Hamdija Pozderac

Post Reply
nemam_ideje

#226 Re: Hamdija Pozderac

Post by nemam_ideje »

detroit-mercy wrote: Ali opet ti kazem, komunisti su imali vlast i poluge vlasti i kada kazu pruga Samac-Sarajevo ima da bude onda ima da bude. Evo da dans neko zapita mladjariju da idu da rmbaju na pruzi, nako, sta mislis koliko bi ih se odazvalo :mrgreen: Mi danas nemao nista ama bas nista, imamo drzavu u kojoj ni vlast ne mozes formirati a da je ne aminuje Americki ambasador ili neko iz kuce na Obali. Pa mi danas u BiH se neslazemo ni oko vremenske prognoze a kamoli sta drugo. Prije se nije trazio konsenzus, nego ima da bude ovako. Agrarna reforma, oduzmi zemlju ko se pobuni, zna se. Industrijalizacija, sve u akciju ima da se ide :mrgreen: .
Sa te strane posmatrano, komunisti su imali puno laksi zadatak nego ovi danas, ne gledam ideolosku odrednicu uopste. Evo i da Zlaja dobije 51% vlasti u Federaciji mislis da bi bio u toj mjeri uspijjesan da provede reforme tipa poslijeratne uspijesnosti komunista.
Jaro prvih 20tak godina iza rata je bilo "my way or highway" i tako je skoro u svim vrstama diktature. Sta mislis da je Pinoche u Chileu bio samo bad guy, pa upravo je diktura preporodila Chile ekonomski. Jer je funkcionisalo na istom principu, ima da bude ovako ili zna se. Isti je slucaj sa Spanijom i Francom, upravo je Franco taj koji je udario temelje modernoj Spaniji.
Dosta ekonomskih mislilaca se slazu u tome kada treba da se izvrsi radikalni potezi u eknoomiji (rapidna industrijalizacija, opismenjanvanje, agrarna reforma i td) posebno slabije razijenih zemalja da diktature u pravilu znaju da odrade jako dobar posao. Pa pogledaj kada je Juga imala svoj najveci zamah i ekonomski uspon, upravo u godinama kada je diktatura bila najjaca. Problem je sto se Juga nije uspjela iz dikature koja je udarila dobar temelj eknomiji, transformisati u demokratiju (pri ovome mislim ne samo na politcku nego i ekonomsku) na jedan postepen nacin, nego smo opet imali neke radikalne rezove.
Prema tome, zasluge treba istaci ali isto tako i pogreske, i ovi danas ako nesto dobro urade treba :thumbup: a ako ne matere im se nagrebati :mrgreen: .
Dijelom se slažem sa postom, dijelom baš i ne.

Kažu da smo dobili(kada se sve preračunalo) više pomoći po glavi stanovnika nego Švabe nakon 2 Svj. rata. Tajkuni, privatizacija, nepotizam, korupcija, potpuno gubljenje morala i etike je naslijedstvo koje će nam ostaviti u amanet ovi današnji.
Vadiona na "one anamo" ne pije vode. To nema veze sa njima. Kod nas su ratni šverceri postali postratni biznismeni i ugledni građani. Komunjare su takve, po pravilu, izvodili na prijeki sud.

Kada ratni švercer, postane ugledni građanin, sve ti je jasno. Jasno ti je u kojem smijeru takvu društvo ide. U pogrešnom, blago rečeno. Temelji društva su vrlo loši, da ne kažem nikakvi(kao što jesu). Borci su uglavnom nagrabusili umjesto da budu nagrađeni. Nagrabusili su jer su ovi sve učesnike rata, stvarne i naknadne, proglasili "zaslužnim". Shodno tome, budžet nam je postao socijalni i faktički neodrživ jer su ovi, nakon rata, razgrabili sve što agresori nisu srušili ili opljačkali u ratu.

Barata se brojkom od 500.000 boraca/učesnika rata(valjda u Federaciji, zajedno sa Hrvatima) :skoljka: Ko da smo držali linije do Vladivostoka. Komunjare su to lijepo riješile, ko se dobrovoljno prijavio do xy datuma je nosilac partizanske spomenice i dobio je neke privilegije. Ostali su branili sebe i svoju domovinu. To je dovoljna čast. Sada dobijaju naknade oni koje su mobilisali. Oni koje su ganjali po BiH da ratuju. Istu kao i oni koji su se dobrovoljno prijavili. Ne ide.

Al jebiga, valjalo je kupiti glasove. Uspjeli su u tome.

Manja država, manje naroda, više resursa, više potencijala. Lakše je nahraniti 2 miliona ljudi od 20 miliona ljudi. Samo da su napravili razvojni plan, pošteno privatizirali preduzeća i pošteno podijelili pomoć koju smo dobijali mi bi živjeli mnogo bolje. Imali bi bolje i normalnije temelje društva. Na žalost, ništa od toga nije urađeno. Rezultat je vidljiv i veoma, veoma loš.

