Opet ponavljam, nema garancije ni u jednom slučaju.burek_in_space wrote:Kao i za sve ostalo u zhivotu, osim da cemo svi umrijeti, ni ovdje nema apsolutne garancije bilo chega.S4mpion wrote:
Vjerujem ti, ne moraš dokazivati, ali problem je u tome što su to 3 godine i što je u tom slučaju "sve na dugom štapu."
Brak bez potpisa. DA/NE?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- S4mpion
#251 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
- burek_in_space
#252 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ali samim tim sebi izbijash, bar djelimichno, argument da je brak ipak garancija nechega.S4mpion wrote:
Opet ponavljam, nema garancije ni u jednom slučaju.
A po meni, on to nije, ukoliko se dvoje ljudi ponashalju ljudski i zhele neshto napraviti od svojih zhivota, udruzheni u zajednicu. Pa zvala se ona brachnom ili vanbrachnom, apsoulutno je svejedno.
- S4mpion
#253 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
- burek_in_space
#254 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Hajde da raschlanimo jednu stvar za pochetak:S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
Chovjek = i mushkarac i zhena.
- sheilak
#255 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
burek_in_space wrote:Hajde da raschlanimo jednu stvar za pochetak:S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
- S4mpion
#256 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ja nigdje nisam spomenuo da je brak garancija da čovjek neće počiniti prevaru, pa samim tim nikako nisam mogao izbiti svoj argument.burek_in_space wrote:Ali samim tim sebi izbijash, bar djelimichno, argument da je brak ipak garancija nechega.S4mpion wrote:
Opet ponavljam, nema garancije ni u jednom slučaju.
A po meni, on to nije, ukoliko se dvoje ljudi ponashalju ljudski i zhele neshto napraviti od svojih zhivota, udruzheni u zajednicu. Pa zvala se ona brachnom ili vanbrachnom, apsoulutno je svejedno.
Je li policija garancija da neće izbiti pucnjava u gradu?- nije, ali svi znamo koja bi razlika bila da policije nema.
Je li društvo garancija da čovjek neće počiniti prevaru?- nije, ali svi znamo kakav bi haos vladao da nema društvenog uređenja, a brak je društvena ustanova.
- motorna_pila
#257 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ljubav, obostrano postivanje, zelja za zasnivanjem porodice sa tom osobom..., Ustvari sve ono zbog cega ljudi ulaze u brak, i ti takodjer iz istih razloga ulazis u vanbr. zajednicu, samo sto ne udaras tefter u opstini...S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
- S4mpion
#258 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ne zamjeri, ali pod ovim podnebljem, vrlo je jasno na šta mislim kad spomenem čovjeka u ovom kontekstuburek_in_space wrote:Hajde da raschlanimo jednu stvar za pochetak:S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
Ali nema veze, mogu koristiti i imenicu muškarac.
- Havatar
#259 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
chovjek i zhena = bracni drugovi ili supruzhniciburek_in_space wrote:Hajde da raschlanimo jednu stvar za pochetak:S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
- S4mpion
#260 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Muškarac može biti zaljubljen u 5 žena, zasnovati porodicu sa svih 5, nije ovo dobar argument za monogamnu zajednicu.motorna_pila wrote:Ljubav, obostrano postivanje, zelja za zasnivanjem porodice sa tom osobom..., Ustvari sve ono zbog cega ljudi ulaze u brak, i ti takodjer iz istih razloga ulazis u vanbr. zajednicu, samo sto ne udaras tefter u opstini...S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
Je li moral nešto čime se vodiš kada biraš samo jednog partnera?
- kritichar
#261 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
s kim se ti družišBadCopy wrote:A koji qrac ja uopste pisem ovdje.kad se budes zenio najveci ces bit luzer u raji ako ne odes na medeni na Fidji nego u Zaostrog.zivio ti meni
- burek_in_space
#262 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Nisu ti bash najbolji argumenti, ako uzmemo u obzir da svakodnevno imamo poprilichno pucnjava, i josh vishe prevara.S4mpion wrote: Ja nigdje nisam spomenuo da je brak garancija da čovjek neće počiniti prevaru, pa samim tim nikako nisam mogao izbiti svoj argument.
