Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

jefferson

#26 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by jefferson »

BaileyS wrote:jefferson, tema nije o izborima

Vezano za eventualno nenamjensko trosenje sredstava od ovog kredita, sarajevska zaobilaznica se gradi sredstvima od EBRD a zbog uslova koje su postavili nijedna bh firma nije mogla ucestvovati na tenderu. Hocu da kazem da ce se "nasi" najmanje pitati u vezi sa ovim parama. Cini mi se da ce zaobilaznica kostati kao svih ovih 66km u paketu :? :shock: Neka me neko ispravi ako grijesim ali baratalo se cifrom od 180 mil ili...?

Jos treba imati na umu da se cijena gradnje u zadnjih pet-sest godina povecala za 30%. Da uzesmo ovaj kredit na vrijeme i put bi bio jeftiniji.
Mislim da se ova tema itekako tice izbora posto one koje biramo nisu u stanju da bilo kakav projekat iz oblasti infrastrukture pokrenu.
Takodje, ako malo film unazad vratitie sjetit cete se da je 50 miliona eura od strane EBRD-a stajalo godinama na racunu a da se nije pokrenulo nista oko zaobilaznice u Sarajevu. Tek kada su pare povucene onda se digla frka, pa ponovo uplacene.
Zaobilaznica je mogla biti davno gotova, ali sta ce bosancima dobar auto put kada je lakse vladat neprosvjecenom masom.

Katarina, to nisu politicki pamfleti, nego cinjenice! Zna se ko je postavio temelj u izborne svrhe, a ko poceo gradit auto put!
I fakat da cu histerisat jer ce im puna usta auto puta i izgradnje biti 2010 kada budu izbori, a onda ce ovaj primitivan oblik zivota (brankovic) postat Premijer tj. Predsjednik VM, sto mu/im je namjera!
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#27 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by KatarinaKosaca »

Ne znam kako ne kontaš da me ne zanima hoće li to napraviti fašisti ili komunisti ili ti lično, ali neću da putujem do Sloavonskog Broda po pet sati i lomim auto, a onda do Verone isto tol.iko vremena. O širim ekonomskim pozitivnim posljedicama sad i da nen govorim. Dakle, kredit, opozicija neka jednom radi svoj posao i kontrolira svaki fening, naplat cestarina i povrat kredita i nije nikako po mojim leđima. Politička opterečenost ne vidi dalje od nosa.
jefferson

#28 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by jefferson »

KatarinaKosaca wrote:Ne znam kako ne kontaš da me ne zanima hoće li to napraviti fašisti ili komunisti ili ti lično, ali neću da putujem do Sloavonskog Broda po pet sati i lomim auto, a onda do Verone isto tol.iko vremena. O širim ekonomskim pozitivnim posljedicama sad i da nen govorim. Dakle, kredit, opozicija neka jednom radi svoj posao i kontrolira svaki fening, naplat cestarina i povrat kredita i nije nikako po mojim leđima. Politička opterečenost ne vidi dalje od nosa.
Sad opozicija kriva sto se negradi auto-put. Ja mislim da je BH opozicija kriva i za ovu ekonomsku krizu u svijetu!
Nema druge nego BH opoziciju lopate u ruke u graditi auto-put!
Maraschino

#29 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Maraschino »

Samo neka se gradi. Mi ionako nemamo iz cega graditi taj auto-put osim vanjskih zaduzivanja ili koncesija. Izgleda da su nasi bajni strucnjaci ipak rekli , kredit.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#30 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

The 51st State wrote:
Prosvijetli me ti koliko su se zaduzili i kako su trosili pare, jer i kad su imali pare razvlacili su sa radovima.
Kad se para nema, radovi se obustave.

