Samo sto ces za bitcoin i zlato lako naci kupca ako pozelis da unovcis, a za stan u Bos. Grahovu bas i nebabanovac wrote: ↑25/11/2020 19:53Ako za bitcoin daju 30000 km, moguce je da i stan u Bos Grahovu vrijedi 3 Bitcoina. Stiti kako od sunca, tako i od kise i hladnoce. Skoro sam downloadovo knjigu koja se bavi " ekonomijom javvnih prostora", gdje objasnjavaju da vrijedost nekretnine nema vise veze sa time, da ki u njo neko zivi ili ne, da li se renta ili ne. Sredstvo placanja i pohrane vrijednosti, kao i bitcoin ili zlato. Ne mora imati upotrebnu vrijednost. Jedina nespekulativna roba je vrijeme.

Evo recimo da imam 100 000 KM i da ih odlucim uloziti u stan u Tibri kao dugorocnu 30-godisnju investiciju. Necu ga rentati ni zivjeti u njemu, samo cu pohraniti novac u njega.
Odmah u startu ce mi drzava uzeti 5% vrijednosti pri kupovini, i jos 5% kupcu na kraju tih 30 godina (sto cini potencijalnu investiciju manje atraktivnu za kupca). Mozda ce se nakon 30 godina taj porez i povecati (male su sanse da ce se smanjiti). Mozda ce se u 30 godina Federacija odluciti da prepise propis RS-a i da mi doda jos i godisnji porez na posjedovanje.
Osim drzavi, ja u tih 30 godina moram placati i odredjene rezije, zivio u stanu ili ne zivio. Moram placati odrzavanje (pausalno po kvadraturi), odvoz smeca (pausalno po kvadraturi), elektricno brojilo, vodovod (potrosnju drugih stanara zgrade), plinsko brojilo. Ako sam pametan, kupicu i osiguranje stana, a i to zadovoljstvo kosta. To znaci da ce me moja investicija kostati minimalno 1000 KM godisnje, a ako sam na Toplanama, i puno vise.
Dalje, ne znamo sta ce se izdesavati u narednih 30 godina u Sarajevu. Cak i ako zanemarimo sveprisutnu mogucnost "drugog poluvremena", tj. novog rata, mozda ce se ekonomski centar BiH preseliti u Banja Luku, Mostar ili Tuzlu, sto ce smanjiti potraznju za stanovima. Mozda ce isticanje mog perioda ulaganja koincidirati sa nekom ekonomskom krizom u kojoj niko nece imati para za kupovina stana. Mozda ce u Sarajevu porasti stopa kriminala, mozda ce se Tibra pretvoriti u geto za doseljenike iz Pakistana... Sve i da se nista od toga ne desi, zgrada u kojoj sam kupio stan vise nece biti novogradnja vec starogradnja, sto za sobom povlaci i odgovarajuci pad vrijednosti.
Opet ponavljam, nista od ovoga se ne odnosi na nekretninu u kojoj zivis, jer je krov nad glavom osnovna ljudska potreba. Samo hocu da kazem da od druge nekretnine postoje puno pametnije investicije (i ne, ne mislim ni na bitcoin niti na zlato).