Ovo je moj prijedlog uredjenja BiH, nastao nakon zakljucka da je svaka promjena bolja od trenutacnog stanja. Sve sto iznosim u ovome tekstu predstavlja moje trenutacno misljenje koje je podlozno promjenama.
Za BiH bi bilo najbolje da bude decentralizovana drzava u kojoj centralna vlada igra veoma malu ulogu. Bosna bi postala zemlja gradjana, a ne konstitutivnih naroda. Predsjednik drzave bi bio vise simbolican u svemu tome (kao npr. u Njemackoj) i direktno izglasan. Time bi najcesce bio Bosnjak, i time bi se moglo "garantovati" da bi on radio na ocuvanju drzavnog integriteta.
Zemlja bi se podijelila na 3 kantona, tj, bosnjacki, srpski i hrvatski, koji bi imalu skoro potpunu autonomnost. Kantoni bi bili podijeljeni na opcine. Kantoni bi bili ekonomski samostalni, tj. imaju prava da podizu poreze po volji i mogu ga trositi na sta hoce. Na taj nacin bi kantoni konkurisali jedni drugima (veci porezi u jednom kantonu bi odveli investicije u drugi). Maksimalno zaduzenje kantona bi se odredilo ustavom. Drzava bi se bavila granicom, vojskom, i vanjskom politikom.
Nacionalne stranke u BiH izbore dobivaju iskoristavajuci strahove i strasti naroda, a ne na osnovu boljeg politickog programa. O tome na sta lice parlamentarne skupstine u takvoj situaciji i ne treba ni pricati.
Kada bi BiH bila podijeljeno na teritorije u kojima bi jedan narod bio vecina, trenutne stranke ne bi mogle igrati na kartu ugrozenih "vitalnih nacionalnih interesa", i izbori bi se pobijedjivali boljim programom i stupnjem ispunjenja prijasnjih izbornih obecanja.
Prva stvar koju bi bosnjacki politicari (odnosno narod) morali da shvate, jeste da nema ama bas nikakvog smisla traziti ustupke od RS-a. Srbi su svoje ratne ciljeve uglavnom postigli, i nemaju ni jedan razlog da pristaju na kompromise. Podrucje RS-a de facto jeste etnicki ocisceno, i ne cini se da ce se protjerani Bosnjaci ikada vratiti u nekom masovnijem broju. Dijalog sa Srbima nema nikakvog smisla ukoliko Bosnjaci ne budu svjesni ove cinjenice.
Za Srbe bi ova promjena bila samo formalna, i zbog toga bi oni po meni pruzali najmanje otpora.
Najtezi dio svega ovoga bi bio dogovor izmedju Bosnjaka i Hrvata. Bosnjaci bi u ovome planu morali pristati na tzv. 3. entitet. Hrvati bi se konacno morali odreci Srednje Bosne. Znam da ce mnogi Bosnjaci zbog ovoga odbaciti ovu ideju (a mozda i opsovati koju
Srpski kanton obuhvata trenutacno podrucje RS-a. Hrvatski kanton obuhvata podrucja sa hrvatskom vecinom osim Srednje Bosne i Posavskog Kantona.

P.S: Izvinjavam se na losoj kvaliteti karte. Granice nekih opstina su u toku izrade morale biti izbrisane (tehnicki razlozi, nisu dio mog nacrta)