Da je Babo vodio Bosnu....

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

It_is_a_Leclerc

#51 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by It_is_a_Leclerc »

Ne znam.

Ali želio bih da jedna stvar bude jasna - nezavisnu i suverenu Republiku BiH nije želio samo Alija Izetbegović, već Bošnjaci, Hrvati i dio Srba u ovoj zemlji. Samom insinuacijom da se nešto moglo spriječiti u slučaju da je umjesto Alije bio ovaj notorni pilićar, stiče se stav kako je zapravo Alije poveo BiH u rat, što su gluposti i velikosrpske idiotarije.

Što se Fikreta Abdića tiče, svoje glasove dobio je na osnovu Agrokomerca, a Agrokomerc nije izgradio on već narod. O kakvoj se budaletini radi dovoljno govori činjenica da je opet pokušao zatalasati u Krajini po izlasku iz zatvora, a zastrašujuće zvuči činjenica da je više ljudi u Krajini poginulo u sukobima s njegovom pilićarskom, krezubom armijom, nego sa snagama VRS-a i VRSK-a,
sema911s

#52 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by sema911s »

iskreno da smo normalan narod pa da priznamo da su i nasi(ko god bili) cinili zlocine da nisu samo oni tamo krivi za sve,. bilo bi nam bolje,. jer kada se uhapsi neki zlocinac imas tri pogleda nja njega,. kome je valjo i ko se klanja tom bogu ko on njima je dobar ovim ostalima nevalja,. mladica srbi porede sa cime vec ne bozanstvom,. a nama je toliko jada donio da nismo ni svjesni, i sve dok i jedni i drugi i treci ne sjedemo i priznamo da su svi cinili zlocine( jer zlocin je dal ubio jednog il hiljade opet si zlocinac),. nema ovjde mira i zivota,.
a tog babu kako vec toliko je jada donio narodu u krajni da ga samo kako neko rece"pilici" vole,.

dok sve zlocince koji su nas zavadili ne posmatramo ko zlocince uvjek ce bit problema, i bice nam kako je sada,.

taj babo je nekome donio mozda dobra i on ga sada fali, isto ko sto je nekome porodica izetbegovic donijela mnogo dobra tako oni danas isto ko ovi babini, il neki cetnici pa se i danas ti pokreti odrzavaju,(kada pogledas sta je mladic dobro ucinio za bosanske srbe samo pjana luda zatucana glava ga moze postovat),.

alija obeco zlatne kasike
mladic vracanje prapovjesnih srbskih teritorija
babo on je obecavo svasta
sada sdp obecava cuda
radoncic neka prava
amortizer

#53 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by amortizer »

muha_sa wrote:
amortizer wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:...

To je hipotetičko pitanje, šta bi bilo kad bi bilo. Šta bi bilo da su tada na izborima pobjedile reformske snage Ante Markovića i da je Bogić Bogičević bio predsjednik? Avaj.
Pa garant bi Muha isao u SveCku samo kao turista. :D
:lol: :lol: :lol:

šipak bih i vidio ŠveCke osim na tv :lol: vako malo malo pa odem da vidim živote moje :-D al djaba :-) ne mogu bez ove mrtvaje pa me jebte :lol:
:thumbup:
Sorry muha, ti mi prvi pao na um :)
muha_sa

#54 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by muha_sa »

sema911s wrote:iskreno da smo normalan narod pa da priznamo da su i nasi(ko god bili) cinili zlocine da nisu samo oni tamo krivi za sve,. bilo bi nam bolje,. jer kada se uhapsi neki zlocinac imas tri pogleda nja njega,. kome je valjo i ko se klanja tom bogu ko on njima je dobar ovim ostalima nevalja,. mladica srbi porede sa cime vec ne bozanstvom,. a nama je toliko jada donio da nismo ni svjesni, i sve dok i jedni i drugi i treci ne sjedemo i priznamo da su svi cinili zlocine( jer zlocin je dal ubio jednog il hiljade opet si zlocinac),. nema ovjde mira i zivota,.
a tog babu kako vec toliko je jada donio narodu u krajni da ga samo kako neko rece"pilici" vole,.

dok sve zlocince koji su nas zavadili ne posmatramo ko zlocince uvjek ce bit problema, i bice nam kako je sada,.

taj babo je nekome donio mozda dobra i on ga sada fali, isto ko sto je nekome porodica izetbegovic donijela mnogo dobra tako oni danas isto ko ovi babini, il neki cetnici pa se i danas ti pokreti odrzavaju,(kada pogledas sta je mladic dobro ucinio za bosanske srbe samo pjana luda zatucana glava ga moze postovat),.

