Crkva na Grbavici
- akcid
#1 Crkva na Grbavici
Prije mnogo godina planirana je izgradnja katoličke crkve u parku MZ Grbavica 2, u neposrednoj blizini osnovne škole i Centra za djecu i omladinu, tamo iza Šopinga. Međutim, gradnja crkve je osporena i zaustavljena.
Zašto, i da li će biti uspostavljena?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#2 Re: Crkva na Grbavici
Problem datira od 1980
Eskalacija je bila 2005 i 2006
Sada vjerovatno nema para ili ne mogu se dogovoriti oko izgleda
Eskalacija je bila 2005 i 2006
Sada vjerovatno nema para ili ne mogu se dogovoriti oko izgleda
-
salvatore paradise
#3 Re: Crkva na Grbavici
Gdje bi tacno bila ta crkva? Ako ce unistiti i ono malo parka sto ima zbog jos jednog vjerskog objekta onda stvarno nema smisla ista pokusavati uraditi u ovoj zemlji.
- P308
#4 Re: Crkva na Grbavici
Ja sam za to da se gradi ako postoji potreba za istom, samo nikako u parku!
- akcid
#5 Re: Crkva na Grbavici
salvatore paradise wrote:Gdje bi tacno bila ta crkva? Ako ce unistiti i ono malo parka sto ima zbog jos jednog vjerskog objekta onda stvarno nema smisla ista pokusavati uraditi u ovoj zemlji.
50-tak m od džamije koja je izgrađena takođe na travnatoj površini, na bivšem dječijem igralištu. Lokacija crkve je takva da bi trebalo posjeći nekoliko stabala, iako joj je prirodnije mjjesto neposredno uz džamiju, tamo gdje je bivše obdanište.
-
udrch
#6 Re: Crkva na Grbavici
nekad sekularisti, a gdje treba i vjernici..
graditi normalno..
graditi normalno..
- sinuhe
#7 Re: Crkva na Grbavici
Katolici cesto gledaju i umjetnicku stranu pa bi i nama ateistima bilo lijepo vidjeti neku crkvu kraj puta.
-
salvatore paradise
#8 Re: Crkva na Grbavici
Ma i onda dzamija ondje izgleda nakaradno, bas izgleda kao klasicno zapisavanje teritorije, ali hajd. Ne znam, nek pocnu rusit stambene zgrade, skole i bolnice da bude vise mjesta za vjerske objekte. Jer kako je krenulo samo nam bog i moze pomoci.
- akcid
#9 Re: Crkva na Grbavici
salvatore paradise wrote:Ma i onda dzamija ondje izgleda nakaradno, bas izgleda kao klasicno zapisavanje teritorije, ali hajd. Ne znam, nek pocnu rusit stambene zgrade, skole i bolnice da bude vise mjesta za vjerske objekte. Jer kako je krenulo samo nam bog i moze pomoci.
Prije gradnje te džamije umalo nije krv prolivena, kad su zadojeni islamisti ušli u raspravu sa protivnicima uzurpacije dječijeg igrališta da bi džamija bila izgrađena, koja, usput, danas "radi" samo petkom i rijetko u vrijeme ramazana.
-
salvatore paradise
#10 Re: Crkva na Grbavici
Znam sve, petkom se dodje na dzumu u hamerima, porseima, pickama materinama... Ali eto vazno je da su bili u dzamiji.
- mayab
#11 Re: Crkva na Grbavici
Vidis kako im se isplatilo ici na dzume...salvatore paradise wrote:Znam sve, petkom se dodje na dzumu u hamerima, porseima, pickama materinama... Ali eto vazno je da su bili u dzamiji.
- Hajlac
#12 Re: Crkva na Grbavici
Nazalost, na Dobrinji 2 je upravo to uradjeno - tik do osnovne skole, sramota.akcid wrote:Prije mnogo godina planirana je izgradnja katoličke crkve u parku MZ Grbavica 2, u neposrednoj blizini osnovne škole i Centra za djecu i omladinu, tamo iza Šopinga. Međutim, gradnja crkve je osporena i zaustavljena.
