Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post Reply
Bitte_Halt_ja_ja

#51 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Na narodne budalestine stopa PDV je 0%
da su tu stavili pdv 30% a ukinuli na osnovne namirnice, bili bi svicarska svicarskoj :). Ovdje idiota i budalastina na izvoz
Shoshana

#52 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Shoshana »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
Na narodne budalestine stopa PDV je 0%
da su tu stavili pdv 30% a ukinuli na osnovne namirnice, bili bi svicarska svicarskoj :). Ovdje idiota i budalastina na izvoz
Hvala ti sto me nasmija :lol: :lol: :lol:

Dobro, ja nisam pravnik... Ima li neko ko jeste - pa da nam objasni zasto je zakon nejasan i supalj. Meni izgleda sasvim jasno. Uopste ne ulazi u detalje tipa da li uzima pare, da li prepisuje lijekove, da li stavlja pijavice, da il pusta krv. Zakon kaze veoma jasno da svako onaj Ko se, nemajući propisanu stručnu spremu, neovlašćeno bavi liječenjem ili drugom zdravstvenom djelatnošću bavi nadriljekarstvom. Ja ne znam kako ovo moze biti jasnije?

Dakle, ovaj covjek ili lijeci, ili ne lijeci ljude. I pri tom ili ima diplomu i ovlastenje ili nema.
shuriken

#53 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by shuriken »

kako objasniti veliki grijeh tog Morakija? on bi morao sa tom svojom sposobnoscu iscijeljenja najtezih i neizljecivih bolesti da se koncentrira na neizljecivu malu djecu sirom planete koja bi bez njegove pomoci sigurno umrla. kako objasniti njegov nemar kad trosi vrijeme i sposobnost na hiljade ljudi dnevno od kojih su pola neki hipohondri, imaju reumu ili ih nesto streca.

lijenost, ne da mu se previse putovati? jezicna barijera? ljubav prema balkanskim drzavama u kojima dejstvuje? pomanjkanje razuma?

ja mu to ne bi nikada oprostio, a mislim da nece ni svevisnji jer je ovo ociti grijeh necinjenja.
JThomas

#54 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by JThomas »

kad bi ovakve stvari gonio kao krivično djelo, morao bi goniti i gatare, proroke, one koji pišu horoskope, pa i hodže koji skidaju sihre, pa cijelo stanovništvo međugorja...a to stvarno nema smisla. nema ovdje elemenata krivičnog djela. za mene je ovo ubleha da ne može biti veća, ali ne možeš ti ljudima zabraniti da vjeruju u natprirodno.
ultima_palabra

#55 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:kad bi ovakve stvari gonio kao krivično djelo, morao bi goniti i gatare, proroke, one koji pišu horoskope, pa i hodže koji skidaju sihre, pa cijelo stanovništvo međugorja...a to stvarno nema smisla. nema ovdje elemenata krivičnog djela. za mene je ovo ubleha da ne može biti veća, ali ne možeš ti ljudima zabraniti da vjeruju u natprirodno.
Ne znam, nisam pravnik, ali ti što ih spominješ se bave proricanjem budućnosti, a ovaj tvrdi da liječi ljude... hodže skidaju sihire među 4 zida, a ovaj okuplja hiljade ljudi u najvećoj dvorani u državi :? Pa sigurno ima bar 3-4 zakona koja se krše ovim okupljanjem... nadriljekarstvo, neovlašteno bavljenje nekim poslom, neizdavanje računa i karata, onda da li je skup uopšte prijavljen MUP-u... ima ovdje posla za one koji hoće raditi ;-)
vivaldi