alija obeco zlatne kasike
mladic vracanje prapovjesnih srbskih teritorija
babo on je obecavo svasta
sada sdp obecava cuda
radoncic neka prava
da smo normalan narod ne bi jebavali majku jedni drugima kad ne krenemo na žuto svjetlo na semaforu. ne bi parkirali svoje limene ljubimce gdje nam je kurcu cejf, ne bi dodavali gas pred lokvom punom vode da uprskamo pješake, ne bi jurcali ulicama grada glumeci Šumahere, Fetele i sotale trkace i to sve uz zvuke Cece, eke, keke, bubamare i ostale prekodrinske pjevacke "elite" i to sve pojacano do daCke.
-da smo normalan narod ponašali bi se kulturno i ne bi pljuvali i nos istresali na plocnicima ulica.
-da smo normalan narod fatali bi se poljoprivrede i stocarstva pa bi hranili ne samo sebe vec pola Evrope al jok--lijepi život u gradovima a jebeš zemlju što propada.
-da smo normalan narod sad bi nam Hidrogradnja radila po Africi a radnici bi imali svoje plate, Energoinvest isto tako i da ne nabrajam koliko uništenih firmi koje agresori s brda ne uspješe uništit al im domaci dohakaše.
-da smo normalan narod davno bi pitali gdje su petrodolarske donacije.
-da smo normalan narod idoli bi nam bili vrhunski sportisti, muzicari, uspješni inžinjeri, menadžeri, doktori a ne kojekakvi kriminalci s tonu mišica i gram mozga.

ima toga još al jebi ga :-) nešto mi se ne nabraja :-) mislim da su to naši problemi a ne šta bi bilo da je bilo :-)

-nego, kad smo vec kod tih zlatnih kašika molio bih da me potsjetiš na tu izjavu, star covjek pa zaboravio a garant ima negdje zapisano jal slikom, jal tonom, jal napisano. ne znam nac pa eto hajd mi pokaži--unaprijed hvala :D
zambaklija

#55 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by zambaklija »

ja stvarno nerazumijem čemu služi ova tema,postavljati si pitanje šta bi bilo da je ratni.zločinac vodio državu????bolesno mogao si odmah postaviti i slijedeće pitanje,šta bi bilo da smo ostali u srboslaviji???
muha_sa

#56 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by muha_sa »

zambaklija wrote:ja stvarno nerazumijem čemu služi ova tema,postavljati si pitanje šta bi bilo da je ratni.zločinac vodio državu????bolesno mogao si odmah postaviti i slijedeće pitanje,šta bi bilo da smo ostali u srboslaviji???
nema više rokanja i ubijanja pa se prešlo na sofisticiranije metode :-) da nije bilo Alije ne bi se agresija izvršila na medjunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, da ne ubiše na čaršiji svata ne bi se Sarajevo 1500 dana držalo u opsadi.
jebo to što je kasapin izvršio državni udar i promjeno ustav Jugoslavije, što je razvali monetarni sistem i što je pokreno sve mitinge "dešavanja naroda", "jogurt revolucije" i smjenio ulicom svo Jugoslovensko rukovodstvo koje nije bilo na matrici Velike Srbije. nema veze što je kasapin glat odbio ulazak u EU. bitno je optužit žrtvu što se branila a agresora amnestirat.
da se bar išta želi saznat iz perioda dolaska ovog kasapina na vlast može se jednim klikom al jok :-) bolje naprdivat--još ako se naprduje iz daleka elhamdulila :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XcGc2n8lKs4 [/youtube]
Haj_Halve

#57 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Haj_Halve »

Pitajte ljude u B.Krajini sta misle o Babi. Izdajnik je najblazi komentar kojeg mozete cuti. I bicete sretni ako ne dobijete samar ili jos vise.

Zbog Kladuse je napao sopstveni narod a surovao sa cetnicima po Bijeljini. Dobro je da je narod gore imao barem malo klikera pa ga je zaustavio na vrijeme (Buzimljanima treba skidati kapu). Vidim da je ovdje neko ranije napisao da je Aliju bila briga za gradovima poput Prijedora. Mozda jeste, ali da je Babo (heb'o ih Babo) mario za iste gradove, ne bi cetnici uradili vec poznato. Jos pobio svog naroda koliko ti Bog hoce i dobro je naucio od cetnika s tim da je otvarao logore.

