Čović precizira: BiH s četiri federalne jedinice

Post Reply
zemo_online

Post by zemo_online »

Fratris wrote:
test01 wrote:znaci svicarski talijani glasaju za talijanski parlment i jos belusconi oblijepi svicarsku svojim plakatima.
samo mi nije jasno zasto nema bosanskih politicara polijepljenih po zagrebu?
http://www.sdah.hr/

Ima Semso, ciji slogan fino kaze "Za Svoje Ljude."

A bosanskim politicarima niko ne brani da lijepe plakate. Cak sta vise, s obzirom koliko ljudi u HR ima BiH drzavljanstvo, mozda bi i trebali ih privuci da glasaju.

A iskreno, ja ne znam zasto se ti bunis. Bi li mozda mijenjao zakone drugih drzava?
trebalo bi dodika i harisa polijepiti po zagrebu i splitu kao ivu ovde.sto se semse tice on je izabran glasovima iz hrvatske,a ne bih.
Fratris

Post by Fratris »

test01 wrote:trebalo bi dodika i harisa polijepiti po zagrebu i splitu kao ivu ovde.sto se semse tice on je izabran glasovima iz hrvatske,a ne bih.
E Tite ti, reci mi gdje si ti to vidio tolike plakate Sanadera? U Sarajevu? Tuzli? Bijeljini? Gracanici?
zemo_online

Post by zemo_online »

evo po sarajevu covjek oblijepio.
di na svijetu ima da je glavni grad druge drzave obljepljen plakatima pred izbore.sto nije po vojvodini lijepio.ili njemackoj.
cirkus.cisti dokaz kolko je bih suverena drzava.
Fratris

Post by Fratris »

test01 wrote:evo po sarajevu covjek oblijepio.
di na svijetu ima da je glavni grad druge drzave obljepljen plakatima pred izbore.sto nije po vojvodini lijepio.ili njemackoj.
cirkus.cisti dokaz kolko je bih suverena drzava.
Pa nije zbog tebe oblijepio nit su ti plakati tebi upuceni tako da ne znam zasto se bunis.

A Buenos Aires, na cijem sirem podrucju zivi preko milion ljudi s Talijanskim drzavljanstvom je oblijepljen plakatima za svake izbore u Italiji.
zemo_online

Post by zemo_online »

U biti nemam nista protiv ako se dodiku i silajdzicu,covicu i ostalima dozvoli da oblijepe split ,zagreb i ostale gradove u hrvatskoj pred izbore.
i to sto kazes-koga se ne tice,neka se ne buni.
jel posteno?
Fratris

Post by Fratris »

test01 wrote:U biti nemam nista protiv ako se dodiku i silajdzicu,covicu i ostalima dozvoli da oblijepe split ,zagreb i ostale gradove u hrvatskoj pred izbore.
i to sto kazes-koga se ne tice,neka se ne buni.
jel posteno?
Dozvoli? Tko im to brani?
zemo_online

Post by zemo_online »

krivo sam se izrazio.nije da im se dozvoli vec da to postane pravilo kod svakih izbora.
Fratris

Post by Fratris »

test01 wrote:krivo sam se izrazio.nije da im se dozvoli vec da to postane pravilo kod svakih izbora.
Pravilo? Pa jel neko tjera HDZ da lijepi po Sarajevo kao sto bi ti tjerao SNSD i SzaBiH da lijepi po Zagrebu?

Mislim, stvarno, ovo je djeciji nacin razmisljanja. Ono "sto Nermin moze ici u lunapark a ja ne mogu?"
zemo_online

Post by zemo_online »

I da ne zaboravimo predizborne tribine i kampanju bosanskih politicara u Hrvatskoj.
corto malteze

Post by corto malteze »

ulpinian wrote:Ne mogu da shvatim kako neko uopšte može da pita 13% stanovništva kako će se urediti onih ostalih 87% :D
Ja ove hrvatske papane ne bi' ni zvao na razgovore o ustavu... Oni su svakako dijaspora ovdje.
Nisu. Samo je 25% Hrvata u BIH izišlo na RH izbore :)

Znači da se velika većina ne smatra dijasporom. A pola od ovih 25% su mrtvi. Tako da odbi i to. :)
Samo lud moze prihvatiti federalizaciju BiH !!!

Takvo unutarnje uredjenj daje pravo federalnim jedinicama da se putem referenduma odvoje ako to zele.

