Brak bez potpisa. DA/NE?

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Post Reply
Havatar

#226 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Havatar »

S4mpion wrote:
ultima_palabra wrote:
S4mpion wrote:Dakle pročitaste definiciju braka, što se tiče braka, u suštini, nećete dobiti 2 različite definicije.

Vanbračna veza je sve ostalo, varanje partnera, muntanje slobodnih cura, bježanje od odgovornosti, nisi vezan skupom pravila(brakom), pa ti se može.
Definicije su samo skupovi riječi... čovjek je vezan samo svojim svjetonazorom i savjesti. Neko kome savjest dopušta da vara sigurno se neće zaustaviti samo zbog potpisa na nekom papiru.

Opet s druge strane, imaš primjer nekog nesretno zaljubljenog koji sebi obeća da neće ni pogledati drugu ženu... svi smo različiti bez obzira što nas društvo voli svrstavati u grupe.
U ovom slučaju radi se o definiciji koju podržava ogromna većina ljudi, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći mnogo onih koji će reći da je OK prevarit curu, jer se nisi obavezao ni na šta.

Potpis na papiru nije nikakva granica ni garancija da nećeš prevarit partnera, ali teže je prevarit ženu nego curu, jer si u prvom slučaju prekršio ugovor kojeg u drugom slučaju nema.

Neko gore spomenu da bi mu brak oduzeo slobodu, ali ne reče šta je ta "sloboda."

Određena, općeprihvaćena, pravila su potrebna društvu, a to što sad neko bježi od tih pravila i kroji neka svoja lična, polahko društvo vodi u nered.
:thumbup:
S4mpion

#227 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

BadCopy wrote:Sampionu da ti se izrazim nako da me razumijes. Libo me racku kako ko to definise i kako to narod gleda i sta ce reci.Ne volim taj seljacki mentalitet sta ce rec komsija.Ako je meni dobro tako kako zivim sa dragom zasto da brinem o mahali.Ako si ti ozbiljan u namjeri da provedes zivot sa jednom osobom tefter u opstini ti nece nista ni pomoc ni odmoc u toj namjeri.
Nije bitna mahala, nigdje je nisam ni spomenuo, ali eto, neko kaže da neće da ulazi u brak zbog mahale, a možda samo hoće tu neku "slobodu."

Razumio sam te, jednostavno krojiš nova pravila, van postojećih.
BadCopy

#228 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Ne nego gledam da mi je u zivotu onako kako ja to zelim a ne da zivim onako kako neko misli da bih trebao.
I jos jednom nije to nikakva sloboda jer tebe ni 100 opstina i brakova nece moci svezat za jednu osobu ako ti to ne zelis
S4mpion

#229 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

ultima_palabra wrote:
S4mpion wrote:U ovom slučaju radi se o definiciji koju podržava ogromna većina ljudi, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći mnogo onih koji će reći da je OK prevarit curu, jer se nisi obavezao ni na šta.

Potpis na papiru nije nikakva granica ni garancija da nećeš prevarit partnera, ali teže je prevarit ženu nego curu, jer si u prvom slučaju prekršio ugovor kojeg u drugom slučaju nema.

Neko gore spomenu da bi mu brak oduzeo slobodu, ali ne reče šta je ta "sloboda."

Određena, općeprihvaćena, pravila su potrebna društvu, a to što sad neko bježi od tih pravila i kroji neka svoja lična, polahko društvo vodi u nered.
Ama, ja ti govorim da iako će se 100 ljudi u teoriji složiti šta je brak, u praksi će brak svakog od tih 100 ljudi biti različit.

Da, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći poprilično onih koji će to uraditi :D

Res, non verba.
Vjerujem da ćeš se složiti sa mnom kada kažem da puno veću odgovornost snosiš kada prevaru počiniš u braku i kada istu počiniš van braka. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#230 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Truba »

poslije rata je bilo slučajeva... dakle prije fejsa i svih ovih čuda tehnike
slučajeva da zapadnjački fićfirići žive s našim pohotnim djevama godinu dvije...
jadnice poletjele za talijanima nijemcima amerikancima
nadaju se da će s njima otputovati... i udat se na zapadu...

