Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Kakva licnost bi trebala usmjervati Bosnjastvo kao ideologiju u buducnosti?

Neko poput prof. dr. Ibrahima Pasica.
14
9%
Neko popu prof. dr. Besima Spahica.
27
17%
Neko poput efendije Cerica.
30
19%
Neko poput Muhameda Filipovica.
14
9%
Neko poput Fra Ivana Frana Jukica
51
32%
Nemam stav.
17
11%
Neznam.
4
3%

Total votes: 157

Tkd

#176 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ti si jedini ovdje koji piše o mitovima i neistini. Argumentirano kažeš ? Čiste laži i opstrukcije , a evo to ti je znači već 5 profil.

Nemam namjeru da ulazim u dalje diskusije, potukao si me do noga s argumentima. Sve što sa do sada u život čitao u vezi historije je čista laž i obmana. Vjera je za sve kriva zato i ne čudi famozna izjava "Neka mi se Evropa zahvali što sam zaustavio širenje Islama prema zapadu" lol. :-)

Bolesni umovi, ništa više .

U čuvenom razgovoru Huseina kapetana Gradaševića sa Turskim beglerbegom, kada mu je Turski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će." Gradaščević mu je odgovorio sljedećim riječima: "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!"
herturty

#177 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Vratimo se na temu. Znaci u kojem pravcu treba u buducnosti ici nacionalna ideologija bosnjastva? To je pitanje.
U kojoj mjeri i koju ulogu romantizacija srednovijekovlja treba da zauzima.
Mrtvac Krvnik

#178 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Okej, historija je laž , a Bosna je ničija zemlja. :)

Etnogeneza je pokazala svoje, no neki ne vjeruju ni u to. Šta ćeš.
šta je Etnogeneza pokazala ?
Japp

#179 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Japp »

Mislim da je najvaznije da respektiramo sve dijelove nase proslosti. Kako Tvrtka i Gradascevica tako i sirenje Islama u BiH.

Povijest srednjovjekovne Bosne je vrlo vrlo vazna, bosancica, crkva bosanska, Kulin Ban, sve je to nase i to siroke mase moraju znati i osjecati kao svoje. Moramo znati i uvijek ponavljati nasu posebnost, jel`uvijek smo bili posebni, negdje izmedu Istoka i Zapada. Moramo nasoj djeci objasniti da je Papa iz Rima na direktan/indirektan nacin vodio borbu protiv bosanskih krstjana ( ciji smo mi u velikoj vecni potomci)

Mislim da je srednjovjekovna povijest zaboravljana i od nas otudena a ona je jako bitna za nas. Naravno mi moramo uzeti u obzir i tu cinjenicu da se Islam prosirio u Bosni i da su danas Bosnjaci muslimani. Trebamo uciti o nasem polozaju u Osmanskom carstvu, o nasim bunama, nasim patnjama ali i o nasim doprinosima tom carstva.

Mislim da jednom za uvijek moramo raskrsnuti od gledanja danasnje moderne Turske kao neke "pomajke" ili sta ja znam vec, ona nam je vise maceha nego majka.

Period srednjovjekovne Bosne prije dolaska Islama je jedan period koji smo zaboravili i tu lekciju moramo ponovo nauciti. Sto se Osmanskog perdioda tice na taj se period moramo malo vise kriticki osvrnuti i vidjeti kako nam je tu zaista bilo, a ne samo hvaliti Otomane i njhovo carstvo, kao sto je na zalost jos uvijek slucaj u nekim krugovima.

Hvala Fatihu na donosenju Islama u Bosnu, reci ce mnogi( to ujedno znaci i malo bolji polozaj obicnih seljaka), ali on je ipak neprijatelj jel je unistio Bosnu. Kolike je izglede Bosna imala da opstane kao samostalna drzava da nije bilo osmanske okupacije je druga rasprava, ali ipak cinjenice su cinjenice.

Da bi bili moderna nacija moramo respektirati sve dijelove nase proslosti. Mi nismo genocidan narod, cak smo i u Handzar diviziju misleci da cemo na taj nacin dobiti oruzje da odbranimo svoje toprage od povampirenih cetnika a ne iz mrznje prema drugima.
Tkd

#180 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Safvet-beg Bašagić opisuje "pjesma Bošnjaku" sa riječima :

Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Milovan Đilaš svjedoči o bošnjacima iz Sandžačkog kraja, za vrijeme bivše Jugoslavije:
Taj naziv... je tradicionalan vec od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naucio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar...uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžic je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci.

Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bošnjaštvu kao nazivu kojim se označava etnopolitička koncepcija, kaže da je "suština u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime."

Dr. Nada Klaić u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE" (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:

....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.

....Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio,onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila BOSANSKA.

Bošnjaci su autohtoni narod Bosne sa milenijskim kulturno - političkim kontinuitetom.

Dosta toga je preuzeto ;-)

Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."
Last edited by Tkd on 04/09/2012 17:43, edited 1 time in total.
Mrtvac Krvnik

#181 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Japp wrote:Mislim da je najvaznije da respektiramo sve dijelove nase proslosti. Kako Tvrtka i Gradascevica tako i sirenje Islama u BiH.

Povijest srednjovjekovne Bosne je vrlo vrlo vazna, bosancica, crkva bosanska, Kulin Ban, sve je to nase i to siroke mase moraju znati i osjecati kao svoje. Moramo znati i uvijek ponavljati nasu posebnost, jel`uvijek smo bili posebni, negdje izmedu Istoka i Zapada. Moramo nasoj djeci objasniti da je Papa iz Rima na direktan/indirektan nacin vodio borbu protiv bosanskih krstjana ( ciji smo mi u velikoj vecni potomci)

Mislim da je srednjovjekovna povijest zaboravljana i od nas otudena a ona je jako bitna za nas. Naravno mi moramo uzeti u obzir i tu cinjenicu da se Islam prosirio u Bosni i da su danas Bosnjaci muslimani. Trebamo uciti o nasem polozaju u Osmanskom carstvu, o nasim bunama, nasim patnjama ali i o nasim doprinosima tom carstva.

Mislim da jednom za uvijek moramo raskrsnuti od gledanja danasnje moderne Turske kao neke "pomajke" ili sta ja znam vec, ona nam je vise maceha nego majka.

Period srednjovjekovne Bosne prije dolaska Islama je jedan period koji smo zaboravili i tu lekciju moramo ponovo nauciti. Sto se Osmanskog perdioda tice na taj se period moramo malo vise kriticki osvrnuti i vidjeti kako nam je tu zaista bilo, a ne samo hvaliti Otomane i njhovo carstvo, kao sto je na zalost jos uvijek slucaj u nekim krugovima.

Hvala Fatihu na donosenju Islama u Bosnu, reci ce mnogi( to ujedno znaci i malo bolji polozaj obicnih seljaka), ali on je ipak neprijatelj jel je unistio Bosnu. Kolike je izglede Bosna imala da opstane kao samostalna drzava da nije bilo osmanske okupacije je druga rasprava, ali ipak cinjenice su cinjenice.

Da bi bili moderna nacija moramo respektirati sve dijelove nase proslosti. Mi nismo genocidan narod, cak smo i u Handzar diviziju misleci da cemo na taj nacin dobiti oruzje da odbranimo svoje toprage od povampirenih cetnika a ne iz mrznje prema drugima.

pa ljudi moji što se fatate prošlosti neče nam to puno pomoči ,kakva god bila. važna je sadašnjost a to je BIH sa više naroda ,nacionalnosti,vijera ,etnički grupa itd.
Tkd

#182 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Mrtvac Krvnik, nemaš ti veze. :-) :-) :-)

Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i "katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima."
Mrtvac Krvnik

#183 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Safvet-beg Bašagić opisuje "pjesma Bošnjaku" sa riječima :

Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:

"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Milovan Đilaš svjedoči o bošnjacima iz Sandžačkog kraja, za vrijeme bivše Jugoslavije:
Taj naziv... je tradicionalan vec od srednjeg vijeka: muslimani koje sam ja poznavo u Bijelom Polju i družio se sa njima uvijek su govorili da su Bošnjaci. U mojoj porodici je bio sluga musliman, Bešir Zulević iz okoline Rožaja. Bio je nepismen – ja sam ga naucio pismenosti – što nije bilo teško, jer je bio veoma bistar...uvijek je govorio da je Bošnjak. A i Vuk Karadžic je upotrebljavao taj termin – Bošnjaci.

Prof. Dr. Darko Tanasković, najpriznatiji jugoslovenski orijentalist, o bošnjaštvu kao nazivu kojim se označava etnopolitička koncepcija, kaže da je "suština u stavu da u staroj istorijskoj zemlji Bosni, starijoj i od Srbije i od Hrvatske, kao njeno autohtono stanovništvo, s neprekinutim etničkim, kulturnim, psihičkim, pa i državotvornim kontinuitetom od ranog srednjeg vijeka do danas, žive Bošnjaci i da je to jedino njima odgovarajuće narodno i nacionalno ime."

