Bosnjaci financiraju republiku srpsku.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

Prenj wrote:
Sta predlazes, podjelu BiH? Ili otvaranje manjinskih prodavnica za manjine?
Moze i zute trake u sljedecem koraku?

Ja odvratne rijeci, 'manjina', u vlastitoj zemlji :(
i ti bas lupetas...kakve zute...zelene, plave i crvene....da se bas zna ko je koja MANJINA... :S
Cleen

Post by Cleen »

Ocigledno je da mnogi nerazumiju poruku ovog posta.
Dode Slovenac u Bosnu, medu Bosnjake. Prodaje svoje proizvode. Cijena povoljna jer drzava Slovenija stoji iza njega i pomaze mu da se probije na strano trziste. On ulozi malo para u reklamu i eto ga. Prodaja ide pravo. Slovenac zaposli nekoliko radnika Bosnjaka za neku mizernu platu. Radnicima opet dobro, bolje ista nego nista. Sve skupa izdaci na radnike par hiljada maraka mjesecno. A Slovenac zaraduje li zaraduje. Sve sto zaradi salje naravno u Sloveniju u Slovenacku banku. Tako on polagano crpi Bosnu ekonomski i jaca svoju Sloveniju. E sad kad uzmemo u obzir koliko ima ovakvih slucajeva, Slovenaca, Srba, Hrvata, Njemaca, Austrijanaca ..... pa zaista je cudo jedno da zemlja odavno nije bankrotirala.
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Cleen wrote:Ocigledno je da mnogi nerazumiju poruku ovog posta.
Dode Slovenac u Bosnu, medu Bosnjake. Prodaje svoje proizvode. Cijena povoljna jer drzava Slovenija stoji iza njega i pomaze mu da se probije na strano trziste. On ulozi malo para u reklamu i eto ga. Prodaja ide pravo. Slovenac zaposli nekoliko radnika Bosnjaka za neku mizernu platu. Radnicima opet dobro, bolje ista nego nista. Sve skupa izdaci na radnike par hiljada maraka mjesecno. A Slovenac zaraduje li zaraduje. Sve sto zaradi salje naravno u Sloveniju u Slovenacku banku. Tako on polagano crpi Bosnu ekonomski i jaca svoju Sloveniju. E sad kad uzmemo u obzir koliko ima ovakvih slucajeva, Slovenaca, Srba, Hrvata, Njemaca, Austrijanaca ..... pa zaista je cudo jedno da zemlja odavno nije bankrotirala.
Predlog:Po tvom receptu,
Jarane aj ti u Francusku pa otvori radnju i zaposli francuza pa crpi francusku i francuze pa salji sve pare u Bosnu. Da nam ekonomski ojacas zemlju.

A kao drugo: Slovenac dodje u BOSNU medju Bosance, Pa zaposli Bosanca
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Ja sam iz Tuzlanskog kantona i smatram za ovaj kanton da je finansijski najjaci u BiH .Kad izadjes iz ovog kantona (a narocito kad udjes u Republiku Srpsku) vidis jad i bijedu....putevi grozni,kuce ne dovrsene....ma grozota....
Kad odem u Zenicko-dobojski kanton takodjer se zgrozim kad vidim onaj jad.....stvarno je jadno i bijedno......
Posto sam ja u gradu koji granici sa Republikom Srpskom i posto je tamo sve jeftino,vrlo cesto idemo tamo u kupovinu :-) Nije daleko ,a isplati se ..... 8)
Ne znam koliko Bosnjaci finansiraju Republiku srpsku,ali znam koliko ja trosim na NJIH :D
zeljeni_nadimak

Post by zeljeni_nadimak »

