Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post Reply
Shoshana

#1 Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Shoshana »

ne znam vise ni odakle da pocnem, lijepo mi se smucilo nakon citanja teme o Marokanskom iscjelitelju 'na gostovanju' u BiH...

Zanima me, cija je duznost izdavanje dozvola za boravak i rad, cija je duznost podizanja prijave za krsenje odredbe KZ, cija je odgovornost trazenje odogovrnosti za one koji su pred ovim zatvorili oci. Cija je odgovornost sankcionisanje TV stanice koja ovaj kriminal jos i reklamira?

Pa zar moze svako doci u ovu zemlju i pljackati ovaj narod kako mu se svidi?
Dust

#2 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Dust »

Moze odgovornost je tvoja i moja i naša, naime ako si pretrpio kakvu stetu i mozes dokazati
da ti je doticni gospodin nanio prvac prva stanica policije i podnesi krivicnu prijavu.
Napomena - Lažno prijavljivanje je takođe kažnjivo.-
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Shoshana

#3 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Shoshana »

Dust wrote:Moze odgovornost je tvoja i moja i naša, naime ako si pretrpio kakvu stetu i mozes dokazati
da ti je doticni gospodin nanio prvac prva stanica policije i podnesi krivicnu prijavu.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Uopste je nebitno da li nadriljekarstvo skodi ili ne. Zabranjeno je kao takvo.

Član 233.
Nadriliječništvo
Ko se, nemajući propisanu stručnu spremu, neovlašćeno bavi liječenjem ili drugom zdravstvenom
djelatnošću, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine i novčanom kaznom.

Ili mu je neko izdao dozvolu?
Dust

#4 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Dust »

Bez posljedice, oštećenog, prijave NEMA DJELA.
Znaju to pravnici bolje.
Onjegin

#5 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Onjegin »

Dust wrote:Bez posljedice, oštećenog, prijave NEMA DJELA.
Znaju to pravnici bolje.
Zašto me onda kažnjavaju za prelazak ulice na crveno, ili prebrzu vožnju?
addem

#6 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by addem »

Shoshana wrote:
Dust wrote:Moze odgovornost je tvoja i moja i naša, naime ako si pretrpio kakvu stetu i mozes dokazati
Uopste je nebitno da li nadriljekarstvo skodi ili ne. Zabranjeno je kao takvo.

Član 233.
Nadriliječništvo
Ko se, nemajući propisanu stručnu spremu, neovlašćeno bavi liječenjem ili drugom zdravstvenom

Ili mu je neko izdao dozvolu?
Dokazi da on nesto zaradjuje? kako to on zaradjuje? Helem nisam isao kod njega, al treba pustiti one koji misle da im taj covjek moze pomoci. Svakako je nadriljekara bilo na stotine u ovoj zemlji i debelo su naplacivali svoje nazovi "usluge". Ovaj ako nista ne naplacuje. Tuzi Zetru sto naplacuje ulaz od 1KM.
Shoshana

#7 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Shoshana »

Znaju to pravnici bolje.
POsljedice su - ocito nebitne... Pravnik nisam al' znam citati. Lijepo kaze da je neovlasteno lijecenje zakonom kaznjivo. Sto se tice podnosenja prijave - bas zato i pitam... mada je pitanje vise-manje retoricko, jer koliko ja znam, kada je u pitanje krsenje KZ - nije nuzno da fizicko lice podnese prijavu.
Dust

#8 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Dust »

Samo kada te ''uhvate'' inace je dozvoljeno zar ne.
Sta si puta presao ulicu na crvenom svjetlu a da nisi kaznjen?
A nije isto suditi covjeka za KD i prekrsaj?
Ima tamo ono tezina narusavanje drustvenih normi (drustvena opasnost - duga je to prica.) itd.
Bilo kako mu drago dok se ne pojavi oštećeni.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A sto mene peglate 122 pa pitajte onog cikicu on prima platu za to.
vivaldi

#9 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by vivaldi »

