Anka wrote:Da se vratim na početak,na prvi post, to se desilo u Mostaru. Šta više reći...Hrvati nisu učili ćirilicu i oni nemaju veze sa ćirilicom, mislim na Hrvate u Hrvatskoj, situacija je u Bosni bila drugačija. Moja baka je rođena u Bosni 1917,deda 1911, pa zar mislite da su pisali latinicom? Što se tiče situacije u Srbiji, samo neko ko ovde nije bio može da priča gluposti o tome kako je sve napisano ćirilicom,totalna budalaština. Novine, tv titlovi, reklame na ulicama, reklamni listići, natpisi na firmama itd itd podjednako su pisani ćirilicom i latinicom.Jedino su zvanični dokumenti štampani ćirilicom, ali, ako je npr neki obrazac štampan ćirilicom, niko nije u obavezi da ga i popuni ćirilicom. A što se tiče turskog jezika,nije samo olakšano Turcima, stranci mogu lakše da nauče turski jezik baš zato što je latinicno pismo. Učila sam hebrejski,sličan je arapskom i tvrdim da bi ga brže naučila da je latinično pismo. Znači,ne radi se samo o opismenjavanju lokalnog stanovništva, već i da ostatak sveta može lakše da nauči taj jezik. Ataturk je nešto nabolje što je moglo da se desi Turskoj i turskom narodu. Moj otac je često radio sa Turcima i bio je oduševljen pojedincima, kada je pričao o njima uvek je koristio reči:pravi gospodin,obrazovan,kulturan,sa sjajnim manirima,divan sagovornik i sl. Nažalost, ovde ima onih koji se često pozivaju na Tursku i Turke a ne znaju neke osnovne stvari...Arapski-nije se učio u školama jer je težak, teško je naći nastavni kadar a i ima previše dijalekata. Moja drugarica je završila arapski,otišla je u Siriju, solidno se sporazumevala,a posle je otišla,ne sećam se tačno gde, ali u toj drugoj arapskoj zemlji nije ništa razumela! Odricanjem ćirilice, vi se odričite svoje istorije,baš kao i ljubljenje, sada su neki počeli da se ljube dvaput,ukinuli treći poljubac jer se Srbi tako ljube

Ako se u Bosni ljubilo tri puta, onda je to običaj Bosanaca generalno,a ne samo Srba. Prema tome,ljudi, pišite i čitajte ćirilicu,jer to je i vaše pismo, i ljubite se tri puta,jer ste se tako ljubili, to je deo i vaše tradicije. cmok cmok cmok

Kako ljudi vole da generaliziraju stvari.....
Dakle, ćirilica se jeste učila u i u BiH, ali i u Hrvatskoj, svakako je dobro znati je, a imam i dovoljno godina, iako sam još uvijek mlad

, da bi me bilo stid reći da ne znam čitati i pisati ćirilicu...Naravno, mišljenja sam da i današnji osnovci u BiH, trebaju poznavati i jedno i drugo pismo...
Što se arapskog jezika i pisma tiče....Nije uopće komplicirano, pogotovo Arapima, kao što nije bilo komplicirano ni Turcima....Meni ga nije bilo teško naučiti, valjda nemam averziju prema njemu

I ne znam u čemu je to uvođenje latinice u Turskoj, olakšalo Turcima pisanje....Glupost.....Svakako, dobro je što Turci znaju latinicu, a bilo bi sjajno, da uz latinicu znaju i arapsko pismo, na kojem su napisana sjajna djela Osmanske književnosti, od kojih ,mnoga, nažalost,nisu "prepisana" latinicom....
Što se Ataturka tiče....Neke od njegovih zasluga, svakako ne treba sporiti....No,ne treba ga ni precjenjivati.A to što je, Anka, Vaš otac , opisivao pojedine Turke biranim riječima,nije samo produkt Kemalističke Turske....Puno "biranoga", puno gospodstva i manira, obrazovanja i kulture, moglo se u Turskoj uvijek naći....I prije i nakon Kemala....Kao što se moglo naći i , nažalost, još uvijek se nalazi i onog sasvim suprotnog: neznanja, zaostalosti, nekulture...Uostalom,kao i drugdje! Negdje u manjoj, negdje u većoj mjeri.
Što se tiče ljubljenja, nisu se svi u Bosni i Hercegovini ljubili tri puta, neki su dva, neki četiri, a neki i više puta...

Ili smo ,možda, po Vama, svi, svakako Srbi različitih "zakona", pa bi, slijedom "pradedovštine", trebali da se cmoknemo, ni manje, ni veše, nego tri puta?

Ja s tim nemam problem, jer je, koje li slučajnosti, u islamu,sunnet,običaj, razmijeniti tri poljupca, doduše, bez dodirivanja lica usnama, već samo prislanjanjem obraza uz obraz

Vjerovatno, slijedom priče o amebama, te postojanjem slova R u imenu arapskom, ako bi se dublje zakopalo, našla bi se već veza svetosavlja sa arabijskim poluotokom
A što se tiče ravnomjerne upotrebe latiničnog i ćiriličnog pisma u Vašoj državi, milo mi je što je tako

Ali, mi to ništa ne znači i ništa posebno ne govori, jer se u Srbiji i 1992 koristilo i jedno i drugo, mopžda i u većoj mjeri...Pa to nije spriječilo divljački pohod Vaše države na našu, genocid i etničko čišćenje....No, to nije tema večerašnje emisije
Lijep pozdrav Vama, bez poljubaca