Brak bez potpisa. DA/NE?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Ramzess Veliki

#451 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Ramzess Veliki »

Ma najbolje je oženit' Indiana sa jednim sjedištem da ti se ni jedna ne šlepa za vožnju. Potpišeš se u vlasnički list. :thumbup:
ludacha

#452 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ludacha »

Za nas lijene ljude, sto da ne :) mada pretpostavljam da kad djeca "dodju" bude nekih komplikacija,ako nista drugo ono u papirologiji i pri ev.putovanjima mimo granica.

Al ko zna, koliko sam sa ovim svojim zagondzijom, mozda sam i udana :))))
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#453 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Truba »

riskiraj pa ga pitaj
:mrgreen: :skoljka: :sax: :run:
Great Cornholio

#454 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Great Cornholio »

Brak bez potpisa nije brak, to je vanbračna zajednica.
ludacha

#455 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ludacha »

Black swan wrote:riskiraj pa ga pitaj
:mrgreen: :skoljka: :sax: :run:
Haha ne bih rada... :) nisam od te tipe (udavacke), i on to vrlo dobro zna :))
eluna

#456 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by eluna »

huremka wrote:ja mislim da je jako smiješno porediti brak koji je kako društveno tako i parvno regulisan sa vanbračnom zajednicom...
i vanbračna zajednica je pravno regulisana ...... manje je prihvaćena u društvu, ali je ipak prihvaćena, a pravno je regulisano i KADA počinje da se tretira isto kaoi bračna zajednica, tj. kada pravo počne da ignoriše činjenicu da ne postoji "potpis", a kada isti počinje da mijenja stvarna činjenica da "zajednica suživota" postoji i opstaje
nemezis

#457 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by nemezis »

eluna wrote:
huremka wrote:ja mislim da je jako smiješno porediti brak koji je kako društveno tako i parvno regulisan sa vanbračnom zajednicom...
i vanbračna zajednica je pravno regulisana ...... manje je prihvaćena u društvu, ali je ipak prihvaćena, a pravno je regulisano i KADA počinje da se tretira isto kaoi bračna zajednica, tj. kada pravo počne da ignoriše činjenicu da ne postoji "potpis", a kada isti počinje da mijenja stvarna činjenica da "zajednica suživota" postoji i opstaje
Vanbračna zajednica nije pravno regulisana, regulisana je vanbračna zajednica koja traje duže od tri godine. A ni tada se ne tretira kao bračna jer se vanbračna zajednica dokazuje, dok je za brak dovoljno donijeti izvod iz matične knjige vjenčanih.
eluna

#458 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by eluna »

nemezis wrote:
eluna wrote:
Vanbračna zajednica nije pravno regulisana, regulisana je vanbračna zajednica koja traje duže od tri godine. A ni tada se ne tretira kao bračna jer se vanbračna zajednica dokazuje, dok je za brak dovoljno donijeti izvod iz matične knjige vjenčanih.
pod uslovom da se ne rodi dijete

a valjda sam jasno napisala šta je regulisano zakonom - a VANBRAČNA ZAJEDNICA KOJA TRAJE DUŽE OD 3 GODINE TRETIRA SE KAO BRAČNA ZAJEDNICA a ako je rođeno dijete, počinje ODMAH da se tretira kao i brak

:facepalm: aman
mali_balon

#459 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by mali_balon »

eluna wrote:
a valjda sam jasno napisala šta je regulisano zakonom - a VANBRAČNA ZAJEDNICA KOJA TRAJE DUŽE OD 3 GODINE TRETIRA SE KAO BRAČNA ZAJEDNICA a ako je rođeno dijete, počinje ODMAH da se tretira kao i brak

:facepalm: aman
Ko gdje i kako ovo tretira kao brak, kako dokazes da je to brak.
Verolino

#460 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Verolino »

Ako slucajno nije doslo do izmjena (u zadnjih par godina) dijete rodjeno u vanbracnoj zajednici ne moze naknadno tretirati po sklapanju braka roditelja kao dijete rodjeno u braku. Nema automatizma kad se rodi dijete u vanbracnoj zajednici da ta zajednica postaje brak.
Vanbracna zajednica se uvijek dokazuje, kod bilo koje postupka pred bilo kojim organom za razliku od bracne zajednice koja se dokazuje izvodom iz maticne knjige vjencanih.

