Kristijana wrote:Bosnolog wrote:Kristijana wrote:
Bosnolog, Radmanović je četnik?

E, baš ti hvala što si me obavijestio. Ja sve kontam, lik umjeren govornik, kulturan čova, socijaldemokrata, nema zločinačku prošlost...
Dakle, zalaganje za RS = četnik. Jebiga, ljudi, pola zemlje su nam četnici. I djeca u osnovnim školama RSa su četnici.

Moguće je i da je Bakir četnik.

Nešto mi to ''četnikovanje'' sumnjivo...

Genocidna Sumska je stvorena cetnickom kamom i i cetnickom ideologijom
http://www.youtube.com/watch?v=dV1EnJnIgMo koji u sama podrzavas i bastinis,sto si dokazala na nekoliko tema braneci i pravdajuci temelje cetnicko genocidne tvorevine Sumske.
Posto nije prosla cetnicka podvala Turskom ministru vanjskih poslova Davutoglu,onda je izmisljena drekak kao je sipljivi tuberan Radmanovic otkazao sastanak a u stvari je Davutoglu otkazao sastanak.
Stvarno pretjeruješ, momak.

Ne znam zašto toliko mrziš Srbe, ali neće to kod tebe na dobro izaći, nikako. Kad si me već ''upratio'' na nekoliko tema, onda si trebao primijetiti da je moja ideologija velika Ana a ne velika Srbadija i da zagovaram pomirbu naših naroda do boljih vremena i velike Ane, kada bi bile odbačene i nacije i države, a naročito kapitalizam.
Hajde da pojasnimo sve to, možda me sad malo bolje skapiraš. Načelno, ti izjednačavaš RS sa zločinom a ja ne. Tu nastaje spor, i ne želim da me neko proziva i naziva simpatizerom četništva jer imam svoj stav. Meni objektivan, tebi ne - bože moj, ali nema potrebe da me vrijeđaš i navlačiš mi neku kožu u kojoj nikad nisam bila, niti ću.
Temelje Srpskoj udarila je prije bošnjačka vrhuška svojim brzopoteznim organizovanjem samostalnosti. Raspalio se ražanj a zec je bio u šumi. Nisu ubjeđivali zeku da mu je bolje na ražnju. I ti se sad čudiš što se i zec ''raspalio'' i pobjegao od ražnja u svoju ljubljenu šumu i osnovao Šumsku. Mene to nimalo ne čudi. Takvi scenariji narodnog ujedinjenja pod nekim patriotskim ciljem viđana su stotinama godina, svuda u svijetu. I to nije nužno velikosrpstvo, to tehnički možemo zvati i samo srpstvo. Takav scenarij napisali su i Bošnjaci, napisali su ga u štabovima SDA i Alija je napisao Islamsku deklaraciju. Država muslimana... islamski poredak... kad je Alija pokrenuo otcjepljenje od Juge, nisu se usrali samo Srbi, nego i Jugosloveni. Izvini, druškane, ali meni nije san da živim u islamskoj državi. Meni čak nije san ni da živim u bilo kakvoj državi, ali ko pita Ostale, zar ne? Tu su temelji Srpske i rata, nije li i to moguće? Možda su temelji - u inaćenju i tjeranju maka na konac, ne brigajući za mišljenje drugih.
Ili da budemo fer: zakuhali su i jedni i drugi. Svako je htio svoju prevlast. I ti imaš prevlast kad si 2 trećine, ali Bošnjaci su tada bili 1/3 isto kao i Srbi, i zato je trebalo voditi računa. Je li ti palo na um da su svi ti patriotizmi, nacionalna buđenja, ovo ono, uglavnom vješto upakovani snovi ( koji su postali obJAVOM?

) o prozaičnim i svjetovnim ciljevima - moć i novac samo u našim rukama? Opet sorry, ali danas, 2011. mi vidimo kristalno jasno zašto je Bosna postala samostalna - da bi se neometano kralo i bogatilo. Da li građani danas uživaju u samostalnosti? Ne, jer ne znaju šta će jesti sutra, a samostalnost nikoga ne hrani. I Kosovo je isto...
Od nameta nema selameta. Ovdje se odvajkada ljudima svašta nameće - nametnuli se Turci, Austrougari, Jugoslavije, a na kraju i Bosna s 2 entiteta. Misliš da ima neke razlike?
Što se lično mog četnikovanja tiče, a vala i familijarnog, kod nas su zabilježeni slučajevi partizana i teških komunjara, ali četnike nismo imali. Žao mi je ako si razočaran.

