Nije tacno, ti sad tvrdis da neobrazovan znaci neinteligentan? Pogresnoschnappi wrote:ovo nije tacno, i ja sam tako ucila u skoli, ali se u zadnje vrijeme na Zapadu uci drugacije, inteligencija moze da se poveca ili smanji, zavisno od informisanosti, ucenja, ponavljanja itd. nije slucajno da tamo gdje je standard veci i IQ je veci, odnosi se na sve vrste int. pa i na tzv. "urodjenu" prirodnu inteligencijuNaravno, no sistem obrazovanja ne cini ljude pametnijim ili glupljim, on samo iskoristava bolje ili losije potencijal u populaciji. Tvoj IQ je isti, imao ti titulu ili ne, samo bi drustvo vise volilo da to kanalise u nesto produktivno.
http://www.spiegel.de/wissenschaft/mens ... 92740.html
Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
-
Struja__
#501 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
-
detroit-mercy
#502 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Ne pricaj glupost, kod mene ha poslu imas hejebe Amera kojim djeca studiraju po dvije tri godin i kad ga pitas sta ti mali mala studira dobijes odgovor " Pa znas, nije se jos odlucio/odlucila, ono uzima casove, mozda ce biti ovo mozda onoStoner wrote:Sve što mi imamo od Njemačkog sistema je pripravništvo, ostalo se temelji na bubanju teorije koju 90% studenata niti će znati primjeniti niti će imati priliku da primjeni.stakasa wrote:SFRJ imala njemacki obrazovni sistem? Ubijanje matematikom odma do pocetka, 16 predmeta u prvom srednje, Suvareve reforme da svak sve zna, 20 knjiga za lektiru, bolje da je mali na fakultetu vec na ulici...? Govorilo se je da je sovjetski, ne znam kakav je njemacki sistem ali dobro bi se iznenadio kad bi mi ponudio neke dokaze/dodatna objasnjenja ove tvrdnjemadner wrote:Nas obrazovni sistem je Njemacki, ne Sovjetski.
Nastavite lupat
Trend u čitavom svijetu i na skoro svim univerzitetima je Active Learning.
P.S.
Imamo i jako lošu studentsku kulturu, upisuju se fakulteti jer ne znaju šta bi studirali, jer su im tu jarani/ce, jer ne znaju šta će od sebe. Te razloge nećeš nikada čuti od nekog Amera,Švabe il' Engleza. Nikada.
- damskot
#503 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Neznam ja ko je kome prodao Vjecnicu
Bezveze je ovo i da postoji pravna drzava natjerala bi istrazivaca da povuce tvrdnju ili dokaze . Druga strana svake godine oko 10 istrazivanja se poniste na prestiznim Visoko skolskim ustanovama u NL kao falcifikovane i izmisljene . I to od strane profesora koji poslje placu i izvinjavaju se na tv.
Kad je americki general rekao da su NL pederi u vojsci Odma su trazili da se izvinu ili ce povuci pare za proizvodnju nakog novog aviona . E tako sad naci ko je istrazitelj i poslat im ambasadora kuci dok se ne izvinu i objave tacne podatke.
ALI ALI ALI ... Mi nemozemo da dokazem da je srbija agresor pa je vjerovatno smjesno o cemu ja kucam . Kako se ono na pravnom diplomira ? jebiga ...
Bezveze je ovo i da postoji pravna drzava natjerala bi istrazivaca da povuce tvrdnju ili dokaze . Druga strana svake godine oko 10 istrazivanja se poniste na prestiznim Visoko skolskim ustanovama u NL kao falcifikovane i izmisljene . I to od strane profesora koji poslje placu i izvinjavaju se na tv.
Kad je americki general rekao da su NL pederi u vojsci Odma su trazili da se izvinu ili ce povuci pare za proizvodnju nakog novog aviona . E tako sad naci ko je istrazitelj i poslat im ambasadora kuci dok se ne izvinu i objave tacne podatke.
ALI ALI ALI ... Mi nemozemo da dokazem da je srbija agresor pa je vjerovatno smjesno o cemu ja kucam . Kako se ono na pravnom diplomira ? jebiga ...