Katarina, moj je prijedlog ukidanje enormno visokih plata u oba doma, predlazem dogovor na DRZAVNOM nivou o raspodjeli otplate duga, ili ce FBIH sa ovih 180 miliona graditi samo dionice u Federaciji,a Dodo bi mogao graditi svoje dionice po RSu, koje se nece medjusobno uklapati i imacemo bits and pieces of autoput.
Ali, posto si ti strucnjak za ekonomiju, politologiju, ekologiju i sve ostalo, de mi ti objasni sta ce i kako ce.

PS KAranana, ulozice se pocetak tvoga nicka u konkretnu gradnju, zato mi je i muka od tih kredita vise.

Tebe ni ilumaniti ne prosvijetlise, a kamo li neki anonimus kao ja, pare nisu nikako ni trosili vec je ovo dosad izgradjeno iz profita bh telecoma. Tvoji prijedlozi sa ukidanjem plata su bas lijepi ali u off-u vezano za ovu pricu, a to hoce li dodik izgraditi 60 km od doboja do granice me zaboli prezivjecemo tih sat vremena, a izgradice ga kad tad kao dio koridora Vc.
ovo boldirano je zaista smjesno kada je napisano od forumasa tvoje tipe.
zivi bili pa vidjeli kako ce sve biti PO ZAKONU...ko se jednom o mlijeko oprzi, place i kad kravu vidi...kao sto vec rekose...dajte jedan pametno utroseni kredit od 95 do danas...

evo nafta pala na 70 dolara po barelu...al ce iko K spustiti cijene..."stare zalihe"...bla bla bla..tako ce oni i na ime imovinsko pravnih odnosa utrositi koji milion...pola tebi pola meni, i boom vikendica nikne...

Nemam vise zivaca da pisem nadugo i nasiroko i da sve objasnjavam i crtam...al ocigledno moram...
atko

#31 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by atko »

Ma ludilooo :-)

Nije bas usko vezano za temu ali nije ni offtopic ... ponikose stubovi rasvjete na lasvanskoj petlji a vec slijedece godine je za ocekivati da krene slijedeca dionica autoputa od Kaknja prema lasvanskoj petlji :-)

ili mi imamo para da bacamo za rasvjetu koja ce biti u funkciji par godina
ili ce se ta dionica graditi 20 godina pa nam se isplati
ili nece tuda uopste proci autoput

Ima li neko informacije?
mostarac

#32 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mostarac »

Nisam protiv uzimanja kredita za ove stvari, jer ako vec prodajemo telekome i sve drzavne resurse neka bar nasa djeca budu vlasnici autoputa koji je isto tako zlatna koka. Dakle nisam protiv da se uzmu i 3 milijarde koliko treba valjda da se izgradi Vc i da se taj koridor napravi, al da nakon toga znamo da je put u vlasnistvu drzave i da ce nakon otplate od njega biti cista zarada.
Novi_Nick

#33 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Novi_Nick »

mIRCerka wrote:Vlada FBiH
Kredit od 180 miliona eura za gradnju autoputa
Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti za prihvaćanje kredita EBRD-a za projekte finansiranja ključnih dionica autoceste na Koridoru 5c: Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).
Desilo se to nakon što ju je federalni ministar finansija danas upoznao o pregovorima s Evropskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), održanima prošlog mjeseca u Londonu.

Riječ je o kreditu od 180.000.000 eura koji će EBRD dati Bosni i Hercegovini, te koji će, temeljem supsidijarnog ugovora, na koji je također danas data suglasnost, s BiH biti prenijet na FBiH.

Sredstva se daju s rokom otplate od 15,5 godina, s odgodom plaćanja od 54 mjeseca.

Kako je navedeno u danas razmatranoj Informaciji, finansiranje projekta izgradnje autoceste razmatra i Evropska investicijska banka, te se očekuje daljnih 300 miliona eura.
Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).