I opet ću ti ponoviti, možda ti konačno sine: RS nije isto što i genocid, četnici, zločinci...
U RS danas stasavaju generacije koje su nevine i čiste kao bebin obraščić; možda su indoktrinisani srpstvom kao mi nekad jugoslovenstvom, no indoktrinacija nije zločin - ne za sistemlije poput tebe. Zločin je - zločin. Šta ti njima tačno zamjeraš? Govoriš kao da rat nije stao 1995. Oni žele RS; Bošnjaci žele Bosnu; rješenje= imati oboje. I tu je i sveto slovo Dejtona, koji je potpisan da bi se zaustavio rat, okej, ali onda - zašto je izglasana Bosna na referendumu '92. bez pristanka Srba? Pošto Srbi nisu željeli odvojenu Bosnu, '95. su oni pristali na Bosnu, baš kao i Bošnjaci na RS. Niko nije dobio sve što je htio.
Što se zločina tiče, oni su zasebna kategorija. Jer, kako god okreneš, mnogo je ljudi stradalo, ali je broj ubica u odnosu na ostale Srbe mali. Njemačku smo mrzili u 2. svjetskom ratu, a onda već 60ih nismo je toliko mrzili. Razdvojili su se zločinci od ostalih, običnih ljudi. To i ti treba da posložiš u svojoj glavi, to ti je moj savjet. Mene ne možeš uvrijediti, ali pazi, nekog hoćeš. Ti na osnovu par mojih postova i tumačeći pogrešno mene svrstavaš u ideologiju od koje sam ja otišla toliko lijevo da ljevicu vidim jasno k'o Pluton sa Zemlje, a desnicu kao najbližu crnu rupu.
A zašto ja, uslovno rečeno, branim RS? Zato što je RS volja naroda, sviđalo se to tebi ili ne. Ne sviđa se ni meni, međutim, sada je tako i ne može se protiv toga a da se opet ne zarati. RS će nestati prirodnim putem, baš kao i Bosna i sve ostalo ( meteori, supervulkani, rast Sunca...

