Brak - ljubav - spremnost
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
pashasolidni
#76 Re: Brak - ljubav - spremnost
ma ja ba.kome u zhivotu kruzit gradom sa zastavama saudije i sda 
- Capajebo
#77 Re: Brak - ljubav - spremnost
Odgovor na tvoj post. Jer je tvoj cijeli post (izuzev odnosa sa svekrvom-svekrom) bio vezan za novac. Znaci nije do ovoga bas sto pricamo, nego je bas do para. Od 1200 KM da ne mogu prezivjeti? Laze ko god kaze da ne moze. Moze, ali se mora malo prolagoditi toj cijeloj situaciji, i instituciji zvanoj brak.sarajlija80 wrote:davno su prosla vremena kada se sa ljubavlju sve prolazilo ,ovo je neki novi vakat materijalisticki gdje sve pociva na novcu .
Ko god misli da ce zivjeti isto u braku, kao sto je zivio prije braka, nije dobro razmislio u sta se upusta.
- Capajebo
#78 Re: Brak - ljubav - spremnost
Jedina razlikalavorpunvode wrote:Nije isto, za taj "interni ugovor" mu ne trebaju 2 svjedokaCapajebo wrote:Ja i dalje ne razumijem tu logiku. Do mene je ocigledno, jer mi to sto si napis'o djeluje identicno iako ti to predstavljas kao suprotno...
-
swanfilter
#79 Re: Brak - ljubav - spremnost
Naravno. Dvoje, kada se nađu, zele jedno drugo, zele biti zajedno, tako ce i biti. Institucionalizacija je samo okov oko vrata ljudima. O utjecaju iste na razvod, recimo, da ne govorimo. Samo stres ... A, zasto? Jer je, eto, drzava tako rekla ... Ko je sljivi ...alkalna_baterija wrote:sarajlija, živ bio, nije sumljati nego sumnjati
halali i ti na ispravci, a i ostali na offtopicu
swanfilter, ja kontam šta govoriš... ono u fazonu - bil se ti udala?
Bih
Super, hajmo odmah.
Odete, potpišete i dovedeš je kući, sve gotovo za dan![]()
- alkalna_baterija
#80 Re: Brak - ljubav - spremnost
Nas dvoje bi s ovim parama za godinu uštedili za solidno auto i odmor u Turskoj od mjesec danaCapajebo wrote:Odgovor na tvoj post. Jer je tvoj cijeli post (izuzev odnosa sa svekrvom-svekrom) bio vezan za novac. Znaci nije do ovoga bas sto pricamo, nego je bas do para. Od 1200 KM da ne mogu prezivjeti? Laze ko god kaze da ne moze. Moze, ali se mora malo prolagoditi toj cijeloj situaciji, i instituciji zvanoj brak.sarajlija80 wrote:davno su prosla vremena kada se sa ljubavlju sve prolazilo ,ovo je neki novi vakat materijalisticki gdje sve pociva na novcu .
Ko god misli da ce zivjeti isto u braku, kao sto je zivio prije braka, nije dobro razmislio u sta se upusta.
- lavorpunvode
#81 Re: Brak - ljubav - spremnost
alkalna_baterija wrote:Nas dvoje bi s ovim parama za godinu uštedili za solidno auto i odmor u Turskoj od mjesec danaCapajebo wrote:Odgovor na tvoj post. Jer je tvoj cijeli post (izuzev odnosa sa svekrvom-svekrom) bio vezan za novac. Znaci nije do ovoga bas sto pricamo, nego je bas do para. Od 1200 KM da ne mogu prezivjeti? Laze ko god kaze da ne moze. Moze, ali se mora malo prolagoditi toj cijeloj situaciji, i instituciji zvanoj brak.sarajlija80 wrote:davno su prosla vremena kada se sa ljubavlju sve prolazilo ,ovo je neki novi vakat materijalisticki gdje sve pociva na novcu .
Ko god misli da ce zivjeti isto u braku, kao sto je zivio prije braka, nije dobro razmislio u sta se upusta.![]()
- alkalna_baterija
#82 Re: Brak - ljubav - spremnost
Ma mjera majke mi, ko svjedoke pokupiš ljude iz čekaonice, niko se onda ne može naljutit što nisi njega izabraoswanfilter wrote:Naravno. Dvoje, kada se nađu, zele jedno drugo, zele biti zajedno, tako ce i biti. Institucionalizacija je samo okov oko vrata ljudima. O utjecaju iste na razvod, recimo, da ne govorimo. Samo stres ... A, zasto? Jer je, eto, drzava tako rekla ... Ko je sljivi ...alkalna_baterija wrote:sarajlija, živ bio, nije sumljati nego sumnjati
halali i ti na ispravci, a i ostali na offtopicu
swanfilter, ja kontam šta govoriš... ono u fazonu - bil se ti udala?
