Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
#1 Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Vlada FBiH
Kredit od 180 miliona eura za gradnju autoputa
Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti za prihvaćanje kredita EBRD-a za projekte finansiranja ključnih dionica autoceste na Koridoru 5c: Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).
Desilo se to nakon što ju je federalni ministar finansija danas upoznao o pregovorima s Evropskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), održanima prošlog mjeseca u Londonu.
Riječ je o kreditu od 180.000.000 eura koji će EBRD dati Bosni i Hercegovini, te koji će, temeljem supsidijarnog ugovora, na koji je također danas data suglasnost, s BiH biti prenijet na FBiH.
Sredstva se daju s rokom otplate od 15,5 godina, s odgodom plaćanja od 54 mjeseca.
Kako je navedeno u danas razmatranoj Informaciji, finansiranje projekta izgradnje autoceste razmatra i Evropska investicijska banka, te se očekuje daljnih 300 miliona eura.
Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).
66,4 kilometra 180 miliona...plus jos 300 miliona...
Kredit od 180 miliona eura za gradnju autoputa
Vlada FBiH donijela je Odluku o davanju saglasnosti za prihvaćanje kredita EBRD-a za projekte finansiranja ključnih dionica autoceste na Koridoru 5c: Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).
Desilo se to nakon što ju je federalni ministar finansija danas upoznao o pregovorima s Evropskom bankom za obnovu i razvitak (EBRD), održanima prošlog mjeseca u Londonu.
Riječ je o kreditu od 180.000.000 eura koji će EBRD dati Bosni i Hercegovini, te koji će, temeljem supsidijarnog ugovora, na koji je također danas data suglasnost, s BiH biti prenijet na FBiH.
Sredstva se daju s rokom otplate od 15,5 godina, s odgodom plaćanja od 54 mjeseca.
Kako je navedeno u danas razmatranoj Informaciji, finansiranje projekta izgradnje autoceste razmatra i Evropska investicijska banka, te se očekuje daljnih 300 miliona eura.
Kakanj - Drivuša (15,2 km), Vlakovo - Tarčin (18,9 km), Počitelj - južna granica (21,4 km) i Odžak - sjeverna granica (10,9 km).
66,4 kilometra 180 miliona...plus jos 300 miliona...
-
amel ledina
#2 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Ovo je nista sta nas ocekuje
Valjda kontaju ako nas u ratu nisu sredili sredice nas vracanjem njihovih prohtjeva
Ako ce i ovo raditi kao sto su Zapadni prilaz gradu skor tri godine,
neke generacije ce se i izvuci da ga ne docekaju na svojim plecima

Valjda kontaju ako nas u ratu nisu sredili sredice nas vracanjem njihovih prohtjeva
neke generacije ce se i izvuci da ga ne docekaju na svojim plecima
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#3 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Autoput moramo napraviti, u tome se valjda svi slažemo. Imate li bolju ideju financiranja? hrvatska je uzela kredit, mislim da ga lako isplaćuje od cestarine, a napravila je čudo. Brzo, uspješno, lijepo.
-
mIRCerka
#4 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
odlichna utjeha, svaka ti dalaamel ledina wrote:Ovo je nista sta nas ocekuje
neke generacije ce se i izvuci da ga ne docekaju na svojim plecima![]()
![]()
-
The 51st State
#5 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike bez da se napisu argumenti.
-
mIRCerka
#6 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Mora da kritikujem jer je ministar ko zna ko vec...The 51st State wrote:Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike.
Autoput razvlace vec sto godina, a stiglo se Catica...a u Cro su uspjeli povezat ZG i Split, probit planine i napravih haos od infrastrukture...u istom tom periodu...to ja kritikujem...i kod nas to, a vec su bile analize na ovom forumu, kosta dosta vise nego kod susjeda, a bogam' i komsija...
-
mIRCerka
#7 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
ali da, najlakse je kritikovati kriticara 
-
The 51st State
#8 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Ne razvlace sto bi htjeli nego sto nema para, a prije nego povuces paralelu sa hrvatskom informisi se koliko su se oni zaduzili za svoje autoputeve.mIRCerka wrote:Mora da kritikujem jer je ministar ko zna ko vec...The 51st State wrote:Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike.