#56 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by vivaldi »

ultima_palabra wrote:
JThomas wrote:kad bi ovakve stvari gonio kao krivično djelo, morao bi goniti i gatare, proroke, one koji pišu horoskope, pa i hodže koji skidaju sihre, pa cijelo stanovništvo međugorja...a to stvarno nema smisla. nema ovdje elemenata krivičnog djela. za mene je ovo ubleha da ne može biti veća, ali ne možeš ti ljudima zabraniti da vjeruju u natprirodno.
Ne znam, nisam pravnik, ali ti što ih spominješ se bave proricanjem budućnosti, a ovaj tvrdi da liječi ljude... hodže skidaju sihire među 4 zida, a ovaj okuplja hiljade ljudi u najvećoj dvorani u državi :? Pa sigurno ima bar 3-4 zakona koja se krše ovim okupljanjem... nadriljekarstvo, neovlašteno bavljenje nekim poslom, neizdavanje računa i karata, onda da li je skup uopšte prijavljen MUP-u... ima ovdje posla za one koji hoće raditi ;-)
Mislim da sam negdje procitao da je on dosao (ili su ga doveli) preko Udruzenja invalida, tako da vjerujem da se on nekako zakonski "legalizovao". Mislim da nema medija koji se nije njime bavio tako da bi vjerovatno bilo frke da su nasli nesto nelegalno.
-Romeo-

#57 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

Dust wrote:Bez posljedice, oštećenog, prijave NEMA DJELA.
Znaju to pravnici bolje.
bojim se da nisi u pravu, u kz samo kaže ko se bavi, dakle nije potrebno da su nastupile posljedice.

jel se to malo "švercovalo" kod rajke :D
ultima_palabra

#58 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by ultima_palabra »

vivaldi wrote:
ultima_palabra wrote:
Mislim da sam negdje procitao da je on dosao (ili su ga doveli) preko Udruzenja invalida, tako da vjerujem da se on nekako zakonski "legalizovao". Mislim da nema medija koji se nije njime bavio tako da bi vjerovatno bilo frke da su nasli nesto nelegalno.
Ako je tako, onda teško da će biti išta... ZOI84 neće ganjati zbog političkih veza, jedino ljekarska komora kad bi ustala protiv ovoga...
O'zone
Globalni moderator

#59 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by O'zone »

ultima_palabra wrote: Ako je tako, onda teško da će biti išta... ZOI84 neće ganjati zbog političkih veza, jedino ljekarska komora kad bi ustala protiv ovoga...
Teško da će šta učiniti i ljekarska komora kad na našu žalost i doktora sa KCUS-a ima među brojnim pukom u Zetri.

Što se tiče naplate 1 KM čini mi se da ZOI '84 izdaje neku vrstu karte za ulaz, dok za vodu nema ništa.
-Romeo-

#60 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

Been wrote:[

Rupa u zakonu je još jasnija od samog zakona ! Torabi ne pruža zdravstvene već "psihološke" usluge koje se oslanjaju na savjetodavstvo i bioenergiju... Dakle, nadrilječništvo opada u samom startu !
de se ne provaljuj, shosana je dobro primjetila, iako nije pravne struke ali moram primjetiti da bolje tumači od nekih koji to jesu. misljenja sam da se u ovom slucaju svakako radi o nadrilječništvu. e sad, koliki je interes društva da sankcioniše konkretan slučaj... nisam siguran........
Blobi

#61 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Blobi »

Onda prema zakonu treba uhapsiti i moju (svaciju) mamu, nanu, jer zaboga, kako one mogu tvrditi da temperatura spada ako se carape pokvase sircetom i stavi luk u njih. Treba im traziti medicinsku diplomu da vidim da su kompetentne za to, ili kopiju dozvole za rad. Uostalom, Torabi sigurno ne lijeci ljude nikakvom energijom. Ono cime ih "lijeci" je placebo efekt, i to je to.

