Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
korisnik09
#1 Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Postavio sam anketu o tome kako se Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija treba u buducnosti nastaviti da se forimira. Napravio sam mali research tako da sam nasao 5 vrste "struja".
Struja koja tezi ka narodnom prosvijetljenju
Fra Ivan Frano Jukic spika u 6. minuti
Fashisticka struja
Struja BPNP-a sa prof.dr. Ibrahimom Pasicom kao katalizatorom ali i ljudi poput Safeta Babica koji je dogurao daleko u Njemackoj nacionalnoj partiji. Evo jedan mali itervju sa Ibrahimom Pasicem kako bi mogli stvoriti misljenje o takvoj vrsti Bosnjastva:
To je znaci struja u Bosnjastvu koja potencira "cistocu bijele rase" i koji propagiraju da su Bosnjaci ili "najcistiji slaveni" ili "goti" porijeklom.
Nacionalna sekularna struja
Neko poput Besima Spahica koji je vise umjeren i sekularni nacionalista.
Obratite paznju na 8:35. minutu.
Srednja struja koja pliva Izmedju sekularizma i Islamizma.
Struja koja tezi ka narodnom prosvijetljenju
Fra Ivan Frano Jukic spika u 6. minuti
Fashisticka struja
Struja BPNP-a sa prof.dr. Ibrahimom Pasicom kao katalizatorom ali i ljudi poput Safeta Babica koji je dogurao daleko u Njemackoj nacionalnoj partiji. Evo jedan mali itervju sa Ibrahimom Pasicem kako bi mogli stvoriti misljenje o takvoj vrsti Bosnjastva:
To je znaci struja u Bosnjastvu koja potencira "cistocu bijele rase" i koji propagiraju da su Bosnjaci ili "najcistiji slaveni" ili "goti" porijeklom.
Nacionalna sekularna struja
Neko poput Besima Spahica koji je vise umjeren i sekularni nacionalista.
Obratite paznju na 8:35. minutu.
Last edited by korisnik09 on 29/08/2012 21:43, edited 1 time in total.
- Kolovrat
#2 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Bošnjaštvo svoje ideološke crte treba težiti iz radova bosanskih franjevaca (fra Martina Nedića, fra Ivana Jukića i fra Antuna Kneževića u prvom redu), a zatim se utemeljiti na konceptima Bošnjaštva (prvim takvim konceptima) koje su utemeljili Safet beg Bašagić i Mehmed beg Kapetanović Ljubušak (u svom časopisu Bošnjak).
Od svih ovih, najmanje nam treba neonacista kao što je Pašić
-
ArthurSpooner
#3 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ukratko - da budemo HrvatiKolovrat wrote:Bošnjaštvo svoje ideološke crte treba težiti iz radova bosanskih franjevaca (fra Martina Nedića, fra Ivana Jukića i fra Antuna Kneževića u prvom redu), a zatim se utemeljiti na konceptima Bošnjaštva (prvim takvim konceptima) koje su utemeljili Safet beg Bašagić i Mehmed beg Kapetanović Ljubušak (u svom časopisu Bošnjak).
Previse filozofirate...imaju Bosnjaci svoj nacionalni identitet...mozda se vama ne svidja, ali postoji...
Sto se mene licno tice, i Pasic mi je podnosljiviji od ovog Spahica. Da se on pitao svi bi mi bili Jugosloveni.
Bljak
Last edited by ArthurSpooner on 29/08/2012 20:38, edited 1 time in total.
- Kolovrat
#4 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ne lupetaj kad nemaš pojma. Pročitaj navedene autore pa češ vidjeti. Fra Antun Knežević se buni protiv Kroatiziranja Bošnjaka katolika za račun njihove vjereArthurSpooner wrote:Ukratko - da budemo HrvatiKolovrat wrote:Bošnjaštvo svoje ideološke crte treba težiti iz radova bosanskih franjevaca (fra Martina Nedića, fra Ivana Jukića i fra Antuna Kneževića u prvom redu), a zatim se utemeljiti na konceptima Bošnjaštva (prvim takvim konceptima) koje su utemeljili Safet beg Bašagić i Mehmed beg Kapetanović Ljubušak (u svom časopisu Bošnjak).