a ono cvrc... jedno jutro osvane poruka ja otišao kući ženi :lol:

a da je tražila odmah udaju morao bi kakav papir o slobodnom statusu donijeti :D nostrificiran
ovako mu je služila za pražnjenje jaja i kuhanje :D
naravno da je to tražila... udaju... on bi drugu našao...

tako je to u većini slučajeva sa životom zajedno... jedno hoće a drugo nema hrabrosti riskirati i postaviti ultimatum
rijetke su veze gdje oboje to želi... oboje istovremeno

ali statistički ne mogu sve izvanbračne zajednice biti obostrano željene... mislim da tu više žene pate... a da se muški bore za svoju slobodu
sheilak

#231 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by sheilak »

S4mpion wrote:
da...savršeno uredjeno društvo. :D

možda su lična pravila bolja, ne toliko isprazna, a vjerujem da su sigurno mjerodavnija za pojedinca.
ultima_palabra

#232 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ultima_palabra »

S4mpion wrote:Vjerujem da ćeš se složiti sa mnom kada kažem da puno veću odgovornost snosiš kada prevaru počiniš u braku i kada istu počiniš van braka. :D
Odgovornost pred kim? Pred zakonom je nema. Pred Bogom? Dosta ljudi ne vjeruje ili formalno vjeruje u Njega. Pred bračnim drugom? Znaš i sam koliko ljudi je operisano od bilo kakvog osjećaja odgovornosti.

Na kraju svi odgovaraju samo svojoj savjesti.
S4mpion

#233 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

motorna_pila wrote: Jao, Boze. :skoljka: Kako si samo jednodimenzionalan. Ti stvar izgleda posmatras samo iz jednog ugla. Stupanjem u bracnu zajednicu ne znaci da ces se ti po automatizmu pridrzavati navedenih "ogranicenja" koje ti se namecu, ili po logici stvari ako si u vezi sa jednim partnerom, bio u braku ili ne, naravno da neces varati, jer zdrav razum ti govori da je to pogresno.

Vise puta sam ponovio da restrikcije koje ucinci "braka" imaju na partnere su proizvoljne prirode sto znaci da se mogu interpretirati i shvatati na razlicite nacine, sto opet podrazumijeva da "brak i zenidba" sam po sebi nema ama bas nikakvu tezinu ni simboliku glede sprjecavanja nevjere. Ko hoce da vara i svrlja, vjeruj mi da ga brak ne moze u tome sprijeciti.

Znaci po tebi , partneri ce varati dok su jos u vezi, (jer im je to kao dozvoljeno, a u braku nije) a veza se "formalno" ne razlikuje od vanbracne zajednice, samo je "opstina - papir - brak" nesto sto donosi prevagu u odnosima medju ljudima.

Sve je do ljudi, do njihovih svjetonazora.

Nemoj biti ogranicen, covjece. :)
Već ti rekoh da te brak neće spriječiti da varaš, ne znam koliko puta to moram ponoviti.

Brak podrazumijeva zajednicu u kojoj žive čovjek i žena koji prihvataju svoje obaveze i taj čovjek i ta žena su vjerni jedno drugome i međusobno se poštuju, nema traženja novog partnera, nema švrljanja okolo, brinu se o svojoj djeci.

Šta je to što ne valja u navedenom?
motorna_pila

#234 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

S4mpion wrote:
ultima_palabra wrote:
S4mpion wrote:U ovom slučaju radi se o definiciji koju podržava ogromna većina ljudi, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći mnogo onih koji će reći da je OK prevarit curu, jer se nisi obavezao ni na šta.

Ama, ja ti govorim da iako će se 100 ljudi u teoriji složiti šta je brak, u praksi će brak svakog od tih 100 ljudi biti različit.

Da, nećeš naći mnogo ljudi koji će reći da je normalno varati u braku, ali ćeš naći poprilično onih koji će to uraditi :D

Res, non verba.
Vjerujem da ćeš se složiti sa mnom kada kažem da puno veću odgovornost snosiš kada prevaru počiniš u braku i kada istu počiniš van braka. :D
U oba slucaja, mozes da ostanes bez partnera, sto je ipak krajnji rezultat tvog "ucinka."
A sem toga, ne vidim kako bi se nivo odgovornosti mogao razlikovati, jer ako pocinis prevaru, mozes samo osjecati krivicu.
motorna_pila

#235 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

S4mpion wrote:
motorna_pila wrote: Jao, Boze. :skoljka: Kako si samo jednodimenzionalan. Ti stvar izgleda posmatras samo iz jednog ugla. Stupanjem u bracnu zajednicu ne znaci da ces se ti po automatizmu pridrzavati navedenih "ogranicenja" koje ti se namecu, ili po logici stvari ako si u vezi sa jednim partnerom, bio u braku ili ne, naravno da neces varati, jer zdrav razum ti govori da je to pogresno.