66,4 kilometra 180 miliona...plus jos 300 miliona...
@ Micerka,

Nije mi jasno zasto uzimaju tolike kredite za 66 kilometara dionica autoputa 5C kada su mogli naci koncesionara koji ce im izgraditi cijeli autoput bez uzimanja bilo kakvog kredita. Ovako oni zavaljuju stanovnistvo/poreske obveznike u kredite, vjerovatno zato sto mogu da zavrnu dobar dio novca od tih kredita u svoje djepove. To vjerovatno nebi mogli da su dali da autoput gradi neki koncesionar.
Topla voda

#34 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Topla voda »

ova drzava mora uzeti kredita 180 miliona eura?
i vratiti koliko??
koliko grejs perioda ..54 mjeseca i sta onda??
imal kamate?
ko pravi put,jel neki eu taldzija?
KatarinaKosaca

#35 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by KatarinaKosaca »

Topla voda wrote:ova drzava mora uzeti kredita 180 miliona eura?
i vratiti koliko??
imal kamate?
neka potvrdi neki pravnik, ali ne moze se govoriti o nekoj cinjenici dok se ne desi. Na primjer ja se ne mogu odrecinasljedstva moje majke, jer mogu umrijeti prije nje. Tako govorimo o spiskavanju sredstava kao da se to vec desilo, pa onda u stilu azire sa kasikama :D ...zivi bili pa vidili, presmijesno. Ako nam je stalo do autoputa (a mislim danekima i nije), onda naravno da je logicno da ostoji kredit i pare na gomili da se sto prije zavrsi i sto prije naplacuje putarina. I ako sumnjamo u produktivno trosenje sredstava, opet ponavljam zasto imamo opoziciju nego da kontrolira poziciju?
jazzer

#36 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by jazzer »

Vlada FBiH

Znajuci ''nas'' ovaj iznos ce biti dostatan za nekih cca 1,5 km autoputa. Mozda 2 km :D .
mIRCerka

#37 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

KatarinaKosaca wrote:
Topla voda wrote:ova drzava mora uzeti kredita 180 miliona eura?
i vratiti koliko??
imal kamate?
neka potvrdi neki pravnik, ali ne moze se govoriti o nekoj cinjenici dok se ne desi. Na primjer ja se ne mogu odrecinasljedstva moje majke, jer mogu umrijeti prije nje. Tako govorimo o spiskavanju sredstava kao da se to vec desilo, pa onda u stilu azire sa kasikama :D ...zivi bili pa vidili, presmijesno. Ako nam je stalo do autoputa (a mislim danekima i nije), onda naravno da je logicno da ostoji kredit i pare na gomili da se sto prije zavrsi i sto prije naplacuje putarina. I ako sumnjamo u produktivno trosenje sredstava, opet ponavljam zasto imamo opoziciju nego da kontrolira poziciju?
Znala sam ja da ce Zlatko biti kriv za ovo nekako :D

KAtarina, imputiranje da neki ne zele bolje ceste je presmijesno...
Svi mi zelimo bolje ceste, i dok imamo ovakve seoske puteljke sa rupama ko vulkanskim kraterima, ja necu da kupujem bolje auto vec drndam folciku...

Koliko imamo kredita vec? Koji su uzeti za sta? A napravljeno je sta?
PS Zna li iko koliko je placeno za one dvije kuce zbog kojih je bio blokiran juzni prilaz?
*mima*

#38 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by *mima* »

Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti za prihvaćanje kredita EBRD-a za projekte finansiranja ključnih dionica autoceste na Koridoru 5c: Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).
Desilo se to nakon što ju je federalni ministar finansija danas upoznao o pregovorima s Evropskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), održanima prošlog mjeseca u Londonu.

Riječ je o kreditu od 180.000.000 eura koji će EBRD dati Bosni i Hercegovini, te koji će, temeljem supsidijarnog ugovora, na koji je također danas data suglasnost, s BiH biti prenijet na FBiH.

Sredstva se daju s rokom otplate od 15,5 godina, s odgodom plaćanja od 54 mjeseca.

