Crkva na Grbavici

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
animals

#126 Re: Crkva na Grbavici

Post by animals »

I sta je problem sa tom crkvom, nikako da skontam iz ovi dosadasnji postova..kome smeta, nek se izjasni...
Hajvan

#127 Re: Crkva na Grbavici

Post by Hajvan »

ma ne smeta

čak će donijeti dugo očekivani kulturolški prevrat

smeta(ju) ĐŽamija(e)

:lol:

-----
kratki rezime dosadašnje "debate"
animals

#128 Re: Crkva na Grbavici

Post by animals »

A ima li ko podatke o broju dzamija, katolicki i pravoslavni crkava u BIH...da se vidi ko je najveci graditelj u drzavi..
gorgonzola

#129 Re: Crkva na Grbavici

Post by gorgonzola »

animals wrote:A ima li ko podatke o broju dzamija, katolicki i pravoslavni crkava u BIH...da se vidi ko je najveci graditelj u drzavi..

ok one srusene sto su se obnovile necemo racunati, ali nove hocemo. i opet sta mislis ko ubjedljivo vodi?
animals

#130 Re: Crkva na Grbavici

Post by animals »

gorgonzola wrote:
animals wrote:A ima li ko podatke o broju dzamija, katolicki i pravoslavni crkava u BIH...da se vidi ko je najveci graditelj u drzavi..

ok one srusene sto su se obnovile necemo racunati, ali nove hocemo. i opet sta mislis ko ubjedljivo vodi?
Bas me interesuje stvaran broj..i onda svrha, i sta te gradjevine pomazu doticnim sljedbenicima..tj. jel ti ljudi zive bolje sa povecanjem broja ti gradjevina, jel su obrazovaniji, jel im se kvalitet zivota poboljsao, jel su postali bolji ljudi---
Zatamnjena stakla

#131 Re: Crkva na Grbavici

Post by Zatamnjena stakla »

Hajlac wrote:
Hajlac wrote:
Sorel wrote:Šta ima veze, nek se napravi crkva, ne znam u čemu je problem?
Ljudi imaju problema samo to što će se praviti a kad se napravi sve je normalno.
Zato ljudi, gledajte svoja posla i poštujte druge.
Zdra'o!
"Nasa posla" su i urbanizam ovog grada, tacnije hiper-betonizacija od 1996. pa naovamo a u sta, pored postrosackih centara(mahom stranih), spadaju i bogomolje koje nicu kao gljive nakon kise. To je stvar politike koja se vodi od strane klero-nacionalista u BiH a ne obicnih ljudi koji, eto, hoce bogomolje.
Zapisavanje teritorija.
Haj ako imaš kakvu grupi aktivista koji će se boriti protiv toga eto mene odma'.
Ako sjediš kući i ovo gore navedeno ne ispunjavaš nemoj mi ništa pričat.
Samo bi naredjivao ljudima sta ce misliti i govoriti.
Malo smo diktatorski raspolozeni :-)[/quote]

:D
neki

#132 Re: Crkva na Grbavici

Post by neki »

animals wrote:
gorgonzola wrote:

Bas me interesuje stvaran broj..i onda svrha, i sta te gradjevine pomazu doticnim sljedbenicima..tj. jel ti ljudi zive bolje sa povecanjem broja ti gradjevina, jel su obrazovaniji, jel im se kvalitet zivota poboljsao, jel su postali bolji ljudi---
sto je vas u dijaspori briga gradi li se i ima li sljedbenike?? brini o sljedbenicima u mjestu gdje zivis
veleno

#133 Re: Crkva na Grbavici

Post by veleno »

Kada će biti izgrađena neka nova džamija (ne računajući one koje su srušene u ratu)sa munarom, u nekom gradu sa hrvatsko-katoličkom većinom u BiH? Vjerovatno nikad. Bošnjaci-muslimani su definitivno najtolerantniji narod u Evropi što se tiče izgradnje bogomolja manjiskih vjerskih skupina. I dok u Europi i našoj državi u krajevima sa kršćanskom većinom svjedočimo veliko protivljenje i opstruiranje gradnje bogomolja manjinskih vjerskih skupina, naročito muslimanskih ( najbolji primjer je nikad započeta izgradnja džamije u Ljubljani ), u Sarajevu poslije rata gigantske katoličke bogomolje niču kao gljive poslije kiše. Prvo ona na alipašinom, zatim na Dobrinji, pa u Ilijašu uz autoput, a sada evo i na Grbavici, i to svaka je namjenjena za po par stotina vjernika. Bošnjaci su sigurno svjetski fenomen, mislim da na planeti ne postoji muslimanski narod koji bi tolerisao ovoliku izgradnju kršćanskih bogomolja, niti kršćanski narod izgradnju islamskih bogomolja na teritoji gdje su predominantna većina, kao što to tolerišu Bošnjaci. Mi uvijek izvan svijeta.
Mišo_Kovač

