Da je Babo vodio Bosnu....

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1 Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Domaci izdajnik »

Ovih dana sam bio u prilici da pogledam razne dokumentarce i pročitam dosta o početku 90tih i raspadu Jugoslavije, pa mi je zapala za oko činjenica da je Fikret Abdić Babo imao više glasova na prvim višestranačkim izborima od Alije koje je predao njemu sa uslovom da se ovaj povuče sa predsjedničkog mjesta poslije godinu dana ali.... :-?
Moje skromno mišljenje je da bi istorija izgledala mnogo drugačije da je Babo bio na čelu BIH tih prelomnih godina, možda bi se i izbjeglo krvoproliće...šta vi mislite?
drunken tiger

#2 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by drunken tiger »

Slažem se da bi bilo potpuno drugačije. Mislim da bi se teritorija podijelila nešto slično kao što imamo danas s im da bi krajina bila takođe zasebna teritorija. ( Dobili smo podijelu genocidom i zločinima RS-Federacija) mislim da bi se tako moglo podijeliti i mirnim putem. Babo se organizovao onda kada je vidio da alija izetbegović brigu vodi samo o sebi, svom sinu, o Sarajevu i centralnom dijelu BiH. Vidio je Babo da je alija prodao istočni dio države i da ga isto tako nije bilo briga za Prijedor. Tako da razumijem ono što je Babo uradio. Lično mislim da je alija jedna velika mrlja na imenu BiH.
harač

#3 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by harač »

teško bi moglo biti gore od alijinog fijaska
sinuhe

#4 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by sinuhe »

Kakvo je uopste stanje na ratistu bilo oko Kladuse prije septembra 93?
Mustafapasa

#5 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Mustafapasa »

ono sto je njegovo neka dijeli...sto nije neka ne dira...
bakonja

#6 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by bakonja »

Da je babo vodio Bosnu sad bi se zvala srpska bosna a on bi imao srpsku krajinu, a da nije bilo rahmetli Alije nego npr. "slučajni prolaznik" sad bi bila KOMUNISTIČKA REPUBLIKA VELIKA SRBIJA.
Bošnjaci dođite više pameti.
amortizer

#7 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by amortizer »

Lajavikrelac wrote:...
Moje skromno mišljenje je da bi istorija izgledala mnogo drugačije da je Babo bio na čelu BIH ...
Da je bilo ko drugi bio, bilo bi"drugačije"!

A da je taj smrad gore bio, e bilo bi nam super, jucer bi vjerovatno imali slobodan dan,a djecu bi poveli ovdje http://www.klix.ba/vijesti/bih/cetnici- ... /130313118

Sta docekasmo :sad:
ja1977

#8 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by ja1977 »

Lajavikrelac wrote:Ovih dana sam bio u prilici da pogledam razne dokumentarce i pročitam dosta o početku 90tih i raspadu Jugoslavije, pa mi je zapala za oko činjenica da je Fikret Abdić Babo imao više glasova na prvim višestranačkim izborima od Alije koje je predao njemu sa uslovom da se ovaj povuče sa predsjedničkog mjesta poslije godinu dana ali.... :-?
Moje skromno mišljenje je da bi istorija izgledala mnogo drugačije da je Babo bio na čelu BIH tih prelomnih godina, možda bi se i izbjeglo krvoproliće...šta vi mislite?
tvoj nick puno toga objasnjava
hAZNADAR

#9 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by hAZNADAR »

Ovako nagadjati moze samo neko ko je mlad i ne zna kako je bilo.
Nezavisnost BiH je bila volja naroda a ne volja Alije ili babe. Ni Alija, ni Fikret, ni iko drugi nije mogao zaustaviti taj proces koji je isao na nezavisnost - Bosnjaci i Hrvati, a pogotovo Bosnjaci nisu zeljeli ostati u milosevicevoj YU i Fikret Abdic nebi mogao ni u snu opstati da je vodio drugaciju politiku od volje naroda.

Alija takodjer nije mogao puno uticati na procese jer se rat svakako spremao, jer je etnicko ciscenje i zaokruzivanje srpske teritorije svakako bilo planirano i logisticki pripremljeno, ..