Od svih ovih, najmanje nam treba neonacista kao što je Pašić![]()
Previse filozofirate...imaju Bosnjaci svoj nacionalni identitet...mozda se vama ne svidja, ali postoji.
-
korisnik09
#5 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Nije Spahic Yugoslaven ljudi ne bulaznite. Spahic je uredni nacionalista. Pogledajte one njegove intervje na FTVu i TV1 gdje kaze ovako:
Fra Antun Knezevic je bio veci Bosnjak od tebe ili mene koji smo za Bosnjastvo culi 1992. On je branio Bosnjastvo 1870 i to poprilicno vatreno.
Pogledaj ovaj intervju iz Kaknja do kraja pa ces vidijeti da je covijek nacionalista. Samo sto su mnogi ljudi u Bosni ubijeni u pojam pa neznaju ni da razlikuju nacionalizam- komunizam- Islamizam itd."Do 19. vijek su samo u Bosni bili Bosnjaci."
Fra Antun Knezevic je bio veci Bosnjak od tebe ili mene koji smo za Bosnjastvo culi 1992. On je branio Bosnjastvo 1870 i to poprilicno vatreno.
-
kennwood
#6 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ja kao musliman rodjen u BH prije 22 godine nikako ne prihvatam to bosnjastvo. Nikad necu reci da sam bosnjak, jer sam bosanac muslimanske vjeroispovjesti. Ako bude bio uskoro popis staovnistva i ako se bude moralo biljeziti sta si Bosnjak, Hrvat ili Srbin, ja cu se potpisati da sam Hrvat, jer pored bosanskih posjedujem i hrvatske papire.
Svi ljudi koji zive u Bosni su Bosanci bez obzira na vjeru, moja nacionalnost je Bosanska a vjera mi je Islam. Ne mozes mijesati naciju i vjeru. Sa tim Bosnjackim sranjem ne dozvoljavate ljudima koji vole bosnu da budu bosanci, oni moraju biti srbi ili hrvati, zasto morate komplikovati, nikad nece mira biti u ovoj drzavi.
Zbog vas Misimovic, Zrdavko Colic, Zeljko Bebek, Branko Djuric Djuro, Milan Pavlovic ne mogu reci da su Bosanci, nego miske mora reci da je srbin a vamo igra za bosnu. Ne mogu ja to shvatiti nikako to bosnjastvo. I ne mozemo mi i Sandzaklije biti braca, to su Srbi muslimanske vjere al ajd nije ni cudo sto je balkan najzaostaliji dio europe.
Treba da smo svi Bosansci, pravoslavci, katolici i muslimani Bosanci, a ne bosnjaci, srbi i hrvati, srbi su u srbiji, hrvati u hrvatskoj a bosanci u bosni... ali ali
Svi ljudi koji zive u Bosni su Bosanci bez obzira na vjeru, moja nacionalnost je Bosanska a vjera mi je Islam. Ne mozes mijesati naciju i vjeru. Sa tim Bosnjackim sranjem ne dozvoljavate ljudima koji vole bosnu da budu bosanci, oni moraju biti srbi ili hrvati, zasto morate komplikovati, nikad nece mira biti u ovoj drzavi.
Zbog vas Misimovic, Zrdavko Colic, Zeljko Bebek, Branko Djuric Djuro, Milan Pavlovic ne mogu reci da su Bosanci, nego miske mora reci da je srbin a vamo igra za bosnu. Ne mogu ja to shvatiti nikako to bosnjastvo. I ne mozemo mi i Sandzaklije biti braca, to su Srbi muslimanske vjere al ajd nije ni cudo sto je balkan najzaostaliji dio europe.