Ovi sadašnji ne mogu cipele da čiste komunjarama. Tako ispade. Al jebiga, davno prošlo vrijeme. Zato sad mi uživamo u demokratiji gdje su ugledni građani likovi ala Bakir Alispahić, Čengići, Bičakčići, Brankovići, Ganići, Šaje i ostala kompanija kojoj su se poslije rata pridružili Keljmendiji, Gašiji, Turkovići.
nemam_ideje

#227 Re: Hamdija Pozderac

Post by nemam_ideje »

psydelija wrote:
nemam_ideje wrote:Nisu potrebni moji zaključci. Dovoljno je tvoje pisanje :D Ništa više nije potrebno :D
Dalje, velikosrpske težnje NISU poražene za razliku od hitlerovih. Zato je to NEUPOREDIVO. Zato sam i napisao to što sam napisao.
Opet, čitajući tvoj odgovor i način na koji pišeš, upalila se lampica pa me ne čude tvoji odgovori. U suštini, bezveze pišem, fulio sam sagovornika. Do mene je :D
zaboli me tuki na temi hamdija pozderac da pisem o teznji i ideji sanu-a i cetnika...
pisali smo o (h)amdiji, komunistickoj jugoslaviji i potlacenim m(M)uslimanima u njoj... znaci, hamdija pozderac-lik i delo, kako u bih-u tako i u titovoj jugoslaviji.

ps: nista licno, ali, ti si jedan bez_idejni, obicni pljuvac!
1. pisati samo o Pozdercu, a zanemarivati doba u koje je živio kao i politička dešavanja, je neozbiljno i neuko.

2. piše se bezidejni. Eto, još si nešto naučio. Vidiš kako je zanimljiva ova tema. Naučiš malo historije, pa onda naučiš malo pravopisa :D

3. ko je naljutio, da čiko bonu :D Nemoj se duriti. Nisam ništa ružno rekao :sad:
madner

#228 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

detroit-mercy wrote:
Chmoljo wrote: znam na šta ciljaš... ali, ALI, ni komunisti nisu bili van tog istog konteksta. njih su također dočekali srpski nacionalizam, hrvatski nacionalizam - bolje rečeno ustašluk. valjda znaš da "škripari" nisu samo navijači Širokog Brijega :oops: razrušena zemlja, rasturena građanskim ratom, agrarna itd. itd.

kada su otišle 'komunjare" i upalili nam svjetlo, vidjeli smo kakvi smo uistinu. samo što mnogi nemaju hrabrosti i dan danas da se pogledaju u ogledalo i za sve krive one druge.

ja isto tako ne tvrdim da nam neće biti bolje, i da bi nam bolje bilo SAMO ako budu komunisti ili oni slični njima. ali kritike na njih su još uvijek mahom neutemeljene i samo bih odgovorio jednom jedinom rečenicom: gospodo, izvolite vi bolje.
Ja nigdje ne poricem zasluge komunista ili Pozderca i Mikulica za razvoj BiH, nego izlazimo iz konteksta. Ovdje se ne radi samo o BiH nego i o njenom okruzenju, ovdje se ne radi samo o Bosancima i Hercegovcima nego i o druga dva naroda koja bi se najradije vidila izvan BiH. E tu dolazimo do onoga sta i kako.
Iskreno, komunistima je bilo puno lakse nakon rata, jer su imali silu i aparat da sve ono sto zamisle provedu. Pojave se skripari u Hercegovini, posaljes OZNU i skripare mozes naci samo u skripama.
A gledaj danas, ti sa skriparima moras vlast praviti. :mrgreen:
Ili, glede opsteg interesa, prije je bilo ovdje se gradi hidrocentrala pa kome se svidjalo ne svidjalo svejedno. Ima da je bude. Danas, hoce deponiju smeca da gradis, ne mozes je nigdje postaviti jer niko nece deponiju u svojoj mejsnoj zajednici. Da ne duzim, tako je sa mnogim drugim stvarima, i vjeruj me nemisli da branim ovu sadasnju nomenklaturu ali ponekad pomislim da u ovako nakaradno skrojenoj drzavi i pametan bi poludio.
BiH jeste nakaradno skrojena, ali ne treba zaboraviti da smo dobili drzavu u medjunarodno priznatim granicama, sada kako cemo je mi napraviti je na nama. Svake cetiri godine mi imamo mogucnost (koju nismo prije imali) da ako nam se nesto ne svidja da to i promijenimo, sada da li to mogucnost koristimo je drugo pitanje :mrgreen: .
Ti isto da su ovu i ovakvu BiH skrojili Kinezi pa dali nama na raspolaganje.
Kada su komunisti sisli sa vlasti predali su drzavu koja je imala sve poluge vlasti, sa jasnim uredjenjem.

Ako prihvatis mirovni sporazum onda moras stajati iza istog. Dakle sklepotina je tvoja tvorevina.

Druga stvar je sto niko, ama bas niko, nije mogao sprijeciti iste da urede 33% BiH koje su kontrolisali kada su podpisali sporazum.
Komrad

#229 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

nemam_ideje wrote:
Dijelom se slažem sa postom, dijelom baš i ne.

Kažu da smo dobili(kada se sve preračunalo) više pomoći po glavi stanovnika nego Švabe nakon 2 Svj. rata. Tajkuni, privatizacija, nepotizam, korupcija, potpuno gubljenje morala i etike je naslijedstvo koje će nam ostaviti u amanet ovi današnji.
Vadiona na "one anamo" ne pije vode. To nema veze sa njima. Kod nas su ratni šverceri postali postratni biznismeni i ugledni građani. Komunjare su takve, po pravilu, izvodili na prijeki sud.

Kada ratni švercer, postane ugledni građanin, sve ti je jasno. Jasno ti je u kojem smijeru takvu društvo ide. U pogrešnom, blago rečeno. Temelji društva su vrlo loši, da ne kažem nikakvi(kao što jesu). Borci su uglavnom nagrabusili umjesto da budu nagrađeni. Nagrabusili su jer su ovi sve učesnike rata, stvarne i naknadne, proglasili "zaslužnim". Shodno tome, budžet nam je postao socijalni i faktički neodrživ jer su ovi, nakon rata, razgrabili sve što agresori nisu srušili ili opljačkali u ratu.

