Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sheiitan 666
#601 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Opet, a vec se osjecam kao papagaj, problem je u nacijama, nacionalnim ideologijama, osjecajima bla bla bla..
-
herturty
#602 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
I u Srbima koji se lazno predstavljaju. No njih smo vec prijavili sada. Da vidimo koliko moderatori svoj "posao" uzimaju za ozbiljno.franci wrote:Opet, a vec se osjecam kao papagaj, problem je u nacijama, nacionalnim ideologijama, osjecajima bla bla bla..
- Arturo B
#603 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
herturty wrote:I u Srbima koji se lazno predstavljaju. No njih smo vec prijavili sada. Da vidimo koliko moderatori svoj "posao" uzimaju za ozbiljno.franci wrote:Opet, a vec se osjecam kao papagaj, problem je u nacijama, nacionalnim ideologijama, osjecajima bla bla bla..
A ko je tacno Srbin? I zasto bi neko bio baniran cak i da jeste Srbin? Kakav je to mentalni sklop? Ti si sigurno bio jedan od onih sto je uciteljici cinkao druge ucenike
-
zlata
#604 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Akadi wrote:Mislim da si ga pogrešno shvatila zlato, on nije protiv Islama već samo protiv ideologije koja izjednačava bošnjaštvo sa Islamom, i smatra Islam jedinim faktorom koji definiše Bošnjake.zlata wrote:Pa najlakse bi ti bilo da se malko pokrstis.
I dignes sebi taj "muslimanski" teret sa ledja.
ALI danasnje Bosnjastvo je "kulturolosko" utociste Muslimana ex-Jugoslavije, a narocito Bosne i Hercegovine.
I sta bi sad trebali ucinit svi ti ljudi, da bi bili po cejfu Islamofoba?
Odrec se svog identiteta, da bi bili prihvatljivi onom 1% Srba ili Hrvata
koji sebe dozivljavaju kao Bosanci-Hercegovci. (Po vama, znaci da su Bosnjaci.
Da bi danasnji Bosnjaci, kao de-islamizirani "Muslimani", bili prihvatljiviji ksenofobnoj, rasistickoj i islamofobicnoj Europi?
Ili islamofobicnim Srbima i Hrvatima u BiH?
Mislis da ce ti novi de-islamizirani "Muslimani", ili islamo-dekontaminirani Bosnjaci spasit BiH?
zato sto ce se odrec svojih islamskih "veza" i utjecaja Istoka na njihov identitet i njhovu etnogenezu?
I tako konacno privuc sto veci broj Srba i Hrvata za svoju stvar?
Po vama je takav nacionalizam rijesenje za nase probleme.
A ja smatram, da je TAKAV nacionalizam, uveliko uzrok nasih problema.
Nacionalizam u danasnjoj Europi je ionako anahron pojam.
Bosnjacki "laicki-gradjanski" nacionalisti su zakasnili 200 godina.
Buduca Europa ce se vrtit oko par jakih drzava, i puno jakih regija, kultura, jezika i naroda,
a ne oko nacija po kroju i broju iz 19-og stoljeca.
Stalno se spominju Albanci kao bosnjacki ideal, tj. kao narod koji se je "uspio" u svojoj naiconalistickoj indoktrinaciji, medjutim, ako malo vise porazgovarate sa Albancima, katolici iz Albanije radje svoje kcere udaju za pravoslavne Srbe, nego za muslimane Kosovare.
Catholic priest called ethnic war victims ‘dogs’
Local religious leaders upset by videotaped remarks against Bosnia, Kosovo populations
Oralandar Brand-Williams / The Detroit News
Rochester Hills — A local Catholic priest is at the center of an international controversy after a tape of him calling victims of a massacre during President Slobodan Milosevic’s regime “dogs” went viral.
The Rev. Anton Kcira, pastor of St. Paul Albanian Catholic Church, is seen in a 2007 videotape making offensive remarks in Albanian about people killed during the reign of former Serbian and Yugoslavian President Slobodan Milosevic, who was accused of genocide of Bosnian Muslims and Albanians in Kosovo.