Kako je navedeno u danas razmatranoj Informaciji, finansiranje projekta izgradnje autoceste razmatra i Evropska investicijska banka, te se očekuje daljnih 300 miliona eura.
Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).

66,4 kilometra 180 miliona...plus jos 300 miliona...

Ne kontam tvoje iznenadjenje.......pa i mi smo u kreditima do grla a nista se ne vidi od tih novaca.......Ne vidjeh da si se cudila sto je na izbore potroseno 11 miliona km.....nasih novaca......
mIRCerka

#39 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

mima wrote:Ne kontam tvoje iznenadjenje.......pa i mi smo u kreditima do grla a nista se ne vidi od tih novaca.......Ne vidjeh da si se cudila sto je na izbore potroseno 11 miliona km.....nasih novaca......
Cudim se da je tako MALO potroseno obzirom koliko zagadise prvo Sarajevo, da ne pricam o ostalim gradovima...Ocekivala sam vecu racunicu...

Ma mima, znam da imamo kredita mashala, al fakat ne vidim da je ista napravljeno od svega toga...sve sto znam da je napravljeno je od DONACIJA.
KatarinaKosaca

#40 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by KatarinaKosaca »

Znala sam ja da ce Zlatko biti kriv za ovo nekako
AKO JE VLADA KORUMPIRANA OPOZICIJA TREBA DA JE KONTROLIRA. TAKO JE U SVAKOJ DEMOKRATIJI. PRESTANI ANALIZIRATI MENE LICNO DAJ PRIJEDLOG MEHANIZAMA KONTROLE UTROSKA SREDSTAVA ZA KOJI SI TOLIKO ZABRINUTA.
sarajevo63

#41 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by sarajevo63 »

The 51st State wrote:Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike bez da se napisu argumenti.
Podržavam podržavano, a kad izađeš preko grane na kojoj vuk sjedi i pjeva o marihuani, skontaš da si na autoputu u susjednoj državi. Jest da su do grla u kreditima, al oni su bar cestovno uvezani. Sjedi u bibi i kreni prema mostarskom pa vidi na šta liči. Možda stigneš do dionice Vlakovo-Vlakovo...
*mima*

#42 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by *mima* »

mIRCerka wrote:
mima wrote:Ne kontam tvoje iznenadjenje.......pa i mi smo u kreditima do grla a nista se ne vidi od tih novaca.......Ne vidjeh da si se cudila sto je na izbore potroseno 11 miliona km.....nasih novaca......
Cudim se da je tako MALO potroseno obzirom koliko zagadise prvo Sarajevo, da ne pricam o ostalim gradovima...Ocekivala sam vecu racunicu...

Ma mima, znam da imamo kredita mashala, al fakat ne vidim da je ista napravljeno od svega toga...sve sto znam da je napravljeno je od DONACIJA.

Ozbiljno pitanje........znas li slucajno od kojih novaca se pravi spomenik u parku gdje je bila fontana?
mIRCerka

#43 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

KatarinaKosaca wrote:
Znala sam ja da ce Zlatko biti kriv za ovo nekako
AKO JE VLADA KORUMPIRANA OPOZICIJA TREBA DA JE KONTROLIRA. TAKO JE U SVAKOJ DEMOKRATIJI. PRESTANI ANALIZIRATI MENE LICNO DAJ PRIJEDLOG MEHANIZAMA KONTROLE UTROSKA SREDSTAVA ZA KOJI SI TOLIKO ZABRINUTA.
Draga Katarina Kosaca, ne znam sto te drma paranoja da analiziram tebe licno. Nisam jedina koja je primjetila da se trudis svojski SDP i Zlatka pomenuti negdje, makar izmedju redova.
Ja ti govorim o stanju u kojem se nalazimo koje je beznadezno haman.
Evo ti mehanizam kontrole, i unaprijed oprosti na koristenju laickih termina, nismo svi elokventni, jelte....