#134 Re: Crkva na Grbavici

Post by Mišo_Kovač »

LOL gigantske katoličke bogomolje :D hihihi gigantske :lol: :lol: :lol: :lol:

U Sarajevu (u gradskim župama), prema crkvenim knjigama iz 2009. ima 13.000 Hrvata katolika. U cijelom kantonu 17.000 Hrvata katolika. Prije rata nas je bilo 25.000 u Sarajevu, i 35.000 u cijelom kantonu. Ukupno u gradu ima 10 bogomolja, u koje spadaju dva samostana i katedrala.
Što jest, jest - previše je... :oops: Pogotovo kad se uzme u obzir da je katoličanstvo u Sarajevu totalna novotarija koja se u širem smislu pojavila tek prije nekih 1000 godina, a institucionalizirana je na području srednjovjekovne Vrhbosne (u trokutu između Igmana, Bukovika i Jahorine) tek u 13. stoljeću... :roll: :roll:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#135 Re: Crkva na Grbavici

Post by Truba »

veleno wrote:Kada će biti izgrađena neka nova džamija (ne računajući one koje su srušene u ratu)sa munarom, u nekom gradu sa hrvatsko-katoličkom većinom u BiH? Vjerovatno nikad. Bošnjaci-muslimani su definitivno najtolerantniji narod u Evropi što se tiče izgradnje bogomolja manjiskih vjerskih skupina. I dok u Europi i našoj državi u krajevima sa kršćanskom većinom svjedočimo veliko protivljenje i opstruiranje gradnje bogomolja manjinskih vjerskih skupina, naročito muslimanskih ( najbolji primjer je nikad započeta izgradnja džamije u Ljubljani ), u Sarajevu poslije rata gigantske katoličke bogomolje niču kao gljive poslije kiše. Prvo ona na alipašinom, zatim na Dobrinji, pa u Ilijašu uz autoput, a sada evo i na Grbavici, i to svaka je namjenjena za po par stotina vjernika. Bošnjaci su sigurno svjetski fenomen, mislim da na planeti ne postoji muslimanski narod koji bi tolerisao ovoliku izgradnju kršćanskih bogomolja, niti kršćanski narod izgradnju islamskih bogomolja na teritoji gdje su predominantna većina, kao što to tolerišu Bošnjaci. Mi uvijek izvan svijeta.
Image

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

ne znam odakle krenuti ali
falite me usta moja
i porediti emigrante s autohtonim stanovništvom koje je prije dolaska osmanlija bilo ovdje sa svojom vjerom je odron
Morales

#136 Re: Crkva na Grbavici

Post by Morales »

Ovo sranje ako se dozvoli, trebamo se svi kolektivno roknuti.....
veleno

#137 Re: Crkva na Grbavici

Post by veleno »

Black swan wrote:

i porediti emigrante s autohtonim stanovništvom koje je prije dolaska osmanlija bilo ovdje sa svojom vjerom je odron
Dobro ne moram porediti Sarajevo sa Ljubljanom, mogu sa Mostarom gdje muslimani žive već više od petsto godina i autohtono su stanovništvo , pa pokušaj tamo u zapadnom dijelu među stambenim blokovima ( gdje isto živi par stotina muslimana, kao katolika na Grbavici ) predložiti izgradnju džamije pa ćeš vidjeti kako ćeš proći, ili u Neumu, gradu kojeg su osmanlije kupili od dubrovčana. Dakle nije bilo nikakvih osvajanja, nego ljudi na svom vlasništvu izgradili džamiju, kasnije je primitivci ruše i sada ne dopuštaju njenu obnovu, iako svake godine praktički žive od muslimanskih turista.