Je li policija garancija da neće izbiti pucnjava u gradu?- nije, ali svi znamo koja bi razlika bila da policije nema.
Je li društvo garancija da čovjek neće počiniti prevaru?- nije, ali svi znamo kakav bi haos vladao da nema društvenog uređenja, a brak je društvena ustanova.
A shalu na stranu, brak kao institucija je uspostavljen dobrim dijelom izmedju toga da bi se regulisala prava i obaveze izmedju supruzhnika, ali se vremenom jegova forma modifikovala, kako se modifikovalo i samo drushtvo, odnosno ljudska civilizacija.
Ovo sad shto imamo, nachin na koji se brak definishe, mozhda nije najbolji, ali je trenutno najpraktichniji nachin regulisanja odnosa izmedju mushkarca i zhene. Medjutim, to ne znachi da nije podlozhan promjenama, i da ga se treba posmatrati kao neshto sveto i nedodirljivo.
Mislim da je ovje bit priche upravo u tome.
- motorna_pila
#263 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Neko ne zeli biti uslovljen formalnostima, pa zbog toga izbjegava potpisivanje bilo cega. Kao ja, naprimjer.sherbett wrote:Ako je isto (a očito nije), zašto nebi stupio u brak i udario taj šta već je u općini?motorna_pila wrote:Ljubav, obostrano postivanje, zelja za zasnivanjem porodice sa tom osobom..., Ustvari sve ono zbog cega ljudi ulaze u brak, i ti takodjer iz istih razloga ulazis u vanbr. zajednicu, samo sto ne udaras tefter u opstini...S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
- motorna_pila
#264 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Osobna karta, putovnica, nekretnine, pokretnine nisu ziva bica te kao takva nisu podlozna promjenama, nisu prevrtljiva, te samim tim ne mogu znacajnije uticati na tebe, u bilo kojem kontekstu.sherbett wrote:u redu. Zašto imaš osobnu kartu, putovnicu, upis u matičnu knjigu, upis u vlasništvo pokretnine, nekretnine? Praktički, trebalo bi da bude isto..ako stvar čisto "formalnog" karaktera?motorna_pila wrote: Neko ne zeli biti uslovljen formalnostima, pa zbog toga izbjegava potpisivanje bilo cega. Kao ja, naprimjer.
Ne mogu ti zivot zagorcati, da tako kazem. Dok sa zenama, i sa muskarcima nikad ne znas. Tanka je linija izmedju ljubavi i mrznje. Za cas se to okrene.
- Afanasi_94
#265 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
A ko te ne zna, skupo bi te platio.leet wrote:Jer meni bude ćejf i samo se ispalim npr.
Mogu isto i u braku samo je komplikovanija procedura, zato se i ne treba ženit'..
- S4mpion
#266 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
E zamisli sve to bez policije, ratno stanjeburek_in_space wrote:Nisu ti bash najbolji argumenti, ako uzmemo u obzir da svakodnevno imamo poprilichno pucnjava, i josh vishe prevara.S4mpion wrote: Ja nigdje nisam spomenuo da je brak garancija da čovjek neće počiniti prevaru, pa samim tim nikako nisam mogao izbiti svoj argument.
Je li društvo garancija da čovjek neće počiniti prevaru?- nije, ali svi znamo kakav bi haos vladao da nema društvenog uređenja, a brak je društvena ustanova.![]()
A shalu na stranu, brak kao institucija je uspostavljen dobrim dijelom izmedju toga da bi se regulisala prava i obaveze izmedju supruzhnika, ali se vremenom jegova forma modifikovala, kako se modifikovalo i samo drushtvo, odnosno ljudska civilizacija.
Ovo sad shto imamo, nachin na koji se brak definishe, mozhda nije najbolji, ali je trenutno najpraktichniji nachin regulisanja odnosa izmedju mushkarca i zhene. Medjutim, to ne znachi da nije podlozhan promjenama, i da ga se treba posmatrati kao neshto sveto i nedodirljivo.
Mislim da je ovje bit priche upravo u tome.