Shoshana wrote:
Znaju to pravnici bolje.
POsljedice su - ocito nebitne... Pravnik nisam al' znam citati. Lijepo kaze da je neovlasteno lijecenje zakonom kaznjivo. Sto se tice podnosenja prijave - bas zato i pitam... mada je pitanje vise-manje retoricko, jer koliko ja znam, kada je u pitanje krsenje KZ - nije nuzno da fizicko lice podnese prijavu.
Moguce je da je ovo zavedeno pod nesto druge, a ne (nadri) ljekarstvo. medjutim, ovaj ce biti ovdje jos koji dan i otici. Mislim da je veci problem invazija ovih sms ljekara, vidovnjaka, astrologa..koji bukvalno vise na vecini televizija svaki dan vec godinama.
Onjegin

#10 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Onjegin »

Dust wrote:Samo kada te ''uhvate'' inace je dozvoljeno zar ne.
Sta si puta presao ulicu na crvenom svjetlu a da nisi kaznjen?
A nije isto suditi covjeka za KD i prekrsaj?
Ima tamo ono tezina narusavanje drustvenih normi (drustvena opasnost - duga je to prica.) itd.
Bilo kako mu drago dok se ne pojavi oštećeni.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

A sto mene peglate 122 pa pitajte onog cikicu on prima platu za to.
Ma kad si se već javio, koristimo priliku da te glačamo, onaj čiko na 122 nije upućen :D Uglavnom, ovaj garant i ne priznaje naše zakone, nego zakone svih 5 planeta :skoljka:
Shoshana

#11 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Shoshana »

addem wrote: Dokazi da on nesto zaradjuje? kako to on zaradjuje? Helem nisam isao kod njega, al treba pustiti one koji misle da im taj covjek moze pomoci. Svakako je nadriljekara bilo na stotine u ovoj zemlji i debelo su naplacivali svoje nazovi "usluge". Ovaj ako nista ne naplacuje. Tuzi Zetru sto naplacuje ulaz od 1KM.
Kako to, bolan, mislis, treba ljude pustiti da krse zakone :?

Apsolutno je nebitno da li neko u njegove moci vjeruje. Apsolutno je nebitno i da li se on bogati ili ne. Sta je bitno je da je da je njemu neko (izgleda) izdao dozvolu za rad. Ili da neko drugi zatvara oci pred cinjenicom da neko nezakonito radi (da barem radi, nego krsi zakon!) u ovoj zemlji.

A da ne ulazimo u to ko gdje i kako zaradjuje :-)
Dust

#12 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Dust »

E to je pitanje za nadležne inspekcijske organe (kako lijepo zvuci ha) a
ako hoces mogu ti nabaviti i njihov broj telefona.
Hemel

#13 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Hemel »

ako odgovor ne nadjes na politici...ja mislim da ga neces ni naci :roll: :wink: :D
Shoshana

#14 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Shoshana »

Hemel wrote:
ako odgovor ne nadjes na politici...ja mislim da ga neces ni naci :roll: :wink: :D
Zar sprovodjenje zakona, regulisanje privremenog boravka i djelovanja stranaca u ovoj zemlji nije pitanje politike?

A cega je, zivota ti?
kamen spoticanja

#15 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by kamen spoticanja »

ovih dana nama u ordinaciju(a kako cujem i u druge ordinacije)navalile inspekcije svih formata...i peglaju"dje ti je onaj pravilnik,sto ti je cvijece u tom uglu,ko potpisuje ovo,zasto ono"...i pitamo onako mi jednog inspektora(ali pazljivo da se doticni ne naljuti jer kaze ako se naljuti sigurno ce nam nesto naci :shock: :-) )zasto te zatvaraju privatne stomatoloske ordinacije koje rade neprijavljene po garazama,balkonima,podrumima...lome ljudima vilice,salju ih na CUM i rade slicne stvari...kaze lola a sto ih ne prijavite :shock: toliko o drzavi
Hemel

#16 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Hemel »

Shoshana wrote:
addem wrote: Dokazi da on nesto zaradjuje? kako to on zaradjuje? Helem nisam isao kod njega, al treba pustiti one koji misle da im taj covjek moze pomoci. Svakako je nadriljekara bilo na stotine u ovoj zemlji i debelo su naplacivali svoje nazovi "usluge". Ovaj ako nista ne naplacuje. Tuzi Zetru sto naplacuje ulaz od 1KM.
Kako to, bolan, mislis, treba ljude pustiti da krse zakone :?

