Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice
- Bihac_4_ever
#1 Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice
HDZ BiH se zalaže za BiH uređenu kao federalnu državu s četiri federalne jedinice, odnosno tri federalne jedinice sa Sarajevom kao distriktom, izjavio je danas Dragan Čović, predsjednik ove stranke.
MOSTAR – HDZ BiH se zalaže za BiH uređenu kao federalnu državu s četiri federalne jedinice, odnosno tri federalne jedinice sa Sarajevom kao distriktom, izjavio je danas Dragan Čović, predsjednik ove stranke.
Naime, Središnji odbor HDZ BiH danas je u Mostaru usvojio platformu kojom izražava svoje viđenje budućeg ustavnog uređenja naše zemlje, a koju će predsjednik HDZ BiH liderima stranaka parlamentarne većine predstaviti na sutrašnjem sastanku u Banjoluci .
''Prva točka dnevnog reda na sastanku lidera šest stranaka u Banjoluci bit će ustavne promjene. HDZ BiH je razradio precizan prijedlog federalne BiH s tri razine vlasti. Na srednjoj razini vlasti predviđamo četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila državni distrikt Sarajevo. Na državnoj razini bismo imali dvodomni parlament sa Zastupničkim domom i Domom naroda, potom vladu i predsjedništvo. Javnost ćemo o detaljima platforme preciznije izvijestiti nakon sutrašnjeg sastanka'', kazao je Čović, izrazivši uvjerenje kako će prijedlog HDZ BiH biti prihvatljiv i ostalim stranačkim liderima.
''Mi smo na sastancima i u Mostaru i u Sarajevu razgovarali o ustavnim promjenama, samo što o tome nismo izlazili u javnost. Već smo uvelike raspravili načela ustavnih promjena i u tome se krije moj optimizam'', izjavio je Čović.
On je naglasio kako očekuje da će BiH dobiti novi ustav do 30. lipnja iduće godine, kada ističe mandat visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.
Na današnjoj sjednici Središnjeg odbora HDZBiH bilo je govora i o dugoročnim projektima Vlade FBiH, kao i aktivnostima HDZBiH koji se tiču što kvalitetnije pripreme za izbore u BiH- 2008. godine.
HDZBiH će u predstojećem razdoblju organizirati sastanak na kojem će biti govora o problematici funkcioniranja Zavoda za školstvo Mostar. Na sastanku će sudjelovati svi hrvatski predstavnici i političke opcije koje participiraju u izvršnoj vlasti županija s hrvatskom većinom.
10.12.2007.
J. Gudelj / Pincom.info
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=52772
MOSTAR – HDZ BiH se zalaže za BiH uređenu kao federalnu državu s četiri federalne jedinice, odnosno tri federalne jedinice sa Sarajevom kao distriktom, izjavio je danas Dragan Čović, predsjednik ove stranke.
Naime, Središnji odbor HDZ BiH danas je u Mostaru usvojio platformu kojom izražava svoje viđenje budućeg ustavnog uređenja naše zemlje, a koju će predsjednik HDZ BiH liderima stranaka parlamentarne većine predstaviti na sutrašnjem sastanku u Banjoluci .
''Prva točka dnevnog reda na sastanku lidera šest stranaka u Banjoluci bit će ustavne promjene. HDZ BiH je razradio precizan prijedlog federalne BiH s tri razine vlasti. Na srednjoj razini vlasti predviđamo četiri federalne jedinice od kojih bi jedna bila državni distrikt Sarajevo. Na državnoj razini bismo imali dvodomni parlament sa Zastupničkim domom i Domom naroda, potom vladu i predsjedništvo. Javnost ćemo o detaljima platforme preciznije izvijestiti nakon sutrašnjeg sastanka'', kazao je Čović, izrazivši uvjerenje kako će prijedlog HDZ BiH biti prihvatljiv i ostalim stranačkim liderima.
''Mi smo na sastancima i u Mostaru i u Sarajevu razgovarali o ustavnim promjenama, samo što o tome nismo izlazili u javnost. Već smo uvelike raspravili načela ustavnih promjena i u tome se krije moj optimizam'', izjavio je Čović.
On je naglasio kako očekuje da će BiH dobiti novi ustav do 30. lipnja iduće godine, kada ističe mandat visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka.