Koje sekularno drustvo? Imamo vjeronauku, ne kao predmet generalno o religijama, vec kao u vjerskim skolama(razdvajanje djece u drzavnim skolama i obdanistima po imenu i prezimenu
- cyprus
#13 Re: Crkva na Grbavici
Iskreno, sumnjam da je baš potrebna...
- akcid
#14 Re: Crkva na Grbavici
Džamija na Grbavici 2 izgrađena je na udaljenosti 5 m. od dvije osnovne škole. Kad može džamija, što ne može crkva?Hajlac wrote:Nazalost, na Dobrinji 2 je upravo to uradjeno - tik do osnovne skole, sramota.akcid wrote:Prije mnogo godina planirana je izgradnja katoličke crkve u parku MZ Grbavica 2, u neposrednoj blizini osnovne škole i Centra za djecu i omladinu, tamo iza Šopinga. Međutim, gradnja crkve je osporena i zaustavljena.
Koje sekularno drustvo? Imamo vjeronauku, ne kao predmet generalno o religijama, vec kao u vjerskim skolama(razdvajanje djece u drzavnim skolama i obdanistima po imenu i prezimenu), bogomolje tik do skolskih ustanova...Najjaci smo.
- akcid
#15 Re: Crkva na Grbavici
mali Ninja wrote:zato sto su crkve nakaradne i nisu potrebne vecinskom stanovnistvu sarajeva.akcid wrote:Džamija na Grbavici 2 izgrađena je na udaljenosti 5 m. od dvije osnovne škole. Kad može džamija, što ne može crkva?
Pa i džamija na Grbavici 2 izgrađena je u staništu većinskog hrišćanskog i ateističkog stanovništva. I danas zjapi prazna, posjećena izuzetno petkom na džumi, i uz ramazan uveče.
Po čemu džamije nisu nakaradne, zašto su samo crkve nakaradne?
- Arteta
#16 Re: Crkva na Grbavici
Neka se gradi, ako ima potrebe za tim.
- Qler
#17 Re: Crkva na Grbavici
najgore je ovo zapisavanje teritorije. Isto kao ona dzamija na sutpu, natakarili je ondje, samo smeta, ali eto, da se zna. Gdje ima potrebe i dovoljan broj vjernika koji ce ici u bogomolju, neka se pravi. A ako se pravi radi tog zapisavanja, onda ne treba. I sto neko rece, ako moze dzamija na 5m od skole, moze i crkva. Nismo mi zatucana evropa pa da branim gradnju bogomolja...
- Neradnik
#18 Re: Crkva na Grbavici
kome smeta nek ih ne gleda i ne ulazi u njih.cobanima smetaju crkve,dzamije i ostali vjerski objekti.mali Ninja wrote: zato sto su crkve nakaradne i nisu potrebne vecinskom stanovnistvu sarajeva.
Sarajevo je uvijek bilo otvoreno za sve a cobani nece naređivat i postavljat svoja pravila nikad.nek se vrate oklen su sljegli i zdravo đaci
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#19 Re: Crkva na Grbavici
to je isusovačka župa
možda jedina u BiH nisam siguran tako da vjerovatno će je kad tad napraviti
samo da ne izgleda ko ona gusarska sa dobrinje
možda jedina u BiH nisam siguran tako da vjerovatno će je kad tad napraviti
samo da ne izgleda ko ona gusarska sa dobrinje
- dječak sa šibicama
#20 Re: Crkva na Grbavici
Crkva se trebala graditi kad i dzamija, stavljena je zabrana ali dzamiju su na silu napravili, mimo zabrane, hajde stisni pa zabrani.
Ili srusi danas.
Ili srusi danas.