Autoput razvlace vec sto godina, a stiglo se Catica...a u Cro su uspjeli povezat ZG i Split, probit planine i napravih haos od infrastrukture...u istom tom periodu...to ja kritikujem...i kod nas to, a vec su bile analize na ovom forumu, kosta dosta vise nego kod susjeda, a bogam' i komsija...
- KatarinaKosaca
#9 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Ako uzmu kredit onda valjda neće razvlačiti kad je para na gomili. A naravno da košta jer je zemlja brdovita. U Španiji na sjeveru nema autoputa jer je geografija takva da zahtijeva velika ulaganja. Nego, reci nam, šta predlažeš kao izvor financiranja ako ne kredit?mIRCerka wrote:Autoput razvlace vec sto godina, a stiglo se Catica...a u Cro su uspjeli povezat ZG i Split, probit planine i napravih haos od infrastrukture...u istom tom periodu...to ja kritikujem...i kod nas to, a vec su bile analize na ovom forumu, kosta dosta vise nego kod susjeda, a bogam' i komsija...
- karanana
#10 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
neka. ovo je zdrav kredit ako se ulozi u ono za sto je namjenjen. nema drugog nacina finansiranja autoputa. samo nek se vise pocne konkretno graditi dodjavola. dosta vise prezentacija studija izvodljivosti, zderanja i pijenja na tim prijemima i prezentacijama, repatrijacija, crtanja rute, debata, prepucavanja....
-
mIRCerka
#11 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Prosvijetli me ti koliko su se zaduzili i kako su trosili pare, jer i kad su imali pare razvlacili su sa radovima.The 51st State wrote:Ne razvlace sto bi htjeli nego sto nema para, a prije nego povuces paralelu sa hrvatskom informisi se koliko su se oni zaduzili za svoje autoputeve.mIRCerka wrote:Mora da kritikujem jer je ministar ko zna ko vec...The 51st State wrote:Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike.
Kad se para nema, radovi se obustave.
Katarina, moj je prijedlog ukidanje enormno visokih plata u oba doma, predlazem dogovor na DRZAVNOM nivou o raspodjeli otplate duga, ili ce FBIH sa ovih 180 miliona graditi samo dionice u Federaciji,a Dodo bi mogao graditi svoje dionice po RSu, koje se nece medjusobno uklapati i imacemo bits and pieces of autoput.
Ali, posto si ti strucnjak za ekonomiju, politologiju, ekologiju i sve ostalo, de mi ti objasni sta ce i kako ce.
PS KAranana, ulozice se pocetak tvoga nicka u konkretnu gradnju, zato mi je i muka od tih kredita vise.
- kustah
#12 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Hrvatska ima devizni priliv of turizma oko 7 milijardi eura.The 51st State wrote:Ne razvlace sto bi htjeli nego sto nema para, a prije nego povuces paralelu sa hrvatskom informisi se koliko su se oni zaduzili za svoje autoputeve.mIRCerka wrote:Mora da kritikujem jer je ministar ko zna ko vec...The 51st State wrote:Podrzavam sve kreditne aranzmane koji su vezani za ulaganja u infrastrukturu ali najlakse je opaliti kritiku radi kritike.
- KatarinaKosaca
#13 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Insinuacije na moju stručnost i na mene lično su bez veze, ali idu tebi u prilog. Dakleatarina, moj je prijedlog ukidanje enormno visokih plata u oba doma, predlazem dogovor na DRZAVNOM nivou o raspodjeli otplate duga, ili ce FBIH sa ovih 180 miliona graditi samo dionice u Federaciji,a Dodo bi mogao graditi svoje dionice po RSu, koje se nece medjusobno uklapati i imacemo bits and pieces of autoput.