Na današnjoj sjednici Središnjeg odbora HDZBiH bilo je govora i o dugoročnim projektima Vlade FBiH, kao i aktivnostima HDZBiH koji se tiču što kvalitetnije pripreme za izbore u BiH- 2008. godine.
HDZBiH će u predstojećem razdoblju organizirati sastanak na kojem će biti govora o problematici funkcioniranja Zavoda za školstvo Mostar. Na sastanku će sudjelovati svi hrvatski predstavnici i političke opcije koje participiraju u izvršnoj vlasti županija s hrvatskom većinom.
10.12.2007.
J. Gudelj / Pincom.info
http://www.pincom.info/bih/opsirnije.asp?ID=52772
- suncokret13
kad smo vec kod ''drazava u drzavi'' kakve su sanse da dobijemo i Drzavu ZELJO ??
- gospodar kuglastih munja
Taj isti princip treba predloziti i u Hrvatskoj i u Srbiji pa cemo biti egal !
Sta je to Bosna zgrijesila pa treba da ispasta fasizam i sa zapada i sa istoka?
Koliko je god Srbija "zabrinuta " za RS toliko je i BiH zabriunuta za Bosnjake na Sandzaku. A Bosna je zabrinuta i za Krajiske Srbe u Hrvatskoj s cime dokazuje i pokazije svoj humani karakter.
Posto su Hrvatska i Srbija "garanti i ziranti " BiH u Dejtonu, neka one prve ucine taj potez. Neka federalizuju svoje drzave, pa cemo i mi potom....ha...
Sta je to Bosna zgrijesila pa treba da ispasta fasizam i sa zapada i sa istoka?
Koliko je god Srbija "zabrinuta " za RS toliko je i BiH zabriunuta za Bosnjake na Sandzaku. A Bosna je zabrinuta i za Krajiske Srbe u Hrvatskoj s cime dokazuje i pokazije svoj humani karakter.
Posto su Hrvatska i Srbija "garanti i ziranti " BiH u Dejtonu, neka one prve ucine taj potez. Neka federalizuju svoje drzave, pa cemo i mi potom....ha...
- jeza u ledja
Srbija i Hrvatska su nacionalne drzave, BiH to nije.
-
zemo_online
cini mi se da ce ovako da ostane jos najmanje 20 godina,pa ce da bude .............kao na cipru ,ni rat ni mir.
Procitao sam tvoju recenicu dva puta s ljeva na desno, pa sam onda citao otpozadi, pa iz sredine i opet nisam razumio...jeza u ledja wrote:Srbija i Hrvatska su nacionalne drzave, BiH to nije.
...daj me molim te prosvjetli...
- jeza u ledja
Ne.pike wrote:I to znaci da je moze svak jebat kako mu je cejf?jeza u ledja wrote:Srbija i Hrvatska su nacionalne drzave, BiH to nije.
Neda mi se.gospodar kuglastih munja wrote:Procitao sam tvoju recenicu dva puta s ljeva na desno, pa sam onda citao otpozadi, pa iz sredine i opet nisam razumio...jeza u ledja wrote:Srbija i Hrvatska su nacionalne drzave, BiH to nije.![]()
Imas gugl, ukucaj "1848 revolution" ili tako nesto...
-
bordouze
Covicu daj mape te 3 federalne jedinice plus distrikt.
Ako ovo podrazumijeva opstanak RS u ovom obliku kao i razgranicenje Bosnjaka i Hrvata po linijama koje su nekada drzale ABiH i HVO, te uspostavu jos i Distrikta Sarajevo onda su oni budale i to ce izazvati samo nove nacionalne tenzije.
Ako su gornje pretpostavke glede uspostave 3 federalne jedinice tacne onda bi prema toj logici Bosnjacima pripalo nekih 20% teritorije.
Da podsjetim da su Bosnjaci 1991 cinili 43% u ukupnom stanovnistvu. Sada ih je prema svim procjenama oko 50%.
Ne mislim da je rasprava oko procenata uopce konstruktivna ali samo da pojasnim srpsko hrvatsku logiku prema kojoj su se svi dosadasnji pokusaji teritorijalnih podjele vrsili preko ledja bosnjaka.
Ako ovo podrazumijeva opstanak RS u ovom obliku kao i razgranicenje Bosnjaka i Hrvata po linijama koje su nekada drzale ABiH i HVO, te uspostavu jos i Distrikta Sarajevo onda su oni budale i to ce izazvati samo nove nacionalne tenzije.
