A što nam treba uopšte Bosna i Hercegovina ? Zašto bi se uopšte zajebavali sa njom, zar nije bolje , evo, po ovakvim kartama je podijeliti, i hajmo đaci. Čemu uopšte foliranje sa nekakvim integritetom BiH u ovakvim prijedlozima.emir88 wrote:Znam da vec ima otvorena ovakva tema, ali sam zelio da ovo bude o konkretnim prijedlozima. Znaci, nikakva prepucavanja o moralu, historijskoj pravdi/nepravi, nekakvim klerofasistickim zavjerama, kako je bolje bilo u Titinom vaktu itd. Po mogucnosti crtajte karte, kao sto sam ja uradioUkratko, kako bi po vasem misljenju Bosna mogla postati funkcionirajuca drzava?
Ovo je moj prijedlog uredjenja BiH, nastao nakon zakljucka da je svaka promjena bolja od trenutacnog stanja. Sve sto iznosim u ovome tekstu predstavlja moje trenutacno misljenje koje je podlozno promjenama.
Za BiH bi bilo najbolje da bude decentralizovana drzava u kojoj centralna vlada igra veoma malu ulogu. Bosna bi postala zemlja gradjana, a ne konstitutivnih naroda. Predsjednik drzave bi bio vise simbolican u svemu tome (kao npr. u Njemackoj) i direktno izglasan. Time bi najcesce bio Bosnjak, i time bi se moglo "garantovati" da bi on radio na ocuvanju drzavnog integriteta.
Zemlja bi se podijelila na 3 kantona, tj, bosnjacki, srpski i hrvatski, koji bi imalu skoro potpunu autonomnost. Kantoni bi bili podijeljeni na opcine. Kantoni bi bili ekonomski samostalni, tj. imaju prava da podizu poreze po volji i mogu ga trositi na sta hoce. Na taj nacin bi kantoni konkurisali jedni drugima (veci porezi u jednom kantonu bi odveli investicije u drugi). Maksimalno zaduzenje kantona bi se odredilo ustavom. Drzava bi se bavila granicom, vojskom, i vanjskom politikom.
Nacionalne stranke u BiH izbore dobivaju iskoristavajuci strahove i strasti naroda, a ne na osnovu boljeg politickog programa. O tome na sta lice parlamentarne skupstine u takvoj situaciji i ne treba ni pricati.
Kada bi BiH bila podijeljeno na teritorije u kojima bi jedan narod bio vecina, trenutne stranke ne bi mogle igrati na kartu ugrozenih "vitalnih nacionalnih interesa", i izbori bi se pobijedjivali boljim programom i stupnjem ispunjenja prijasnjih izbornih obecanja.
Prva stvar koju bi bosnjacki politicari (odnosno narod) morali da shvate, jeste da nema ama bas nikakvog smisla traziti ustupke od RS-a. Srbi su svoje ratne ciljeve uglavnom postigli, i nemaju ni jedan razlog da pristaju na kompromise. Podrucje RS-a de facto jeste etnicki ocisceno, i ne cini se da ce se protjerani Bosnjaci ikada vratiti u nekom masovnijem broju. Dijalog sa Srbima nema nikakvog smisla ukoliko Bosnjaci ne budu svjesni ove cinjenice.
Za Srbe bi ova promjena bila samo formalna, i zbog toga bi oni po meni pruzali najmanje otpora.
Najtezi dio svega ovoga bi bio dogovor izmedju Bosnjaka i Hrvata. Bosnjaci bi u ovome planu morali pristati na tzv. 3. entitet. Hrvati bi se konacno morali odreci Srednje Bosne. Znam da ce mnogi Bosnjaci zbog ovoga odbaciti ovu ideju (a mozda i opsovati koju). Ako se nalazite u toj grupi, molim vas da razmislite o ovome: da li se sada covjek u Zapadnom Mostaru ili Istocnom Sarajevu osjeca "kao u Bosni?"
Srpski kanton obuhvata trenutacno podrucje RS-a. Hrvatski kanton obuhvata podrucja sa hrvatskom vecinom osim Srednje Bosne i Posavskog Kantona.
P.S: Izvinjavam se na losoj kvaliteti karte. Granice nekih opstina su u toku izrade morale biti izbrisane (tehnicki razlozi, nisu dio mog nacrta)
Čudno je koliko podcjenjujete ( i njihovu zdravu pamet) one koji ovu zemlju osjećaju svojom i spremni su za nju da se bore. Zapravo nije čudno, to je jedna konstanta.