Bosna i Hercegovina

rei

Post by rei »

gavrilo wrote:
rei wrote:ne mislila sam na "danas" izrazava se kao istocni nam susjedi :-)

reci joj ... :P

:kiss:
rekla sam joj vec jednom, ali je izbjegla odgovoriti samo je rekla
"ne znam na sta si mislila".... :?
a jesi ti gavrilo Bosanac :P
Danger

Post by Danger »

BOSNA je drzava a ne religija.
Ne mrzim srbe ngo cetnike.....
Panasonic

#78 Re: Bosna i Hercegovina

Post by Panasonic »

gavrilo wrote:
Novi_Nick wrote:
gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba

... ili fikcija ?
Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika. :-D
nisi ti ni b od bosanca ... mrzis srbe :P

ti si ... bosnjak
:D
Novi_Nick je u pravu, BiH je drzava svih onih koji je smatraju svojom drzavom i domovinom. Oni koji je ne smatraju svojom domovinom, Bosna i Hercegovina nece smatrati ni svojim narodom.
Fair Life

#79 Re: Bosna i Hercegovina

Post by Fair Life »

Panasonic wrote:Novi_Nick je u pravu, BiH je drzava svih onih koji je smatraju svojom drzavom i domovinom. Oni koji je ne smatraju svojom domovinom, Bosna i Hercegovina nece smatrati ni svojim narodom.
200 miliona Kineza, uze rodbine Kineza vec nastanjenih u BiH, smatra BiH svojom drzavom i domovinom. Spremi se da ih docekas.

PS__Kad bi te neko poducio razlici izmedju nacije i naroda sevap bi uhvatio.
rei

Post by rei »

St.Germain wrote:
ja i dalje tvrdim, da medju bosnjacima ima neproporcijalno daleko vise pristalica gradjanske drzave na iskrenoj sekularnoj osnovi nego medju ostala dva naroda.

i ja se sa ovim slazem,medjutim kako je krenulo sa izjednacavanjima
svi su isti, mislim da moze biti samo kontraproduktivno, tako
sto vidjevsii sami svojim ocima nepravdu, pocnu mijenjati misljenje,
ili je to i cilj..... to su naravno samo moja razmisljanja :?
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Republika :oops: BiH .
LjubavNick

Post by LjubavNick »

...
manijak1

Post by manijak1 »

Ima jos primjera koliko hoces ali ko bi to sve nabrojio…
Ma da ..........počni od Marakane :D :D ako baš hoćeš .
manijak1

Post by manijak1 »

Nisam se mislio vise javljati ali...
Ne mogu u svoj svojoj dvoličnosti zaobići činjenicu da mi je karakter slabija strana ličnosti i da mi je istina samo jedna ..........slijepa.
P.S. Četnik si :oops: onaj pravi
Sramni su svi oni novinarski izvjestaji u kojima se tvrdi da je doslo do „sukoba navijaca dva tima” i da su „jugoslovenski navijaci isprovocirali incidente”.
koji nije bio na toj utakmici u kolovozu mjesecu koju ste zasluženo dobili sa 2 :0 i zasluženo popili batine ..........poslije troprstog prizivanja Srbije u srcu Sarajeva.
P.S Ima li još .........o logorima šta novo ?
Skljoco

#85 Re: Bosna i Hercegovina

Post by Skljoco »