Ako su gornje pretpostavke glede uspostave 3 federalne jedinice tacne onda bi prema toj logici Bosnjacima pripalo nekih 20% teritorije.
Da podsjetim da su Bosnjaci 1991 cinili 43% u ukupnom stanovnistvu. Sada ih je prema svim procjenama oko 50%.
Ne mislim da je rasprava oko procenata uopce konstruktivna ali samo da pojasnim srpsko hrvatsku logiku prema kojoj su se svi dosadasnji pokusaji teritorijalnih podjele vrsili preko ledja bosnjaka.
- jeza u ledja
Ja koliko sam shvatio ne postoje tacno odredjene karte, vec je u pitanju koncept oko kojeg je potreban konsenzus da bi se uopste doslo do rasprave o detaljima.
Naravno, ako se Covicev plan svodi na podjelu Federacije BiH na Federaciju Federacija BiH
onda bas nema potrebe o tome raspravljati. Kad i ako spomenu Posavinu i Livanjski Kanton u tim svojim planovima onda we're talking.
Naravno, ako se Covicev plan svodi na podjelu Federacije BiH na Federaciju Federacija BiH
-
bordouze
Kad je rijec o federalizaciji onda djavo lezi upravo u mapama. I to nisu nikakvi detalji vec sama sustina.
Mislis li da ce Srbi odustati od 49% teritorije?
Dali bi se Hrvati zadovoljili sa 17% koliko je bio njihov udio u ukupnom stanovnistvu 1991?
Nema tu nikakvih principa, kako kazes, ako se ide na tvrdju teritorijalnu podjelu vec je rjec samo o teritorijama.
Dali bi se Hrvati zadovoljili sa 17% koliko je bio njihov udio u ukupnom stanovnistvu 1991?
Nema tu nikakvih principa, kako kazes, ako se ide na tvrdju teritorijalnu podjelu vec je rjec samo o teritorijama.
jeza u ledja wrote:Ja koliko sam shvatio ne postoje tacno odredjene karte, vec je u pitanju koncept oko kojeg je potreban konsenzus da bi se uopste doslo do rasprave o detaljima.
Naravno, ako se Covicev plan svodi na podjelu Federacije BiH na Federaciju Federacija BiHonda bas nema potrebe o tome raspravljati. Kad i ako spomenu Posavinu i Livanjski Kanton u tim svojim planovima onda we're talking.
evo sta sam dobio kad sam to stavio u Google...jeza u ledja wrote:Ne.pike wrote:I to znaci da je moze svak jebat kako mu je cejf?jeza u ledja wrote:Srbija i Hrvatska su nacionalne drzave, BiH to nije.
Neda mi se.gospodar kuglastih munja wrote:Procitao sam tvoju recenicu dva puta s ljeva na desno, pa sam onda citao otpozadi, pa iz sredine i opet nisam razumio...jeza u ledja wrote:Srbija i Hrvatska su nacionalne drzave, BiH to nije.![]()
Imas gugl, ukucaj "1848 revolution" ili tako nesto...
http://www.google.dk/search?hl=da&q=%22 ... ning&meta=
- jeza u ledja
Pa upravo to, ne treba ici na tvrdu teritorijalnu podjelu u smislu nekih GRANICA koje omedjuju sve.bordouze wrote:Kad je rijec o federalizaciji onda djavo lezi upravo u mapama. I to nisu nikakvi detalji vec sama sustina.
Dobro, u pravu si, sustina je u detaljima mapa.
Postoci o kojima govoris su besmisleni. Valjda znas da postotak populacije nije isto sto i postotak zemljista na kojem oni zive?
-
Qwert
bordouze wrote:Sta su se slozili?
Kakva teritorijalna povezanost bez RS?
Ako imas vise detalja molim te pojasni.
Trapisti, Banja Luka: Dodik, Ivanić, Čović i Ljubić podržali formiranje trećeg entiteta u BiH24SI - Lideri SNSD-a i PDP-a Milorad Dodik i Mladen Ivanić podržali su jučer inicijativu za stvaranje trećeg entiteta koju će u Deklaraciju o ustavnim promjenama u BiH uvrstiti Dragan Čović i Božo Ljubić, lideri HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.