Apsolutno je nebitno da li neko u njegove moci vjeruje. Apsolutno je nebitno i da li se on bogati ili ne. Sta je bitno je da je da je njemu neko (izgleda) izdao dozvolu za rad. Ili da neko drugi zatvara oci pred cinjenicom da neko nezakonito radi (da barem radi, nego krsi zakon!) u ovoj zemlji.

A da ne ulazimo u to ko gdje i kako zaradjuje :-)
@Shoshana,

k'o da valjas kamen uz brdo. cikica dosao jer je znao da ce i ovdje biti posjecen kao i u hrvatskoj (i bi tako). kao sto sam cuo nista nije naplacivao. onaj ko ima nekoga bolesnoga ili je sam bolestan hvata se i za slamku u nadi da ce mu to pomoci. imamo razna svetista gdje ljudi dolaze i vjeruju u njihovo iscjeliteljstvo.
kao sto neko rece, prije nego sto ovoga potjeramo trebamo prije potjerati one sto se oglasavaju (vidovnjaci, nadriljekari, hodze...) i za materijalnu korist nude prevaru. dalje, razne cajke dodju odrze koncert uzmu pare i isto vece prijedju granicu...kakve radne dozvole, diplome, odobrenja i bakraci...

suplja drzava pa to ti je...proteci ce jos mnogo vode dok to dodje na dnevni red jer svuda oko nas ljudi rade na crno, firme zaposljavaju radnike a ne placaju dazbine drzavi...tako da ovo i nije nesto strasno
mO k3

#17 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by mO k3 »

Shoshana wrote:ne znam vise ni odakle da pocnem, lijepo mi se smucilo nakon citanja teme o Marokanskom iscjelitelju 'na gostovanju' u BiH...

Zanima me, cija je duznost izdavanje dozvola za boravak i rad, cija je duznost podizanja prijave za krsenje odredbe KZ, cija je odgovornost trazenje odogovrnosti za one koji su pred ovim zatvorili oci. Cija je odgovornost sankcionisanje TV stanice koja ovaj kriminal jos i reklamira?

Pored toliko hodza i gatara u ovoj zemlji treba neko da dojde iz dalekog Maroka?? :-) :-) :-)
because_of_you

#18 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by because_of_you »

Ženski Dr.Med wrote:
Shoshana wrote:ne znam vise ni odakle da pocnem, lijepo mi se smucilo nakon citanja teme o Marokanskom iscjelitelju 'na gostovanju' u BiH...

Pored toliko hodza i gatara u ovoj zemlji treba neko da dojde iz dalekog Maroka?? :-) :-) :-)

On ipak prima energiju s 5 planeta :oops: Ovi naši lokalni sa dvije-tri planete uvrh glave :oops: :lol: :lol: :lol:
osa

#19 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by osa »

onih koji idu na liječenje kod dotičnog, ako oni to prihvaćaju, čemu bilo kakve priče...
Been

#20 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Been »

Korištenje takvih usluga kao i usluga sličnih vračara, gatara i dr. je na vlastitu odgovornost ! I tu se ništa ni sa zakonske, ni sa političke strane ne može promjeniti ! Smatram da je nazvati nešto kriminalom vrlo osjetljiva stvar, prije svega iz razloga što je to vrlo teško, pa čak i nemoguće dokazati, a to onda povlači poslijedice propisane Zakonom o kleveti. Ipak, nadriliječništvo je vrlo teško dokazivo. Optužite ovog marokanca da je nadri-liječnik i pojavit će se cijeli sijaset ljudi koji će reći da im je pomogao, i cijeli sijaset ljudi koji će tvrditi da je varalica. Pa ti budi pametan i pokaži ko je u pravu i kako !
osa

#21 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by osa »

Been wrote:Korištenje takvih usluga kao i usluga sličnih vračara, gatara i dr. je na vlastitu odgovornost ! I tu se ništa ni sa zakonske, ni sa političke strane ne može promjeniti ! Smatram da je nazvati nešto kriminalom vrlo osjetljiva stvar, prije svega iz razloga što je to vrlo teško, pa čak i nemoguće dokazati, a to onda povlači poslijedice propisane Zakonom o kleveti. Ipak, nadriliječništvo je vrlo teško dokazivo. Optužite ovog marokanca da je nadri-liječnik i pojavit će se cijeli sijaset ljudi koji će reći da im je pomogao, i cijeli sijaset ljudi koji će tvrditi da je varalica. Pa ti budi pametan i pokaži ko je u pravu i kako !
čemu uopće dokazivati, ako je i jednom stvarno pomogao, i to je nešto...
Been

