jesi diplomata...
Da li biste podržali proteste povodom odluke VM?!
- Jasmin2803
#201 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
hahaha, ko u nadrealistima, izlaste vasi da sjedu nasi
e tugo i zalosti[/quote]
jesi diplomata...
jesi diplomata...
- ExNihilo
#202 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Chmoljo wrote:pa šta da ti kažem, svi ste vi Dino KonakovićJasmin2803 wrote:
jest a kod nas u 7 dana 5 ispita ... ludilone znam jeste li ikad čuli za kriterije. ako su visoki, možeš imati jedan ispit u godini, ali da ga ne možeš položiti.
a vrlo često je kriterij profesora bio - pravi filter na, otprilike, dva predmeta na godini.
ali eto, šta ja znam, ja sam ipak po starom sistemu. vi ste svi posebni, polažete 50 ispita u 4 godine, valjda hrana iz humanitarne, šta li, pa ste posebniji![]()
![]()
![]()
svašta...
- Jasmin2803
#203 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ma ja stare kolege se podrzavajuEllinor wrote:Chmoljo wrote:pa šta da ti kažem, svi ste vi Dino KonakovićJasmin2803 wrote:
jest a kod nas u 7 dana 5 ispita ... ludilone znam jeste li ikad čuli za kriterije. ako su visoki, možeš imati jedan ispit u godini, ali da ga ne možeš položiti.
a vrlo često je kriterij profesora bio - pravi filter na, otprilike, dva predmeta na godini.
ali eto, šta ja znam, ja sam ipak po starom sistemu. vi ste svi posebni, polažete 50 ispita u 4 godine, valjda hrana iz humanitarne, šta li, pa ste posebniji![]()
![]()
![]()
![]()
- ExNihilo
#204 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Pa nema ovo veze sa starim sistemom...
ti si (vjerovatno) polagao finansijsko računovodstvo i znaš da dok se taj ispit spremi osijediš i možeš završit 10 na nekom drugom faxu
ti si (vjerovatno) polagao finansijsko računovodstvo i znaš da dok se taj ispit spremi osijediš i možeš završit 10 na nekom drugom faxu
- Jasmin2803
#205 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ma jesam...ma nama je bilo lako (cika Jahic progleda kroz prsteEllinor wrote:Pa nema ovo veze sa starim sistemom...
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#206 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
kod mene je na pravu bilo lagano. dok se neki debil nije izlajao kako svi uče po skripti. tad mu je nešto prevrnulo i počeo je ljude maltretirati za sitnicuEllinor wrote:Pa nema ovo veze sa starim sistemom...
treba uzeti u obzir da većini ljudi problem predstavljaju ekonomski predmeti, jer treba malo više vremena da se ovlada pojedinim pojmovima.
naravno isto Mehmed.
- smoki_choko
#207 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
upravo sijedim zbog cika jahe 
- ExNihilo
#208 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Chmoljo wrote:kod mene je na pravu bilo lagano. dok se neki debil nije izlajao kako svi uče po skripti. tad mu je nešto prevrnulo i počeo je ljude maltretirati za sitnicuEllinor wrote:Pa nema ovo veze sa starim sistemom...
ti si (vjerovatno) polagao finansijsko računovodstvo i znaš da dok se taj ispit spremi osijediš i možeš završit 10 na nekom drugom faxu![]()
treba uzeti u obzir da većini ljudi problem predstavljaju ekonomski predmeti, jer treba malo više vremena da se ovlada pojedinim pojmovima.i tako... umjesto regularnih 20-ak... polagalo je po 5 ljudi...
naravno isto Mehmed.
Ma primjetio sam da raja na pravu muku muči sa ekonomskim predmetima.
Jahić je manijak 1/1, ali je i predmet "manijačan".
-
sarajev_o
#209 Re: SKANDALOZNO!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ko ce jos sa nama?Jasmin2803 wrote:i mojih petsarajev_o wrote:znaci moje 3 godine padose u vodueeeeeeeee zivote
![]()
![]()
![]()
ko ce u kafanu??