Ili ti ga, jedini razlog zbog kojeg Torabiju treba dozvoliti da radi to sto radi, je taj sto je uspio iskoristiti snagu ljudske psihe. Nije on direktno "izlijecio" nekoga, vec su ljudi sami sebe uvjerili da ih nista ne boli.
JThomas

#62 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by JThomas »

ultima_palabra wrote:
to oko poreza, računa i dozvola za rad svakako. ali krivično djelo po meni nije. mnogi hodže i popovi rade potpuno istu stvar, samo manje masovno. šta se ovo razlikuje od onoga od čega cijelo međugorje živi? ili lourdes, fatima...
-Romeo-

#63 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

Blobi wrote:Onda prema zakonu treba uhapsiti i moju (svaciju) mamu, nanu, jer zaboga, kako one mogu tvrditi da temperatura spada ako se carape pokvase sircetom i stavi luk u njih. Treba im traziti medicinsku diplomu da vidim da su kompetentne za to, ili kopiju dozvole za rad. Uostalom, Torabi sigurno ne lijeci ljude nikakvom energijom. Ono cime ih "lijeci" je placebo efekt, i to je to.

Ili ti ga, jedini razlog zbog kojeg Torabiju treba dozvoliti da radi to sto radi, je taj sto je uspio iskoristiti snagu ljudske psihe. Nije on direktno "izlijecio" nekoga, vec su ljudi sami sebe uvjerili da ih nista ne boli.
zakon je takav kakav jeste, možemo mi raspravljati je li krivično djelo dobro formulisano, treba li ga mijenjati i sl., no sada je ovako kako sam rekao.
-Romeo-

#64 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

JThomas wrote:
ultima_palabra wrote:
to oko poreza, računa i dozvola za rad svakako. ali krivično djelo po meni nije. mnogi hodže i popovi rade potpuno istu stvar, samo manje masovno. šta se ovo razlikuje od onoga od čega cijelo međugorje živi? ili lourdes, fatima...
dakle slijedeći logiku, ako većina građana postanu ubice, jel to znači da ubistvo nije krivično djelo samo zato što mnogi od toga žive? tvrdim da ovo ima elemenata krivičnog djela nadriljekarstva, no da ipak društvo nema intersa da ga goni, koliko god ova moja rečenica apsurdno zvučala.
JThomas

#65 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by JThomas »

nigdje veze da je stavljanje ruku na glavu zdravstvena usluga. barem ne više nego što je to učenje kur'ana ili skidanje sihra.
-Romeo-

#66 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

JThomas wrote:nigdje veze da je stavljanje ruku na glavu zdravstvena usluga. barem ne više nego što je to učenje kur'ana ili skidanje sihra.
pa svako "liječi" na svoj način, nisam primjetio da je zakonodavac rekao da to mora biti medikamentozna terapija?
JThomas

#67 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by JThomas »

onda bi i "mama ljubi da prođe" po tebi bilo nadriljekarstvo?
ultima_palabra

#68 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by ultima_palabra »

JThomas wrote:
ultima_palabra wrote:
Po meni ima razlike, ova svetišta se mogu podvesti pod turističke atrakcije... kao wishing wells, ubaci novčić ako hoćeš :)
-Romeo-

#69 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

JThomas wrote:onda bi i "mama ljubi da prođe" po tebi bilo nadriljekarstvo?
e ko sad pretjeruje?
JThomas

#70 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by JThomas »

drug, kad bi ovo bilo krivično djelo, time bi bukvalno zabranio ljudima da vjeruju u natprirodno i natprirodnu mogućnost izlječenja. a to ne ide. sve vjerske zajednice i vjerski službenici rade slične stvari, obećavaju izlječenje, napredak i boljitak, samo to drukčije zovu. ni proricanje budućnosti nije ništa u suštini ništa drukčije, jer ti i oni obećavaju da će nešto biti, samo što oni još masnije naplaćuju svoje "usluge".

zdravstvene usluge su medicinski priznati načini liječenja i ovo nije nadriljekarstvo, ako ćemo baš mak na konac, mogla bi biti prevara, ali nadriljekarstvo nije.
-Romeo-