Vise puta sam ponovio da restrikcije koje ucinci "braka" imaju na partnere su proizvoljne prirode sto znaci da se mogu interpretirati i shvatati na razlicite nacine, sto opet podrazumijeva da "brak i zenidba" sam po sebi nema ama bas nikakvu tezinu ni simboliku glede sprjecavanja nevjere. Ko hoce da vara i svrlja, vjeruj mi da ga brak ne moze u tome sprijeciti.

Znaci po tebi , partneri ce varati dok su jos u vezi, (jer im je to kao dozvoljeno, a u braku nije) a veza se "formalno" ne razlikuje od vanbracne zajednice, samo je "opstina - papir - brak" nesto sto donosi prevagu u odnosima medju ljudima.

Sve je do ljudi, do njihovih svjetonazora.

Nemoj biti ogranicen, covjece. :)
Već ti rekoh da te brak neće spriječiti da varaš, ne znam koliko puta to moram ponoviti.

Brak podrazumijeva zajednicu u kojoj žive čovjek i žena koji prihvataju svoje obaveze i taj čovjek i ta žena su vjerni jedno drugome i međusobno se poštuju, nema traženja novog partnera, nema švrljanja okolo, brinu se o svojoj djeci.

A sve ovo ne mogu ciniti u vanbracnoj zajednici? Zbog cega?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#236 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by Velkoski »

Jer meni bude ćejf i samo se ispalim npr.

Mogu isto i u braku samo je komplikovanija procedura, zato se i ne treba ženit'.. :mrgreen:
pirmin

#237 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by pirmin »

motorna_pila wrote:E ovako, zanima me kako vi, gledate na ideju da dvoje ljudi zivi zajedno, reci cemo u braku, al bez potpisa.
Kako biste vi reagovali na to da vam partner predlozi da zivite skupa, ali bez obavljanja tih proceduralnih stvari pred maticarem i sl.?
Sa pragmaticnog stanovnistva smatram da je potpis neminovan, vidim ga kao malu ali nekad dovoljnu pomoc u prevazilazenju kriznih situacija. Polazim od sebe i situacija koje veze nemaju sa partnerstvom.Imam sasvim druge mustre ponasanja i pristupe kad svojim potpisom ovjekovjecim nesto nego kad to nije slucaj.

Sa emotivnog stanovista je apsolutno suvisan. Ako cu negoga za- ili odvoljeti ni najmanje ne zavisi od
komada papira i mog traga na njemu.
BadCopy

#238 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Sampionu ta definicja braka je ista kao i moja definicija zivota sa partnerom bez opcinskog teftera
S4mpion

#239 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

ultima_palabra wrote:
S4mpion wrote:Vjerujem da ćeš se složiti sa mnom kada kažem da puno veću odgovornost snosiš kada prevaru počiniš u braku i kada istu počiniš van braka. :D
Odgovornost pred kim? Pred zakonom je nema. Pred Bogom? Dosta ljudi ne vjeruje ili formalno vjeruje u Njega. Pred bračnim drugom? Znaš i sam koliko ljudi je operisano od bilo kakvog osjećaja odgovornosti.

Nije isto kada prevariš curu i raskineš za 5 minuta i kada prevariš ženu kojoj si se pred društvom zavjetovao na vjernost. Svi furaju priču "briga me za mahalu i narod", a upravo je mahala, narod i društvo ono što pojedinca drži pod kontrolom, prođeš gradom, vidiš da sve teče super, gospoda poštuje pravila, a onda vidiš policajca i pendrek i pištolj za pasom i odmah ti bude jasno zašto vlada red. Red postižemo pendrekom i ostalom silom, fizičkom i psihičkom.
S4mpion

#240 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

motorna_pila wrote:
S4mpion wrote:

