Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
- Lincoln-Burrows
#26 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Naslov je glup, autor teme valjda ne zna što znači riječ aparthejd.
-
Zastavnik_dzemo
#27 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Zato glasajte za SDA .. Dok su oni bili na vlasti ovakvih stvari nije bilo
Sent from my GT-S5670 using Tapatalk 2
- Drvosjeca iz Dejcica
#28 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
lopta11 wrote:cuj to pa to su valjda zajednicke institucije,,Drvosjeca iz Dejcica wrote:Naravno, vi Srbi živite na Marsu, u dovojenom paralelnom svijetu pa vas ne zanima. Samo ako je tako bilo bi dobro da budete doslijedni do kraja i onda ne zauzimate radna mjesta po F.BiH i državnim institucijama.lopta11 wrote:a kako ce te vi srpski jezik zvati u federaciji
i dal ce se uopste u federaciji uciti srpski jezik
to iskreno nas u rs ne zanima,,mi gledamo nase dvoriste..
dal vi nas zovete srbima,cetnicima ili vlasima sto sam prvi put cuo na ovom forumu takodjer nas ne zanima.
gledamo iskljucivo sebe i rs
uostalom ne zovemo ni mi vas bosnjacima a iskreno ne zovete ni vi sami sebe tako
osim u medijima na portalima i td.
i te institucije finaciraju i gradjani rs
- Paranoid
#29 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Moguce je da autor ne zna, ali bas me zanima kako bi se trebalo nazvati odvajanje bosnjacke djece prilikom prevoza do skole... kao npr u Kamenici.Lincoln-Burrows wrote:Naslov je glup, autor teme valjda ne zna što znači riječ aparthejd.
-
dalje
#30 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Zastavnik_dzemo wrote:Zato glasajte za SDA .. Dok su oni bili na vlasti ovakvih stvari nije bilo
SDA je tata ovakvih stvari a SDS je mama.
- Lincoln-Burrows
#31 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Recimo diskriminacija.Paranoid wrote:Moguce je da autor ne zna, ali bas me zanima kako bi se trebalo nazvati odvajanje bosnjacke djece prilikom prevoza do skole... kao npr u Kamenici.Lincoln-Burrows wrote:Naslov je glup, autor teme valjda ne zna što znači riječ aparthejd.
- Drvosjeca iz Dejcica
#32 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Zar Mile ne tvrdi da ga BiH ne interesuje, eto i ti reće maloprije isto. Dakle ako vas ne interesuje eto onda budite dosljedni, šta vas boli briga na kraju krajeva za institucije BiH, eto prekinite finansiranje...nikako vas ne kontam.lopta11 wrote:a covjeka,,,
pa i ne interesuje nas federacija ,,zivite tamo kako vam volja,,
sta ti hoces da rs niko ne pretsavlja u zajednickim institucijama,,
ali da zajednicke institucije finaciraju i poreznici rs
bas si pametan..
- Paranoid
#33 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
proguglaj malo sta o tome kaze "pravo"..Lincoln-Burrows wrote:Recimo diskriminacija.Paranoid wrote:Moguce je da autor ne zna, ali bas me zanima kako bi se trebalo nazvati odvajanje bosnjacke djece prilikom prevoza do skole... kao npr u Kamenici.Lincoln-Burrows wrote:Naslov je glup, autor teme valjda ne zna što znači riječ aparthejd.
- Drvosjeca iz Dejcica
#34 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Aparthejd je sasvim adekvatan naziv jer je ovo institucionalna diskriminacija. Da neko recimo stavi na svoj privatni objekat natpis kojim zabranjuje ulazak Bošnjaka to bi bila diskriminacija a pošto takvu vrstu podržava i vlada tog manjeg BH entiteta onda je Aparthejd adekvatan naziv za takvu pojavu.Lincoln-Burrows wrote:Recimo diskriminacija.Paranoid wrote:Moguce je da autor ne zna, ali bas me zanima kako bi se trebalo nazvati odvajanje bosnjacke djece prilikom prevoza do skole... kao npr u Kamenici.Lincoln-Burrows wrote:Naslov je glup, autor teme valjda ne zna što znači riječ aparthejd.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 08/09/2014 18:17, edited 1 time in total.
- escobar__
#35 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Zastavnik_dzemo wrote:Zato glasajte za SDA .. Dok su oni bili na vlasti ovakvih stvari nije bilo
E'o letim za njih (vas?) glasat. SDA je Bošnjake dovela u mizeran položaj gdje nas u ovoj državi niko ne šljivi ni 2%.