Krace receno - Bosnjaci opcenito, i kao narod i sa svojim politikama i politicarima,.. nisu mogli uticati puno na razvoj dogadjaja - mogli su se samo prilagoditi nametnutim prilikama.

Rat bi se desio svakako - i sta bi bilo sa BiH - nije bilo do Alije ili Fikreta - vec do Slobe, Franje, Momira, Radovana, ....
drunken tiger

#10 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by drunken tiger »

.
Pitarrr82

#11 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Pitarrr82 »

To isti onaj babo koji je za Bajram 92god. bio u Semberiji, jeo baklavu s Plavsickom i Arkanom i tvrdio da nema ubijanja, klanja itd., itd.?

:-) :run:
htcxone

#12 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by htcxone »

:-) :cry: :shock:
jah, bilo bi nam sjajno...
s političke strane, polizao bi se sa srpskim vođama, predao im sarajevo i okolicu, a za uzvrat trazio samostalnost Bosanske krajine, ili u najboljem slucaju, nekako bi je rasparčao pa podjelio bez velikih zratava (mada je jasno da se ovo sve spremalo mnogo prije dolaska FA na veliku scenu
s ekonomske strane, ova zemlja bi bila evropski gigant i sad bi imali standard kakav ne mozemo ni sanjati... covjek je za te stvari DOKTOR, MAGISTAR,NAUCNIK VANZEMALJAC, realno...
al uvijek je tako, pola pola ... ako valja ekonomski u politi cje supak i obrnuto
Ciprol

#13 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Ciprol »

:shock:
drunken tiger

#14 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by drunken tiger »

htcxone wrote::-) :cry: :shock:
s političke strane, polizao bi se sa srpskim vođama, predao im sarajevo i okolicu, a za uzvrat trazio samostalnost Bosanske krajine, ili u najboljem slucaju, nekako bi je rasparčao pa podjelio bez velikih zratava (mada je jasno da se ovo sve spremalo mnogo prije dolaska FA na veliku scenu
s ekonomske strane, ova zemlja bi bila evropski gigant i sad bi imali standard kakav ne mozemo ni sanjati... covjek je za te stvari DOKTOR, MAGISTAR,NAUCNIK VANZEMALJAC, realno...
al uvijek je tako, pola pola ... ako valja ekonomski u politi cje supak i obrnuto
Isto što je alija uradio s istočnom Bosnom, prodao Srebrenicu, Foču, Višegrad, Rogaticu...za Sarajevo...
gorgonzola

#15 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by gorgonzola »

Sarajmen wrote:
drunken tiger wrote:
Isto što je alija uradio s istočnom Bosnom, prodao Srebrenicu, Foču, Višegrad, Rogaticu...za Sarajevo...
Haloooo, asocijacija ''BABO'' se odnosi na Fikreta Abdića !!. Dakle riječ je o osuđenom ratnom zločincu!

I tu se sva priča završava. Moderacija bi morala reagovati...
zasto bi reagovala? Sto se tebi ne svidja?
drunken tiger

#16 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by drunken tiger »

Sarajmen wrote:
drunken tiger wrote:
Haloooo, asocijacija ''BABO'' se odnosi na Fikreta Abdića !!. Dakle riječ je o osuđenom ratnom zločincu!

NIko nije rekao da on nije zločinac niti ga ko brani! Šta se pališ odmah??
sema911s

#17 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by sema911s »

sta bi bilo da nije bilo,.
da nisu ti alije, kako se vec zovu, ekstremisti, na takav nacin nastupili i tako rec provocirali srbiju milosevica i cetnike
(sto se cehoslovacka rastavi bez rata)
. pa kako slovenija se odcijepi za koliko dana,. vec volja i nepodjeljeneost gradjanja,.(nisu janezi bolesni bo narodi u bosni pa se dijele na neke tri skupine), jos sada izmislise neke fincije
raspade se veliki sssr pa ne strada ljudi ko sto strada na balkanu za par godina,.
a taj babo je vodio narod gdje su se tukla ubijala braca jer su i jedni i drugi vjerovali nekom aliji koji nikada nije cuo ni za jednog od njoh al im je i jedan i drugi obeco zlatne kasike a sto su oni svoje guzice sakrili u sefove to se niko nesjeca
Pripovjedac