Panasonic wrote:
gavrilo wrote:
Novi_Nick wrote: Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika. :-D
nisi ti ni b od bosanca ... mrzis srbe :P

ti si ... bosnjak
:D
Novi_Nick je u pravu, BiH je drzava svih onih koji je smatraju svojom drzavom i domovinom. Oni koji je ne smatraju svojom domovinom, Bosna i Hercegovina nece smatrati ni svojim narodom.
---------------------
Novi Nik , nemoj vise zbunjivati ljude i govoriti nekako iz nekakvog straha da je BiH drzava svih onih koji je i osjecaju svojom .
Evo zbog cega ,
Svi oni koji je osjecaju svojoj izjasnit ce se za pripadnost njenoj Naciji i njenom Narodu i onda ce mo mi za takve konstatovati da su Bosanskohercegovci odnosno Bosanci pa iz svega toga proizilazi da je drzava BiH Bosanskohercegovaca odnosno Bosanaca .
Moze li neko u BiH ko se izjasni da je pripadnik Naroda drzave Srbije a NE Naroda drzave BiH reci da je BiH i njegova drzava ?
Moze kao sto to moze reci i jedan Albanac u Srbiji ili jedan Srbin u Hrvatskoj !
A sta je Albanac u Srbiji il sta je Srbin u Hrvatskoj ?
E sta je Srbin u Hrvatskoj to mora biti i Hrvat u BiH ili sta je Hrvat u Srbiji to mora biti i Srbin u BiH !
I nije mi jasno da se mnogi ne stide da oko kategorisanja nacije i nacionalne manjine stvaraju zbrku i pometnju medju i onako raspamecenim narodom !
A o trecim necu ni da trosim rijeci !
Skljoco

Post by Skljoco »

tuzlansky wrote:Novi Nick
Ono sto ti ja nastojim objasniti je to da postoje razliciti pristupi definiranju nacije, razlicite teorije nacije 8-)

A self-identifying people who share a common history, often language, a common culture and a homeland.

Individuals whose common identity creates a psychological bond and a political community.

Ili etatisticki

Naciju cine gradjani jedne zemlje,dakle oni koji su u trajnoj vezi sa njenim pravnim poretkom, drzavljani :)
-------------------------------------------
Skljoco ,
... drzavljani koji se slobodno i samovoljno opredjele i izjasne da su pripadnici nacije i naroda te drzave .
------------------
Znam ja o cemu se ovde radi ali na zalost to je samo povrsan i letimican pogled na uredjenje slobodnih i demokratskih drzava koje preferiraju da su svi njeni drzavljani i pripadnici njene nacije i njenog naroda ali ... to je samo djelimicno tocno jer np. sa dobijanjem njemackog drzavljanstva podrazumjeva se i prihvatanje novog nacionalnog i narodnog identiteta njemacke drzave ali ... i u Njemackoj postoje njeni drzavljani koji nisu pristali da budu i pripadnici nacije i naroda njemacke drzave . Kako u Njemackoj tako i u svim slobodnim i demokratskim drzavama u svijetu za koje sam ustvrdio da preferiraju da je svaki nosioc drzavljanstva neke drzave automatski i pripadnik nacije i naroda te drzave !
Ono sta je u svijetu izezetak na Balkanu je pravilo i pojava jer je Balkan imao i prihvatao ucenje nekih jebivjetrova kao sto je bio Vuk Stefanovic Karadzic .
Ono sto je u svijetu normalno na Balkanu se sprdaju sa tim jer ... Balkan je to ! I Srbi u njemu ...
--------------------------
Medjutim , Kad bi BiH postavila sve na svoje mjesto i kad bi i ona uvela vizni rezim onda bi sve doslo na svoje mjesto pa bi svi koji nisu Bosanci podpali pod "Duldung " i to bi bilo i najbolje !
Skljoco

#87 Re: Bosna i Hercegovina

Post by Skljoco »

Fair Life wrote:
Panasonic wrote:Novi_Nick je u pravu, BiH je drzava svih onih koji je smatraju svojom drzavom i domovinom. Oni koji je ne smatraju svojom domovinom, Bosna i Hercegovina nece smatrati ni svojim narodom.
200 miliona Kineza, uze rodbine Kineza vec nastanjenih u BiH, smatra BiH svojom drzavom i domovinom. Spremi se da ih docekas.