The videotape was recently released by an unidentified person who shot it at an event in Metro Detroit in 2007 attended by Albanian-Americans.
In the video, Kcira says, with English subtitles, “Milosevic should have done to the 1,900,000 dogs in Kosovo what he did to the 260,000 dogs in Srebrenica.”
Local Muslim activists say the remarks are references to crimes against the Muslim population of Bosnia and the majority Muslim population of Kosovo.
Kcira was recorded shortly after the arrests of three ethnic Albanian men who were charged with and later convicted in a plot to attack the military base in Fort Dix, N.J.
In the tape Kcira appears frustrated that the three men have betrayed the United States by planning a terrorist attack on a U.S. military base.
The Archdiocese of Detroit was contacted recently by many in the Albanian community about Kcira’s remarks.
“The Archdiocese did look into the situation and Father Kcira himself took another look at the tape,” said Joe Kohn, spokesman for the Archdiocese of Detroit, which planned to release a videotaped apology by Kcira on Friday night to YouTube.
Kcira did not return phone calls from The Detroit News.
In a text of the archdiocese videotape, Kcira says he used “provocative names” to describe the massacre victims.
“That wasn’t right,” he says. “That was my anger talking … not my heart.”
Kcira further adds: “In expressing my anger, I used what an English teacher would call hyperbole, an exaggeration used for effect … to make my point.”
Kohn added that Kcira, who has been pastor of St. Paul’s Albanian Catholic Church for the past two decades, has done a lot of work in the Albanian community and has “earned the respect” of Albanians across interfaith lines.
Dawud Walid, the executive director of the Council on American-Islamic Relations-Michigan said Kcira owes the Albanian- Muslim community in Metro Detroit an apology and that actions should be taken against the priest by his superiors.
“He should be sanctioned for this irreligious speech,” said Walid. “We’ve received complaints about him before going back to 2008.”
Walid added that “in no way do we think this one pastor represents the sentiments of the Archdiocese of Detroit.”
“We’ve always had good relations with them,” added Walid.
Imam Shuaib Gerguri of the Albanian American Muslim Society of Detroit, based in Harper Woods, said, “People are angry (over Kcira’s remarks) and it’s not just Muslims.”
“I’m trying to understand myself what people did to him for him to call them dogs,” said Gerguri, who said he had close family members and friends who were killed by the Milosevic regime.
Gerguri urged Kcira to apologize as soon as possible.
“This kind of language is unaccepted by any religion,” Gerguri said.
-----Nedavno sam slucajno naisla na katolika iz Albanije. I covjek se svasta nalaj'o protiv muslimana opcenito.
Po njegovoj prici, rek'o bi co'ek da su muslimani u Albaniji svi zaredom Vehabije.....
Po svojoj kulturnoj-vjerskoj-politickoj orijentaciji, nije se puno razlikov'o od Grka, Bugara, Srba i Hrvata.
Na faxu sam morala proucavat albanaski nacionalizam, i dobro se sjecam da je najveci razlog zasto su se albanski krscani okrenuli Albancima muslimanima, bio taj, sto su ih Grci htjeli potpuno asimilirati, kao sto su vec skoro asimilirali ogroman broj albanofona u Grckoj.
Bili su u okruzenju, u kojem su im jedni poricali ikakvo pravo na zivot, drugi poricali pravo na jezik, zasebnost, treci ih htjeli kolonizirat.
Nije im peostalo nista drugo, neg' da zakrpe razlike i da se na'silu okrenu jedni drugim.
Ali nije ni njihov "brak" idealan.
ps. ovaj proces se kod Albanaca poceo dogadjat pod utjecajem Albanaca pravoslavaca u emigraciji (Boston), i u Makedoniji, i u Epiru, jos u 19-om stoljecu, u sukobu sa Grcima koji su ih kanili definitivno helenizirat i asimilirati.
