Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

Tkd

#426 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

:lol: :lol: :lol:

Još malo radi takvih kao i ti rat u BiH su počeli svi osim Srba i da RS nije nastala na genocidu.

Mudrost je ne shvaćati te više ozbiljno, a pitaš se što te niko nikada nije shvaćao ozbiljno. Misliš da ih uništiš sa argumentima, a ne shvataš da se izvaljuješ. Svi u krivu, a samo si ti u pravu, svi mi nemam pojma o čemu pišemo, samo to ti znaš. A sada ponovi ono "To tako biva kada ja iznosim argumente, a vi ne". i pitaš se što si banovan 4x i što te drugi ignoriraju. Pokupio svu pamet svijeta.

Tako je od početka i svaki put koliko god neko pisao i iznosio argumente, citirao velike historičare tebi to nije bilo dovoljno.

I ja koji sam te posljedni smatrao "ozbiljnim" ne smatram to isto.

Mudro je napisao onaj forumaš jedan, dobra tema jer si ti ovdje , pa te nema na drugim temama.

Sretno ti u nastavku života i da nam budeš uspješan , ali ne falsifikator ;-)
Last edited by Tkd on 06/09/2012 19:14, edited 1 time in total.
Arturo B

#427 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

herturty wrote:
Arturo B wrote:
herturty wrote: Bravo! Hocemoli se sada drzati teme? Po 100 put te pitam?

Kao sto rekoh ovo je od iznimne vaznosti za temu
Pa slazemo se oko toga nema diskusije. Mi ne zelimo pravoslavce u nasu naciju samo im nedamo da svojataju srednovijekovnu bosnu i da je predstavljaju kao srpsku zemlju.
To ni ja ne zelim i ne znam zasto neko misli da bi to zelio.
Arturo B

#428 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote::lol: :lol: :lol:

Još malo radi takvih kao i ti rat u BiH su počeli svi osim Srba i da RS nije nastala na genocidu.

Mudrost je ne shvaćati te više ozbiljno, a pitaš se što te niko nikada nije shvaćao ozbiljno. Misliš da ih uništiš sa argumentima, a ne shvataš da se izvaljuješ. Svi u krivu, a samo si ti u pravu, svi mi nemam pojma o čemu pišemo, samo to ti znaš. A sada ponovi ono "To tako biva kada ja iznosim argumente, a vi ne". i pitaš se što si banovan 4x i što te drugi ignoriraju. Pokupio svu pamet svijeta.

Tako je od početka i svaki put koliko god neko pisao i iznosio argumente, citirao velike historičare tebi to nije bilo dovoljno.

I ja koji sam te posljedni smatrao "ozbiljnim" ne smatram to isto.

Mudro je napisao onaj forumaš jedan, dobra tema jer si ti ovdje , pa te nema na drugim temama.

Sretno ti u nastavku života i da nam budeš uspješan , ali ne falsifikator ;-)

O ratu vjerujem da imamo poprilicno isto misljenje. Ja se uopce ne cudim sto me ne shvacate ozbiljno, jer ne shvacaju me ozbiljno ni Srbi kad ih isprovaljujem sa njihovim tezama da je Bosna vekovna srpska zemlja ili Hrvati kad im kazem da njihov kurcev kralj Tomislav vrlo vjerovatno nije ni postojao. U biti ozbiljno me ne shvacaju ljudi koji ne zele da misle za sebe vec su podvrgnuti nacionalistickoj lobotomiji. A takvih je nazalost mnogo vise nego normalnih ljudi.

Naravno da ste vi iznosili neke argumente ali kao sto rekoh ako se pozivas na nekog moras prihvatiti sve njegove tvrdnje a ne samo one sto tebi odgovaraju. Ako Dinic kaze da Srba nije bilo prije Turaka onda moramo prihvatiti i cinjenicu da taj isti Dinic vrlo jasno kaze da je Tvrtko katolik. Ja licno s tim nemam nikakvih problema.

Hvala ti na lijepim zeljama, isto i ja zelim tebi
Akadi

#429 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote:
herturty wrote: Pa slazemo se oko toga nema diskusije. Mi ne zelimo pravoslavce u nasu naciju samo im nedamo da svojataju srednovijekovnu bosnu i da je predstavljaju kao srpsku zemlju.
Pa zbog čega nas smaraš glupostima onda?