Barata se brojkom od 500.000 boraca/učesnika rata(valjda u Federaciji, zajedno sa Hrvatima) :skoljka: Ko da smo držali linije do Vladivostoka. Komunjare su to lijepo riješile, ko se dobrovoljno prijavio do xy datuma je nosilac partizanske spomenice i dobio je neke privilegije. Ostali su branili sebe i svoju domovinu. To je dovoljna čast. Sada dobijaju naknade oni koje su mobilisali. Oni koje su ganjali po BiH da ratuju. Istu kao i oni koji su se dobrovoljno prijavili. Ne ide.

Al jebiga, valjalo je kupiti glasove. Uspjeli su u tome.

Manja država, manje naroda, više resursa, više potencijala. Lakše je nahraniti 2 miliona ljudi od 20 miliona ljudi. Samo da su napravili razvojni plan, pošteno privatizirali preduzeća i pošteno podijelili pomoć koju smo dobijali mi bi živjeli mnogo bolje. Imali bi bolje i normalnije temelje društva. Na žalost, ništa od toga nije urađeno. Rezultat je vidljiv i veoma, veoma loš.

Ovi sadašnji ne mogu cipele da čiste komunjarama. Tako ispade. Al jebiga, davno prošlo vrijeme. Zato sad mi uživamo u demokratiji gdje su ugledni građani likovi ala Bakir Alispahić, Čengići, Bičakčići, Brankovići, Ganići, Šaje i ostala kompanija kojoj su se poslije rata pridružili Keljmendiji, Gašiji, Turkovići.
Upravo sam zbog ovoga maloprije napisao da danas imamo vise nego sto su imali komunisti 1945....

Jer komunisti su nama ipak nesto ostavili ... ustvari ne nesto nego sigurno 90% obrazovnih, zdravstvenih, kulturnih ustanova su izgradjene u to vrijeme a i danas dan ih koristimo
Putna infrastuktura, zeljeznicka, vodovodna, kanalizaciona milijardu puta i razvijenija od one kakvu su komunisti zatekli .. itd...
madner

#230 Re: Hamdija Pozderac

Post by madner »

Chmoljo wrote:
udrch wrote: Ne branim današnje lopove, ali ne može se reći da nisu ništa obnovili i napravili..
Kad upoređujete današnju i prijašnju vlast, prema ovoj ste normalno kritični jer vas se tiče u datom trenutku i lično, a onoj pišete kao o nekoj imaginarnoj zemlji, a zaboravljate da se 15 godina poslije onoga rata nije mogla ni ovca ošišati, a da se ne dadne dio državi..
Zauzmite iste aršine i vidjećete da se 1961. godine u Jugoslaviji jako, jako loše živjelo..samo što je tad bilo manje lopova, malo zbog toga to se nije imalo šta Bogzna ni ukrasti, a malo i zbog toga što bi završio u prdekani na nedodređeno vrijeme..
niko ne spori da je promašaja bilo, ali nemojmo se zavaravati, kolike su bile razlike danas, a kolike onda? bijeda bila? pa kako neće, kad je cijela Evropa bila razgažena i razbucana.

koliko se donacija slilo u ovu zemlju? koji su to kapitalni projekti koji se rađeni bez donacija i stranog tutorstva da se te donacije ne pokradu? :roll: smetaju četnici i ustaše? jesu li smetali i da se raskući Energoinvest, Žica u kantonu Sarajevo. da se od GRAS-a pravi socijalna ustanova... da se dijele zemljišta i kunti i panti za skalamerije od zgrada...

nejse, evo jedan od poteza koji su bili itekako pozitivni. poslije rata Njemačka je plaćala ratnu odštetu, i CK KPJ je skontao da je pitanje kada će Jugoslavija doći na red za reparacije i kada će uopšte one biti u cijelosti isplaćene. umjesto toga, sklopio se ugovor sa Njemačkom o slanju (mislim) 750.000 radnika koji bi radili i Njemačkoj, a da Jugoslavija tako oprosti taj ratni dug.

efekti?

pola miliona ljudi je otišlo samo u Njemačku, i tako drastično smanjilo nezaposlenost, a da se ne pominje da oni koji su otišli te pare nisu trošili po Njemačkoj nego uglavnom u Jugoslaviji. taj potez je umnogome nadmašio iznos koji bi se dobio reparacijama.

ne treba ni zaboraviti da je u godinama odmah poslije rata ogroman iznos BDP-a ulagan najviše u vojsku, ali poznajući tadašnje stanje stvari, teško je reći da je to bio nerazuman i neopravdan potez. Goli otok, Cazinska buna, stvari su koje ne idu na čast tadašnjoj vlasti, ALI, to su također vremena o kojima je svakako lako sada naklapati. da podsjetim, to su godine u kojima "oaze demokratije" imaju kolonije, još uvijek izrabljuju lokalno stanovništvo, a u Americi se ubijaju crnoputi koji se vraćaju iz rata, jer su "uprljali" uniformu američke vojske.

nekidan je Valterbranisarajevo, postavio isječak iz memoara Naserove supruge u kojem stoji da je Tito imao informaciju da joj muža Amerikanci planiraju likvidirati u Sredozemlju, po povratku iz Jugoslavije. mislite da se on rukovodio informacijama rekla-kazala? da li bi Tito doživio nešto slično kao i Gadafi? koji jeste komad budale, i nije ni blizu uljuđenosti, inteligencije i iskustva ko Šaban?

kao što rekoh prije, nema vlasti da je bez grijeha. danas, ako ne prave nad svojim ljudima, prave ga nad tuđim. sve se to treba staviti na vagu i izvagati. pa donijeti sud.
Jugoslavija je debelo naplatila ratnu odstetu od Njemaca. Broj mrtvih je dosegao biblijske proporcije kako bi se uzelo vise KMova. Ekonomija SFRJ je bila kita mange do 55, kada se prelazi sa Sovjetskog sistema na treci put (tada je u igri bio i Svedski model) i dolazi do liberalizacije. Od tada do 1980 SFRJ je dozivjela ekonomski boom, narocito u 70im.
Gastarbeiter i ljetni turizam su bili nacin upumpavanja deviza u ekonomiju, ali to tada jos nije bio problem.