Nego,kako je Babo kao dosao do Sarajeva u sred one frke po citavoj BiH i stigao do Televizije?

Da je Babo vodio Bosnu, citava BiH bi bila zrtveno janje - ista stvar bi bila kao gore u Krajini, samo u vecim razmjerima.
muha_sa

#58 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by muha_sa »

Mr.Who wrote:Ne znam kojih godina ste vi što pišete ali se očito puno toga ne sjećate ili ne znate šta se dešavalo.Ja sam bio oficir u JNA i radio sam u granizonu u centralnoj Hrvatskoj.Bio sam mlad.Par godina pred rat završio akademiju.Moj klasić ostade u maju 1990. na barikadama balvan revolucije, sa "svojima", da bi se uredno 20 godina kasnije pojavio na proslavi 20.godina klase.Završio čovjek akademiju.Negdje po brdima.
'91. nisi mogao iz Hrvatske u Bosnu ući normalno.U julu '91. dođoh kući preko nekih vrleti do Bihaća.Rezervisti su već okupirali taj dio BiH.Roditelji su mi dolazili jednom u posjetu i svašta su preživjeli od rezervista kod Banja Luke.Šef bezbjednosti u garnizonu djelio srbima po okolnim selima naoružanje.Uhapšen od hrvata i mislim da je dosta odležao. BiH je već tada dobro bila poklopljena rezervistima.U septembru se Hrvatska napada sa teritorije BiH od strane JNA. Alija ne poduzima ništa konkretno jer zna čime i s kime raspolaže.Ne reaguje se na napad na Ravno.Hrvatima je već dosta svega.Borbe se vode po Hrvatskoj i normalno je da ljude vuče da se reaguje.
Moje mišljenje je da je bilo ko došao na mjesto Alije da situacija ne bi bila puno drugačija jer je naš narod bio nezainteresovan za bilo šta.Kad sam se vratio krajem '91. niko veze ni o čemu nije imao a samo 200 KM dalje ljudi su preživljavali golgotu.Nije nas interesovalo i nismo bili ni za šta osim Jugoslavije koja je prnula u svijeću davno a naš narod to nije vidio ili nije htio da vidi.Zato nam je danas ovako i biće dok ne promjenim svijest o sebi.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6VE3XMy6RaU [/youtube]
Gradski

#59 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Gradski »

Nebi bilo rata i nebi bilo ovoliko ubijenih ljudi zalud.
LBVIEW

#60 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by LBVIEW »

zambaklija wrote:ja stvarno nerazumijem čemu služi ova tema,postavljati si pitanje šta bi bilo da je ratni.zločinac vodio državu????bolesno mogao si odmah postaviti i slijedeće pitanje,šta bi bilo da smo ostali u srboslaviji???
Pa temu je k'o i inace postavio pripadnik "nebeskih" s vrlo jasnim ciljem prebacivanja odgovornosti s one strane koja je svo 'ranje na prostoru bivse nam domovine i zapocela na one druge, po obrascu "eto, da vas je neko drugi vodio mogli bi se kao dogovoriti i rata nebi ni bilo". :-) E, sad sto on i njegovi poslovicno boluju od kolektivne amnezije, selektivnog prikazivanja cinjenica,a i kauzalitet im je strani pojam,pa su zaboravili i onog sto je "slabo cuo" na Kosovu, al nije zaboravio zaprijetetiti,cetnikovanje po Hrvatskoj jos za vrime Racana,stavljanje po kontrolu JNA-a, balvane i jedne i druge,zlocin, paljevinu i pljacku po Hrvatskoj, stvaranje SAO,crnogorske rezerviste po Hercegovini, gotovo javno naoruzavanje srpskog stanovnistva, preuzimanje releja i opkoljavanje gradova pa do Karadziceve prijetnje nestankom jednom narodu ako ne bude "igrao kako Srbi svraju" , dakle davno prije i pomisli o referendumu za nezavisnost, nimalo ne cudi, medutim da i dan danas postoji iko "s gramom mozga" na "ovoj stani" ko se moze "upecati" na tu pricu je nemoguce za povjerovati. :shock:
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#61 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Admir_1984 »

Comrad wrote:Ne znam kako bi je Babo vodio, ali znam da nas je Aljo zavalio samo tako. Mi smo morali, morali odabrati boljeg vodju.