Ne postoji ngarant da se to nece uciniti, jer sam pojam federacija znaci , izmedju ostalog, i pravo na izdvajanje.

I volio bih znati zasto GRADJANSKA opcija ne dolazi u obzir, kad su tako ustrojene i Hrvatska i Srbija.? Nije dovoljno samo kazati da "ne dolazi u obzir" , potrebno je valjda i argumentovati.

U svakom slucaju, hrvatska strana nudi unutarnje uredjenje koje je "nize klase" od sadasnjeg, a ni sadasnje ne valja...sta im je cilj ?
a vidiš ja tebe ne mogu shvatiti. sve shvaćam al da se BH narodi toliko ne razumiju to ne shvaćam.

Ajde si postavi pitanje zašto nitko nije htio građansku Jugoslaviju? Zašto su postojale republike? I zašto su samo Srbi u Jugi tražili pravilo jedan čovjek jedan glas. A svi drugi nisu. Pa čak i tadašnji Muslimani.
Prozor wrote:Zakljucak: Ne moze nista visa bez Bosnjaka, i oni to nece prihvatit. Sljedece...
E sad vezano za ovo. Neće se ova igra moći igrati više. Igra tipa nek oni predlažu mi ćemo odbijati. prije svih dogovora utvrdit će se pravila igre. Nitko nije tjerao ni jedan narod da potpiše Dayton. sami smo si krivi. Sad trebaju te naše vođe pokazati mudrosti trun da povuku kola naprijed.

Pravila igre će biti sljedeća koliko sam shvatio preko novina: Prvo će sve strane koncipirati prijedloge kao ideju bez ikakvih mapa i karata.

Primjer Silajdžić i Tihić predlože građanski model BIH sa ekonomskim regijama. Ostali kažu super! divan prijedlog. Altruistički. Dajmo ga na referendum. Ako prijedlog ne dobije min 10% u sva tri naroda otpada iz daljnje diskusije i ne uzima se više u razmatranje.

Dakle prije pregovora sve strane će znati da ako žele da njihov prijedlog na kraju bude prijedlog koji će se dorađivati onda moraju ponuditi ono rješenje koje neće biti prihvatljivo jednom nego i svoj trojici naroda.

Srbi su već svojim stavovima izlobirali Hrvate. Hrvati pričom o rascjepkanom teritoriju i uvjeravanjima da jedinice neće imati pravo na samoodređenje kupe simpatije kd Bošnjačkog naroda a što čine Haris i Tihić? Pričaju o ekonomskim regijama?

Šta mislite koliko će ideja ekonomskih regiaj dobiti postotaka kod Srba i Hrvata?
Last edited by corto malteze on 15/12/2007 05:28, edited 1 time in total.
corto malteze

Post by corto malteze »

jeza u ledja wrote:
fantom slobode wrote: ja ne pricam o nikakvom omjeru, ti je zelis dijeliti ne ja, ja nemam problema sa tim, ja zelim ekonomsku regionalizaciju.

Da etnicka podjela postoji kao sto nas ti pokusavas uvjeriti(rece potpuno), ne bi se ti toliko zalagao za nju i ostali koji su zainteresovani.(tu ti je i odgovor o gradjanskoj drzavi sto ga ti meni postavi)
Znaci ti tvrdis da etnicka podjela u BiH danas ne postoji, da nije strahovito izrazena na maltene svim razinama i povrh svega nije institucionalizirana u vidu entiteta? Mislim, pitanje je vise retoricko.... vise kao komentar na tvoju recenicu.

Ono sto ti zelis reci je da bi se nekom federalizacijom "cementirala" podjela unutar BiH, jel tako? (btw, to je teza na kojoj je H.S. zapoceo svoju kampanju prije dvije godine).

fantom slobode wrote: Ova prica da ce rezultati etnickog ciscenja postati ocitiji sto ovo bude duze trajalo je totalni besmisao, jer etnicko ciscenje je pocinjeno od 92 - do 95 zna se na kojim teritorijama(vidi-teritorija privremenog entiteta RS i dio teritorija gdje su bili oni sto su isto htjeli da dijele-srecom ne na svim teritorijama, tu ima i drugacijih politicara).I ne moze biti ocitije nego sto je bilo ocito kada se desavalo, mozes i pogledati snimke, sve je dokumentovano.
Suvisao komentar bez ikakvog argumenta.
Rezultati etnickog ciscenja postaju ocigledniji sto vise vrijeme promice, jer su protjerani ljudi uredili zivote negdje drugdje. Posto nemamo popisa stanovnistva (i to, thanks to Bosnjak-establisment) najbolji pokazatelj su izbori. Fino pogledaj brojeve iz 96 glasanja u odsustvu, te broj glasova kandidata bosnjackih stranaka u RS (o hrvatskim da ne govorim, ali oni te i ne zanimaju, zar ne) i sve ce ti se objasniti.