-
elSaik
#210 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Koje je to sezone bilo?Chmoljo wrote:kod mene je na pravu bilo lagano. dok se neki debil nije izlajao kako svi uče po skripti. tad mu je nešto prevrnulo i počeo je ljude maltretirati za sitnicuEllinor wrote:Pa nema ovo veze sa starim sistemom...
ti si (vjerovatno) polagao finansijsko računovodstvo i znaš da dok se taj ispit spremi osijediš i možeš završit 10 na nekom drugom faxu![]()
treba uzeti u obzir da većini ljudi problem predstavljaju ekonomski predmeti, jer treba malo više vremena da se ovlada pojedinim pojmovima.i tako... umjesto regularnih 20-ak... polagalo je po 5 ljudi...
naravno isto Mehmed.
- LieToMe
#211 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
citala, citala, citala i negdje na 4-5 strani prestanem posto se pretovorilo u raspravu ko ima vise ispita i ko je bolji student...
mene zanima sad samo jedno: jel na SVIM fakultetima vazi ovo izjednacavanje, na koji nacin mi stari studenti mozemo upisati magistarski ili master what ever, jer vec tri godine camim, cucim, cekajuci da se donese nesto konkretno da nastavim tamo gdje sam stala???
mene zanima sad samo jedno: jel na SVIM fakultetima vazi ovo izjednacavanje, na koji nacin mi stari studenti mozemo upisati magistarski ili master what ever, jer vec tri godine camim, cucim, cekajuci da se donese nesto konkretno da nastavim tamo gdje sam stala???
-
neki
#212 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Vi bolonjci ste haman sjedili na usima cijeli studij
Dobro se sjecam 2003 godine kad je na mom faxu bilo rijeci o uvodjenju bolonjskog sistema..stalno bili neki seminari u vezi toga i uvijek su pravili poredjenje po kojem ce nakon zavrsenog sistema 3+2 studenti biti izjednaceni sa VSS po starom sistemu. Poslije 3 godine ce se racunati kao visa. U hrvatskoj je vec godinama tako, studenti koji su diplomirali po starom sistemu sad mogu nostrifikovati diplomu kao magistrat po novom i svi dalje mogu upisat doktorski 3 godine..
A ta prica o puno vise ispita je suplja i klasicno neradnicko kukanje..mi smo imali dvogodisnje predmete i ispit nakon odslusane dvije godine pa je trebalo pripremiti cijelo gradivo i izaci na ispit koji je trajao 5 sati, sad po bolonji imaju bezvezni ispit poslije svakog semestra i nakon dvije godine blage veze nemaju o gradivu koje su polagali. Na diplomski izadju ne znaju osnove, brukaju i sebe i mentora, komisija se za glavu hvata i spustaju kriterije da ne bi sve sestice bile, ali zato svako pravdanje pocne sa..pa mi smo imali duplo vise ispita..
Dobro se sjecam 2003 godine kad je na mom faxu bilo rijeci o uvodjenju bolonjskog sistema..stalno bili neki seminari u vezi toga i uvijek su pravili poredjenje po kojem ce nakon zavrsenog sistema 3+2 studenti biti izjednaceni sa VSS po starom sistemu. Poslije 3 godine ce se racunati kao visa. U hrvatskoj je vec godinama tako, studenti koji su diplomirali po starom sistemu sad mogu nostrifikovati diplomu kao magistrat po novom i svi dalje mogu upisat doktorski 3 godine..
A ta prica o puno vise ispita je suplja i klasicno neradnicko kukanje..mi smo imali dvogodisnje predmete i ispit nakon odslusane dvije godine pa je trebalo pripremiti cijelo gradivo i izaci na ispit koji je trajao 5 sati, sad po bolonji imaju bezvezni ispit poslije svakog semestra i nakon dvije godine blage veze nemaju o gradivu koje su polagali. Na diplomski izadju ne znaju osnove, brukaju i sebe i mentora, komisija se za glavu hvata i spustaju kriterije da ne bi sve sestice bile, ali zato svako pravdanje pocne sa..pa mi smo imali duplo vise ispita..
Last edited by neki on 06/06/2011 10:35, edited 1 time in total.