Biti totalno nespreman, nepripremljen i huskati narod na referendume, moze samo budala kao sto je bio Alija. Jbt gledam i ja one neke emisije i vidim kako sere, pa konta covjek lik ima zalihe i zalihe oruzja, stotine hiljada vojnika iza sebe. A on je imao qrac obicni. Imao koju puskicu i momke u tenama, koji su golobradi gubili zivote.

Mi smo trebali sacekati koju godinu. Jesmo li morali bas i taj referendum obavljati u tom trenutku kad su srbi i cetnici bili nabrijani, nisu uspjeli u sloveniji, nisu uspjeli u hrvatskoj i sve onda iskalili na nama. Umjesto da smo se malo strpili i pokusali nekim drugim putevima da rijesimo stvar, barem sa manjim gubicima. Mogli smo barem pokusati, a ne glavom u zid.

Bolje i da smo ispali kukavice, nego ovako heroji, sinovi bez oceva, majke bez muzeva.

Boli briga izetbegovice, oni nisu nikoga izgubili. A dobili su i previse.

p.s. Cesitke Sebiji za izbor direktora opste bolnice, da bog da sebe i muza morala lijeciti u istoj ustanovi :x
Ne samo oni, nego svi njihovi logisticari, prijatelji, stranacki prvaci u to doba, poslušnici, mislim da nisu nikoga izgubili, a dobili su jako jako puno
sistematski pregled

#62 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by sistematski pregled »

Ah, te zle Balije za sve krive. Koliko su zle govori činjenica da su jednog mirotvorca poput Raše natjerali da ih napadne.
Mater jebem umobolnu svakome ko podržava ratnog zločinca Fikreta Abdića. Šta je iduća tema? Da je Radovan bio predsjednik BiH bili bi Švicarska?
DiplomataSaSela

#63 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by DiplomataSaSela »

Lajavikrelac wrote:Ovih dana sam bio u prilici da pogledam razne dokumentarce i pročitam dosta o početku 90tih i raspadu Jugoslavije, pa mi je zapala za oko činjenica da je Fikret Abdić Babo imao više glasova na prvim višestranačkim izborima od Alije koje je predao njemu sa uslovom da se ovaj povuče sa predsjedničkog mjesta poslije godinu dana ali.... :-?
Moje skromno mišljenje je da bi istorija izgledala mnogo drugačije da je Babo bio na čelu BIH tih prelomnih godina, možda bi se i izbjeglo krvoproliće...šta vi mislite?
Da je babo vodio BiH moje skromno misljenje je da ti ne bi imo sanse danas palamudit na forumu jer ovog foruma ne bi ni bilo...a ti i dalje nastavi gledat "dokumentarce",mozda ces imat jos skromnih misljenja...
cindrlimindrli

#64 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by cindrlimindrli »

Svaka ozbiljna drzava slicne protuhe je nagradjivala metkom u tintaru, jedino kod nas imas budaletine koji ne mogu
prezaliti sto ih sivonja ne predade smrdiji na pladnju.
Comrad

#65 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Comrad »

Tema bi trebala biti 'Da Alija nije vodio Bosnu', o tome se moze pricati i bez hipotetike, jer njegove odluke imamo crno na bijelo.

A sa ozbirom na babinu historiju i njegovo ponasanje tokom rata, pa i poslije rata, moze se izvuci logican zakljucak sta bi se sa nama desilo.
Haj_Halve

#66 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Haj_Halve »

Pateticni, neinformisani i na kraju krajeva sasvim nepotreban revionizam koji pljuje po zrtvama Fikreta Abdica. Ocigledno da su neki zaboravili sve sto se desilo.

Eto, trebali smo svi leci cetnicima pod kamu. I jos se namjestiti da se ovi ne bi ne daj Boze napatili pri klanju.

Svakakvih blecaka po ovim forumima, i to slobodno mogu reci jer samo blecak moze pokrenuti ovakvu temu znajuci sta de odvijalo u BiH izmedju '92-95. Ovako se pljuje po zrtvama rata.
hAZNADAR

#67 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by hAZNADAR »

Uzasno iritirajuca tema. Ne zbog eventualnih abdicevaca, jugonostalgicara, ekstrema,... vec zbog kolicine gluposti pojedinih.