fantom slobode wrote: ova pitanja kako ce se uvjeriti Srbin u RS i Hrvat da mu treba entitet(reci mi kako ces uvjeriti Hrvata u Sarajevu da ce mu biti dobro, ako se napravi hr.entitet, a on izvan njega?Tada ces da vidis ocite rezultate dobrovoljnog etnickog ciscenja) - znaci ta pitanja - vidi poglavlje hrvatska autonomija u blizoj istoriji Bosne i Hercegovine.Lobiranje za Bosnu i Hercegovinu mora da se intenzivira sirom svijeta, a posebno u U.S.A.
Ne misli se ici od vrata do vrata i uvjeravati svaki gradjanin, gradjanin ce se uvjeriti kada vidi da bolje zivi.
Hrvat u Sarajevu pajdo vec zivi u de fakto bosnjackom entitetu, kao sto Bosnjak u Livnu zivi u hrvatskom. Ne slazes se? Pa ti i ne treba s tim da se slozis, vec taj Hrvat koji zivi kraj tebe. Sasvim je normalno da ako u gradu zivi 3/4 Bosnjaka da ce taj grad imati bosnjacki karakter. To ne znaci da je taj Hrvat ugrozen.
A ti sad zastupas neku tezu da ako Sarajevo postane dio nekog bosnjackog entiteta da ce tom Hrvatu biti gore? Ili da ce Bosnjaku u Livnu mozda biti gore? Pa halo! I ta dva kantona u kojima su ovi gradovi su napravljeni kao bosnjacki, odnosno hrvatski. Sta sad, da se pravimo ludi?
Nije mi stvarno jasno, odkud ti ideja da ce jedan Hrvat iz Sarajeva otici recimo u Livno KAD JE LIVNO VEC DIO HRVATSKOG KANTONA? Sta ce se promjeniti tom eventualnom podjelom u Livnu ili Sarajevu? Pa nista.
Ali znas gdje ce se promjeniti? U Srebrenici, Brodu i Drvaru.
fantom slobode wrote: Ekonomski i socijalno kaskamo u mjestu zbog tih irealnih zelja o prisvajanju teritorije za jedan narod.To je posljedica toga, zato nas ne ide, to rade oni koji bi to rado da postignu i da pokradu ovu zemlju.(zar ne vidis kako ih fino ide?)
Ekonomski i socijalno kaskamo u mjestu zbog irealnih zelja Srba za nezavisnoscu i zadrzavanjem nakaradne RS, te zbog irealnih zelja Bosnjaka za "gradjanskom" drzavom. Sto vise vrijeme protice to se ova dva trenda izjednacavaju u svojoj destruktivnosti po ovu drzavu.
fantom slobode wrote: Ja bih bio sretan kada bi Srbin poceo da vise po ulici da je Srbin i Bosanac. a tebe to sekira kada to izgovara jedan Bosnjak, ti bi radije da taj Bosnjak negira Bosnu.Da ga uvjeris da treba da trazi svoju teritoriju, valjda da pravi ono sto mu stalno zele da uvale kao njegovu ideju, od islamske deklaracije pa nadalje.
Ne sekira mene sto Bosnjak govori da je Bosanac, vec sto relacija Bosnjak=Bosanac postaje sve slicnija relaciji iz 91-e - Srbin=Jugosloven.

Podjelu ne zeli samo najmnogobrojniji narod. Gradjansku drzavu (1 glas=1 covjek) zeli samo najmnogobrojniji narod. 2+2=4
Jos jednom, podjela vec postoji. Trenutna podjela je grozna, napravljena na genocidu i rezultatima rata. Ta trenutna podjela se ne moze promjeniti bez volje sva tri naroda. Bosnjacki politicari zele (navodno) to da promjene, ali bez nudjenja nove reogranizacije uredjenja BiH koja bi i truncicu zadovoljila narode koji su malobrojniji. Srbi i Hrvati kazu - ako Bosnjaci hoce ovo sad da mjenjaju nek im daju garancije da daljih izmjena nece biti, ZATO oni traze federalizaciju, a ne zato sto im treba neka dodatna potvrda, kobajagi da "zacementiraju".
I sta je rezultat - status quo, vjecni. Pa sabur. Sabur Srebrenicani, sabur Prijedorcani, sabur Zvornicani, sabur....
Jasta. :-x
sve potpisujem!
corto malteze

