Bosna i Hercegovina
-
gavrilo
#1 Bosna i Hercegovina
... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?
... ili fikcija ?
-
nebi
#2 Re: Bosna i Hercegovina
drzava bosanaca,gavrilo.....a onda svih ostalih(zivio ti meni)gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?
-
gavrilo
#5 Re: Bosna i Hercegovina
ej moj nebi... to ti je ugrozena specija ...nebi wrote:drzava bosanaca,gavrilo.....a onda svih ostalih(zivio ti meni)
... a ti si bosnjak
- Novi_Nick
#7 Re: Bosna i Hercegovina
Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika.gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?
-
gavrilo
#8 Re: Bosna i Hercegovina
nisi ti ni b od bosanca ... mrzis srbeNovi_Nick wrote:Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika.gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?
ti si ... bosnjak
-
Davy Crockett
#9 Re: Bosna i Hercegovina
Ma mogu i regije ali nacionalnosti će ostati ali da bi vama ugodili mogli bi uvesti i Bosance i Hercegovce ili bosansko-hercegovce(što bi rekao drug Skljoco).Novi_Nick wrote:Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika.gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?
Tako bi imali Bošnjake, Srbe, Hrvate, Hercegovce i Bosance.
Jezici bi bili Bosanski, Srpski, Hrvatski a možda čak i Hercegovački(nećemo valjda dopustiti da Hercegovci postanu ugroženi i obespravljeni jer tek smo onda najebali)
Kada se budu krojile regije moramo paziti da i Hercegovci i Bosanci ne ostanu kratkih rukava pa i njima barem jednu regiju gdje bi Hercegovci i/ili Bosanci bili u većini.
-
gavrilo
#10 Re: Bosna i Hercegovina
vuk je "hercegovacki" (stokavski) definisao kao cisti srpski jezikDavy Crockett wrote:Hercegovački(nećemo valjda dopustiti da Hercegovci postanu ugroženi i obespravljeni jer tek smo onda najebali)
ps... da vidimo ko ce prvi poceti sa kamenovanjem "salonskog cetnika" gavrila
-
No_Comment
#12 Re: Bosna i Hercegovina
Drzava gradjana Bosne i Hercegovine...gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?
Unitarna(jedinstvena) Bosna i Hercegovina...
-
Davy Crockett
#13 Re: Bosna i Hercegovina
Ako je država građana ne može biti i unitarna(što je ionako utopija).No_Comment wrote:Drzava gradjana Bosne i Hercegovine...gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?![]()
![]()
Unitarna(jedinstvena) Bosna i Hercegovina...![]()
![]()
-
No_Comment
#14 Re: Bosna i Hercegovina
Znash li shta znaci rjec ,,UNITA,,...Davy Crockett wrote:Ako je država građana ne može biti i unitarna(što je ionako utopija).No_Comment wrote:Drzava gradjana Bosne i Hercegovine...gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?![]()
![]()
![]()
-
Davy Crockett
#15 Re: Bosna i Hercegovina
Znam ja šta to znači u tvojoj glavi.No_Comment wrote:Davy Crockett wrote:Ako je država građana ne može biti i unitarna(što je ionako utopija).No_Comment wrote: Drzava gradjana Bosne i Hercegovine...![]()
![]()
![]()
Znash li shta znaci rjec ,,UNITA,,...
- Novi_Nick
#16 Re: Bosna i Hercegovina
Davy Crockett wrote:Ma mogu i regije ali nacionalnosti će ostati ali da bi vama ugodili mogli bi uvesti i Bosance i Hercegovce ili bosansko-hercegovce(što bi rekao drug Skljoco).Novi_Nick wrote:Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika.gavrilo wrote:... drzava bosnjaka, hrvata i srba
... ili fikcija ?
Jezici bi bili Bosanski, Srpski, Hrvatski a možda čak i Hercegovački(nećemo valjda dopustiti da Hercegovci postanu ugroženi i obespravljeni jer tek smo onda najebali)
Kada se budu krojile regije moramo paziti da i Hercegovci i Bosanci ne ostanu kratkih rukava pa i njima barem jednu regiju gdje bi Hercegovci i/ili Bosanci bili u većini.