Što se tiče pravnih obaveza, njih se ne dotičem, jer su poprilično dobro regulisane. Problem nastaje u tome što su ljudi skloni prevarama i iskorištavanju, to država ne može regulisati, ali društvo može vršiti pritisak na takve stvari, koliko ljudi odgaja tuđu djecu?- misli da je njegovo, a partnerica ga prevarila sa komšijom, koliko njih iskoristi curu, napravi joj dijete, pa je šutne, kasnije dijete odrasta bez jednog roditelja, sve po zakonu, ali totalni nered.
- Alhemicarkaa
#267 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ih, milion razloga. Jeste li ikad čuli za izraz ukrala se? Koliko je naših nana se ukralo i živjelo u vanbračnoj zajednici par mjeseci? Tetka moje mame se tako ukrala. Znam još par slučajeva.sherbett wrote:Ako je isto (a očito nije), zašto nebi stupio u brak i udario taj šta već je u općini?motorna_pila wrote:Ljubav, obostrano postivanje, zelja za zasnivanjem porodice sa tom osobom..., Ustvari sve ono zbog cega ljudi ulaze u brak, i ti takodjer iz istih razloga ulazis u vanbr. zajednicu, samo sto ne udaras tefter u opstini...S4mpion wrote:Ako ćemo se voditi prirodom, po prirodi, čovjek bi bio sa 1000 žena, sa svakom na koju naiđe, nered, zar ne? Hajde da vidimo, šta je to što vas u vanbračnoj zajednici navodi da imate samo jednog partnera?
Evo konkretno u mom slučaju - moj suprug dolazi iz drugog grada, iznenada je dobio posao u Sarajevu, za koji smo mislili da neće dobiti i rečeno mu da počinje za 7 dana raditi. Već smo se planirali uzeti, ja imam svoj stan, taman će doći i iznajmiti. U međuvremenu mu umre otac i sačekamo godinu dana da ozvaničimo. Znači baš je isto.
- motorna_pila
#268 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Bez potpisa je laske neke stvari rijesiti. Birokratija u ovom slucaju je meni jako vazna, jer ne zelim da budem uslovljen time , da ako zelim zivjeti sa zenom, (jer jos nisam ozenjen), da moram potpisati, ne zelim da me taj "papir" koci u ostvarivanju mojih zelja.sherbett wrote:vrtimo se u krugmotorna_pila wrote: Osobna karta, putovnica, nekretnine, pokretnine nisu ziva bica te kao takva nisu podlozna promjenama, nisu prevrtljiva, te samim tim ne mogu znacajnije uticati na tebe, u bilo kojem kontekstu.
Ne mogu ti zivot zagorcati, da tako kazem. Dok sa zenama, i sa muskarcima nikad ne znas. Tanka je linija izmedju ljubavi i mrznje. Za cas se to okrene.![]()
sa potpisom i bez njega nema garancije.
ali mi ne pričamo sad o tome. Ti si taj koji je rekao da ne želi papir, pečat i potpis jer ne želi da bude dio formalnosti. odnosno, da bude službeno, upisano, registrirano..baš kao i ovo sve što sam navela..birokratski fakti
- sheilak
#269 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
pa, bez ovih stvari ne možeš funkcionirati u okvirima društva (bez obzira kakvo ono bilo), dakle praktično ne postojiš, ili postojiš u ilegali. dok bez službeno ozvaničenog braka možeš, odnosno u tom nekom "divljem" braku.sherbett wrote:u redu. Zašto imaš osobnu kartu, putovnicu, upis u matičnu knjigu, upis u vlasništvo pokretnine, nekretnine? Praktički, trebalo bi da bude isto..ako stvar čisto "formalnog" karaktera?motorna_pila wrote: Neko ne zeli biti uslovljen formalnostima, pa zbog toga izbjegava potpisivanje bilo cega. Kao ja, naprimjer.
- sheilak
#270 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
pa, znamsherbett wrote:Naravno! Ja to ni ne dovodim u pitanje.To je bio samo odgovor na njegov argument kako ne želi da bude dio formalnosti koji nalaže birokracija, baš kao i ovim navedenim slučajevima. Sa dikumentima i bez njih isti ti je identitet, baš kao i sa potpisom i pečatom i bez njih..