PS__Kad bi te neko poducio razlici izmedju nacije i naroda sevap bi uhvatio.
----------------------------------
:lol: E pa ja sam Sevap insan i evo objasnjenja ,
- Svaka Slobodna i Demokratska drzava u svom ustavu definise da je ona drzava koja ima svoj
- nacionalni i svoj
- narodni identitet
i da te ne zbunjujem bit cu kratak ,
Svaki pripadnik nacije jedne drzave je automatski i pripadnik naroda te drzave pa se iskljucuje mogucnost da pripadnik nacije jedne drzave u isto vrijeme bude pripadnik i naroda druge drzave .
Evo primjera ,
Kako bi izgledalo kad bi neko bio prtipadnik nacije njemacke drzave a istovremeno i pripadnik naroda drzave Francuske ?
Ili kad bi pripadnik nacije drzave Bosne i Hercegovine mogao istovremeno da bude i pripadnik naroda drzave Srbije ?
E posto su Nacija i Narod jedne drzave njeni Politicki identiteti kroz koje ona regulira i sprovodi svoju drzavnotvornost onda je nezamislivo da pripadnik njene nacije moze biti i pripadnik naroda druge drzave tj. politickog narodnog identiteta druge drzave .
I to je to ,
jednostavno do "balceka" za sve one koji imaju najiskrenije namjere prvo prema sebi pa onda i prema svim ostalim i ostalom svijetu !
Skljoco

Post by Skljoco »

:lol: Il da neki Srbin u Hrvatskoj rekne da je nacionalno Hrvat ?
Ma :lol: :lol: :lol: :lol:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Skljoco
ne zbunjujem ja nikoga niti mi je to cilj. Ko je zbunjen.... zbunjen je sam zbog svog politickog ili historijskog neznanja a ne zbog toga sta ja eventualno pisem. Ja polazim od realne danasnje situacije a ona je da su BiH i njen Bosanskohercegovacki narod i naciju preko BH sadasnjeg Ustava kao i u praksi..... teritorijalno, politicki, ekonomski itd okupirali Srbi, Hrvati i Bosnjaci. Zbog njihovih zajednickih ciljeva su izbacili iz BH Ustava Bosance i Hercegovce da bi lakse podjelili BiH i dosli joj glave. Oni su sebi napisali i prilagodili BH Ustav po kojem su oni konstitutivni, po kojem su oni vecinski a ne manjinski narodi i nacije u BiH itd.

Razumijem ja tebe odlicno o cemu ti pises a to je:
Bosanci i Hercegovci su najveci/temeljni/autohtoni narod i nacija u BiH a Bosnjaci, Srbi i Hrvati su manjinski narodi i pripadnici etnickog naroda Slavena. BiH je vise - multi etnicka i Jednonacionalna drzava Bosanaca i Hercegovaca. Uzeo si kao primjer za to Srbiju i Hrvatsku.

Medjutim, ne trebas to meni objasnjavati, objasni to Srbima, Bosnjacima i Hrvatima i gledaj da u parlamentu BiH utices na promjenu BH novog Ustava koji je u fazi izmjene te da ga prilagodis na onaj nacin kako ti mislis da treba da bude.

Misljenja sam i dalje da prvi korak koji se mora i treba uraditi prije promjene BH Ustava koji je u toku da se Bosanskohercegovacki narodni i nacionalni identitet treba ponovo upisati - vratiti na snagu u BH Ustav.
sejfudin

Post by sejfudin »

bosna i hercegovina je zemlja prije svega bosanaca i hercegovaca i naravno
konstutivnih narodnih manjina,sandjaklija,crnogoraca,hrvata,albanaca,
cigana,srba i drugih
Skljoco

Post by Skljoco »

Novi_Nick wrote:Skljoco
ne zbunjujem ja nikoga niti mi je to cilj. Ko je zbunjen.... zbunjen je sam zbog svog politickog ili historijskog neznanja a ne zbog toga sta ja eventualno pisem. Ja polazim od realne danasnje situacije a ona je da su BiH i njen Bosanskohercegovacki narod i naciju preko BH sadasnjeg Ustava kao i u praksi..... teritorijalno, politicki, ekonomski itd okupirali Srbi, Hrvati i Bosnjaci. Zbog njihovih zajednickih ciljeva su izbacili iz BH Ustava Bosance i Hercegovce da bi lakse podjelili BiH i dosli joj glave. Oni su sebi napisali i prilagodili BH Ustav po kojem su oni konstitutivni, po kojem su oni vecinski a ne manjinski narodi i nacije u BiH itd.