Treba da smo svi Bosansci, pravoslavci, katolici i muslimani Bosanci, a ne bosnjaci, srbi i hrvati, srbi su u srbiji, hrvati u hrvatskoj a bosanci u bosni... ali ali
- morti
#7 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ajmo malo uzeti knjige u ruke i ne lupati ko maksim po diviziji...ArthurSpooner wrote:Ukratko - da budemo HrvatiKolovrat wrote:Bošnjaštvo svoje ideološke crte treba težiti iz radova bosanskih franjevaca (fra Martina Nedića, fra Ivana Jukića i fra Antuna Kneževića u prvom redu), a zatim se utemeljiti na konceptima Bošnjaštva (prvim takvim konceptima) koje su utemeljili Safet beg Bašagić i Mehmed beg Kapetanović Ljubušak (u svom časopisu Bošnjak).
Od svih ovih, najmanje nam treba neonacista kao što je Pašić![]()
Previse filozofirate...imaju Bosnjaci svoj nacionalni identitet...mozda se vama ne svidja, ali postoji...
Sto se mene licno tice, i Pasic mi je podnosljiviji od ovog Spahica. Da se on pitao svi bi mi bili Jugosloveni.
Bljak
Ajmo, nije teško...
-
korisnik09
#8 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
I sta da se svi izjasnite kao Bosanci i Hercegovci i da opet pocete jesti svinjetinu kao prije rata... bili onda rekli Hrvati:" Eh sada se vracamo pradjedovnom imenu ; mi smo Bosanci katolici?" Da kazete: "Zivio drug Tito mi smo Bosanci i Hercegovci i priznajemo samo AVNOJ-sku BiH i "ne spominjemo bitke daleke jer rodjen sam tek posle njih"; opet bi oni bili Hrvati. Jer taj proces je prosao to vas moraju nauciti u skoli toj u Sarajevu. To je neki osnov.kennwood wrote:
Pa otidji u Kraljevu Sutjesku u srednjoj Bosni koja je okruzena muslimanskim mjestima; znaci u mjestu gdje je nastala Bosna; gdje se Bosna kao zemlja spominje u vrijeme plemenskih zajednica (950. horion Bosona) i tu ti nebi ti Hrvati postali Bosanci katolici pa taman da se svi Bosnjaci pocnu nazivati Bosancima.
-
ArthurSpooner
#9 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ja kad citam ovakve postove skontam da je najbolje da BH muslimani (bosnjaci, bosanci, jugosloveni) kako god, jednostavno budu neopredjeljeni, kao sto su bili prije 1974. Jer to u sustini jos uvijek jesu.kennwood wrote:Ja kao musliman rodjen u BH prije 22 godine nikako ne prihvatam to bosnjastvo. Nikad necu reci da sam bosnjak, jer sam bosanac muslimanske vjeroispovjesti. Ako bude bio uskoro popis staovnistva i ako se bude moralo biljeziti sta si Bosnjak, Hrvat ili Srbin, ja cu se potpisati da sam Hrvat,
-
ArthurSpooner
#10 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ma bjezi, gore Srbi i Hrvati od zelje da budu Bosanci i Hercegovci, samo im zli Bosnjaci ne dajukorisnik09 wrote: I sta da se svi izjasnite kao Bosanci i Hercegovci i da opet pocete jesti svinjetinu kao prije rata... bili onda rekli Hrvati:" Eh sada se vracamo pradjedovnom imenu ; mi smo Bosanci katolici?" Da kazete: "Zivio drug Tito mi smo Bosanci i Hercegovci i priznajemo samo AVNOJ-sku BiH i "ne spominjemo bitke daleke jer rodjen sam tek posle njih"; opet bi oni bili Hrvati. Jer taj proces je prosao to vas moraju nauciti u skoli toj u Sarajevu. To je neki osnov.
Pa otidji u Kraljevu Sutjesku u srednjoj Bosni koja je okruzena muslimanskim mjestima; znaci u mjestu gdje je nastala Bosna; gdje se Bosna kao zemlja spominje u vrijeme plemenskih zajednica (950. horion Bosona) i tu ti nebi ti Hrvati postali Bosanci katolici pa taman da se svi Bosnjaci pocnu nazivati Bosancima.