#18 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Pripovjedac »

sema911s wrote:sta bi bilo da nije bilo,.
da nisu ti alije, kako se vec zovu, ekstremisti, na takav nacin nastupili i tako rec provocirali srbiju milosevica i cetnike
(sto se cehoslovacka rastavi bez rata)
. pa kako slovenija se odcijepi za koliko dana,. vec volja i nepodjeljeneost gradjanja,.(nisu janezi bolesni bo narodi u bosni pa se dijele na neke tri skupine), jos sada izmislise neke fincije
raspade se veliki sssr pa ne strada ljudi ko sto strada na balkanu za par godina,.
a taj babo je vodio narod gdje su se tukla ubijala braca jer su i jedni i drugi vjerovali nekom aliji koji nikada nije cuo ni za jednog od njoh al im je i jedan i drugi obeco zlatne kasike a sto su oni svoje guzice sakrili u sefove to se niko nesjeca
:-)
Česi, odnosno Slovaci, nisu željeli preuzeti teritoriju druge republike. U SSSR-u je bilo manjih sukoba jer su se neke manjine htjele otcijepiti (Čečenija, Pridnjestrovlje...). Srbi nisu bili zainteresirani za Sloveniju, tamo nema Srba koji bi se mogli odvajati. U Hrvatskoj i BiH ih je bilo dosta. Teritorije na kojima su živjeli ti Srbi bile su predodređene za pripajanje Srbiji (SAO-i u BiH 1991., mnoooogo prije "preglasavanja"). Zato je bilo rata.
malsal

#19 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by malsal »

Da je babi muda...nije mi jasno zasto se upste smarat alternativnim i nepostojecim istorijama...
Da je Babo vodio Bosnu bila bi Babovina.
Na kraju, taj je covjek digo oruzje na vlastiti narod, to sve o njemu govori, nema potrebe o Babi rasklapat.
Nekako s proljeća

#20 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Nekako s proljeća »

gorgonzola wrote:
Sarajmen wrote:

zasto bi reagovala? Sto se tebi ne svidja?
Koji je tebi ... 8-)
gorgonzola

#21 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by gorgonzola »

Da je babo vladao, mozda bi ostali u krnjoj jugi i cekali kao crna gora da srbija oslabi pa onda da se odcijepi. Jok mi pozurili a svo naoruzanje JNA iz hr i slo u bosni. A znalo se ciju stranu jna zastupa. S ovevremenske distance i sa ovakvim zavrsetkom, mislim da bi to bila najbolja odluka.
gorgonzola

#22 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by gorgonzola »

malsal wrote:Da je babi muda...nije mi jasno zasto se upste smarat alternativnim i nepostojecim istorijama...
Da je Babo vodio Bosnu bila bi Babovina.
Na kraju, taj je covjek digo oruzje na vlastiti narod, to sve o njemu govori, nema potrebe o Babi rasklapat.
A mozda je on prvi bio napadnut?
Nekako s proljeća

#23 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Nekako s proljeća »

Nikada se nisam navikao das podnesem smrdljive sireve...
muha_sa

#24 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by muha_sa »

na šta spade dobri stari Sarajevo-x.com :(
Gojeni H

#25 Re: Da je Babo vodio Bosnu....

Post by Gojeni H »

Da je vas babo vodio Bosnu ...
Sada Bosne ne bi bilo.
Bila bi velika srbija, sa autonomnom pokrajinom krajinom.
Bosnjake bi tjerao u rat protiv Hrvatske i bosanskih Hrvata, dok bi im Kobci i Legije jebavali zene dok su potonji na liniji, isto kao sto su radili i kladuskim bojovnicima.

Onda bi se babina krajina rascvjetala pod raznim Golicima, Jelenovickama, a krajisnici gajili taze friske pilice.
U medjuvremenu bi crnogorski ucitelji nastavili da predaju o intelektualnom kapacitetu, liderstvu, i nadasve domoljublju vladike koji je konacno 'istrazio poturice".

Ekonomija bi naravno "procvjetala", a podano stanvonistvo glorificiralo mudrost vodje.
Clanovi SANU i ostala srpska braca bi se zadovoljno smjeskala jer su opet uspjeli zajebat' smrdljive Turke.
Locked