Ali, posto si ti strucnjak za ekonomiju, politologiju, ekologiju i sve ostalo, de mi ti objasni sta ce i kako ce.
a) zemlja je brdovita i teška za autoput. Ako ima neki inžinjer neka me ispravi, meni je primjer Španija i sjever koji nisu imali para za razliku od cijele zemlje, jer je nešto kao BIH (pokrajina Asturias i Cantabria)
b) Ako se treba napraviti nešto veliko obično se uzme kredit i isfinacira, naročito ako postoje izgloedni izvori povrata anuiteta što bi bila cestarina.
c) Ne ulazeći u moralni problem plata zastupnika (jer opominješ za svaki off koji ti se ne sviđa čuti), taj prigram stabilizacije koji predlažeš nije dovoljan za izgradnju autoputa.
Branković je najveće zlo koje nas je zadesilo i o tome sam napisala što sam imala na drugoj temi, ali ovoj je zemlji (sad u tvom stilu), NEOPHODAN AUTO PUT
-
The 51st State
#14 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
so? mislis da ovaj autoput nece donositi prihod i podici konkurentnost bh privrede plus spin efekat gradnje.Hrvatska ima devizni priliv of turizma oko 7 milijardi eura
-
mIRCerka
#15 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
kazem da si strucnjak za sve to jer ne das nikome da kaze svoje misljenje...koliko ce se vikendica izgradit od ovih 180 mil?KatarinaKosaca wrote:Insinuacije na moju stručnost i na mene lično su bez veze, ali idu tebi u prilog. Dakleatarina, moj je prijedlog ukidanje enormno visokih plata u oba doma, predlazem dogovor na DRZAVNOM nivou o raspodjeli otplate duga, ili ce FBIH sa ovih 180 miliona graditi samo dionice u Federaciji,a Dodo bi mogao graditi svoje dionice po RSu, koje se nece medjusobno uklapati i imacemo bits and pieces of autoput.
a) zemlja je brdovita i teška za autoput. Ako ima neki inžinjer neka me ispravi, meni je primjer Španija i sjever koji nisu imali para za razliku od cijele zemlje, jer je nešto kao BIH (pokrajina Asturias i Cantabria)
b) Ako se treba napraviti nešto veliko obično se uzme kredit i isfinacira, naročito ako postoje izgloedni izvori povrata anuiteta što bi bila cestarina.
c) Ne ulazeći u moralni problem plata zastupnika (jer opominješ za svaki off koji ti se ne sviđa čuti), taj prigram stabilizacije koji predlažeš nije dovoljan za izgradnju autoputa.
Branković je najveće zlo koje nas je zadesilo i o tome sam napisala što sam imala na drugoj temi, ali ovoj je zemlji (sad u tvom stilu), NEOPHODAN AUTO PUT
-
The 51st State
#16 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Prosvijetli me ti koliko su se zaduzili i kako su trosili pare, jer i kad su imali pare razvlacili su sa radovima.
Kad se para nema, radovi se obustave.
Katarina, moj je prijedlog ukidanje enormno visokih plata u oba doma, predlazem dogovor na DRZAVNOM nivou o raspodjeli otplate duga, ili ce FBIH sa ovih 180 miliona graditi samo dionice u Federaciji,a Dodo bi mogao graditi svoje dionice po RSu, koje se nece medjusobno uklapati i imacemo bits and pieces of autoput.
PS KAranana, ulozice se pocetak tvoga nicka u konkretnu gradnju, zato mi je i muka od tih kredita vise.
Tebe ni ilumaniti ne prosvijetlise, a kamo li neki anonimus kao ja, pare nisu nikako ni trosili vec je ovo dosad izgradjeno iz profita bh telecoma. Tvoji prijedlozi sa ukidanjem plata su bas lijepi ali u off-u vezano za ovu pricu, a to hoce li dodik izgraditi 60 km od doboja do granice me zaboli prezivjecemo tih sat vremena, a izgradice ga kad tad kao dio koridora Vc.
ovo boldirano je zaista smjesno kada je napisano od forumasa tvoje tipe.