Dr. Nada Klaić u svome djelu "SREDNJOVJEKOVNA BOSNA - POLITIČKI POLOŽAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE" (Zagreb, 1989.), naučno je ustvrdila da Bosna nikada nije bila ni hrvatska ni srpska. Zemlja Bosna je po Dr. Nadi Klaić potpuno posebna i po narodu i po kulturi i po svojemu postanku. Dr. Nada Klaić dolazi do sljedećih konstatacija:

....No, ove nevješte projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Šišićevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Međutim nekritički izvještaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze poslužiti kao podloga za zaključke samo onom historičaru kome nije odveć stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni položaj bosanskih zemalja, jer su one bez Hrvata i Srba odavno išle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a još manje vješta konstrukcija barskog nadbiskupa koji piše sredinom 12. stoljeća.

....Posve razumljivo da Ćirkoviću za njegovu teoriju o srpstvu Bosne ne mogu poslužiti niti Konstantinovi podaci o naseljenju Srba, jer ih car, a znamo i zašto, stavlja u Srbiju, Paganiju, Zahumlje i Travuniju te Konavle po kriteriju 10-og stoljeća kad su sve te zemlje priznavale bizantsku vlast. Prema tome, ako se sam car nije hvalio da je Bosna od naseljenja srpska, a sigurno bi to vrlo rado učinio,onda kritičkom historičaru ne preostaje drugo nego i na osnovi careva teksta tvrditi da je Bosna od početka bila BOSANSKA.

Bošnjaci su autohtoni narod Bosne sa milenijskim kulturno - političkim kontinuitetom.

Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."

sve da mi ti i dokažeš da sam ja npr. bošnjak katolik ili pravoslavac to mene nezanima niti ja hoču biti bošnjak,možda bosanac,i to misle svi katolici, pravoslavci ,hrvati,srbi,romi,albanci itd. koji žive u BIH i koji su rodjeni u ovoj državi.(oni jednostavno ne žele biti bošnjaci ) pa makar i da su im preci bili ili nebili bošnjaci.
a mene ne zanima kako se ti izjašnjavaš što se mene tiče budi francuz po nacionalnosti ja ču te poštovati ako si državljanin BIH. 8-)
Tkd

#184 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Pa dobro, neki se izjašnjavaju za nešto što nisu, a to sve radi mind-controla koji im serviraju ua školama, sveučilišta i sličnim javnim ustanovama. Druga stvar što izmišljaju zastave i ističu ih širom BiH.

Rekao si mi da si Hrvat jednom, pa eto Nada Klaić je bila najveći hrvatski medijavelist 20 vijeka. Siguran sam da je nisi čitao.
Mrtvac Krvnik

#185 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Mrtvac Krvnik, nemaš ti veze. :-) :-) :-)

Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i "katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima."

kako bolan nerazumiješ ljudi ne žele biti bošnjaci,srbi i hrvati na silu ,ljudsko je pravo čovjeka da se izjasni kako želi .
Tkd

#186 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Ja nikoga ne tjeram i da to bude. Jedno je što jesu, drugo je što ne žele biti.
Mrtvac Krvnik

#187 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Pa dobro, neki se izjašnjavaju za nešto što nisu, a to sve radi mind-controla koji im serviraju ua školama, sveučilišta i sličnim javnim ustanovama. Druga stvar što izmišljaju zastave i ističu ih širom BiH.

Rekao si mi da si Hrvat jednom, pa eto Nada Klaić je bila najveći hrvatski medijavelist 20 vijeka. Siguran sam da je nisi čitao.

nisam više hrvat predomislio sam se sad sam Japanac budist sa BIH putovnicom.
Tkd

#188 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Bravo za tebe, nećeš li otvoriti neku firmu kao Japanci, pa da država ima neku korist od toga.
Tkd

#189 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

@Strašni

Džabe im je objašnjavati. Sada će spominjati ustav, a ne spominju što je to zapravo počeo rat. Za njih BiH i postoji od tog 19 vijeka, a prije nije postojala, ona je ili sprska ili hrvatska, a nikako onako kako se i imenom zove. Jednostavno sve je to planski odrađeno. Uče ih od malena tako, pa danas se identificiraju sa drugim državama kao sa svojim a i nisu nikada bili u njoj.