- Freamon Lester
#36 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Ja sam zato da se ukinu nazivi Bosanski, Hrvatski i Srpski, a onda da se uvede novi jezik. Jezik budala. Tako treba da se zove...
- Drvosjeca iz Dejcica
#37 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Sve nas drži mnogo toga na okupu, od Amerike do mirovnog ugovora a zna to Mile dobro ali nebitno je sada.lopta11 wrote:ahahhahhaDrvosjeca iz Dejcica wrote:Zar Mile ne tvrdi da ga BiH ne interesuje, eto i ti reće maloprije isto. Dakle ako vas ne interesuje eto onda budite dosljedni, šta vas boli briga na kraju krajeva za institucije BiH, eto prekinite finansiranje...nikako vas ne kontam.lopta11 wrote:a covjeka,,,
pa i ne interesuje nas federacija ,,zivite tamo kako vam volja,,
sta ti hoces da rs niko ne pretsavlja u zajednickim institucijama,,
ali da zajednicke institucije finaciraju i poreznici rs
bas si pametan..
bvas si smijesan,,pa zapad nas i amerika drze u bih
ali nema veze..nija ni dejtonska bih losa..
moja poenta price je da mi u rs uredjuemo kako hocemo,,a vi svaku nasu odluku docekate sa kmceanjem
99 posto ljudi u federaciji zna ko je presednik rs
ni 1 posto ljudi u rs ne zna ko je presednik rs,,
Za boldirano...
-
Bodkin
#38 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Ne lupaj. Onda se srpski na bosanskom zove konjski. Daj uvedi u sarajrvu konjski a srbi nek ga zovu kako hocelopta11 wrote:treba samo umjesto bosanskog napisati bosnjacki i to je to.
nemaju se sta tu bosnjaci ljutiti,,mi srbi na srpskom jeziku
jezik koji bosnjaci pricaju nazivamo bosnjacki.
to je nase pravo pa necete nam valjda vi uvoditi kako cemo mi na srpskom zvati neki jezik,,
vi kazete mi pricamo bosanskim,,ok vase pravo,,
ali na srpskom jeziku taj ..jezik se zove bosnjacki..
ne vidim svrhu dalje rasprave..
-
ranija
#39 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Ustav BiH ne uredjuje pitanje jezika. To je uredjeno entitetskim ustavom - hence, the problems
-
hizo ramidovic
#40 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
najnovija istrazivanja su pokazala da cak 99.7% ljudi u fbih zna ko je "presednik" rs-a.lopta11 wrote: ahahhahha
bvas si smijesan,,pa zapad nas i amerika drze u bih
ali nema veze..nija ni dejtonska bih losa..
moja poenta price je da mi u rs uredjuemo kako hocemo,,a vi svaku nasu odluku docekate sa kmceanjem
99 posto ljudi u federaciji zna ko je presednik rs
ni 1 posto ljudi u rs ne zna ko je presednik rs,,
dok je dodo "presednik" za glad ne brinite...
- res publica
#41 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Bodkin wrote: Ne lupaj. Onda se srpski na bosanskom zove konjski. Daj uvedi u sarajrvu konjski a srbi nek ga zovu kako hoce
I osnovati na Filološkom fakultetu Katedru za konjski jezik. Ko hoće da bude ambasador u BG, mora u rezimeu imati da govori konjski, tečno...
Pa onda prevodioci konjskog za svakodnevne potrebe.
- res publica
#42 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Gledano logički, Srbi su u pravu. Ne znam ko se samo dosjetio da narod zove jednim imenom, a jezik drugim. Nisam naišao na bilo koji drugi sličan primjer u svijetu, da postoji jezik, a da ne postoji barem jedan narod da mu ime odgovara imenu jezika.
-
siponja
#43 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
dalje wrote:Jos jedan pokazatelj do koje mjere su odnosi u BiH zatrovani i koliko strucno politicari plivaju.
Bakir kaze da Erdogan nosi bosansku zastavu, Dodik njemu ukine bosanski jezik, obojica politicki profitiraju a narod ima temu za glodanje.
kurčeva ti logika, dakle Erdogan ne smije voljeti Bosnu ni Bošnjake kako se Servi ne bi našli ugroženim. ako Erdogan kaže da voli Bosnu i Bošnjake ili da mahne bosanskom zastavom onda je i pravedno da Servi ukinu bosanski jezik u školi i da vrše aparthejd i diskriminaciju nad bošnjačkom djecom u manjem bh entitetu...