Poslije sastanka na Ivanićevom imanju u Trapistima kod Banje Luke, Ljubić i Čović su ustvrdili da je jedno od mogućih rješenja koje će biti u Deklaraciji, država BiH sa tri entiteta, svaki za pojedan narod.
"Nismo za koncept građanske, unitarne BiH, kao ni za sadašnju dvoentitetsku državu", kazao je Ćović. Ljubić je dodao da Hrvati trebaji imati "svoju federalnu jedinicu u kojoj će biti većina", uz obrazloženje "da tri u dva ne može".
Jednakopravnost treba biti očitovana kroz institucije, pojasnio je Ljubić, na šta je Dodik ustvrdio da su Hrvati majorizovani i u Federaciji BiH i u BiH.
"To pitanje se mora riješiti i jedino na stabilnim temeljima možemo imati realnu BiH", kazao je lider SNSD-a. Ipak, da se pitanje Hrvata neće rješavati u oba bh. entiteta podjednako, pojasnio je organizator sastanka i predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, jasno poručivši da treći entitet ne može ići na štetu teritorije RS.
Predstavnici ove četiri stranke razgovarali su i o reformi policije. Komentarišući Lajčakovu najavu da će do ponedjeljka trajati reakcije, a da će reforma biti provedena do kraja septembra, te da će uslijediti sankcije, Dodik je naglasio "da je prošlo vrijeme kažnjavanja".
"Tu izjavu shvatio sam kao prijetnju. Jasno smo rekli šta je naš minimum. Podržavamo Lajčakove napore da nešto napravi, ali nismo u tom dokumentu pronašli nikakvo približavanje našim stavovima. Nismo protiv jednog zakona, forenzika, Ministarstvo bezbjednosti BiH za koordinaciju policijske strukture koju smo ponudili nije malo. Počnite nas uvažavati kao partnera, a ako nas ne uvažavate, nećete imati ni BiH", poručio je Dodik.
Ivanić je istakao da jučerašnji razgovori na njegovom imanju nisu nikakva "srpsko-hrvatska priča" i kritikovao je Harisa Silajdžića, Sulejmana Tihića i Zlatka Lagumdžiju, predsjednike Stranke za BiH, SDA i SDP-a, što se nisu odazvali njegovom pozivu.
"Dva mjeseca sam organizovao ovaj sastanak, nastojeći sve lidere okupiti za istim stolom. Oni mnogo pričaju o BiH, ali potezi koje Silajdžić radi su stvar razbijanja države, a ako ikada neko bude dobio spomenik kada BiH ne bude, to će biti upravo lider Stranke za BiH", tvrdi Ivanić.
БАЊА ЛУКА - Најбоље уставно рјешење за БиХ било би постојање три федералне јединице, гдје би се основни принцип одлучивања заснивао на консензусу, а федералне јединице имале право вета изјавио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а, након данашњег неформалног састанка с лидерима ПДП-а, ХДЗ-а и ХДЗ-а БиХ, којег је организовао Младен Иванић, предсједник ПДП-а, у својој викендици у Крчмарицама надомак Бањалуке.
"Овакво уређење у којем су Хрвати у ФБиХ мајоризовани, а поготово у процесу доношења политичких одлука је дугорочно неодрживо и може бити дестабилизирајуће", казао је Додик.
"Сретао сам на многим мјестима и Бошњаке и Хрвате који подржавају РС и који у њој живе", казао је Додик и додао да је сасвим разумљиво да је позиција хрватског народа у БиХ "доведена у једну ситуацију за коју реални људи морају имати разумијевања".
Из тог разлога, навео је, подржат ће се концепт уређења БиХ у којем ће се на прави начин одразити и интереси хрватског народа, као конститутивног, из потпуног увјерења да је то допринос укупној и дугорочној стабилизацији на овим просторима.
Човић: Дисконтинуитет територије за хрватску федералну јединицу
Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић је нагласио да ниједна хрватска странка не може прихватити грађанску унитарну, па ни двоентитетску БиХ као коначну реалност.
"Једно од начела из декларације о уставним промјенама коју би требали потписати 21. рујна ће бити да се осигура могућност дисконтинуитета територија како би се уобличила још једна федерална јединица", рекао је Човић.
Љубић: Три мултиетничке федералне јединице - једно од рјешења
Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић сматра да је БиХ с три мултиетничке федералне јединице, под увјетом да Хрвати у једној буду већина, могућа БиХ, односно да је то једно од могућих рјешења уређења наше државе.
