"Crkva bosanska "!
-
Skljoco
Slazete li se sa ovom porukom ?
Da, slazem se
56% [ 9 ]
Ne , neslazem se
43% [ 7 ]
Ukupno glasova : 16
----------------------------------
Anketa pokazuje zastrasujuci rezultat ,
Od 19 , 7 ih podrzava da se vjernici strase bozijim kaznama sto me dovodi u stanje totalne rastorijenosti .
Zar je to moguce ?
Zar se neko koga se bojis moze postovati i voliti ?
Boze , oprosti svakom pa i ovima koji tvoju velicini zloupotrebljavaju da bi mogli da vladaju i manipulisu tvojim najiskrenijim postovaocima .
Dragi boze , oprosti im ...
Da, slazem se
56% [ 9 ]
Ne , neslazem se
43% [ 7 ]
Ukupno glasova : 16
Anketa pokazuje zastrasujuci rezultat ,
Od 19 , 7 ih podrzava da se vjernici strase bozijim kaznama sto me dovodi u stanje totalne rastorijenosti .
Zar je to moguce ?
Zar se neko koga se bojis moze postovati i voliti ?
Boze , oprosti svakom pa i ovima koji tvoju velicini zloupotrebljavaju da bi mogli da vladaju i manipulisu tvojim najiskrenijim postovaocima .
Dragi boze , oprosti im ...
-
Skljoco
--------------Panta Rei wrote:Bosanski bogumilski dualizam jeste bio liberalan, ali nije i najliberalnija religija koja je poznata čovječanstvu. Bogumili su bili velike askete, mnogo su sebi uskraćivali u svjetovnom životu. Liberalnije su bile, recimo, politeističke religije stare Grčke i Rima.
-------------------------------
Pripadnici bogumilstva nemaju ama bas nikakve veze u vjerskom smislu sa pripadnicima "Crkve bosanske" .
Mozda jedino postoji veza sto su se i Bogumili kao i pripadnici drugih religija mogli kad god su to pozelili Moliti i obracati bogu i u sakralnim objektima "Crkve bosanske" jer se vrata tih objekata NIKAD nisu Zakljucavala i svaki vjernik-namjernik je mogao da se u miru , tisini i dobrodoslici na svoj nacin obrati i pomoli dragom bogu .
-
Panta Rei
Pripadnici "Crkve bosanske" su bili heretici, ako pitaš katoličke ili pravoslavne sveštenike. Oni nikad nisu poštovali niti polagali račune papi u Rimu ili patrijarhu. Njihova religija se temeljila na biblijskim postulatima, ali prilično izmijenjenim i nepotpunim jer su oni uporedo vjerovali u dva božanstva - jedno dobro i jedno loše. Dobro božanstvo (Bog) je stvorilo sav duhovni svijet, a zlo božanstvo (Satana) je stvorilo sav materijalni svijet. I oni su bili ravnopravni, po njihovom učenju. Zato su oni prezirali sve što je materijalno, a dokaz za to je nepostojanje velikih i velelepnih crkava, grobova, monumentalnih spomenika.
Reći da bogumili nemaju BAŠ NIKAKVE veze s "Crkvom bosanskom" je u najmanju ruku neupućeno.

Evo ti link na kojem to možeš opširnije pročitati:
http://www.dalmatiahus.com/Hrvatat/MANI.html
Reći da bogumili nemaju BAŠ NIKAKVE veze s "Crkvom bosanskom" je u najmanju ruku neupućeno.
- Fair Life
-
Skljoco
---------------Panta Rei wrote:Pripadnici "Crkve bosanske" su bili heretici, ako pitaš katoličke ili pravoslavne sveštenike. Oni nikad nisu poštovali niti polagali račune papi u Rimu ili patrijarhu. Njihova religija se temeljila na biblijskim postulatima, ali prilično izmijenjenim i nepotpunim jer su oni uporedo vjerovali u dva božanstva - jedno dobro i jedno loše. Dobro božanstvo (Bog) je stvorilo sav duhovni svijet, a zlo božanstvo (Satana) je stvorilo sav materijalni svijet. I oni su bili ravnopravni, po njihovom učenju. Zato su oni prezirali sve što je materijalno, a dokaz za to je nepostojanje velikih i velelepnih crkava, grobova, monumentalnih spomenika.