Bosanci i Hercegovci su najveci/temeljni/autohtoni narod i nacija u BiH a Bosnjaci, Srbi i Hrvati su manjinski narodi i pripadnici etnickog naroda Slavena. BiH je vise - multi etnicka i Jednonacionalna drzava Bosanaca i Hercegovaca. Uzeo si kao primjer za to Srbiju i Hrvatsku.

Medjutim, ne trebas to meni objasnjavati, objasni to Srbima, Bosnjacima i Hrvatima i gledaj da u parlamentu BiH utices na promjenu BH novog Ustava koji je u fazi izmjene te da ga prilagodis na onaj nacin kako ti mislis da treba da bude.

Misljenja sam i dalje da prvi korak koji se mora i treba uraditi prije promjene BH Ustava koji je u toku da se Bosanskohercegovacki narodni i nacionalni identitet treba ponovo upisati - vratiti na snagu u BH Ustav.
Izvini ako sam te povrijedio jer to nikad sebi ne bih oprostio ali ,
Ko dragog boga te zamoljavam da vise NE pises da je drzava BiH svacija ili da je ona drzava
- i srpska
- i hrvatska
- i "bosnjacka"
jer je ona samo i jedino i iskljucivo Drzava svih onih koji se izjasne da su pripadnici njene Nacije i njenog Naroda i da je ona Drzava koja ce omoguciti svim svojim drzavljanima koji su pripadnici nacija i naroda drugih drzava Sva ljudska prava i gradjanske slobode na najvisem svijetskom standardu sto toj kategoriji gradjana-drzavljana pripada !
Ili jednostavnije,
Drzava BiH nije drzava Srbina koji je njen drzavljanin ali ce ona tom svom drzavljaninu omuguciti sva ljudska prava i gradjanske slobode na najvisem svijetskom nivou !
Drzava BiH nije drzava Hrvata koji je njen drzavljanin ...

Drzava BiH nije drzava "Bosnjaka" koji je njen drzavljanin ...

Drzava BiH nije drzava Albanca koji je njen drzavljanin ...

Drzava BiH nije drzava Slovenca koji je njen drzavljanin ...

Itd ... i uvijek isto ... jer je BiH jedino drzava Bosanskohercegovaca odnosno Bosanaca a u njoj mogu i imaju pravo da zive svi koji ispune zakonske i druge norme zadate ustavnim odredbama Slobodne i Demokratske drzave BiH !
Mr_M

#92 Re: Bosna i Hercegovina

Post by Mr_M »

nebi wrote:

... ili fikcija ?
drzava bosanaca,gavrilo.....a onda svih ostalih(zivio ti meni)
A sta je sa hercegovcima :D
Bosnaci ne postoje postoje samo Srbi, Hrvati i Bosnjaci
Tacka
Mr_M

Post by Mr_M »

Novi_Nick wrote:Skljoco

Tzv. Bosanci i Hercegovci nikad nisu ni bili u ustavu. Bosnac ili Hercegovac je regionalna oznaka a ne nacionalna.
pike

#94 Re: Bosna i Hercegovina

Post by pike »

Mr_M wrote:
nebi wrote:

... ili fikcija ?
drzava bosanaca,gavrilo.....a onda svih ostalih(zivio ti meni)
Tacka
Cuj ga e. Pa neces ti meni valjda reci da ja ne postojim. Kao sto se da primjetiti postojim kao bosanac, a koliko vidim nisam usamljen. :bih:
Mr_M