A sve ovo ne mogu ciniti u vanbracnoj zajednici? Zbog cega?
Prihvataju li ljudi u vanbračnoj zajednici svoje obaveze, javno, pred društvom!?- to je samo stvar njihove dobre volje, nema pritiska društva što stvara ogroman prostor za malverzacije. :D
sheilak

#241 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by sheilak »

pirmin wrote:
Sa emotivnog stanovista je apsolutno suvisan. Ako cu negoga za- ili odvoljeti ni najmanje ne zavisi od
komada papira i mog traga na njemu.
ok, prvi dio neću komentirati jer mi praktičnost nije jača strana. :-D

ali za ovaj drugi :thumbup:

i time je zapravo i sve rečeno.
S4mpion

#242 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

BadCopy wrote:Sampionu ta definicja braka je ista kao i moja definicija zivota sa partnerom bez opcinskog teftera
Bez općinskog teftera se nisi javno prihvatio obaveza, pa nije baš isto.
BadCopy

#243 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

Sampionu da ti brat nako nesto u povjerenju kaze Jeblo te drustvo vise i sta masa misli kaze i sta ja znam sta jos
Ps i te iz opstine nabijem :D
Last edited by BadCopy on 29/09/2013 14:58, edited 1 time in total.
burek_in_space

#244 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by burek_in_space »

S4mpion wrote:
Do odredjene vremenske granice, ali nakon 3 godine bogam' i vanbrachni partner ima odredjena prava. Nije mi to uzha oblast, pa ne znam da li su izjednachena sa brakom.
S4mpion

#245 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

BadCopy wrote:Sampionu da ti brat nako nesto u povjerenju kaze Jeblo te drustvo vise i sta masa misli kaze i sta ja znam sta jos
Pročitaj moj prvi post na ovoj stranici, ne znam zašto ljudi imaju potrebu da se izdvoje iz mase.
S4mpion

#246 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by S4mpion »

burek_in_space wrote:
S4mpion wrote:
Do odredjene vremenske granice, ali nakon 3 godine bogam' i vanbrachni partner ima odredjena prava. Nije mi to uzha oblast, pa ne znam da li su izjednachena sa brakom.
Vjerujem ti, ne moraš dokazivati, ali problem je u tome što su to 3 godine i što je u tom slučaju "sve na dugom štapu."
BadCopy

#247 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by BadCopy »

A koji qrac ja uopste pisem ovdje.kad se budes zenio najveci ces bit luzer u raji ako ne odes na medeni na Fidji nego u Zaostrog.zivio ti meni
burek_in_space

#248 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by burek_in_space »

S4mpion wrote:
Vjerujem ti, ne moraš dokazivati, ali problem je u tome što su to 3 godine i što je u tom slučaju "sve na dugom štapu."
Kao i za sve ostalo u zhivotu, osim da cemo svi umrijeti, ni ovdje nema apsolutne garancije bilo chega.
ultima_palabra

#249 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by ultima_palabra »

S4mpion wrote:
ultima_palabra wrote:

Nije isto kada prevariš curu i raskineš za 5 minuta i kada prevariš ženu kojoj si se pred društvom zavjetovao na vjernost. Svi furaju priču "briga me za mahalu i narod", a upravo je mahala, narod i društvo ono što pojedinca drži pod kontrolom, prođeš gradom, vidiš da sve teče super, gospoda poštuje pravila, a onda vidiš policajca i pendrek i pištolj za pasom i odmah ti bude jasno zašto vlada red. Red postižemo pendrekom i ostalom silom, fizičkom i psihičkom.
Da, red vlada zbog upotrebe fizičke sile... ista se ne primjenjuje u ovom slučaju.

A bilo kakva veza ili brak koja opstaje zbog mahale i naroda je jadna.

BTW, zanimljivo mi je kako dosta ljudi u dvadesetim godinama imaju prilično konzervativne stavove :) Ne mislim samo na tebe...
motorna_pila

#250 Re: Brak bez potpisa. DA/NE?

Post by motorna_pila »

S4mpion wrote: Prihvataju li ljudi u vanbračnoj zajednici svoje obaveze, javno, pred društvom!?- to je samo stvar njihove dobre volje, nema pritiska društva što stvara ogroman prostor za malverzacije. :D
Ne znam sta da kazem na ovo. Bez teksta sam ostao, doslovno. :run:
Post Reply