- motorna_pila
#271 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Kao prvo, ne bih ozvanicio brak, cak i na njen izricit zahtjev, protivio bih se tome. Posmatram to kao neki vid ucjene.sherbett wrote: Jer ti ne garantiraš pa ne bi ni da ona garantira?![]()
zašto bi to trebalo da bude njena satisfakcija?
Da ona to zahtjeva, da li bi ozvaničili brak u općini?
ako je tebi to isto, ili svejedno (a nije isto)?
Ne bi?
Vidiš onda da nije isto, a tvrdiš da je![]()
Ako funkcionisemo skupa, ako nam nista ne fali, ako se slazemo, ne vid zasto bih zarad zadovoljenja, nekih "neodredjenih" hirova, potpisao taj papir, jer ti on apsolutno nista ne donosi.
Ako bi slucajno doslo do toga, da se kaze, ako ne potpises, ja cu uraditi ovo ili ono, onda neka bude sto biti mora, ali ja svoj potpis ne dajem. Vrlo je jednostavno, sta dobijes, a sta gubis ako potpises ili ako to ne uradis?
Nista, sve ostaje kao sto je i ranije bilo. Ako je razlog insistiranja mahala, ili price koje ce ti kruziti iza ledja, mogu ti reci da mi takve price imponuju i gode. Jer znam da je jedan od razloga sto narod prica , to sto sam uradio ono sto nije "uobicajeno", te se razlikujem, nisam kao ostali, nisam se utopio u kolotecinu i zabokrecinu "normalnih" postupaka, a koji bi se ocekivali u ovakvim prilikama, te sam kao takav, totalno drugaciji od vecine ostalih.
Drugo, ne treba mi niko garantirati svojim potpisom da ce ciniti nesto, dovoljan mi je njen pogled, i ona rijec "Volim te". Znam da zvuci kliseizirano, ali to mi je dovoljan garant, da znam da li trebam biti vjeran toj osobi, jer ja brak ne posmatram kao odstupnicu, ili kao naredni level vezivanja, veza se treba njegovati, treba u nju ulagati konstantno, ne vidim zasto bi brak, sam po svom formalnom postojanju unaprijedio (u mentalnom smislu) takvu vezu.
Zene su takve, traze osiguranje. Ne mogu znati sto se desava u vasim glavama, ali predpostavljam da vecina djevojaka na brak gleda kao pripremu za zajednicki zivot, jer u suprotnom uvijek bi se osjecale ugrozene, jer su one nisu obezbjedile, sta ako je vanbracni drug ostavi, gdje ce onda, drustvo ce je gledati sa podsmjehom, nijedan je poslije nece htjeti itd... I da, osjecat ce se iskoristeno. A sa druge strane, ako je bila u braku, lakse ce se podnositi, jer zna da je bila "obezbjedjena" tim ugovorom. Nece se osjecati manje vrijednom. Bar ja tako mislim.
-
sour cherry
#272 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ako bi slucajno doslo do toga, da se kaze, ako ne potpises, ja cu uraditi ovo ili ono, onda neka bude sto biti mora, ali ja svoj potpis ne dajem.
-
sha_ba
#273 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
inace, potpis je garancija svega..... ha potpise to je to.... 
- motorna_pila
#274 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
Ma nema potpisa. Moze se na glavu nasaditi, ali ja sarnut' necu.sour cherry wrote:Ako bi slucajno doslo do toga, da se kaze, ako ne potpises, ja cu uraditi ovo ili ono, onda neka bude sto biti mora, ali ja svoj potpis ne dajem.![]()
![]()
Oplakah.Zar ima i ovoga?
Ne daj potpis.Preskup je,što jest jest.
- motorna_pila
#275 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?
O tome citavo vrijeme trubim...sha_ba wrote:inace, potpis je garancija svega..... ha potpise to je to....
POTPIS apsolutno nista ne donosi. Bitna je postavka u glavi, a potpis je samo mrtvo slovo na papiru.