Za tih par dionica od 66.4 km ceste treba rijesiti imovinsko pravne odnose, ako nisu do sada rijeseni. Kreditor i implementator moraju biti kontrolisani od strane nekog neutralnog tijela (pod neutralno mislim "ono tijelo gdje nema IMTa").
U te svrhe "osloboditi" (sad lupam cifru) 2 miliona. Nakon regulisanja toga, osloboditi drugi dio sredstava za dozvole i klince palce.
A ne dat 180 miliona i kom obojci, tom i dzeri!

PS Ovo ti govorim iz licnog iskustva, vec pet godina radim na necemu, djelimicno povezano sa gradjevinarstvom, i tek smo ove godine uspjeli doci do dozvola (urb i gradj), jer smo morali "pogurati" donosenje izmjene zakona, "pogurati" uspostavljanje i jacanje jedne institucije, "pogurati" opremu, da bismo dosli do onoga SLAZI CIGLU NA CIGLU..
A novac je oslobadjan fazno. A plata mi ko prosjecna plus 2/3 toplog... i vozim bubu 1971.godiste, ne vozim audija.

Ali imam nezavisnog revizora opasnijeg od Maocetunga, a plus direktor naredio da se kupuje onaj rozi tariguz jer je jeftiniji...

Sta hocu reci./..sve se moze kad se hoce, samo treba rukave zavrnut...

Lijep pozdrav
KatarinaKosaca

#44 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by KatarinaKosaca »

a) Pogledaj svoje komentare na ovoj temi pa ces vidjeti da si analizirala mene. I ne razumijem zasto je pozicija podlozna kritici, a opozicija izuzeta od kritike. ali, ok, to je sad off

b) Prvi put i jednom se slazem sa tobom da treba zavrnuti rukave. ali to se sigurno ne postize vjecnim lamentiranjem nad gluposcu gradjanja kji glasaju nekoga ko nam se ne svidja, nego uvodjenjem instrumenata kontrole utroska sredstava javne gradnje.
Klodovik

#45 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by Klodovik »

Jah, eto, SDP (ili neka druga nazovi opoziciona stranka) bi napravila autoceste bez ijedne marke kredita. Ma, oni ne bi nikad, ali baš nikad, uzeli nikakav kredit.
mIRCerka

#46 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by mIRCerka »

KatarinaKosaca wrote:a) Pogledaj svoje komentare na ovoj temi pa ces vidjeti da si analizirala mene. I ne razumijem zasto je pozicija podlozna kritici, a opozicija izuzeta od kritike. ali, ok, to je sad off
Ne analiziram tebe, vec tvoje postove.
KatarinaKosaca wrote: b) Prvi put i jednom se slazem sa tobom da treba zavrnuti rukave. ali to se sigurno ne postize vjecnim lamentiranjem nad gluposcu gradjanja kji glasaju nekoga ko nam se ne svidja, nego uvodjenjem instrumenata kontrole utroska sredstava javne gradnje.
Ti si ta koja pominje poziciju i opoziciju, ja pominjem da mi je pun K kredita koji se uzmu, derneka koji se naprave povodom pokretanja nekog projekta, onda pojede vuk magarca, a dobijemo 3km autoputa. Ja uopste ne znam ni ko je ministar koji je ovo potpisao, nit me interesuje koja je stranka, to je argument za one koji vole reci EEEEEEE DA SU OVI ONI BI TO OVAKO...bi klinac.
Ovdje fali jedan Tito da kaze DOGOVORICEMO SE KAKO JA KAZEM...
The 51st State

#47 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by The 51st State »

sarajevo63 wrote:
The 51st State wrote:Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike bez da se napisu argumenti.
Podržavam podržavano, a kad izađeš preko grane na kojoj vuk sjedi i pjeva o marihuani, skontaš da si na autoputu u susjednoj državi. Jest da su do grla u kreditima, al oni su bar cestovno uvezani. Sjedi u bibi i kreni prema mostarskom pa vidi na šta liči. Možda stigneš do dionice Vlakovo-Vlakovo...
I sta kazes, kantonalni put ne valja.
sarlo