-
neki
#213 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Ne mozes upisati magistarski nego doktorski, traje tri godine i svaka se placa 7000LieToMe wrote:citala, citala, citala i negdje na 4-5 strani prestanem posto se pretovorilo u raspravu ko ima vise ispita i ko je bolji student...
- Chmoljo
#214 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
prije... 3, 3 i po godine. tako nekako...elSaik wrote:
Koje je to sezone bilo?
- LieToMe
#215 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
meni ovo nije jasno...ja nemam diplomu da glasi na mr. ... ili da pisu stepeni nego samo ono dipl. .... jel to znaci da moramo sad nesto nostrificirati diplomu??? kako cu upisati doktorat sa obicnom diplom???neki wrote:Ne mozes upisati magistarski nego doktorski, traje tri godine i svaka se placa 7000LieToMe wrote:citala, citala, citala i negdje na 4-5 strani prestanem posto se pretovorilo u raspravu ko ima vise ispita i ko je bolji student...
-
neki
#216 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Ne moras nista nostrifikovat. ako si VSS po starom sistemu upisujes direktno doktorski studij po bolonji koji traje 3 godine. Vise nema magistarskog po starom. Na arhitekturi koja je prva pocela s bolonjskim procesom doktorski je poceo prije dvije godine i funkcionise na ovom principu. Prosle godine je pocela cini mi se i ekonomija i tako ce i svi ostali fakultetiLieToMe wrote:meni ovo nije jasno...ja nemam diplomu da glasi na mr. ... ili da pisu stepeni nego samo ono dipl. .... jel to znaci da moramo sad nesto nostrificirati diplomu??? kako cu upisati doktorat sa obicnom diplom???neki wrote:Ne mozes upisati magistarski nego doktorski, traje tri godine i svaka se placa 7000LieToMe wrote:citala, citala, citala i negdje na 4-5 strani prestanem posto se pretovorilo u raspravu ko ima vise ispita i ko je bolji student...
-
bree
#217 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Kao prvo studirala sam i po starom i po novom sistemu tako da mogu da uporedim oba. Prvo nije istina da je to ikad receno, na ekonomiji su svi nadlezni za bolonjski studij govorili studentima da ce prvi ciklus biti jednak VSS upravo zbog istog broja predmeta i iste tezine i obima gradiva, sto su i potvrdili izdavanjem potvrda na kraju studija gdje stoji da je prvi ciklus po obimu gradiva i stecenom znanju jednak prethodnom cetvorogodisnjem studiju.neki wrote:Vi bolonjci ste haman sjedili na usima cijeli studij![]()
Ja stvarno ne razumijem po kojoj logci ti mislis sebe ili vec koga sa zavrsene cetiri godine strpati u magistrante pa to je presmijesno. Kazem s obzirom da sam studirala po starom sistemu znam sta znaci imazi osam predmeta u godini 8 termina za polaganje i mogucnost prenosa 2 ispita na sljedecu godinu i sta znaci imati 12 predmeta sa 4 termina i mogucnoscu prenosa jednog ili nijednog ispita.
Sto se tice nivo znanja znam kolega sa cetverogodisnjeg studija koji su izasli isfrustrirani pojedinim profesorima kod kojih nisu mogli poloziti ispit dugo vremena i to je cijela frustracija prijasnjeg sistema "nadobudni" profsori, ali to nije kriterij tezeg studija ili viseg nivoa stecenog znanja. Znanje prijasnjeg sistema koje se sticalo je neupotrebljivo.
Prijasnji sistem je sistem nauke i teorije i vise vas je pripremao za buduce profesore na istom fakultetu nego na rad u bankama, osiguranjima, privatnim kompanijama.
Bolonjci su upravo izasli sa fakulteta spremni i bolje pripremljeni na rad u pomenutim kompanijama. Naravno da ima ljudi koji da su ne znam koji sistem upisali ili fakultet sa njega izadju totalno neobrazovani i nepismeni, a to je sad druga prica.