-
siponja
-
dalje
#45 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
1867
Pa bosnjacka nacionalna svijest nije ucvrscena ni 2014.
Ne moze ni biti kad su Bakir i Zlatko na celu istih. Jedan se stidi sto je Bosnjak a drugi ne zna kako bi bio Bosanac.
A jezik bosnjacog naroda dodje ko neka najgora uvreda.
Pa bosnjacka nacionalna svijest nije ucvrscena ni 2014.
Ne moze ni biti kad su Bakir i Zlatko na celu istih. Jedan se stidi sto je Bosnjak a drugi ne zna kako bi bio Bosanac.
A jezik bosnjacog naroda dodje ko neka najgora uvreda.
- res publica
#46 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Pa to je normalno, da običan narod u to vrijeme nije bio svjestan ko je i šta je, i da se ideja nacionalne pripadnosti šire od elite prema nižim slojevima.siponja wrote:
![]()
- res publica
#47 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Nije to baš tako. Koliko znam srpske i hrvatske djece koja u školi uče bosanski, a njihovim roditeljima nije palo na pamet da zbog toga protestvuju, a kamoli da ih ne šalju u školu.jamesB wrote:. Kurvin sin sprovodi apartheid na najmladjoj bosnjackoj populaciji i na aprtheid se treba odgovorati radikalnim mjerama, a vi rejtingasite i palite "hepo kockice" koliko god hocete.
Bitno je da djeca nauče gramatiku i druga jezička pravila i sadržaje, a kad odrastu, opet mogu svoj jezik da nazivaju kako hoće. Imamo milion slučajeva da su ljudi završavali srpskohrvatski ili srpski jezik, a danas su predavači bosanskog i crnogorskog. Niko se nije sjetio da im kaže, kako modu predavati jezik kad im diploma kaže da nisu kvalifikovani.
Ovo sa neslanjem djece u školu je kapric, inat, koji se ne može opravdati. Može se opravdati da je nekim ljudima krivo što im jezik nije nazvan onako kako oni hoće, ali da zbog toga svojoj vlastitoj djecu uskraćuju da uče, to mi je suludo. To ne treba dotle da ide. Sad će neko tvrditi da je nekog seljaka toliko briga oko jezika, da je spreman na svakakv aktivizam da bi to riješio, a da ga neko nije instrumentalizovao. To je glupost. Neka političari ganjaju te stvari.
-
siponja
#48 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
i amebe su zakasnile za Servimalopta11 wrote:hahhahahahhahahahsiponja wrote:
![]()
i sta sad sa tim srbi se prije 200 god ucili sta su a vi tek sad
kasnite za nama 200 god
- raskopusa
#49 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
mjesas jezik i pismo.djeca kod nas ne uce srpski jezik.uce bosanski.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Stvar je što Bošnjaci ne spore Srpski jezik, u školama u Sarajevu se uči ćirilica sa latinicom. Ne razbijamo table sa ćiriličnim natpisima, mislim šta treba još da uradimo? Ako ko mrzi ćirilicu i šara ćirilične nazive onda su to tvoji Hrvati kroz Hercegovinu.Hafis wrote:A šta ću kada je tako sve što sam naveo. Imamo debelih problema na tom polju.Arsenal Royal wrote:
Jel vidiš da nas polako počinjete nervirati sa stalnim provokacijama?
A to što se ne furam na te šumske, mrske i ostale špice, to ne moraš shvaćati kao provokaciju.Federacija, barem ovaj dio gdje su Bošnjaci večina, je po tom pitanju daleko ispred manjeg BH entiteta.
-
siponja
#50 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
na Filozofskom fakultetu u Sarajevu postoji Bosanski, Hrvatski i Srpski jezik. za one studente koji studiraju recimo historiju pa na prvoj godini imaju i jezik kao jedan od predmeta, mogu da biraju hoće li ispit polagati iz Bosanskog, Srpskog ili Hrvatskog jezika. ima li šta slično ovome u Banjoj Luci ??mjesas jezik i pismo.djeca kod nas ne uce srpski jezik.uce bosanski.
UNIVERZITET U SARAJEVU
FILOZOFSKI FAKULTET U SARAJEVU
ODSJEK ZA BOSANSKI, HRVATSKI I SRPSKI JEZIK
http://www.ff.unsa.ba/dokumenti/npp_sam ... PP0809.pdf