Bih
Super, hajmo odmah.
Odete, potpišete i dovedeš je kući, sve gotovo za dan![]()
- sarajlija80
#83 Re: Brak - ljubav - spremnost
Capajebo wrote:Odgovor na tvoj post. Jer je tvoj cijeli post (izuzev odnosa sa svekrvom-svekrom) bio vezan za novac. Znaci nije do ovoga bas sto pricamo, nego je bas do para. Od 1200 KM da ne mogu prezivjeti? Laze ko god kaze da ne moze. Moze, ali se mora malo prolagoditi toj cijeloj situaciji, i instituciji zvanoj brak.sarajlija80 wrote:davno su prosla vremena kada se sa ljubavlju sve prolazilo ,ovo je neki novi vakat materijalisticki gdje sve pociva na novcu .
Slazem se svakako moze se prezivjeti ali sta kada ti djete za par godina poraste troskovi znacajno rastu,a kako da mu ne obezbjedis i ono sto klinci njeg.generacije imaju ,mozes se ti prilagoditi ali ali debelje da se odreknes mnogi stvari i to dugorocno ,svi problemi danas poticu kako u braku tako i u samoj institucii zvanoj brak jer nama je nametnut takv stil zivota ,htio ne hito ko god kroci u brak tu zapocinje novi zivot i promjene nasaju nesto se gubi nesto dobiva ,a sa djecom opet ponovo neka nova faza.Ali osnova za neku stabuilnost u vecem procentu je novac .
- KPNCTNJAH
#84 Re: Brak - ljubav - spremnost
Hajd' ba, mora biti i neko siromasno dijete u razredu, zasto da to ne bude bas tvoje...
ko je navikao na rasipanje, malo mu je i 10 000 mjesecno..
- lavorpunvode
#85 Re: Brak - ljubav - spremnost
Vremena su toliko kokuzna da ce se mnogi prije naljutiti kad ih izaberes a ne...alkalna_baterija wrote: Ma mjera majke mi, ko svjedoke pokupiš ljude iz čekaonice, niko se onda ne može naljutit što nisi njega izabrao
-
swanfilter
#86 Re: Brak - ljubav - spremnost
Ne kontas ti ...alkalna_baterija wrote:Ma mjera majke mi, ko svjedoke pokupiš ljude iz čekaonice, niko se onda ne može naljutit što nisi njega izabrao
- alkalna_baterija
#87 Re: Brak - ljubav - spremnost
pa jarane vadi ga na vakat dok ne steknete bolje uslove pa da možete obezbijediti djetetu pristojan, normalan životsarajlija80 wrote:Capajebo wrote:Odgovor na tvoj post. Jer je tvoj cijeli post (izuzev odnosa sa svekrvom-svekrom) bio vezan za novac. Znaci nije do ovoga bas sto pricamo, nego je bas do para. Od 1200 KM da ne mogu prezivjeti? Laze ko god kaze da ne moze. Moze, ali se mora malo prolagoditi toj cijeloj situaciji, i instituciji zvanoj brak.sarajlija80 wrote:davno su prosla vremena kada se sa ljubavlju sve prolazilo ,ovo je neki novi vakat materijalisticki gdje sve pociva na novcu .
Slazem se svakako moze se prezivjeti ali sta kada ti djete za par godina poraste troskovi znacajno rastu,a kako da mu ne obezbjedis i ono sto klinci njeg.generacije imaju ,mozes se ti prilagoditi ali ali debelje da se odreknes mnogi stvari i to dugorocno ,svi problemi danas poticu kako u braku tako i u samoj institucii zvanoj brak jer nama je nametnut takv stil zivota ,htio ne hito ko god kroci u brak tu zapocinje novi zivot i promjene nasaju nesto se gubi nesto dobiva ,a sa djecom opet ponovo neka nova faza.Ali osnova za neku stabuilnost u vecem procentu je novac .
pri tome ne mislim na preseravanja tipa iPhone-a raznoraznih, već odlazak na more, planinu, putovanja, odjeću, obuću, itd...