A sto ce mi ?
Ko me to treba poducavati vjerovanju koje je preferirala " Crkva bosanska " ?
U ucenju "Crkve bosanske" nije bilo nista "satansko" jer je ona preferirala potpunu slobodu vjernika-jedinke pa je svaki pripadnik "Crkve bosanske" upraznjavao svoju religiju na sebi svojstven nacin .
"Crkva bosanska" nije imala pravilo kad ce se neko obracati dragom, bogu , na koji ce to on nacin uraditi , koliko puta , gdje itd. Sve je to bilo do sopstvenog izbora i "Crkva" se u tu slobodu izbora nije mjesala .
I opet cu ponoviti ,
Bogumili i bogumilsko ucenje NEMAJU ama bos nikakve veze sa "ucenjem" "Crkve bosanske" .
Pripadnik bogumilstva nije bio pripadnik "Crkve bosanske" kao sto to nije bio ni katolik nit pravoslavac nit musliman .
Tvrditi da je Bogumil bio pripadnik "Crkve bosanske" je isto kao danas tvrditi da je pravoslavac , katolik , juda, buda... pripadnik Islama !
-
Skljoco
----------------Skljoco wrote:--------------makondo wrote:joj, kakva teorija. ovo je k'o da citas martija misteriju. super se zabavis, ali prestanes vjerovati u to cim napunis 16 godina. barem u vecini slucajeva. nego, kako su pripadnici bosanske crkve mogli pri krstenju koristiti evandjelje ako nisu priznavali evandjeliste i njihovu pricu o zivotu isusovom? zao mi je sto to moram reci, ali sve ovo mi lici na nasilnu proizvodnju istorije i panicno trazenje oslonca u istoj. to je nesto sto se obicno nabija na nos srpskoj i hrvatskoj historiografiji (kosovski mit, kralj tomislav...). bojim se da bi ova novobosnjacka mogla jos dublje da zaglibi.
nisam siguran da sam bilo sta razumio ?
Nakon ovojutarnjeg citanja najzad sam razumio .
U pravu si , 100 % !
-
Skljoco
"Crkva bosanska" je preferirala ucenje da je dragi bog duhovno "bice" koje je uz svakog onog koji cini dobra djela odnosno da svim onima koji cine losa djela nit pomaze nit odmaze . "Crkva" je preferirala ucenje da dragog boga treba voliti i postovati a ne zazirati i plasiti ga se jer ljubav i postovanje nikad nisu poklanjani onima kojih se bojimo .
Jednostavno receno ,
Slogan "Crkve bosanske" bio je ,
- U dobru i dragi bog je uz nas a u zlu smo sami !
--------------------------
Ovaj slogan sam previse pojednostavio u svom prevodu pa bih ga zelio korigovati te bi on glasio ovako,
" Kad cinimo dobra djela i dragi bpg je uz nas ,
a kad cinimo losa djela onda dragi bog nije uz nas !"
Izvinjavam se sto sam napravi ovakvu gresku a unapred se Zahvaljujem na uvazavanju te ispravke .
Jednostavno receno ,
Ovaj slogan sam previse pojednostavio u svom prevodu pa bih ga zelio korigovati te bi on glasio ovako,
" Kad cinimo dobra djela i dragi bpg je uz nas ,
Izvinjavam se sto sam napravi ovakvu gresku a unapred se Zahvaljujem na uvazavanju te ispravke .
Last edited by Skljoco on 26/11/2005 13:59, edited 1 time in total.
-
baxus
Najcudnije je ovdje sto se i misljenja istoricara ne podudaraju oko ovih stvari...
Ja bih stvarno bio zahvalan onome ko me prosvijetli po ovom pitanju.