) a finta je da se u međuvremenu ne pokokamo opet i da što više ljudi živi što duže i bolje. To je sve što možemo, ako smo empatični. Meni je draža mirna Bosna i RS u njoj nego neka beskrajna navlakuša ko je genocidan, koliko i kako.
Valja razdvojiti i rat od ratnih zločina. Rat je strašna stvar, međutim, živimo u svijetu koji opravdava, priznaje i podržava ratove. Ratovati se smije, po pravilima, iako bih ja recimo skroz zabranila rat. Ne smiju se ubijati civili i ratni zarobljenici. Sarajevo i Srebrenica jesu ratni zločini, jer nisu poštovana pravila ratovanja. Za to treba ganjati odgovorne pojedince, a ne kolektiv za agresiju. Nigdje veze je i lažan moral u mnogih Bošnjaka: osuđuju projekt Velike Srbije. OK. Ali, zašto onda podržavaju projekt Velike Albanije? Zar to nije nonsens? Dakle, jedni smiju raditi šta im je ćejf, a druge trebamo na lomaču zbog toga. Ljutiš se, recimo, što su Srbi htjeli živjeti u istoj državi sa Srbijom, a ne ljutiš se što su srbijanski i makedonski Albanci željeli i već napola završili posao da se priključe Albaniji?
Naravno, ti ćeš sad iskopati ''argumente'' da su Srbi bogomdani bad guysi a svi ostali su janjad i dobričine kakve majka više ne rodi. Međutim, pravi se qq koliko hoćeš, sam znaš da stvari nisu tako crno bijele, da su ljudi na Balkanu jako glupi i povodljivi / prevrtljivi ljudi, da su zapravo čak i janjad i dobričine teški nacionalisti i da kod nas niko nije sasvim čist po mjerilima onih Vazdasmomiupravu Ostalih. Na primjer, Srđan Aleksić je - heroj, bez sumnje. Ti ga cijeniš, ja ga cijenim, međutim - ti ga cijeniš samo jer je spasio Bošnjaka, a ja ga cijenim jer je spasio čovjeka. Ti zaboravljaš da je on bio vojnik RSa. Da je kojim slučajem preživio, i danas izjavio da je RS ok., ti bi odmah pobrisao njegovu ljudskost i hrabrost jer ima neki svoj politički stav.
Međutim, kakav god stav imao niko nema pravo da u nekoj osobi na prvu vidi nekog ''ko podržava četničku kamu'' ili ''baliju'' ili ''ustašu'' ukoliko ta osoba to jasno ne očituje. Nećeš nikad naći moj post u kome afirmativno govorim o zločinima, ali ti izvlačiš riječi iz konteksta i moje stavove filtriraš kroz svoja predubjeđenja, a ne objektivno. Zato, objektivni čitači mene podrže, a raspaljeni subjektivci me uvijek napadnu. Jer, izvini na uobraženosti, ali ja sam u pravu, čak i za ''podršku'' RSu. Pozoran čitač vidi da se ne radi o podršci nego o traženju manjeg zla u svakoj datoj situaciji. To je radio i Bakir s onom ozloglašenom podrškom Danu RSa.
No, tvoja predubjeđenja su presmiješna. Ti misliš da si pročitao moj politički stav, pa na osnovu toga procjenjuješ i moju ljudskost. To je prilično drsko s tvoje strane.
Ljudskost i nepristajanje uz zločine se ne pokazuje na forumu u političkim diskusijama nego na terenu, u krizi. Hoću reći, možda bih ja u ratu bila k'o Plavšićka a možda poput Srđana... možda si ti bosnolog samo na papiru, a zapravo si ljuti vehabija koji bi sutra hladno pobio par Srba ( hipotetski ).
Zato ti i kažem, zločina nema dok ih nema, i herojstva nema dok ga nema, a politički stavovi i razmišljanje o svijetu uvijek su tu, u nama. I imamo na njih pravo. Imamo pravo diskutovati, bez da nas neko trpa u neke torove. Nema čega nema na ovoj Politici - svjedočili smo i da pojedini forumaši druge forumaše, Bošnjake, samo na osnovu stava proglašavaju maltene četnicima. To je tvoj osnovni problem - ne razdvajaš naciju od jedinke. Postoje npr. Srbi koji nisu vjernici, Srbi koji nisu bili ludi za Miloševićem, Srbi koji ne bi ubili makar njih ubilo, Srbi koji su veliki Srbi i zaluđeni bojem protiv Turaka ali ne bi ubili civila ili ratnog zarobljenika itd.
Ja sam te izazvala da mi dokažeš/pokažeš Radmanovićevo ''četnikovanje''. Zašto je taj pojedinac četnik? Jer voli biti Srbin i RS? Da li je on viđen u tipičnoj četničkoj akciji? Da li je ikad javno očitovao mržnju prema Bošnjacima ili se javno deklarisao poput Dragana Davidovića? Ne znam, zato te i pitam. Vidim da ti pobožno pratiš politiku, možda znaš nešto više? Ono nije bio sarkazam, meni je Nebojša zaista ostavio utisak umjerenog, staloženog Srbina i kulturne osobe.
I evo, današnja izjava - istinozborac je: Hrvati u BiH nisu ravnopravni. Je li to laž? Nije, jer Bošnjaci biraju 2 člana Predsjedništva umjesto samo jednog. I volim i ja vidjeti Željku u Predsjedništvu više od nekog HDZovca, međutim - nije fer i demokratski, jer Hrvati trebaju izabrati svog predstavnika. To jest, kad budemo birali po kakvoći, pa iz RSa stigne recimo Bošnjak, a 2 iz Federacije budu npr. Srbin socijaldemokrata i Hrvat, tada može tako da se bira. No biramo po naciji, pa je red da se bude dosljedno.