Koliko pameti treba da se skonta da sudbina BiH nije bila u rukama Alje, Babe,.. vec Slobe, Franje,... i
Koliko pameti treba da se skonta da su nezavisnost BiH htjeli svi Bosnjaci u tom momentu i to sto prije. Nema teoretske sanse da bi Abdic mogao - referendum i proglas nezavisnosti - ni odgoditi a kamoli sprijeciti.
asdf1

#68 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by asdf1 »

Lajavikrelac wrote:Ovih dana sam bio u prilici da pogledam razne dokumentarce i pročitam dosta o početku 90tih i raspadu Jugoslavije, pa mi je zapala za oko činjenica da je Fikret Abdić Babo imao više glasova na prvim višestranačkim izborima od Alije koje je predao njemu sa uslovom da se ovaj povuče sa predsjedničkog mjesta poslije godinu dana ali.... :-?
Moje skromno mišljenje je da bi istorija izgledala mnogo drugačije da je Babo bio na čelu BIH tih prelomnih godina, možda bi se i izbjeglo krvoproliće...šta vi mislite?
Bilo bi nam mnogo lepo bre.
insomnia78

#69 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by insomnia78 »

muha_sa wrote:
nema više rokanja i ubijanja pa se prešlo na sofisticiranije metode :-) da nije bilo Alije ne bi se agresija izvršila na medjunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu, da ne ubiše na čaršiji svata ne bi se Sarajevo 1500 dana držalo u opsadi.
jebo to što je kasapin izvršio državni udar i promjeno ustav Jugoslavije, što je razvali monetarni sistem i što je pokreno sve mitinge "dešavanja naroda", "jogurt revolucije" i smjenio ulicom svo Jugoslovensko rukovodstvo koje nije bilo na matrici Velike Srbije. nema veze što je kasapin glat odbio ulazak u EU. bitno je optužit žrtvu što se branila a agresora amnestirat.
da se bar išta želi saznat iz perioda dolaska ovog kasapina na vlast može se jednim klikom al jok :-) bolje naprdivat--još ako se naprduje iz daleka elhamdulila :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XcGc2n8lKs4 [/youtube]
Bravo hamu

s' moje sokocalo
swanfilter

#70 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by swanfilter »

Babo je jedna obicna papcina koja je zasluzila sve patnje ovog svijeta zbog onog sto je uradio. Da je Babo pobijedio, danas bi Krajina/USK bila satelitska/vazalna drzava Velike Srbije. Ili cak dio tog teritorija. O Babi kao nekom mirotvorcu mogu govoriti samo oni koji nisu osjetili situaciju u Bihackom dzepu koju je isti prouzrokovao. Mi Krajisnici jesmo, a isto tako smo dokazali ko/sta nam je na prvom mjestu. Uprkos begovskom Sarajevu i odnosu istog da nas ...
Last edited by swanfilter on 14/03/2013 15:15, edited 1 time in total.
Haj_Halve

#71 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Haj_Halve »

swanfilter wrote:Babo je jedna obicna papcina koja je zasluzila sve patnje ovog svijeta zbog onog sto je uradio. Da je Babo pobijedio, danas bi Krajina/USK bila satelitska/vazalna drzava Velike Srbije. Ili cak dio tog teritorija. O Babi kao nekom mirotvorcu mogu govoriti samo oni koji nisu osjetili situaciju u Bihackom dzepu koju je isti prouzrokovao. Mi Krajisnici jesmo, a isto tako smo dokazali ko nam je na prvom mjestu. Uprkos begovskom Sarajevu i odnosu istog da nas ...
theTruePath

#72 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by theTruePath »

swanfilter wrote:Babo je jedna obicna papcina koja je zasluzila sve patnje ovog svijeta zbog onog sto je uradio. Da je Babo pobijedio, danas bi Krajina/USK bila satelitska/vazalna drzava Velike Srbije. Ili cak dio tog teritorija. O Babi kao nekom mirotvorcu mogu govoriti samo oni koji nisu osjetili situaciju u Bihackom dzepu koju je isti prouzrokovao. Mi Krajisnici jesmo, a isto tako smo dokazali ko nam je na prvom mjestu. Uprkos begovskom Sarajevu i odnosu istog da nas ...
luckylaka

#73 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by luckylaka »

Gojeni H

#74 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Gojeni H »

Koja sam ja papcina...dozvolio sam ovim majmunima da mi dignu pritisak do plafona.

Elem, ko god o onom dronjku od covjeka mislio dobro, da Bog da mu onakav po kcerku u kucu dosao i njegovom kucom i imanjem upravljao.

Ja, zdra'o s ove teme :run:
kojetou

#75 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by kojetou »

Znali neko sto mu se ona njegova kcerka izjasnjava kao Hrvatica? :D

U cemu j efazon?
Locked