Da se razumijemo, citao sam dosta, o crkvi bosanskoj, bogumilima, hereticima...i zaista ima oprecnih misljenja.
Da, dobri Bosnjani su bili heretici,
ako je u makedoniji bilo dualizma, bilo ga je i u bosni sigurno, tako tvrde istoricari..a zahvatio je bio i dalmaciju..krizari su 1200 i neke napali zadar, navodno zbog veza sa bogumilima iz Bosne i Zahumlja.
cudno mi je da nisu pronadjeni ostaci neke crkve bosanske, a ako neko zna da jesu, neka napise ovdje, volio bih da znam.
eh sad postoje i oni sto tvrde da bosanski crkvasi u to vrijeme nisu bili bogumili..ja kazem moguce je i to...moguce je da je ucenje srkve bosanke bilo evandjelje zaostalo u razvoju, zbog izolovanosti..
Neka moja pretpostavaka na sve to je da je moguce da je u bosni bilo i jednih i drugih, a da su se bogumili molil i u hramovima crkve bosanske zbog njihovog otvorenog karaktera...mozda otud pretpostavke (tvrdnje) da su svi bili bogumili...
ne znam, moze bit svasta. samo znam da je zalosno da se to ne moze sa sigurnoscu utvrdit. i ne treba se onda cudit sto ljudi na ovim prostorima zive u potpuno razlicitim ubjedjenjima glede njihovog etnickog i nacionalnog porijekla..politikantsko i interesno stvaranje istorije nam je sve ovo i napravlio
Ja bih stvarno bio zahvalan onome ko me prosvijetli po ovom pitanju.
Da se razumijemo, citao sam dosta, o crkvi bosanskoj, bogumilima, hereticima...i zaista ima oprecnih misljenja.
Da, dobri Bosnjani su bili heretici,
ako je u makedoniji bilo dualizma, bilo ga je i u bosni sigurno, tako tvrde istoricari..a zahvatio je bio i dalmaciju..krizari su 1200 i neke napali zadar, navodno zbog veza sa bogumilima iz Bosne i Zahumlja.
cudno mi je da nisu pronadjeni ostaci neke crkve bosanske, a ako neko zna da jesu, neka napise ovdje, volio bih da znam.
eh sad postoje i oni sto tvrde da bosanski crkvasi u to vrijeme nisu bili bogumili..ja kazem moguce je i to...moguce je da je ucenje srkve bosanke bilo evandjelje zaostalo u razvoju, zbog izolovanosti..
Neka moja pretpostavaka na sve to je da je moguce da je u bosni bilo i jednih i drugih, a da su se bogumili molil i u hramovima crkve bosanske zbog njihovog otvorenog karaktera...mozda otud pretpostavke (tvrdnje) da su svi bili bogumili...
ne znam, moze bit svasta. samo znam da je zalosno da se to ne moze sa sigurnoscu utvrdit. i ne treba se onda cudit sto ljudi na ovim prostorima zive u potpuno razlicitim ubjedjenjima glede njihovog etnickog i nacionalnog porijekla..politikantsko i interesno stvaranje istorije nam je sve ovo i napravlio
-
MBA
#34 Re: "Crkva bosanska "!
Skljoco wrote:Vjera u dragog boga koju je preferirala Crkva bosanska bila je najliberalnija u vrijeme njenog trajanja ali je to ucenje i do dana danasnjeg ostalo daleko, daleko najliberalnije ...
Ja sam vec na jednoj od tema napisao ali cu taj "grafit" ponoviti i ovdje da vidim sta o njemu misle danasnji vjernici muslimani , ortodoksi, katolici, jude,bude, ateisti ...
--------------------
Grafit koji jer stajao napisan na kamenom zidu jedne Crkve bosanske glasio je :
" Svi oni koji vas plase mojim kaznama nisu zasluzili vasu paznju ".
