Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
- Arsenal Royal
#1 Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-rs-u-u ... /140908062
Pa dokle više majku mu? Treba se svijet upoznat šta ovi monstrumi sprovode u tom entitetu. Treba tužit ove siledžije u Strazburgu ako ništa. Ovaj entitet me sve više i više podsjeća na južnu afriku u prošlom stoljeću.
Pa dokle više majku mu? Treba se svijet upoznat šta ovi monstrumi sprovode u tom entitetu. Treba tužit ove siledžije u Strazburgu ako ništa. Ovaj entitet me sve više i više podsjeća na južnu afriku u prošlom stoljeću.
-
Hafis
#2 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Nismo ni mi u federaciji ništa bolji po tom pitanju.
-
Hafis
#3 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Iskreno, škole u FBiH koje imaju u programu predmet ''srpski jezik'' mogu se na prste jedne ruke prebrojati, tako da se to ne bi ni primjetilo.jamesB wrote:Sasvim se slazem, to treba potvrditi u praksi, predlazem da se iz FBIH brise naziv "srpski jezik" i da se uvede zvanicni naziv "jezik vlaskog naroda" ili "jezik bosanskih Vlaha".Hafis wrote:Nismo ni mi u federaciji ništa bolji po tom pitanju.
Dalje, postoje brojne sredime i gradovi (općine) u FBiH gdje ''manjinski'' Srbi, Hrvati i Bošnjaci nemaju mogućnost slušanja nastave na maternjem jeziku, kako god im nadijevali imena.. A da o nastavnom materijalu i ne govorimo.
Zato kažem sve ti ga je to isto, i smiješno je isticati samo jedan primjer u moru primjera.
Uostalom, ta tematika je bezbroj puta raspravljena, i sve su prilke da će ovakva situacija na terenu ostati vječno.
- escobar__
#4 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Vratit istom mjerom, ukinut srpski jezik kao službeni u Federaciji i nazvat ga jezikom srpskog naroda.
-
Hafis
#5 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Kako nije bitno, i kako su to tehnikalije.jamesB wrote: To su sad tehnikalije o kojima ti pricas, koje me ne zanimaju i ako to nije tako kako ti pises, bitno je to u ustavu FBIH promijeniti, pa ako postoji "jezik bosnjackog naroda", neka mu drustvo pravi i "jezik vlaskog naroda" ili "jezik bosanskih Vlaha".
U suprotnom, svi oni bosnjacki politicari koji nista ne urade po tom pitanju, stvarno ce onda dokazati da nisu za vlasti i u tom slucaju bosnjacki narod im treba u oktobru pozeliti sretne opozicione dane, uf, ne dane, godine i to bez izuzetka na svim nivoima vlasti.
Kakve veze ima što piše u ustavu ako se iste stvari ne provode na terenu.
Opet ću ti reći: na većem dijelu federacije, gdje postoji iole sačuvan trag nekadašnje izmješanosti, smišljeno se krše temeljna ljudska prava po pitanju prava na obrazovanje na maternjem jeziku.
Što se tiče reciprociteta, to jest preimenovanja srpskog jezika, imaju dvije stvari.
Prvo - srpski jezik se gotovo i ne koristi u Federaciji BiH, to jest nije ''živ'' i služi isključivo za administrativnu uporabu - zbog dokumenata i toponima. U praksi se i ne koristi, a u obrazovanju prisutan je u tragovima - nekoliko osnovnih škola u Livanjskoj županiji i dvije u Mostaru.
Drugo - pravna neizvodivost. Nisu bošnjački političari jedini političari u FBiH i pored najbolje volje ne bi mogli progurati jednu takvu ustavnu preinaku...pogotovo ne kroz Dom naroda.
A to ''vlaškog naroda'', to neću komentirati.
- Arsenal Royal
#6 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Jel vidiš da nas polako počinjete nervirati sa stalnim provokacijama?Hafis wrote:Nismo ni mi u federaciji ništa bolji po tom pitanju.