#95 Re: Bosna i Hercegovina

Post by Mr_M »

pike wrote:
Mr_M wrote:
nebi wrote: drzava bosanaca,gavrilo.....a onda svih ostalih(zivio ti meni)
Tacka
Cuj ga e. Pa neces ti meni valjda reci da ja ne postojim. Kao sto se da primjetiti postojim kao bosanac, a koliko vidim nisam usamljen. :bih:
Bosanac je oznaka regionalnog tipa poput dalmatinac, slavonac hercegovac a ne nacionalnog tipa.
pike

#96 Re: Bosna i Hercegovina

Post by pike »

Mr_M wrote:
pike wrote:
Mr_M wrote: A sta je sa hercegovcima :D
Tacka
Bosanac je oznaka regionalnog tipa poput dalmatinac, slavonac hercegovac a ne nacionalnog tipa.
Eki to e :lol:... procitaj CIA The World Factbook pa ces vidjeti sta pise za BiH. Nationality: Bosnian & Herzogovinian

To ti je FACT :D
gavrilo

#97 Re: Bosna i Hercegovina

Post by gavrilo »

pike wrote:To ti je FACT :D
sto cia kaze... :?

pa cia kaze da su nasi muslimani teroriste... ali za mene to nije nikakva cinjenica :D

inace ako neko zeli da se izjasnjava kao bosanac bujrum... meni ne smeta...

cinjenica je ipak da su konstitutivni narodi bosnjaci, hrvati i srbi :wink:

... a edna21 cak kaze da je bosna muslimanska drzava ... :D
BošnjakTZ

Post by BošnjakTZ »

Da je bogdom Bosna muslimanska drzava,ali nazalost nije,jer da jest ne bi se desavala ova sranja sa srbima i hrvatima.
Srbi i hrvati jal im se nesto desi odmah odu u kako oni vole da kazu svoje zemlje tj. "ruznu njihovu" i "smrdiju",dok mi Bošnjaci smo opkoljeni sa svih strana.
Ali djaba vam vase zemlje kad smo mi najbolji narod na ovim prostorima.

KUNEMO SE DA NIKADA NICIJI ROBOVI BITI NECEMO
Prenj

Post by Prenj »

BošnjakTZ wrote:Da je bogdom Bosna muslimanska drzava,ali nazalost nije,jer da jest ne bi se desavala ova sranja sa srbima i hrvatima.
Srbi i hrvati jal im se nesto desi odmah odu u kako oni vole da kazu svoje zemlje tj. "ruznu njihovu" i "smrdiju",dok mi Bošnjaci smo opkoljeni sa svih strana.

Steta, sto od toga "najbolji" koristi ima samo ratno-profiterska elita, narod jako siromasno zivi.

Kleo se ti ili ne, mi upravo postajemo robovi - Energopetrol je upravo poklonjen Hrvatskoj.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

Prenj wrote:
Bo¹njakTZ wrote:Da je bogdom Bosna muslimanska drzava,ali nazalost nije,jer da jest ne bi se desavala ova sranja sa srbima i hrvatima.
Srbi i hrvati jal im se nesto desi odmah odu u kako oni vole da kazu svoje zemlje tj. "ruznu njihovu" i "smrdiju",dok mi Bo¹njaci smo opkoljeni sa svih strana.

Steta, sto od toga "najbolji" koristi ima samo ratno-profiterska elita, narod jako siromasno zivi.

Kleo se ti ili ne, mi upravo postajemo robovi - Energopetrol je upravo poklonjen Hrvatskoj.

Parole ;) Prenj parole ;)
zivio prvi maj praznik rada ;) i svi na izletu u sumici ;) okrecu janje ;) lendohane i slave praznik rada :D

i danas je magarac isti :D samo drugi samar ;)
Post Reply