Sve to bez stavljanja u vazalski odnos. Kada je Regan dosao na vlast, odlucio je unistiti komunizam u SFRJ, preko MMF-a. 1980 su bile krizne godine, mada je ekonomija krajem istih vec bila na dosta boljem putu.
asurbanipal

#231 Re: Hamdija Pozderac

Post by asurbanipal »

Po meni lično ova tema zaslužuje da se nađe u PDF Historija, smatrajući da se radi o jednoj od najznačajnijih historijskih ličnosti našeg naroda i države BiH. Ličnost koja je bila prva velika politička žrtva velikosrpske ideologije u borbi za nezavisnost BiH...

Kad je u pitanju Hamdija Pozderac treba uzeti u obzir vrijeme u kojem je on živio i u odnosu snaga koje su postojale prema Bošnjačkom (tada Muslimanskom) narodu i državi te vladavini jednoumlja i režima sa izrazitom dominacijom velikosrpske ideologije, učinio najviše što se moglo za Bošnjake i državu Bosnu i Hercegovini. Bio je dosljedan borac za nacionalni identitet i afirmaciju Bošnjaka kao nacije i izgradnju i utemeljenje njihove jedine države Bosne i Hercegovine. Kada je bio na samom vrhu političke piramide u ulozipredsjednika Ustavne komisije Jugoslavije u vremenu početka realizacije velikosrpskog koncepta, hrabro je stao u odbranu Ustava koji je garantovao opstanak kako njegovom narodu i državi Bosni i Hercegovini, tako i ostalima, a posebno Albancima i njihovoj pokrajini. Velikosrpski ideolozi su se tada odlučili za njegov silazak sa političke scene i otjerali ga u smrt. Po onome što je u tom teškom vremenu učinio za svoj narod i državu Bosnu i Hercegovinu s pravom je nazvan "ocem nacije".
U političku orbitu Hamdija Pozderac je lansiran poslije pada Aleksandra Rankovića, kada po odobrenju Tita okuplja
oko sebe najpoznatije bošnjačke i druge probosanske intelektualce iz raznih oblasti kao što su: prof. dr.Avdo Sućeska, prof. dr. Muhamed Filipović, prof dr Atif Purivatra, dr. Muhamed Hadžijahić, prof. dr. Fuad Muhić, prof. dr.Muhsin Rizvić, prof. dr. Midhat Begić, prof. dr. Kasim Suljević, prof.dr. Muzafer Hadžagić, prof. dr. Arif Tanović, prof. dr. Hamdija Ćemerlić, prof. dr Mustafa Imamović, veliki broj književnika i drugih kulturnih i javnih radnika na čelu sa Alijom Isakovićem, koji su imali zadatak da timski, sa raznih naučnih aspekata istraže i objasne istorijski, kulturni, jezički, ekonomski, književni, pravni, vjerski i državotvorni nastanak i razvoj Bošnjaka kao nacije. O učincima tog rada je suvišno i govoriti...

A u pogledu nacionalnog određivanja Bošnjaka navest ću jedan Hamdijin citat: "To zašto Muslimani nisu prije priznati kao nacija je isto da si me pitao zašto Kulin Ban nije uveo samoupravljanje. A što se tiče imena, oni moćniji od nas nam nisu dali ime Bosanac, nama je, bolan bilo važno da nas priznaju pod bilo kojim imenom i da nas u Ustav stave, a ime je lako promijeniti kada se za to stvore uslovi, to je stvar plebiscita i bit će lakše kasnije, kada se za to stvore uslovi, riješavati pitanje promjene imena, nego i imena i naroda i nacije. Uostalom, samo ime i nije sada najvažnija stvar. Važno je šta se pod tim imenom podrazumijeva i šta to konačno znači, za jedan narod, tek onda kada se ozvaniči u Ustavu i u zakone unese. Eto vas mlađih, nastavite sa istraživanjima i
dokazivanjima, moja generacija nije mogla više..." Kada se radi o nacionalnom pitanju, posebno nacionalnom pitanju Bošnjaka, Hamdija Pozderac je o tome puno pisao, kako u mnogim naučnim i stručnim tekstovima koje je objavio, a koje je prethodno izložio na nekom važnom političkom ili naučnom skupu.

Kao posljedica toga bilo je zaokruživanje Bošnjaka kao državotvornog naroda u BiH i u Jugoslaviji, čime su stvorene glavne pretpostavke da se 1974. godine donese Ustav kojim je Bošnjacima priznato ustavno i zakonsko pravo na naciju, a time i na suverenu državu, kako je to bilo definisano Ustavom BiH iz 1974.godine, sa pravom na opredjeljenje i otcjepljenje uz provošenje referenduma. Na osnovu toga Ustava i takvog određenja, kako Bošnjaka kao suverenog naroda u BiH, tako i države Bosne i Hercegovine proveden je i referendum o njenoj nezavisnosti...
psydelija