Post by corto malteze »

nokia6170 wrote:koja je sustina tri nacionalna entiteta u kojima ce sve tri etnicke skupine biti konstitutitvne?
Suština je ta da se nacionalne teme skinu s dnevnog reda. Da se krene u priče o ekonomiji korupciji i sl. Neće se moć Hrvatima prodavati priča da su ugroženi a i dalje će iznad njih bit država BIH. Bošnjački političari trebaju samo tražiti da federalne jedinice nemaju pravo na određenje i da izbore jaku državnu Vladu.
koje su prednosti etnickog uredjenja bosne i hercegovine?
Upravo ovo što sam naveo. U BIH žive tri razjarene nacije. Etničkim uređenje ljudi će se počet paliti na bitne životne stvari. Nacionalne stranke gubit će monopol u narodima
jeli u pitanju inat ili boljitak svake etnicke skupine?
U pitanju je skidanje luđačke košulje Dayton
zasto hrvatski politicari ne poslusaju zakljucke biskupske konferencije u pogledu ustavnog uredjenja bosne i hercegovine.
Zanimljivo pitanje. Zato što se interes Vatikana u ovom slučaj previše razlikuje od interesa jedne zajednice koja se svakim danom osjeća ugroženija. I manja. Ovaj prijedlog ionako malu hr komponentu razbio još više

zar je jedan hrvatski politicar blizi obicnom hrvatu u bih od jednog svecenika koji sa njim svakodnevno komunicira i zna njegove stvarne probleme..zar bi biskupska konferencija predlozila nesto sto bi bilo u suprotnostima sa zeljama i stvarnim potrebama bh hrvata?
Nit je blizak političar ni svećenici. I jedni i drugi rade u vlastitom interesu. Kao i kod drugih naroda. Da im je stalo do naroda davno bi krenuli naprijed. Treba nas prestići i moldavija da se valjda onda od sramote krenemo dogovoriti.
moje licno misljenje je da hrvatski politicari kratkorocno razmisljaju, a biskupi dugorocno u korist bh hrvata.
netočno. političari pragmatično planiraju u svoju korist. biskupi štite interese vatikana.
Liberalism

Post by Liberalism »

corto malteze wrote:
nokia6170 wrote:koja je sustina tri nacionalna entiteta u kojima ce sve tri etnicke skupine biti konstitutitvne?
Suština je ta da se nacionalne teme skinu s dnevnog reda. Da se krene u priče o ekonomiji korupciji i sl. Neće se moć Hrvatima prodavati priča da su ugroženi a i dalje će iznad njih bit država BIH. Bošnjački političari trebaju samo tražiti da federalne jedinice nemaju pravo na određenje i da izbore jaku državnu Vladu.
svasta svasta. Odkud to da ce se nacionalne teme skinuti s dnevnog reda kada bi se Bosna podjelila izmedju tri ''naroda''? nacionalne teme se skidaju s dnevnog reda kada drustvo prigrli ideju o drzavi koja ce ce osigurati odsustvo bilo kakve diskriminacije, bez obzira na vjersku, nacionalnu, jezičku, politicku i svaku drugu pripadnost...

Ali nacionalisti bas to nece, nece da su svi ljudi jednaki i nece da prihvate cinjenicu da je državama zabranjeno da prave razlike izmedju svojih stanovnika po tome kojim jezikom ili akcentom pricaju. Al kao sto smo vidjeli nacionalisti su zadnja grupa ljudi kojima je stalo do prava i pravde.

I cuj molim te lijepo ideje da se podjelama medju ljudima bori protiv nacionalizma. Pa nakon podjele drustva na nacionalne grupe vise nema nazad. Tad se nema smisla boriti protiv nacionalizma, nacionalizam je tu vec pobjedio.
cogni