-
dalje
#7 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Jos jedan pokazatelj do koje mjere su odnosi u BiH zatrovani i koliko strucno politicari plivaju.
Bakir kaze da Erdogan nosi bosansku zastavu, Dodik njemu ukine bosanski jezik, obojica politicki profitiraju a narod ima temu za glodanje.
Bakir kaze da Erdogan nosi bosansku zastavu, Dodik njemu ukine bosanski jezik, obojica politicki profitiraju a narod ima temu za glodanje.
-
Hafis
#8 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
A šta ću kada je tako sve što sam naveo. Imamo debelih problema na tom polju.Arsenal Royal wrote:Jel vidiš da nas polako počinjete nervirati sa stalnim provokacijama?Hafis wrote:Nismo ni mi u federaciji ništa bolji po tom pitanju.
A to što se ne furam na te šumske, mrske i ostale špice, to ne moraš shvaćati kao provokaciju.
- uglavnomja
#9 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
hepo kockice u predizborne svrhe
tamo je dodo vec prikupio glasove po tom pitanju, a vamo ce ko se prvi oglasi
samo da se skrene prica sa zivotnih problema.
u ustavu, dejtonskom, dodikovoj bibliji, pise tri jezika b s h ... znaci postoje drzavne instituticije koje ce se da se bave time.
a, uostalom, jezik je jezik, zvao ga ti vako il nako, ... nekad se zvao srpskohrvatski, vazno je biti pismen, a ovi ideoloski borci za nacionalnu formalnu cistocu
occito nemaju egzistencijalnih problema.
izbori, narode, izbori
sokantno, senzacionalno, uzasno, zastrasujuce, ...
oj kad pocne.
jezik je prvi na redu, oni tamo samo cekaju kontrapotez sa ove strane
tamo je dodo vec prikupio glasove po tom pitanju, a vamo ce ko se prvi oglasi
samo da se skrene prica sa zivotnih problema.
u ustavu, dejtonskom, dodikovoj bibliji, pise tri jezika b s h ... znaci postoje drzavne instituticije koje ce se da se bave time.
a, uostalom, jezik je jezik, zvao ga ti vako il nako, ... nekad se zvao srpskohrvatski, vazno je biti pismen, a ovi ideoloski borci za nacionalnu formalnu cistocu
izbori, narode, izbori
sokantno, senzacionalno, uzasno, zastrasujuce, ...
jezik je prvi na redu, oni tamo samo cekaju kontrapotez sa ove strane
- duh_sa_sjekirom
#10 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Nije tačno da nemaju mogućnost već nisu ispunjeni minimalni uslovi koji se moraju zadovoljiti da bi se uvela tzv. nacionalna grupa predmeta.Hafis wrote:
Iskreno, škole u FBiH koje imaju u programu predmet ''srpski jezik'' mogu se na prste jedne ruke prebrojati, tako da se to ne bi ni primjetilo.
Dalje, postoje brojne sredime i gradovi (općine) u FBiH gdje ''manjinski'' Srbi, Hrvati i Bošnjaci nemaju mogućnost slušanja nastave na maternjem jeziku, kako god im nadijevali imena.. A da o nastavnom materijalu i ne govorimo.
Nije sve isto, čak ni blizu. Ovo je prvi put da se kroz institucije sistema negira naziv jezika koji je Ustavom definisan kao jedan od službenih jezika.Hafis wrote:
Zato kažem sve ti ga je to isto, i smiješno je isticati samo jedan primjer u moru primjera.
-
dječak sa šibicama
#11 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
A ti ces biti proglasen salonskim cetnikom. Ili ustasom.dalje wrote:Jos jedan pokazatelj do koje mjere su odnosi u BiH zatrovani i koliko strucno politicari plivaju.
O`ma da si se patrijotizirao!
- Lincoln-Burrows
#12 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Jedno vrijeme su Bošnjaci bili protiv dvije škole pod jednim krovom,
a sad su ovo neki novi momenti.