Cleen wrote:Jasno je meni to sa budzetom. Ali to je budzet grada u republici srpskoj ili budzet monstrumske tvorevine zvane republika srpska. Znaci samim tim mi cementiramo postojanje r.s. I kako onda pricati o njenom ukidanju kad se njihova kasa stalno puni Bosnjackim parama.
Kako ce prognani Prijedorcanin iz Svedske saznati za jednu Bosnjacku radnju u Prijedoru????
Tacno je da se treba kupovati domace. Ali je to samo otrcana fraza u Bosnjackom dijelu federacije. Treba otici u Banja Luku, Trebinje, Focu ... pa tamo pricati o akciji kupujmo domace. Pa tamo je u prodavnicama sve sama Srbija. Isto je u Hercegovini pod Hrvatskom kontrolom.
Ti druze nemas pojma o zivotu u BiH i tvoje misljenje uopste nije relevantno ni u kom smislu. Svako koga zanima moze jako brzo vidjeti kakav je zivot u BiH. Meni, koja zivim u BiH cijeli svoj zivot je muka od dobronamjernika poput tebe koji znaju jako malo ili nista a s to malo znanja bi htjeli da mijenjaju svijet. Mani se, ziv bio, necega na sto nemas nikakvo pravo.
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Šta kupuješ ?
:oops: Jel' ti ima iko pomoć ?
:oops: Ideš li pjehaka ili s kolima ili s letiš ? ?
:oops: Koliko košta pakovanje košpica od 100 gr. ?
:oops: Koliko ima robe koju proizvode domaći prozvođači ?
:oops: Šta je najeftinije ? :D
:oops: Znaš li da sa kupovinom svakog proizvoda domaćeg porijekla :oops: ulažeš u budućnost :? :D
:oops: Jesu li ljubazne prodavačice i jesu li dobre :? :D ono nako :oops: :D sveukupno ?
:oops: Vraćaju li kusur od pet pfeniga ? :D
:oops: Kol'ko je 1 l Bimal ulja ( domaći proizvod :oops: ) ? :D
:oops: Eto .......ako treba pomoć ...... :D :D Edu je vazda na usluzi :oops:
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Cleen wrote:Ocigledno je da mnogi nerazumiju poruku ovog posta.
ne...ti sam sebe ne razumijes... pozivas na neki lokalpatriotizam..lako vam je u dijaspori biti cvrsto podijeljen u torove...ali ovdje toga vise ne moze biti...
jer sve to propada.. i vuce nas na dno...al skontaces ti to sam...nekad...
dinash

Post by dinash »

ne kontam sta je ovdje problem. zadnji put kad sam provjerio RS je bila sastavni dio BiH.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Ja mogu da shvatim da postoje ovakve neznalice i bubatori poput @cleena, ali ne mogu da shvatim da se ovoliko vas nasuka na diskusiju s njim o tim banalijama koje on iznosi! :oops:
maximilijana

Post by maximilijana »

tehnicko pitanje, kada sam na moru u Hrvatskoj, a nema nekih "nasih" proizvoda u radnjama, dal to znaci da moram "skoknut" do najblizeg granapa u BiH i kupit to?malo me sve ovo zbunilo.....konfuzija...teska teska dubioza...a ti dijasporci sto prave kuce u RS-s, jel u svojim novim drzavama (nigdje ko kod njih u Svedskoj) kupuju nase i zaposljavaju nase ljude?ma sto uposte razmisljat o tome...ja u svom gradu kupuje gdje volim ne bitno ko je sta je ....
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Minnela wrote: Gdje pise da je Cleen iz dijaspore? I kakve veze sad ovo ima sa dijasporom? Nismo svi isti....
u uvodnom postu...kad dijasporci dodju preko ljeta pa obnavljaju kuce i onda kupuju srpske cigle...
:roll: tu pise....

a sto se dijapore tice, niste svi isti, najgore je onima u australiji... no to nije tema danasnje emisije...
SiSaJuMe

Post by SiSaJuMe »

Minnela wrote:
mIRCerka wrote:
Minnela wrote: Gdje pise da je Cleen iz dijaspore? I kakve veze sad ovo ima sa dijasporom? Nismo svi isti....
u uvodnom postu...kad dijasporci dodju preko ljeta pa obnavljaju kuce i onda kupuju srpske cigle...
:roll: tu pise....

a sto se dijapore tice, niste svi isti, najgore je onima u australiji... no to nije tema danasnje emisije...
dobro mirci, bitno je da se na svakoj ozbiljnijoj temi spomene dijapsora pa makar.... jesmo, krivi smo ......... :zzzz: :zzzz:
Slobodno ti spominji dijasporce ,Ovo nije ozbiljna tema - ovdje moze> :D
maximilijana