Iskreno nema potrebe sebi komplikovati zivot radi sve ukupno 4 potpisa
mali_balon

#461 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by mali_balon »

Pa to sam i mislio opet se na kraju moras potpisati. A to ima veze pri dokazivanju na sudu, mislim da ima to nesta vremenski ograniceno, eto 3 godine vanbracne zajednice "supruga" ima pravo na zaostavstinu (naranvo da je bila prijavljena na istoj adresi kao i muz) ako "muz" umre, nesta slicno je bilo ne znam da li to js uvijek ima.
eluna

#462 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by eluna »

Verolino wrote:Ako slucajno nije doslo do izmjena (u zadnjih par godina) dijete rodjeno u vanbracnoj zajednici ne moze naknadno tretirati po sklapanju braka roditelja kao dijete rodjeno u braku. Nema automatizma kad se rodi dijete u vanbracnoj zajednici da ta zajednica postaje brak.
Vanbracna zajednica se uvijek dokazuje, kod bilo koje postupka pred bilo kojim organom za razliku od bracne zajednice koja se dokazuje izvodom iz maticne knjige vjencanih.

koliko su mene informisali - porodični zakon izmjenio se po tom pitanju

a valjda se dokazuje time da majka pri porodu upiše ime oca sa kojim živi u vanbračnoj zajednici, i da ovaj to prizna .....
mali_balon

#463 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by mali_balon »

eluna wrote:
Verolino wrote:Ako slucajno nije doslo do izmjena (u zadnjih par godina) dijete rodjeno u vanbracnoj zajednici ne moze naknadno tretirati po sklapanju braka roditelja kao dijete rodjeno u braku. Nema automatizma kad se rodi dijete u vanbracnoj zajednici da ta zajednica postaje brak.

a valjda se dokazuje time da majka pri porodu upiše ime oca sa kojim živi u vanbračnoj zajednici, i da ovaj to prizna .....
Odu otac i majka da prijave dijete u opstinu gdje otac izmedju ostalog prizna dijete, to je jedina"komplikacija". Djecu rodjenu u braku ne treba "priznavati" i otac ih moze sam prijaviti.
Verolino

#464 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Verolino »

mali_balon wrote:
eluna wrote:

Odu otac i majka da prijave dijete u opstinu gdje otac izmedju ostalog prizna dijete, to je jedina"komplikacija". Djecu rodjenu u braku ne treba "priznavati" i otac ih moze sam prijaviti.
dolazimo do toga da ovaj to prizna , eto papir to olaksava nemas ga sta priznavati, moze samo pobijati :D
sha_ba

#465 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by sha_ba »

fatamorgana wrote:Ovo ope' neki popis? :mrgreen:
i men' se cini :mrgreen:
occhi_Azzurri

#466 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by occhi_Azzurri »

Ja sam zivjela sa suprugom prije vjencanja nekih 6 mjeseci, jer smo bili u potrazi za stanom, planirali smo vjenčanje, pa je bilo neophodno jer je on bio u drugoj zemlji.. tih 6 mjeseci nam je jako koristilo da upoznamo i prohvatimo navike jedno drugog..
Ja sam protiv vanbracne zajednice u kojoj se rađaju djeca, jer je moja sestra rodjena u jednoj takvoj zajednivi pa je kroz citavu osnovnu školu bila propitivana, nekada čak i ismijana sto roditelji imaju različita prezimena, sto joj sestra ima dugo prezime I sl.
Kao sto je vec neko napisao, treba gledati dalje, u budućnost jer najčešće ne ispašta par, vec potomstvo...
motorna_pila

#468 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

theTruePath wrote:Serijatski se uzmite ,to je sad hit medju omladinom..kao serijatski se uzeli,pa onda drugo vjencanje tek nakon 1,2 godine :D
Sta ako su supruznici razlicite vjere? Onda serijatsko vjencanje u startu otpada. :roll:
S4mpion

#469 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

Vanbračna zajednica je falična i pred zakonom nije ista kao i bračna, nema potrebe da se forsira priča da bračna i vanbračna zajednica pruža jednaka prava. :komi:
ho oponopono

#470 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ho oponopono »

Image
JThomas

#471 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by JThomas »

S4mpion wrote:Vanbračna zajednica je falična i pred zakonom nije ista kao i bračna, nema potrebe da se forsira priča da bračna i vanbračna zajednica pruža jednaka prava. :komi:
nije tačno.
S4mpion

#472 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

JThomas wrote:
S4mpion wrote:Vanbračna zajednica je falična i pred zakonom nije ista kao i bračna, nema potrebe da se forsira priča da bračna i vanbračna zajednica pruža jednaka prava. :komi:
nije tačno.
Zapravo jeste.
JThomas

#473 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by JThomas »

uzmeš, prelistaš kako to piše i vidiš da nije.
S4mpion

#474 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

JThomas wrote:uzmeš, prelistaš kako to piše i vidiš da nije.
Jeste. :sabur:
nemezis

#475 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by nemezis »

JThomas wrote:uzmeš, prelistaš kako to piše i vidiš da nije.
Ako stvarno prelistaš, vidiš da jeste. Vanbračna zajednica i bračna zajednica nisu ni slične po pravima. Tek se vanbračnoj zajednici dužoj od, čini mi se, 3 godine daju neka prava da bi se prava osoba u njima približila pravima osoba u braku, ali razlike i dalje postoje.
Post Reply