Tako ti je to danas. Nemoj ulaziti u neke velike diskusije, znam te s jedne druge stranice. Bila bi šteta da se banuje takav znalac o historiji. ;-)
BOSSanac strašni

#190 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by BOSSanac strašni »

Mrtvac Krvnik wrote:
Tkd wrote:Okej, historija je laž , a Bosna je ničija zemlja. :)

Etnogeneza je pokazala svoje, no neki ne vjeruju ni u to. Šta ćeš.
šta je Etnogeneza pokazala ?
razjebala i srpsku i hrvatsku mitologiju
pokazala da čak ni dalmatinci a kamoli hercegovci i bosnski hrvati nemaju veze sa hrvatima, isto kao i bosanski srbi sa pravim srbijanskim srbima, jer imaju starobalkansku haplogrupu I2 kao i Bošnjaci, dok srbi i hrvati, kakopje i poznato, kao došlje na Balkan tek oko 640te imaju slavensku haplogrupu
i dolazimo upravo do onoga o čemu sam gore napisao, da su svi oni posrbljeni i pohrvćeni a odlučujuća je bila religija
herturty

#191 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

@TKd I DRUGI

Mozeteli prestati sa trollanjem teme? Idite zezajte mamu ili sestru ili umotajte sebi jedan dobar joint.
Tkd

#192 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

herturty wrote:@TKd I DRUGI

Mozeteli prestati sa trollanjem teme? Idite zezajte mamu ili sestru ili umotajte sebi jedan dobar joint.

Očigledno ti ni izbliza ne čitaš ovu temu. Napisao sam argumentirano dosta o tome. Druga stvar je što ti ne želiš čitati. Evo samo za tebe još jedanput, pošto kasno pališ.

Mrtvac Krvnik

#193 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

BOSSanac strašni wrote:
Mrtvac Krvnik wrote:
Tkd wrote:Pa dobro, neki se izjašnjavaju za nešto što nisu, a to sve radi mind-controla koji im serviraju ua školama, sveučilišta i sličnim javnim ustanovama. Druga stvar što izmišljaju zastave i ističu ih širom BiH.

nisam više hrvat predomislio sam se sad sam Japanac budist sa BIH putovnicom.
aha, kako ti se zove čača
zvao je se stipo sad se zove popušimi ,to mu je japansko ime.et jesi sad sretan.
herturty

#194 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Tkd wrote:
herturty wrote:@TKd I DRUGI

Očigledno ti ni izbliza ne čitaš ovu temu. Napisao sam argumentirano dosta o tome. Druga stvar je što ti ne želiš čitati. Evo samo za tebe još jedanput, pošto kasno pališ.

Prestani sa tim! To je trollanje i copy paste! I oni koji nemaju barem zavrseni Bsc ili visu skolu neka ne diskusuju ovdje. Imate teme o lubavi i sex pa tamo idite i trollajte.
Tkd

#195 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Nemaš ti veze dječaće. Citirao sam velike historičare, a napiši i ti knjigu pa možda i tebe citiram.

Tema je historija i o njoj se i piše. Druga je stvar što tebe to boli kao i mnoge ovdje. Nisam ja kriv što su vas pogrešno učili .

Pametuješ ovdje bez argumenata. Neka ti imaš školu , zapali tu diplomu :-)
herturty

#196 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by herturty »

Tkd wrote:Nemaš ti veze dječaće. Citirao sam velike historičare, a napiši i ti knjigu pa možda i tebe citiram.
)
:-) Ti stvarno jesi malo ko onaj Combe iz Lud Zbunjen Normalan.

Nije tema ko je sta bio. Tema je Bosnjastvo kao nacionalna ideologija. Znaci ne prepucavanje sa Srbima o tome ko su sta su. Ako oni provociraju samo ih ignosrises jer ocigledno zele da upropaste ovu temu.

Znaci drzite se teme!

Katolici su postali Hrvati i to je zavrseno. Sada je stvar da pricamo o tome sta cemo mi muslimani i oni koji su uz znas sa Bosnjastvom? Kakvo ono treba da se izgradjuje.
Last edited by herturty on 04/09/2012 18:11, edited 1 time in total.
Mrtvac Krvnik

#197 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Mrtvac Krvnik »

Tkd wrote:Nemaš ti veze dječaće. Citirao sam velike historičare, a napiši i ti knjigu pa možda i tebe citiram.