Post by maximilijana »

ma ja opet teme o dijaspori, tesko je ljudima znate..potpuno ih razumijem...jedva cekad da doju ovdje...preko ljeta...pa da vidim gdje ce kupovat odjecu i obucu -u ino radnjama il u nasim DOMACIM :D
a da otvorimo neku novu temu, tipa ako neko dodje iz svedske da obnovi kucu, u RS-u recimo, sta da radi covjek-da kupi materijal u RS kod"onih", da ode u Federaciju i kod "svojih" kupi, ili ako ima u BiH predsavnistvo firme iz Svedske koja se bavi proizvodnjom gradjevinskog materijala....
:? :? :?
sta da se radi?
Vodenjak

Post by Vodenjak »

maximilijana wrote:ma ja opet teme o dijaspori, tesko je ljudima znate..potpuno ih razumijem...jedva cekad da doju ovdje...preko ljeta...pa da vidim gdje ce kupovat odjecu i obucu -u ino radnjama il u nasim DOMACIM :D
a da otvorimo neku novu temu, tipa ako neko dodje iz svedske da obnovi kucu, u RS-u recimo, sta da radi covjek-da kupi materijal u RS kod"onih", da ode u Federaciju i kod "svojih" kupi, ili ako ima u BiH predsavnistvo firme iz Svedske koja se bavi proizvodnjom gradjevinskog materijala....
:? :? :?
sta da se radi?
Neces vjerovati, stvar je mnogo jednostavnija nego sto se na prvi pogled cini...
I dijasporci traze najnize cijene uz zadovoljavajuci kvalitet! :D

;-)
Cleen

Post by Cleen »

Znamo mi dobro da Bosnjaci kupuju u r.s. ali kakva je obrnuta situacija. Koliko Srba kupuje kod nas ?????? Koliko Hrvata kupuje kod nas ????? Ama mozes ih na prste jedne ruke prebrojati.
Zasto u Evropskim prodavnicama nema Bosanskih proizvoda ili Hrvatskih ili Slovenackih, Srpskih ..... pa zato sto oni prodaju prvo svoje i ono sto hvali nadoknade proizvodima iz E.U. Oni ne dozvoljavaju haos koji vlada u nasim prodavnicama sa raznoraznim nabavljacima.
Normalne zemlje vode racuna o balansi izmedu uvoza i izvoza. To se takoder gleda i regionalno sa ciljem da se svi regioni razvijaju. Ali tu bi kod nas trebalo biti rijeci o obrnutom procesu, znaci o zapostavljanju regiona r.s. radi lakseg ukidanja iste u nekoj bliskoj buducnosti.
Pitao bih ove sto jos neznaju u kako podijeljenoj zemlji zive kad su zadnji put bili u r.s. u nekoj prodavnici i da li su uopste bili tamo. Pa kad odu sledeci put neka pogledaju koliko ima Bosanskih proizvoda u istoj. Bilo bi jako zanimljivo!!!!
zeljeni_nadimak

Post by zeljeni_nadimak »

