Bosnjaci financiraju republiku srpsku.
-
Cleen
#1 Bosnjaci financiraju republiku srpsku.
Prema mom misljenju smo mi Bosnjaci jedni od glavnih financiera republike srpske. Kako i zasto???
Dode Bosnjak iz dijaspore u svoju rodnu Banja Luku. Kuca porusena. Valja je popraviti. Posto je malo Bosnjaka i jako malo Bosnjacke privrede u Banja Luci, a dobavka materijala iz Bosnjackih dijelova komplikovana, a i nema se puno vremena, onda on ode kod Srbina u prodavnicu i nakupuje materijala. Ostavi mu se nekoliko hiljada maraka. Pa onda valja naci majstore. Opet isti, Srbi, i opet par hiljada maraka. Za to vrijeme boravka u Banja Luci, valja nesto i pojesti i popiti, valja poplacati raznorazne racune i dazbine. Valja izvaditi raznorazne dokumente.... Valja tociti gorivo, platiti saobracajne kazne ..... Kad se sve sabere njegov boravak i popravka kuce kostaju najmanje 10 000 maraka. Ali kuca opet nije gotova, pa valja to sve opet ponoviti sledece godine itd. Pa kad kuca bude sredena valja onda kupovati farbe, mijenjati podove, prozore, kupovati namjestaj, bijelu tehniku .....
Ako ovaj slucaj pomnozimo sa desetcima hiljada istih slucajeva ili mozda stotinama hiljada ovakvih slucajeva, izademo na ogromnu cifru koja je jednostavno garant ekonomskog opstanka republike srpske. Ista je situacija i sa Bosnjacima u Bosni. Spremni su da odu i na Pale po vrecu brasna ako je tamo jeftinije, pa bar za jednu marku.
Kako promijeniti ovo stanje??? Sta uciniti??? Bosnjaci moraju biti svjesni da je u ratu jedan metak kostao jednu marku i da je jedan metak dovoljan da Bosnjak bude ubijen. A mi im jednostavno ostavljamo milione, ako ne i milijarde metaka.
Kako promijeniti ovaj red stvari??????????
Dode Bosnjak iz dijaspore u svoju rodnu Banja Luku. Kuca porusena. Valja je popraviti. Posto je malo Bosnjaka i jako malo Bosnjacke privrede u Banja Luci, a dobavka materijala iz Bosnjackih dijelova komplikovana, a i nema se puno vremena, onda on ode kod Srbina u prodavnicu i nakupuje materijala. Ostavi mu se nekoliko hiljada maraka. Pa onda valja naci majstore. Opet isti, Srbi, i opet par hiljada maraka. Za to vrijeme boravka u Banja Luci, valja nesto i pojesti i popiti, valja poplacati raznorazne racune i dazbine. Valja izvaditi raznorazne dokumente.... Valja tociti gorivo, platiti saobracajne kazne ..... Kad se sve sabere njegov boravak i popravka kuce kostaju najmanje 10 000 maraka. Ali kuca opet nije gotova, pa valja to sve opet ponoviti sledece godine itd. Pa kad kuca bude sredena valja onda kupovati farbe, mijenjati podove, prozore, kupovati namjestaj, bijelu tehniku .....
Ako ovaj slucaj pomnozimo sa desetcima hiljada istih slucajeva ili mozda stotinama hiljada ovakvih slucajeva, izademo na ogromnu cifru koja je jednostavno garant ekonomskog opstanka republike srpske. Ista je situacija i sa Bosnjacima u Bosni. Spremni su da odu i na Pale po vrecu brasna ako je tamo jeftinije, pa bar za jednu marku.
Kako promijeniti ovo stanje??? Sta uciniti??? Bosnjaci moraju biti svjesni da je u ratu jedan metak kostao jednu marku i da je jedan metak dovoljan da Bosnjak bude ubijen. A mi im jednostavno ostavljamo milione, ako ne i milijarde metaka.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#2 Re: Bosnjaci financiraju republiku srpsku.
na sta to ti pozivas? na bosnjacke cigle, bosnjacki malter?Cleen wrote:Prema mom misljenju smo mi Bosnjaci jedni od glavnih financiera republike srpske. Kako i zasto???
pa takvim razmisljanjem samo nastavljas etnicko ciscenje, jer ako imas bosnjacku pekaru u banja luci , ta ista pekara mora platiti porez i rezije i sve ostalo, a to se placa u RS....
usko razmisljas a i tezak si za dobro jutro...
-
Prenj
#4 Re: Bosnjaci financiraju republiku srpsku.