#71 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

JThomas wrote:drug, kad bi ovo bilo krivično djelo, time bi bukvalno zabranio ljudima da vjeruju u natprirodno i natprirodnu mogućnost izlječenja. a to ne ide. sve vjerske zajednice i vjerski službenici rade slične stvari, obećavaju izlječenje, napredak i boljitak, samo to drukčije zovu. ni proricanje budućnosti nije ništa u suštini ništa drukčije, jer ti i oni obećavaju da će nešto biti, samo što oni još masnije naplaćuju svoje "usluge".

zdravstvene usluge su medicinski priznati načini liječenja i ovo nije nadriljekarstvo, ako ćemo baš mak na konac, mogla bi biti prevara, ali nadriljekarstvo nije.
ne znam šta bi ti rekao, sada bi najviše volio da mi je pri ruci onaj komentar kz-a od vijeća evrope......................
JThomas

#72 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by JThomas »

brate, i ja smatram da je ovo ubleha isto kao i ti. al' ne možeš ljudima zabraniti da vjeruju u to. ne ide.

priča o bioenergiji i stavljanje ruku na glavu ne bi li ta energija "prešla" na tebe po meni može biti samo duhovna praksa, a nikako ljekarska. isto kao što su to "priznate" religije.
O'zone
Globalni moderator

#73 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by O'zone »

JThomas wrote:drug, kad bi ovo bilo krivično djelo, time bi bukvalno zabranio ljudima da vjeruju u natprirodno i natprirodnu mogućnost izlječenja. a to ne ide. sve vjerske zajednice i vjerski službenici rade slične stvari, obećavaju izlječenje, napredak i boljitak, samo to drukčije zovu. ni proricanje budućnosti nije ništa u suštini ništa drukčije, jer ti i oni obećavaju da će nešto biti, samo što oni još masnije naplaćuju svoje "usluge".

Po meni to ide ovako pored standardne medicine imaš i alternativnu: fitoterapija, akupuntura, Kiropraktika, kineski lijekovi, homeopatija, joga, naturopatija, hipnoza, meditacije....
Za sve ovo trebaš imati određene dozvole,diplome ili certifikate tako da zakon sa te strane nije šupalj, e sad kada ti dođe neko ko prodaje energiju 5 planeta i tvrdi da liječi od teških bolesti a bez ikakve dozvole, diplome ili certifikata onda to spada u nadriljekarstvo i kao takvo bi trebalo da bude kažnjivo po zakonu.
-Romeo-

#74 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by -Romeo- »

JThomas wrote:brate, i ja smatram da je ovo ubleha isto kao i ti. al' ne možeš ljudima zabraniti da vjeruju u to. ne ide.

priča o bioenergiji i stavljanje ruku na glavu ne bi li ta energija "prešla" na tebe po meni može biti samo duhovna praksa, a nikako ljekarska. isto kao što su to "priznate" religije.
ma ne, nebi im ni branio, daleko od toga, nekome pomogne i autosugestija i to je po meni ok.
ima smisla to što govoriš, ali opet ispade da je nadriljekarstvo samo ako primjenjuje medikamentoznu terapija što mi je nekako preusko, što ne mora značiti da nije tako. evo sam ispreturao ladicu, negdje sam imao komentar na cd, al sad kad mi treba nema ga......
JThomas

#75 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by JThomas »

po meni se to što taj lik radi ne može nikako nazvati medicinom ili ljekarskom praksom, pa ni alternativnom (što kažeš, i tu imaju pravila, certifikati i discipline). nego samo duhovnom djelatnošću koja se ni po čemu ne razlikuje od onoga što rade vjerski službenici. skidanje sihra, molitve za zdravlje, kupovanje vode i kipića u međugorju, liječenje kur'anom i to što radi taj lik...sve je to suštinski isto i sve podrazumijeva obećavanje izlječenja i boljitka na duhovnoj bazi, bez racionalnog osnova. i to ne možemo nikako zabraniti niti smatrati krivičnim djelom. nadriljekarstvo je nešto drugo.
Post Reply