#232 Re: Hamdija Pozderac

Post by psydelija »

nemam_ideje wrote:
psydelija wrote:ps: nista licno, ali, ti si jedan bez_idejni, obicni pljuvac!
1. pisati samo o Pozdercu, a zanemarivati doba u koje je živio kao i politička dešavanja, je neozbiljno i neuko.
2. piše se bezidejni. Eto, još si nešto naučio. Vidiš kako je zanimljiva ova tema. Naučiš malo historije, pa onda naučiš malo pravopisa :D
... sa starijim adolescentima ne duzim bas, ali reko da ne steknes dojam da sto-sta znas:
bez_idejni je napisano kao pandan/ekvivalent za tvoj nick nemam_ideje...

ps: televizija, izvini! :D
seln

#233 Re: Hamdija Pozderac

Post by seln »

psydelija wrote: ja iskreno nemam problema sa tim "da li ista znam ili ne znam"... kako si provalio toliki sebicluk u meni? :-)
Viri ti iz salvara. :wink:
seln

#234 Re: Hamdija Pozderac

Post by seln »

Danguba wrote: kada bi to poredili bilo bi kao da je dudakovic, vikic, divjak...nakon rata protjerali ovu vlast i formirali svoju.
Nismo bili te srece. :-?
seln

#235 Re: Hamdija Pozderac

Post by seln »

detroit-mercy wrote: Ali opet ti kazem, komunisti su imali vlast i poluge vlasti i kada kazu pruga Samac-Sarajevo ima da bude onda ima da bude. Evo da dans neko zapita mladjariju da idu da rmbaju na pruzi, nako, sta mislis koliko bi ih se odazvalo
Zasto bi se odazvali? Zar im ta vlast nije sve vrijeme govorila da je sve iz onog sistema bilo nakaradno, pa tako i drustveno koristan rad? Zar im ta vlast ne demosntrira kao vrhunske vrline " u se, na se i poda se"?
I mani ORA, kako to da ta vlast nije uspjela da natjera firme da za novac koje su primile urade posao kako treba?
ultima_palabra

#236 Re: Hamdija Pozderac

Post by ultima_palabra »

@psydelija druže... u redu je, shvatili smo da mrziš komunizam i komuniste, to si nam vrlo plastično pokazao :roll: Zar ne misliš da te ta činjenica pravi neobjektivnim sagovornikom na temi o Hamdiji Pozdercu?

Ovdje većina forumaša piše sa nekim argumentima... ti kažeš da je Hamdija bio srpskohrvatski igrač koji je radio protiv svog naroda :-) Kad, gdje, na koji način... haj malo to potkrijepi živ bio, ako nećeš da ovu temu pretvoriš u inaćenje male djece.
detroit-mercy

#237 Re: Hamdija Pozderac

Post by detroit-mercy »

seln wrote:
detroit-mercy wrote: Ali opet ti kazem, komunisti su imali vlast i poluge vlasti i kada kazu pruga Samac-Sarajevo ima da bude onda ima da bude. Evo da dans neko zapita mladjariju da idu da rmbaju na pruzi, nako, sta mislis koliko bi ih se odazvalo
Zasto bi se odazvali? Zar im ta vlast nije sve vrijeme govorila da je sve iz onog sistema bilo nakaradno, pa tako i drustveno koristan rad? Zar im ta vlast ne demosntrira kao vrhunske vrline " u se, na se i poda se"?
I mani ORA, kako to da ta vlast nije uspjela da natjera firme da za novac koje su primile urade posao kako treba?
Seln, ORAe su postale offirne vec 80tih proslog stoljeca :mrgreen: . Nema to veze sa vlascu nego se je drustvo pocelo mijenjati. Tih godina i Johny pjeva "o patriotizmu generacije", sve je teze bilo prodati ljudima idealizam :mrgreen: . Dovoljno si star valjda da znas kako je bilo.
Nemoj da me shvatis pogresno ali ja ne nimalo ne branim ove danas, ni crvene ni zelene, jer su tu negdje u par deka. Sitemi su se promijenili, jako tesko je vuci paralele iz onog vakta i ovog vakta, valjda je to svima jasno :mrgreen: .
Komrad

#238 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Seln, ORAe su postale offirne vec 80tih proslog stoljeca :mrgreen: . Nema to veze sa vlascu nego se je drustvo pocelo mijenjati. Tih godina i Johny pjeva "o patriotizmu generacije", sve je teze bilo prodati ljudima idealizam :mrgreen: . Dovoljno si star valjda da znas kako je bilo.
Nemoj da me shvatis pogresno ali ja ne nimalo ne branim ove danas, ni crvene ni zelene, jer su tu negdje u par deka. Sitemi su se promijenili, jako tesko je vuci paralele iz onog vakta i ovog vakta, valjda je to svima jasno :mrgreen: .
Cuj Johny pjeva... o majko
seln

#239 Re: Hamdija Pozderac

Post by seln »

detroit-mercy wrote:
seln wrote:
Dobro, hajmo ondak drugacije. Neka ova vlast sa sredstvima koja su na raspolaganju radi kao ona sa sredstvima koja su imali '50 i '60. Jel valja?
Boom71

#240 Re: Hamdija Pozderac

Post by Boom71 »

Druze Hamdo slava & hvala !

Mislim da je besmisleno,bar sa ove distance,uporedjivati one heroje rada i ove danasnje (pretezno) djilkose.Od izgradnje,pa do obrazovanja pa preko...Njihove beneficije i mangupluci su komedija spram ovih sadasnjih otimaca.