Formula je jednostavna ... sandzacka ruka u bosnjackom dzepu ...Cleen wrote:na sta to ti pozivas? na bosnjacke cigle, bosnjacki malter?mIRCerka wrote: ...
Kad se sve sabere njegov boravak i popravka kuce kostaju najmanje 10 000 maraka. Ali kuca opet nije gotova, pa valja to sve opet ponoviti sledece godine itd. Pa kad kuca bude sredena valja onda kupovati farbe, mijenjati podove, prozore, kupovati namjestaj, bijelu tehniku .....
...
pa takvim razmisljanjem samo nastavljas etnicko ciscenje, jer ako imas bosnjacku pekaru u banja luci , ta ista pekara mora platiti porez i rezije i sve ostalo, a to se placa u RS....
usko razmisljas a i tezak si za dobro jutro...
-
idic
Kad su političari Bošnjaci iz prvih deset najtežih godina i ovih deset još težih odlučili da donirani novac za popravku kuća i povratak utroše na svoje vile, vikendice, bijesne automobile, privatne firme, školovanje djece na prestižnim univerzitetima u inostranstvu itd. onda ti plaćaj ciglu, malter i radnike Republici Srpskoj. Onda u oktobru kad budeš glasao u dijaspori ponovo zaokruži kao i dosada, za još četri najteže godine. 
-
mIRCerka
#6 Re: Bosnjaci financiraju republiku srpsku.
mah...nebitno je cije su ruke u cijem dzepu kad ovaj nema nista medju ushima...Prenj wrote:
Formula je jednostavna ... sandzacka ruka u bosnjackom dzepu ...
cuj mu price...
skontace valjda on da u stvari poziva na mirnodopsko etnicko ciscenje...
ko sto se ocistilo pola istocne bosne...aplicirali ljudi za donacije za obnovu kuce, obnove im kucu, slikaju se primopredaja kljuceva i onda bosnjak iz IB lagano preda kljuceve nekom Srbinu kojem je prodao kucu...
sve zbog takve price...i onda se doseli ovamo i kuka za ognjistem...
a o ugrozenosti da ne pricam....
ja sam u centru prijedora naletila na pekaru koju drzi Bogunovic Senada...
dzamija obnovljena, sve normala...cak nemaju segregacije po pitanju kafica...
i prica nije MI SRBI/MI BOSNJACI ugrozeni, vec kazu NAS PRIJEDORCANE POJEDOSE OVI VELIKI GRADOVI... e ako su se oni uspjeli dozvati tobe, ja ne znam sta mi cekamo...
a ove turiste sto dodju ovako da obnove kucu...usta bih im zalijepila dok ne nauce da se prvo smisli pa se onda kaze, a ne da se laprda bezze...
oci moje lijepe, ono sto nas odvaja od zivotinja jeste SVIJEST a cini mi se da je tebi nedostaje...
hajd zdravo...
-
Harrys
#7 Re: Bosnjaci financiraju republiku srpsku.
Sta kazes,stotinama hiljada slucajeva.Cleen wrote: Ako ovaj slucaj pomnozimo sa desetcima hiljada istih slucajeva ili mozda stotinama hiljada ovakvih slucajeva, izademo na ogromnu cifru koja je jednostavno garant ekonomskog opstanka republike srpske.
Nikakav cleening tebi ne moze pomoci.
-
Cleen
Ja pozivam na razum i patriotizam. Ono sto se mora platiti (porezi...) to se i mora platiti. Ja pricam o stvarima koje nisu obaveza placanja ili kupovanja u r.s. Zasto Srbi ne dolaze kod nas da kupuju, zasto Hrvati nedolaze kod nas da kupuju???? Nije li to zato sto oni imaju jasniji i cvrsci stav o sebi samima i o onome sto oni zele!!!
Treba podici glavu iz pijeska i gledati u buducnost. Razmisljati o buducnosti i pravitit planove u tom pravcu..
Treba podici glavu iz pijeska i gledati u buducnost. Razmisljati o buducnosti i pravitit planove u tom pravcu..
-
Prenj
Cijela BiH je nasha. Upamti to!Cleen wrote:Ja pozivam na razum i patriotizam. Ono sto se mora platiti (porezi...) to se i mora platiti. Ja pricam o stvarima koje nisu obaveza placanja ili kupovanja u r.s. Zasto Srbi ne dolaze kod nas da kupuju, zasto Hrvati nedolaze kod nas da kupuju???? Nije li to zato sto oni imaju jasniji i cvrsci stav o sebi samima i o onome sto oni zele!!!