-
theTruePath
#11 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Mislim da smo mi realno ovo ,nebi to doduse nazvao islamizam,vise identifikacija s islamom ali na sekularan nacin
Last edited by theTruePath on 29/08/2012 21:11, edited 1 time in total.
- p206
#12 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Pašić mi je bio profesor historije jednu godinu u srednjoj, i uz sav respekt nebi ga uzimao kao releventnog.
Ove druge ne znam, ali čini mi se da ni njih nebi uzeo kao relevantne.
Ja preferiram bošnjaštvo moje rahmetli nane koja je znala ko je i šta je (Bošnjakinja) još u Kraljevini Jugoslaviji, iako nije imala razreda škole.
Ja preferiram bošnjaštvo moje rahmetli nane koja je znala ko je i šta je (Bošnjakinja) još u Kraljevini Jugoslaviji, iako nije imala razreda škole.
-
korisnik09
#13 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Onda trebas zaokruziti najvjerovatnije Cericevo Bosnjastvo u mojoj anketi.p206 wrote:Pašić mi je bio profesor historije jednu godinu u srednjoj, i uz sav respekt nebi ga uzimao kao releventnog.
- ZV Keli
#14 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Franjevci su nacionalno Bosnjaci zato ih je izmaltretirala Au imperija.
Ne trebaju nama neonacisti,kada se u WW2 nismo kompromitovali i stali na stranu fasizma ne trebamo ni sada.
Ne trebaju nama neonacisti,kada se u WW2 nismo kompromitovali i stali na stranu fasizma ne trebamo ni sada.
- ZV Keli
#15 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
p206 wrote:Pašić mi je bio profesor historije jednu godinu u srednjoj, i uz sav respekt nebi ga uzimao kao releventnog.
- Platformas
#16 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
kennwood wrote:Ja kao musliman rodjen u BH prije 22 godine nikako ne prihvatam to bosnjastvo. Nikad necu reci da sam bosnjak, jer sam bosanac muslimanske vjeroispovjesti. Ako bude bio uskoro popis staovnistva i ako se bude moralo biljeziti sta si Bosnjak, Hrvat ili Srbin, ja cu se potpisati da sam Hrvat, jer pored bosanskih posjedujem i hrvatske papire.
Možeš dopisat Bosanac i Hercegovac
Nacionalnost bi u svih trebala biti Bosanac i Hercegovac a etnička pripadnost Bošnjak, Srbin ili Hrvat.
Ali kod nas su to poistovjetili, bar je tako prikazano na onom formularu za popis sto ima na stranici agencije za statistiku.
-
korisnik09
#17 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Fra Jukic je dobar ali ja preferiram ipak Antuna Knezevica i druge Franjevce jer su oni bili bas nacionalisti i franjevci i dobri ljudi. Fra Ivan Frano Jukic je bio previse u tim Ilirskim strujama iako mu je Bosnjastvo bilo na prvom mjestu te sebi iz protesta protiv Hrvatizacije dao ime Slavoljub Bosnjak.ZV Keli wrote:Franjevci su nacionalno Bosnjaci zato ih je izmaltretirala Au imperija.
Iz ove predstave se vidi kako je smetao i Turcima i Austro Ugarima jer je zelio Bosnjake da probudi nacionalno da ih osvijesti. I onda ga na kraju Austro Ugarski konzul pita:" Zasto ovo cinis Jukicu. Zasto taj nacionalni fanatizam? Nemoze biti i franjevac i ucitelj i politicar..."
A to je upravo Jukic bio. Probao je djecu u Srebrenickim skolama nacionalno da osvijesti. Omer Pasa Latas mu je pomagao ali kada je vidio da bi Jukiceva ideologija mogla postati prijetnja za Tursku ond aga je sklonio. A ni Austro Ugarskoj nije bilo drago sto su postojali ti franjevci nacionalisti jer su se iza zavjesa vec vodili pregovori kako da se Bosna preda iz Turskih u AU- ruke.
Vrlo zanimljiva predstava...
Last edited by korisnik09 on 29/08/2012 21:35, edited 1 time in total.