- sheiitan 666
#605 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Srbin..Bosnjak..Cigan..zovi me kako god hoces dok god pri tome ispadas samo i iskljucivo glup.herturty wrote:I u Srbima koji se lazno predstavljaju. No njih smo vec prijavili sada. Da vidimo koliko moderatori svoj "posao" uzimaju za ozbiljno.franci wrote:Opet, a vec se osjecam kao papagaj, problem je u nacijama, nacionalnim ideologijama, osjecajima bla bla bla..
Ako bude trebalo, poslacu svoje personalije ovima iz moderacije, ali samo ukoliko oni onda potvrde da su mi i otac i majka bivsi "Muslimani" pa ti ispadnes jos gluplji i jos veci fasista zbog toga sto na osnovu misljenja ljude na forumu trpas u nacionalne torove.
-
herturty
#606 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Tvoje izjave su do sada izdale da si Srbin. Nema veze sto si Srbin problem je u tome st ose lazno predstavljas kao Bosnjak.Arturo B wrote:herturty wrote:I u Srbima koji se lazno predstavljaju. No njih smo vec prijavili sada. Da vidimo koliko moderatori svoj "posao" uzimaju za ozbiljno.franci wrote:Opet, a vec se osjecam kao papagaj, problem je u nacijama, nacionalnim ideologijama, osjecajima bla bla bla..
A ko je tacno Srbin? I zasto bi neko bio baniran cak i da jeste Srbin? Kakav je to mentalni sklop? Ti si sigurno bio jedan od onih sto je uciteljici cinkao druge ucenike
Kada smo ti pokazali povelje rekao si:Prvo si rekao kako je Tvrtko bio Srbin
Onda si rekao kako su Srbi naselili Bosnu u 7. vijeku. Znaci da si pravi salonac cetnik. Onda si poceo da spominjes Srpske zrtve u proslom ratu.Tvrtko je djelomicno Srbin a djelomicno Bosnjanin.
I onda smo te mi prijavili moderatoru.
Sada cekaj dok budes baniran. Poprilicno si glup.
- sheiitan 666
#607 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Arturo B wrote:herturty wrote:I u Srbima koji se lazno predstavljaju. No njih smo vec prijavili sada. Da vidimo koliko moderatori svoj "posao" uzimaju za ozbiljno.franci wrote:Opet, a vec se osjecam kao papagaj, problem je u nacijama, nacionalnim ideologijama, osjecajima bla bla bla..
To se zove talibanizacija uma..
- Arturo B
#608 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
franci wrote:Srbin..Bosnjak..Cigan..zovi me kako god hoces dok god pri tome ispadas samo i iskljucivo glup.herturty wrote:I u Srbima koji se lazno predstavljaju. No njih smo vec prijavili sada. Da vidimo koliko moderatori svoj "posao" uzimaju za ozbiljno.franci wrote:Opet, a vec se osjecam kao papagaj, problem je u nacijama, nacionalnim ideologijama, osjecajima bla bla bla..
Ako bude trebalo, poslacu svoje personalije ovima iz moderacije, ali samo ukoliko oni onda potvrde da su mi i otac i majka bivsi "Muslimani" pa ti ispadnes jos gluplji i jos veci fasista zbog toga sto na osnovu misljenja ljude na forumu trpas u nacionalne torove.
isto tako
- Arturo B
#609 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
herturty wrote:Tvoje izjave su do sada izdale da si Srbin. Nema veze sto si Srbin problem je u tome st ose lazno predstavljas kao Bosnjak.Arturo B wrote:herturty wrote:
I u Srbima koji se lazno predstavljaju. No njih smo vec prijavili sada. Da vidimo koliko moderatori svoj "posao" uzimaju za ozbiljno.
Kada smo ti pokazali povelje rekao si:Prvo si rekao kako je Tvrtko bio Srbin
Onda si rekao kako su Srbi naselili Bosnu u 7. vijeku. Znaci da si pravi salonac cetnik. Onda si poceo da spominjes Srpske zrtve u proslom ratu.Tvrtko je djelomicno Srbin a djelomicno Bosnjanin.