Ovo jednostavno sto pises nije istina i cinjenica je da studenti koji su zavrsili po starom sistemu, ne svi ali dosta njih, omalovazavaju bolonjce, za razliku od bolonjaca koji samo zele pravdu i ne omalovazavaju prethodni studij.
Stvarno od kud vam tolika sujeta da mozete i pomisliti da se upisete direktno da doktorat, stvarno mi nije jasno po kojim kriterijima, jel zato sto ste ima li nekog prof koji vas je ubijao u pojam i sad kao na osnovu toga mislite da vam je bilo teze. Do sad nisam cula ni jedan jedini argument po kojem stvarno stari sistem je visi stepen od novog, za razliku od bolonjaca koji imaju cvrste argumente, pa ljudi su polagali po istim knjigama kod istih prosfesora iste predmete.
Samo da napomenem da takodje ne mislim da se trebamo prepucavat medjusobno, ali na ovakve izjave se jednostavno treba oglasiti.
- LieToMe
#218 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
[/quote]Ne moras nista nostrifikovat. ako si VSS po starom sistemu upisujes direktno doktorski studij po bolonji koji traje 3 godine. Vise nema magistarskog po starom. Na arhitekturi koja je prva pocela s bolonjskim procesom doktorski je poceo prije dvije godine i funkcionise na ovom principu. Prosle godine je pocela cini mi se i ekonomija i tako ce i svi ostali fakulteti[/quote]
ok. hvala za info
ok. hvala za info
- Chmoljo
#219 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ko je ovdje lud?bree wrote:
Sto se tice nivo znanja znam kolega sa cetverogodisnjeg studija koji su izasli isfrustrirani pojedinim profesorima kod kojih nisu mogli poloziti ispit dugo vremena i to je cijela frustracija prijasnjeg sistema "nadobudni" profsori, ali to nije kriterij tezeg studija ili viseg nivoa stecenog znanja. Znanje prijasnjeg sistema koje se sticalo je neupotrebljivo.
Prijasnji sistem je sistem nauke i teorije i vise vas je pripremao za buduce profesore na istom fakultetu nego na rad u bankama, osiguranjima, privatnim kompanijama.
Bolonjci su upravo izasli sa fakulteta spremni i bolje pripremljeni na rad u pomenutim kompanijama. Naravno da ima ljudi koji da su ne znam koji sistem upisali ili fakultet sa njega izadju totalno neobrazovani i nepismeni, a to je sad druga prica.
Ovo jednostavno sto pises nije istina i cinjenica je da studenti koji su zavrsili po starom sistemu, ne svi ali dosta njih, omalovazavaju bolonjce, za razliku od bolonjaca koji samo zele pravdu i ne omalovazavaju prethodni studij.
Stvarno od kud vam tolika sujeta da mozete i pomisliti da se upisete direktno da doktorat, stvarno mi nije jasno po kojim kriterijima, jel zato sto ste ima li nekog prof koji vas je ubijao u pojam i sad kao na osnovu toga mislite da vam je bilo teze. Do sad nisam cula ni jedan jedini argument po kojem stvarno stari sistem je visi stepen od novog, za razliku od bolonjaca koji imaju cvrste argumente, pa ljudi su polagali po istim knjigama kod istih prosfesora iste predmete.
Samo da napomenem da takodje ne mislim da se trebamo prepucavat medjusobno, ali na ovakve izjave se jednostavno treba oglasiti.
bolonjci ne omalovažavaju, samo eto, nastupaju ko da su pobrali svu pamet svijeta
hoćete pravdu? gdje je tražite?
kakav crni doktorat, kakve trice
-
drinjanin
#220 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Ima li neko kompetentan da mi pojasni status magistara nauka po starom sistemu-ovlas procitah neke komentare pa ispada da sam dzaba davao pare i gubio vrijeme...Fakultet je trajao 9 semestara + diplomski, a nakon toga magisterij dva semestra sa ispitima, naucnim radovima i magistarskim radom....Sta se moze sa ovim:)???