Post by cogni »

jeza u ledja wrote: Mi ovdje raspravljamo o teoriji, jer nismo mi politicari koji moraju biti pragmaticni i praviti kompromise. Idealno rjesenje bi trebalo biti nesto sto je konacni cilj koji i ne mora biti u potpunosti ostvaren, ali koji ako sluzi kao platforma koja ce u konacnici zadovoljiti sve moze znaciti mnogo.
Pazi, problem danas, evo to mozes procitati i ovdje je sto se tri strane plase konacnog cilja onih drugih. Recimo Srbi se plase da ovi inkrementalni procesi vode ka potpunom ukidanju njihove autonomije. Dok se recimo Bosnjaci plase da sporost i eventualno zaustavljanje tih procesa vodi ka cijepanju zemlje. Upravo na tom nepovjerenju stvara se klima u kojoj funkcionisu politicki programi stranaka u cijeloj zemlji. STRAH.
Nemoguce je kretati se prema idealnim resenjima ako su ona nezavisnost RS-a ili unitarna BiH. Idealno resenje treba biti funkcionalna BiH u EU, a funkcionalna moze biti samo ako ce biti bazirana na dogovoru.

Naravno da RS nece pristati na stalan procesh smanjivanja ovalascenja sve dok ona sasvim ne isceznu. Sto se tice RS, ovlascenja se moraju menjati onoliko koliko je to neophodno da drzava udje u EU, s tim sto RS pri tom ne zeli da izgubiti pravo odlucivanja na BiH nivou. Sto vishe intitucija bude na BiH nivou to je za RS vaznije entitetsko glasanje.
Bosnjaci trenutno zele previshe, i smanjivanje znacaja entitetskog glasanja i jacanje ovlasti BiH, sto jedno sa drugim nikako ne moze.
Otprilike 1/3 vlasti na BiH nivou treba pripasti Banjaluci, Sarajevo bi ocekivanjem 1/1 BiH za sebe efektivno blokiralo drzavu.

Mislim da smo dosli do trenutka kada je za dalji napredak potreban dogovor i da dalja nametanja resenja nece prolaziti.
Ono sto mene brine je da se narodu ne objasnjava neophodnost dogovoranja i normalnog funkcionisanja drzave, vec imamo nacionalnisticku retoriku kojom politicari sami sebi otezavaju postizanje dogovara.
Ne mogu Srbi iz RS graditi svoju politiku na odbijanju onog sto po nekoj logici stvari "pripada njima". Kako mozes reci Srbinu iz Drvara "mi tebe necemo jer si jado"?? Da se napravi kampanja upravo u tom kraju o njihovoj pripadnosti kod "anamo onih" moglo bi se dosta toga postici.
Pa, ocigledno da mogu. Politika je nemenjanje Dejtonskih granica RS-a, sto uliva sigurnost svim Srbima u RS da se nece odjednom naci u FBiH. A Drvar, Grahovo, Petrovac i Glamoc sluze da obezbede multietnicki karakter Unsko-Sanskog i Livanjskog kantona.
To sto se FBiH zove Federacijom, a to je vec ranije ovdje receno, ne znaci apsolutno nista. Isto kao sto ne znaci da je RS republika. Nije bitna ovdje forma, nego sustina. Zato se i govori o FEDERALIZACIJI kontra REGIONALIZACIJE jer upravo ovo prvo znaci ono sto sam i ranije rekao - da su federalne jedinice slobodne da rade sta hoce, ukljucujuci i to da raspisu referendum kad im se ceifne. Ja sam ubjedjen da je to jedini razlog zasto Dodik podrzava istu. Zasto bi je inace toliko podrzavao kad zna da to moze dovesti u pitanje i njegov entitet?
Ok, ocigledno se ne razumemo sasvim. Ovde imamo dve stvari, ajmo prvo ono sto se sada desava na BiH sceni.
Dodik podrzava Hrvatski entitet dok kod on ne zadire u teritoriju i ovlasti RS, sto je prakticki isto kao da ga ne podrzava. To sam vec rekao u nekom od prethodnih postova.
Sto se tice teritorije, Hrvati su sa Bosnjacima napravili FBiH, i sad su vecina u 4/10 kantona, te je meni sasvim prirodno da se ne nadaju teritoriji RS-a, pogotovo sto ih tamo vise nigde i nema.
Sto se tice ovlasti, vec sam rekao da bi stvaranjem hrvatskog entiteta bilo nuzno da RS i novi hr entitet budu na pola puta od sadasnjih kantona i entiteta da bi postojala sansa da to Bosnjaci prihvate. Taj preduslov ne stoji bash zato sto nema podrsku iz RS-a.