I onda smo te mi prijavili moderatoru.
Sada cekaj dok budes baniran. Poprilicno si glup.
Ajde da opet ponovimo, rekao sam da Tvrtko ima srpske pretke sto ga u najmanju ruku cini dijelom Srbinom. Sto je cinjenica. Za srbe koji naseljavaju Bosnu u 7. stoljecu nisam nista rekao, tako da lazes u nemoci da smisleno i konstruktivno diskutiras. Zbog toga jedino sto mozes uraditi jeste da se udruzis sa slicnim tebi i da me prijavis moderaciji
Sacekaj malo, da li si mi TI rekao da sam glup?
U naravno da je bilo srpskih zrtava u posljednjem ratu, provjeri broj ubijenih srpskih civila.
A sad cekaj da ti moderatori ispune zelju
- Akadi
#610 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Znam na koga aludiraš... na Bošnjake sa komplekom niže vrijednosti koji se stide svoje pripadnosti Islamu, ali ja nisam jedan od njih.zlata wrote:I sta bi sad trebali ucinit svi ti ljudi, da bi bili po cejfu Islamofoba?
koji sebe dozivljavaju kao Bosanci-Hercegovci. (Po vama, znaci da su Bosnjaci.)
Da bi danasnji Bosnjaci, kao de-islamizirani "Muslimani", bili prihvatljiviji ksenofobnoj, rasistickoj i islamofobicnoj Europi?
Ili islamofobicnim Srbima i Hrvatima u BiH?.
Islam je jedan od stubova identiteta bošnjačkog naroda. Tražiti od Bošnjaka da se odreknu Islama je kao tražiti od Italijana i Poljaka da se odreknu Katolicizma, ili Rusa i Srba da se odreknu Pravoslavlja...
Ono što ti ja i ostali na ovoj temi govorimo je da Islam nije jedini faktor bošnjačkog identiteta. Da osim što se vežemo za Islam treba da se vežemo i za Bosnu i za njenu historiju. Ne zaboravi da ima i nemali broj Bošnjaka koji su ateisti i agnostici.
Ovo je istina. Mnogi govore o nekakvoj albanskoj slozi "bez obzira na religiju" i sl... a ja nisam upoznao jednog Albanca Pravoslavca ili Katolika koji nije bio manji ili veći Islamofob.Nedavno sam slucajno naisla na katolika iz Albanije. I covjek se svasta nalaj'o protiv muslimana opcenito.
Po njegovoj prici, rek'o bi co'ek da su muslimani u Albaniji svi zaredom Vehabije.....
Po svojoj kulturnoj-vjerskoj-politickoj orijentaciji, nije se puno razlikov'o od Grka, Bugara, Srba i Hrvata.
-
herturty
-
ArthurSpooner
#612 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Akadi wrote:
Znam na koga aludiraš... na Bošnjake sa komplekom niže vrijednosti koji se stide svoje pripadnosti Islamu, ali ja nisam jedan od njih.
Islam je jedan od stubova identiteta bošnjačkog naroda. Tražiti od Bošnjaka da se odreknu Islama je kao tražiti od Italijana i Poljaka da se odreknu Katolicizma, ili Rusa i Srba da se odreknu Pravoslavlja...
Ono što ti ja i ostali na ovoj temi govorimo je da Islam nije jedini faktor bošnjačkog identiteta. Da osim što se vežemo za Islam treba da se vežemo i za Bosnu i za njenu historiju. Ne zaboravi da ima i nemali broj Bošnjaka koji su ateisti i agnostici.
-
zlata
#613 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Najiskrenije, dolazim iz ne-kumunisticke, NE-vjernicke, ali "izmjesane" familije.Akadi wrote:Znam na koga aludiraš... na Bošnjake sa komplekom niže vrijednosti koji se stide svoje pripadnosti Islamu, ali ja nisam jedan od njih.zlata wrote:I sta bi sad trebali ucinit svi ti ljudi, da bi bili po cejfu Islamofoba?
koji sebe dozivljavaju kao Bosanci-Hercegovci. (Po vama, znaci da su Bosnjaci.)