-
nightvision
#13 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Nista drugo nego zajednicka i dogovorena predizborna kampanja snsd i sda. Vise je nego sigurno da ce ustavni sud ovo oboriti. Kako se izbori blize sve ce vise biti ovakvih nebuloza. I sve ce to jos i biti dobro, samo da neko glavu ne izgubi radi njihovih talova.
- Drvosjeca iz Dejcica
#14 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Stvar je što Bošnjaci ne spore Srpski jezik, u školama u Sarajevu se uči ćirilica sa latinicom. Ne razbijamo table sa ćiriličnim natpisima, mislim šta treba još da uradimo? Ako ko mrzi ćirilicu i šara ćirilične nazive onda su to tvoji Hrvati kroz Hercegovinu.Hafis wrote:A šta ću kada je tako sve što sam naveo. Imamo debelih problema na tom polju.Arsenal Royal wrote:Jel vidiš da nas polako počinjete nervirati sa stalnim provokacijama?Hafis wrote:Nismo ni mi u federaciji ništa bolji po tom pitanju.
A to što se ne furam na te šumske, mrske i ostale špice, to ne moraš shvaćati kao provokaciju.
-
Hafis
#15 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Ma nisi ti uopće shvatio o čemu ja pričam, a sudeći po pravopisu i razmišljanju, male su šanse i da ćeš skontati.
- duh_sa_sjekirom
#16 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Ukidanje naziva jezika jednog konstitutivnog naroda i "dvije škole pod jednim krovom" dvije su potpuno različite stvari.Lincoln-Burrows wrote:Jedno vrijeme su Bošnjaci bili protiv dvije škole pod jednim krovom,
- Drvosjeca iz Dejcica
#17 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Znam, kada ostaneš bez argumenta onda se fataš one vidi mu glave. Utemeljeno nema šta...Hafis wrote:Ma nisi ti uopće shvatio o čemu ja pričam, a sudeći po pravopisu i razmišljanju, male su šanse i da ćeš skontati.
-
dalje
#18 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
...i hiljaditi put da politicari manipulisu narodom.duh_sa_sjekirom wrote:Ovo je prvi put da se kroz institucije sistema negira naziv jezika koji je Ustavom definisan kao jedan od službenih jezika...
A narodu bitnije kako ce se zvati jezik nego hoce li djeca nauciti jezik i imati sutra sta jesti.
Nadrealisti su se bavili ozbiljnijim temama od tema kojim se mi danas bavimo.
- Lincoln-Burrows
#19 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Preimenovali su ga,duh_sa_sjekirom wrote:Ukidanje naziva jezika jednog konstitutivnog naroda i "dvije škole pod jednim krovom" dvije su potpuno različite stvari.Lincoln-Burrows wrote:Jedno vrijeme su Bošnjaci bili protiv dvije škole pod jednim krovom,
to ti dođe isto kao da Hrvate preimenuješ u bosanske katolike,
ali to nema smisla, ne zamaraj se sa ovim.
Dvije škole ili tri je najtolerantnije riješenje školovanja a ne postoji u svim djelovima BiH.
- duh_sa_sjekirom
#20 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Nema potrebe za relativiziranjem.dalje wrote:...i hiljaditi put da politicari manipulisu narodom.duh_sa_sjekirom wrote:Ovo je prvi put da se kroz institucije sistema negira naziv jezika koji je Ustavom definisan kao jedan od službenih jezika...
A narodu bitnije kako ce se zvati jezik nego hoce li djeca biti nauciti jezik i imati sutra sta jesti.
Nadrealisti su se bavili ozbiljnijim temama od tema kojim se mi danas bavimo.
Naziv jezika je Ustavom (kao najvišim zakonom u jednoj državi) precizno definisan i njegovo ukidanje je jasna poruka nesrbima u tom entitetu.