-
mIRCerka
da, oni znaju sta zele a to je JEFTINIJE USLUGE!!!!Cleen wrote:Ja pozivam na razum i patriotizam. Ono sto se mora platiti (porezi...) to se i mora platiti. Ja pricam o stvarima koje nisu obaveza placanja ili kupovanja u r.s. Zasto Srbi ne dolaze kod nas da kupuju, zasto Hrvati nedolaze kod nas da kupuju???? Nije li to zato sto oni imaju jasniji i cvrsci stav o sebi samima i o onome sto oni zele!!!
mnoge sarajlije godinama lijekove uzimaju u lukavici jer su jeftiniji...
ja sam presla na ERONET mobilne komunikacije obzirom da su jeftiniji i povoljniji... i da, zivo mi se heb hocu li time finansirati HDZ ako znam da preko 061 finansiram U KNOW WHO!!!!
to na sta ti pozivas je KVAZIPATRIOTIZAM jer bi se trebao boriti da uslovi budu jednaki svugdje u ovom nasem trokutu od drzave...
nadam se da me kontas...
budusnosti nema ako cemo ganjati bosnjacke ili srpske cigle...jer ni srpstvo ni bosnjastvo nece tim ljudima donijeti dodatni dinar u dzep...
po tvom planu im samo uzima ....
saberi se buraz, nije jos kasno...
-
Harrys
Jedina stvar na koju ti pozivas je na mrznju i nacionalnu netrpeljivost.Cleen wrote:Ja pozivam na razum i patriotizam. Ono sto se mora platiti (porezi...) to se i mora platiti. Ja pricam o stvarima koje nisu obaveza placanja ili kupovanja u r.s. Zasto Srbi ne dolaze kod nas da kupuju, zasto Hrvati nedolaze kod nas da kupuju???? Nije li to zato sto oni imaju jasniji i cvrsci stav o sebi samima i o onome sto oni zele!!!
A tu nema buducnosti.
- SiSaJuMe
Reko ja tebi kupi kucu u francuskoj i placaj francuzima.Cleen wrote:Ja pozivam na razum i patriotizam. Ono sto se mora platiti (porezi...) to se i mora platiti. Ja pricam o stvarima koje nisu obaveza placanja ili kupovanja u r.s. Zasto Srbi ne dolaze kod nas da kupuju, zasto Hrvati nedolaze kod nas da kupuju???? Nije li to zato sto oni imaju jasniji i cvrsci stav o sebi samima i o onome sto oni zele!!!
PS1; Aj nebudali, Pozivas se na razum? Sta trebam picit 100 km da kupim dvije cigle i vrecu cementa. Samo da nekupim kod 'njih'? Da jos me uvjeri da i cevape moram sa 'razumom; kod nasih kupovat.
PS2. Spicis iz BL do Travnika da bi kod nasih kupio vrecu cementa koja se proizvodi u fabrici cementa Lukovac.
-
mIRCerka
Harrys, odustani.... Cleenu je mozak ispran bas pred ljetni raspust...bas pred dolazak iz dijaspore u domovinu...Harrys wrote:Jedina stvar na koju ti pozivas je na mrznju i nacionalnu netrpeljivost.Cleen wrote:Ja pozivam na razum i patriotizam. Ono sto se mora platiti (porezi...) to se i mora platiti. Ja pricam o stvarima koje nisu obaveza placanja ili kupovanja u r.s. Zasto Srbi ne dolaze kod nas da kupuju, zasto Hrvati nedolaze kod nas da kupuju???? Nije li to zato sto oni imaju jasniji i cvrsci stav o sebi samima i o onome sto oni zele!!!
A tu nema buducnosti.
aman...
-
Cleen
Na ovom forumu su definitivno neki tipovi koji odgovaraju na postove koje uopste i ne procitaju.
Ja ne govorim o etnickom ciscenju, o nepovratku Bosnjaka u r.s., da r.s. nije dio BiH. Ali govorim o tome da se nasim parama puni budzet r.s.-a, da oni onda tim parama setaju po Beogradu, vozaju skupe limuzine, cuvaju ratne zlocince, kurce se po svijetu da su drzava, prave crkve, zatezu na povratku Bosnjaka ....
Ja sam zelio da cujem da li neko ima nekih konstruktivnih prijedloga kako da umanjimo to presipanje para. Mozda bi bila dobra ideja sa nekom listom Bosnjaka koji su se vratili i otvorili neki biznis. N.pr. lista Bosnjackih radnji u Banja Luci. Sta vi mislite????