- agnostic_front
#18 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ja ne znam đe ti živiš?kennwood wrote:Ja kao musliman rodjen u BH prije 22 godine nikako ne prihvatam to bosnjastvo. Nikad necu reci da sam bosnjak, jer sam bosanac muslimanske vjeroispovjesti. Ako bude bio uskoro popis staovnistva i ako se bude moralo biljeziti sta si Bosnjak, Hrvat ili Srbin, ja cu se potpisati da sam Hrvat, jer pored bosanskih posjedujem i hrvatske papire.
Ako bi svi Bošnjaci prestali koristiti taj termin, onda bi i Hrvati i Srbi pristali da budu Bosanci xy vjeroispovijesti? Čisto sumnjam. Oni imaju svoj stav, i ne možeš ti ljudima na silu objašnjavati da su oni ustvari Bosanci xy vjeroispovijesti.
Treba 'vako, treba 'nako. To su sve šupljiranja, svako ima sloobodu da se osjeća kako hoće. Ako se neko iz Banja Luke osjeća Srbinom, ne mogu mu ja, niti bilo ko objašnjavati da je on Bosanac. Ne mogu, a nemam ni pravo, jer je to njegov izbor.
S tim da se ja slažem da se stanovništvo Bosne prije buđenja nacionalnih pokreta u susjednim državama nazivalo Bošnjacima, danas nije tako i idemo dalje.
- ZV Keli
#19 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Sta sve necu procitatiArthurSpooner wrote:Ma bjezi, gore Srbi i Hrvati od zelje da budu Bosanci i Hercegovci, samo im zli Bosnjaci ne dajukorisnik09 wrote: I sta da se svi izjasnite kao Bosanci i Hercegovci i da opet pocete jesti svinjetinu kao prije rata... bili onda rekli Hrvati:" Eh sada se vracamo pradjedovnom imenu ; mi smo Bosanci katolici?" Da kazete: "Zivio drug Tito mi smo Bosanci i Hercegovci i priznajemo samo AVNOJ-sku BiH i "ne spominjemo bitke daleke jer rodjen sam tek posle njih"; opet bi oni bili Hrvati. Jer taj proces je prosao to vas moraju nauciti u skoli toj u Sarajevu. To je neki osnov.
Bosnjaci su narod ovdje vjekovima zivi a to Bosanci je nus produkt zelje Bosnjaka da se ulizu Srbima i Hrvatima.
Ps pasa ,Sandzaklije su nasa braca jer su i oni Bosnjaci kao i mi a Sandzak nam je otet,tako svoje fore oni su Srbi mozes prosipati negdje drugo i nemoj vise da pises ovdje,pisi o nekim tamo Bosancima
Last edited by ZV Keli on 29/08/2012 21:58, edited 1 time in total.
- ZV Keli
#20 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
korisnik09 wrote:Fra Jukic je dobar ali ja preferiram ipak Antuna Knezevica i druge Franjevce jer su oni bili bas nacionalisti i franjevci i dobri ljudi. Fra Ivan Frano Jukic je bio previse u tim Ilirskim strujama iako mu je Bosnjastvo bilo na prvom mjestu te sebi iz protesta protiv Hrvatizacije dao ime Slavoljub Bosnjak.ZV Keli wrote:Franjevci su nacionalno Bosnjaci zato ih je izmaltretirala Au imperija.
Iz ove predstave se vidi kako je smetao i Turcima i Austro Ugarima jer je zelio Bosnjake da probudi nacionalno da ih osvijesti. I onda ga na kraju Austro Ugarski konzul pita:" Zasto ovo cinis Jukicu. Zasto taj nacionalni fanatizam? Nemoze biti i franjevac i ucitelj i politicar..."
A to je upravo Jukic bio. Probao je djecu u Srebrenickim skolama nacionalno da osvijesti. Omer Pasa Latas mu je pomagao ali kada je vidio da bi Jukiceva ideologija mogla postati prijetnja za Tursku ond aga je sklonio. A ni Austro Ugarskoj nije bilo drago sto su postojali ti franjevci nacionalisti jer su se iza zavjesa vec vodili pregovori kako da se Bosna preda iz Turskih u AU- ruke.