Tema je historija i o njoj se i piše. Druga je stvar što tebe to boli kao i mnoge ovdje. Nisam ja kriv što su vas pogrešno učili .

pa ti samo i znaš citirati druge , ja mislim da ti neznaš ni govoriti a da nepitaš i ne citiraš druge "veliki historičaru"
Seawolf

#198 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Seawolf »

Tkd wrote: Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."
Tačno je da su bosanski i katolici i pravoslavci i muslimani, u 16-om, 17-om 18-om i dijelu 19-oga stoljeća, sebe smatrali Bošnjanima (ili Bošnjacima, trebamo se prvo dogovoriti da li je ovo dvoje isto).

Ali je isto tako tačno da je vjerovatnoća da će se katolik ili pravoslavac u Bosni, izjasniti kao Bošnjak, naglo smanjena onoga momenta, kada se prvi musliman u npr. Srbiji, čiji preci nemaju veze sa Bosnom, izjasnio kao Bošnjak.

Podjednako kao što je bilo nerealno za očekivati da će se musliman iz Srbije izjašnjavati kao Srbin, od onoga momenta, kada se prvi pravoslavac u Bosni tako izjasnio.

Od toga momenta, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, vrijede jednakosti: musliman = Bošnjak; katolik = Hrvat; pravoslavac = Srbin (ili Crnogorac).

Da bi se Bošnjaštvo uvelo, kao moderna nacionalna svijest (ovo mi se više dopada, nego ideologija) u glave svih državljana Bosne i Hercegovine, mora se prvo vezati za nešto što je autohtono bosanskohercegovačko. A, to svakako nije vjeroispovjest, pa čak ni islamska.
Tkd

#199 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Mrtvac Krvnik wrote:

pa ti samo i znaš citirati druge , ja mislim da ti neznaš ni govoriti a da nepitaš i ne citiraš druge "veliki historičaru"
:lol:

Znaš li ti išta drugo osim da se provaljuješ.

Ne pitaš se odvojeno piše. Ne znaš se piše odvojeno. Eto da te ispravim da i ti danas naučiš nešto novo.

Citirati druge , u ovom slučaju eminentne historičare služi kao ukaz na to šta treba čitati. O ovome se ne raspravlja tek mjesec dana, nego već par godina .

Ne mogu vjerovati s kim se ja raspravljam :lol: :-) :-) :-) :-)

Ignored si od sada. Znam da ćeš sada opet citirati. Maloprije si vrijeđao, ali nisam te htio prijaviti iako bi dobio ban, ali eto, mora me neko i nasmijavati. ;-)

Ćiao.
Tkd

#200 Re: Bosnjastvo kao moderna nacionalna ideologija.

Post by Tkd »

Seawolf wrote:
Tkd wrote: Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."
Tačno je da su bosanski i katolici i pravoslavci i muslimani, u 16-om, 17-om 18-om i dijelu 19-oga stoljeća, sebe smatrali Bošnjanima (ili Bošnjacima, trebamo se prvo dogovoriti da li je ovo dvoje isto).

Ali je isto tako tačno da je vjerovatnoća da će se katolik ili pravoslavac u Bosni, izjasniti kao Bošnjak, naglo smanjena onoga momenta, kada se prvi musliman u npr. Srbiji, čiji preci nemaju veze sa Bosnom, izjasnio kao Bošnjak.

Podjednako kao što je bilo nerealno za očekivati da će se musliman iz Srbije izjašnjavati kao Srbin, od onoga momenta, kada se prvi pravoslavac u Bosni tako izjasnio.

Od toga momenta, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori, vrijede jednakosti: musliman = Bošnjak; katolik = Hrvat; pravoslavac = Srbin (ili Crnogorac).

Da bi se Bošnjaštvo uvelo, kao moderna nacionalna svijest (ovo mi se više dopada, nego ideologija) u glave svih državljana Bosne i Hercegovine, mora se prvo vezati za nešto što je autohtono bosanskohercegovačko. A, to svakako nije vjeroispovjest, pa čak ni islamska.

Mora se prvo voljeti država u kojoj živiš, pa tek ostalo. Odličan ti je post, slažem se s mnogim stvarima. No kako probuditi nacionalnu svijest kada u svojoj državi imaš masu koji zviže vlastitoj himni, koji veličaju ratne zločince, koji nosaju tuđe zastave i drugo. Koji su i dalje opsjednuti ideologijom staru par vijekova .

Historija se uvijek ponavlja, samo bolnija.
Post Reply