#22 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Been »

osa wrote:
Been wrote:Korištenje takvih usluga kao i usluga sličnih vračara, gatara i dr. je na vlastitu odgovornost ! I tu se ništa ni sa zakonske, ni sa političke strane ne može promjeniti ! Smatram da je nazvati nešto kriminalom vrlo osjetljiva stvar, prije svega iz razloga što je to vrlo teško, pa čak i nemoguće dokazati, a to onda povlači poslijedice propisane Zakonom o kleveti. Ipak, nadriliječništvo je vrlo teško dokazivo. Optužite ovog marokanca da je nadri-liječnik i pojavit će se cijeli sijaset ljudi koji će reći da im je pomogao, i cijeli sijaset ljudi koji će tvrditi da je varalica. Pa ti budi pametan i pokaži ko je u pravu i kako !
Sa pravne strane, nijedan advokat ne bi bio dovoljno hrabar da se uhvati u koštac sa dokazivanjem nadriljekarstva jer će gomila ljudi reći da je on pravi ljekar koji ih je izliječio od nečeg i pomogao im, dok će biti i onih koji će tvrditi suprotno !
PalaSa Marsa

#23 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by PalaSa Marsa »

Posteno, al' prvo zac', pa redom one dnevne gatare i gataare pretrtljat' i uradit 'im 'pomenuto, to'jes' trazit dozvolu za rad.
HAVANA

#24 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by HAVANA »

osa wrote:

Prosirimo to i na druge djelatnosti...recimo sibicare... :oops:
I to je na vlastitu odgovornost,ne tjeraju nikoga a ako je i jedan dobio ...i to je nesto...
Svasta se dozvoljava :-)
Shoshana

#25 Re: Cija je odgovornost nadriljekarstvo

Post by Shoshana »

Ne vidim sta se tu ima dokazivati :? Covjek se predstavlja kao iscjelitelj. Za sebe javno tvrdi da lijeci druge ljude.

Zakon je - men' se cini jasan.

Osim tog zakona, nista mi vise nije jasno... Nije mi jasno da nekome ne smeta sto ova drzava pusta svakoga da u njoj radi sta hoce. NIje mi jasno da ljudima koji su juce glasali za pravnu drzavu, danas hoce promjene a sutra se nadaju Evropi ovo, eto, bas i ne smeta, jer ima i gorih stvari.

Ovdje uopste vise nije u pitanju ko u sta vjeruje, i ko kome daje pare. Nije zakonom zabranjeno biti naivan i ocajan. Ali jeste zakonom zabranjeno iskoristavati tudju naivnost i tudji ocaj.

A posebna je prica sto cemo se sutra svi cuditi kada budemo citali u nekom raportu da je Bosna nesigurna zemlja u koju ulazi kako ko hoce i radi sta ko hoce. U krajnjem slucaju - uopste me ne zanima da li Torabi uzima pare za svoju vodicu, opste me ne zanima za koje (i cije) pare je izjamio Zetru, ko placa odrzavanje sveg tog cirkusa.

Mene zanima ima li u toj zemlji iko da mu smeta sto je neko dao dozvolu ovom 'iscjelitelju' da obavlja svoju djelatnost u BiH, zanima me ima li iko ciji je posao da podigne optuzbu protiv ovog tipa i onih koji su mu omogucili da javno obavlja nadriljekarstvo.

Citam nekidan ovdje na forumu - covjek otisao svome poslaniku da upita za pse lutalice. Jer mu smetaju. Jer ima zakon po kome se ti psi trebaju ukloniti sa ulice. A ovdje se jasno krsi Krivicni zakon i nikom nista... Hajde bogati, ima i gore.

Nista onda, kako neko gore rece, ako ne smeta onima koji za to placaju, ne smeta valjda ni meni. Samo od sada na kuknjavu o bezakonju vise necu reagovati.
Post Reply