-
salvatore paradise
#504 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Koliko sam shvatio ne tvrdi to. Vec da s vecim obrazovanjem imas mogucnost da povecas inteligenciju. Sto je i logicno, znas vise stvari, imas vise pravaca za kreativno razmisljanje, vise vjezbi za mozak itd itd. Da se razumijemo ne postoje enormna povecanja inteligencije, da recimo sa 100 skocis na 130 pomocu obrazovanja. Ali da se moze povecati, moze.Struja__ wrote:Nije tacno, ti sad tvrdis da neobrazovan znaci neinteligentan? Pogresnoschnappi wrote:ovo nije tacno, i ja sam tako ucila u skoli, ali se u zadnje vrijeme na Zapadu uci drugacije, inteligencija moze da se poveca ili smanji, zavisno od informisanosti, ucenja, ponavljanja itd. nije slucajno da tamo gdje je standard veci i IQ je veci, odnosi se na sve vrste int. pa i na tzv. "urodjenu" prirodnu inteligencijuNaravno, no sistem obrazovanja ne cini ljude pametnijim ili glupljim, on samo iskoristava bolje ili losije potencijal u populaciji. Tvoj IQ je isti, imao ti titulu ili ne, samo bi drustvo vise volilo da to kanalise u nesto produktivno.
http://www.spiegel.de/wissenschaft/mens ... 92740.html
-
iz zadnje klupe
#505 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Ima tu mnogo faktora koji uticu , istraživači su dokazali da kod pripadnika manjina koji su izlozeni diskriminaciji od strane vecine i kojima se sugerise da su gluplji kroz medije, obrazovni sistem i sl zaista i utiče na rezultate testiranja IQ ( primjer manjeg IQ diskriminisane korejske manjine u Japanu u odnosu na Korejce u maticnoj zemlji)Koliko sam shvatio ne tvrdi to. Vec da s vecim obrazovanjem imas mogucnost da povecas inteligenciju. Sto je i logicno, znas vise stvari, imas vise pravaca za kreativno razmisljanje, vise vjezbi za mozak itd itd. Da se razumijemo ne postoje enormna povecanja inteligencije, da recimo sa 100 skocis na 130 pomocu obrazovanja. Ali da se moze povecati, moze
- Dozer
#506 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Svi nasi poslijeratni izbori, a pogotovo oni prvi "demokratski" prijeratni, + ovi sto sad dolaze, pokazuju nivo inteligencije ljudi u BiH. Dalje od toga nista ne treba reci.
-
dezurni_ucenik
#507 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Dozer wrote:Svi nasi poslijeratni izbori, a pogotovo oni prvi "demokratski" prijeratni, + ovi sto sad dolaze, pokazuju nivo inteligencije ljudi u BiH. Dalje od toga nista ne treba reci.
To je to.
-
mehoxy
#508 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Jeste mi se popeli na onu stvar s izborima i izbornim sranjima.Isto ko da kod nas uopste postoji dobra opcija pa da narod moze "odabrati kako treba".
- Sezam
#509 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Sve se moze objasniti u dvije rijeci, koje niko da spomene u prethodnih 20 stranica: TURBO FOLK.
Ljudi koji zive, odrastaju, vole, vesele se, tuguju i umiru uz turbofolk, tesko mogu biti inteligentni.
Ljudi koji zive, odrastaju, vole, vesele se, tuguju i umiru uz turbofolk, tesko mogu biti inteligentni.
- Hajvan
#510 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
prosjeČni denis u bosni iznosi 8,9 cm
ampak, prosjecna regina u bosni je duboka 17,2 cm.
kako je nastao ovaj nesklad - naučnici ne mogu da determinizuju.
-
L u c i f e r
#511 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Prosječni kukuruz u Bosni je dug 17,2 cm.Hajvan wrote:prosjeČni denis u bosni iznosi 8,9 cm
- Hajvan
-
salvatore paradise
#513 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Turbofolk je posljedica neinteligencije, ne uzrok. Doduse ni to ne mora biti pravilo, znam par veoma inteligentnih ljudi koji cugaju uz zvuke Cece ili Sabana.Sezam wrote:Sve se moze objasniti u dvije rijeci, koje niko da spomene u prethodnih 20 stranica: TURBO FOLK.
-
astra17
#514 Re: Bosna među zemljama sa najneinteligentnijim ljudima
Sigurno su mjerenja obavljana na BH policajcima - ne vidjeh gluplje (neiteligentnije) mrake od nijh