Љубић је додао да Хрвати требаји имати "своју федералну јединицу у којој ће бити већина", уз образложење "да три у два не може". Једнакоправност треба бити очитована кроз институције, појаснио је Љубић
Подсјетио је да су хрватске странке постигле договор око начела која су битна, а увјерен је и да би та начела могле потписати и српске и бошњачке странке, јер су то, навео је, начела за једну могућу и одрживу БиХ.
Он је, након састанка казао да је опција око "трећег ентитета" или јединице била једна од опција разговора.
Заложио се за једнакоправност сва три конститутивна народа у БиХ.
Додик: Мајоризација Хрвата дугорочно неодржива
Предсједник СНСД-а сматра да "актуално уређење у Федерацији БиХ, у којој су Хрвати већ мајоризовани, а посебно у доношењу политичких одлука, дугорочно је неодрживо и може да буде дио дестабилизације на овим просторима".
Додик је навео да не прихваћа, како је навео, причу о грађанском типу уређења друштва иза кога се крије "бошњачки искључиви национализам, који пропагирају СДА и Странка за БиХ".
Поручио је да стога сматра да треба да се направи "један баланс" с три федералне јединице у БиХ, те да је одржавање тог баланса кључно за опстанак и дугорочну перспективу БиХ.
"БиХ не може опстати на мајоризацији и прегласавању", казао је Предсједник СНСД-а и додао да би било добро да се у неком наредном раздобљу дође до документа како се види неко федерално уређење БиХ које би сваки од три конститутивна народа могао прихватити.
"Ако свако јутро из Сарајева иде прича да треба укинути РС, онда, наравно, нема ни подршке БиХ", казао је Додик и поновио да мисли да је најбоље уређење БиХ кроз три федералне јединице у којој би РС била једна од њих и заједно с друге двије градио се сложени систем односа у БиХ у коме би се основни принцип одлучивања заснивао на консензусу, а федералне, конститутивне јединице, имале право вета на неким питањима.
Иванић: Ми се јако добро разумијемо...
Предсједник ПДП-а Младен Иванић оцијенио је данас да у БиХ постоји "хрватски проблем" када је у питању унутарње уређење, али је додао и да је свака промјена уређења могућа ако није науштрб РС-а.
Иванић сматра да у БиХ постоји хрватски проблем, те истиче спремност да се хрватским странкама у томе, како је навео, помогне колико се може, али не науштрб РС-а.
"Мислим да се ми у свему томе јако добро разумијемо", додао је Иванић.
...Силајџићу споменик за разбијање БиХ
Иванић је истакнуо да данашњи разговори на његовом имању нису никаква "српско-хрватска прича" и критизовао је Хариса Силајџића, Сулејмана Тихића и Златка Лагумџију, предсједнике Странке за БиХ, СДА и СДП-а, што се нису одазвали његовом позиву.
- Два мјесеца сам организовао овај састанак, настојећи све лидере окупити за истим столом. Они много причају о БиХ, али потези које Силајџић ради су ствар разбијања државе, а ако икада нетко буде добио споменик када БиХ не буде, то ће бити управо лидер Странке за БиХ - тврди Иванић.
-
zlajaBHF
A mozes li nam ti reci po cemu bi se po tebi trebala odrediti velicina federalnih jedinica ( velicina bosnjackog i hrvatskog, nazovimo kantona) ?jeza u ledja wrote: Postoci o kojima govoris su besmisleni. Valjda znas da postotak populacije nije isto sto i postotak zemljista na kojem oni zive?
-
bordouze
Federalne jedinice bazirane na nacionalnom principu su najcvrsca moguca podjela. S obzirom na njihovoj broj ocito je da bi bile teritorijano kompaktne. Nema nista tvrdje od toga, izuzev raspada zemlje iako je i ovo najbolji moguci put ka necemu takvome.
Prije rata 80% zemljista u Bih je bilo u drzavnom vlasnistvu, a tek ostatak je imao nekog titualara. Dakle 80% zemljiste je pripadalo svima.
S obzirom na predratnu etnicku kartu BiH predlozi fer i korektno razgranicenje.
Bas me interesira je li to moguce?
Objasni mi takodjer koji postotci su smisleni?
Prije rata 80% zemljista u Bih je bilo u drzavnom vlasnistvu, a tek ostatak je imao nekog titualara. Dakle 80% zemljiste je pripadalo svima.