Danas vi Srbi činite trećinu stanovništva Bosne tako da je nebitno da li ste živjeli u Bosni prije 500 godina ili ne...

Danas ste tu i jedan ste od konstitutivnih naroda, i ova zemlja pripada i vama kao što pripada i Bošnjacima i Hrvatima.

Nisi nam valjda svo ovo vrijeme oduzeo da bi nam na to ukazao?

Nadam se da si zadovoljan sad i da ćeš razguliti sa teme?
Arturo B

#430 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
Arturo B wrote:
herturty wrote: Pa slazemo se oko toga nema diskusije. Mi ne zelimo pravoslavce u nasu naciju samo im nedamo da svojataju srednovijekovnu bosnu i da je predstavljaju kao srpsku zemlju.
Pa zbog čega nas smaraš glupostima onda?

Danas vi Srbi činite trećinu stanovništva Bosne tako da je nebitno da li ste živjeli u Bosni prije 500 godina ili ne...

Danas ste tu i jedan ste od konstituvnih naroda, i ova zemlja pripada i vama kao što pripada i Bošnjacima i Hrvatima.

Nisi nam valjda svo ovo vrijeme oduzeo da bi nam na to ukazao?

Nadam se da si zadovoljan sad i da ćeš razgiliti sa teme?

Kao prvo: ti kao Bosnjak smatras da je historija nase zemlje glupost???

kao drugo: nisam Srbin

kao trece: nisam nikome oduzeo vrijeme niti je ovo uopce bila poenta ali ne mogu stvarno tebi da objasnjavam, ocito je da si spor

kao cetvrto: necu razguliti s teme jer nema razloga za to

kao peto: maca pojela jezik kad sam ti pokazao da lazes o steccima?
Akadi

#431 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote:kao peto: maca pojela jezik kad sam ti pokazao da lazes o steccima?
Stećaci su građeni od strane Bošnjana, predstavljaju autohtoni bosanski spomenik.

Kad sam te pitao zašto nema stećaka u Srbiji znao si ti vrlo dobro šta sam mislio samo što se praviš glup.

Opet te pitam, zašto nema stećaka u Srbiji? Zašto se više od 90% nalazi u Bosni a onih preostalih 10% uz samu granicu Bosne?

Objasni tu pojavu...
Arturo B

#432 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
Arturo B wrote:kao peto: maca pojela jezik kad sam ti pokazao da lazes o steccima?
Stećaci su građeni od strane Bošnjana, predstavljaju autohtoni bosanski spomenik.

Kad sam te pitao zašto nema stećaka u Srbiji znao si ti vrlo dobro šta sam mislio samo što se praviš glup.

Opet te pitam, zašto nema stećaka u Srbiji? Zašto se više od 90% nalazi u Bosni a onih 10% uz samu granicu Bosne?

Objasni tu pojavu...

Vecina se nalazi u Bosni ali nisu ih gradili samo Bosnjani. Kao sto rekoh na steccima nalazimo simbole koji nas upucuju da su neki od njih koristeni i za sljedbenike katolicizma.
Akadi

#433 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote:Vecina se nalazi u Bosni ali nisu ih gradili samo Bosnjani. Kao sto rekoh na steccima nalazimo simbole koji nas upucuju da su neki od njih koristeni i za sljedbenike katolicizma.
Korišteni su i za sljedbenike pravoslavlja... ali ih opet nema u većem broju ni u Srbiji ni Hrvatskoj. Zbog čega?
Arturo B

#434 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
Arturo B wrote:Vecina se nalazi u Bosni ali nisu ih gradili samo Bosnjani. Kao sto rekoh na steccima nalazimo simbole koji nas upucuju da su neki od njih koristeni i za sljedbenike katolicizma.
Korišteni su i za sljedbenike pravoslavlja... ali ih opet nema u većem broju ni u Srbiji ni Hrvatskoj. Zbog čega?

Zato sto su karakteristicni za Bosnu. Nema tu nekog prevelikog pravila
Akadi

#435 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote:
Akadi wrote:

Zato sto su karakteristicni za Bosnu. Nema tu nekog prevelikog pravila
:evil:
ZV Keli

#436 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by ZV Keli »

Akadi wrote:
Gradjeni su van Bosne na mjestima koja su nekoc pripadali istoj Bosni,molim te da ne negiras Bosnjake i Bosnu jer je ovo ipak nas forum.
herturty

#437 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Ivan Frano Jukic vodi. :D
Arturo B

#438 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

ZV Keli wrote:
Akadi wrote:
Gradjeni su van Bosne na mjestima koja su nekoc pripadali istoj Bosni,molim te da ne negiras Bosnjake i Bosnu jer je ovo ipak nas forum.