Kad su u pitanju Nacionalnosti u BiH postoji samo jedna a to je (pogledaj gore iznad) Bosnian(s), Herzegovinian(s)Novi_Nick wrote:
THE WORLD FAKTABOOK (Bosnia & Herzegovina)
Bosnia and Herzegovina
http://www.cia.gov/cia/publications/fac ... os/bk.html
Nationality:
noun: Bosnian(s), Herzegovinian(s)
adjective: Bosnian, Herzegovinian
Ethnic groups:
Serb 37.1%, Bosniak 48%, Croat 14.3%, other 0.6% (2000)
note: Bosniak has replaced Muslim as an ethnic term in part to avoid confusion with the religious term Muslim - an adherent of Islam
Religions:
Muslim 40%, Orthodox 31%, Roman Catholic 15%, other 14%
Languages:
Bosnian, Croatian, Serbian
Srbi i Hrvati su nacija u svojim drzavama Srbiji i Hrvatskoj i ne mogu biti Nacija u drugim drzavama. U BiH mogu jedino kao i u drugim drzavama pripadati narodima Srba i Hrvata (jer su tako sami odlucili) a nikako biti Nacija u dvije razlicite drzave. Srbi i Hrvati su se u BiH opredjelili za Narodni i Nacionalni identitet nama stranih drzava Srbije i Hrvatske.
Nadam se da sam vam uspio makar malo pojasniti stvari
- Novi_Nick
komi wrote:a objasni mi ovo:D:D
Languages:
Tri (3) razlicita (ali slicna) oficijelna jezika su priznata zbog veceg broja (postotaka) etnickih naroda i njihove konstitutivnosti.
Last edited by Novi_Nick on 08/10/2005 00:16, edited 2 times in total.
-
Davy Crockett
#19 Re: Bosna i Hercegovina
Ja vidim 2.Novi_Nick wrote:Davy Crockett wrote:Ma mogu i regije ali nacionalnosti će ostati ali da bi vama ugodili mogli bi uvesti i Bosance i Hercegovce ili bosansko-hercegovce(što bi rekao drug Skljoco).Novi_Nick wrote: Bosna i Hercegovina je prije svega drzava Bosanaca i Hercegovaca kao sto je to praksa u svim normalnim drzavama svijeta a onda svih ostalih naroda koji je vole postuju njen integritet, suverenitet i teritorijalnu jedinstvenost, znaci bez entiteta, kantona, federacija, republika.
Kada se budu krojile regije moramo paziti da i Hercegovci i Bosanci ne ostanu kratkih rukava pa i njima barem jednu regiju gdje bi Hercegovci i/ili Bosanci bili u većini.Kad su u pitanju Nacionalnosti u BiH postoji samo jedna a to je (pogledaj gore iznad) Bosnian(s), Herzegovinian(s)Novi_Nick wrote:
THE WORLD FAKTABOOK (Bosnia & Herzegovina)
Bosnia and Herzegovina
Nationality:
noun: Bosnian(s), Herzegovinian(s)
adjective: Bosnian, Herzegovinian
Ethnic groups:
Serb 37.1%, Bosniak 48%, Croat 14.3%, other 0.6% (2000)
note: Bosniak has replaced Muslim as an ethnic term in part to avoid confusion with the religious term Muslim - an adherent of Islam
Religions:
Muslim 40%, Orthodox 31%, Roman Catholic 15%, other 14%
Languages:
Srbi i Hrvati su nacija u svojim drzavama Srbiji i Hrvatskoj i ne mogu biti Nacija u drugim drzavama. U BiH mogu jedino kao i u drugim drzavama pripadati narodima Srba i Hrvata (jer su tako sami odlucili) a nikako biti Nacija u dvije razlicite drzave. Srbi i Hrvati su se u BiH opredjelili za Narodni i Nacionalni identitet nama stranih drzava Srbije i Hrvatske.