Druga stvar su pojmovi federalizacije i regionalizacije. Federacija ne podrazumeva pravo federalnih jedinica na samoopredeljenje, vec garantuje federalnim jedinicama pravo na ocuvanje autonomije koju imaju, tj centralna drzava ne moze da smanjuje prava federalnih jedinica.
Kod regionalne podele, centralna drzava regionima propisuje nivo autonomije i samim tim moze u bilo kom trenutku da ta prava smanjuje.
Prakticno u BiH trenutno imamo dve federacija, jedna je 10 kantona koji cine FBiH, a drugu cine RS i FBiH gradeci BiH.
Na primer, FBiH kantoni kao federalne jedinice verovatno imaju manja prava od nekih regiona u svetu, al im ta prava FBiH ne moze smanjiti bez njihove saglasnosti.
I na kraju, prekrajanje granica RS dolazi u obzir isto onoliko koliko i prekrajanje granica FBiH. Ni manje ni vise.
Mislish na to da rekantonizacija FBiH ne dolazi u obzir, il sta?
Liberalism

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Nemoguce je kretati se prema idealnim resenjima ako su ona nezavisnost RS-a ili unitarna BiH. Idealno resenje treba biti funkcionalna BiH u EU, a funkcionalna moze biti samo ako ce biti bazirana na dogovoru.
ovo mi odavno para usi, zasto za Srbe u Bosni unitarna (centralizovana) državna amdinistracija ne odgovara i nije idealno rjesenje za njih?

Ovo je jedna cista izmisljotina i bas bi volio cuti teoriju koja opravdava ovu nacionalisticku mantru. Moguce je da unitarna Bosna ne odgovara srpskim nacionalistima jer im je opstanak u toj varijanti sveden na minimum (nema pljacke nema nacionalizma).

Nikada jedan narod nije uzivao blagodeti kakve je mogao inace uzivati kad je vlast nad njim bila nacionalisticka. Samim tim ni srbima ne odgovara nacionalisticka vlast pa me bas interesuje kako je neko napravio odrzivu konstrukciju koja pokazuje da centralizovana vlada (tipa svih vlada Evrope u evropi) je manje dobro za srbe nego decentralizovana vlada dejtonskog tipa?
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote: ovo mi odavno para usi, zasto za Srbe u Bosni unitarna (centralizovana) državna amdinistracija ne odgovara i nije idealno rjesenje za njih?

Ovo je jedna cista izmisljotina i bas bi volio cuti teoriju koja opravdava ovu nacionalisticku mantru. Moguce je da unitarna Bosna ne odgovara srpskim nacionalistima jer im je opstanak u toj varijanti sveden na minimum (nema pljacke nema nacionalizma).
Da li je sporna sama cinjenica da Srbi iz RS to zele, ili su sporni razlozi zbog kojih to zele?
Liberalism

Post by Liberalism »

cogni wrote:
Liberalism wrote: ovo mi odavno para usi, zasto za Srbe u Bosni unitarna (centralizovana) državna amdinistracija ne odgovara i nije idealno rjesenje za njih?

Da li je sporna sama cinjenica da Srbi iz RS to zele, ili su sporni razlozi zbog kojih to zele?
Kad neko uzme bombu da se ubije, ne pustis ga da to uradi vec ga u ludnicu smjestis.

Sve je sporno bez argumenta. neka se budala probudila i rekla bolje grob nego centralizacija i sad svi u tu mantru vjeruju bez obzira sto je budalaluk. Niko ne kaze da oni nemaju politicko pravo da tako nesto traze, ali problem je sto traze nesto sto steti svima.

Drugo, mozda i jos vaznije pitanje jeste da li bas to srbi zele? Uređenje drzave je sredstvo za ostvarivanje cilja a ne cilj sam po sebi (osim ako ne zelis ti licno biti vladar). Nesto sumnjam da ljudi gore na Oglečevi noci provode budni brinuci se koja ce nadleznost biti na nivou drzave koja na nivou entiteta a koja na nivou mjesne zajednice.

najgore je sto smo mi neka temeljna pitanja kao sto su sloboda i ravnopravnost shvatili sa 300 godina zaostatka u odnosu na civilizovani svijet, pa zelimo da to pitanje rijesimo na nacin kako su se ona pokusavala rjesavati u to vrijeme. Ko te pita sto je danas dokazano da je to bio pogresan pristup.
cogni

Post by cogni »

Liberalism wrote: Drugo, mozda i jos vaznije pitanje jeste da li bas to srbi zele?
Sudeci po tome sta pricaju, kako odgovaraju na ankete i kakve politicare biraju ne smelo biti sporno sta zele. Ne znam kakve argumente ocekujesh osim ovih. Jednostavno, zele EU i RS, BiH je tu zato sto je tako, a ne zato sto zele da zive zajedno sa Bosnjcima i Hrvatima.
Stavishe kad bi morali da biraju izmedju RS i EU, odabrali bi RS, prilicno su jedinstveni u tome.