PS:bojim se da ovim aktualnim nikakva distance ne moze pomoci.
psydelija

#241 Re: Hamdija Pozderac

Post by psydelija »

ultima_palabra wrote:@psydelija druže... u redu je, shvatili smo da mrziš komunizam i komuniste, to si nam vrlo plastično pokazao :roll: Zar ne misliš da te ta činjenica pravi neobjektivnim sagovornikom na temi o Hamdiji Pozdercu?
Ovdje većina forumaša piše sa nekim argumentima... ti kažeš da je Hamdija bio srpskohrvatski igrač koji je radio protiv svog naroda :-) Kad, gdje, na koji način... haj malo to potkrijepi živ bio, ako nećeš da ovu temu pretvoriš u inaćenje male djece.
znaci, ne mrzim, vec prezirem taj sistem i jako mi je zao ako neko od simpatizera hamdije ili komunizma stice dojam mrznje ili da miniram temu...

ne kapiram zasto sam ja neobjektivan ako ne mislim kao drugi o drugu hamdiji?
vreme jednoumlja je davno proslo vreme i zato sam ja tu, da ukazem drugima na ociglednu zabludu (komunizam je velika zabluda).
dalje, tema o pozdercu i ostalim pionirima komunizma nije zatvorenog karaktera, valjda?! :D

odakle tebi da ja poricem hamdijine "aferime"?! ja ne poricem nijedan argument koji je sa istorijskog gledista objektivan o doticnom, a to je da je:
- hamdija bio veliko politicko ime bosne i hercegovine u bifsoj jugoslaviji...
- dalje, hamdija je bio visoko rangirani politicar sfrj i kao takav je bio u poziciji da utice na puno toga (novac)...
- trece, isti je uradio jako puno u razvitku bih, itd-itd... sve su to aferimi koji mu daju mesto u istoriji bih, ali reci da je to jedno od najvecih imena u bosnjaka ili bosanaca, to je cista nebuloza.

za vreme "muhamedova" vakta, m(M)uslimani su u svojoj drzavi (sfrj) bili gradjani minimalno drugog reda, ako ne i treceg... manja prava od istih nije imao nijedan drugi narod (narodnosti jesu :-? ) "bratske" nam sfrj.
dalje, isti se nikada nije identifikovao sa bosnjastvom ili islamom (osim imenom muhamed=hamdija), vec kao srpskohrvatski jugolsoven, a gore (u bg) je uzet iz reda m(M)uslimanskog "naroda".
ono zasta se on navodno izborio 1974-te je stvar koja je bila neminovna. novi ustav je bio neminovan...
1974 su neki (bih, albanci...) dobili ono sto im je vazda sledovalo, ali, nekima je i dalje ostalo uskraceno (M).

kada je kod industralizacije bosne rec ili bifse yu...?! manje-vise je sve kristalno jasno, partija i tajna sluzba su bili ti koji su kao i o svemu, odlucivali.
giganti koji su tada u bih nicali , nisu to dela hamdije, branka, hakije, dzemala... (kako to neki vrlo vesto zele da prikazu), vec cista partijska politika... znamo vrlo dobro kako su nicale YU giganti tipa: zeljezara zenica, zastava kragujevac, agrokomerc...
neki su giganti i "namerno" otvorani na tlu bih, jer je sam tito ka bosni gajio posebne simaptije.

da zakljucim, hamdija je kao sto sam napisao, bio covek partije, a partija je bila iskljucivo u rukama srba/hrvata/slovenaca i crnogoraca (ostali su bili neravnopravni).
hamdiju posmatrati kao velikog jugoslovena je ok, ali kao bosnjaka(m(M)uslimana ili "bosanca" i pritom ga etiketirati kao jednog od najvecih, nije ok., jer je bih imala vece sinove u svojijoj bliskoj proslosti, ali nije imala vece srp/hr poltrone.

ps: kada se pise o hamdiji, smatram da se ne treba puno mesati danasnje (lose) stanje u bosni i frust koji se natalozio zadnjih 20-tak godina.

eto ukratko,
svako dobro.
ultima_palabra

#242 Re: Hamdija Pozderac

Post by ultima_palabra »

psydelija wrote:- hamdija bio veliko politicko ime bosne i hercegovine u bifsoj jugoslaviji...
- dalje, hamdija je bio visoko rangirani politicar sfrj i kao takav je bio u poziciji da utice na puno toga (novac)...
- trece, isti je uradio jako puno u razvitku bih, itd-itd... sve su to aferimi koji mu daju mesto u istoriji bih, ali reci da je to jedno od najvecih imena u bosnjaka ili bosanaca, to je cista nebuloza.

za vreme "muhamedova" vakta, m(M)uslimani su u svojoj drzavi (sfrj) bili gradjani minimalno drugog reda, ako ne i treceg... manja prava od istih nije imao nijedan drugi narod (narodnosti jesu ) "bratske" nam sfrj.
Kao prvo, treba razmisliti sa kojim pravima su muslimani Bošnjaci ušli u SFRJ, a sa kojima su iz nje izašli... neuporedivo, zar ne? Također, kakva bi im bila sudbina u nekim alternativnim istorijama Balkana, tj. da se desio povratak Kraljevine ili da je Juga dospjela pod rusku čizmu?
psydelija wrote:dalje, isti se nikada nije identifikovao sa bosnjastvom ili islamom (osim imenom muhamed=hamdija), vec kao srpskohrvatski jugolsoven, a gore (u bg) je uzet iz reda m(M)uslimanskog "naroda".
ono zasta se on navodno izborio 1974-te je stvar koja je bila neminovna. novi ustav je bio neminovan...
1974 su neki (bih, albanci...) dobili ono sto im je vazda sledovalo, ali, nekima je i dalje ostalo uskraceno (M).
Dosta kontradiktorno... kako će se Hamdija identifikovati sa bošnjaštvom koje tada ni ne postoji, ili sa islamom a uvjereni je ateist/komunista? Jugosloven je bila nadnacionalna ideja kojoj su pripadali svi članovi partije, i ona nije bila isključivo srpska niti hrvatska.
Od Hamdije je bilo sasvim dovoljno što se borio za interese BiH, i za priznavanje naroda koji u njoj živi a nije ni srpski ni hrvatski... tvoje primjedbe su kao da Tesli prigovaraš što nije koristio internet :-D
Jeste ustav možda bio neminovan, ali da nije bilo Hamdije, Džeme i ostalih, Bošnjaci su ponovo mogli ostati zaboravljeni... kakve god da je Tito imao simpatije prema Bosni, on je tada uveliko gubio snagu.
psydelija wrote:kada je kod industralizacije bosne rec ili bifse yu...?! manje-vise je sve kristalno jasno, partija i tajna sluzba su bili ti koji su kao i o svemu, odlucivali.
giganti koji su tada u bih nicali , nisu to dela hamdije, branka, hakije, dzemala... (kako to neki vrlo vesto zele da prikazu), vec cista partijska politika... znamo vrlo dobro kako su nicale YU giganti tipa: zeljezara zenica, zastava kragujevac, agrokomerc...
neki su giganti i "namerno" otvorani na tlu bih, jer je sam tito ka bosni gajio posebne simaptije.

