Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

Arturo B

#376 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
Arturo B wrote:Nije to ni blizu tacno. Osmanlije su okupirale ove prostore 500 godina, dok Srbi nisu okupirali nista, oni su se tu doselili i zivjeli. Kao sto rekoh svi Juzni Slaveni su se ovdje odnekud i u nekom vremenskom periodu doselili, pa tako i Bosnjani.

To je prijevod sa njemackog, mozda je on napisao i narode ali je neko preveo kao nacije. Ono je ocigledno falsifikat.

Zasto da ne pisem o steccima? Lijepo pise da je stecak isklesan na srpskom jeziku, u cemu je problem?

Sta tebe briga ko se kako izjasnjava?
A reci nam Srbine koja je tvoja svrha na ovoj temi? Koji je razlog zbog kojeg stalno skrećes sa teme i raspravljaš o pravoslavcima koje su Turci doselili?

Šta ti uopšte pokušavas da nam kažeš nije mi jasno?
Ako nemas nikakav pametan komentar osim da mene po hiljaditi put prozoves Srbinom, bolje nemoj nista pisati. A ako ti nije jasno sta ja pisem i o cemu pisem onda smatraj da nisi dovoljno obrazovan ili inteligentan da shvatis neke stvari.
Tkd

#377 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Haha, bolan je li dosta nebuloza oko Osmanlija. Nisu dali da se grade crkve ili obnavljaju :lol:

I crkva bosanska nije bila bosanska, nego i srpska i hrvatska. :-) :-) :-)
Akadi

#378 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote:Ako nemas nikakav pametan komentar osim da mene po hiljaditi put prozoves Srbinom, bolje nemoj nista pisati. A ako ti nije jasno sta ja pisem i o cemu pisem onda smatraj da nisi dovoljno obrazovan ili inteligentan da shvatis neke stvari.
Ma ne zanima me ko si i šta si samo ne spamaj temu. Tema su Bošnjaci... ako te ne interesuje razguli...
Last edited by Akadi on 06/09/2012 17:54, edited 1 time in total.
Arturo B

#379 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote::lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Haha, bolan je li dosta nebuloza oko Osmanlija. Nisu dali da se grade crkve ili obnavljaju :lol:

I crkva bosanska nije bila bosanska, nego i srpska i hrvatska. :-) :-) :-)
Sta je smijesno? Mislis li da je Benedikt bio srbo-cetnik koji je mrzio Bosnjake i Turke i koji je znao da ce se njegov putopis citirati poslije 500 godina da bi unistili ugled Osmanlija?

Kad god iznesem nesto sto vam ne odgovara pocnete se smijati.
Akadi

#380 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote: Sta je smijesno? Mislis li da je Benedikt bio srbo-cetnik koji je mrzio Bosnjake i Turke i koji je znao da ce se njegov putopis citirati poslije 500 godina da bi unistili ugled Osmanlija?

Tema nisu ni Turci, opet skrećeš sa teme...
Arturo B

#381 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
Arturo B wrote:Ako nemas nikakav pametan komentar osim da mene po hiljaditi put prozoves Srbinom, bolje nemoj nista pisati. A ako ti nije jasno sta ja pisem i o cemu pisem onda smatraj da nisi dovoljno obrazovan ili inteligentan da shvatis neke stvari.
Ma ne zanima me ko si i šta si samo ne spamaj temu. Tema su Bošnjaci... ako te ne interesuje razguli...
Ko spama temu? Tema su Bosnjaci naravno, ja pokusavam da u pravom svjetlu prikazem neke od lazi, obmana i mitomanije koju nam podmecu stalno. Sto ne znaci da ne volim svoju zemlju. Imati kriticki odnos prema necemu ne znaci ne voljeti to nesto, vec zeljeti da se situacija poboljsa. Licite mi na neke roditelje koji ne dozvoljavaju da se o njihovom djetetu kaze bilo sta sto ih ne prikazuje kao najboljima na svijetu. A roditelji kojima je zaista stalo do svoje djece nece bjezati od istine i radice na tome da probleme rijese. Vi samo romantizirate i pricate poluistine. Ovo je nauka koja se zova historija i zasniva se na historijskim izvorima a narodna predanja i epovi ne spadaju u historiju.