Ono sto se meni cini mladji narastaji su josh ekstremniji od starijih koji se secaju predratne Jugoslavije, tj. Bosne i Hercegovine. Tako da ne vidim da ima sanse da se takvi stavovi u skorijoj buducnosti promene, a svakako ne naglo i na silu.

Da li je to glupo, nazadno, stetno, retrogradno, anticivilizacijski? Moguce da je, al prica o tome bi nas skrenula sa teme.
Ako imash ideju kako da promenish takav stav Srba to je vec druga stvar.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

cogni wrote:
Liberalism wrote: Drugo, mozda i jos vaznije pitanje jeste da li bas to srbi zele?
Sudeci po tome sta pricaju, kako odgovaraju na ankete i kakve politicare biraju ne smelo biti sporno sta zele. Ne znam kakve argumente ocekujesh osim ovih. Jednostavno, zele EU i RS, BiH je tu zato sto je tako, a ne zato sto zele da zive zajedno sa Bosnjcima i Hrvatima.
Stavishe kad bi morali da biraju izmedju RS i EU, odabrali bi RS, prilicno su jedinstveni u tome.

Ono sto se meni cini mladji narastaji su josh ekstremniji od starijih koji se secaju predratne Jugoslavije, tj. Bosne i Hercegovine. Tako da ne vidim da ima sanse da se takvi stavovi u skorijoj buducnosti promene, a svakako ne naglo i na silu.

Da li je to glupo, nazadno, stetno, retrogradno, anticivilizacijski? Moguce da je, al prica o tome bi nas skrenula sa teme.
Ja sam se recimo nekad uzdao u to da ce obicni Srbi, kad se probude iz kosmara u koji su ih zavukli njihovi lideri, shvatiti koja su zlodjela napravili nad neduznim civilima pa, ako nista a ono zbog mirne savjesti shvatiti da ne mogu izvikivati parole za napredak Republike Srpske koju su dobili cineci onolike zlocine...
Ocito sam se prevario kao sto sam se prevario i u to da igdje postoji pravda koja ce one, koji sami nece da shvate svoje greske, natjerati na to da ih shvate...
Otprilike nesto kao sto su saveznici prije nekih sezdesetak godina uradili sa Njemackom i njemackim narodom..
Svaka podudarnost izmedju Njemacke za vrijeme Hitlera i Srbije od kraja osamdesetih na ovamo je naravno - namjerna.
Ali sve ovo napisano i ti sam znas.
Pitanje je samo koliko si u stanju da to i priznas.
Sam sebi jer meni ne trebas...
Prozor

Post by Prozor »

Problem je sto se i fasizam uvijek unistavao zbog interesa, saveznici su u velikoj mjeri porazili fasiste samo zato sto su se previse oteli, a ne zbog samog srza fasisticke politike. Zato se i tolerira fasizam na Balkanu dokle god ne postane alarmantan za kompletno stanje...
cogni

Post by cogni »

Vodenjak wrote: Ja sam se recimo nekad uzdao u to da ce obicni Srbi, kad se probude iz kosmara u koji su ih zavukli njihovi lideri, shvatiti koja su zlodjela napravili nad neduznim civilima pa, ako nista a ono zbog mirne savjesti shvatiti da ne mogu izvikivati parole za napredak Republike Srpske koju su dobili cineci onolike zlocine...
Ocito sam se prevario kao sto sam se prevario i u to da igdje postoji pravda koja ce one, koji sami nece da shvate svoje greske, natjerati na to da ih shvate...
RS je nazalost nastala ratom u kome je bilo uzasno mnogo zlocina, i to je ogroman balast koji RS nosi. Ali, to ne znaci da ona ne ispunjava svoju funkciju i da ce je se Srbi odreci.
Odlicno je da si ti shvatio da si se prevario, al bilo bi lepo kad bi bilo generalno shvaceno da je to tako. Dobro sagledavanje situacija nikako ne moze da skodi.
Otprilike nesto kao sto su saveznici prije nekih sezdesetak godina uradili sa Njemackom i njemackim narodom..
Svaka podudarnost izmedju Njemacke za vrijeme Hitlera i Srbije od kraja osamdesetih na ovamo je naravno - namjerna.
Nazalost, niti razumem sasvim sta treba da priznam sebi, niti zasto bash ja. Na istina o zlocinima treba insitirati, ali ona sa ukidanjem RS nema nikakve veze.