Ili islamofobicnim Srbima i Hrvatima u BiH?.
Ovo je istina. Mnogi govore o nekakvoj albanskoj slozi "bez obzira na religiju" i sl... a ja nisam upoznao jednog Albanca Pravoslavca ili Katolika koji nije bio manji ili veći Islamofob.Nedavno sam slucajno naisla na katolika iz Albanije. I covjek se svasta nalaj'o protiv muslimana opcenito.
Ali sam provela puno vremena sa starijom generacijom BH muslimana i iseljenika (onih rodjenih kad i Tito), tako da se dobro sjecam njihovih svjedocenja o ONOM periodu, njiovih pogleda na zivot, narode u susjedstvu, odnose vis-a-vis Srba, Hrvata, Osmanlija, Turaka, itd.
Nemam taj problem s' Islamom koji imaju golemi vjernici ili nevjernici.
Za mene je Islam, kao bilo koja druga religija.
Ako volis Bosnu i Hercegovinu, ne mora znacit da moras bit i musliman ili Bosnjak.
Ako si Bosnjak u kulturoloskom smislu, ne znaci da si Bosanac ili Hercegovac, ili cak rodom iz Bosne i Hercegovine,
ali nitko te ne moze nagonit u 21-om stoljecu, da postanes i pobozan musliman, nit' bi smio mjerit tvoju lojalnost tvom drustvu ili tvojoj zajednici na osnovi tvoje poboznosti.
Ali isto tako,
balkanski nacionalizmi kao socio-politicke konstrukcije su a priori anti-islamski, anti-osmanski, neo-krscanski, cesto i neo-krizarski,
i kao takvi, SVI zaredom su upravo suprotno onom s'cim se identificiraju Bosnjaci.
Cak i kad bi prestali bit' muslimani, Bosnjaci bi i dalje imali probleme sa susjedima.
Jesu'l' Srbi i Hrvati vazda prijatelj, samo zato sto su krcani?
Bosnjaci zive u okruzenju, u kojem Islam NIJE vidjen kao bilo koja druga religija.
Prisiljeni su se adaptirati na razne nacine. Cesto nasilno simuliraju osobine susjeda, pripadnost podneblju, cak i kad ocito nisu prihvaceni kao JEDNAKI.
Mislim da se ima puno naucit o nasilnoj de-islamizaciji i od Kemalista u Turskoj. Evo, vec 100 godina su furali udvaranje Europljanima, satirali se da udju u EU, i ocito je da ce VRLO tesko uc u taj klub.
Mislili su da je razlog samo geo-strateski, nerazvijenost zemlje, drustvena nazadnost,
ali po mom utisku, Srebrenica je zazvonila i u Ankari.
Cak i medju najzatucanijim Kemalistima gradjanske-laicke orijentacije.
Bosnjaci su nasilno skoro potpuno de-islamizirani tijekom vise od 100 godina raznih vladavina.
Ne moze se u rikverc.
Ovo sto se sad razvija je Islam-Lite.
Improviziraju ljudi modernost i duhovnost, kulturoloski opstanak u okviru onog sto im je vec domace, prihvatljivo, na koncu, njihovo.
A za bosanskohercegovacke muslimane, BH je jedina domovina.
Ne znam koliko bi vise Bosnjaci trebali to istaci, kad je i najvecoj budali i to jasno.
Zato su najvise i ubijani, jer su kolektivno odlucili da im je ocuvanje BH drzavnosti vaznije i prijece od vjerske pripadnosti.
Inace su se lako mogli dogovorit sa Milosevicem...da zive u velikoj Srbiji kao mali muslimani.