-
The 51st State
#17 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
prostora za malverzacije lokalnog tipa u ovom slucaju nece biti, kreditni je aranzman ebrd-a i oni ce cesljati svaki tender, doduse nivo korumpiranosti sluzbenika evropske banke nije mi poznat u slucaju da nikne neka vikendica na azurnoj obali.mIRCerka wrote:kazem da si strucnjak za sve to jer ne das nikome da kaze svoje misljenje...koliko ce se vikendica izgradit od ovih 180 mil?KatarinaKosaca wrote:Insinuacije na moju stručnost i na mene lično su bez veze, ali idu tebi u prilog. Dakleatarina, moj je prijedlog ukidanje enormno visokih plata u oba doma, predlazem dogovor na DRZAVNOM nivou o raspodjeli otplate duga, ili ce FBIH sa ovih 180 miliona graditi samo dionice u Federaciji,a Dodo bi mogao graditi svoje dionice po RSu, koje se nece medjusobno uklapati i imacemo bits and pieces of autoput.
- KatarinaKosaca
#18 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
kazem da si strucnjak za sve to jer ne das nikome da kaze svoje misljenje...koliko ce se vikendica izgradit od ovih 180 mil?
-
zlatan01
#19 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Javni radovi su odlican nacin pokretanja ekonomije nakon teskih kriza kao sto je rat (ili sprjecavanja zaustavljanja rasta na pragu recesije/niske konjukture) sto valjda zna svaki ekonomista. Tito je recimo organizirao radne akcije sto je takodje vid javnih radova i tada je izgradjeno masa pruga i puteva. Problem u BiH je sto se sa javnim radovima kasni jedno 10 godina.
Ovo za Spaniju i njena brda; pa nije brdovitija od Austrije a ljudi izgradise i tamo auto-puteve. Sve je samo pitanje ekonomske isplativosti.
Kredit je dobra stvar ako se pametno koristi, a znajuci najboljeg inzenjera u gradu i nesretnu skupinu koja se odaziva na "vlada FBiH", slaba fajda. Sjeca li se neko uopste pametno uzetog kredita od '95 do danas?
Ovo za Spaniju i njena brda; pa nije brdovitija od Austrije a ljudi izgradise i tamo auto-puteve. Sve je samo pitanje ekonomske isplativosti.
Kredit je dobra stvar ako se pametno koristi, a znajuci najboljeg inzenjera u gradu i nesretnu skupinu koja se odaziva na "vlada FBiH", slaba fajda. Sjeca li se neko uopste pametno uzetog kredita od '95 do danas?
-
jefferson
#20 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
KatarinaKosaca wrote:Ako uzmu kredit onda valjda neće razvlačiti kad je para na gomili. A naravno da košta jer je zemlja brdovita. U Španiji na sjeveru nema autoputa jer je geografija takva da zahtijeva velika ulaganja. Nego, reci nam, šta predlažeš kao izvor financiranja ako ne kredit?mIRCerka wrote:Autoput razvlace vec sto godina, a stiglo se Catica...a u Cro su uspjeli povezat ZG i Split, probit planine i napravih haos od infrastrukture...u istom tom periodu...to ja kritikujem...i kod nas to, a vec su bile analize na ovom forumu, kosta dosta vise nego kod susjeda, a bogam' i komsija...
hahahahahaha, ovo je do sada najbolji argument!!!
Znas li ti katarina da je kilometar autoputa i istocnoj njemackoj kosta tri puta vise nego na jugu njemacke kroz Alpe zbog toga sto je tlo vrlo mekano?
Brdoviti krajevi jesu malo komplikovaniji, ali nemora znaciti da ce biti skuplji jer najbitnija stvar je sastav tla!
Joj ja argumenta boze dragi!
Ovo je dosta komplikovaniji problem. Problem uopste nije zaduzivanju, niti je za drzavu 180 pa onda jos 300 miliona eura neko breme.
Problem u ovoj prici je sto su ove amebe iz SDA i SZBiH rasprodale komplet naftnu industriju, hoce da rasprodaju telecom i EP. Umjesto da se profit od tih kompanija koristi za izgradnju auto-puta oni ce to dati u strane ruke.