swanfilter - ma ovo je moja verzija tvoje verzije, ja bih ipak da se osiguram
- Capajebo
#88 Re: Brak - ljubav - spremnost
Ali sto se time opterecavati sada? Sto se uopste razmislja kako cu ja kad budem im'o 2 djece, i kad porastu. A i Bogami nesto ne vidim da ova djeca oko mene danas imaju nekih problema, niti da im nesto fali. Ustvari fali, ono najbitnije, roditelji. Jer su se oni bacili na materijalizam, i pokusavaju djecu kupiti, umjesto da im "prodaju" sebe.sarajlija80 wrote:Capajebo wrote:Odgovor na tvoj post. Jer je tvoj cijeli post (izuzev odnosa sa svekrvom-svekrom) bio vezan za novac. Znaci nije do ovoga bas sto pricamo, nego je bas do para. Od 1200 KM da ne mogu prezivjeti? Laze ko god kaze da ne moze. Moze, ali se mora malo prolagoditi toj cijeloj situaciji, i instituciji zvanoj brak.sarajlija80 wrote:davno su prosla vremena kada se sa ljubavlju sve prolazilo ,ovo je neki novi vakat materijalisticki gdje sve pociva na novcu .
Previse patetike svi skupa prodajemo, bez icega konkretno, i najvise se zalimo na nesto sto jos nismo dozivjeli. I puni pesimizma ulazimo u nesto sto bi trebalo da bude pozitivna prekretnica u nasim zivotima, brak, pa mi je onda nekako i logicno da i taj sam brak bude negativan.
- S4mpion
#89 Re: Brak - ljubav - spremnost
Brak, kao institucija, pruža GARANCIJU za tvoja i njena prava i daje vam jasan status u društvu u kojem oboje živite, pa je malo čudno živjeti u društvu, a društvene institucije smatrati nepotrebnim.swanfilter wrote:Mislim na cijelu tu hajku, formalnu/neformalnu. Interni dogovor mi se cini prisniji od bilo kakve institucionalizacije tog istog braka. Totalno nepotrebno ...
- sarajlija80
#90 Re: Brak - ljubav - spremnost
ti se ono zafrkavas jeldealkalna_baterija wrote:Nas dvoje bi s ovim parama za godinu uštedili za solidno auto i odmor u Turskoj od mjesec danaCapajebo wrote:Odgovor na tvoj post. Jer je tvoj cijeli post (izuzev odnosa sa svekrvom-svekrom) bio vezan za novac. Znaci nije do ovoga bas sto pricamo, nego je bas do para. Od 1200 KM da ne mogu prezivjeti? Laze ko god kaze da ne moze. Moze, ali se mora malo prolagoditi toj cijeloj situaciji, i instituciji zvanoj brak.sarajlija80 wrote:davno su prosla vremena kada se sa ljubavlju sve prolazilo ,ovo je neki novi vakat materijalisticki gdje sve pociva na novcu .
Ko god misli da ce zivjeti isto u braku, kao sto je zivio prije braka, nije dobro razmislio u sta se upusta.![]()
-
swanfilter
#91 Re: Brak - ljubav - spremnost
Znaci, ti gladujes?
- Capajebo
#92 Re: Brak - ljubav - spremnost
Nas 4 zivjelo od jedne plate, 700 KM. I wAllahi se ne sjecam da sam bio gladan, cak sta vise. Jos se i kuca pravila....
- KPNCTNJAH
#93 Re: Brak - ljubav - spremnost
Sarajlija koji je minumum koji trebate postici ti i tvoja djevojka da bi ti odlucio da se zenis? 3000 eura mjesecno, trosoban stan, dva auta, vikendica?
-
kaktusss
#94 Re: Brak - ljubav - spremnost
Capajebo wrote:Nas 4 zivjelo od jedne plate, 700 KM. I wAllahi se ne sjecam da sam bio gladan, cak sta vise. Jos se i kuca pravila....
ima ih i sa manje...i opet se sve imalo i nikad svadje
- alkalna_baterija
#95 Re: Brak - ljubav - spremnost
Kad me već povuče za jezik, onda da ti i kažem.
Trenutno živimo od 750 KM, kao podstanari. Plaćamo kiriju 100 KM, jer znamo gazdaricu pa nam je dala jeftinije. Račune plaćamo nikad preko 150. Ostane nam 500 KM. Za 150 KM kupimo toliko hrane, da nam često ostane i za par dana naredni mjesec. Za ostatak oboje jedemo vani, idemo na kafe, izlazimo, skupa ili svako sa svojim društvom. Često se kupi i koja majica, pantalone, nešto od obuće, svaki mjesec barem nešto. I bude nam, knap, ali nam poklopi mjesec.
Znaš li ti šta bih ja uradila sa 1200? Ne lupaj svega ti. Dok smo živjeli u njegovoj porodičnoj kući, gurali smo mjesec jedno vrijeme i sa 500 KM, kada je tek počeo da radi na sadašnjem radnom mjestu, doduše nismo plaćali račune, ali nam ni tada ništa nije falilo.