-
zlata
#614 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ajde da opet ponovimo, rekao sam da Tvrtko ima srpske pretke sto ga u najmanju ruku cini dijelom Srbinom. Sto je cinjenica.Arturo B wrote:[)
- Akadi
#615 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Mislim da su Bošnjaci snosili najveće žrtve više zbog svoje neorganizovanosti i nacionalne neosviješćenosti nego zbog nekog niskog stepena religioznosti kako ti tvrdiš.zlata wrote:Zato su najvise i ubijani, jer su kolektivno odlucili da im je ocuvanje BH drzavnosti vaznije i prijece od vjerske pripadnosti.
Da smo ostali "Muslimani" po nacionalnosti mogli smo.Inace su se lako mogli dogovorit sa Milosevicem...da zive u velikoj Srbiji kao mali muslimani.
-
zlata
#616 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
NE, NISAM rekla da su zrtve zato sto nisu bili religiozni,Akadi wrote:Mislim da su Bošnjaci snosili najveće žrtve više zbog svoje neorganizovanosti i nacionalne neosviješćenosti nego zbog nego zbog nekog niskog stepena religioznosti kako ti tvrdiš.zlata wrote:Zato su najvise i ubijani, jer su kolektivno odlucili da im je ocuvanje BH drzavnosti vaznije i prijece od vjerske pripadnosti.
Da smo ostali "Muslimani" po nacionalnosti mogli smoInace su se lako mogli dogovorit sa Milosevicem...da zive u velikoj Srbiji kao mali muslimani.
nego samo rekla da su zrtve bas najvise ZATO sto su odlucili da im je Bosna i Hercegovina VAZNIJA od religije.
Da su prihvatili zivit u Velikoj Srbiji kao Muslimani ili muslimani, vjerojatno bi imali znatno manje zrtava.
Sandzaklije su prosle lakse, jer nisu proglasili nikakvu nezavisnost.
To ne znaci da ubuduce nece mozda nekako fasovat.....
To sto ti zelis jeste "muslimansku" verziju nekakvog gradjanskog bosnjackog identiteta.
Nisu svi nacionalizme identicni.
Bosnjacki ima dva biljega. Za BH Bosnjake je ljubav prema domovini, a za sve bosnjake opcenito, pripadnost post-osmanskom, post-jugoslavenskom, slavenofonom podrucju.
Imas tu dvije struje koje se i spajaju i razilaze. Jedna je a priori kulturoloska, a druga je, sto se tice BH Bosnjaka, drzavotvorna.
Last edited by zlata on 11/09/2012 17:23, edited 1 time in total.
-
herturty
#617 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
zlata wrote: NE, NISAM rekla da su zrtve zato sto nisu bili religiozni,
nego samo rekla da su zrtve bas najvise ZATO sto su odlucili da im je Bosna i Hercegovina VAZNIJA od religije.
Da su prihvatili zivit u Velikoj Srbiji kao Muslimani ili muslimani, vjerojatno bi imali znatno manje zrtava.
Jadna nam majka sa ovakvim zlatarama.
Znaci da smo bili neke vehabije koji nisu ni shvatali sta znaci nacija a kamoli da se zalazemo za istu onda bi bollje prosli? I onda bi usli kao Muslimani-ateisti u veliku Srbiju i za 20 godina bi bili Srbi Islamske vere a za 50 godina nebi nam bilo ni traga ni glasa. I ucili bi o Srpskim kraljevima Tvrtko Kotromanicu a uz to bi pjecali "hej Slaveni".
Zlatara zlato zasto ne odhebes sa ove teme?
Sto bi zelio jednom ovakvu zlataru sresti negdje na ulici da se ispricamo.
Last edited by herturty on 11/09/2012 17:24, edited 1 time in total.
- Akadi
#618 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Na koji način je borba za nezavisnost Bosne umanjila važnost Islama za Bošnjake?zlata wrote:NE, NISAM rekla da su zrtve zato sto nisu bili religiozni,
nego samo rekla da su zrtve bas najvise ZATO sto su odlucili da im je Bosna i Hercegovina VAZNIJA od religije
Znači nismo trebali da se borimo za nezavisnost Bosne? Trebali smo da ostanemo u Srboslaviji?Da su prihvatili zivit u Velikoj Srbiji kao Muslimani ili muslimani, vjerojatno bi imali znatno manje zrtava.