Eto sada bi i tebi trebalo biti jasno da ni o kakvom trolanju ili spamanju nema ni govora.
asurbanipal

#382 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by asurbanipal »

Najznačajnije je da je ovo utvrdio historičar Mihajlo Dinić. :D

Image

Veliki Vojvoda bosanski Sandalj Hranić Kosača sebe i svoj narod naziva BOŠNJANIMA !!
Izvor: Sima Ćirković "Istorija srednjovekovne bosanske države"

Image
Arturo B

#383 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
Arturo B wrote: Sta je smijesno? Mislis li da je Benedikt bio srbo-cetnik koji je mrzio Bosnjake i Turke i koji je znao da ce se njegov putopis citirati poslije 500 godina da bi unistili ugled Osmanlija?

Tema nisu ni Turci, opet skrećeš sa teme...
Ne skrecem nego si ti previse ogranicen da bi uvidio o cemu se radi. Molim te da mi se vise ne obracas osim ako nemas nesto suvislo za reci (u sto zaista sumnjam).
Tkd

#384 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ma ni Dinić, ni Jalimam, ni Ćirković, ni Klaić, ma svi su oni niko i ništa uspoređujući sa jednim putopisom u kojem se i izričito kaže da su doseljenici. Očiti pokušaj kasnijeg kroatiziranja i pokušaj da se i stećci stave pod srpstvom. :-)
Arturo B

#385 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

asurbanipal wrote:Najznačajnije je da je ovo utvrdio historičar Mihajlo Dinić. :D

Image

Veliki Vojvoda bosanski Sandalj Hranić Kosača sebe i svoj narod naziva BOŠNJANIMA !!
Izvor: Sima Ćirković "Istorija srednjovekovne bosanske države"

Image
Isti taj Dinic je utvrdio da je Tvrtko bio katolik. :D :D :D
Arturo B

#386 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Ma ni Dinić, ni Jalimam, ni Ćirković, ni Klaić, ma svi su oni niko i ništa uspoređujući sa jednim putopisom u kojem se i izričito kaže da su doseljenici. Očiti pokušaj kasnijeg kroatiziranja i pokušaj da se i stećci stave pod srpstvom. :-)
Ako se pozivas na Dinica onda ne mozes tvrditi da su Bosnjani bili bogumilskog karaktera niti da je Tvrtko bio pripadnik crkve bosanske. Jer taj isti Dinic beskompromisno tvrdi da je Tvrtko bio katolik. Sta cemo sad?
Tkd

#387 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

:-) :-) :-)

Nazovimo je crkva srpska ili crkva hrvatska. Nemoguće da je bila crkva bosanska.

Bolan ti na jedan odgovor postaviš deset novih pitanja. Jadan nam Kulin ban :sad:
asurbanipal

#388 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by asurbanipal »

Kako su pravoslavni Bošnjaci u 19. vijeku postajali "srbi" u režiji Vase Pelagića.. :D

Image
Akadi

#389 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Akadi wrote:Zasto da ne pisem o steccima?
Pa piši nam... evo recimo za početak nam objasni zašto nema stećaka u Srbiji... ?

Lako pitanje za jednog Srbina.
Arturo B

#390 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote::-) :-) :-)

Nazovimo je crkva srpska ili crkva hrvatska. Nemoguće da je bila crkva bosanska.

Bolan ti na jedan odgovor postaviš deset novih pitanja. Jadan nam Kulin ban :sad:
Ne, svakako da je postojala Crkva bosanska, to ne moze poreci ni najveci cetnik koji ima iole obrazovanja ali vecina stanovnistva nije nuzno morala biti bogumilska. Kao sto vidimo prema tvrdnjama Dinica Tvrtko je bio katolik. Znaci ti bi od raznih autora i raznih historijskih izvora uzimao samo ono sto odgovara tvojoj unaprijed slozenoj i naucenoj prici. Pa dragi prijatelju upravo na taj nacin i nastaje mitomanija.
Tkd

#391 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ono što meni govoriš da ja radim, to ti radiš. Obrnuta psihologija.
Arturo B

#392 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:
Akadi wrote:Zasto da ne pisem o steccima?
Pa piši nam... evo recimo za početak nam objasni zašto nema stećaka u Srbiji... ?