Kad ima dobre volje, sve se može.
I ne znam stvarno, ali stvarno, šta to ti sebi hoćeš priuštiti svaki mjesec pa da ti ne može biti milja?
Trenutno živimo od 750 KM, kao podstanari. Plaćamo kiriju 100 KM, jer znamo gazdaricu pa nam je dala jeftinije. Račune plaćamo nikad preko 150. Ostane nam 500 KM. Za 150 KM kupimo toliko hrane, da nam često ostane i za par dana naredni mjesec. Za ostatak oboje jedemo vani, idemo na kafe, izlazimo, skupa ili svako sa svojim društvom. Često se kupi i koja majica, pantalone, nešto od obuće, svaki mjesec barem nešto. I bude nam, knap, ali nam poklopi mjesec.
Znaš li ti šta bih ja uradila sa 1200? Ne lupaj svega ti. Dok smo živjeli u njegovoj porodičnoj kući, gurali smo mjesec jedno vrijeme i sa 500 KM, kada je tek počeo da radi na sadašnjem radnom mjestu, doduše nismo plaćali račune, ali nam ni tada ništa nije falilo.
Kad ima dobre volje, sve se može.
I ne znam stvarno, ali stvarno, šta to ti sebi hoćeš priuštiti svaki mjesec pa da ti ne može biti milja?
-
swanfilter
#96 Re: Brak - ljubav - spremnost
Veoma renesansno razmisljanje. Hvale vrijedno ... Svako je svoje sudbine krojac. U ovom slucaju dvoje je kroje ...S4mpion wrote:Brak, kao institucija, pruža GARANCIJU za tvoja i njena prava i daje vam jasan status u društvu u kojem oboje živite, pa je malo čudno živjeti u društvu, a društvene institucije smatrati nepotrebnim.swanfilter wrote:Mislim na cijelu tu hajku, formalnu/neformalnu. Interni dogovor mi se cini prisniji od bilo kakve institucionalizacije tog istog braka. Totalno nepotrebno ...
- KPNCTNJAH
#97 Re: Brak - ljubav - spremnost
Naravno, hajd' sto se u ratu gladovalo, ali rijetki su odmah poslije rata imali odlicne poslove i plate, vecina je radila za neke smijesne cifre, pa su opet svi bili sretni i siti... neces odgajati razmazene debile koji ce samo upirati prstom, sve i da imam milione to ne bih dozvolio... jeste sad malo drugacija situacija i novac igra jos bitniju ulogu, ali ako ces cekati da da se ispune svi uslovi koje si zamislio, nema braka prije pedesete, a ko ce te onda 
- S4mpion
#98 Re: Brak - ljubav - spremnost
Pa sad ti rekoh, brak ima svoju funkciju i stvoren je za dobrobit pojedinca i nije nepotreban kako ti reče.swanfilter wrote:Veoma renesansno razmisljanje. Hvale vrijedno ... Svako je svoje sudbine krojac. U ovom slucaju dvoje je kroje ...S4mpion wrote:
Brak, kao institucija, pruža GARANCIJU za tvoja i njena prava i daje vam jasan status u društvu u kojem oboje živite, pa je malo čudno živjeti u društvu, a društvene institucije smatrati nepotrebnim.
- sarajlija80
#99 Re: Brak - ljubav - spremnost
Alkalna@
alkalna
,alii htjela ti to ili ne to je standard postalo u djecijem svjetu ,ako ne nema iphon i ostal sranja materijalisticnkog svjeta on je donji a realno voli li iko da mu djete bude izuzetak posteno govoreci ne voli.a i ovo ostalo nabrojano ,vjeruj mi al fakt znam likova gdje im zene i oni rade ,po ovim robovlasnicki trgovinama i slicnim firmama dakle da bi bili in oni lijepo kredu uzmu pa ide se na more ,planian jer je bitno a da on bude in vazno je biti vdijen razumjes ,a poslje krvavo to vraca i ispasta u mnog cemu i zalogaju i odjeci i ostalim syvarima jer zna da ne moze od plate priustiti i tako ide iz godine u godinu u zcarani krug i sebi stavlja omcu oko vrata ,ali neto neki imaju srecu sto ih roditelji pomalo poguraju a zivota mi bilo bi svega mislim to za mene nije zivota ,to je nesto na silu .
alkalna
- Capajebo
#100 Re: Brak - ljubav - spremnost
Ja sve kontam on se zajebaje sa moreTom, planinom i to, kad on ozbiljan