-
herturty
#619 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
zlata wrote: Najiskrenije, dolazim iz ne-kumunisticke, NE-vjernicke, ali "izmjesane" familije.
Ovo ti je dovoljno.
-
zlata
#620 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Pa dobro onda, daj ti svoje misljenje, kad si vec mudriji, ucevniji, pametniji, skolovaniji.herturty wrote:zlata wrote: NE, NISAM rekla da su zrtve zato sto nisu bili religiozni,
Jadna nam majka sa ovakvim zlatarama.![]()
Znaci da smo bili neke vehabije koji nisu ni shvatali sta znaci nacija a kamoli da se zalazemo za istu onda bi bollje prosli? I onda bi usli kao Muslimani-ateisti u veliku Srbiju i za 20 godina bi bili Srbi Islamske vere a za 50 godina nebi nam bilo ni traga ni glasa. I ucili bi o Srpskim kraljevima Tvrtko Kotromanicu a uz to bi pjecali "hej Slaveni".
Zlatara zlato zasto ne odhebes sa ove teme?
Sto bi zelio jednom ovakvu zlataru sresti negdje na ulici da se ispricamo.
Recimo, da se pristalo na "dogovor" sa Milosevicem?
Kakav bi ONDA bio onaj rat?
Koliko bi ljudi poginulo?
Je'l' bi uopce postojala BH?
U kakvom obliku?
U kojem sastavu?
"Dogovor" je isao na to da se nadje nekakav kompromis, da se valjde spase zivoti.
A je'l' bi onda uopce imao NEZAVISNU BH?
Narodu je ocito bilo vise stalo do BH nezavisnosti i drzavnosti, nego do ikakvog dogovora se VelikoSrbima,
(cak i kad su im obecavali da ih nece barkati samo zato sto su muslimani.)
-
zlata
#621 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ne, dapace.Akadi wrote:Na koji način je borba za nezavisnost Bosne umanjila važnost Islama za Bošnjake?zlata wrote:NE, NISAM rekla da su zrtve zato sto nisu bili religiozni,
nego samo rekla da su zrtve bas najvise ZATO sto su odlucili da im je Bosna i Hercegovina VAZNIJA od religije
Znači nismo trebali da se borimo za nezavisnost Bosne? Trebali smo da ostanemo u Srboslaviji?Da su prihvatili zivit u Velikoj Srbiji kao Muslimani ili muslimani, vjerojatno bi imali znatno manje zrtava.
Ja sam samo rekla da nije istina da je narod odabrao RELIGIJU IZNAD DRZAVE.
I navela sam Milosevicevo koketiranje sa Filipovicem, Zulfikarpasicem, a i ranije cetnicko koketiranje sa Alijom,
kao dokaz da je narod manje-vise kolektivno odlucio
za neizvjesnu, nesigurnu pripadnost ZEMLJI,
iznad nesigurne pripasnosti vjerskoj zajednici u okviru Velike Srbije.
Znaci, ipak je postojala OGROMNA svjest i ljubav prema zemlji i rodnoj grudi, unatoc vasim tvrdnjama da je identitet bosnjackog naroda a priori vjerski.
-
zlata
#622 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
A i o TEBI takodjer.herturty wrote:Ovo ti je dovoljno.zlata wrote: Najiskrenije, dolazim iz ne-kumunisticke, NE-vjernicke, ali "izmjesane" familije.
Ocekivala sam podjebavanje na osnovu "NECISTE KRVI".
Last edited by zlata on 11/09/2012 17:50, edited 1 time in total.