Ja ne govorim o etnickom ciscenju, o nepovratku Bosnjaka u r.s., da r.s. nije dio BiH. Ali govorim o tome da se nasim parama puni budzet r.s.-a, da oni onda tim parama setaju po Beogradu, vozaju skupe limuzine, cuvaju ratne zlocince, kurce se po svijetu da su drzava, prave crkve, zatezu na povratku Bosnjaka ....
Ja sam zelio da cujem da li neko ima nekih konstruktivnih prijedloga kako da umanjimo to presipanje para. Mozda bi bila dobra ideja sa nekom listom Bosnjaka koji su se vratili i otvorili neki biznis. N.pr. lista Bosnjackih radnji u Banja Luci. Sta vi mislite????
- SiSaJuMe
Moj ti je predlog: Kupi kucu u francuskoj i placaj francuzima.Cleen wrote:Ja sam zelio da cujem da li neko ima nekih konstruktivnih prijedloga kako da umanjimo to presipanje para. Mozda bi bila dobra ideja sa nekom listom Bosnjaka koji su se vratili i otvorili neki biznis. N.pr. lista Bosnjackih radnji u Banja Luci. Sta vi mislite????
Ja neznam jel ti ovo ozbiljno,. Lista Bosnjackih radnji?????
Kako si krenu jos ces trazit Bosnjacku radnju koja prodaje Bosnjacke Proizvode, U kojoj su radnici Bosnjaci, koji uzdisu Bosnjacki zrak gdje grije Bosnjacko sunce........
-
Cleen
Tebi je definitivno veci mali mozak od velikog.SiSaJuMe wrote:Moj ti je predlog: Kupi kucu u francuskoj i placaj francuzima.Cleen wrote:Ja sam zelio da cujem da li neko ima nekih konstruktivnih prijedloga kako da umanjimo to presipanje para. Mozda bi bila dobra ideja sa nekom listom Bosnjaka koji su se vratili i otvorili neki biznis. N.pr. lista Bosnjackih radnji u Banja Luci. Sta vi mislite????
Kako si krenu jos ces trazit Bosnjacku radnju koja prodaje Bosnjacke Proizvode, U kojoj su radnici Bosnjaci, koji uzdisu Bosnjacki zrak gdje grije Bosnjacko sunce........
- SiSaJuMe
Hvala na dijagnozi. Bar sad znam da imam mozak. Je da je mal al ga bar imam. Za razliku od ..... Nastavi sam.Cleen wrote:Tebi je definitivno veci mali mozak od velikog.SiSaJuMe wrote:Moj ti je predlog: Kupi kucu u francuskoj i placaj francuzima.Cleen wrote:Ja sam zelio da cujem da li neko ima nekih konstruktivnih prijedloga kako da umanjimo to presipanje para. Mozda bi bila dobra ideja sa nekom listom Bosnjaka koji su se vratili i otvorili neki biznis. N.pr. lista Bosnjackih radnji u Banja Luci. Sta vi mislite????
-
gavrilo
ja sam iz rs i na mojoj kuci su prozore i fasadu radili bosnjaci (tj. firma iz federacije), a namjestaj i elektroniku smo kupili u tuzli i poznajem vise takvih slucajeva, pogotovo kod dijaspore.Cleen wrote:Zasto Srbi ne dolaze kod nas da kupuju, zasto Hrvati nedolaze kod nas da kupuju????
o cemu ti pricas?
ps. ne razumijem sta hoces da kazes... bosnjaci treba da se vrate u bl ali ne treba da sudjeluju u izgradnji i ekonomskoj podrsci (ili bilo kakvoj...) grada?
pps. "Moj ti je predlog: Kupi kucu u francuskoj i placaj francuzima. "
- Ahmmed
Ja ću citirati Prenja:
Cijela Bosna i Hercegovina je naša!
A ima i ova uprava za indirektno oporezivanje, na državnom nivou, pa eto....puni se i državni budžet.....Jeste da se troši na državnu administraciju,čak 67 posto....
No, reći ću i ovo: Kupujmo domaće, uz uvažavanje činjenice da je domaće sve što se proizvede od Une do Drine, od Save do mora
A ima i ova uprava za indirektno oporezivanje, na državnom nivou, pa eto....puni se i državni budžet.....Jeste da se troši na državnu administraciju,čak 67 posto....