da zakljucim, hamdija je kao sto sam napisao, bio covek partije, a partija je bila iskljucivo u rukama srba/hrvata/slovenaca i crnogoraca (ostali su bili neravnopravni).
hamdiju posmatrati kao velikog jugoslovena je ok, ali kao bosnjaka(m(M)uslimana ili "bosanca" i pritom ga etiketirati kao jednog od najvecih, nije ok., jer je bih imala vece sinove u svojijoj bliskoj proslosti, ali nije imala vece srp/hr poltrone.
Partija nije bila monolitno tijelo... iza prividnog zajedništva je svako lobirao za svoje ciljeve. Postojalo je nekoliko prekretnica nakon kojih partija više nikad nije bila ista... rezolucija Informbiroa, pad Rankovića, hrvatsko proljeće,itd... u takvoj situaciji nemjerljiv je doprinos bio muslimanskih komunista, kao i ostalih članova partije iz BiH. Da nije bilo njih misliš da bi Bosna bila razvijana na onakav način... zašto bi komunisti razvijali republiku u kojoj nemaju podršku? Pa ostavili bi je da propada, na način kako su uradili sa zapadnom Hercegovinom npr.

Ili misliš da je Hamdija trebao povesti revoluciju jer mu nije dozvoljeno da uvede bosanstvo? Pa i ovako je doživio svakojaka poniženja od partijskih drugova... sigurno ne zato što je bio srpskohrvatski čovjek :roll:

Ostajem pri stavu da ti predrasude ne dozvoljavaju da vidiš taj sistem i odnose u njemu u pravom svjetlu.
Pozdrav ;-)
s_bjelava

#243 Re: Hamdija Pozderac

Post by s_bjelava »

ultima_palabra wrote:
psydelija wrote:- hamdija bio veliko politicko ime bosne i hercegovine u bifsoj jugoslaviji...

za vreme "muhamedova" vakta, m(M)uslimani su u svojoj drzavi (sfrj) bili gradjani minimalno drugog reda, ako ne i treceg... manja prava od istih nije imao nijedan drugi narod (narodnosti jesu ) "bratske" nam sfrj.
Kao prvo, treba razmisliti sa kojim pravima su muslimani Bošnjaci ušli u SFRJ, a sa kojima su iz nje izašli... neuporedivo, zar ne? Također, kakva bi im bila sudbina u nekim alternativnim istorijama Balkana, tj. da se desio povratak Kraljevine ili da je Juga dospjela pod rusku čizmu?
psydelija wrote:dalje, isti se nikada nije identifikovao sa bosnjastvom ili islamom (osim imenom muhamed=hamdija), vec kao srpskohrvatski jugolsoven, a gore (u bg) je uzet iz reda m(M)uslimanskog "naroda".
Dosta kontradiktorno... kako će se Hamdija identifikovati sa bošnjaštvom koje tada ni ne postoji, ili sa islamom a uvjereni je ateist/komunista? Jugosloven je bila nadnacionalna ideja kojoj su pripadali svi članovi partije, i ona nije bila isključivo srpska niti hrvatska.
Od Hamdije je bilo sasvim dovoljno što se borio za interese BiH, i za priznavanje naroda koji u njoj živi a nije ni srpski ni hrvatski... tvoje primjedbe su kao da Tesli prigovaraš što nije koristio internet :-D
Jeste ustav možda bio neminovan, ali da nije bilo Hamdije, Džeme i ostalih, Bošnjaci su ponovo mogli ostati zaboravljeni... kakve god da je Tito imao simpatije prema Bosni, on je tada uveliko gubio snagu.
psydelija wrote:kada je kod industralizacije bosne rec ili bifse yu...?! manje-vise je sve kristalno jasno, partija i tajna sluzba su bili ti koji su kao i o svemu, odlucivali.

Partija nije bila monolitno tijelo... iza prividnog zajedništva je svako lobirao za svoje ciljeve. Postojalo je nekoliko prekretnica nakon kojih partija više nikad nije bila ista... rezolucija Informbiroa, pad Rankovića, hrvatsko proljeće,itd... u takvoj situaciji nemjerljiv je doprinos bio muslimanskih komunista, kao i ostalih članova partije iz BiH. Da nije bilo njih misliš da bi Bosna bila razvijana na onakav način... zašto bi komunisti razvijali republiku u kojoj nemaju podršku? Pa ostavili bi je da propada, na način kako su uradili sa zapadnom Hercegovinom npr.