S obzirom na predratnu etnicku kartu BiH predlozi fer i korektno razgranicenje.
Bas me interesira je li to moguce?
Objasni mi takodjer koji postotci su smisleni?
jeza u ledja wrote:Pa upravo to, ne treba ici na tvrdu teritorijalnu podjelu u smislu nekih GRANICA koje omedjuju sve.bordouze wrote:Kad je rijec o federalizaciji onda djavo lezi upravo u mapama. I to nisu nikakvi detalji vec sama sustina.
Dobro, u pravu si, sustina je u detaljima mapa.
Postoci o kojima govoris su besmisleni. Valjda znas da postotak populacije nije isto sto i postotak zemljista na kojem oni zive?
Samo lud moze prihvatiti federalizaciju BiH !!!
Takvo unutarnje uredjenj daje pravo federalnim jedinicama da se putem referenduma odvoje ako to zele.
Ne postoji ngarant da se to nece uciniti, jer sam pojam federacija znaci , izmedju ostalog, i pravo na izdvajanje.
I volio bih znati zasto GRADJANSKA opcija ne dolazi u obzir, kad su tako ustrojene i Hrvatska i Srbija.? Nije dovoljno samo kazati da "ne dolazi u obzir" , potrebno je valjda i argumentovati.
U svakom slucaju, hrvatska strana nudi unutarnje uredjenje koje je "nize klase" od sadasnjeg, a ni sadasnje ne valja...sta im je cilj ?
Takvo unutarnje uredjenj daje pravo federalnim jedinicama da se putem referenduma odvoje ako to zele.
Ne postoji ngarant da se to nece uciniti, jer sam pojam federacija znaci , izmedju ostalog, i pravo na izdvajanje.
I volio bih znati zasto GRADJANSKA opcija ne dolazi u obzir, kad su tako ustrojene i Hrvatska i Srbija.? Nije dovoljno samo kazati da "ne dolazi u obzir" , potrebno je valjda i argumentovati.
U svakom slucaju, hrvatska strana nudi unutarnje uredjenje koje je "nize klase" od sadasnjeg, a ni sadasnje ne valja...sta im je cilj ?
- jeza u ledja
@ bordouze i Zlaja
Postoci u tako generalizovanoj formi su nebitni.
Doduse, slazem se da je etnicka podjela najvcrsca moguca, ali ne vidim smisao u vjestackoj organizaciji multinacionalnih regija kojima je to jedini cilj. Kazem "vjestackoj", jer je to danas nazalost postala norma i bojim se da se nece mijenjati.
Rekao sam na onoj drugoj temi, ja predlazem etnicke regionalne jedinice zasnovane na popisu iz 1991-e (mozda malo modifikovane) PLUS dvo- ili tro-nacionalni distrikti u opcinama/gradovima koji nisu imali jednonacionalni karakter.
Da bi se pricalo o kantonizaciji cijele BiH mozda se prvo treba raspraviti o modelu zasnovanom na Washingtonskom sporazumu, njegovim prednostima i manama?
Postoci u tako generalizovanoj formi su nebitni.
Doduse, slazem se da je etnicka podjela najvcrsca moguca, ali ne vidim smisao u vjestackoj organizaciji multinacionalnih regija kojima je to jedini cilj. Kazem "vjestackoj", jer je to danas nazalost postala norma i bojim se da se nece mijenjati.
Rekao sam na onoj drugoj temi, ja predlazem etnicke regionalne jedinice zasnovane na popisu iz 1991-e (mozda malo modifikovane) PLUS dvo- ili tro-nacionalni distrikti u opcinama/gradovima koji nisu imali jednonacionalni karakter.
Da bi se pricalo o kantonizaciji cijele BiH mozda se prvo treba raspraviti o modelu zasnovanom na Washingtonskom sporazumu, njegovim prednostima i manama?
-
zlajaBHF
Federalno uredjenje uopste nije realna opcija, to svi znaju. Ovo je samo provokacija, sa kojom hrvati salju signal du postoje....gospodar kuglastih munja wrote:Samo lud moze prihvatiti federalizaciju BiH !!!
Problem hrvata je sto jedan dan pricaju o ukidanju entiteta, a drug dan o trecem entitetu, tipicno za njihove politicare.
Bosnjaci nikad na to nece pristati, jer bi sa trecim entitetom dobili problem vise.