Vodenjak wrote:Ja mogu da shvatim da postoje ovakve neznalice i bubatori poput @cleena, ali ne mogu da shvatim da se ovoliko vas nasuka na diskusiju s njim o tim banalijama koje on iznosi! :oops:
U potpunosti si u pravu. To pomislim isto svaki put kad citam postove koje pisu oni likovi "AL" i "EL" te "pravi put" i ne znam sta mi je bilo sad da pokusavam ista pisati sa, tek jos jednim, od huskaca iz grupe "al-el".
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Cleen wrote:Znamo mi dobro da Bosnjaci kupuju u r.s. ali kakva je obrnuta situacija. Koliko Srba kupuje kod nas ?????? Koliko Hrvata kupuje kod nas ????? Ama mozes ih na prste jedne ruke prebrojati.
Zasto u Evropskim prodavnicama nema Bosanskih proizvoda ili Hrvatskih ili Slovenackih, Srpskih ..... pa zato sto oni prodaju prvo svoje i ono sto hvali nadoknade proizvodima iz E.U. Oni ne dozvoljavaju haos koji vlada u nasim prodavnicama sa raznoraznim nabavljacima.
Normalne zemlje vode racuna o balansi izmedu uvoza i izvoza. To se takoder gleda i regionalno sa ciljem da se svi regioni razvijaju. Ali tu bi kod nas trebalo biti rijeci o obrnutom procesu, znaci o zapostavljanju regiona r.s. radi lakseg ukidanja iste u nekoj bliskoj buducnosti.
Pitao bih ove sto jos neznaju u kako podijeljenoj zemlji zive kad su zadnji put bili u r.s. u nekoj prodavnici i da li su uopste bili tamo. Pa kad odu sledeci put neka pogledaju koliko ima Bosanskih proizvoda u istoj. Bilo bi jako zanimljivo!!!!
od 1982. godine do Aprila 2003. sam zivjela u C5 na Dobrinji. Vec 1999. godine sam pocela skakati po D1 i D4 koje su na teritoriji RS. Razlog? EUROBLOCK cokolada, TAKOVO proizvodnja. Mozda Takovo jeste mjesto prvog il drugog srpskog ustanka, ali tu cokoladu moj organizam naprosto voli. E sad, da li cu ja zadovoljiti mahalu pa IZ INATA necu ici tamo kupit tu cokoladu, ili cu zadovoljiti svoj zeludac nakon 4 godine apstinencije? :roll:

nadalje, u postratnom periodu je bila isuvise ocigledna podjela ukljucujuci i prozivode. danas, 7 godina poslije toga, ja dizem frku u Prijedoru jer je nestalo DRINE light, a svih ostalih FDS proizvoda ima.

Cleen, trebao bi shvatiti konacno da je rat prosao prije 10 godina i da se trebaju stvari popravljati jer nama obicnim ljudima treba zivjeti ovdje, a politicari, koji nas tako elegantno pozivaju na separaciju i segregaciju i dalje zajedno sjede i bozicuju, bajramuju, vaskrsavaju i slave 25.maj....
necu ti reci da si glup, jer te ne smatram takvim...samo cu ti reci da je konacno vrijeme da razmislis sam a ne da jedes sto je servirano....

lijep pozdrav

PS Da li trebam da se odreknem vode iz cesme obzirom da je sami izvor mog vodovoda na teritoriji RS?
maximilijana

Post by maximilijana »

[quote="Cleen"]Znamo mi dobro da Bosnjaci kupuju u r.s. ali kakva je obrnuta situacija. Koliko Srba kupuje kod nas ?????? Koliko Hrvata kupuje kod nas ????? Ama mozes ih na prste jedne ruke prebrojati.

e ti si jedan od onih koji kad vidi insana zna ko je sta je...pa to nisam znala..nego hajd ti meni dodji onda pomoc da prepoznam ko je Srbin, ko Hrvat a ko Bosnjak....da ih ne posluzim...ja sluzim samo nas ostale.... :lol: :lol: :lol:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: :D Haj sad ne moraš skakat' :D :D .
Moj stav i pogled je ovakav ......svaki proizvod koji je proizveden u BiH je domaći proizvod ......bilo da je Banjaluka :oops: Široki :oops: Travnik :D :D Visoko :oops: ......i tako dalje ......redom.
Samo tako se možemo podići iz dna bunara :oops: :D .
Samo slave Prvi maj :oops: zajedno :D :D još nema Zakona o državnim praznicima :oops: .
Trebaš :oops: da piješ vodu s Vrela Bosne .......imaš kanistera dovoljno :oops: valjda :oops: btw ovo ti je zadnje pitanje smiješno .....u ratu su skoro svi :D :D vodovodni objekti bili .....anamo :D :D tamo.
Jest da nije bilo vazda vode :D :D ali kada je bilo ......pili smo je od tamo :oops:
I da ....svakako mi nemamo svijest da shvatimo da trebamo štititi i pomagati domaću proizvodnju ......zbog čega je tako ?
Jedan dio je do onih koji čine zakonodavnu i izvršnu vlast ali najviše je do nas samih ......čuj Takovo :D :D Gornji Milanovac ......Đerdapska klisura ......lijepo mjesto :D :D ali je ipak u drugoj zemlji :D
semir007