-
herturty
#623 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Da Narodu Bosnjackom. Ti ne pripadas narodu Bosnjackom vec si mjesanac. To si sama rekla. Zato je glupo da ti raspravljas o ovim temema. Ta ni ja valjda ne raspravljam o temama koji se ticu "mjesane populacije".zlata wrote:
Narodu je ocito bilo vise stalo do BH nezavisnosti i drzavnosti, nego do ikakvog dogovora se VelikoSrbima,
(cak i kad su im obecavali da ih nece barkati samo zato sto su muslimani.)
Samo iz licnog iskustva znam da su ti mjesanci ili veliki Bosnjacki nacionalisti ili ih niko ne hebe 5 para.
- Akadi
#624 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Znači nama ne treba država, dovoljna nam je religija. Ako se borimo za državu onda nismo neki muslimani?zlata wrote: Ne, dapace.
I navela sam Milosevicevo koketiranje sa Filipovicem, Zulfikarpasicem, a i ranije cetnicko koketiranje sa Alijom,
Narod je bio neobrazovan, većina Bošnjaka nije imala pojma o historiji osim što su ponešto naučili o "slavnoj" srpskohrvatskoj historiji i njihovoj viševijekovnoj borbi protiv "zlih" Turaka za vrijeme Jugoslavije.Znaci, ipak je postojala OGROMNA svjest i ljubav prema zemlji i rodnoj grudi, unatoc vasim tvrdnjama da je identitet bosnjackog naroda a priori vjerski.
Kako možeš da tvrdiš da su Bošnjaci bili nacionalno osviješćeni kad to prosto nije tačno? Ni dan danas Bošnjaci nisu nacionalno osviješćeni... i dan danas se raspravljamo hoćemo li se izjasniti na sljedećem popisu kao Bošnjaci ili kao Muslimani ili kao Bosanci...
-
zlata
#625 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ne tvrdim da su bili "nacionalno osvjesceni" kako bi ti to zelio ili definirao.Akadi wrote:Znači nama ne treba država, dovoljna nam je religija. Ako se borimo za državu onda nismo neki muslimani?zlata wrote: Ne, dapace.
Narod je bio neobrazovan, većina Bošnjaka nije imala pojma o historiji osim što su ponešto naučili o "slavnoj" srpsko-hrvatskoj historiji i njihovoj viševijekovnoj borbi protiv "zlih" Turaka za vrijeme Jugoslavije.Znaci, ipak je postojala OGROMNA svjest i ljubav prema zemlji i rodnoj grudi, unatoc vasim tvrdnjama da je identitet bosnjackog naroda a priori vjerski.
Kako možeš da tvrdiš da su Bošnjaci bili nacionalno osviješćeni kad to prosto nije tačno? Ni dan danas Bošnjaci nisu nacionalno osviješćeni... i dan danas se raspravljamo hoćemo li se izjasniti na sljedećem popisu kao Bošnjaci ili kao Muslimani ili kao Bosanci...
Samo tvrdim (na osnovu povjesnih dokaza) da su unatoc svim pokusajima da ih se srbizira i uvuce u Veliku Srbiju,
bili i ostali ne-Srbi i svjesni da PRPADAJU BH.
Na toj zemlji. U toj zemlji.
Odnos sa Hrvatima im je jos bio nedefiniran, ali sa Srbima, definitivno jeste.
I TO su Srbi skuzili
ps. ne znam sto ti je toliko bitno kako ce se neko izjasnit. Valjda je bitno da je lojalan gradjanin.
Teoretski, u plemenskom nacionalizmu, svi su isti, svi vjeruju u isto, svi govore istim jezikom, svi vjeruju u istog Boga.
U BiH je tako nesto neostvarivo. U cijelom svijetu je neostvarivo. Zato vazda i posvuda imas etnicke i vjerske sukobe.
Cak i da su Bosnjaci muslimani "osvjesceni" tako kako bi ti zelio,
sta velis o Srbima i Hrvatima koji nikad sebe nece dozivljavat kao dio nekakvog bosnjackog korpusa, ali koji ipak vole BH, i uvazavaju svoju pripadnost BH kao drzavi?