Vodenjak wrote:
Republika Srpska i Srbi koji zive u njoj nisu nikakav izuzetak vec naprotiv najocitiji primjer izmanipulisane mase!
Ovo nije prava tema, a i ja trenutno nemam energije da ispratim ovo sirenje rasprave na etnicko ciscenje za vreme rata i na neke hipoteticke situacije sta bi bilo da nije doslo do etnickog ciscenja.
Ako ti zelish da mislis da su Srbi izmanipulisani i da oni ustvari zele unitarnu BiH, a ne RS, slobodno misli tako.
Sto se tice ostaloga, mislim da sam nesto ranije objasnio osnovnu razliku izmedju federalne i unitarne drzave. Svako ko je to pazljivo procitao zna da BiH jedino moze biti federalna drzava. Kako ce se njeno uredjenje formalno zvati nije bitno.
Povratak na unitarno uredjenje podrazumeva beskonacno poverenje izmedju naroda, a ja ne vidim da do toga moze doci u blizoj ili srednjoj buducnosti.
Ako nekog zanima kako bi izgledala BiH da rata uopste nije bilo, a daleko mu je wikipedia:
Tekst uz mapu:
The Carrington-Cutileiro peace plan, named for its authors Lord Carrington and Portuguese ambassador Jorge Cutileiro, resulted from the EC Peace Conference held in September 1992 in an attempt to prevent Bosnia-Herzegovina sliding into war. It proposed ethnic power-sharing on all administrative levels and the devolution of central government to local ethnic communities. However, all Bosnia-Herzegovina's districts would be classified as Muslim, Serb or Croat under the plan, even where no ethnic majority was evident. Initially the plan was accepted by all three sides (Bosnian government, Serbs and Croats), but Bosnian leader Alija Izetbegović broke the deal.