No, reći ću i ovo: Kupujmo domaće, uz uvažavanje činjenice da je domaće sve što se proizvede od Une do Drine, od Save do mora
-
mIRCerka
Ahmmed wrote:Ja ću citirati Prenja:
-
sulesavic
Po Sulejmana Tihiæa kuæi dolaze 3 auta, da bi ga odvezla do posla. Koji se (posao) nalazi 100 metara zraène linije. Unjesto toga, ta kolona mora npraviti nekoliko saobraæajnih prekr¹aja (prelazak pune linije, vozanje po trortoaru, izazivanje opasnosti po druge sudionike...), obiæi dobar dio grada i spustiti se do Predsjedni¹tva. Ko to finasira?SiSaJuMe wrote:Moj ti je predlog: Kupi kucu u francuskoj i placaj francuzima.Cleen wrote:Ja sam zelio da cujem da li neko ima nekih konstruktivnih prijedloga kako da umanjimo to presipanje para. Mozda bi bila dobra ideja sa nekom listom Bosnjaka koji su se vratili i otvorili neki biznis. N.pr. lista Bosnjackih radnji u Banja Luci. Sta vi mislite????
-
mIRCerka
isti oni koji to isto placaju za paravca i ivumirujovica....sulesavic wrote:
Po Sulejmana Tihića kući dolaze 3 auta, da bi ga odvezla do posla. Koji se (posao) nalazi 100 metara zračne linije. Unjesto toga, ta kolona mora npraviti nekoliko saobraćajnih prekršaja (prelazak pune linije, vozanje po trortoaru, izazivanje opasnosti po druge sudionike...), obići dobar dio grada i spustiti se do Predsjedništva. Ko to finasira?
svi mi...
tako da je svejdeno gdje ces kupit cigle....al ovaj gore to ne konta...
-
zeljeni_nadimak
Kad vec govoris o budzetu RS ne bi ti bilo suvisno da se raspitas sta je to budzet i na sto se sve trose sredstva iz budzeta. Kad ti kupis nesto u trgovini u Prijedoru, dio poreza koji platis ide u opstinski budzet. Iz tog opstinskog budzeta se finansira izgradnja ili opravak vodovoda, ceste, elektrifikacija i sve ostalo sto je potrebno u svim mjesnim zajednicama opstine Prijedor, ukljucujuci bosnjacka sela poput Biscana, Rizvanovica ili sela oko Kozarca. Za tvoju informaciju u RS se vratilo dosta ljudi nesrpske nacionalnosti i u RS-u je otvoren veliki broj firmi koje drze Bosnjaci. U Prijedoru i oko Prijedora ih postoji veliki broj pa sljedeci put kad dodjes u Banja Luku ako si toliki patriota idi po cement kod brace Jakupovic u Kozarac ako ti se ne placa Srbima u Banja Luci.Cleen wrote:Na ovom forumu su definitivno neki tipovi koji odgovaraju na postove koje uopste i ne procitaju.
-
Cleen
Jasno je meni to sa budzetom. Ali to je budzet grada u republici srpskoj ili budzet monstrumske tvorevine zvane republika srpska. Znaci samim tim mi cementiramo postojanje r.s. I kako onda pricati o njenom ukidanju kad se njihova kasa stalno puni Bosnjackim parama.
Kako ce prognani Prijedorcanin iz Svedske saznati za jednu Bosnjacku radnju u Prijedoru????
Tacno je da se treba kupovati domace. Ali je to samo otrcana fraza u Bosnjackom dijelu federacije. Treba otici u Banja Luku, Trebinje, Focu ... pa tamo pricati o akciji kupujmo domace. Pa tamo je u prodavnicama sve sama Srbija. Isto je u Hercegovini pod Hrvatskom kontrolom.
Kako ce prognani Prijedorcanin iz Svedske saznati za jednu Bosnjacku radnju u Prijedoru????
Tacno je da se treba kupovati domace. Ali je to samo otrcana fraza u Bosnjackom dijelu federacije. Treba otici u Banja Luku, Trebinje, Focu ... pa tamo pricati o akciji kupujmo domace. Pa tamo je u prodavnicama sve sama Srbija. Isto je u Hercegovini pod Hrvatskom kontrolom.
-
Prenj
Sta predlazes, podjelu BiH? Ili otvaranje manjinskih prodavnica za manjine?Cleen wrote:Jasno je meni to sa budzetom. Ali to je budzet grada u republici srpskoj ili budzet monstrumske tvorevine zvane republika srpska. Znaci samim tim mi cementiramo postojanje r.s. I kako onda pricati o njenom ukidanju kad se njihova kasa stalno puni Bosnjackim parama.
Moze i zute trake u sljedecem koraku?
Ja odvratne rijeci, 'manjina', u vlastitoj zemlji