#48 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by sarlo »

Kredit od 180 miliona eura za gradnju autoputa....
extra 180 miliona...plus jos 300 miliona...
Nisam strucnjak, ali se petljam u sve. Od obrazovanja i alternative medicine do izgradnje infrastrukture, kao i svi ovdje prisutni. Imam planove da otvorim i jednu ekolosku temu.
Glede izgradnje autoputa koridor VC; postoje dva nacina finansiranja izgradnje infrastrukturnih objekata. Davanje koncesije ili zaduzivanje kod banaka i samostalno organizovanje izgradnje.
Davanje koncesije je mnogo jednostavnije. Dodje se do investitora i on sve organizuje, Drzava jedino kontrolise kvalitet izgradnje. Koncesionar dobije pravo da 15-20 godina vrsi naplatu cestarine, ni s tim Drzava nema nista izuzev eventualnih kontrola.
Kad se uzima kredit obicno bankar odredjuje dosta stvari npr uslove tendera kojim se eliminisu domace firme a poslovi daju "renomiranim" stranim firmama. Drazva se pojavljuje na vise mjesta i mora sama da ispuni dost5a uslova. Tu se na vise mjesta javlja mogucnost korupcije politicara, javasluka i slabija je kontrola troskova opcenito. Poslije se vracaju krediti sa kamatama koje su po pravilu varijabilne i tada to svi osjecaju i trpe. Pa se pucanstvo zali, politicari su uzimali kredite-pokrali itd.
Kod nas se ovi djelici prave iz profita BH Telekoma pa su nam telefonski racuni ovako skupi, a ima dosta prostora da se u telekomu z7aposle hiljade tatinih i maminih sinova. I zaduzivanjem kod razvojnih banaka pa se put pravi dionicu po dionicu sa mnostvom tendera, petljanja i sl. Ali bolje bilo kako nego nikako.
Nedzad Brankovic premijer Vlade i Zlatni ljiljan je sa svojom Vladom imao predlozen plan da se izgradnja autoputa povjeri nekom koncesionaru, a da se prodajom BH Telekoma finansira izgradnja brze ceste Tuzla-Sarajevo i jos stotine manjih projekata po provinciji i Sarajevu -ili desetine-. Ovi planovi su postojali i prije ali su se trebali realizovati sada.
Kad se prodaju drzavne firme politicari nece moci da kontrolisu te resurse. Nema javasluka ni mogucnosti korupcije.
A onda su nas mediji poceli da bombarduju informacijama: Brankovic otkupio stan za certifikate! ima vikendicu! zet njegove zene se zaposlio! Ima 1,2% certifikata u nekom fondu zapravo Drustvu. Nevladine organizacije su pokrenule postupak kod Ustavnog Suda da ga obore iz nekog nejasnog razloga.
Stranka nije dala saglasnost na privatizaciju BH Telekoma, Energoinvesta, imali-nemali podrsku svemocnog Sulje. Sve je stalo. Samo se krpe rupe.
Ali place u pc-iju su porasle 2X, penzije 3x u zadnje dvije i godine zahvaljujuci investicijama.
Na kraju ce Brankovic biti kriv za sve, jer je to tako neko htio.
sarajevo63

#49 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by sarajevo63 »

The 51st State wrote:
sarajevo63 wrote:
I sta kazes, kantonalni put ne valja.
Molim da mi se ne imputira što je amputirano.
vodoinstalater

#50 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!