Vrlo zanimljiva predstava...
-
korisnik09
#21 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Dodao sam jos jednu opciju i mislim da sada imamo sve struje Bosnjastva. Ono Jukicevo Bosnjastvo je Bosnjastvo koje ima komponente romantizma u sebi i koje zeli da se vraca daleko unazad. To Bosnjastvo s am stavio na vrh topica jer mislim da je vrijedno spomena posto je Jukic i njegov list "bosanski prijatelj" prvi stvoritelj moderne Bosnjacke nacionalne ideje.
Njegovu spiku mozete vidijeti u 6. minuti u filmu koji je postavljen. Znaci mozete birati sada i za to Bosnjastvo. To je od prilike Bosnjastvo po uzoru na Tursku naciju Ataturka koje ide od temelja i od krvi i polazi od toga da; kao sto Jukic kaze u filmu: "Da nacionalna ideja je po prirodi u svima nama prisutna i kada bi ona umrla mi bi bili izgubljeni..."
Znaci da nam je Bosnjastvo drevno u krvi samo ga trebamo praktizirati...
Njegovu spiku mozete vidijeti u 6. minuti u filmu koji je postavljen. Znaci mozete birati sada i za to Bosnjastvo. To je od prilike Bosnjastvo po uzoru na Tursku naciju Ataturka koje ide od temelja i od krvi i polazi od toga da; kao sto Jukic kaze u filmu: "Da nacionalna ideja je po prirodi u svima nama prisutna i kada bi ona umrla mi bi bili izgubljeni..."
Znaci da nam je Bosnjastvo drevno u krvi samo ga trebamo praktizirati...
-
Mr. Brightside
#22 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Platformas wrote:kennwood wrote:Ja kao musliman rodjen u BH prije 22 godine nikako ne prihvatam to bosnjastvo. Nikad necu reci da sam bosnjak, jer sam bosanac muslimanske vjeroispovjesti. Ako bude bio uskoro popis staovnistva i ako se bude moralo biljeziti sta si Bosnjak, Hrvat ili Srbin, ja cu se potpisati da sam Hrvat, jer pored bosanskih posjedujem i hrvatske papire.
Treba da smo svi Bosansci, pravoslavci, katolici i muslimani Bosanci, a ne bosnjaci, srbi i hrvati, srbi su u srbiji, hrvati u hrvatskoj a bosanci u bosni... ali ali![]()
Možeš dopisat Bosanac i Hercegovac![]()
Nacionalnost bi u svih trebala biti Bosanac i Hercegovac a etnička pripadnost Bošnjak, Srbin ili Hrvat.
Ali kod nas su to poistovjetili, bar je tako prikazano na onom formularu za popis sto ima na stranici agencije za statistiku.
crusader wrote: Na ovoj temi pisu mnoge neznalice koje ne poznaju ni trun historije svoje zemlje i svog naroda. Pogotovo mi idu na zivce ovi patrioti iz dijaspore koje niko nece ni popisati a javljaju se ovde. Znaci da razjasnimo stanovnici srednjovjekovne Bosne bili su "Bošnjani". Ban Stjepan II Kotromanić u svojoj povelji Dubrovčanima 1332. godine piše: "Ako ima Dubrovčanin koju pravdu na Bošnjaninu, da ga pozove pred gospodina bana..."