Poredjenje Srbije sa WWII Nemackom me ne ljuti, ali svakako mislim da je pretjerano.
Prozor

Post by Prozor »

cogni wrote:
Vodenjak wrote: Ja sam se recimo nekad uzdao u to da ce obicni Srbi, kad se probude iz kosmara u koji su ih zavukli njihovi lideri, shvatiti koja su zlodjela napravili nad neduznim civilima pa, ako nista a ono zbog mirne savjesti shvatiti da ne mogu izvikivati parole za napredak Republike Srpske koju su dobili cineci onolike zlocine...
RS je nazalost nastala ratom u kome je bilo uzasno mnogo zlocina, i to je ogroman balast koji RS nosi. Ali, to ne znaci da ona ne ispunjava svoju funkciju i da ce je se Srbi odreci.
Odlicno je da si ti shvatio da si se prevario, al bilo bi lepo kad bi bilo generalno shvaceno da je to tako. Dobro sagledavanje situacija nikako ne moze da skodi.
Nazalost, niti razumem sasvim sta treba da priznam sebi, niti zasto bash ja. Na istina o zlocinima treba insitirati, ali ona sa ukidanjem RS nema nikakve veze.

Poredjenje Srbije sa WWII Nemackom me ne ljuti, ali svakako mislim da je pretJerano.
Sto se bolan mucis sa tom ekavicom, je li se stidis svoga govora? :roll:
cogni

Post by cogni »

Prozor wrote: Sto se bolan mucis sa tom ekavicom, je li se stidis svoga govora? :roll:
Ha, ha, nikad nisam razumio zasto analizirate dal neko pise ekakvicu ili ne? Tamo gdje sam ja rodjen ekavicu govore samo Hrvati, tak da mogu reci da si u pravu, ekavica mi je mucenje.
Poz.
Liberalism

Post by Liberalism »

cogni wrote:

Ja imam svoj stav kako je najbolje promjeniti takav stav, al onda bi otisli s teme o ustavu.

Nama (koji smo za normalnu drzavu) za razliku od vas (koji bi da nastavite da jedete korjenje samo da bi karadzic na kraju bio u pravu) ne bi trebalo da smeta da vi ne trazite da i svi drugi jedu korjenje (jel ako ce se ukidati policija RS na putu ka EU, RS nece u EU pa samim tim ni cijela BiH nece u EU). Zato meni manje vise ne smeta vas glupi, nazadni, stetni, retrogradni, anticivilizacijski stav, ali ako mislis da ljudi sa takvim stavovima trebaju praviti moderan ustav onda stvarno odustajem od diskusije.

Samo ne znam kako vas nije stid kad vidite kako bijedno zivi taj isti srpski narod koji i dalje trpi takve politicke gluposti. Odi u bilo koji ''srpski'' grad u Bosni i pitaj narod jeli da je i dalje nezaposlen ili da ostane RS a ne policija RS pa onda promisli o tim argumentima da su u RS spremni zrtvovati Evropski put za racun policije RS.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

cogni wrote:

Poredjenje Srbije sa WWII Nemackom me ne ljuti, ali svakako mislim da je pretjerano.
Ocito nisi shvatio u cemu sam se prevario... Procitaj prvi dio prve recenice jos jednom... :wink:

Ostalog sto se tice, mogu samo konstatovati da i insistiranje na toj i takvoj republici, opterecenoj tolikim bremenom zla i prolivene nevine krvi, kao i zalaganje drugih za neke svoje ekskluzivne teritorije predstavlja samo dokaz da nikome od istih nije ni sekundice stalo do interesa svog naroda!

Da jeste, bilo bi im i te kako u interesu da uspostave jedan takav sistem koji ce omoguciti jednaku politicku i svaku drugu kontrolu nad svakim centimetrom kvadratnim drzave u kojoj zive.
Na ovaj nacin samo pokazuju da im se u principu zivo hebe za ostalim dijelom njihovog naroda koji ne naseljava domicilni feud...
Price o tome kako ce se zalagati za multieticnost ostalih dijelova i postivanje prava svakog naroda u tim dijelovima samo su lizalo za male, nevine i lakovjerne...
:oops:
Post Reply