-
Animal
#221 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
Mislim da većina vas pogrešno predstavlja ovaj problem... Meni npr. ništa ne predstavlja da li sam ja 6., 7. ili neki drugi stepen, iz prostog razloga jer se novi i stari sistem ne mogu porediti.. Ipak, ono što je važno je da li će javne inistitucije, velike firme (banke, telekomi itd), vrednovati bolonjski studij u trajanju od 3 godine kao što su to radile sa prijašnjim sistemom VSS?!
Većina kompanija ima segmentaciju radnih mjesta, platne razrede, te zvanja prilagođena određenim radnim mjestima.. Trenutno je za veoma mali broj radnih mjesta propisano više obrazovanje, što će značiti da bi takve kompanije prema ovoj klasifikaciji sada trebale zapošljavati samo magistre??
Ako se ovo riješi u korist bačelora, mislim da će najmanji problem biti stepen obrazovanja.. U suprotnom, svi ćemo morati na master studij - a sa druge strnae bačelor kao zvanje će se skroz izgubiti jer neće biti nikakve praktične koristi od njega..
Većina kompanija ima segmentaciju radnih mjesta, platne razrede, te zvanja prilagođena određenim radnim mjestima.. Trenutno je za veoma mali broj radnih mjesta propisano više obrazovanje, što će značiti da bi takve kompanije prema ovoj klasifikaciji sada trebale zapošljavati samo magistre??
Ako se ovo riješi u korist bačelora, mislim da će najmanji problem biti stepen obrazovanja.. U suprotnom, svi ćemo morati na master studij - a sa druge strnae bačelor kao zvanje će se skroz izgubiti jer neće biti nikakve praktične koristi od njega..
- Jasmin2803
#222 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
sad mi je stvarno zao sto sam postavio ovu temu, cilj mi je bio da informisem ljude, a vi se hvatate ko je bolji ko nije, sve je do covjeka koliko ucis toliko vrijedis (plus ako imas stelu dobro ces proci
)... i ne znam kako neko ima hrabrosti da izjednacava 2 sa 3 godine ili 4 sa 5 (bez obzira na tezinu...), ovim samo pokazujete koje ste vi izdajice...
...
neki komentari su ti nidje veze... (za Jahica- finansijsko racunovodstvo koje se nekad polagalo u 2 semestra - cini mi se- sada studenti imaju 3 mjeseca da ga spreme a ispit je identican (ako je neko radio - pocetno stanje i promjene iste i po starom sistemu) + njegova knjiga teorije (550 str. cini mi se)...
neki komentari su ti nidje veze... (za Jahica- finansijsko racunovodstvo koje se nekad polagalo u 2 semestra - cini mi se- sada studenti imaju 3 mjeseca da ga spreme a ispit je identican (ako je neko radio - pocetno stanje i promjene iste i po starom sistemu) + njegova knjiga teorije (550 str. cini mi se)...
- smoki_choko
#223 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
ne znam koji si ti fax zavrsio al nama za 5 godina niko nije ni spomenuo da ce se tri godine racunati kao všs zato ne baljezgajneki wrote:Vi bolonjci ste haman sjedili na usima cijeli studij![]()
- kockica_kockica
#224 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
smoki_choko wrote:ne znam koji si ti fax zavrsio al nama za 5 godina niko nije ni spomenuo da ce se tri godine racunati kao všs zato ne baljezgajneki wrote:Vi bolonjci ste haman sjedili na usima cijeli studij![]()
Istina je da niko nije govorio da ce 3 godine studija biti jednake kao 2
Da ce 4 godine biti kao 5 itd...
Ovakva klasifikacija je degradirajuca za studente koji su zvarsili po Bolonji.... a sve to zato jer je necija godina vise mnogo vrijednija ... ljudi sa kompleksima napravise klasifikaciju kako njima odgovara.... mi smo ih birali.. neka su...
- Jasmin2803
#225 Re: SKANDALOZNO!!!? -- MASTER-MAGISTAR izjednačen sa VSS-om
hehhe - znas Trivuna...smoki_choko wrote:ne znam koji si ti fax zavrsio al nama za 5 godina niko nije ni spomenuo da ce se tri godine racunati kao všs zato ne baljezgajneki wrote:Vi bolonjci ste haman sjedili na usima cijeli studij![]()