Nadam se da sam vam uspio makar malo pojasniti stvari?
To ne označava nacionalnost nego pripadnost državi ili ti državljanstvo.
Za Belgiju stoji sljedeće:
Nationality:
Definition Field Listing
noun: Belgian(s)
adjective: Belgian
Ethnic groups:
Definition Field Listing
Fleming 58%, Walloon 31%, mixed or other 11%
Languages:
Definition Field Listing
Dutch (official) 60%, French (official) 40%, German (official) less than 1%, legally bilingual (Dutch and French)
Za Švicarsku:
Nationality:
Definition Field Listing
noun: Swiss (singular and plural)
adjective: Swiss
Ethnic groups:
Definition Field Listing
German 65%, French 18%, Italian 10%, Romansch 1%, other 6%
Languages:
Definition Field Listing
German (official) 63.7%, French (official) 20.4%, Italian (official) 6.5%, Serbo-Croatian 1.5%, Albanian 1.3%, Portuguese 1.2%, Spanish 1.1%, English 1%, Romansch 0.5%, other 2.8% (2000 census)
note: German, French, Italian, and Romansch are all national languages, but only the first three are official languages
Švicarska i belgijska nacija ne POSTOJE.
- Novi_Nick
@Davy, pa ne mogu ti ja pomoci ako za tebe ne postoje te Nacije koje postoje. Ja sam ovdje stavio da BH Nacija jedna i jedina postoji u BiH. Isto vrijedi i za Svicu. Ne izmisljam ja ovo, samo prenosim oficijelna fakta koja su relevantna a ne sta ja, ti ili neko drugi individualno misli
?
-
tuzlansky
Bosna i Hercegovina je drzava konstitutivnih naroda i ostalih.
Nazalost o nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, moze se govoriti samo ako definiranju nacije pristupimo etatisticki.Tada bi postojala nacija Bosanac. Medjutim istorija nas uci da nikada nije bilo pretpostavki za stvaranje bosanske nacije, svako ju je odbijao u odredjenom periodu
Nazalost o nacionalnosti Bosanac i Hercegovac, moze se govoriti samo ako definiranju nacije pristupimo etatisticki.Tada bi postojala nacija Bosanac. Medjutim istorija nas uci da nikada nije bilo pretpostavki za stvaranje bosanske nacije, svako ju je odbijao u odredjenom periodu
- Novi_Nick
Citas li ti covjece gore iznad sta stoji u vezi BH Nacije u relevantnim svjetskim i evropskim institucijama a ne sta ti mislis na lokalnom planu i sta se tebi licno svidja ili ne svidja.tuzlansky wrote:Bosna i Hercegovina je drzava konstitutivnih naroda i ostalih.
-
Davy Crockett
U Belgiji se izjašnjavaju Flamancima i Valoncima. Belgijska nacija ne postoji. Prije rata u BiH su postojala tri naroda ali kome ja to uopšte objašnjavam.Novi_Nick wrote:@Davy, pa ne mogu ti ja pomoci ako za tebe ne postoje te Nacije koje postoje. Ja sam ovdje stavio da BH Nacija jedna i jedina postoji u BiH. Isto vrijedi i za Svicu. Ne izmisljam ja ovo, samo prenosim oficijelna fakta koja su relevantna a ne sta ja, ti ili neko drugi individualno misli?
BH nacija ne može postojati barem kod Hrvata i Srba iz razloga što ta dva naroda imaju visok stepen nacionalne osviještenosti i nema šanse da se desi ono što ti propagiraš.
To će ostati samo fiks ideja.
-
Davy Crockett
Kad bi Novi_Nick to shvatio!Toozla wrote:....ne treba zabraniti niti jednu naciju.....naprotiv, treba sve odobriti i legalizovati.......Bosna kao zemlja svih njenih gradjana.....
Mala ispravka: Država je Bosna i Hercegovina.