- Drvosjeca iz Dejcica
#21 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Slažem se, po tom istom pravu mi na bosanskom taj jezik zovemo vlaški jezik.lopta11 wrote:treba samo umjesto bosanskog napisati bosnjacki i to je to.
nemaju se sta tu bosnjaci ljutiti,,mi srbi na srpskom jeziku
jezik koji bosnjaci pricaju nazivamo bosnjacki.
to je nase pravo pa necete nam valjda vi uvoditi kako cemo mi na srpskom zvati neki jezik,,
vi kazete mi pricamo bosanskim,,ok vase pravo,,
ali na srpskom jeziku taj ..jezik se zove bosnjacki..
ne vidim svrhu dalje rasprave..
- duh_sa_sjekirom
#22 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Preimenovali su bosanski i hrvatski ali nisu srpski. Kojom logikom?Lincoln-Burrows wrote:Preimenovali su ga,duh_sa_sjekirom wrote:Ukidanje naziva jezika jednog konstitutivnog naroda i "dvije škole pod jednim krovom" dvije su potpuno različite stvari.Lincoln-Burrows wrote:Jedno vrijeme su Bošnjaci bili protiv dvije škole pod jednim krovom,
to ti dođe isto kao da Hrvate preimenuješ u bosanske katolike,
ali to nema smisla, ne zamaraj se sa ovim.
Dvije škole ili tri je najtolerantnije riješenje školovanja a ne postoji u svim djelovima BiH.
Glede ovog stava o dvije ili više škola pod jednim korvom, apsolutno sam protiv. Ili nas dvojica drugačije definišemo pojam "tolerancija"
-
Hafis
#23 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Eto vijesti. Ovi imaju informacije a ministar navodno ne zna.Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a prema našim informacijama, iako resorni ministar kaže da za to ne zna, naredilo je školama u kojima se primjenjuje paraleni program, takozvana nacionalna grupa predmeta, da se naziv bosanskoga jezika od sada navodi isključivo kao "jezik bošnjačkog naroda".
Podsjeća me na senzaciju: Tko je tajnastvena plavuša koja je bila u društvu Mileta Kitića u poznatom beogradskom restoranu ''Litra belog sa sifon sodu'''.
I još na koncu u to sve umijesiti i ''ministra obrazovanja'' u Vladi FBiH Damira Mašića.
I onda se pitamo što je država u .urcu.
-
hizo ramidovic
#24 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
ne vidimo ni mi.lopta11 wrote:treba samo umjesto bosanskog napisati bosnjacki i to je to.
nemaju se sta tu bosnjaci ljutiti,,mi srbi na srpskom jeziku
jezik koji bosnjaci pricaju nazivamo bosnjacki.
to je nase pravo pa necete nam valjda vi uvoditi kako cemo mi na srpskom zvati neki jezik,,
vi kazete mi pricamo bosanskim,,ok vase pravo,,
ali na srpskom jeziku taj ..jezik se zove bosnjacki..
ne vidim svrhu dalje rasprave..
haj razligu, mali...
- Drvosjeca iz Dejcica
#25 Re: Brutalni aparthejd u republici srpskoj nad nesrbima
Naravno, vi Srbi živite na Marsu, u dovojenom paralelnom svijetu pa vas ne zanima. Samo ako je tako bilo bi dobro da budete doslijedni do kraja i onda ne zauzimate radna mjesta po F.BiH i državnim institucijama.lopta11 wrote:a kako ce te vi srpski jezik zvati u federaciji
i dal ce se uopste u federaciji uciti srpski jezik
to iskreno nas u rs ne zanima,,mi gledamo nase dvoriste..
dal vi nas zovete srbima,cetnicima ili vlasima sto sam prvi put cuo na ovom forumu takodjer nas ne zanima.
gledamo iskljucivo sebe i rs
uostalom ne zovemo ni mi vas bosnjacima a iskreno ne zovete ni vi sami sebe tako
osim u medijima na portalima i td.