Ma da je sto puta nas, nije rijec o negiranju, nego o sprjecavanju podvala i mitomanije. kao da pricam s lobotomiranim ljudima
bokakotorska

#439 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by bokakotorska »

Tkd wrote:Ja sam ti iznio na prethodne 3 stranice koliko god hoćeš argumenata, ali jednostavno neko neće da prihvati činjenicu da je u krivu. Takav je insan, šta se tu može.

Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima.

Drži se teme

I slažeš li se za ovo 19 stoljeće, odnosno vijek ?

;-)
Ljudi nacionalni identiteti svih evropskih naroda se formiraju od polovine XIX veka. Najblizi i znatno veci od nas,

a odlican primer su Nemci i Italijani, zatim i Francuzi. Britanci se i danas bore sa tim.

Naravno da se u XIX veku formiraju nacionalni identiteti i Srba i Hrvata, ne samo u Bosni, vec i na prostorima danasnje Srbije i Hrvatske.

Nije to uopste problem, problem je sto se kao Bosnjanin ljudi moji polovinom XX veka, a ne XIX veka niko nije
izjasnjavao.

Sto se bezveze vrtite u krug. Bosnjastvo danas nastaje ocigledno na prostoru izmedju izmedju Srba i Hrvata.
U XIX veku niko nije sebe smatrao Bosnjaninom od stanovnika BiH. Pustite istoricare i njihove rasprave.

Ako jeste bio je red da na to ukaze turskim vlastima pravovremeno, a ne da nas pilite danas sa time. Haman.
herturty

#440 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Sevko Kadric

Jos jedan veliki Bosnjacki knjizevnik; covijek koji najbolje po meni moze sekularno Bosnjastvo pribliziti konzervativnim vjernicima i obicnom "malom" covijeku.

Image

asurbanipal

#441 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by asurbanipal »

bokakotorska wrote: Ljudi nacionalni identiteti svih evropskih naroda se formiraju od polovine XIX veka. Najblizi i znatno veci od nas,

a odlican primer su Nemci i Italijani, zatim i Francuzi. Britanci se i danas bore sa tim.

Naravno da se u XIX veku formiraju nacionalni identiteti i Srba i Hrvata, ne samo u Bosni, vec i na prostorima danasnje Srbije i Hrvatske.

Nije to uopste problem, problem je sto se kao Bosnjanin ljudi moji polovinom XX veka, a ne XIX veka niko nije
izjasnjavao.

Sto se bezveze vrtite u krug. Bosnjastvo danas nastaje ocigledno na prostoru izmedju izmedju Srba i Hrvata.
U XIX veku niko nije sebe smatrao Bosnjaninom od stanovnika BiH.
Pustite istoricare i njihove rasprave.

Ako jeste bio je red da na to ukaze turskim vlastima pravovremeno, a ne da nas pilite danas sa time. Haman.

S obzirom od koga ovo dolazi i ne čudi me... :D
Srbi svi i svuda, tako je najlakše, je li tako @boka ? :D
Tkd

#442 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

:lol:

U podforum "komedije" please. :mrgreen:
sheiitan 666

#443 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by sheiitan 666 »

Mislim da je upitan sam naziv teme, tj. koherentnost pojma "nacionalna ideologija" s adjektivom "moderna". Nacionalne ideologije su moderne bile u vrijeme kada su razvijeme i kada su se poprimile u najvecem dijelu Evrope, sada, kada svijet postaje jedno malo globalno selo, a na razinu Evropske Unije prelazi sve vise nadleznosti koje su nekada bile dio zone odgovornosti nacionalnih drzava, pitanje je koliko smisla ima nekakav siroki drustveni diskurs o nacionalnim ideologijama i opredjeljenjima.
To bi ti bilo kao kad bi Bosnjaci jos uvijek raspravljali o tome kakvi dorati su najbolji za vucu kocija na liniji Sarajevo - Zenica, dok ostatak Evrope koristi automobile.
Akadi