Post by semir007 »

Cleen wrote:Na ovom forumu su definitivno neki tipovi koji odgovaraju na postove koje uopste i ne procitaju.
Ja ne govorim o etnickom ciscenju, o nepovratku Bosnjaka u r.s., da r.s. nije dio BiH. Ali govorim o tome da se nasim parama puni budzet r.s.-a, da oni onda tim parama setaju po Beogradu, vozaju skupe limuzine, cuvaju ratne zlocince, kurce se po svijetu da su drzava, prave crkve, zatezu na povratku Bosnjaka ....
Ja sam zelio da cujem da li neko ima nekih konstruktivnih prijedloga kako da umanjimo to presipanje para. Mozda bi bila dobra ideja sa nekom listom Bosnjaka koji su se vratili i otvorili neki biznis. N.pr. lista Bosnjackih radnji u Banja Luci. Sta vi mislite????
Brate ti si 1000% u pravu a pusti ove "naivcine" jer njima da stavis noz na vrat nece opet skontat sta ih je to snaslo.
Fakat vidim svaki dan na polu da je svakom hrvatu preci taj isti hrvat makar moro vozit sat vremena da svom bratu pare ostavi dok nasi ovi ko telad bleje i prodaju se za fening.
Cijeli rat je bio upravo zbog para i to na dugi rok a ti si za svaku pohvalu kao neko ko se trznuo iz svakodnevnice i imas moj respekt.

Pusti janjad ionaku su za kurbana.
Gera

#46 Re: Bosnjaci financiraju republiku srpsku.

Post by Gera »

Cleen wrote:
Kako promijeniti ovo stanje??? Sta uciniti??? Bosnjaci moraju biti svjesni da je u ratu jedan metak kostao jednu marku i da je jedan metak dovoljan da Bosnjak bude ubijen. A mi im jednostavno ostavljamo milione, ako ne i milijarde metaka.
Kako promijeniti ovaj red stvari??????????
Zemo moj ti je predlog da im odmah treba u mecima isplatiti i stvar rijesena.... :lol:
Mataruga

Post by Mataruga »

Slusaj Gera, ja razumijem tvoje emocije i razmisljanje jer sam i saam zagovornik kupovanja od 'nasih' ljudi. Preciznije, kad se moze.
Moj stari je placao Srbe da ociste zgariste jer nije bilo jos povratnika tad. Kasnije svi zidari, tesari, vodoinstaleri, elektricari su su bili nasi povratnici is sela ili iz okolice.

Samo znas nasu raju i kako stvari ponekad idu. Hoce 'nas' majstor da ti oguli kozu jer konta da ga moras zvati. Ne zaboravi da su ljudi izgubili vjeru u patriotizam bez obzira na sva stradanja.
Prosle godine na cevape sam samo iso gdje nasi drze. Jes da su za marku skuplji nego gdje Srbi drze ali eto ja kontam kao da pomazem oporavku.
I ove godine ako bog da tako.
Problem je da stranci strpali nas zrtve da zivimo sa agresorima, bilo je ili tako ili nikako. A ti znas da bez nas Bosnjaka nema ni Bosne, stoga vaznije je da ima povratnika u tu RS nego od koga ce kupovati...
Kick off

Post by Kick off »

i ja sam za kupujmo domace... a kao domace podrazumijevam sve proizvode koji su proizvedeni u danskoj.. ovaj ..hocu reci ..BiH ! :-)

kazes da mnogi hrvati iz hercegovine kupuju samo hrvatske proizvode dok ovi iz PC preferiraju srpske .. djelimicno si u pravu.. ali to ne treba biti razlog da i ti sada kupujes samo bosnjacke proizvode !

mislim,, ako si vec za suvernu nezavisnu nedjeljivu i multietnicku :D
Shoba

Post by Shoba »

ma najbolje je da srbi financiraju federaciju........ :D :) :-D

svi nek daju otkaze...rad je sramota :D :D :D
Shoba

Post by Shoba »

KUPUJMO DOMACE u Merkatoru.. :D :D :D
Post Reply