- Hajlac
#21 Re: Crkva na Grbavici
Evo meni rodjenom u ovom gradu smeta bogomolja tik do ograde osnovne skole koju sam igrom slucaja pohadjao, sta hoces!Gospodin_bez_kravate wrote:kome smeta nek ih ne gleda i ne ulazi u njih.cobanima smetaju crkve,dzamije i ostali vjerski objekti.mali Ninja wrote: zato sto su crkve nakaradne i nisu potrebne vecinskom stanovnistvu sarajeva.
Sarajevo je uvijek bilo otvoreno za sve a cobani nece naređivat i postavljat svoja pravila nikad.nek se vrate oklen su sljegli i zdravo đaci
Zalibo me tj. ne smeta mi kad nije tik do sekularne drzavne obrazovne ustanove!
Ono bi tjeralo ljude i vrijedjalo nekakvim seljoberskim epitetima
Fasizam upakovan u lokalpatriotizam, eto sta je. Malo se obrazujte kako su se ponasali u fasistickoj Italiji i nacistickoj Njemackoj, kako su ishkali ljude koji su im se kosili s ultra(lokal)patriotizmom.
Previse olako se, zbog zaborava, progledava kroz prste ozivljavanju ultradesnicarskih kretanja u drustvu.
Vecina bi da po ko zna koji put istjeruje manjine. Lafo bi onda bili rahat - "cista" nacija "cisto" drustvo.
A ustvari sve se svodi na manipulacije - da je vecina za ovoliko bogomolja(u smislu obavljanja vjerskih duznosti a ne u ovom nasem smislu zapisavanja teritorija), ne bi samo za praznike i petkom/nedjeljom bile iole iskoristene bogomolje, vec bi ih jos falilo s obzirom kolika je populacija po vecim gradovima.
-
Enticer
#22 Re: Crkva na Grbavici
Odlicno je sto se vjerski objekti grade u urbanim sredinama gdje je ogromna koncentracija stanovnistva. Ne treba mi dzamija tamo negdje na nekom brdu gdje cu morati pola sata ici autom da obavim vjersku duznost.
- Hajlac
#23 Re: Crkva na Grbavici
Mozda je ovo odgovor na tvoje pitanje:akcid wrote:Džamija na Grbavici 2 izgrađena je na udaljenosti 5 m. od dvije osnovne škole. Kad može džamija, što ne može crkva?Hajlac wrote:Nazalost, na Dobrinji 2 je upravo to uradjeno - tik do osnovne skole, sramota.akcid wrote:Prije mnogo godina planirana je izgradnja katoličke crkve u parku MZ Grbavica 2, u neposrednoj blizini osnovne škole i Centra za djecu i omladinu, tamo iza Šopinga. Međutim, gradnja crkve je osporena i zaustavljena.
Koje sekularno drustvo? Imamo vjeronauku, ne kao predmet generalno o religijama, vec kao u vjerskim skolama(razdvajanje djece u drzavnim skolama i obdanistima po imenu i prezimenu), bogomolje tik do skolskih ustanova...Najjaci smo.
Zasto uzimati los primjer kao normu za ubuduce umjesto boriti se protiv negativnih trendova zapisavanja teritorije?dječak sa šibicama wrote:Crkva se trebala graditi kad i dzamija, stavljena je zabrana ali dzamiju su na silu napravili, mimo zabrane, hajde stisni pa zabrani.
Ili srusi danas.
To je ona djecija prica - Kad moze on, zasto ne mogu i ja?
Last edited by Hajlac on 02/06/2013 18:39, edited 1 time in total.
-
Only1
#24 Re: Crkva na Grbavici
Crkva? Bolje napraviti koju fabriku crkava ima koliko hoces. 
- akcid
#25 Re: Crkva na Grbavici
Enticer wrote:Odlicno je sto se vjerski objekti grade u urbanim sredinama gdje je ogromna koncentracija stanovnistva. Ne treba mi dzamija tamo negdje na nekom brdu gdje cu morati pola sata ici autom da obavim vjersku duznost.
Vjerska dužnost se može obaviti i u svojoj kući, zar ne znaš?