#444 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

franci wrote: Nacionalne ideologije su moderne bile u vrijeme kada su razvijeme i kada su se poprimile u najvecem dijelu Evrope, sada, kada svijet postaje jedno malo globalno selo, a na razinu Evropske Unije prelazi sve vise nadleznosti koje su nekada bile dio zone odgovornosti nacionalnih drzava, pitanje je koliko smisla ima nekakav siroki drustveni diskurs o nacionalnim ideologijama i opredjeljenjima.
Aha... a koji će se jezik govoriti u Evropi kad se po tebi ona uskoro ujedini i svi postanemo jedno... Njemački ili Francuski ? :D

Nisi ni svjestan koliko si naivan...
sheiitan 666

#445 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by sheiitan 666 »

Akadi wrote:
franci wrote: Nacionalne ideologije su moderne bile u vrijeme kada su razvijeme i kada su se poprimile u najvecem dijelu Evrope, sada, kada svijet postaje jedno malo globalno selo, a na razinu Evropske Unije prelazi sve vise nadleznosti koje su nekada bile dio zone odgovornosti nacionalnih drzava, pitanje je koliko smisla ima nekakav siroki drustveni diskurs o nacionalnim ideologijama i opredjeljenjima.
Aha... a koji će se jezik govoriti u Evropi kad se po tebi ona uskoro ujedini i svi postanemo jedno... Njemački ili Francuski ? :D

Nisi ni svjestan koliko si naivan...
Jezik = nacija je teorija njemackih romanticara 19. vijeka. Mozemo govoriti sve jezike, ili koje god hocemo, eto ja govorim cetiri, jedan od njih je njemacki dijalekt koji je slicniji svajcarskom njemackom nego ovom "normalnom", ali nije mi dosta, zelio bih vise. Ali to ne znaci da moramo ostati zarobljeni u okovima nacionalnim..primitivnim..prevazidjenim.
Akadi

#446 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

franci wrote:Mozemo govoriti sve jezike, ili koje god hocemo, eto ja govorim cetiri...
Da ali ti je jedan jezik maternji.

franci wrote:Ali to ne znaci da moramo ostati zarobljeni u okovima nacionalnim..primitivnim..prevazidjenim.
Bošnjaci nisu prošli kroz taj proces nacionalnog buđenja u 19. vijeku, zato moramo danas da popunimo taj vakuum. Nema ničeg "primitivnog" u tome da znamo i poštujemo svoju historiju.
Arturo B

#447 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
franci wrote:Mozemo govoriti sve jezike, ili koje god hocemo, eto ja govorim cetiri...

franci wrote:Ali to ne znaci da moramo ostati zarobljeni u okovima nacionalnim..primitivnim..prevazidjenim.
Bošnjaci nisu prošli kroz taj proces nacionalnog buđenja u 19. vijeku, zato moramo danas da popunimo taj vakuum. Nema ničeg "primitivnog" u tome da znamo i poštujemo svoju historiju.

Naravno da nema niceg primitivnog u tome. Problem se javlja zato sto vi ne znate a samim tim i ne postujete svoju historiju.
sheiitan 666

#448 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by sheiitan 666 »

Akadi wrote:

Bosanski...Hrvatski...Srpski..dakle imam tri, i sta sad? Ja bi reko jedan je to jezik a - vidis - tri nacije.
E vidis, to je pitanje koje ja sebi postavljam...da li je stvarno neophodno prolaziti svo ono nacio mitolosko kakanje kroz koje su prolazili Srbi i Hrvati, i kroz koje jos uvijek prolaze, i koje se tako cesto u proslosti pokazalo kobnim...?

A ne postoji tako nesto kao "nasa historija", barem ne odvojeno od drugih jer je sve to isprepleteno.
sheiitan 666

#449 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by sheiitan 666 »

Arturo B wrote:
Akadi wrote:

Naravno da nema niceg primitivnog u tome. Problem se javlja zato sto vi ne znate a samim tim i ne postujete svoju historiju.

:?: :?: :?:
Arturo B

#450 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Ne znam sta je nejasno? Na ovoj temi ima toliko laznih i izmisljenih podataka (zlobnici bi rekli i mitomanije) da se ja stvarno pitam sta se danas predaje u skoli kada je rijec o predmetu zvanom Historija/Istorija/Povijest.
Post Reply