Ili misliš da je Hamdija trebao povesti revoluciju jer mu nije dozvoljeno da uvede bosanstvo? Pa i ovako je doživio svakojaka poniženja od partijskih drugova... sigurno ne zato što je bio srpskohrvatski čovjek :roll:

Ostajem pri stavu da ti predrasude ne dozvoljavaju da vidiš taj sistem i odnose u njemu u pravom svjetlu.
Pozdrav ;-)
@Ultima - ovaj post iznad je vrlo dobar primjer kako je evoluirao nacin razmisljanja u BiH u zadnjih 40-tak godina.
Ili jos bolje kako je razlicit pristup naciji, porijeklu i historiji kod razlicitih generacija.
Ovo pisem pod pretpostavkom da ste ti i psydelija razdvojeni generacijski i ,sudeci po ekavici, i kulturoloski.
Veliki problem koji su nam nametnuli danasnji vladari Bosne je da ako neko javno ne pokazuje svoju privrzenost religiji, islamu, onda taj nije nikakav patriota i Bosanac. SDA i njena doktrina vodjenja drzave i naroda. :run:
U njihovoj svijesti covjek koji je dao nemuslimansko ime kcerki, kome je supruga druge vjere (po imenu) nije i ne moze biti dobar i veliki Bosanac i musliman. Nas veliki problem je sto smo mi svoj nacionalizam i osobenost, prije, u toku i poslije rata, iskazivali kroz islam, opet zahvaljujuci vrloj SDA i velikom vodji.
Po danasnjem sistemu vrijednosti Hamdija, Dzema i ostali bi bili na margini drustva i njihov drzavnicki potencijal bi bio potpuno zanemaren i neiskoristen. To sto mi nemamo ni jednog jedinog drzavnika u pravom smislu rijeci je proizvod takve doktrine i politike. :x
psydelija

#244 Re: Hamdija Pozderac

Post by psydelija »

s_bjelava wrote: ...Nas veliki problem je sto smo mi svoj nacionalizam i osobenost, prije, u toku i poslije rata, iskazivali kroz islam, opet zahvaljujuci vrloj SDA i velikom vodji.
Po danasnjem sistemu vrijednosti Hamdija, Dzema i ostali bi bili na margini drustva i njihov drzavnicki potencijal bi bio potpuno zanemaren i neiskoristen. To sto mi nemamo ni jednog jedinog drzavnika u pravom smislu rijeci je proizvod takve doktrine i politike. :x
kako to nemate?! imate, ja ti mogu nabrojati jedno 20-tak bosanaca i hercegovaca koji su u diplomatskim misijama diljem sveta, ali za hrvatsku i srbiju i jos desetak koji obnasaju funkcije u "maticnim" (srb-hr) drzavama!
da sumiram... nije "veliki" vodja kriv sto u bosnjaka/muslimana hvali drzavnika, vec predhodna vlast (sfrj) koja je diskriminisala odredjenu sortu ljudi...
Vitez Koja

#245 Re: Hamdija Pozderac

Post by Vitez Koja »

psydelija wrote:
s_bjelava wrote: ...Nas veliki problem je sto smo mi svoj nacionalizam i osobenost, prije, u toku i poslije rata, iskazivali kroz islam, opet zahvaljujuci vrloj SDA i velikom vodji.
kako to nemate?! imate, ja ti mogu nabrojati jedno 20-tak bosanaca i hercegovaca koji su u diplomatskim misijama diljem sveta, ali za hrvatsku i srbiju i jos desetak koji obnasaju funkcije u "maticnim" (srb-hr) drzavama!
da sumiram... nije "veliki" vodja kriv sto u bosnjaka/muslimana hvali drzavnika, vec predhodna vlast (sfrj) koja je diskriminisala odredjenu sortu ljudi...
Da, nam je opet ta disrkiminacija na djelu. Kada je prestala diskirminacija, pojavila se mnoga sorta ljudi, koji kao rezultat svog rada imaju, 42% nezaposlenih,unistenu privredu,unisten PIO,skolski sistem, 37-8 kilometara auto-puta...Iz gore navedenih razloga, kao i mnogih ne navedenih, ja zelim diskirminaciju opet na djelu!!!
nosara

#246 Re: Hamdija Pozderac

Post by nosara »

psydelija wrote:
Nedovoljno...
Komrad

#247 Re: Hamdija Pozderac

Post by Komrad »

psydelija wrote:

Ja bih prije rekao nesortu
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#248 Re: Hamdija Pozderac

Post by Dado dijasporitus »

Jako dobro se sjecam kad su onomad na TVSA objavili kad je umro Hamdija i dosta dobro se sjecam kad su objavili da je umro Tito. Hamdija je dobio oko 30 sekundi u kojoj je voditeljka kroz zube promrmljala da Hamdije vise nema. Kad je umro Tito sve je stalo.

Tesko je reci da je Hamdija bio kao i Tito ali sam siguran da mogu naci hiljade ljudi po BiH, narocito u Bosanskoj krajini koji bi ga u bilo koje doba stavili ispred Tita. Fascinantno je kako nas narod najlakse se vlastitih velikana odrice.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#249 Re: Hamdija Pozderac

Post by Toto »

Hamdija jeste bio u Titovoj sjeni kao i svi drugi, jer je takav vakat bio. Sad nema Titine sjene i nema nikakvog razloga da Hamdiju Pozderca, Dzemala Bijedica, Branka Mikuliica,....., Osmana Piriju i ostele izvadimo iz bih sehare iisa njima ponovo "okalajisemo" ovaj nas "bosanski lonac"
jon_jovi

#250 Re: Hamdija Pozderac

Post by jon_jovi »

Post Reply