Lako pitanje za jednog Srbina.
Zasto lazes? Stecke je moguce pronaci i u dijelovima Hrvatske, Crne Gore i manjim dijelom u Srbiji.
Arturo B

#393 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:Ono što meni govoriš da ja radim, to ti radiš. Obrnuta psihologija.

Nije istina. Ja sam recimo naveo onaj putopis i prihvatio sam sve sto u njemu pise. Ako uzmemo ovog Dinica onda moramo prihvatiti da Srba nije bilo ali da je Tvrtko bio katolik, a ne neki pripadnik Crkve bosanske.
Tkd

#394 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Bošnjaci-pravoslavci, sve češće se izjašnjavaju kao Srbi, a Bošnjaci-katolici kao Hrvati. Bošnjaci-muslimani ostaju pri svom imenu, koristeći naziv Bošnjak...

Nacionalni identitet Bosanskih Srba, odnosno Bosanskih Hrvata se formira veoma kasno, tek polovinom 19 stoljeća, kada se Bošnjaci pravoslavne, odnosno, katoličke vjeroispovijesti, a pod znatnim lobiranjem srbijanskih i hrvatskih političkih misionara, odrođuju od bošnjačkog nacionalnog korpusa i na temelju zajedničke vjeroispovijesti počinju nacionalno identifikovati sa susjednim pravoslavnim srbima, odnosno katoličkim hrvatima.

I tako u krug sve i evo nas na početku opet. :)
Akadi

#395 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Akadi »

Arturo B wrote:Zasto lazes? Stecke je moguce pronaci i u dijelovima Hrvatske, Crne Gore i manjim dijelom u Srbiji.
:lol:

Oko 66 000 stećaka se nalazi u Bosni, svega 5000 u Srbiji i Crnoj Gori, i to na krajnjem zapadu Srbije i sjeveroistoku Crne Fore.

Šta ti to govori? :)
Tkd

#396 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Akadi wrote:
Arturo B wrote:Zasto lazes? Stecke je moguce pronaci i u dijelovima Hrvatske, Crne Gore i manjim dijelom u Srbiji.

Oko 66 000 stećaka se nalazi u Bosni, svega 5000 u Srbiji i Crnoj Gori, i to na krajnjem zapadu Srbije i sjeveroistoku Crne Fore.

Stečci su svakako autohtono bosanski. Nemoj ulaziti nikako u diskusiju oko toga. Jednostavno pusti ga.
Arturo B

#397 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Akadi wrote:

od 69 000 stecaka oko 60 000 ih je u Bosni, oko 5000 u Hrvatskoj, po 2000 u Srbiji i Crnoj Gori. Govori mi da su stecci najcesca pojava u Bosni ali si ti tvrdio da ih uopce nema u drugim zemljama, i ja sam ti opet pokazao da lazes.

Takodjer stecke nisu koristili samo pripadnici Crkve bosanske, ima dosta slucajeva da su stecke koristili i recimo pripadnici zapadnog krscanstva odnosno katolicizma. Natpisi na steccima su cirilicni. Znaci ne mozemo jednodimenzionalno gledati na stecke isto kao sto ne mozemo tako gledati na proslost ove nase divne drzave.

To je vasa glavna greska.
Arturo B

#398 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Arturo B »

Tkd wrote:
Akadi wrote:

Stečci su svakako autohtono bosanski. Nemoj ulaziti nikako u diskusiju oko toga. Jednostavno pusti ga.

Ma jasta, nek je tebe nastavnik tako naucio, a sto podaci govore drugacije nema veze. Zasto ne mozete prihvatite neke nove ideje i cinjenice?
Tkd

#399 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Mene je učio Salih Jalimam, a ne znam ko je tebe :)

Da, nove ideje, ali daleko od istinitih činjenica.
herturty

#400 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Autoru B. meni nije janso zasto se pozivas na Kuripesicha kada je to najstariji dokumenat koji pise o tome da su Turci doseljavali Srbe u Bosnu ? A da su Bosnjaci starosijedioci krasljevstva?
Post Reply