Dragi bog ,
Grafit je apsolutno prihvatljiv! Govoriti o liberalnoj crkvi neke zemlje nije--za mene--prihvatljivo. Crkva je--crkva. Smisao njen jedan moze shvatiti osvrcuci se na korijene iste. Tako, govoreci o crkvi kao pojmu, zna se kako je ista nastala, sta ista reprezentira, i sta je--po istoj--ispravno.
-
MBA
Panta Rei wrote:Pripadnici "Crkve bosanske" su bili heretici, ako pitaš katoličke ili pravoslavne sveštenike. Oni nikad nisu poštovali niti polagali račune papi u Rimu ili patrijarhu. Njihova religija se temeljila na biblijskim postulatima, ali prilično izmijenjenim i nepotpunim jer su oni uporedo vjerovali u dva božanstva - jedno dobro i jedno loše. Dobro božanstvo (Bog) je stvorilo sav duhovni svijet, a zlo božanstvo (Satana) je stvorilo sav materijalni svijet. I oni su bili ravnopravni, po njihovom učenju. Zato su oni prezirali sve što je materijalno, a dokaz za to je nepostojanje velikih i velelepnih crkava, grobova, monumentalnih spomenika.
Bull-shit!!!!
-
MBA
MBA wrote:Panta Rei wrote:Pripadnici "Crkve bosanske" su bili heretici, ako pitaš katoličke ili pravoslavne sveštenike. Oni nikad nisu poštovali niti polagali račune papi u Rimu ili patrijarhu. Njihova religija se temeljila na biblijskim postulatima, ali prilično izmijenjenim i nepotpunim jer su oni uporedo vjerovali u dva božanstva - jedno dobro i jedno loše. Dobro božanstvo (Bog) je stvorilo sav duhovni svijet, a zlo božanstvo (Satana) je stvorilo sav materijalni svijet. I oni su bili ravnopravni, po njihovom učenju. Zato su oni prezirali sve što je materijalno, a dokaz za to je nepostojanje velikih i velelepnih crkava, grobova, monumentalnih spomenika.
Bull-shit!!!!
Kakav crni link??? Trecerazedni site sa imbecilnim skrabotinama.
-
Skljoco
Autor: Skljoco Poslano: 20. nov. 2005. 12:40
"Crkva bosanska" je preferirala ucenje da je dragi bog duhovno "bice" koje je uz svakog onog koji cini dobra djela odnosno da svim onima koji cine losa djela nit pomaze nit odmaze . "Crkva" je preferirala ucenje da dragog boga treba voliti i postovati a ne zazirati i plasiti ga se jer ljubav i postovanje nikad nisu poklanjani onima kojih se bojimo .
Jednostavno receno ,
" Kad cinimo dobra djela i dragi bog je uz nas ,
Skljoco: poruka modifikovana dana: 26. nov. 2005. 13:59; prepravljeno ukupno 1 puta
Jednostavno receno ,
" Kad cinimo dobra djela i dragi bog je uz nas ,
Skljoco: poruka modifikovana dana: 26. nov. 2005. 13:59; prepravljeno ukupno 1 puta
-
Skljoco
Slazete li se sa ovom porukom ?
Da, slazem se
66% [ 14 ]
Ne , neslazem se
33% [ 7 ]
Ukupno glasova : 21
-----------------------------
Rezultat Ankete pokazuje da veliki procenat forumasa sa-x
ima "zdrav" , ispravan i iskren pristup prema zivotu uops(c)e pa i prema religiji .
To cjenim i postujem pa pocinjem i da vjerujem da je taj zdrav i iskren pristup rezultat "ostavstine" nasih predaka koji su pripadali "Crkvi bosanskoj" !
Da, slazem se
66% [ 14 ]
Ne , neslazem se
33% [ 7 ]
Ukupno glasova : 21
-----------------------------
Rezultat Ankete pokazuje da veliki procenat forumasa sa-x
ima "zdrav" , ispravan i iskren pristup prema zivotu uops(c)e pa i prema religiji .
To cjenim i postujem pa pocinjem i da vjerujem da je taj zdrav i iskren pristup rezultat "ostavstine" nasih predaka koji su pripadali "Crkvi bosanskoj" !