Drzave koje su imale uredjenu naftnu industriju u zadnjih 2-3 godine su profitirale nenormalno zbog visoke cijene nafte. Da je bilo pameti (ustvari ima pameti, problem su namjere) EnergoPetrol bi vodili ljudi koji bi znali profit donjeti ovoj drzavi i od toga graditi auto put. Ne, ovaj smrad od federalnog premijera je sve uradio da se vrijednost smanji, kao i Hadzipasic i onda su prodali EnergoPetrol zajedno sa svom infrastrukturom.
To je problem, a ne kredit! Nek se digao kredit za Vc, ali od profita Telecoma, Ep i EnergoPetrola mogle su se uciniti sigurnijima ostale ceste u BiH, izgraditi auto-put Zenica-Travnik, Tuzla-Orasje, itd, itd. Ali jok, sta ce to nama. Jedini pravi aerodrom u drzavi zimi ne radi jer padne magla (ko magle nema u ostalim drzavama gdje normalno rade), ali jok, to je normalno, nikakva frka!
- KatarinaKosaca
#21 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Jasno sam napisala, ako ima neki inžinjer neka me ispravi. meni kao laiku je logično da je kroz ravnicu jeftiniji autoput nego kroz brda (tunel kod Učke se naplaćuje), a primjer mi je bila Španije. Aluzija je bila na konstataciju da nas košta više nego susjede ili komšije.nas li ti katarina da je kilometar autoputa i istocnoj njemackoj kosta tri puta vise nego na jugu njemacke kroz Alpe zbog toga sto je tlo vrlo mekano?
Brdoviti krajevi jesu malo komplikovaniji, ali nemora znaciti da ce biti skuplji jer najbitnija stvar je sastav tla!
-
jefferson
#22 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Kazem ti sve zavisi od sastava tla. Vrlo lako km auto puta kroz posavinu bi mogao biti skuplji od km kroz srednju bosnu bez obzira na vijadukte i ostale komplikovane zahvate.KatarinaKosaca wrote:Jasno sam napisala, ako ima neki inžinjer neka me ispravi. meni kao laiku je logično da je kroz ravnicu jeftiniji autoput nego kroz brda (tunel kod Učke se naplaćuje), a primjer mi je bila Španije. Aluzija je bila na konstataciju da nas košta više nego susjede ili komšije.nas li ti katarina da je kilometar autoputa i istocnoj njemackoj kosta tri puta vise nego na jugu njemacke kroz Alpe zbog toga sto je tlo vrlo mekano?
To uopce nije poenta.
Poenta je nas podanicki mentalitet gdje biramo jednu stranku vec 17 godina koja nije u stanju da pokrene bilo kakav projekat. Da se zna, projekat izgradnje je pokrenula Alijansa (samo da ne bude zabune)
Sad su potpisali kredit, dok se imovinsko pravni odnosi rjese i ostala papirologija doci ce 2010, i pogodite sta jos, IZBORI! I onda svi trkom birajte ponovo SDA i 100% BiH!
- Frane-x
#23 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Autoceste su isplativije nego što se misli i ne treba se bojati kredita.
Evo čiste matematike.
Autocesta Zagreb-Split je koštala ukupno 18,5 milijardi kuna (2.5 milijarde eura).
Godišnji prihod od naplate cestarine na svim autocestama u Hrvatskoj ove bi godine (2008) trebao biti 2,1 milijardu kuna. ( http://www.tportal.hr/gospodarstvo/vijesti/fset.html )
Dio tih prihoda ide na troškove održavanja, međutim računica je i dalje jasna.
BiH trenutno ubire tek sramotnih 0.1 milijardu € godišnjih prihoda od turizma.
Kao bonus, autoceste bi se povoljno odrazile na turizam. Ako iz ničega, onda iz razloga što bi recimo turisti koji bi prolazili kroz BiH putujući prema dalmatinskoj obali, vidjeli da prolaze kroz interesantnu zemlju. Određeni postotak tih turista bi sigurno bili zainteresirani da pogledaju i tu zemlju.
