to je to. Nikakvih dodatnih titula i nivoa.
kusur

#19 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by kusur »

Mjesanac wrote:Koliko sam ja upoznat, trebalo bi biti ovako:

8 stepen- stari 4 godisnji faks, ili Bolonja sa programima koji se oznacavaju sa (Hons)
9 stepen- magistarski
10 stepen- doktorat
sta znaci to Bolonja programi koji se oznacavaju sa (Hons)?
Jasmin2803

#20 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

Ja sad recimo studiram Ekonomiju i tamo je ovaj prvi ciklus 3 godine, a npr. u Zenici 4 koliko ce onda oni ici godina za magistra nauka ili speciajlistu (ko tu kome krade godine :D)[/quote]

Evo šta nalaže zdrav razum (ako ga ima u ovoj državi): bakalaureat ekonomije si sa 180/240 ECTS, magistar ekonomije (ovdje vole naglasiti - ekonomije, ne ekonomskih nauka) si sa 300 ECTS, doktor ekonomskih nauka sa još 3 godine i to je to. Nikakvih dodatnih titula i nivoa.[/quote]

Iz tvojih usta u Bozije usi!!! Al izgleda da sam ja sa 300 ECTS magistar specijalista ... a moram upisivati doktorski za magistra nauka (to je 20-30 hiljada na Ekonomiji u Sa :x )
Jasmin2803

#21 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Jasmin2803 »

kusur wrote:

9 stepen- magistarski
10 stepen- doktorat
I ja prvi put cujem za to, a kakav 9 i 10 stepen toga vise nema :D
cyprus

#22 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by cyprus »

Jes da ću nadam se najkasnije dogodine postat master, al ništa ja ovo ne kontam :D

Imam završene 4 godine studija geografije i diplomu bakalaureata... Šta sam ja sad? Jesam ili nisam ekvivalent ranijem profesoru geografije? :oops: Kolko vidim nisam...
nellington

#23 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by nellington »

Jasmin2803 wrote: Iz tvojih usta u Bozije usi!!! Al izgleda da sam ja sa 300 ECTS magistar specijalista ... a moram upisivati doktorski za magistra nauka (to je 20-30 hiljada na Ekonomiji u Sa :x )
Pazi, sad smo malo na klizavom terenu. I ja ću reći da nisi magistar nauka - a nisi ni dipl. ecc. Mitsko si biće na pola puta. Međutim, smatram da tih pola puta nije tvoj problem, nego problem onog ko pravi ovu ljestvicu. Još jednom ću ponoviti - smatram da zvanje magistar nauka (tj ono zvanje magistra koje se može staviti ispred imena, za razliku od onih 300ECTS zvanja koja idu isključivo iza imena) nije u duhu bolonjskog procesa kakav se trenutno kod nas implementira. Nije nigdje naprosto ugrađeno u novom sistemu.
Mjesanac

#24 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by Mjesanac »

kusur wrote:

9 stepen- magistarski
10 stepen- doktorat
Hons je skracenica od Honours. Ne znam sada tacno kako jedan program dobije tu titulu ali znam da su trogodisnji programi sa Hons 8 stepen, dok su obicni 7 stepen.

Evo sam nasao jedan primjer:
http://www.ucti.edu.my/degree.htm
elSaik

#25 Re: Master izjednačen sa VSS-om (Bachleor definitivno Viša šk.)

Post by elSaik »

Kada shvatite da više nema diplomiranih, magistara i doktora bit će vam lakše.
Post Reply