Post by vodoinstalater »

Nisam strucnjak, ali se petljam u sve. Od obrazovanja i alternative medicine do izgradnje infrastrukture, kao i svi ovdje prisutni. Imam planove da otvorim i jednu ekolosku temu.
Glede izgradnje autoputa koridor VC; postoje dva nacina finansiranja izgradnje infrastrukturnih objekata. Davanje koncesije ili zaduzivanje kod banaka i samostalno organizovanje izgradnje.
Davanje koncesije je mnogo jednostavnije. Dodje se do investitora i on sve organizuje, Drzava jedino kontrolise kvalitet izgradnje. Koncesionar dobije pravo da 15-20 godina vrsi naplatu cestarine, ni s tim Drzava nema nista izuzev eventualnih kontrola.
Kad se uzima kredit obicno bankar odredjuje dosta stvari npr uslove tendera kojim se eliminisu domace firme a poslovi daju "renomiranim" stranim firmama. Drazva se pojavljuje na vise mjesta i mora sama da ispuni dost5a uslova. Tu se na vise mjesta javlja mogucnost korupcije politicara, javasluka i slabija je kontrola troskova opcenito. Poslije se vracaju krediti sa kamatama koje su po pravilu varijabilne i tada to svi osjecaju i trpe. Pa se pucanstvo zali, politicari su uzimali kredite-pokrali itd.
Kod nas se ovi djelici prave iz profita BH Telekoma pa su nam telefonski racuni ovako skupi, a ima dosta prostora da se u telekomu z7aposle hiljade tatinih i maminih sinova. I zaduzivanjem kod razvojnih banaka pa se put pravi dionicu po dionicu sa mnostvom tendera, petljanja i sl. Ali bolje bilo kako nego nikako.
Nedzad Brankovic premijer Vlade i Zlatni ljiljan je sa svojom Vladom imao predlozen plan da se izgradnja autoputa povjeri nekom koncesionaru, a da se prodajom BH Telekoma finansira izgradnja brze ceste Tuzla-Sarajevo i jos stotine manjih projekata po provinciji i Sarajevu -ili desetine-. Ovi planovi su postojali i prije ali su se trebali realizovati sada.
Kad se prodaju drzavne firme politicari nece moci da kontrolisu te resurse. Nema javasluka ni mogucnosti korupcije.
A onda su nas mediji poceli da bombarduju informacijama: Brankovic otkupio stan za certifikate! ima vikendicu! zet njegove zene se zaposlio! Ima 1,2% certifikata u nekom fondu zapravo Drustvu. Nevladine organizacije su pokrenule postupak kod Ustavnog Suda da ga obore iz nekog nejasnog razloga.
Stranka nije dala saglasnost na privatizaciju BH Telekoma, Energoinvesta, imali-nemali podrsku svemocnog Sulje. Sve je stalo. Samo se krpe rupe.
Ali place u pc-iju su porasle 2X, penzije 3x u zadnje dvije i godine zahvaljujuci investicijama.
Na kraju ce Brankovic biti kriv za sve, jer je to tako neko htio.
Ima u tvojoj prici tacnih stvari ali ovaj zavrsetak je malo pokvario. Brankovic kao ministar (imao je poziciju sa koje je mogao direktno da se bavi izgradnjom putnih komunikacija - Federalni ministar prometa i komnikacija) nije napravio nista, za vrijeme njegovog mandata stajali su na racunu novci za izgradnju sarajevske zaobilaznice a izgubljene su dvije gradjevinske sezone na autoputu Sarajevo-Zenica. On mozda bi zelio da napravi autoput ali on to nije u stanju, uz to ima stav "najboljeg inžinjera u Sarajevu" tako da nije niko izmislio pricu o nesposobnom Brankovicu nego za nju ima osnova i to ne samo u njegovom ministarskom mandatu.
Bolje je kada se za autoput zaduzi neko drugi a ne država tj mi sami, ali evidentno da to nisu ustanju organizovati likovi kakav je Branković. Ja licno bi mu i halalio 5-10 miliona KM samo da ga napravi i za 6 godina, ali on to nije ustanju nego je kopirao pricu od Dodika o prodaji telekoma i stotinama projekata u lokalnu zajednicu........šuplja.
Post Reply