Sami taj prolazak turista kroz Hercegovinu i Bosnu bi bio turistička reklama sama po sebi.
Evo čiste matematike.
Autocesta Zagreb-Split je koštala ukupno 18,5 milijardi kuna (2.5 milijarde eura).
Godišnji prihod od naplate cestarine na svim autocestama u Hrvatskoj ove bi godine (2008) trebao biti 2,1 milijardu kuna. ( http://www.tportal.hr/gospodarstvo/vijesti/fset.html )
Dio tih prihoda ide na troškove održavanja, međutim računica je i dalje jasna.
BiH trenutno ubire tek sramotnih 0.1 milijardu € godišnjih prihoda od turizma.
Kao bonus, autoceste bi se povoljno odrazile na turizam. Ako iz ničega, onda iz razloga što bi recimo turisti koji bi prolazili kroz BiH putujući prema dalmatinskoj obali, vidjeli da prolaze kroz interesantnu zemlju. Određeni postotak tih turista bi sigurno bili zainteresirani da pogledaju i tu zemlju.
Sami taj prolazak turista kroz Hercegovinu i Bosnu bi bio turistička reklama sama po sebi.
- KatarinaKosaca
#24 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
Ok, prihvatam taj argumet i mogao si reći i prije nego si počeo histerisati, odnosno mogao si pročitati post gdje kažem.... neka me neko ispravi ako.........Kazem ti sve zavisi od sastava tla. Vrlo lako km auto puta kroz posavinu bi mogao biti skuplji od km kroz srednju bosnu bez obzira na vijadukte i ostale komplikovane zahvate.
Upravo, poenta je da nam treba autoput.To uopce nije poenta.
Dakle, radi se o čistom političkom pamfletu bez obzira na to koliko bi nam značio taj autoput. Iako smo glupi, pa eto, ne biramo Zlatka, nama autoput treba. A ja nisam vidovita Džemila pa da znam šta će biti, Uostalom, opozicija služi za kontrolu vlasti, pa neka se prihvate posla, umjesto što gledaju gdje će šta ušićarit od kolača.Poenta je nas podanicki mentalitet gdje biramo jednu stranku vec 17 godina koja nije u stanju da pokrene bilo kakav projekat. Da se zna, projekat izgradnje je pokrenula Alijansa (samo da ne bude zabune)
Sad su potpisali kredit, dok se imovinsko pravni odnosi rjese i ostala papirologija doci ce 2010, i pogodite sta jos, IZBORI! I onda svi trkom birajte ponovo SDA i 100% BiH!
-
BaileyS
#25 Re: Masala-jos jedan kredit nama na pleca!
jefferson, tema nije o izborima
Vezano za eventualno nenamjensko trosenje sredstava od ovog kredita, sarajevska zaobilaznica se gradi sredstvima od EBRD a zbog uslova koje su postavili nijedna bh firma nije mogla ucestvovati na tenderu. Hocu da kazem da ce se "nasi" najmanje pitati u vezi sa ovim parama. Cini mi se da ce zaobilaznica kostati kao svih ovih 66km u paketu
Neka me neko ispravi ako grijesim ali baratalo se cifrom od 180 mil ili...?
Jos treba imati na umu da se cijena gradnje u zadnjih pet-sest godina povecala za 30%. Da uzesmo ovaj kredit na vrijeme i put bi bio jeftiniji.
Vezano za eventualno nenamjensko trosenje sredstava od ovog kredita, sarajevska zaobilaznica se gradi sredstvima od EBRD a zbog uslova koje su postavili nijedna bh firma nije mogla ucestvovati na tenderu. Hocu da kazem da ce se "nasi" najmanje pitati u vezi sa ovim parama. Cini mi se da ce zaobilaznica kostati kao svih ovih 66km u paketu
Jos treba imati na umu da se cijena gradnje u zadnjih pet-sest godina povecala za 30%. Da uzesmo ovaj kredit na vrijeme i put bi bio jeftiniji.