Dolaskom osmanlijske vlasti, dolazi do promjene u bosanskom jeziku te riječ "Bošnjanin" u potpunosti zamjenjuje "Bošnjak" (kao npr. Poljak, Slovak itd.) Ko god je citao putopis Evlije Celebije iz 1632. godine vidjece da su stanovnici Bosne bili Bosnjaci i tako je ostalo sve do uspostave Kraljevine Jugoslavije. Na popisima koje je vrsila Austrougarska 1879, 1885, 1895, 1910. godine svi stanovnici BiH bili su Bosnjaci, samo je vjerska pripadnost bila grčki pravoslavci (pravoslavci), rimokatolici i muhamedanci (muslimani). Ko ne vjeruje nek pogleda popise a ni ovaj link nebi bilo lose procitati http://bs.wikipedia.org/wiki/Bosanskohe ... i_regiment
Dolazimo do "Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca", naravno sam naziv drzave diskriminise bosnjake i tu vec pocinje razgradnja bosnjacke nacije od strane nasih dragih komsija sve u pokusaju asimilacije bosnjaka u srbe i hrvate. Naravno vecina katolika bosnjaka prihvatilo je hrvatsku naciju, dok su pravoslavni prihvatili srpsku naciju. Jedino bosnjaci muslimani postase samo muslimani. Da ovo sto pricam nije suplja pokazuje popis iz 1921. godine gdje posoje samo 3 opcije za nacionalnu pripadnost hrvati, srbi i slovenci. Tako da su se bosnjaci morali pisati kao srbi i hrvati, npr. u Tuzli je bilo 408,059 srba/hrvata u Sarajevu 271,756, Bihacu 215,925 itd.![]()
![]()
![]()
Na Trećem zasjedanju AVNOJ-a Husaga Ćišić je podnio amandman na novi Ustav federativne Jugoslavije i jasno istupio protiv negiranja prava muslimanskog naroda na ime Bošnjak. Husaga Ćišić je predlagao unošenje šeste buktinje u državni grb Jugoslavije zato što su Bošnjaci, pored Srba, Hrvata, Slovenaca, Makedonaca i Crnogoraca, šesta jugoslavenska nacija. Husaga se dvjema predstavkama, od 5. decembra 1945. i 6. januara 1946. godine, obraća Ministarstvu za Konstituantu zahtjevom da se u državni grb unese i šesta buktinja kao obilježe bosnjacke nacionalnosti. Prijedlog naravno nije usvojen. Iz tog je razloga bio jedini član Ustavotvorne skupštine koji je 1946. glasao protiv usvajanja Ustava.![]()
![]()
1948. godine na popisu su bile ove opcije za bosnjake
* Srbin-musliman
*Hrvat-musliman
* neopredjeljen musliman
Sve u cilju asimilacije bosnjaka u srbe i hrvate![]()
Tako ostaje sve do popisa 1971. kada su vec shvatili da nema nista od asimillacije, konacno daju opciju "Musliman" sa veliko "M"![]()
Evo sta kaze franjevac Ivan Jukic (gle cuda katolik), ko nezna to je poznati decko sa zelene papirne marke
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost istine izvedmo."
I konacno 2013 ako Bog da imamo prvi put priliku nakon 100 godina da se izjasnimo BOŠNJACIMA, pa nek se sad izjasni ko kako hoce, a volio bi da mi neko napise historijat "bosanca", "bosanca i hercegovca" itd
I za kraj:
Musa Cazim Catic - Ja sam Bošnjak
Ja sam Bosnjak - dican junak:
Vjeran svetom domu svome,
Vjeran slavi svojih djeda
I narodu Bosanskome!
Njegov ponos na mom srcu
Ko amanet sveti stoji;
Ponos koji nigdje ne da,
da se Bosnjak lava boji!...
Majka me je Bosnjakinja
Zaklinjala svojim mlijekom,
Za cast ove casne grude,
Da proljevam krvcu r`jekom....;
Al opet je dzabe nekim ljudima pricati
-
milton
#23 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Čuj to, Hercegovac je nacionalnost?
Može al' kad to budu i Krajišnici, Dubrovčani, Slavonci, Dalmatinici, Vojvodjani i drugi
Može al' kad to budu i Krajišnici, Dubrovčani, Slavonci, Dalmatinici, Vojvodjani i drugi
- cyprus
#24 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Ne valja miješati nacionalnost i nacionalnost... 
- rajv0sa
#25 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.
Jesil' to iz elektrotehničlep206 wrote:Pašić mi je bio profesor historije jednu godinu u srednjoj, i uz sav respekt nebi ga uzimao kao releventnog.