I zašto da mi u Sarajevu žmirimo na sve ovo? Niko ovdje nije ni čorav a ni glup. Čovjeka najviše boli ta dvoličnost i licemjerstvo katoličke crkve. Popovi u Sarajevu prodaju multi-kulti priču, dok za svoje ovčice u većinskim katoličkim područjima imaju sasvim drugu priču, nacionalističku.
Last edited by veleno on 27/07/2013 11:09, edited 1 time in total.
Truba

#138 Re: Crkva na Grbavici

Post by Truba »

nije bolest sve što boli
veleno

#139 Re: Crkva na Grbavici

Post by veleno »

Black swan wrote:nije bolest sve što boli
Kada smo ostali bez argumenta prelazimo na vrijeđanje?
Truba

#140 Re: Crkva na Grbavici

Post by Truba »

argumenti? :lol: :lol: :lol:

ajde peace nemam snage da ti razaram snove
previše puta sam to ovdje činio a stalno se novi javljaju s istim propalim teorijama
sema911s

#141 Re: Crkva na Grbavici

Post by sema911s »

nego koliki je rezultat ,.,koliko ima dzamija u BIH koliko crkvi pravoslavnih, koliko katolickih,.
ko je vodeci na tabeliii
Truba

#142 Re: Crkva na Grbavici

Post by Truba »

sema911s wrote:nego koliki je rezultat ,.,koliko ima dzamija u BIH koliko crkvi pravoslavnih, koliko katolickih,.
ko je vodeci na tabeliii
to se ne može porediti zbog različitih teoloških polazišta
tako da startne pozicije nisu iste
HM 2011

#143 Re: Crkva na Grbavici

Post by HM 2011 »

Bila je neka priča o crkvi na grbavici na prostoru sadašnjeg strojorada - onaj gornji dio.....
Truba

#144 Re: Crkva na Grbavici

Post by Truba »

sumnjam da će je praviti
prava crkva košta 2-3 milijuna
a recesija je nema se para niti kaplju više donacije...
Truba

#145 Re: Crkva na Grbavici

Post by Truba »

Morales

#146 Re: Crkva na Grbavici

Post by Morales »

Black swan wrote:sumnjam da će je praviti
Ljubi deda svoj "milijun" :lol: :lol: :mrgreen: pravi decko s Pantovcaka :mrgreen:
P308

#147 Re: Crkva na Grbavici

Post by P308 »

Morales wrote:Ovo sranje ako se dozvoli, trebamo se svi kolektivno roknuti.....
Na kojem mjestu je tacno planirana gradnja crkve?
Bodkin

#148 Re: Crkva na Grbavici

Post by Bodkin »

veleno wrote:Kada će biti izgrađena neka nova džamija (ne računajući one koje su srušene u ratu)sa munarom, u nekom gradu sa hrvatsko-katoličkom većinom u BiH? Vjerovatno nikad. Bošnjaci-muslimani su definitivno najtolerantniji narod u Evropi što se tiče izgradnje bogomolja manjiskih vjerskih skupina. I dok u Europi i našoj državi u krajevima sa kršćanskom većinom svjedočimo veliko protivljenje i opstruiranje gradnje bogomolja manjinskih vjerskih skupina, naročito muslimanskih ( najbolji primjer je nikad započeta izgradnja džamije u Ljubljani ), u Sarajevu poslije rata gigantske katoličke bogomolje niču kao gljive poslije kiše. Prvo ona na alipašinom, zatim na Dobrinji, pa u Ilijašu uz autoput, a sada evo i na Grbavici, i to svaka je namjenjena za po par stotina vjernika. Bošnjaci su sigurno svjetski fenomen, mislim da na planeti ne postoji muslimanski narod koji bi tolerisao ovoliku izgradnju kršćanskih bogomolja, niti kršćanski narod izgradnju islamskih bogomolja na teritoji gdje su predominantna većina, kao što to tolerišu Bošnjaci. Mi uvijek izvan svijeta.
:lol: :lol: :lol:
Maharadza

#149 Re: Crkva na Grbavici

Post by Maharadza »

Black swan wrote:sumnjam da će je praviti
Koliko je to naših para? :oops:
MUNAFIK

#150 Re: Crkva na Grbavici

Post by MUNAFIK »

Matijevic_Vlado wrote:
Qler wrote:najgore je ovo zapisavanje teritorije. Isto kao ona dzamija na sutpu, natakarili je ondje, samo smeta, ali eto, da se zna. Gdje ima potrebe i dovoljan broj vjernika koji ce ici u bogomolju, neka se pravi. A ako se pravi radi tog zapisavanja, onda ne treba. I sto neko rece, ako moze dzamija na 5m od skole, moze i crkva. Nismo mi zatucana evropa pa da branim gradnju bogomolja...
a o ovoj da ne pricamo na Ciglanama
Image

pa da se radi o 'zapisavanju' teritorije, napravili bi dzamiju koja IZGLEDA KO DZAMIJA a ne ovako da niko i ne skonta, pa sta se onda zapisava??? Manite se suplje price... Crkva ako ima potrebe neka se i gradi. Na tom podruciju nije istina da nema igralista za djecu, ne blamirajte se djaba...
Post Reply